A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az enyém csak 2 decis, ebből a méretből az utolsót hoztam el a boltból :) (Ill. maradt még ott egy ekkorka, de az csúnyább -- a füle és a "palástja" műanyag, nem acél -- viszont praktikusabb, mert így mikróban is fölforralhatod a vizet.)
A márka SZVSZ nem számít, hiszen ez nagyon egyszerű szerkezet, csak pontosan méretre kell legyártani, de erre már bőven képesek Tajvanban, ahol úgyis minden készül :) Csak azt érdemes megnézni, h. a szita maga acél legyen; olvastam, h. léteznek olyanok, amikben ez csak nejlonszövet, az biztos nem bírja olyan sokáig a forróságot.
En is vennek ilyen kannat, de gondoltam, elobb megkerdezlek titeket:
Fontos-e szerintetek a marka, azaz, h tenyleg Bodum legyen, v pl. az IKEA-ban kaphato ugyanilyen rendszeru kanna is jo?
Illetve, hogy ti mekkora meretu kannarol beszeltek? Az IKEA-s kanna jo nagy, en pedig egyszerre valoszinuleg csak egy-ket adag kavet csinalnek, letezik kisebb meret is? Mindegy-e, h a kis adag kavehoz nagy v kicsi edenyt hasznalok?
Nahát, a Bodum-mal szándékomon kívül divatot csináltam az irodában és föllendítettem a "Tálal6" forgalmát :) (Pedig ezt igazából otthonra szántam, ha majd a DeLonghit beviszem oda, ahol a legtöbb KVt iszom.) Minden kolléganő ki akarta próbálni, tényleg jó-e valamire ez a vicces dugattyús eszköz és egyöntetűen dicsérik az íz tisztaságát a filteres és kotyogós rendszerekkel szemben.
(Azért a kotyogós testesebb KV-t állít elő; a Bodum e szempontból közelebb áll a filtereshez, tehát ha a koncentrációt növeled, akkor egy idő után túl keserűbe csap át, testesebb nem lesz. Viszont égett és "over-extracted" /hogy mondják ezt magyarul?/ sem lesz soha.)
Bocs, kicsit gondolkodtam a dolgon (tegnap lefagyott a rendszerem:-DDD): karos Saecókhoz is létezik ilyen, a POD - a Krups terminológiában E.S.E. - betét kiegészítéseképpen. Elvileg úgy működik, hogy fogod a kart, kiveszed belőle a normál (1, vagy 2 személyes) kávétartó szűrőt. Behelyezed az ominózus izét (talán szilikongumiból lehet) - de a HOMORÚ része legyen felfelé!!! -, majd a spéci, POD (E.S.E.) -tartó szűrőt, oszt abba lehet rakni a POD-ot. Saecónál az lett az eredmény, hogy Qrva lassan, erőlködve jött le a KV, azt hittük, tönkremegy a pumpa. Több kísérletre nem is került sor - de egy próbát megér a Taurusban is, hátha az működőképes cucc ilyen szereposztásban is.
Ez lenne az? Mintha valamelyik Krupsra hajazna. Szerintem az valamiféle nyomásfokozó (szűkítő) betét lehet - próbáld meg anélkül, de jól lenyomva a kávét...
levettem a szekrény tetejéről a Taurus 15 baros KV-főzőmet. (eddig azért nem volt használatban, mert a 2 adag nem volt túl acélos 1 napra)
van hozzá egy műanyag (gumi) "maximum cream" hangzatos elnevezéssel. kérdésem mire jó ez, hogyan kell használni? (a kávétartó aljára kellene rakni a rajz alapján, de képtelenség úgy megcsinálni.
akkor mégis csak kimegyek bécsbe. egyébként itthon is nemsokára megnyit a nespresso klub, lehet majd kapni kapszulát és gépet is a Balettintézet mellett.
Tegnap a ferjem fozott kavet a regi kavefozovel. Mire hazaertem, o mar ivott kavet - de meg "friss" volt. HAt nem tudtam meginni :)) ronda az ize a french press utan!
Ez az atszamitas megkozeliti azt, ahogy en fozom - egy adagolokanlnyit teszek egy kavehoz. A kavefozokhoz adnak adagolo kanalat, ami 1/8 csesze meretu - icipicivel kevesebb mint a tablespoon.
Nem tudom miert nincs hab rajta - de az a jo, ha az ize jo, nem?
Pénteken kérdeztem a forgalmazótól, ő mondta, hogy sajnos, csak karácsonyra érkezik a 250-es őrölt. Hát igen, a személyzet nem mindig tud mindent: a Mammutban előfordult, hogy felhívták a főnököt, mondja már meg, merre van a kv és mennyibe kerül...
Valamit rosszul csinálhattam a Bodum főzővel (is), mert nekem semmiféle hab nem alakult ki a tetején... De az íz tényleg kellemes lett; elhiszem, amit mondanak róla, hogy a második legjobb elkészítési módszer az eszpresszó után.
Ez utóbbiakat nem ismerem, de nem is tervezem a megismerésüket...
Eddig necckafén nevelkedtem, szégyellem is magam :) Csakhogy sokáig a kotyogós verzió nem vonzott, a szűrős pláne nem. Aztán ittam néhányszor rendes presszókávét, és elkezdett hiányozni az instantból az az ÍZ. És most próbálkozok. De Lavazza nyilván nem lesz többet :)
Nekem már az itt is emlegetet felirat is fura volt, miszerint suitabla for all coffee makers, vagy valmi hasonló. Akkora parasztvakítás ez, hogy csak na! Mint tudjuk, az ilyen kv fizikailag kizárt... Nya azért még mindig sokkal jobb, mint a tucat vackok. (legtöbb, mi adhato, meg frisssssssssssh és társaik vagy akár a mindenkinek szánt Omnia...)
A Senseo-nál nincs minden egyes adag külön légmentesen csomagolva?
Amennyire tudom, a Pod-nál, ami a Senseo-val ellentétben kvázi szabvány a kávéfőző- és kávégyártók között, így van. Pont ez a lényege, na meg az optimális tömörítés.
Én most fekete Lavazzát főzök, de nem vagyok elégedett. Az Illy és a Piazza D'Oro teljesen rendben volt, ez viszont savanyú. Bontás óta, már az első adagtól kezdve. Ha alig-alig tapicskálom le a szűrőben, akkor kevésbé, de érezhető úgy is. Kifoghattam egy hétfőn gyártottat, vagy ez ilyen és kész?
Engem sem zavar igazán, klasszikus 3x forralt török KVt is iszom néha (bár nem az a kedvencem).
Az a baj az ínyenckedéssel, h. ha az embernek 1-2 alkalommal már sikerült egész jó KVt előállítania ott, ahol korábban nem találkozhatott ilyennel (otthon, iroda) akkor ettől automatikusan emelkedik az igényszintje és attól fogva mindig legalább olyan jót vár. Korábban simán megittam a negyedkilós előre daráltat, pedig napi 2-vel akkor is uilyen állott kellett, h. legyen már a végére; most ki kell dobnom a csak harmadáig kiürult csomagot, mert állottan szó szerint ihatatlannak tűnik.
(Egyébként a Senseo csomagocskái uolyan gyorsan tönkrementek. Lehet, h. az a légmentes-nitrogénes rendszer /az lenne a Nespresso?/ tényleg frissen tartja a felhasználásig, de ezek a szűrőpapír közé zárt adagok uúgy megkeserednek pár hét alatt, mint a sima őrölt.)
ELoszor is, ovatosan nyomom le. .. masodszor ocatosan toltom. Valamennyi igy is marad az aljan, latom, nagyon finom, de nem erzem. Ha meg veletlenul megis - hat nam baj. Azt hallottam, a kavezacc jo a belso reszek tisztitasara :))