Keresés

Részletes keresés

alexandrosz Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2483

"Pedig kávéházban még ezeknél is sokkal drágább kávézni, ugyebár."

Ezen most emberek százezrei lepődtek meg és gondolták át eddigi, tévesen értelmezett életüket :))

Előzmény: matti70 (2482)
matti70 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2482

Ja, így már egész más. Bár az "áremeléstől függetlenül" mondatra lesz még itt fejcsóválás... :DDD

Pedig kávéházban még ezeknél is sokkal drágább kávézni, ugyebár.

Ha a Filicori podot jól értem, köszönöm :)

Vescovi: ismerőseid neve, címe, abc sorrendben? :)))

Előzmény: yeahhh (2481)
yeahhh Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2481

Elnézést, kicsit ostobán fogalmaztam: "kivégezve" csak annyit tesz, hogy elfogytak az itthoni készleteim :-) Mindkét KV kedvenc, áremeléstől függetlenül, merugye: "Ím, meglelém..." De most munka vagyon rogyásig - beszerzés csak egy hét múlva.

 

Tutira csak ez a durva Filicori van, a tulaj mondta :-(( Volt mutatóban néhány POD - egy még bent figyel a szekrényben, a jövő héten szívesen házhoz viszem (csak érjem meg...)

 

A Vescovi igazi vad íz-orgia, az első két-három adag kicsit szokatlan is volt. Ha elfogy (250g), vége a dalnak: itthon nem tudok forgalmazójáról, egy ismerősnél volt otthon elfekvőben. Hát - nem hagytam tovább parlagon heverni :-DDD

Előzmény: matti70 (2480)
matti70 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2480

Aúúú :(

Five Star: áremelkedés miatt? Még nem kérdeztem meg a forgalmazót, egy telefont talán megérne.

Piros Vergnano: pod azért van belőle, most már jó a géped :) Ha újra rendelek tőlük, én rendelek egy-két doboz podot is, az nagyon ízlett.

Apropó pod: Filicori-nak is van, azt nem lehet itt kapni? És bizti, hogy csak ez a mokka változatuk van most őröltből?

Vescovi Nicaragua Mategalpa: és ezt eszik vagy isszák? :) Na jó, megnéztem a neten, nem tűnik rossznak. Kóstoltad már? Ár, elérhetőség, ilyesmi?

Előzmény: yeahhh (2479)
yeahhh Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2479

Ne nagyon törd magad: vettem egy dobozzal, láttam ugyan, hogy kicsit más a kinézete, de gondoltam, új dizájn. Otthon aztán tüzetesen megnéztem - "mezei" KVfőzőkhöz ajánlják (kotyogó), elég durva az őrlési finomsága, ezért hiába nyomkodtam le gonosz módon, igen lájtos KV lett a vége :-(((((( Most a spájzban áll a Filicori, valahol megpróbálom normális finomságúra daráltatni, ha nem sikerül, odaadom valamelyik, kotyogóval nyomuló ismerősnek.

 

A Five Star kivégezve, az Általad is említett piros Vergnano is - még jó, hogy jött egy kis Vescovi Nicaragua Mategalpa :-)))  

Előzmény: matti70 (2476)
gprinz Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2478
Gaggia-k között az emlegetett szelep csak a "nagyokban": Baby, Classic, Tebe és az, amelyik olyan mint a Tebe, csak van benne daráló is. (a neve nem jut eszembe, bocsi)
Előzmény: matti70 (2476)
H_G Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2477
Azt tudom csak, h. a Gaggiákban a Classictól fölfelé van az a szelep (de hogy miért jó, azt nem sikerült fölfognom).

Szagforrásra a legvalószínűbb magyarázat az lehet, ahogy Káposzta gondolja, h. néhány szemcse átjuthatott a felső membránon.
Előzmény: matti70 (2476)
matti70 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2476

Jut eszembe, a kérdéseidre:

1. Nekem ilyet még nem csinált, inkább néha olyat, hogy vizesebb maradt a zacc teteje.

2. A leírásod alapján nehéz elképzelni, hogy a gép mely része érintkezhet még kávéval, amit nem tisztítasz meg. Kapásból csak a pressure release valve (illetve annak a vezetéke) jutott eszembe, de szerintem olyan nincs a gépedben. Mondjuk jó eséllyel az enyémben sincs :) , kíváncsi is lennék rá, az itt kapható "olcsóbbak" közül melyik ilyen. Valaki ért itt ehhez?

 

yeahhh:

ha van tapasztalatod, szerinted meddig tarthat ki a Filicori a Toldiban, mert még mindig nem sikerült elmennem érte? De lekésni sem szeretném, mert nagyon kíváncsi vagyok rá...

Végre felbontottuk a zöld Vergnano-t, hát igencsak jó a kicsike :) Más, mint a 80-20%-os piros pod volt, annak nyilván a robustától még markánsabb íze volt. Ezért is érdekelne a Filicori, abban is van 10% robusta.

Előzmény: H_G (2475)
H_G Creative Commons License 2006.02.05 0 0 2475
Csak bolt, de megkínálnak egy csészével (szabadon választható fajtából), hogy lásd, jó az eredmény. 27-es szám alatt található, pont szemben az Operával (egykori BÁV).

Előzmény: matti70 (2473)
alexandrosz Creative Commons License 2006.02.04 0 0 2474
Cora-ban most olasz-hét van, ittam is egy 100% arabica-ból álló, teljesen ismeretlen kávét ingyé'. Ahhoz képest, hogy cca. millás gépen készült, nem volt igazán emlékezetes...
matti70 Creative Commons License 2006.02.04 0 0 2473
De jó, hogy írod, már én is el akartam arrafelé nézni. Ez csak bolt, vagy kávézó is? A kérdésem másik olvasata: a ristrettó grátisz jár a reménybeli vevőnek, vagy bárki beugorhat üzleti alapon felhajtani egyet? :)
Előzmény: H_G (2472)
H_G Creative Commons License 2006.02.04 0 0 2472
Egyébként benéztem az új Nespresso boltba, adtak egy ristrettót -- el kell ismernem, az átlagánál jobb volt annak, amit én sokkal több munkával elő tudok állítani! Szép crema, utóíz meg minden. (De pont ma sikerült később egy igazán finomat főznöm, nem akarták az istenek, hogy bosszankodjam...)

De anyagilag maximum annak éri meg, aki csak hétvégén kávézik otthon, meg a vendégeit kínálja meg nagyritkán. 80-egynéhány HUF egy töltet, amikor normális pörkölt kávéból 20 alatt van egy szimpla költsége.

Az alapgép (baromi pici) 40-vmennyi náluk, az "automata" 10-zel több, de az rossz vicc -- annyival tud többet, h. van míg az elsőn addig jön a víz, amíg nyomva tartod a gombot, ennek egy eszpresszó- és egy hosszú-gombja, amiket megnyomva a betáplált vízmennyiséget engedi át. (Ez már technika, ecsém! :) A tejhabosításra is képes változatok jóval drágábbak, igaz, komfortos módon csinálják azt is -- már habosan engedik vissza a tejet egy csövön.
H_G Creative Commons License 2006.02.04 0 0 2471
Köszönöm a véleményeket mindkettőtöknek! Azért Káposzta tisztasági elveit nem fogom magamévá tenni :) Friss KVszag persze fiiiinom dolog, de épp ezért nem szeretném, ha állott keveredne belé.

"Nekem akkor tapad föl, ha nincs eleg finomra daralva vagy nem eleg tömör"

Hát ez tényleg nagyon furcsa, nekem olyankor jön le simán és pont az elég kis szemcsés/tömör tapad föl. Ki érti ezt?...

"szerintem tobbet art neki, ha szivaccsal bemasszirozom a szitaba a kavemaradvanyt, mintha nem csinalnek semmit,"

Na, erre nem is gondoltam! Azt hittem, ha előtte kifújtam egy adag vizet, akkor magán a membránon már nem marad zacc. (A szivacson is úgy látszik, mintha köröskörül, "a perem alatt" lennének inkább maradványok.) De ha igen és átnyomom a túloldalra, az megmagyarázza az alap-szag forrását.

Káposzta Creative Commons License 2006.02.03 0 0 2470
Nekem akkor tapad föl, ha nincs eleg finomra daralva vagy nem eleg tömör vagy ha elfelejtem leszedni a szurot. En nem tisztitom a fejet, szerintem tobbet art neki, ha szivaccsal bemasszirozom a szitaba a kavemaradvanyt, mintha nem csinalnek semmit, a kovetkezo fozesnel ugyis atmossa a viz. Meg kulonben sem tisztitom, lusta vagyok, ha nagyon dzsuvas letorlom kicsit kivul, 2-3 havonta citromsavas viz es kesz. A szurotartot, a viztartalyt meg az also talcat ha mar nagyon ragadnak bevagom a mosogatogepbe. Szagot nem erzek, legfeljebb ha kozelrol korbeszimatolom, de az nem szokasom.  
Előzmény: H_G (2468)
gprinz Creative Commons License 2006.02.03 0 0 2469
Ad 1: Nálam nem, de gaggia evolutiont használó ismerősömnél igen.

Ad 2: Szerintem egy csomó helyen marad kvszagú víz-trutymó-egyéb kisebb mennyiségben, szerintem ezzel nem nagyon lehet mit tenni, egyébként is: egy kávéfőző legyen kávészagú! Néha lehet persze nagytakarítást rendezni, de ha nem szörnyű a helyzet, akkor lehet, hogy kár a gőzért.

Ad 3: Apropó, gőz... Nem tudom, lehet, segítene ennek kiengedése, de nem tartom túl valószíűnek, hogy egy kevéske gőznek lenne annyi hőtartalma (valószíüleg töredék grammnyi víznek a gőzéről van szó), amennyi rontana az italon.

Más:

A korábban már emlegetett Sir Morikos Broadway Blend kétszeri őrlésével (Krups) és nem is túl erős zömítéssel egész becsületes espressokat készítettem a Rowentával, de szigorúan be kellett tartani, hogy mindig két csészével (vagy doppio-t :-))) ) csináljak, különben eléggé reménytelen. Vlszleg az előző adag kávénál az alacsony pörköltség miatt nem volt elég a daráló teljesítménye ehhez a géphez, ugyanis az inkább a bécsi színhez járt közelebb.

A Kimbo kávékat ki próbálta már? 4444-ért több fajta is kilós csomagban, megéri-e?
Előzmény: H_G (2468)
H_G Creative Commons License 2006.02.03 0 0 2468
Tényleg, erről eszembe jutott néhány kérdés (vagy mi).

1.) Ha a KV elég finomra van őrölve, nem jön le használat után a szűrővel együtt, hanem ott marad egy tömbben föltapadva a "zuhanyrózsára" és le kell fújatni csészébe egy újabb adag vízzel. Nem nagy macera, csak érdekelne, másnál is így van-e?

2.) Amúgy is minden KV után kifújatok egy adag üres vizet, hogy tisztuljon meg a fej a por-maradványoktól és szivaccsal is tisztára törlöm, szemmel nem is látni rajta semmit. (Persze az alsó tálcát is kimosom.) Miért van mégis állott KV-szaga a gépnek használaton kívül is? Van ott még vmi zug, amit rendszeresen tisztítani kéne? (Az utasításban csak az ecetes vízkőtlenítésről van szó.)

3.) A tisztító fújások első másodpercében egy gőzfelhőcske hagyja el a "zuhanyrózsát" -- tehát, gondolom, ez történhet akkor is, amikor tényleg kávét teszek alá. Nem árt ez a kis gőz a kávénak? (Elméletileg, ugye, túl meleg.) Nem kellene akció előtt kiengedni, és csak utána csatlakoztatni a szűrőtartót?



H_G Creative Commons License 2006.02.03 0 0 2467
Sir Morik-féle kenyait, fr. pörkölés -- nem olyan jóízű, mint emlékeztem, bár a szaga bódító. A kísérletezés folytatódik...

A darálóban egy nem tetszik: jól tele kell tömni babokkal, mert ha csak kb. egy adagnyit teszek bele, akkor nem könnyen harap rá a mechanizmus és az üres fordulatoktól sokkal tovább tart a darálás a szükségesnél! Az anyag lenyomására, ami gyakori kézi darálókban (mák, dió stb.) itt nincs lehetőség. Szóval valószínű, h, nem ez még a végső darálóm és összességében többet fogok költeni rájuk, mint ha egyszerűen vettem volna egy Luxot én is. (De azért maradok manuális-hívő, a csöndesség és kis helyfoglalás nálunk nagyon fontos /pici a lakás/.)

Előzmény: matti70 (2466)
matti70 Creative Commons License 2006.02.03 0 0 2466

Eltelt néhány nap, milyenek a tapasztalatok a darálóval?

Milyen kávét darálsz vele? Mennyivel jobb a frissen őrölt, mint az egy hete bontott? :)

Előzmény: H_G (2465)
H_G Creative Commons License 2006.02.03 0 0 2465
De hová tűnt Cs. Panni, eltévedt a lehetőségek dzsungelében?

arzachel Creative Commons License 2006.02.03 0 0 2464

Hello Alexandrosz,,

 

Megkérlek, hogy hozd vissza a hangszórókábelemet mert szükségem lenne rá.

 

Üdv,Arzachel

Előzmény: alexandrosz (2443)
H_G Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2463
A Tálal6-ban, nyomtatott katalógusból lehet rendelni és 2-3 hét múlva érkezik, 13 ezer. (Közvetlenül is meg lehet rendelni online -- pl. teesorte.de --, de nem érdemes, úgy is 50 EUR + szállítás.) Uígy rendelhetők Peugeot darálók, de azok 20-nál kezdődnek (miközben nem hiszem, h. érdemben jobbak lennének) és mind a "kocka fiókkal" forma.

Előzmény: matti70 (2462)
matti70 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2462
Csinoska a darálód :) Hol és mennyiért akadtál rá?
Előzmény: H_G (2460)
csgzs Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2461
Szép darab! És igen, a kis fordulatszám garantált. :)

Büntetés: akkor én meghúzom magam. Volt, hogy 4-5 ment a csőbe. Brrr. Amatőr!
Előzmény: H_G (2460)
H_G Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2460
Nekem is van már darálóm -- a képen a jobb fölső :) Bisetti.it

Kicsit nehéz szétnyitni (a fölső fa-karima alatt nyílik bajonettzárral) és nagyobb, mint a képről gondoltam (így a fogása sem igazán kellemes használat közben, nem lehet átérni egy kézzel), de a legfinomabbra állítva pont jónak tűnik az őrlemény, szerintem megteszi legalább addig, amíg valódi törököt nem találok. Finomabbak a szemcsék, mint a Sega Espresso Casa (ilyenem van nyitva), bár a 30mp-es eszpresszót így sem értem el. (És a kísérletezést erősen fékezi, h. max. 2 KV-t tudok meginni egy reggel, viszont kóstolás után kiönteni sajnálnám; érzésem szerint aki ilyet tesz, azt holtbiztosan megbünteti a nagy KV-isten :)


csgzs Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2459
Szuper! Örülök, hogy nem csalódtál. Szerintem is megéri a pénzét.

Én most a 4-hez közeli mérettel kísérletezek és brutál zömítéssel. Kicsit "símább" így.
Előzmény: fork() (2457)
gprinz Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2458
Köszi a választ, és grat a darálóhoz is! Remélhetőleg nem az Achille sarka sérült és szépen meggyógyítják! :-)
Előzmény: fork() (2457)
fork() Creative Commons License 2006.01.28 0 0 2457

Sziasztok!

 

Megvettem a Nemox Luxot, ki is próbáltuk, remekül muzsikál. Szerintem jól is néz ki, nekem a műanyag alkatrészek sem tűnnek gagyinak. Kösz mindenkinek a tippeket.

 

Az Expolygont én is csak ajánlani tudom, tényleg segítőkészek voltak, tisztességes cég. Pár nap múlva felhívtam őket, hogy küldjenek egy csomag vízkőmentesítőt, és másnap (!) megkaptam postai utánvéttel.

 

Gprinz, H_G: A Gaggia Achille karján nincs rugó, csak a karodon múlik a lehúzás erőssége, erőteljesen, de egyenletesen kell lenyomni. Nem volt nehéz beletanulni, igazából ha (1) elég ideig melegíted a gépet (2) megfelelő mennyiségű kávét teszel a szűrőbe és (3) megfelelő nagyságúra van darálva akkor nem érhet meglepetés.

 

Most viszont gond van vele, többször leverte a FI-relét, szétszedtem, és úgy néz ki, hogy a tankból ereszti a vizet alulra, pont oda, ahol jön be a 220V. Kiszárítottam, most megy, de azt hiszem, meglátogatok egy szervízt vele (talán kipróbálom itt is az Expolygont).

 

f.

Előzmény: gprinz (2415)
H_G Creative Commons License 2006.01.28 0 0 2456
Akkor jól összekevertem :)
Előzmény: yeahhh (2455)
yeahhh Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2455

Nem, a Ponty utcában (Varko) valami egyéb olasz POD-gépet árulnak.

SGL: Hegykő

Ascaso: Debrecen

Előzmény: H_G (2454)
H_G Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2454
És azt is uott árulják, mint az SGL-t? (Ponty utca, vagy Jégverem? Csak rémlik, hogy vhol a Fő u. fölött volt.)
Előzmény: yeahhh (2453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!