Most jártam a blogodon, hogy már ne itt töltsem a fórumot. (De miért is ne? Alig van élet benne mostanság... :( Mindenki nyaral?)
De épp úgy jártam a bloggerrel, mint Te itt. Szerencse, hogy épp kávészünetem van, ráérek, s kitartó vagyok... :) Lehet Neked ez nem épp akkora?! :D
Meg hátha hasznos másnak is, amit írni akarok...
A közgazdász énem egyfolytában a lehetséges megoldáson agyal, tegnap óta. Nem tehet róla, elég földhözragadt, megoldásorientált, anyagias szemléletű szegény... :) Ő az egyik Vera- a sok közül./
Bszéltünk már a jogi útról... Valójában semmire se jó, de egy lehetőség! Inkább jobb lenne elkerülni! Gondolni kell a megelőzésre! Megint csak nem spanyolviasz, hanem külföldön jól működő példa, amit már azért hazánkban is láttam. Átütő bevételi sikereket ne várj tőle - bár kitudja... Inkább tűzoltásra jó, vagy egy kis zsebpénznek. /Manapság már a forintocskáknak is örülni kell! :(/
Sokan vannak - köztük én is - akiknek tetszenek a "miciségek". Bájosak, megmosolyogtatnak. Bennük van szíved-lelked. Akadnak - sajnos egyre többen - akik nem tudják megvenni őket. (Vannak persze akik nem is akarják, de őket hagyjuk...) De ezért nehogy árat csökkents, mert az nem megoldás!
És vannak, akik maguk szeretnék elkészíteni a miciséget, mert nincs rá pénzük, szeretnek otthon szöszmötölni, egyéb okból. Nekik nincs akkora fantáziájuk, hogy saját figurákat fundáljanak ki, vagy nem tudják átültetni 3D-be... Azt hiszed, hogy ők nem lehetnek a vevőid? Pedig ezt a réteget is "fülön lehet csípni"!
Tudom, nem akarod kiadni a szabásmintáidat, megértem. Ezekből a figurákból élsz! Készíthetsz belőlük, vagy más terveidből "butított verziót"! Nekik talán nem is baj ez a változat, hisz kevesen varrnak olyan jól, mint Te. De ne a szabásmintát add! Adj el csináld magad egységcsomagokat a butított verzóból - szabásminta nélkül - alapanyagból kiszabott elemeket, kellékekkel, összeállítási leírással. Persze az elemekből már könnyű lekoppintani a szabásmintát, bár sokat velük nem ér, hisz ezek nem az általad készített, eladandó miciség. Ráadásul a vásárlással elffogadtatod a felhasználási feltételeket ("kereskedelmi forgalomba nem hozható, nem másolható, stb."), amit közölsz a honlapodon, az eladási oldalon, a megrendelő oldalon, a leírás elején, stb., jó szájbarágósan, sok helyen, ne lehessen elsiklani felette! Ez már jogi védelem! Hisz számlával tudod igazolni, hogy tőled vette a mintát. Ergo: bizonyítható a plágium! Tudod IGAZI nevét, címét. Innen már könnyű meccset nyerni! (Plusz az illető már vett tőled valamit, némi bevételed már származik belőle...)
Ráadásul nem valószínű, hogy csak a harácsok vennék! A "házi kontárkodók", de lehet a meglévő vásárlóid is kipróbálnák! Persze ez csak aprópénz, de arra jó, hogy pár hasonló, ilyen jellegű jövőbeli problémától megóvd magad, s egy kis rést betömtél a lyukas kereskedelmi hálón.
Persze kulimunka. De épp ezért kiszervezhető. Például az elemeket kiszabhatja, zacskózhatja akár a nagy (vagy épp a kisebbik) fiad a zsebpénzért. Ha bevételről van szó - ilyen ínséges időkban - a nemszeretm doilgokat is be kell vállalni! S ezzel még egy apró szeletet kicsippentettél a szűkös hazai piacból. Ezeknek a figuráknak is lehetnek egyszerű ruhácskái, cipője, stb... Bővíthető a termékskála.
De akár készíthetsz a figuráidat 2D-sítve felvasalható appllikációkat, textil falimatricákat... Gondold tovább! :) Remélem nem keseredsz el végleg, s nem adod fel! Ilyenkor kell újítani! Megmarad a stílusod, a figuráid... Csak több piacra dolgozol. :)
Jah, s ha nem lenne nyilvánvaló én a házi kontár másolók táborát gyarapítom. :)))
Nos, nem spanyolviasz... No de nem mindenkinek nyilvánvaló. Én meg nagyon imádom a marketinget. Ezért találom az ilyen húzásokat zseniálisnak. Hisz világszerte ismert, kiad könyveket, s minden nagyobb kreaáruházban ott vannak az anyagai. Ez egy szép kreatív sikertörténet. A módszereket lehet másolni! :) (Nem a terméket, hanem az eladásét.)
Ilyen szempontból azt javaslom, hogy ahol lehet csak jelenj meg a termékeiddel. Azonosítsak magaddal! Add hozzá az arcod, hogy ez Te vagy, Te követted el! Felismerjék ha nem Te állnál a pult másik oldalán. Láttasd minél több helyen a logód, a termék fő védjegyét külön lefotózva a bevarrt címkéd! Ha a potenciális vevőid nem tudják hogyan különböztessenek meg, akkor tanítsd meg őket rá! Hol keressék... (Ha elkeserednél, s inspirálódnál - kereskedelmileg - olvass Gazdagmamit! (Nekem bevált, csak még az üzleti ötlet várat magára, de tőle mindig maximálisan belellkesedek! :D)
Halkan megjegyzem, hogy magyar mesefigurák esetében, ha valaki megkeres, hogy készítsem el, napokat töltök azzal, hogy a jogtulajdonosokat megtaláljam, és egyeztessek, és legalább egy példány eladására engedélyt szerezzek. Vagyis nem halkan, ezt jó hangosan jegyzem meg! Sajnos többnyire az a szitu, hogy ha jól sikerül a figura, akkor rögtön a gyártás felmerül, amit viszont én nem tudok bevállalni, ezért a Ruminis szerződésemet is felbontottam inkább. Annipanniból is ezért készült csak egy darab, és az én Boribonom meg konkrétan nem tetszett Marék Veronikának, ezért kérte, hogy változtassak rajta. Mivel azonban a vevőmnek megfelelt, így abban maradtunk, hogy nem változtatok, mert többet nem is akarok készíteni.
Nem, sajnos nem. Ennek utánajártam, és Bálint Ágnes lányával próbáltam egyeztetni ezügyben. Ők átadták a jogokat a 4international Kft-nek, de szerzői jog illeti meg a Magyar Televíziót is. Mert én szerettem volna ahhoz a pár darabhoz engedélyt szerezni az illetékesektől,és bár a hölgy fájlalta a dolgot, de nem tudott ebben segíteni. Az ő véleménye is az volt, hogy az általam készített változat igényes, és valóban szép, szemben azzal, ami jogszerűen készül.
Bár a dinky-fazon sem kifejezetten a kedvencem, de ezerszer inkább egy dinkyvel említsenek egy lapon, mint azzal, aki tisztelete jeléül produkálta azt a bizonyos vásári asztalt. És az a legnagyobb bajom a dologgal, hogy egyrészt hátbaszúrt, másrészt megtéveszt(het) olyanokat, akik az én munkámat keresik, és éppenséggel kicsit felületesen szemlélődnek. Lásd a te tapasztalatodat, láttak hallottak valahol valamikor a miciségekről, és csak annyi maradtt meg bennük, hogy az valami plüssbaba, vagyis a plüssbabák a miciségek. Valamit visz a víz. :)
Egyébként az illető másolóm nem fórumozik, nem blogozik, nem meskázik, nagyon szép ruhákat varr. Viseleteket, lovagi, meg ilyesmi ruhákat. És nem értem, hogy miaszöszért kellett elkanyarodnia, maradt volna a kaptafájánál.
Manócska fejét én 4 darabból varrtam. Hátul is szépen kell kerekednie. És büszkén vállalom az én másolt Manócskámat és Mazsolámat, mert mellettük van saját kútfőből kipattant sokminden másom is. :)
NA most jól teli offolom a topikot. :) De még valami felmerült bennem, a Tilda babák kapcsán. Tilda valójában nem a figurái szabásmintáiból él. Tilda egy egész birodalom. Ez egy jól kifundált marketing fogás, hogy a gyönyörű nyomott mintás anyagait, szalagjait eladja. Persze emellett ezekből is van bevétele - de ha jól látom - a fő profil a kiegészítőké! (Ezt a közgazdász szemem mondatja velem. Laikusnak másként tűnhet!) Így nem akkora veszteség neki a másolás, másolók, ha még a "lopott" szabásmintából kontárkodó is megveszi az anyagait. Mert az ugye nem zárja ki egymást... Ez egy veszteségcsökkentő módszer! :)
Ami képeket nem töltött be, azokat itt lehet megnézegetni, a cuki mesékkel együtt. Amúgy Mazsola és Manócska általunk ismert, szeretett figurája Bródy Vera alkotása. Szerzői jogi védelem - ezen figura kapcsán - őt illeti meg!
Icona! A kérdésedre a válasz erről a képről leolvasható. :) Egyébként az "eredeti" Manócska - mert ha jól látom ez a Manócska 0.1, ez meg már a 0.2-es verzió - egy "egyszerű" kerek - pólóanyagból készített - babafej alapra kapott - 2 részből összevart - filc manósipkát fülecskékkel, tetején dróttal. (A drót lemásolása persze nem túl bababarát megoldás...) Ezzel ellentétben Mici más eljárást választott...
Ez meg itt a kínai verzió. :) (Bár ezen inkább sírni kellene, de már csak mosolygok... Valószínűleg magyar befektetők rendelték meg az ázsiai gyártását. Ergo nem a kínaiakat kell szidni! Nekünk jönne pénzes megrendelés külföldről, örülnénk, mint majom a farkának, s tuti nem mondanánk le a megrendelő nemzeti érzelmeire apellálva!)
Amúgy meg nem akarok a vitába belefolyni. Egyrészről sajnálom Micit. Megértem, igaza van. Pofátlanság. Ezért is tartsuk tiszteletben a kérését, hogy inkább ne is kérdezzünk! :) (Cirka 10 per netes böngészés, s lám...)
Másrészről ez egy üzleti dolog, esemény. Akinek - látszólag "jól megy a szekere" - rögtön más is el akarja húzni azt. Erre fel kell készülni lelkileg, szellemileg. Kivédeni nem lehet. Mindenképpen beleszalad az ember az irigyekbe, a másolókba...
Igen, a kispénzű, s apró kézügyességgel megáldott házi kontár másolók esete más eset, más megítélés alá kell venni. Ők azok, akik vagy nem veszik meg, mert nem telik rá, s beletörődnek, hogy nincs nekik. Vagy nem veszik meg, de veszik a fáradságot, hogy elkészítsék, mert kell nekik. Vagy, ha látják, hogy meg tudják csinálni, akkor minek költsenek rá? De ez - jobb esetben - kereskedelmi forgalomba nem kerül. Az eladónak nem veszteség, mert ŐK amúgy sem vásárolnának! Akik nem vennének, nem potenciális vevők, azokra - SZVSZ - nem kell energiát feccölni! De - ebben az esetben - a hölgy tuti eladott pár darabot, amit akár Micitől is vehettek volna... Bár éppen akkor, ott abban a vásárban nem volt ott Mici, de nem kizárt, hogy ezek a vevők előbb-utóbb ráakadtak volna a neten. Már nem fognak, mert van nekik másolatuk, amiről nem is tudják, hogy valójában az! Szóval ez a szép ebben a történetben... (Cinikus smiley.) Az az igazán szomorú, hogy ezen már nincs mit csodálkozni...
LBZS! Az nekem is megvan, a gépen. Igaz nem magyarul, valamilyen szláv nyelven, de a szabásminták olvasását, meg a képek nézegetését az nem zavarja. :) Küldjem át?
Az INDEX babás fórumán Hardell közzétett egy linket, amin a csatolt katica, mintája és képes "leírása" található. Be kell vallanom, beleszerettem ebbe az ölelgethető, bújásra vágyó édes kis katicába. Kettőt alapból varnom KELL!!! Egyet Babzsák lányomnak, a másikat a legkedvesebb barátnőm kislányának, aki katica mániás. (Remélem, a barátnőm pont most nem nézegeti a blogomat, mert meglepetésnek szánom a katicát)
Most először írok erre a fórumra,bár nagyon régóta olvasom.
Mélységesen felháborított az "önmarcangoló" cikked a blogodban.Azért írok,mert most a mesteségek ünnepén-az egyik iskola bemutatkozó sátrában voltam,készítettem játékokat.Ott odajött hozzám egy hölgy és az egyik Dinkymet "nagyon aranyos miciségnek"látta.Felhívtam rá a figyelmét,hogy ennek a babának még véletlenül sincs köze a te alkotásaidhoz.
Szóval tényleg nagyon sajnálom a amit veled műveltek!!!!!:(((((
Egyébként en is segítséget akartam kérni.De veszem is a bátorságot és meg kérdezem.A mazsola féle manócska fejformája tetszik nagyon.Én úgy gondolom,hogy elől 2,hátul 1 darabból áll.Arra lennék kíváncsi jól gondolom-e.
Félre értés ne essék csak a fej formája,alakja érdekel.A lánykámnak szeretnék egy bájos katicalányt készíteni közelgő szülinapjára.
Szép a kisvirágos ruhácska. Jó ötlet a táska. A kiegészítők egy egyszerűbbnek tűnő - waldorf jellegű - babát is úgy fel tud dobni, egyedivé varázsolni, annak ellenére, hogy nincsenek "arcvonásaik", ismertetőjegyeik, mégis mind más! :)