A Conradnál (www.conrad.hu) kedvedre válogathatsz a szokásos beépíthető egyszerű kvarcszerkezetek között, de még számlapokat, index-számokat és mutatókat is találsz nagy választékban, olcsón.
Nem tudom, hogy jo helyen erdeklodom-e, de talan ti tudtok nekem segiteni. A kerdesem nem kimondottan a regi orakkal es foleg nem zseborakkal kapcsolatos, de hatha van koztetek olyan szaki, aki tudna segiteni. Arrol lenne szo, hogy hobbi szinten szeretnek sajat szorakoztatasomra faronkbol vagott "szeletek" felhasznalasaval faliorakat kesziteni (lasd az alabbi kepeket, hogy teljesen kepben legyetek, mirol is van szo). Ehhez a fa, mint hordozo megvan, az elokesziteshez szukseges kezugyesseg is (ugy erzem:-) megvan, csak az oraszerkezettel es az egyeb tartozekokkal vagyok bajban. Hol lehet ilyesmit beszerezni? Gondolok itt magara az oramechanizmusra (igazabol jo lenne akar valami elektromos cucc is, abszolute nem ragaszkodom a full mechanikus kivitelhez mar csak azert sem, mert nem ertek hozza, masreszt gondolom nem olcso mulatsag), illetve a mutatokra, szamjegyekre. Tudtok ajanlani valami olyasmi uzletet, ahol lehet ilyesmit kapni? Mutatok, szamjegyek tekinteteben boven megtenne a bontott holmi is.
Elore is koszonom a tippeket. Udv, Zoli
(A kepek egy ezzel a temaval foglalkozo profi ceg honlapjarol vannak, remelem nem szedik le a fejemet, hogy a szemleltetes celjabol felhasznaltam oket. Sajnos eleg draga egy-egy ilyen ora, igy nem tehetem meg, hogy toluk vasaroljak, meg igazabol engem az alkotas orome erdekelne.:-)
Sziasztok, van valakinek reszletes leirasa a vibro diagrammok elemzeserol, es a hibak javitasarol? Ezt a franciat talaltam a neten, de gondolom megvan ez valahol magyarul is, esetleg meg bovebben. (A Valyi-fele konyvben csak a 4-5 alapeset szerepel.)
Ez egy 1888/89-es évjáratú nagyon szép kivitelű werk. Extrémnek azért nem nevezhető, klasszikus svájci horgony-járat, amelyet ilyen angol mintájú, teljes hidazású, felső billegő-járattal egészen az 1920-as évekig az USA-ban gyártottak (Európában már régen, kb: 1870/80 után már nem).
A tömítés cseréjéért nem szoktak jelentős összeget elkérni, ha éppenséggel ránézésre tudják, milyen méret jó, akkor adnak egyet és a többit rád bízzák. Sajnos van egy órakategória (nem tudom, ez oda tartozik-e, de az olcsó kvarcórák elsöprő hányada biztosan ebbe esik), amelyet a legtöbb szerviz-órás könyörgésre, pénzért sem vállal el. Már tapasztalatból tudjuk, hogy általában csak kínlódás van vele, egy adott minőségi szint alatt hozzá sem szabad nyúlni, úgysem lesz jobb. Ha ez ilyen, akkor tömítést talán kapsz, de a többit biztosan magadnak kell megoldanod.
Szivesen vennék bármilyen információt és érdekességet erről a csodaszép Elgin grade 96-os ( ha minden igaz... ) szerkezetről, ami teljesen levett a lábamról.
Még annyit - egy ilyen javítás mennyit kostál, ill. az óra egy órások által nagyon nem szeretett "márka" (a korcs kutyát is lehet szeretni), azért javítják-e ?
A műanyag tömítőgyűrű valószínűleg pótolható, kemény kerek keresztmetszetű gumi is elláthatja a feladatát - de mivel ez a hátlap rögzítő-eleme is, így látatlanban nem biztos, hogy egy látszólag odaillő tömítés tényleg jól ellátja a feladatát. Ha nincs szép nagy készleted tömítésekből (nyilván nincs), akkor a tokkal-hátlappal érdemes benézni a Kronóba vagy a Csengery utcába, és segítséget kérni. Ha szerencséd van, hamar találnak megfelelő tömítést. Látatlanba inkább ne, mert főleg a félkemény szilikongumik olyanok, hogy elég pár század, gyakorlatilag normálisan az anyag lágysága miatt le sem mérhető eltérés, és a hátlap már vagy lötyögős lesz, vagy képtelenség betolni a helyére...
A korona valószínűleg sima menetes, megfogod csőrös fogóval a tengelyt, és kézzel, határozott erővel lecsavarható lesz. A szerkezet kivételekor a mutatók állása közömbös. Vigyázz rájuk, az a lényeg.
Javítok: a tokot is mérve az átmérő és a magasság pontosnak tünik, a 0.5mm a gyűrű vastagsága - az erősen deformált,összenyomott.
Egyben kérdezném APT -t : a TRIAS regulátor fényképe alapján hasonló óraművet (kinai?:)) szeretnék kiszerelni - a felhúzó tengelye végig menetes, fogó nyomával. Ha és is megfogom akkor lecsavarható a korona ? A szerkezet kibillentéséhez a mutatókat hogyan kell állítani ?
Az egész művelet 2 porszemmel kezdődött a hátsó üveg alatt, most már a számlapon is van 3 db.
Nemetul ugyan nem tudok, de azert ertheto es mivel a jaratok alapjan vonnak az orak sorrendbe rakva igy szamomra igen tanulsagos. A legjobb reszek a kulonleges es a kronometer jaratu zseborak resze (2. konyv) amiket ugye nem latunk mindennap meg arvereseken sem. Kb 650 oldal, mindenutt kepekkel tuzdelve, 10 kg papir amit 20-40e kozott be lehet szerezni. Talan a kulonleges jaratok miatt erdemes megtartani, de inkabb az a kategoria amit nezegetni erdemes az elkepesztoen szep kepek miatt. Ajandeknak a legjobb!
APT: Holnap talalkozhatunk ha delelott josz. Szivesen megneznem azt a sok vasat, hacsak el nem tunik a "vasgyujtok" tevekenysege miatt. :-)
A börzére én is kimegyek, remélem összefutunk. A Vacheronnal történt malőröd szerintem bárhol megtörténhetett volna, elég sok ebay-ról beszerzett problémás darabbal találkoztam már. Az biztos, hogy az igazi "kókányolás" Kelet-Európai hagyomány, a beszerezhetetlen alkatrészek, elégtelen szerszámozás és a siralmas fizetőképességű-hajlandóságú megrendelők szükségszerűen megszülték a maguk vadhajtásait, ahogy a smirgliből tapaszolt, ereszcsatornából kalapált autó-küszöb sem fordult elő nyugatabbra.
Ezen én már nem is háborgok - keserűen bár, de elfogadom, mint adottságot. Egy igazi gyűjtői egyesület nem lenne rossz dolog, de félek tőle, hogy nagyon hamar szörnyű érdekütközések terepévé lenne. Szinte minden gyűjtő elad is időnként, és sok nepper van, aki bizony befurakodna közénk, mint "gyűjtő". És próbálná érvényesíteni eladói érdekeit, ami homlokegyenest ellentétes lenne a gyűjtői szempontokkal. Én jobban hiszek a személyes ismeretségekre alapuló kis csoportosulásokban, amelyek most is megvannak, működnek.
A többit majd remélem holnap, személyesen. Remélem le fogok tudni parkolni, a nagyvassal jövök. :-)))
Holnap kinezek a borzere, bar nem vagyok benne biztos hogy erdemes. Talan beszelgetni jo lesz. :-)
Felvetnem a gondolatot egy oragyujtok egyesuletenek letrehozasara. Szerintem mar az is sokat segitene ha a borzeken lenne egy asztalunk ahol tanacsot oszthatnank, beszelgethetnenk, esetleg felraknank egy vibrot, merleget, mikroszkopot, stb, amivel gyors segitseget tudnank adni a vasarloknak. Lehet hogy nem minden elado orulne neki, de legalabb tisztulna a piac.
Legutobb amikor vasaroltam a borzen igen csak hasznat vettem volna egy hasonlo segitsegnek. Egy Vacheron orat vettem nem igazan kedvezmenyes aron, amit persze a lehetosegekhez kepest jol megvizsgaltam. (meg APT is szemre vette) A szerkezet eredeti, frissen tisztitott, az elado elismert hozzaerto ember egy rakas nagyerteku oraval. Ami kesobb derult ki: Az ora 4-5 percet sietet, mivel ezt mar nem lehetett egyszeruen utannaszabalyozni, ezert visszament reklamacioval hogy alatetezzek a billego csavarokat majd szabalyozzak ujra az orat. Ket honap mulva mar vissza is kaptam, de egy kicsit mar elment a kedvem tole hogy sokat nezegessem :-( Most hogy a B200-as vibrot tesztelem, felraktam ra a Vacheront ami 25s kesest mutat de az meg sokkal bosszantobb hogy van egy eleg nagy esesi hibaja is. Ez most vagy igy marad, vagy magam csinalom meg mert nem fogok megegyszer rimankodni meg varakozni, meg feleslegesen megbeszelesre menni. Ezt csak azert meseltem el, mert magamat ugyan nem neveznem amatornek, megis vettem valamit ami nem biztos hogy erte az arat. Tudom ez sokszot elofordul, de szerintem nem kellene hogy igy legyen. Eleg sok a hibas szerkezet a piacon, es sokszor meg a gyujtok is csak nagyokat hallgatva probaljak meg tovabbtolni a hibas muszert, nehogy naluk maradjon a veszteseg vagy a rendberakas koltsege. :-(
Köszönöm, a kimerítő választ. Azért kérdeztem, mert eléggé belemerültem az órás eszterga "dologba" - persze csak mint hobbista - és arra a következtetésre jutottam, hogy gyakorlatilag azonos tudásúak lehetnek a 6-os és a 8-as gépek. Arra gondoltam, hogy valami műszaki ellenérved van, amire eddig nem figyeltem fel. Árban anno csak néhány százalék különbség volt a 8-as javára (azonos felszereltség mellett. Talán összeségében a szélesebb méret átfogású patronsor az ami többé teszi a 8-ast. Valószítűleg a BoBoYSA által említett darab - legalább is a infók alapján - egy 6 mm-es G.Boley darab.
Teljes mértékben igazad van - így utólag visszanézve -, ha az emberrel szembe jön egy komplett gép néhány százezerért, akkor ne sokat gondolkodjon. Vegye meg, ha van miből és feltéve, hogy az eladó nem kívánja palimadárnak nézni és zsákbamacska házi licittel árulni. Szerintem mindenkinek át kell menni a " törzsfejlődés lépcsőin" Magam annyival vagyok talán könnyebb helyzetben, hogy korábban vettem a boltban egy kis műszerész padot, amivel sok mindent meg lehet csinálni és így az órás eszterga kifejezetten csak órás dolgokra kellhet. Persze evés közben jön meg az étvágy és mindig lesz majd ami nincsen. De hobbistának talán azt kell legfőképpen a szem előtt tartani, hogy szüksége van-e egy-egy kiegészítőre. Mert annak sincsen semmi értelme, hogy egy rakás nagyon fontos és hasznos kiegészítő kupacán üldögélve megelégedéssel töltsón el, hogy nekem már mindenem van, ami csak lehetséges. Csak éppen nem tudom használni kellő szaktudás vagy szükségtelensége miatt. (Persze csak beszélek, pedig éppen a hasonlóan hasznos és talán egyszer szükséges dolgok miatt szorulok lassan ki a lakásból... :-)))
Amit az új gépek áráról írtál az elég viszonylagos dolog. Már úgy értve, hogy alapjában ezek az árak nem lennének megfizethetetlenek, ha nálunk is az a bérszínvonal lenne az általános, mint ott. Nem feltétlen a magamfajta hobbistára gondolok, hanem a szakemberekre.
A német piacot nézegetem és ott jelenleg a hatos gépekhez szinte minden van, ha az embernek ni türelme is akad. A patronoknál a méretdifferencia, pontosabban a menetek sokfélesége okozza az igazi problémát és az, hogy főleg a coll rendszerű menetekhez nagyon nehéz a metsző és fúró beszerzése, a legyártatása meg szinte lehetetlen illetve ha lehetséges, akkor megfizethetetlen nálunk. Ismétlem nálunk. De erről nagyon jól kifejtetted korábban a jól megalapozott véleményedet, hogy miért nincsen nálunk hazai antikvitás és miért magasak az árak.
Teljesen praktikus oka van: ritka. És mivel ritka, ezért nagyon nehéz hozzá fittingeket keríteni. Ha például a patronsor nem hiánytalan, akkor megfelelő patronokat gyakorlatilag csak újként rendelni van esély. Vagy 5-10 év, amíg börzéken, piacokon, kiárusításokon összejön. Vagy soha... Tíz szembejövő eszterga-tartozékból kilenc 8-as. Ezért én 6-os esztergát csak akkor vennék, ha már ott a megvásárlásnál teljesen komplett, ha már előreláthatóan semmit nem kell hozzá összevadászni. Legalábbis semmi olyat, amit az orsóba kellene fogni.
Amúgy műszakilag semmiféle kifogásom nincs ellenük, pontosan ugyanolyan jók és pontosan ugyanolyan jól használhatók, mint egy 8-as. De a saját AZ esztergám például egy errefelé és német területen viszonylag gyakori darab, 8-as is, mégis sok szerencsébe, kb: 5 évbe, és nagyságrendileg 3-400 ezrembe került, mire minden összeállt hozzá, és még így is jópár illesztőelemet (az osztótárcsához és fogmaró feltéthez) magam készítettem és készíttettem hozzá. És azt látom, hogy mire ennyire komplettírozni tudja, addigra másnek sem lesz sem lényegesen kevesebb időbe, sem kevesebb pénzbe más típus sem, így ha valaki egy tényleg komplett, minden szükséges elemmel ellátott, és valóban jó állapotú esztergával találkozik, akkor ne sajnáljon százezreket sem rá. Megéri.
Annyira meg, hogy az alábbi két képen az elsőn egy "átlagos" új Boley eszterga van, ezt újonnan szerény 25 ezer dollárért kínálják, a másodikon látható, az osztó-fogmaró készségekkel is kiegészített, motorral-ágyazattal komplettírozott Boley már 32 ezer dollárért kelleti magát. És ezek bizony tényleg ennyibe kerülnek...
Finoman hajlítgasd visszafelé a kalapácsokat egy millimétert, és mindjárt csöndesebben fog ütni. A bőrbetét puhábbra cserélése vagy felpuhítása is sokat változtat az ütés erősségén. Kis gyakorlattal olyan hangos ütést tudsz beállítani, amilyet csak akarsz, a nagyon hangostól egészen a sejtelmes halkig.
Az esztergánál figyelj arra, hogy az orsó ne lötyögjön (kopott csapágyazás), és 6mm-es esztergát inkább ne végy. Vagy csak felháborítóan olcsón. Reális árat nehéz mondani, pár tízezertől felfelé bármi lehet.
Nem akarom ezt a témát turbózni, de nem bírom ki röhögés nélkül, hogy az egyébként igaz "hosszú, szép, zengő" jelzők közé a "halk" is bekerült, mert lehet túl jól sikerült ezt a Jantart beállítani, de kiugrok ijedtembe a cipőmből amikor üt. Már alig várom, hogy visszakerüljön a gazdájához.
Alkuszom egy esztergára. Vidéken találtam, nyugdíjasnál. Még nem láttam. Mi az amit javasolsz, hogy feltétlen ellenőrizzek rajta? Mi az amit fikázni kell?
(Boley. Motor nélkül, szupport nélkül, állítólag komplett patronsorral, állítólag szögnyeregnél fúró befogással, állítólag síktárcsával.)
Most ezt csak úgy, de le kell írnom: bevallom, engem legalább annyira bosszant a magyar gyűjtői-nepper körben a pongyolaságok terjesztése, mint sokatokat a "replikák". Egyik ilyen "kedvencem", hogy ha egy óra Wittnauer, akkor az Longines. És ezt most egy eladónak még sikerült is megfejelnie: Wittnauer a Vaterán... Pedig legalább annyi (vagy több) Bulova és AS szerkezetet tokoztak ők, mint Longines -t. Főleg az automatáikban van legtöbbször Bulova...