A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ferjem tegnap mondta, hogy a masik kavefozot tegyuk el szem elol. . .helyette inkabb egy kavedaralot - hogy a frissen daralt kave meg zamatosabb kavet adjon. Igy lesz!
.. . . ugye, hogy habos? Akkor is, ha ez a hab nem az a hab. . .
Hát én ennél sokkal lustább vagyok azt hiszem, és talán jóval kevésbé gourmand...:-)
Igaz, nem otthon darálom, de a pékségben szerintem elég finomra darálják. Sajnos az tény, hogy így elveszíti nagyon hamar az aromáját. (Mikor viszem haza a kávét, tisztára kávé illat van körülöttem a trolin.:-))))
Én nem melegítek, áztatok előre semmit, és a tampert is "built in módban" :-)) használom. És mégis elégedett vagyok, ha jó kávét használok. Nyilván lehetne tökéletsebb is, de én ál-kotyogósról álltam át erre, és hát eget verő volt a különbség.
Jut eszembe... vettem ma ilyen bodum, vagy mifene kávécsináló szerkentyűt. Először -ha jól emlékszem, mint a többségnek- hígra sikeredett, de tényleg meglepően jó ízű, és habos. És nem utolsósorban gyors. És nagyon szép:
MA lattam egy "draga" valtozatat a french press-nek. . .hat nincs nagy valtozas - annyi, hogy a kulsejen tobb a fem. . .meg van beepitve egy szuro a kiomlo ele, hogy felfogja a finom darabokat. 60 dollar. . .:(( annyit nem er meg.
Mi is lefagyasztottuk a Lavazza egyik felét, ki is vettük már azóta, de nem tűnt fel rajta semmi pro vagy kontra. Viszont nem is jó tesztalany, mivel első főzéstől kezdve nem ízlik, és ezt a tulajdonságát meg is tartotta :)
(Egyébként megpróbáltam mélyhűtőbe tenni egy gyári örlésű felét, ahogy javasolják, jól záró fémdobozban -- de vmiért nem vált be egyáltalán, egy héttel később uúgy meg volt keseredve, mint az uolyan dobozban szobahőmérsékleten hagyott másik fele.)
A vákuumdobozosból közvetlenül első kinyitása után főzött még tényleg OK, de már a felnyitás után egy héttel nagyon durva a különbség. Tényleg nem tudom, miért nem csinálnak olyan csomagot, amin belül kis vákuum-zacsikban lenne a KV, mondjuk 20 grammonként? Teából vannak ilyenek.
Ezekről a podokról eléggé eltérnek a vélemények és eleve hülyén kezdtek neki, túl sok szabvány versenyez.
A jó daráló tényleg dráááága, de kíváncsi lennék, vaktesztben hány ember mondaná meg, hogy a kávé, amit iszik, 5 perce őrölt babkávéból, vagy "mezei", gyári őrlésű, vákuumdobozosból főtt-e le...
Az egyebekkel egyetértek: az én gépem is hasonló kaliberű (Saeco Gran Crema), szűrt vizet használok, figyelek a kávéadagolásra+a zömítésre, előmelegítés (kar+csésze!!!) - de kizárólag gyári őrölt kávét használok (jó, nem Tesco-gazdaságost:-)))
A darálás már ölég macerás, szerintem - inkább a POD izgat...
Rá fogsz jönni... Ebben a fészülékben megvan az összes alapvető fontosságú alkatrész, aminek muszáj vastag fémből lennie, az abból is van és a pumpája erős, így akár tökéletesen jó presszókávét *is* tud készíteni (ezzel máris jobb a legtöbb vetélytársánál ebben az árkategóriában) de nem *garantálja*, hogy mindig vagy akár csak az esetek többségében jó lesz az eredmény! Ha csak úgy nekiesel, a szerencsére vagy utalva... Gondosan tömörítened kell a port (az e célra szolgáló eszközt célszerű kivenni a helyéről, a géphez rögzítve használhatatlan), előmelegíteni a szűrőt-tartót, de más trükkökkel is érdemes kísérletezni: egy kis előáztatás pár csepp langyos vízzel, az ún. "temp surfing"-gel (KVcsapolás előtt fölkapcsolni a gőzgombot a kikísérletezett hosszúságú időtre -- kb. 20 mp -- hogy a vízhőmérséklet egyenletesen elég meleg legyen, miközben átküldöd a kávén), stb. Én még egyáltalán nem mondhatom el magamról, hogy legalább elfogadható eredményt kapnék minden esetben.
És amit mindenki utólag tud meg... Tökéletes csak frissen, és teljesen egyenletesen finom szemcsésre darált kávéval lesz az eredmény, amihez saját darálóra lesz szükségetek, méghozzá nem forgókésesre, hanem olyanra, ami hengerek vagy kúpok között őrli meg a babokat és ebből az elég jó minőségűek drágábbak a főzőnknél. (30 000 HUF körüli kiadás.)
Üdv a klubban! Mindenesetre rövidesen kénytelenek lesztek "igazán konyítani" a kávéfőzéshez, mert a Trevisóval semmi sem automatikus, nem lehet megspórolni a gondos odafigyelést.
Fura. Mondjuk eddig mindössze 3 dobozt nyitottam fel, de csak kicsit sziszegtek bontás közben, szóval nem volt nagy túlnyomás. Hiszen nem is az a lényeg, hanem hogy a nitrogén(?) gázzal kiszorítsák az oxigént. Nálad meg nyitás nélkül bumm...
Azért jó tudni, hogy ezzel is óvatosan duhajkodjon az ember, nem csak a pezsgősüveggel :)
Csak kézbevettem, eltávolítottam róla a műanyag fedelet és...akkorát robbant, hogy majdnem be...kávéztam :) A konzervfedél kirobbant és - mivel ez általában éles - alaposan bevágta a kezemet.
A kávé maga egyébként jó, kifejezetten különleges íze van.
Nekem Bar 14 (Coffe terviso) és EC-9 is van. Előbbi finomabb, krémesebb (cremasabb:)) kávét készít, utóbbit ezért csak akkor használom, ha tejhabot is csinálok, vagyis capuccino készítéshez. Bár mióta a Treviso gőzkarjáról levettem azt a műanyag feltétet, ahogy itt javasolták, tényleg több, tartósabb habot sikerült készíteni vele. A Bar 14 mellett szól az is, hogy több benne a fém alkatrész (érződik a súlyán is)... pl. a szűrőtartó kar, illetve annal a feje fém, míg az EC-9-nél ez sajna műanyag. Nekem személy szerint az is szimpatikusabb a Bar 14-ben, hogy ki/be kapcsolható kávékészítésnél a pumpa, vagyis egy bármekkora adag főzhető vele, a másikból kijön az összes víz, amit a tartályba töltöttél. Ja, és itt (Bar 14) külön termosztát van a gőzkészítéshez, ha jól tudom, a másiknál nem. Szóval nálam az EC-9 tulajdonképpen capuccinokészítőként üzemel. :-)
A Krupsnál nincs ilyen bigyó, csak az E.S.E. szűrő. A pumpa valójában szebb hangot ad, jóval halkabb, bár ez nyiván a leterheltséget mutatja, és a kávé tényleg lassabban jön. Azért remélem, ennyi nem árt a pumpának??? A Saeco milyen hangot ad? Ugye minden Saeconál olyan szűrőtartó van, hogy ha kifolyás közben fordítasz a karon a rugó ellenében, akkor nagyobb nyomás lesz és krémesebb a kávé?
Vergnano miatt írj (én nem tudok neked, mert nem publikus az emilcímed, minthogy én is csak most tettem azzá az enyémet).
qprinz, alexandrosz: kösz!
Hogy is volt az a robbanás? Olvastam, de nem fogtam fel, mitől robbant szét. Jól értem, még csak nem is birizgáltad a konzervnyitó részét?