A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Rá fogsz jönni... Ebben a fészülékben megvan az összes alapvető fontosságú alkatrész, aminek muszáj vastag fémből lennie, az abból is van és a pumpája erős, így akár tökéletesen jó presszókávét *is* tud készíteni (ezzel máris jobb a legtöbb vetélytársánál ebben az árkategóriában) de nem *garantálja*, hogy mindig vagy akár csak az esetek többségében jó lesz az eredmény! Ha csak úgy nekiesel, a szerencsére vagy utalva... Gondosan tömörítened kell a port (az e célra szolgáló eszközt célszerű kivenni a helyéről, a géphez rögzítve használhatatlan), előmelegíteni a szűrőt-tartót, de más trükkökkel is érdemes kísérletezni: egy kis előáztatás pár csepp langyos vízzel, az ún. "temp surfing"-gel (KVcsapolás előtt fölkapcsolni a gőzgombot a kikísérletezett hosszúságú időtre -- kb. 20 mp -- hogy a vízhőmérséklet egyenletesen elég meleg legyen, miközben átküldöd a kávén), stb. Én még egyáltalán nem mondhatom el magamról, hogy legalább elfogadható eredményt kapnék minden esetben.
És amit mindenki utólag tud meg... Tökéletes csak frissen, és teljesen egyenletesen finom szemcsésre darált kávéval lesz az eredmény, amihez saját darálóra lesz szükségetek, méghozzá nem forgókésesre, hanem olyanra, ami hengerek vagy kúpok között őrli meg a babokat és ebből az elég jó minőségűek drágábbak a főzőnknél. (30 000 HUF körüli kiadás.)
Üdv a klubban! Mindenesetre rövidesen kénytelenek lesztek "igazán konyítani" a kávéfőzéshez, mert a Trevisóval semmi sem automatikus, nem lehet megspórolni a gondos odafigyelést.
Fura. Mondjuk eddig mindössze 3 dobozt nyitottam fel, de csak kicsit sziszegtek bontás közben, szóval nem volt nagy túlnyomás. Hiszen nem is az a lényeg, hanem hogy a nitrogén(?) gázzal kiszorítsák az oxigént. Nálad meg nyitás nélkül bumm...
Azért jó tudni, hogy ezzel is óvatosan duhajkodjon az ember, nem csak a pezsgősüveggel :)
Csak kézbevettem, eltávolítottam róla a műanyag fedelet és...akkorát robbant, hogy majdnem be...kávéztam :) A konzervfedél kirobbant és - mivel ez általában éles - alaposan bevágta a kezemet.
A kávé maga egyébként jó, kifejezetten különleges íze van.
Nekem Bar 14 (Coffe terviso) és EC-9 is van. Előbbi finomabb, krémesebb (cremasabb:)) kávét készít, utóbbit ezért csak akkor használom, ha tejhabot is csinálok, vagyis capuccino készítéshez. Bár mióta a Treviso gőzkarjáról levettem azt a műanyag feltétet, ahogy itt javasolták, tényleg több, tartósabb habot sikerült készíteni vele. A Bar 14 mellett szól az is, hogy több benne a fém alkatrész (érződik a súlyán is)... pl. a szűrőtartó kar, illetve annal a feje fém, míg az EC-9-nél ez sajna műanyag. Nekem személy szerint az is szimpatikusabb a Bar 14-ben, hogy ki/be kapcsolható kávékészítésnél a pumpa, vagyis egy bármekkora adag főzhető vele, a másikból kijön az összes víz, amit a tartályba töltöttél. Ja, és itt (Bar 14) külön termosztát van a gőzkészítéshez, ha jól tudom, a másiknál nem. Szóval nálam az EC-9 tulajdonképpen capuccinokészítőként üzemel. :-)
A Krupsnál nincs ilyen bigyó, csak az E.S.E. szűrő. A pumpa valójában szebb hangot ad, jóval halkabb, bár ez nyiván a leterheltséget mutatja, és a kávé tényleg lassabban jön. Azért remélem, ennyi nem árt a pumpának??? A Saeco milyen hangot ad? Ugye minden Saeconál olyan szűrőtartó van, hogy ha kifolyás közben fordítasz a karon a rugó ellenében, akkor nagyobb nyomás lesz és krémesebb a kávé?
Vergnano miatt írj (én nem tudok neked, mert nem publikus az emilcímed, minthogy én is csak most tettem azzá az enyémet).
qprinz, alexandrosz: kösz!
Hogy is volt az a robbanás? Olvastam, de nem fogtam fel, mitől robbant szét. Jól értem, még csak nem is birizgáltad a konzervnyitó részét?
Furcsálltam a Saeco installálási rajzát, nem értettem, minek a POD-rató szűrő alá az a gumibigyó. A Krupsnál hogy néz ki ez, ott is van valami pluszizé a spéci szűrőn kívül? Gondolom, a POD-tól azért liheg a pumpa, mert (legalábbis elvileg) ezek a tuti értékre vannak összesajtolva, míg az őrölt KV-otthon csak úgy érzésre tömik az emberek a szűrőbe.Bár erre is van megoldás: múltkor láttam egy profi zömítőt. Baromi szép,technós/elegáns, állványos, dögnehéz (vagy 6-8 kg) szerkezet, a villás részébe belehelyezed a kvgéped karját, a megtöltött szűrővel, lehúzod a zömítő karját, s az egy, a szűrővel egyező átmérőjű korong segítségével rendesen összesajtolja a kv-t - a kar rugós előfeszítője 20 kg-os (!) értékre van kalibrálva... Mondjuk, az ominózus kvgépkar egy LaScala Butterflyé volt - hát annak a pumpája nem erőlködött/hörgött... A zömítő 100 E Ft, a LaScala 250 E Ft:-)))) Lehet, hogy élek a felkínált lehetőséggel, előre is köszönöm!
A 2165-öt olvastam, de úgy értettem, hogy csak a pluszként betett nyomásfokozóval volt gáz a pod a Saeco-ban.
Ez a Vergnano 80-20% arabica-robusta keverék, itt nem volt 100% arabica. De ha érdekel egy kóstolás erejéig, és jársz felém Pesten, szívesen adok egyet, kár egyből egy dobozzal venni. Cserébe az infókért :)
A jövő héten még telefonálok, ha megjött, azonnal írok! A POD-dal nekem is hasonló tapasztalatom volt, - lásd 2165. hozzászólást. Azóta nem próbálkoztam, de most ez a Vergnano felkeltette érdeklődésemet, lehet, hogy újra beizzítom a feltétet.
Huh... Épp most ittam kávét, piros Vergnano podból. Tegnap este az OfficeDepot pénztáránál volt kirakva, muszáj volt megvenni, kicsit menekülésképpen is a savanykás Lavazza-tól :) Na ez nem volt savanyú, nagyon finom, erőteljes íze volt.
Írtam már, hogy a Krups manual kihangsúlyozza, hogy podból 20 mp. alatt kell főzni kávét, ez 35 ml. lesz, nem támogatják a hosszabbat. Talán a szivattyú kímélése is benne lehet a dologban? Mert más hangja volt a szivattyúnak, szerintem jóval nagyobb ellenállása van a podnak, mint a simán belepakolt kávénak.
Van valakinek tapasztalata poddal, illetve Vergnano-t ivott már valaki?
yeahhh:
Neked már bejáratott a kapcsolatod, ha netán értesülsz róla, hogy a jövő héten megjön a Filicori a Toldiba, szólnál?
Nekem az utobbi tetszik persze a legjobbnak, csak nem tudom megeri e a plusz penzt, jobb e annyival. Az elso 3 10 ezerig bezarolag vannak kb, az uccsot pedig 19-ert lattam.
De ha van esetleg vkinek vmi konkret tanacsa, tippje esetleg azt szivesen vennem.
Teással nem tudom, mert nekem két adagolókanalam is van, szimpla kávékoz való (7g) és duplához (14g), ezeket egyikét használom ehhez is. (Leginkább másfél adagot mérek ki vele, ahogy vízből is másfél decit használok. Azt hiszem, sokaknak elég lenne egy kanál.)
Hat kanalak vannak minden meretben. Ha magadnak kikiserletezed, az a legjobb. En azt a kanalat hasznalom, ami jott vele - szabvany kaves kanal, daralt kave mereshez.
Nekem sem sikerult az eslo - de nem tartott soka kitalalni, mennyi viz es mennyi kave adja a tokeletes kavet.
Viszont :)). Vendegeim voltak es 10 adagot kellett foznom. Nem akartam gyenget - hat olyan eroset csinaltam, hogy nem lehetett meginni! :(( kiontottem. . .