A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
En is a vadabb izek kedveloje vagyok. Itt eleg sok olasz fagyizo, kavezo, pizzeria van ahol a szemelyzet is olasz, na ezek nagyon durva kavekat csinalnak, gyüszünyi csesze, gesztenyebarnaba hajlo crema, brutal iz, meg egy oraval utana is erzem. Eppen azt tervezem, hogy megkerdezem milyen kaveval nyomulnak, az egyik mintha arulna is.
No, valahol írtam, hogy tényleg szép krémes (nálam) kellemesen sima, behízelkedős íz. Ez jó is, de aztán elkezdtem hiányolni a vad és erős feketék ízét, nekem ez a perverzióm: a kávé legyen ördögi és erős.
A Groby baromi drágán adja, de amennyiben úgy itéled meg, hogy megéri, próbáld ki, szerintem nem fgosz csalódni.
OFF: na ja, a túlárazott borokat megszoktam… Meg kell fizetni a tanulópénzt… ;-)
ON, bár ez is OFF: Visszaolvasnék én, ha működne a kereső. Két hozzászólást talál a motor, az egyikben züm-züm megdícséri a cuccot, a másikban Te tájékoztatsz egy – feltehetőleg akciós – 2499 Ft-os árról… Hát ennyi.
The beginnings of Nescafé can be traced all the way back to 1930, when the Brazilian government first approached NESTLÉ. Our coffee guru, Max Morgenthaler and his team, set out immediately to find a way of producing a quality cup of coffee that could be made simply by adding water, yet would retain the coffee's natural flavour. After seven long years of research in our Swiss laboratories, he found the answer.
The new product was named Nescafé - a combination of NESTLÉ and café. We first introduced Nescafé in Switzerland, on April 1st, 1938. Nescafé became the staple beverage of the United States armed forces during World War II. From then, its popularity continued to grow. By the 1950s, coffee had become the beverage of choice for teenagers, who were flocking to coffee houses to hear the new rock'n'roll music.
It is currently estimated that, on average, some 3,000 cups of Nescafé are drunk every second. We think you'll agree, Nescafé's come a long way since 1938 and we all owe a lot to one Max Morgenthaler!
2. Láttam, hogy van ott kétezeregynéhányzázé' Sega Intermezzo is. No, az már majdnem megéri az árát :) A fekete (espresso casa, vagy mi) pedig kifejezetten jó vétel lehet(ne) 2000 forint magasságában.
Valaki írt a Cora-s hordós kimért kávékról. Én már vettem néhányszor és eddig semminemű minőségi kifogásom nem volt. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne igaz a topictárs leírása is.
Egyébként a mexikói szemes igen jó volt, viszont a kenyai(?) csalódást okozott...
Azért annyit mindenképpen a fransziák javára írnék, hogy van ilyen szolgáltatásuk is, akár 5 dkg-ot is megkóstolhatok egy fajtából, viszonylag elfogadható áron, a Semiramis pedig undorítóan drága...:(
1. Már leírtam tán háromszor a tapasztalataimat, sz'al tessék picit visszaolvasni. Annyit azért, hogy nem egy hűde, azért érdemes megpróbálni, de! 4.5 kHUF nagyon-nagyon sok érte, bár Te biztosan megszoktad a túlárazott borokat időnként :)
Corában pl. 2.990.-, már ha érdekes lehet ez a "kis" különbség...
Új vagyok erre, főleg borban utazom. A kávé csak egy újkeletű 1-2 éves mánia nálam, yeahhh kollégával akadtunk össze a Művelt Alkoholistán, ő kalauzolt ide. De a lényeg: Lavazza Espresso van a GRobyban, szoktam is polcon látni:
Amit viszont nem szoktam látni fizikai valójában, viszont érdekelne a topiktagok véleménye, az a Lavazza Gran Crema Espresso szemeskávé (https://www.groby.hu/index.big?p=prodinfo&id=MTM5MjI%3D), esetleg valakinek tapasztalata?
Nem tudom a geped milyen finomsagu orlemeny szeret. Az enyembe a keszen orolt vakumos kavekat el lehet felejteni, mindegyik tul durva, barna vizet nyom ki kave helyett. Vagy vegyel daralot vagy daraltasd meg a boltban, de olyan helyen ahol hallottak mar presszogeprol. Az otthoni daralo azert jobb, mert boltban altalaban keses rendszeru daralo van, ez egyenetlen szemcsemeretet ad es forro a kes ami nem tesz jot a kavenak. Otthonra kupos daralot erdemes venni, a hasznalhatok 100 euro korul indulnak.
Kösz a tanácsot! Nem fenyeget a veszély, h. ilyet vegyek, még csak nem is láttam (errefelé csak a kék Crema e Gusto képviseli a Lavazzákat, de az kotyogó-durvaságú őrlemény -- ahogy szerintem az Omnia is; hiába írják rá azok a nagyon lusták, h. egyformán alkalmas mindhárom típusú főzőbe, ha egyszer ez lehetetlen).
Lehet, h. mégis kénytelen leszek darálót is venni, vagy szerinted az igazán finomra darált Omnia sem lesz krémes?
A Gaggianak sem a csendesseg az erenye. A tunkolot meg nyugodtan teljes testsulybol. Az Omnianal nalam sincs crema, vegyel valami olasz eszpresszokavet (de ne piros lavazzat), biztos meglesz a sikerelmeny. Olyan kaveboltban ahol presszogepeket is arulnak altalaban tudjak milyen finomra kell daralni.
A Semiramis hálózatban valszeg kapsz durvára őrölten is minden termőhelyről, csak nem kimondottan jó áron, ezek elég drágák... A kavezo.lap.hu-n megnézheted, hol van efféle a környékeden!
Szemeset meg persze bárhol, de abból senki sem fogja tudni megmondani, mi az igazán jó a te ízlésedhez... Trial and error!
Van letölthető haszn. utasítás itt: http://products.saeco.com/Download/istruzioni/740827354.zip -- igaz, németül. Ha más al-típusotok van (itt névvel jelölik az ötféle Incantót, nem számmal), itt keresgélj: http://products.saeco.com/index.asp?id_lingua=ENG&id_paese=1
(Mint látható, én ENG nyelvet kértem, mintha az 1. számú ország -- na, vajon melyik az? :) -- polgára lennék, mégis németet adott a tökéletlenje!)