A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az alexandrosz által ajánlott Via Veneto Combi lett a nyerő, ha minden igaz holnap érkezik.
A jótanácsokat köszönöm, a forróvízeshígításost csak igazán! Dehogy tudják mit akarnak, csak azt, hogy ami most van az nem jó és ez lehetőleg pozitívan változzon, de azonnal:)) És hogy őszinte legyek van jobb dolgom is, mint azt méregetni vajh hány g kávé került a kávéfőzőbe...hátha az új géppel ők is meg fogják tudni csinálni maguknak:D
Á, szóval te ilyen komolyan gondolod? :) Keresgéltem, honnan akarhatod venni (Musetti honlap, etc.), mire leesett, hogy Szamila. Jó katalógusuk van, árakkal, egész jó választékkal. Amúgy nekem is tetszik a Guatemala sorozat (-ból négy darab, így nehéz elosztani :) ), meg a Casali is. Ám méretet nem találtam, ezek 60-80 ml espresso csészék lehetnek?
Ez egyébként kár, mert igazából nekem 3 csésze lenne az ideális mennyiség (2+1 tartalék törés esetére), így ha elfelezhetnék vkivel egy 6-os dobozt (amivel ráadásul rendes kávét adnak), akkor jobban járnék, mint a 2-es dobozzal (a mellé kotyogóhoz darált jár). Bár én az utóbbit is meg tudom inni a "French press"-nek hála, de azért egy jól sikerült eszpresszó sokkal kielégítőbb élmény.
Lenyeg, hogy guszta drappszinu krem vagy tejhab vagy a ketto elegye legyen a tetejen, akkor mar rossz nem lehet. Ha kaveszagot is tudsz varazsolni hozza, az meg jobb. Ha megsem talaltad el az elvarast, akkor kis mezzel meg mindig meg lehet bolonditani, tejszinhabspray sem art, ha van keznel.
Mikor csészét kerestem, nekem is nagyon megtetszettek a Musetti-k. Legalábbis a festésük, mert az alakjuk már kevésbé jön be nekem.
A POD legfőbb előnyével pedig, hogy felhasználásig frissen marad minden adag a védőgázban...
Na erre tudok ellenpéldát, méghozzá a high-end kategóriából: az Illy podjai, ahogyan egy fényképen láttam, nincsenek egyesével csomizva, hanem 18 vagy 36 van egy fémdobozban. Csúnya, nagy feketepont nekik ezért, pedig amúgy szeressük...
Azt tudom csak, h. a Gaggiákban a Classictól fölfelé van az a szelep (de hogy miért jó, azt nem sikerült fölfognom). Amennyire tudom arra jó, hogy főzés végeztével egyből elveszi a nyomást a főzőfejtől, ezáltal nincs utócsepegés, jóval hamarabb levehető a szűrőtartó, és a zacc is jó száraz kis korong lesz.
Ha tényleg sima ízt kívánnak (és tudják is, hogy mit beszélnek, amiben kezdek kételkedni), akkor az Illyvel (Kaisersekből) sikered lenne, de csak amíg meg nem tudják, mennyibe került...
Tapasztalatom szerint az Omnia íze-illata annyira be van kódolva a nem kimondottan fiatal magyarok orrába, mint "jó kávé", hogy értékelik akkor is, ha nem pont az ízlésük (mert az határozottan nem sima keverék). És legalább tényleg lehet kapni bármilyen közértben, mert egyébként egyre ritkább, h. vhol választék legyen szemes kávéból, mindenütt csak a vákuumos téglák sorakoznak.
Ha a gép alapvetően eszpresszóhoz van tervezve, akkor legcélszerűbb, ha azt állítod elő, és utólag hígítod forró vízzel a kívánt töménység eléréséig. Ez legális eljárás, az olaszok is csinálják (ezt nevezik café Americano-nak). A tejes (latte) készítéséhez is egy eszpresszó a kiindulás, gondolom, benne van a haszn. utasításban, mit kell hozzá tenned.
Nem tűntem el, csak gondoltam akkor számolok be, ha már megvan a gép:) Bejártam pár boltot, végül az ajánlott Saeco mellett döntöttem. A PODos gépekkel az a baj, ha elefeljtek időben rendelni itt állunk kávé nélkül és akkor kitör a haddelhadd, míg szemeskávét a sarki boltban is lehet kapni végszükség esetén.
Lenne még kér(d)ésem: milyen kávét vegyek és azt hogy csináljam, ha az általános elvárás itt az igazából ők sem tudják milyen... ne legyen erős, semiképp nem eszpresszó, de ne is hosszú, sima és finom.. én meg ugye nem tudok kávét főzni:))
Igen, de el tudom képzelni, h. eljön az az idő, amikor a vevőnek már annyira elege van a DE ízéből (meg a többi kompatibilis podéból, ha egyáltalán lehet ilyeneket kapni az országában), hogy csak két választása marad -- vagy megoldja vhogy, h. más KV-t is használhasson benne, vagy kidobja a masinát mindenestül. (Nespressónál eleve B pont.)
Az itteni rabló-árral pedig már korábban is bekövetkezhet ez a stádium, elég utánaszámolni a kilóra vetített árnak...
A POD legfőbb előnyével pedig, hogy felhasználásig frissen marad minden adag a védőgázban, a Senseo rendszer eleve nem rendelkezik.
Jó szimatod van: még január elején mondták, hogy nyílik a pesti boltjuk, de valamiért húzódik a dolog.
Ez az újratöltős dolog érdekes - így pont az előnyeit veszti el a POD (nincs zaccolás és egyéb háttérműveletek) Ennél már csak az érdekesebb, hogy mi a bánatért kell nyomozni a fellelési helyek után...
Egyébként a POD-os rendszerek nyomulásának újabb állomása várható: mint olvastam, a yeahhh által emlegetett debreceni Szamilának (Ascaso) hamarosan lesz pesti boltja, különös módon az Ázsia Centerben! Kíváncsian várom, mert a gépeik em érdekelnek ugyan, de a Musetti kávék és csészék igen.
Itt pont, h. a Saturnban (Mammut) nincs Senseo pod -- csak Illy-féle négyszögletes ESE podok --, a MM-ban (Bécsi út) van. A neten lehet látni meg rendelni vmi többszörhasználatos betéteket, amikkel betehető másfajta KV is, de fogalmam sincs, jól működnek-e. (A Senseó a többi pumpás géphez képest elég alacsony nyomást produkál, 3 atm v. vmi ilyesmi.)
"Nekem ilyet még nem csinált, inkább néha olyat, hogy vizesebb maradt a zacc teteje."
Egyébként ilyen is van már a hibagyűjteményemben! :) Folyós tetejű akkor lett, amikor szórakozottságból a duplás szűrőt kezdtem megtömni és amikor észrevettem, gondoltam, á -- jó lesz ez úgy is! és beraktam félig töltve és jól lenyomkodva. Hát nem lett jó...
A 80 nem annyira vészes, arra még (legalább kipróbálni) rábólintottam volna. A másik viszont tényleg húzós. A 18-as bemutatócsomaghoz átlagot számolva, ismerős ez 2200 körüli ár, 125 g. kávéért. Hááát...
Voltam, s rögvest ittam egy"olcsóbb" pogiból főzött KVt (ők is árulnak POD-gépet). A Bio Aroma POD olyan 170, a másik meg tán 80 Ft/db - jó kis esti horror, ugye?
Pfúúú, tényleg ennyire látogatott kis topikunk? :)))
yeahhh:
Nemhogy jártál Varko-éknál is? Ami árat nekem telefonon mondtak, bár már nem emlékszem összegre, de arcpirító volt :) Lehet, hogy csak félrebeszélt?
Nespresso nekem is szerepel a rövidtávú terveim között, arra még azt sem mondhatom, hogy messze van. De egyelőre még a napokban pont szemben megnyílt kávézót sem látogattam meg :)
A közelmúltban is soxó esett a Senseóról. Lényeg: csak a hozzá ajánlott soft-pod (zacskózott, de nem zömített kávé) a megfelelő, asszem utoljára tán Saturn-ban láttak ilyet.
Én még új vagyok itt!Van egy problémám!Kaptam karácsonyra egy Philips senseo kávéfőzőt.Nem igazán tudom, hogy milyen kávét lehet bele tenni!Csak olyan padsot vagy lehet bele tenni hagyományos örölt kávét is?Hol lehet beszerezni hozzá való kávét és körübelül mennyibe kerül!ha valaki tudna segíteni, megköszönném!
Ja, igen, és van itt Marcafe POD is: a Cuore di Cafe és Bio Aroma (hogy ne féljen a Filicori egymagában :-) ) Érdekes, az ócsóbb Cuore jobban ízlett. A Vescovi szerencse volt, semmi egyéb - lehetett volna Merido Mocca is :-DDD
Csak az a Nespresso, csak azt tudnám feledni :-) megyek az Andrássy 27-be... csak egy próba...
Elnézést, kicsit ostobán fogalmaztam: "kivégezve" csak annyit tesz, hogy elfogytak az itthoni készleteim :-) Mindkét KV kedvenc, áremeléstől függetlenül, merugye: "Ím, meglelém..." De most munka vagyon rogyásig - beszerzés csak egy hét múlva.
Tutira csak ez a durva Filicori van, a tulaj mondta :-(( Volt mutatóban néhány POD - egy még bent figyel a szekrényben, a jövő héten szívesen házhoz viszem (csak érjem meg...)
A Vescovi igazi vad íz-orgia, az első két-három adag kicsit szokatlan is volt. Ha elfogy (250g), vége a dalnak: itthon nem tudok forgalmazójáról, egy ismerősnél volt otthon elfekvőben. Hát - nem hagytam tovább parlagon heverni :-DDD