Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2214
Rá fogsz jönni... Ebben a fészülékben megvan az összes alapvető fontosságú alkatrész, aminek muszáj vastag fémből lennie, az abból is van és a pumpája erős, így akár tökéletesen jó presszókávét *is* tud készíteni (ezzel máris jobb a legtöbb vetélytársánál ebben az árkategóriában) de nem *garantálja*, hogy mindig vagy akár csak az esetek többségében jó lesz az eredmény! Ha csak úgy nekiesel, a szerencsére vagy utalva... Gondosan tömörítened kell a port (az e célra szolgáló eszközt célszerű kivenni a helyéről, a géphez rögzítve használhatatlan), előmelegíteni a szűrőt-tartót, de más trükkökkel is érdemes kísérletezni: egy kis előáztatás pár csepp langyos vízzel, az ún. "temp surfing"-gel (KVcsapolás előtt fölkapcsolni a gőzgombot a kikísérletezett hosszúságú időtre -- kb. 20 mp -- hogy a vízhőmérséklet egyenletesen elég meleg legyen, miközben átküldöd a kávén), stb. Én még egyáltalán nem mondhatom el magamról, hogy legalább elfogadható eredményt kapnék minden esetben.

És amit mindenki utólag tud meg... Tökéletes csak frissen, és teljesen egyenletesen finom szemcsésre darált kávéval lesz az eredmény, amihez saját darálóra lesz szükségetek, méghozzá nem forgókésesre, hanem olyanra, ami hengerek vagy kúpok között őrli meg a babokat és ebből az elég jó minőségűek drágábbak a főzőnknél. (30 000 HUF körüli kiadás.)

Előzmény: a t o s z (2213)
a t o s z Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2213
Ez alatt mit is ertesz? :) Marmint a gondos odafigyelesen?
Előzmény: H_G (2212)
H_G Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2212
Üdv a klubban! Mindenesetre rövidesen kénytelenek lesztek "igazán konyítani" a kávéfőzéshez, mert a Trevisóval semmi sem automatikus, nem lehet megspórolni a gondos odafigyelést.
Előzmény: a t o s z (2210)
matti70 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2211

Fura. Mondjuk eddig mindössze 3 dobozt nyitottam fel, de csak kicsit sziszegtek bontás közben, szóval nem volt nagy túlnyomás. Hiszen nem is az a lényeg, hanem hogy a nitrogén(?) gázzal kiszorítsák az oxigént. Nálad meg nyitás nélkül bumm...

Azért jó tudni, hogy ezzel is óvatosan duhajkodjon az ember, nem csak a pezsgősüveggel :)

Előzmény: alexandrosz (2208)
a t o s z Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2210
Koszonom, akkor megnyugtattal, mert vegul ezt vettem meg. :)
Előzmény: ajsa_ (2199)
yeahhh Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2209
Köszi az infót, már kezdtem arra gondolni, hogy rohamléptekkel elhatalmasodik rajtam a szellemi leépülés:-DDD
Előzmény: matti70 (2205)
alexandrosz Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2208

Bizonyám!

Csak kézbevettem, eltávolítottam róla a műanyag fedelet és...akkorát robbant, hogy majdnem be...kávéztam :) A konzervfedél kirobbant és - mivel ez általában éles - alaposan bevágta a kezemet.

A kávé maga egyébként jó, kifejezetten különleges íze van.

Előzmény: matti70 (2198)
matti70 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2207

Hm, ristretto? Akkor elnéztem a méretet... Mentségemül szóljon, nem volt mihez viszonyítani :)

Előzmény: kapucziner (2206)
kapucziner Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2206

Maga a csésze portugál kimondottan ristretto kávéhoz tökéletes. A kávé Italiano

espresso kávékeverék, amely Santos, Kenya AA ,Indonéz Kalossi ,Etióp Yirgacheffe,

Guatemala Antigua, és Papua New Guinea és Indiai kávék keveréke, külön fajtánként

pörkölve.

Előzmény: matti70 (2203)
matti70 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2205

OFF

Nem figyelmetlenség, az Index állította a közelmúltban nem publikusra mindenkiét, és visszaállíthatod, ha úgy gondolod. Levél megy.

ON

Előzmény: yeahhh (2202)
yeahhh Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2204
Van vagy 3-4 fajta, ami szimpatikusnak tűnik. Őrölve is lehet kapni?
Előzmény: kapucziner (2200)
matti70 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2203

Jól néz ki, milyen kávé? Ha még ízt is lehetne neten keresztül érezni...

És a csészéd is klassz, mivel látom, az én csészikés beírásomra írtad válaszul :)

Amúgy én is inkább ilyen magasabbat, hosszúkásabbat szerettem volna, hosszú kávéhoz ez illik, meg gondolom lassabban hűl ki ebben.

Előzmény: kapucziner (2200)
yeahhh Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2202

Igen, halkabb hangja lett és baromi lassan jött a kávé... A Via Venetón csak "egyfokozatú" a kar, a többi valóban ilyen rugós.

Már publikus az emil, eddig csak figyelmetlenségből nem volt az :-(((

Előzmény: matti70 (2198)
ajsa_ Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2201
Ja... az előző hozzászólás atosznak volt válasz... :-)
kapucziner Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2200

Győrből származó nagyon aromás krémes kávé

Espresso frissen pörkölt kávéból

Előzmény: matti70 (2183)
ajsa_ Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2199
Nekem Bar 14 (Coffe terviso) és EC-9 is van. Előbbi finomabb, krémesebb (cremasabb:)) kávét készít, utóbbit ezért csak akkor használom, ha tejhabot is csinálok, vagyis capuccino készítéshez. Bár mióta a Treviso gőzkarjáról levettem azt a műanyag feltétet, ahogy itt javasolták, tényleg több, tartósabb habot sikerült készíteni vele. A Bar 14 mellett szól az is, hogy több benne a fém alkatrész (érződik a súlyán is)... pl. a szűrőtartó kar, illetve annal a feje fém, míg az EC-9-nél ez sajna műanyag. Nekem személy szerint az is szimpatikusabb a Bar 14-ben, hogy ki/be kapcsolható kávékészítésnél a pumpa, vagyis egy bármekkora adag főzhető vele, a másikból kijön az összes víz, amit a tartályba töltöttél. Ja, és itt (Bar 14) külön termosztát van a gőzkészítéshez, ha jól tudom, a másiknál nem. Szóval nálam az EC-9 tulajdonképpen capuccinokészítőként üzemel. :-)
matti70 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2198

yeahhh:

A Krupsnál nincs ilyen bigyó, csak az E.S.E. szűrő. A pumpa valójában szebb hangot ad, jóval halkabb, bár ez nyiván a leterheltséget mutatja, és a kávé tényleg lassabban jön. Azért remélem, ennyi nem árt a pumpának??? A Saeco milyen hangot ad? Ugye minden Saeconál olyan szűrőtartó van, hogy ha kifolyás közben fordítasz a karon a rugó ellenében, akkor nagyobb nyomás lesz és krémesebb a kávé?

Vergnano miatt írj (én nem tudok neked, mert nem publikus az emilcímed, minthogy én is csak most tettem azzá az enyémet).

 

qprinz, alexandrosz: kösz!

Hogy is volt az a robbanás? Olvastam, de nem fogtam fel, mitől robbant szét. Jól értem, még csak nem is birizgáltad a konzervnyitó részét?

Előzmény: yeahhh (2194)
gprinz Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2197
barita=barista, bocsi
Előzmény: gprinz (2196)
gprinz Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2196
Nekem egy kavehazak.hu találkozón volt hozzá szerencsém a két fő magyar barita oktató elkészítésében. Király volt!!!
Előzmény: matti70 (2191)
alexandrosz Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2195

"Van valakinek tapasztalata poddal, illetve Vergnano-t ivott már valaki?"

 

Nekem éppen egy fémdobozos vernyánó robbant fel a kezemben, s vágta be jó mélyen az ujjam...minden úszott a vérben.

Előzmény: matti70 (2191)
yeahhh Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2194
Furcsálltam a Saeco installálási rajzát, nem értettem, minek a POD-rató szűrő alá az a gumibigyó. A Krupsnál hogy néz ki ez, ott is van valami pluszizé a spéci szűrőn kívül?
Gondolom, a POD-tól azért liheg a pumpa, mert (legalábbis elvileg) ezek a tuti értékre vannak összesajtolva, míg az őrölt KV-otthon csak úgy érzésre tömik az emberek a szűrőbe.Bár erre is van megoldás: múltkor láttam egy profi zömítőt. Baromi szép,technós/elegáns, állványos, dögnehéz (vagy 6-8 kg) szerkezet, a villás részébe belehelyezed a kvgéped karját, a megtöltött szűrővel, lehúzod a zömítő karját, s az egy, a szűrővel egyező átmérőjű korong segítségével rendesen összesajtolja a kv-t - a kar rugós előfeszítője 20 kg-os (!) értékre van kalibrálva... Mondjuk, az ominózus kvgépkar egy LaScala Butterflyé volt - hát annak a pumpája nem erőlködött/hörgött... A zömítő 100 E Ft, a LaScala 250 E Ft:-))))
Lehet, hogy élek a felkínált lehetőséggel, előre is köszönöm!
Előzmény: matti70 (2193)
matti70 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2193

A 2165-öt olvastam, de úgy értettem, hogy csak a pluszként betett nyomásfokozóval volt gáz a pod a Saeco-ban.

Ez a Vergnano 80-20% arabica-robusta keverék, itt nem volt 100% arabica. De ha érdekel egy kóstolás erejéig, és jársz felém Pesten, szívesen adok egyet, kár egyből egy dobozzal venni. Cserébe az infókért :)

Előzmény: yeahhh (2192)
yeahhh Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2192
A jövő héten még telefonálok, ha megjött, azonnal írok! A POD-dal nekem is hasonló tapasztalatom volt,  - lásd 2165. hozzászólást. Azóta nem próbálkoztam, de most ez a Vergnano felkeltette érdeklődésemet, lehet, hogy újra beizzítom a feltétet.
Előzmény: matti70 (2191)
matti70 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2191

Köszi H_G!

 

Huh... Épp most ittam kávét, piros Vergnano podból. Tegnap este az OfficeDepot pénztáránál volt kirakva, muszáj volt megvenni, kicsit menekülésképpen is a savanykás Lavazza-tól :) Na ez nem volt savanyú, nagyon finom, erőteljes íze volt.

 

Írtam már, hogy a Krups manual kihangsúlyozza, hogy podból 20 mp. alatt kell főzni kávét, ez 35 ml. lesz, nem támogatják a hosszabbat. Talán a szivattyú kímélése is benne lehet a dologban? Mert más hangja volt a szivattyúnak, szerintem jóval nagyobb ellenállása van a podnak, mint a simán belepakolt kávénak.

Van valakinek tapasztalata poddal, illetve Vergnano-t ivott már valaki?

 

yeahhh:

Neked már bejáratott a kapcsolatod, ha netán értesülsz róla, hogy a jövő héten megjön a Filicori a Toldiba, szólnál?

Előzmény: H_G (2187)
ZsuR Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2190
Dehogynem!!! Ez a titok! :))
Előzmény: Syd_Barrett (2189)
Syd_Barrett Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2189
Nahat, nem arultatok el a titkot, akkor marad a kiserletezes! :)
Előzmény: ZsuR (2185)
a t o s z Creative Commons License 2005.12.17 0 0 2188

Udv!


Szeretnem meglepni a baratnomet egy normalisabb kavefozovel, a mostani kotyogo helyett, ami nem foz vmi finamat...

Szeretjuk mind a ketten nagyon a jo kavekat, persze nem igazan konyitunk hozza, csak inni szeretjuk.

 

Korbejartam ma nehany boltot, de nem ajultam el a kinalattol.

 

Mindenesetre a DeLonghik tuntek szamomra a legszimpatikusabbnak. Amik szoba johetnek EC5, EC7, EC9 es BAR14.  http://www.delonghi.hu/main.php?hm=termekek&hm2=kavefozo&hm3=

 

Nekem az utobbi tetszik persze a legjobbnak, csak nem tudom megeri e a plusz penzt, jobb e annyival. Az elso 3 10 ezerig bezarolag vannak kb, az uccsot pedig 19-ert lattam.

 

De ha van esetleg vkinek vmi konkret tanacsa, tippje esetleg azt szivesen vennem.

 

Koszonom!

H_G Creative Commons License 2005.12.17 0 0 2187
Szép a csészéd!
Előzmény: matti70 (2183)
H_G Creative Commons License 2005.12.17 0 0 2186
Teással nem tudom, mert nekem két adagolókanalam is van, szimpla kávékoz való (7g) és duplához (14g), ezeket egyikét használom ehhez is. (Leginkább másfél adagot mérek ki vele, ahogy vízből is másfél decit használok. Azt hiszem, sokaknak elég lenne egy kanál.)
Előzmény: Syd_Barrett (2184)
ZsuR Creative Commons License 2005.12.17 0 0 2185
Hat kanalak vannak minden meretben. Ha magadnak kikiserletezed, az a legjobb. En azt a kanalat hasznalom, ami jott vele - szabvany kaves kanal, daralt kave mereshez.

Nekem sem sikerult az eslo - de nem tartott soka kitalalni, mennyi viz es mennyi kave adja a tokeletes kavet.

Viszont :)). Vendegeim voltak es 10 adagot kellett foznom. Nem akartam gyenget - hat olyan eroset csinaltam, hogy nem lehetett meginni! :(( kiontottem. . .
Előzmény: Syd_Barrett (2184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!