A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ez lenne az? Mintha valamelyik Krupsra hajazna. Szerintem az valamiféle nyomásfokozó (szűkítő) betét lehet - próbáld meg anélkül, de jól lenyomva a kávét...
levettem a szekrény tetejéről a Taurus 15 baros KV-főzőmet. (eddig azért nem volt használatban, mert a 2 adag nem volt túl acélos 1 napra)
van hozzá egy műanyag (gumi) "maximum cream" hangzatos elnevezéssel. kérdésem mire jó ez, hogyan kell használni? (a kávétartó aljára kellene rakni a rajz alapján, de képtelenség úgy megcsinálni.
akkor mégis csak kimegyek bécsbe. egyébként itthon is nemsokára megnyit a nespresso klub, lehet majd kapni kapszulát és gépet is a Balettintézet mellett.
Tegnap a ferjem fozott kavet a regi kavefozovel. Mire hazaertem, o mar ivott kavet - de meg "friss" volt. HAt nem tudtam meginni :)) ronda az ize a french press utan!
Ez az atszamitas megkozeliti azt, ahogy en fozom - egy adagolokanlnyit teszek egy kavehoz. A kavefozokhoz adnak adagolo kanalat, ami 1/8 csesze meretu - icipicivel kevesebb mint a tablespoon.
Nem tudom miert nincs hab rajta - de az a jo, ha az ize jo, nem?
Pénteken kérdeztem a forgalmazótól, ő mondta, hogy sajnos, csak karácsonyra érkezik a 250-es őrölt. Hát igen, a személyzet nem mindig tud mindent: a Mammutban előfordult, hogy felhívták a főnököt, mondja már meg, merre van a kv és mennyibe kerül...
Valamit rosszul csinálhattam a Bodum főzővel (is), mert nekem semmiféle hab nem alakult ki a tetején... De az íz tényleg kellemes lett; elhiszem, amit mondanak róla, hogy a második legjobb elkészítési módszer az eszpresszó után.
Ez utóbbiakat nem ismerem, de nem is tervezem a megismerésüket...
Eddig necckafén nevelkedtem, szégyellem is magam :) Csakhogy sokáig a kotyogós verzió nem vonzott, a szűrős pláne nem. Aztán ittam néhányszor rendes presszókávét, és elkezdett hiányozni az instantból az az ÍZ. És most próbálkozok. De Lavazza nyilván nem lesz többet :)
Nekem már az itt is emlegetet felirat is fura volt, miszerint suitabla for all coffee makers, vagy valmi hasonló. Akkora parasztvakítás ez, hogy csak na! Mint tudjuk, az ilyen kv fizikailag kizárt... Nya azért még mindig sokkal jobb, mint a tucat vackok. (legtöbb, mi adhato, meg frisssssssssssh és társaik vagy akár a mindenkinek szánt Omnia...)
A Senseo-nál nincs minden egyes adag külön légmentesen csomagolva?
Amennyire tudom, a Pod-nál, ami a Senseo-val ellentétben kvázi szabvány a kávéfőző- és kávégyártók között, így van. Pont ez a lényege, na meg az optimális tömörítés.
Én most fekete Lavazzát főzök, de nem vagyok elégedett. Az Illy és a Piazza D'Oro teljesen rendben volt, ez viszont savanyú. Bontás óta, már az első adagtól kezdve. Ha alig-alig tapicskálom le a szűrőben, akkor kevésbé, de érezhető úgy is. Kifoghattam egy hétfőn gyártottat, vagy ez ilyen és kész?
Engem sem zavar igazán, klasszikus 3x forralt török KVt is iszom néha (bár nem az a kedvencem).
Az a baj az ínyenckedéssel, h. ha az embernek 1-2 alkalommal már sikerült egész jó KVt előállítania ott, ahol korábban nem találkozhatott ilyennel (otthon, iroda) akkor ettől automatikusan emelkedik az igényszintje és attól fogva mindig legalább olyan jót vár. Korábban simán megittam a negyedkilós előre daráltat, pedig napi 2-vel akkor is uilyen állott kellett, h. legyen már a végére; most ki kell dobnom a csak harmadáig kiürult csomagot, mert állottan szó szerint ihatatlannak tűnik.
(Egyébként a Senseo csomagocskái uolyan gyorsan tönkrementek. Lehet, h. az a légmentes-nitrogénes rendszer /az lenne a Nespresso?/ tényleg frissen tartja a felhasználásig, de ezek a szűrőpapír közé zárt adagok uúgy megkeserednek pár hét alatt, mint a sima őrölt.)
ELoszor is, ovatosan nyomom le. .. masodszor ocatosan toltom. Valamennyi igy is marad az aljan, latom, nagyon finom, de nem erzem. Ha meg veletlenul megis - hat nam baj. Azt hallottam, a kavezacc jo a belso reszek tisztitasara :))
En is meglepodtem - de igy van. Nekem (szegyen es gyalazat) eloreorolt kavem van itthon, es olyan amit a csopogtetoshoz ajanlanak, semmi kulonleges, semmi izesites - es a kave kituno! En ugyanezt hasznalom espressohoz is. . .
Finomat írtak?? A CG szerint minden fölhasználás közül ehhez kell a legdurvább szemcséjű őrlemény, de az egyenletes szemcsenagyság persze itt is fontos. (Kicsivel kevésbé durva kell a kotyogókhoz, közepes finomságú a csöpögtetőshöz, finom az eszpreszóhoz, egészen finom porszerű a török KVhoz.)
A fozohoz azt irtak, finom kave kell - nekem meg nem az van, megis jo.
Namost ha en nem tudom, hogy milyenhabom van, attol meg elvezem :)) mert a masik, hagyomanyos "auto drip"-en semmi sincs. Kellemes, es ez a lenyeg. Kivancsinan varom a velemenyedet! Probalj egyet azzal a kaveval amid van!
Amennyit dicsértétek, kíváncsivá tettetek és vettem én is egy kicsi Bodum edényt; kipróbálom majd, ha elég durva őrleményhez jutok.
Viszont amit a tetején találsz, az a szakértők szerint *nem* crema, hanem "bloom" -- nem azokból a lipidekből, illóolajokból meg mittudoménmikből áll, mint az igazi crema, hanem szén-dioxid habosítja föl a KV anyagát. A valódi crema előállításához minimum 9 bar nyomás kell (vagy vmi csalás, mert pl. a Senseónak sincs ennyi nyomása). A presszógépek is csak 1961 óta érik el ezt a nyomást, az 1905-ös feltalálástól egészen addig csak másfél bar körül dolgoztak.
Amikor én utánaolvastam, erősen úgy tűnt, h. technikailag alacsonyabb szinten van, mint a Treviso, amiben azért minden van kicsinyítve, ami egy alsó kategóriás presszógépben szokott lenni. (Úgy értve az alsó kategóriát, h. föl egészen a Gaggia Coffee-ig.) Az Ufesának a gőzöléshez nincs bojlere, egyszerűbben oldották meg a fűtőszálak közöttt átvezetett vékony vízsugárral; viszont van "crema-enhancer" szűrőkorong (ez a CG-guruk szerint rossz jel, elkendőzi, h. tudna-e a gép az adott körülmények közt valódi cremát produkáni). Harmadrészt logikátlan, h. a ki-bekapcsoló gomb a középső a három közül (ehhez azért még hozzá lehet szokni), negyedrészt Made in China.