Igen, mindenki azt mondja: ne legyen telezsúfolva. És a hivatalos pályatervek is ilyenek.
Szerintem viszont 2 nm nagyon sok. Ekkora területen 2 különálló motívumnak el kellene férnie. Én gondoltam az RZD - DRG témára kb. ennyi helyen. Csak elég sok pénzbe kerülne.
Ha a Troost könyvből valaki emlékszik a Quadratmeteranlage tervre, az sem volt túlzsúfolt, de egy városi témánál is elég lehet 1 nm. - nyi terület.
Persze magyar vasútnál más a helyzet, oda tényleg több hely kell.
Ez a pálya nekem is bejön. Erre alapozva tervezgettem én is egy új asztalt, Tillig sínekkel. SCARM-mal megrajzoltam, illetve a WinTrack demó verziójával is elkészült, csak azzal ugye nem lehet menteni, viszont fotó készülhet a 3D-s képről. Egész jól néz ki.
Ha kell valakinek, el tudom küldeni a SCARM file-t.
Jelenleg itt tartok. A cél: legalább egy rendes állomás lehetőleg a valósághoz közeli vágányelrendezéssel, használható funkciókkal az asztal egészére nézve, és nem túl nagy távolság az asztal szélétől. Alsó szint: alul a 2 vágányos állomás egy csonkával, középen a nagyállomás fűtőházzal és gázgyári iparvágánnyal, itt lenne a város is, felül a körbefutó mellékvonal egy bánya ipvk.-val és egy fatelepi rakodóvágánnyal a végén. A szürkés sínek nem látszanának. 230*130 cm a befoglaló méretek, a nagy állomás 1-3. vágányainak használható hossza 83 cm, ami Nohab+3 Y-kocsi befogadására alkalmas.
Én jelenleg erre csorgatom a nyálamat. Az alja annyira nem izgi, de a felső szinten a vontatási telep eléggé csiklandozza az érzékszerveimet :D... kicsit talán magyar nyelvű Zeuke pályaterv füzet 8-as terepasztaltervéhez hasonlít, vagy annak a Tilligesített továbbfejlesztése.
Mivel ezeket jogok védik, így valószínűleg várni kell a feloldásukig.
Viszont a TT Gleispläne füzeteket évről évre átdolgozzák, így van bennük bőséggel elfogadható terv.
Ha beírod a keresőbe, hogy Tillig TT Gleispläne, akkor kiad néhány rajzot. Érdemes ott nézelődni. Akár több terv vegyítésével is eljuthatsz a megoldásig.
Ha megengedsz egy személyes javaslatot: ne legyen telezsúfolva! Nem kell két nm-en az egész világ vasúti közlekedését leképezni. Lehetnek szellős, hegyes-völgyes, mezős vidékek, városi jelenetek és, ha a lehetőség adja, szép hosszú állomás(ok), ahova akár egy 4-5 kocsi szerelvény is befér.
Nézem azt is, de valahogy eddig megfelelt ez, amit egyszer rég találtam, és már kitanultam a működését. Ami nekem kell, azt tudja. :) De azért kipróbálom ezt is. :)
Engem már foglalkoztat a kérdés egy ideje, hogy nem találtam meg, az minősíthetetlen és személyes kudarcomnak tekintem.
De amikor átnéztem az Tillig sínrendszert talán 2 rendes pályatervet találtam. A többi drága, sok helyet foglal és unalmas. Még a pályaterv füzetben van 1, ami kicsit másként jó lenne, aztán ennyi.
Szóval, ahhoz képest, hogy a csere elég drága, nagyobb támogatást várnék a Tilligtől, ha már a geometria egyáltalán nem egyezik. A segítségetekkel, amit köszönök, már sokkal könnyebb lesz.
Csak a másik fórumon havi rendszerességgel előjön a "milyen tervezőprogrammal tervezzek?" kérdés - most is éppen szó van erről - és fura mindig újra és újra belefutni ebbe a témába.
Én a SCARM-ot használom, kezdetektől fogva. Tud magyarul, az ősi Zeuke/BTTB geometriát is ismeri, ingyenes, 3D-t is tervez, sütfőzmostakarít :) Még nem volt olyan küldetés amit nem tudtam vele megoldani.
Nem tudom, én a neten találtam a BizTools német nyelvű progiját, nem a legfejlettebb, van benne hiba, és eltart egy ideig a szerkesztés megtanulása, de megszoktam. :) Ingyenes demó verzió van fenn, év végéig licenc-kulccsal a teljes használhatósághoz.
A Busch program milyen? Nézegettem az S21 - et és a Wintrackot is, de elég drágák és igazából nem is kell ilyen fejlett program. A Busch viszont állítólag nagyon vacak.
Ja, akkor az, igen. Nekem az alapméret a 228 mm-es. Van egy nagy dobozzal BTTB sínem, de ha egyszer eljutok a terepasztal építésig, azt mindnképp Modellsínnel tervezem (sokba fog kerülni, tudom...)
Igen, át kell tervezni, ezt én is megtettem. A BTTB kitérő pl. R=286, míg a Tillig modell R=353. A kitérő hossza sem azonos, mert a BTTB az egy fél egyenes, ami 114 mm, a Modell pedig 129 mm.
Egy nagyon amatőr kérdés. Megnéztem, és szerintem egyáltalán nem, de tényleg egy kicsit sem egyezik a régi és a modellsín geometria? Vagyis az összes pályatervet teljesen át kellene számolni az újra?
1. Be van járatva valóban, mert ahogy én tudom, a rendszer eredeti gyártója a Pilz H0 Elite síngeometria is erre a sínszálra épül és mivel a Tillig tulajdonosa még a '90-es évek elején beolvasztotta a cégbe ezt a márkát, így mi sem volt egyszerűbb, hogy mind a két méret ebből az alapanyagból építkezett.
2. Ez kevésbé lehetett szempont, lévén hogy azért az az átalakító vágány mindenre jó, csak az üzembiztos átmenetre nem. Szerintem.
3. A nyomkarimák az elmúlt pár évtizedben jelentősen csökkentek. Főleg amiatt, mert asztal- és modulépítési szempontból is figyelmet érdemel a TT Filigran (http://www.ttfiligran.de/) térnyerése, amely pályákon el kell tudni menni minden járműnek. Volt itt is tavaly a Temofeszten, pár hete Leuna mellett Bad Dürrenbergebn is megnéztem egy modultalálkozón az ilyen anyagból épített pályát. Vezettem is rajta vonatot, minden gond nélkül ment. Ez a sínrendszer Code60-as, azaz 1,5 mm-es sk magasságú. Ide vág a Kühn sínrendszere a maga 1,7 mm-es sk magasságával. Mindkettőhöz van átmeneti papucs, tehát integrálható a régebbi rendszerekbe.
Hab a tortán, hogy lehet kapni olyan esztergakést, ami RP25-ös kerékprofilt vág a régi kerekekbe.
Mindemellett persze tény és való, hogy a modell fizikája teljesen más, mint az igazinak. Viszont, ha a pálya makulátlan, akkor nem lehet gond. Ezt saját szememmel tapasztaltam.
Igen, tervezek egy projektet, csak még nagyon az elején járok. Az igazság, hogy most még a nagy nyilvánosság elé nem akarok kilépni vele, addig, amíg nem bizonyosodik be, hogy működhet, és urambocsá’ piacéretté is válhat. Egy pillanatra fellebbentve a leplet annyit elárulok, hogy az U profilos sínekkel van szoros kapcsolatban. Most megdöbbentettelek, ugye?
Viccet félre téve. Valószínűleg Te úgy is előbb tudod meg, hogy miről is van szó, mert már egy korábbi hozzászólásomban jeleztem, hogy (majd) szeretném veletek szakmai szinten is (echte a műgyanta öntésre gondolok) fel venni a kapcsolatot, mert szükség lesz némi műgyantázásra is az egyik verzióban. Idejekorán akkor majd meg kereslek Benneteket priviben, ha lesz rá mód.
Valószínűleg Te is félreértettél engem. Eszembe nem jutott elektronikai jártasságod kérdőjelezni. Az itteni, és a Hobbivasúton írt hozzászólásaidból nekem az jött át, hogy klasszisokkal felettem állsz elektronikai tudásban (is). Ne vedd seggnyalásnak, komolyan gondolom.
Az én vasas alapképzettségemnél fogva én még az U=RxI-nél járok. Tehát van még hová fejlődnöm ezen a téren is.