"Hogyan teszteltek házilag gumit? mert akkor érne valamit hogy ha utána egy másikkal is vezetnél...."
Ezt gondolom tőlem kérdezed, mert én írtam, hogy sokat vezettem ilyen gumit.
Mondjuk úgy, hogy a téli gumis időszakot leszámítva mentem vele 60 ezer kilómétert.
És mivel egy szinte tök ugyanolyan (csak automata) új autóra cseréltem, amin már Conti PremiumContact (2-3, nem tudom a számokat) van, igaz már 16"-os méretben.
Elképesztően látványos a különbség, különösen nedves aszfalton és a fékutakat tekintve is nagyon.
Hát én így "tesztelek" dolgokat (úgy látom kell az idézőjel, hogy érthető legyek).
szépen körbejártátok ez az olajos témát, meg az indítás leállítás ceremóniát is! Igazadvan @Karesz, menni kell, használni kell, ha nem bírja akkor kuka! nehogy már az legyen hogy mind a repülőkön külön felszállási ceremóniát kelljen elvégezni
4. 1 piros mint a meggy, 2 te leszel a párom-ig csak 2000ig aztán majd mikor a mutató átcsordul 10km-en akkor tövig!
leállításnál meg ugyan ez vica-versa! megállok kv, veszek parkolójegyet majd csak utánna állítom a le a motort!
persze nem azt mondom hogy gyilkolni kell a gépet, de egészséges hozzállással, nem örült F1-es módjáram semmi szükség ezekre! persze aki paranoid az vegyen bele "olajszéffutásmérőt" meg "olajfilmrétegvastagság ellenörző modult" meg minden megállítás/ indítás után/előtt kapja szét a motor hogy rendesen beolajozódott-e minden! vagy ki kell nyomni sziloplasztal az egész motorteret oszt feltöleni olajjal mint egy kádat oszt akkor tuti mindig olajos az egész motor :)))))
Anno úgy tanították, minden hidegindítás 100 km kopás, az első pillanatban nem jó kenés, valamint az alkatrészek eltérő hőtágulása miatt. Na akkor, kollégám dolgozni járt, kb 2 km/nap, eset ugyanaz, addíg lehül, tehát hidegindítás mind. 1év kb 300 nap (mert hétvégén is megy és akkor mondjuk több km-t is), tehát 600 indítás, 60 ezer km. 10év alatt 600 ezer a hidegindítás miatt. Valójában több mint 15 évig és kb 150 e km-ig használta. Nem kellett felújítani, hajólszámoltamakkormindösszesen 1.05millkm. Jó a Lada. Ja, nem volt felújítva csak a kaszni... Szal nem kell betojni (de a mozdonyokban van valami előkenőszivattyú...) amúgy egyik pillanatban 150-170, a másikban meg leállítjuk? Utolsó km mondjuk 100, beállparkolóba, alapjárat néhány s-is hogy az olaj ne égjen a turbotenhelyre. Használni kell, jó autózást.
Igazad van! A Michelin minősége mindig ugyanolyan jó bármelyik országban is gyártják! Ha valaki olyan gumit keres ami minden szempontnak megfelel az mindig Michelint választ. A többi gumigyárnál már nem merném ezt kijelenteni. A Török, a Lengyel gyártás kritikán aluli például a Goodyear termékeknél.
hát igen, a turbódízelek elég kényesek az ilyesmire, és ugye nem csak az indításnál, hanem a leállításnál is oda kell figyelni, konkrétan nem szabad egy hajtósabb szakasz után azonnal leállítani a motort, hanem hagyni kell alacsony fordulaton "ketyegni" rövid ideig. de gondolom ezzel nem mondtam újat. családban is van turbódízel, így ismerős a téma, és nálunk is van garázsnyitás+kapunyitás, szóval bemelegítés, lehűtés probléma megoldva :)))
Igy igaz !!! :) Én a CRDI -t 2-3 percig (kapunyitás-zárás) mindig járatom télen még tovább is ,de ez ugye turbos ugyhogy itt kicsit más a helyzet :))) Nem is fogyott egy ml -nyi olaj se a 16eKm alatt! Ezek szerint nagyon kimélem,mert a turbosok szokták eszegetni!
De a motornak be kell indulnia természetesen :)) (Vass Szabolcs: Gépjármű kenéstechnika) Olaj mindenhol marad,nem tud teljesen lefolyni,apro megmunkálási nyomokban (henger köszörülés-honolás)-kopásokban "megmarad" az olaj ezért van vegyes surlódás! Persze több hét állás alatt leszivárog természetesen!
az általánosságban elmondhato,ha minden rendben ahogy megindul a főtengely attól számítva pár tized másodperc alatt van kenés (folyadék surlódás).
nem vagyok szakértő, se szerelő, de azért ezt nehezen tudnám elfogadni (hidegindításról beszélünk). gondolom alá is tudod támasztani egy linkkel vagy szakirodalommal, ugye? "ahogy megindul a főtengely", tehát még a motornak sem kell beindulnia? ugye csak rosszul fogalmaztál?
én ezt találtam a totalcaron:
a rosszindulatú kopás pont olyankor jön elő, amikor a kenés minősége komoly kívánnivalót hagy maga után.Egy meleg motort leállítva és néhány perc múlva újraindítva nincs komoly gond: az olajjáratok leürülését megakadályozzák a visszacsapó szelepek, indítás után gyakorlatilag az első főtengelyfordulatra felépül az olajnyomás, minden kenési helyre eljuttatva az éltető nedűt. A néhány napra, esetleg hetekre leállított motorban azonban lassacskán csak leürülnek az olajcsatornák, így a hidegindítás után 5-10 másodpercig is eltarthat, amíg a vezérműtengely legtávolabbi végéhez is megérkezik az olaj.
A ceed kenési rendszerét nem ismerem konkrtétan,de az általánosságban elmondhato,ha minden rendben ahogy megindul a főtengely attól számítva pár tized másodperc alatt van kenés (folyadék surlódás). Az autóban a hengerfalon sincs száraz surlódás, mindig vegyes súrlódásról indul minden (persze csak ha van olaj az motorban). HA nem igy lenne hallanál kopogo - súrlódo hangot :))) (szerintem)
Ha 20 másodperc kellene a felépüléshez motor nem bírna ki még 50ezer km-t se..
Tisztában vagyok azzal, hogy a motorolaj nyomása egy-két másodpercen belül felépül. DE: rögtön a motor beindítása után önmagában a nyomás megléte nem jelenti azt, hogy a KENÉS megfelelően biztosított.
Szerinted miután bepöccinted a 3 napja álló autódat, akkor 1 mp múlva a hengerek falánál van olajkenés?
sokan sokfélét mondanak, csak hitelesen nem sikerült még senkinek alátámasztania amit mond.
ez túl sok idő és energia volna, mármint a tudományos bizonyítás.
így marad a bölcselkedés.
véleményem szerint beindítás után érdemes megvárni, míg a kenés felépül (ez elvileg 10-20mp), utána lehet indulni. (persze nem forgatva, nem terhelésen)
""Indítás után gázadás nélkül meg kell várni, amíg az olajnyomás lámpája kialszik, ez néha 1-2 mp is lehet, az olajnyomás felépül és azonnal el kell indulni. Óvatosan, a motort közepes fordulatszám alatt tartva (benzinesnél olyan 2000-3000 között, dízel 1500-2500 között) folyamatosan, nem nagy gázpedál-állásokkal kell haladni.
Ekkor a terhelés hatására a motor gyorsabban melegszik, a katalizátor hamarabb eléri üzemi hőfokát, a kis gázpedál-állások miatt pedig nem lesz nagy a hideg motor terhelése. A hideg üzem így minimális, utunkon haladunk, tehát nem álló helyben szennyezünk, és a kopás minimális lesz.
A helyben járatás egyrészt állóhelyben szennyezés (Kanadában és Kaliforniában tilos is), másrészt műszakilag pedig a kis terhelés miatt a motor tovább jár a hideg ciklusban, dízel esetében sok esetben el sem tudja érni üzemi hőméréskletét, ez kerülendő, ilyenkor magas a kopás.
Tehát a helyes magatartás: óvatosan indulni, állandó, kis gázpedál-állásokkal közepes fordulaton (kicsit alatta) könnyedén haladni.
Na én meg épp azt olvastam több helyen, hogy ez szükségtelen, sőt káros hidegen, terheletlenül járatni, minél hamarabb el kell indulni a hideg motorral, kis terheléssel, hadd melegedjen gyorsan.
Volt "szerencsém" az előző kocsin új korától eladásig a gyári Michelin Energy gumit tesztelni, 195/65/R15 méretben. Szerintem egy rakás sz@r, már elnézést. A legnagyobb problémám a csúszkálási hajlama volt. Esőben nem lehetett vele még normálisan elindulni sem, folyton ki akart pörögni a legkisebb gázra is.
A másik a beindítás téma. Én, amíg olyan kocsim volt, ahol volt erre lehetőségem (Kártyás Megane van, itt nem kérdés), mindíg úgy indítottam be, hogy gyújtásra raktam és megvártam, amíg elhallgat a benzin pumpa. Ezután idítóztam mindíg. Érezhetően kevesebbet forgatta a motort, könnyebben indultak télen-nyáron.
bennem is felmerült korábban a kétely, de mostanában nem várok semennyit, rögtön indítok. mondjuk én alapjáraton addig járatom, amíg bekapcsolom az övet meg felrakom a cd-előlapot.
és ezeknek a függvényében nem is várok semmire, mert a gyújtásnál betölt mindenki; elindul a rádió egyebek és utána az inditásnál ugyis megszakitj a gép az ellátást. igy simán végig tudja gondolni a gép hogy mi a helyzet, bár én azért hagyom kb 1/2 percig alapjáraton menni mielőtt elindulok.
akkor ez az az eset, amikor az egyéni tapasztalat felülírja a szakmai álláspontot. teljesen logikus részedről, hogy a korábbi hengerkimaradási problémák miatt vársz egy keveset. én is ezt tenném. gyanítom azonban, hogy teljesen "egészséges" motorú lanosoknál ilyesmire nincs szükség, de ez csak feltételezés részemről.
Szia! Cseszhetik, hogy ez hozta a zajkibocsátási normát, ha amúgy mindenben, féktáv, stb a legótvarabb gumi. Inkább a zajszint legyen a kompromisszum, mint a biztonság! Nem?