"Lehet, hogy félreértettelek. Ismerek egy "mélyalvás" nevű dolgot, ami napokig tartó gyógyszeres altatás, és köze nincs a pihenéshez. A sok alvás természetesen helyrehozza az embert."
Jol erted, kritikus helyzetben (manias periodus, agitalt skizofrenia, stb.), amikor a delikvens mar napok/hetek ota nem alszik, mindekeppen altatas kell. Nagyon hosszu altatas. Ennek tobb okbol is van ertelme, fizikailag es szellemileg is bizonyos mertekig regeneralodik ilyenkor. Nem biztos, hogy koznapi ertelemben ez egy "pihenteto" alvas, de hogy mas modon nem tud lenyugodni ilyenkor a paciens, abban egeszen bizonyos vagyok.
Ugy is fogalmaznhatnek, hogy a "koznapi aktivitasunk" azert van, hogy utana normalisan tudjunk aludni. Ha ez nem megy magatol, akkor ehhez valamilyen segitsegre van szukseg, mivel szosszutavon az alvasmegvonas egeszsegkarosodast okoz.
::Az alkoholistak es kabitoszeresek sem azt modjak magukrol, hogy gyogyultak, hanem azt, hogy most "tisztak", vagy tunetmentesek.
Akkor nem is gyógyultak. Nekem a gyógyult alkoholista az, aki meg tud inni egy pohárt bort. És ott abbahagyja, minden kényszer nélkül.
::Meg kell azonban azt is erteni, hogy a szomorusag ugyanugy hozzatartozik az elethez, mint az orom. A krizis, a stresz ugyancsak hozzatartozik az elethez, a fajdalom, az elmulas es a gyasz is.
Ez igaz. Az élet célja azonban, hogy ezeket a dolgokat elkerülje, mert ezek a túlélés hiányát jelzik.
::A pszichoszomatikaval kapcsolatban: a testi parametereket tekintve egeszseges ember a Foldon nincs. Sot mnindenkinek vannak lelki problemai is.
Ezt a kritikusoknak kell mondani, ők nem hiszik el :)))
::Valamint feltetelezheto az is, hogy a testi funkciok normalizalodasa segiteni fog a lelki egyensuly helyrebillenteseben.
A dianetika egyik felismerése az, hogy az engrambank összegyűjti a fájdalmas behatásokat és egyre nehezebb és nehezebb lesz az egyensúlyt helyrebillenteni. Lehetséges, de egy csomó ok még ott marad, ami hátráltatja a gyógyulást.
Magam is szeretnék olyan törvényt látni, amit leírtál.
Nem pártolom, h. betiltsák a szci egyházat. Viszont pártolnám, h. nyirbálják meg a gazdasági tevékenységét, adóztassák az ezzel szerzett jövedelmét. Sajnos-nem sajnos, ezek után össze fog roskadni, mivel egyéb tartalom úgysincs mögötte, mint az üzlet.
Egyébként, az előjogok megnyirbálása vagy a kategorikus betiltás egyaránt csak előnyére lenne a zónának ... Kitalálod v. levezessem ?
Igen "bekockásodik a fejük, utána meg kialakul a csőlátásuk", "Az intelligencia függ a környezettől is. Abban a környezetben ő jobban boldogul mint te, a wog világban pedig te vagy a király." - há' ez az ! Ki nem sz.rná le, ha ott maradnának a maguk kis világában, oszt segíjjenek egymáson ! De ha gáz van, akkor az életösztön inkább kilöki őket az eddig megvetett családtagok, rokonok, ismerősök felé. Taggi-nek bizony esélyes, h. amikor a tesójának "alacsonyak lesznek a statisztikái", ill. "nem képes" állapotba kerül, akkor odatámasztják az ajtajához, oszt annyi. Gondoskodjá' róla, v. vállald a lelkiismeretfurdalást és az általános megvetést, ha - ahogy megérdemelné - a sorsára hagyod. Tudod, ezt élem, éljük sokan. És ezekre a kérdésekre Te nem tudsz választ adni. Viszont véded az eh-at, ami meg nem akar választ adni.
A válasz további részét átviszem a maffiásba, h. itt má' ne szaporítsam az OFFolást.
Sztem jó lenne, ha az elvi kritikát inkább ott taglalnánk bővebben.
::ezek szerint ezek szabadalmaztatott modszerek, hogy nem lehet megismerni oket?
A módszer nem szabadalmazott, csak LRH írásainak egyházi módosításai szerzői joggal védettek. Van belőle újraírt változat, http://freezoneamerica.org/Clearbird/
::Ez nem igaz. Az alvas ugyaugy resze a normalis eletnek, mint a nappali fizikai aktivitas
Lehet, hogy félreértettelek. Ismerek egy "mélyalvás" nevű dolgot, ami napokig tartó gyógyszeres altatás, és köze nincs a pihenéshez. A sok alvás természetesen helyrehozza az embert.
::A szektak (SCI is idetartozik) egyik alapveto technikaja az ember kifarasztasa, alvasmegvonas.
A tech pont ellentétes ezzel kapcsolatban. A fáradtság kifejezetten az ember jólléte van, auditálni nem is szabad azt, aki nem aludt eleget. Az alvásmegvonást én is ellenzem.
"Természetesen. Főleg azok az ételek növelik a szerotoninszintet, amelyek támogatják a túlélést, magas az energiatartalmuk vagy fehérjetartalmuk. Dobjuk meg még a szexszel és az egészséges mennyiségű testmozgással."
Ez pontosan melyik SCI irdalmi muben talalhato? Vagy esetleg azt a SCI feltetel nelkul atemeli az orvostudomany eredmenyei kozul?
"Pontosan erre való az auditálás is, ha könnyebben szembenéz a környezettel, könnyebben kezeli. Ráadásul az is a gond, hogy a figyelem jelentős része a múltba van leragadva és nem tud szembenézni a jelennel."
Lehet. De egeszen addig, amig tudomanyos vizsgalatok nem igazoljak az auditalas eredmenyesseget, engedtessek meg, hogy szkeptikus maradjak.
Nagyon jó ez a hozzászólás, választ inkább többfelé bontanám.
A "legkonkrétabb leírás" bennem azért számos kételyt hagyott. Igen, Horváth István családi élete valszeg nem lehetett makulátlan, az orvosi hiba nem zárható ki, és a tragédia súlya alatt nem biztos, h. objektívan nyiltakoznak meg az érintettek.
Mindazonáltal, Demecs leírásából nekem az alábbiak jöttek le:
Horváth István nagyon beteg volt. Különböző szakorvosok és a pszichiáter nem segítettek rajta. Anyja sírva kérte Demecset, h. segítsen a fiának, aki nagyon súlyos, reménytelen állapotba került. Méregtelenítették és egyéb kezeléseket - tanfolyamokat, auditálásokat is kapott mindeközben rendszeresen kapcsolatban állt a családjával [nem szeparálták az elnyomóktól ?]. Százezreket költött a szci. Demecs által fölöslegesnek nyilvánított könyvekre és kazettákra. Eközben egyre javult, maratonra készült, vállalkozást tervezett, leányát és feleségét szintén megnyerte a szci egyháznak. Ez 2004 októberében történt. Miután minden ilyen szépen alakult, 2005 februárjában a családja durva erőszakkal bekényszerítette a pszichiátriára. Demecs - aki hónapokig elkötelezetten törődött vele ezek után semmit sem tud róla, és nem is kereste, nem is érdeklődött felőle. Majd két hónappal később elfogad egy ebédmeghívást H. I. feleségétől. A haláleset után apósa és anyósa érthetetlenül elutasítóan viselkedik a családjával, kiket Demecs nem kísér el a rokoni látogatásokra.
A Demecs által állítólag birtokolt zárójelentés szöges ellentmondásban áll a cikkben közöltekkel a dokumentumok tisztázhatják a helyzetet. A pénzek áramlása is csak hiteles dokumentumokkal igazolható. Ezekkel kapcsolatban nem lehet állást foglalni.
Van itt viszont több nyitott kérdés, pl. ezek
- Mi zajlott le 2004 októbere és 2005 februárja között, ami a család hozzáállását gyökeresen megváltoztatta ?
- Hogyan alakult H. I. feleségének és Demecsnek a viszonya ?
- A haláleset után mikor találkozott az apósáékkal, és mit tisztáztak a találkozáskor ?
- 2005 februárja után miért szakított meg minden kapcsolatot az áldozattal ?
- Hogyan próbálta felvilágosítani a családot az esztelenségükről, a pszichiátriai kezelés kapcsán ?
- Az ominózus ebédmeghíváson találkozott Horváth Istvánnal? Mit tapasztalt ?
Mivel mindezekre a kérdésekre - és még számosra - nincs válasz, én nem merném kijelenteni, h. "István a szcitől jobban, a pszichológiától pedig öngyilkos lett. "
"::Megnyugtatas, sok alvas utan ertelmes eletet tudnak ezek az emberek elni.
Ez nekem elfojtásnak tűnik, nem kezelésnek."
Ez nem igaz. Az alvas ugyaugy resze a normalis eletnek, mint a nappali fizikai aktivitas. Kifaradt ember nem tud koncentralni, egy ido utan hallucinal, es a vegen meghal.
Sok olyan helyzet van, amikor altatni kell a pacienst, es kipihent allapotban lehet barmit is elkezdeni.
A szektak (SCI is idetartozik) egyik alapveto technikaja az ember kifarasztasa, alvasmegvonas. Ezt hasznaltak egyes kommunista bortonokben is, irakban is, nagyon sok helyen.
"Akkor hogyan gyógyul meg valaki? Megnő a szerotoninszintje és stabilizálódik? Ez nekem érdekes. Főleg ha a betegsége pszichoszomatikus. Ebben az esetben mindenképpen csak a tünet kezelődik és nem a kiváltó ok."
A "meggyogyulasnak" tobb lepese van, sok esetben a cel a hosszutavu onallo eletvitelre kepes helyzet elerese.
Az alkoholistak es kabitoszeresek sem azt modjak magukrol, hogy gyogyultak, hanem azt, hogy most "tisztak", vagy tunetmentesek.
Meg kell azonban azt is erteni, hogy a szomorusag ugyanugy hozzatartozik az elethez, mint az orom. A krizis, a stresz ugyancsak hozzatartozik az elethez, a fajdalom, az elmulas es a gyasz is.
A pszichoszomatikaval kapcsolatban: a testi parametereket tekintve egeszseges ember a Foldon nincs. Sot mnindenkinek vannak lelki problemai is.
Valamint tudjuk, hogy a psziche hat a testre, es forditva. Valamint feltetelezheto az is, hogy a testi funkciok normalizalodasa segiteni fog a lelki egyensuly helyrebillenteseben. Es ez forditva is igaz, pihent embernek valoszinuleg konnyebb feldolgozni a lelki seruleseit, mint az almatlansagban szenvedonek.
::es emiatt nem csak arrol van szo, hogy mennyi a szerotoninkoncentracio.
Igen, valami hasonlót akartam én is kifejteni.
::Nagyon kivancsi lennek, hogy a SCI TECH mit kezd peldaul
A Class IV-es anyagokat ajánlom olvasásra, például az előadásokat. Kis szerencsével az interneten is meg lehet ezeket találni.
::Megnyugtatas, sok alvas utan ertelmes eletet tudnak ezek az emberek elni.
Ez nekem elfojtásnak tűnik, nem kezelésnek.
::Segiteni tud abban, hogy uj strategiat dolgozzon ki a paciens a sajat eletere vonatkozolag.
Pontosan erre való az auditálás is, ha könnyebben szembenéz a környezettel, könnyebben kezeli. Ráadásul az is a gond, hogy a figyelem jelentős része a múltba van leragadva és nem tud szembenézni a jelennel.
"Nekem valahogy triviális, hogy minden termelt anyaghoz van egy fokozó és egy gátló renndszer."
nekem pedig az trivilais, hogy minden anyaghoz tobb rendszer is tartozhat, emiatt bonyolult a rendszer, es emiatt nem csak arrol van szo, hogy mennyi a szerotoninkoncentracio.
Onmagaban a szeoroninszint valtoztatasaval nehez a "gyonyorszintet" befolyasoni. Az SSRI-t szedok eppen arrol panaszkodnak, hogy a libidojuk csokken.
A sex pedig, ha jolertem, nem csak arrol szol, hogy milyen az "aktus". Szol emberi kapcsolatokrol, intimitasrol, nagyfoku es mely kommunikaciorol.
Erdekes, hogy nem csak kemikaliakkal lehet "droton rangatott egerekke" valtoztatni embereket, hanem erdekes modoni "droton rangatott embereket" is lehet kemikaliakkal eszhez teriteni.
Nagyon kivancsi lennek, hogy a SCI TECH mit kezd peldaul a paranoid skizofrenekkel. Mert hogy rajtuk szep rabeszeles nem segit, az egeszen bizonyos. Vagy mit kezd a maniasakkal, akik urhajosnak kepzelik magukat, esetleg Istennel beszelgetnek. Megnyugtatas, sok alvas utan ertelmes eletet tudnak ezek az emberek elni. Ismerek fizikaprofesszort, akinek ilyen problemaja van.
"De a lényeg az, hogy nem a kiváltó ok, hanem a tünet kezelődik. "
ez egy szep szolam, de tudnod kell azt is, hogy a hangulatzavaok egy jelentos reszeben a problema az elethelyetbol adodik, es ennek megvaltoztatasara a kezeloorvos nem kepes. Segiteni tud abban, hogy uj strategiat dolgozzon ki a paciens a sajat eletere vonatkozolag.
::Nem a kisérleten áteső személyek a tesztelők, hanem akik őket objektív szempontok alapján figyelik.
Ezzel csak az a baj, hogy a szubjektív világot nem lehet "objektíven" mérni. A szci az eset haladására egyébként használ egy objektív mércét, ez pedig a ledolgozott TA.
::Ezzel szemben én úgy látom, álomvilágban él, és ha ki kell ebből lépnie, akkor borzasztóan nehezen érti meg, amit mondanak neki
Az intelligencia függ a környezettől is. Abban a környezetben ő jobban boldogul mint te, a wog világban pedig te vagy a király. Ilyen az élet.
::Meg kell állapodni egy olyan szempontrendszerben, amit mindkét fél elfogad, és akkor indulhat az objektív tényeken alapuló vizsgálat.
:)))
::akkor a legjobb személyiségfejlesztő módszert a szintetikus drogok körében kell keresnünk :-)
Nem mondasz hülyeséget.
Létezik a "chemical release" fogalma, de ennek az a hatása, hogy túl nagy megterhelést róhat a testre, olyan dolgok jöhetnek elő, amire a személy nincs felkészülve, függővé teszi a szertől és végül ennek hatására az illető össze is omolhat.
::Egyébként a 70 IQ alattiak helye nem a pszichiátrián van
A 70-es IQ egy orvosi határszint. Az alatt külön címke és orvosi ellátás dukál.
::Ezt nem etikának hívják, hanem vagyonosságnak. Megint erkölcsöt csinálsz olyasmiből, ami baromira nem az.
Ez egy elég hosszú téma. A szci konkrétan definiálja az erkölcsöt és az etikát, én most abban az értelemben használom:
etika: a személy saját döntései, amelyek a legnagyobb túlélés irányába dolgoznak a legtöbb dinamikán. erkölcs: a csoport szabályai, amelyeket a túlélése érdekében az egyénekre rákényszerít.
Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy a túlélést a saját és kizárólag a saját túlélésükkel azonosítják. De ez nem ETIKA. Ez ABERRÁCIÓ.
Az általános társadalmi értékek (a becsület, a felebarát megsegítése, stb.) elősegítik a társadalom gyarapodását, noha ezek néha az első dinamikás túlélés ellen hatónak tűnhetnek. Mert ugye a tech szerint az élet fő dinamikai elve a TÚLÉLNI! (csupa nagybetű és felkiáltójel) mind a nyolc dinamikán.
::Az a szitu, hogy nem én vagyok az egyetlen itt a topikon, akiben az a benyomás alakult ki, hogy a szci szereti az áldozatok bűnéül felróni, hogy áldozatokká váltak.
Ez így kifacsarodott.
A mélyre zuhantakban nagyon könnyen hajlamos kialakulni az a világnézet, hogy nekik mindig igazuk van és mindenki más hibás, ugyanis már csak ez maradt nekik (ugye a túléléshez az is kell, hogy a személynek többször legyen igaza, mint amennyiszer téved, és minél kevesebb igaza van, annál inkább ragaszkodik a maradékhoz). Addig pedig, amíg mindig másokat hibáztat a saját bajáért, nem lesz képes kiemelkedni onnan, ahova lesüllyedt,mert MINDENÉRT más a hibás és ő SEMMIÉRT nem felelős. Ezt kell helyreállítani a társadalom leszakadt tagjainál, különben csak a halál, pusztulás és max jó esetben egy köv hasonlóan végigélt élet lesz a jussuk.
::felelős-e a szci szerint minden ember azért, ami történik vele?
Valamilyen szinten igen, mert az a legkevesebb, hogy ott volt és érzékelt. Amíg a saját szerepét nem tisztázza le és nem képes szembebézni a helyzettel, addig az fogja uralni őt.
Megismétlem: az a gond, hogy vagy MINDENÉRT ő a hibás, vagy SEMMIÉRT sem ő a hibás, és ugye mindkét állítás hamis.
Pont a tesztelő kiválasztásával van a baj. Ha te hajlandó lennél kipróbálni, és működik, akkor átcsúszol a szektás oldalra és akkor a kritikusok nem hisznek neked. Ha nem működik, akkor meg a szektások :)
Durva hasonlattal élve: ki kérdezi meg a patkányt, hogy hisz-e benne? Nem a kisérleten áteső személyek a tesztelők, hanem akik őket objektív szempontok alapján figyelik. Itt kezdődik az egész. Le kell fektetni, milyen szempontokat vizsgálunk a módszer alkalmazása előtt és után, aztán jöhet a kontrollcsoport, stb.
Annál is inkább, mivel az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az, ahogy a szcisek megélik fejlődésüket, nem egyezik meg azzal, ahogy a külvilág látja őket. Az én tesóm pl meg van róla győződve, hogy a képességei javultak, jobban kommunikál, gyorsabban reagál. Ezzel szemben én úgy látom, álomvilágban él, és ha ki kell ebből lépnie, akkor borzasztóan nehezen érti meg, amit mondanak neki (különösen, ha az nem egyezik meg azzal, amit hallani akar), és alapvető dolgokkal nincs tisztában. Ezért nyilván nem működik se az, ha ő értékeli a szcit, se az, ha én teszem ugyanezt. Meg kell állapodni egy olyan szempontrendszerben, amit mindkét fél elfogad, és akkor indulhat az objektív tényeken alapuló vizsgálat.
Mert ha csak azt vesszük alapul, hogy a kísérletben résztvevő személy arról számol-e be, hogy hirtelen eddig ismeretlen összefüggésekre döbbent rá, sokkal jobb kedvű, kreatívabb és megnőtt az önbizalma is, akkor a legjobb személyiségfejlesztő módszert a szintetikus drogok körében kell keresnünk :-)
eleg csak belenezni a napi sajtoba, es lathato, hogy mekkora "hir", ha egy ujszulott vagy csecsemo meghal. Pedig nem keves hal meg ma M.o-on... es nem keves hal meg mas orszagokban sem.
az orvosi eredmenyek fetisizalasa, hogy "nincs" halandosag.
Csecsemohaladosag pedig volt, van es lesz. Nem igaz az, hogy gyakorlatilag "nincs".
Ez nyilván sommás kijelentés volt, de szerintem elég megkérdezgetni szülőket, nagyszülőket, hányan voltak testvérek, és ebből hányan élték meg a 18. születésnapjukat, hogy lássuk, micsoda fejlődés történt - nyilván csak azokban az országokban/társadalmi rétegekben, amelyek hozzáférnek az orvostudomány vívmányaihoz.
Értem mire gondolsz, akkor ebben az értelemben rossz volt az analógia.
De van egy trivialitás: ha a kiváltó okot kezeled, megszűnik a probléma, ha nem, akkor az válik egy új problémává. A pszichoszomatikus okoknál pedig pl. a szerotoninszint alacsonysága TÜNET. Ha az okot kezeled, a tünet is megszűnik, de ha a tünetet foltozod, akkor csak újabb tüneteket kapsz.
::Ezek az esetek mind azt bizonyítják, hogy a hardver és a szoftver működése nem választható el egymástól élesen
Ezért is kell jóllakottan, kipihenten auditálni.
::ha mindenáron csak az egyik tényezőt veszed figyelembe, akkor ugyanabba a hibába esel, mint a "modern" orvoslás, amikor csak a testi tünetekkel foglalkozik.
Ezért mondja LRH, hogy a pszichoszomatikával csak akkor kell foglalkozni, ha arról egy orvos már kijelentette, hogy nincs testi oka.
::A szcientológiának először bizonyítania kell, hogy hasonló áttörésre képes, ha azt várja, hogy az ő alaptéziseit is elfogadjuk fenntartás nélkül.
Pont a tesztelő kiválasztásával van a baj. Ha te hajlandó lennél kipróbálni, és működik, akkor átcsúszol a szektás oldalra és akkor a kritikusok nem hisznek neked. Ha nem működik, akkor meg a szektások :)
::Az előzőélet auditálások pontos részletei titkosak (nehogy kiderüljön, hogy nincs összhangban a dokumentált tényekkel?).
Have you lived before this life?
::Amit látunk, az az, hogy a szcientológusok kapcsolatai megromlanak, ők maguk beszűkülnek, általános műveltségüket nem fejlesztik, betegségeiket elhanyagolják (nem szednek "drogokat", ugye), tehát a külső szemlélő nemhogy javulást nem lát...
Értem, hogy mire gondolsz. Nem tudlak érte hibáztatni.
::Ezért arra kérlek, hogy amíg velünk, "muglikkal" tárgyalsz, az egzakt tudományok által alkalmazott módon járj el, vagyis csak olyasmire hivatkozz, amit általános körben axiómaként fogadnak el, különben az egész állítás sz*rt sem ér.
Csak rossz szokás, lesüllyedtem az átlag kritizáló mugli, pl zabhegy meg fawlty szintjére :)
Ellenben néha a kísérletekre vagyok kénytelen hivatkozni, ezt viszont igen kevesek hiszik el. Ez az a része, amit előítélet nélkül kell kipróbálni és itt nagyon könnyen hajlamos szétcsúszni a két vélemény.
Most kötözködsz. 70 IQ felett ezt mindenki meg tudja oldani, alatta pedig irány a pszichiátria
Nem válaszoltál a kérdésre. Hiszed vagy nem, ha hajléktalan vagy, ilyen "piszlicsáré" problémákat kell nap mint nap megoldanod.
Egyébként a 70 IQ alattiak helye nem a pszichiátrián van, ugyanis oda a pszichés betegségekkel vagy zavarokkal kűzdő embereket szokták irányítani, és a 70es IQ nem tartozik ebbe a kategóriába.
És akkor aki 70 alatt van, azt odavetnéd a z elektrosokker pszichiáterek közé? Vagy csak megint lemaradt az a fránya szmájli?
Valahol te is nagyon el vagy keveredve. Még egyszer: az etika nem csak arról szól, hogy van munka. Amellett arról is szól, hogy vannak tartalékaid vész esetére.
Ezt nem etikának hívják, hanem vagyonosságnak. Megint erkölcsöt csinálsz olyasmiből, ami baromira nem az.
De hol beszélek arról, hogy Józsi bácsi csak a saját hibájából lesz munkanélküli?
Alant. Megkeressem?
Az a szitu, hogy nem én vagyok az egyetlen itt a topikon, akiben az a benyomás alakult ki, hogy a szci szereti az áldozatok bűnéül felróni, hogy áldozatokká váltak. Lécci foglalj állást egyértelműen: felelős-e a szci szerint minden ember azért, ami történik vele? Vagy elképzelhető-e, hogy úgy történjen valami az emberrel, hogy semmit nem tehetett volna annak érdekében, hogy elkerülje azt?
::Elkepozelheto, hogy van olyan mechanizmus, amelz a serotonintermelo sejtek szamara jelez vissza megnovekedett serotoninszintet a szinaptikus resben, de errol eloszor tudomanyos bizonyitekokat kellene bemutatnod, akkor talan elhisszuk.
Nekem valahogy triviális, hogy minden termelt anyaghoz van egy fokozó és egy gátló rendszer.
::Ha ilyen mechanizmus nincsen
Akkor hogyan gyógyul meg valaki? Megnő a szerotoninszintje és stabilizálódik? Ez nekem érdekes. Főleg ha a betegsége pszichoszomatikus. Ebben az esetben mindenképpen csak a tünet kezelődik és nem a kiváltó ok.
::Vannak olyan kajak, amelyek segitik a nagyonbb mennyisegu serotonin termelodeset. Ezek is benne vannak a SCI tech-ben?
Természetesen. Főleg azok az ételek növelik a szerotoninszintet, amelyek támogatják a túlélést, magas az energiatartalmuk vagy fehérjetartalmuk. Dobjuk meg még a szexszel és az egészséges mennyiségű testmozgással.
Ellenben, mivel ez egy kémiai ingerületátvivő, bizonyos egyéb anyagokkal rövidre vághatod a visszacsatolást és eljutsz oda, hogy úgy viselkedik az illető, mint az egér, akinek bedrótozták az agyában a gyönyörközpontját, és végül csak a gombot nyomogatva halt éhen. Nem kell részleteznem, hogy ugyanez történik a kábítószeresekkel is.
Ha viszont a pszichoszomatikus betegségeket szeretnéd így kezelni, akkor vagy túl sok szerotonin kerül a szervezetbe és függés (még akár lelki függés is) jöhet létre, vagy pedig túl kevés és a pszichoszomatika izomból ledolgozza a hátrányt.
De a lényeg az, hogy nem a kiváltó ok, hanem a tünet kezelődik. Ez még nem is lenne gond, de az orvoslás oda csúszott el, hogy ez lett a gyógymód, és nem csak egy lépés a gyógyíthatóság felé.
Azért valami rémlik. De keress rá a neten az alkohol és kihűlés szavakra. Ezt nem én találtam ki.
::Ez csak két "operatív" kérdést vet fel: amíg a ruhádat mosod, mit viselsz? Hova teregeted ki?
Most kötözködsz. 70 IQ felett ezt mindenki meg tudja oldani, alatta pedig irány a pszichiátria.
::Figyú, ha nem mindenki azt kapja az élettől, amit érdemel, akkor honnan tudod, hogy Józsi barátunk nem önhibáján kívül lett munkanélküli?
Valahol te is nagyon el vagy keveredve. Még egyszer: az etika nem csak arról szól, hogy van munka. Amellett arról is szól, hogy vannak tartalékaid vész esetére.
De hol beszélek arról, hogy Józsi bácsi csak a saját hibájából lesz munkanélküli?