Keresés

Részletes keresés

yeahhh Creative Commons License 2006.02.14 0 0 2543

Dehogynem, ám a tapasztalati úton szerzett benyomások sem utolsók - a Te múltkori hozzászólásod hatására (is) látogattam el a boltba. Nem az alap, hanem a következő gép a szimpatikus - de azé' még nem vettem ;-)) A tízféle patronból biztos lenne néhány, ami ízlik - most egynél több próbára nem lettem volna képes...

A kényelemnek kemény ára van: egy adag, ugye, 89 Ft - viszont, ha felszorozzuk (5 gr/patron), a közel 18 000 Ft/kg-os végeredmény... hmmm... nem gyenge!

 

Különösen annak tükrében, hogy a már többször felemlegetett, szerintem (is) NAGGYONNN jó, - ám szintén nem olcsó - M. Cinque Stelle őrölt, 250 grammos változata még a gonosz haszonqlccsal dolgozó, Váci utcai fellelési helyén is megáll 11000 Ft/kg-nál...

 

Az biztos, hogy a Nespresso még a POD-os gépeknél is egyszerűbb, s maga a vas 20-30 e Ft-tal olcsóbb a POD-masináknál... Mint a nagyon kedves boltvezető hölgy (két kolléganője is roppant készséges), és néhány hónapja itt, egy Svájcban tengődő :-DDD topiktársunk is elmondta, a Lajtán túl népszerű a Nespresso - kérdés, itthon mennyire lesz kapós...

Előzmény: H_G (2541)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.14 0 0 2542
Sziasztok.
Ért itt valaki a török, görög, arab, balkáni kávékhoz?
Van itt valaki, aki tudja, hogy a török kávét nem ibrikben, hanem dzsezvában szokás főzni?
Beszélgetni szeretnék vele.
: )

Köszi.
Sziasztok.
H_G Creative Commons License 2006.02.14 0 0 2541
Ezek szerint Te nem hiszel nekem? :)

Előzmény: yeahhh (2540)
yeahhh Creative Commons License 2006.02.14 0 0 2540

Ma jártam a Nespresso kávézóban - kellemes csalódás volt! Egy Ristrettót ittam és nagyon finom volt. Tízféle presszókávé (89 Ft/db)- és háromféle hosszúkávé-kapszula szerepel a választékban. Érdekes, hogy a presszó-kapszulában "csak" 5 gramm a kávétöltet - a jobb POD-ok 7 grammosak.

H_G Creative Commons License 2006.02.13 0 0 2539
Hmm, én azt hiszem, túl sokat dicsekedhettem szombaton, mert ezek után tegap és ma rettenetes büntető KV-kat küldtek rám az istenek :-/
kemorgo Creative Commons License 2006.02.13 0 0 2538

Üdv!

 

Hétvégén inkább a kávéval foglalkoztam, nem nettel.

 

Már kezdem kitapasztalni a kicsikét, csak első körben volt annyira hangos, amíg feltöltötte a rendszert vizzel. Most már teljesen elviselhető.

 

Szóval kávét innék folyamatosan, de a kotyogóval szokásos két csésze KV ezzel a géppel teljes a földhöz vágott. Pedig nem is tűnik erősnek. Igaz, gyári darálású kávé volt otthon.

 

Szerintetek a gyári darálású kávét érdemes átdarálni? Van két csomag Segafredo Intermezzo, amit kotyogóval főzve qrva erősnek éreztem, de mivel a Chibo gyári darálást nem főzte méregnek, lehet a Segafredo iható lesz nekem. Holnap azt bontom fel. Kár, hogy délután már késő van kávét inni.

 

H  G  kösz a tanácsokat, megfogadom!

 

kemorgo

Előzmény: H_G (2524)
csgzs Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2537
forgatom is, ne félj, itt az állandóság az állandó (bika :)) erőre vonatkozik...
Előzmény: H_G (2536)
H_G Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2536
Ezek szerint az enyém ebből a szempontból tök jól kitalált rendszer. Nálam a szűrő teteje közvetlenül fölnyomódik a zuhanyrózsára, a gumibetét kívül a perem alatt fut körbe. Nincs túltöltés és a kanál igazából fölösleges. (A kávépor egy része a csapban végzi, ez igaz. Ha takarékosabb lennék, kitalálhatnék vmit a felfogására és visszatöltésére.)

"Letámasztom a kart és állandó jelleggel úgy nyomom, mint állat."

Próbáld meg körbe is fordítani! Ha nem válik be, legfeljebb abbahagyod.

Előzmény: csgzs (2533)
Káposzta Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2535
Nekem is ugy tűnik. Ma üveg bor után csináltam kávét, meg nem mondom 7 vagy 6.5 gramm volt, örülök hogy sikerült a művelet, nem olyan egyszerű ám a dobozból a mérőkanálba, onnan meg a szűrőbe, a fele kiszóródott. A testsúlyból sűrítés már könnyebben ment. Amúgy a mérőkanál nem egy hülyeség, lesimítva pont annyi fér bele amennyi kell, a szűrőbe amúgy nálam is beférne vagy 3 adag. Én mindig addig melegítem előre, amíg forrónak nem érzem a szűrőt, ez olyan 5-10 perc. Amúgy kikapcsolt állapotban le van véve a szűrő, így nem megy szét a tömítés.
Előzmény: alexandrosz (2531)
H_G Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2534
Na ja, a végső cél az élvezet! Bár azt mondják, a technika sokat számít :))

Előzmény: alexandrosz (2531)
csgzs Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2533
Hát, ez nem megy a Carezza-n pl. A karba ugyanis kb. fél centi mélyen belemegy a "zuhanyrózsa" (így lesz igazán légmentes, gondolom). Simán túl tudod tölteni, kb. 3 adag lazán belefér :) Szerintem a legjobb ökölszabály az, hogy addig teszek bele, hogy még éppen lássam a szűkülés kezdetét, ha le van döngölve.

Ja, a zömítést már csak döngölésként kezelem. Letámasztom a kart és állandó jelleggel úgy nyomom, mint állat. Csak ilyen feltételek mellett tudtam jót főzni eddig.

És még valami. A Bravi Caffé Grani D'Oro-nak egy klikk a 4-es előtt (3,5?) volt az optimális darálás, a Lavazza Café Crema-nak pedig egy klikk a 3-as előtt (2,5?) [Carezza + Lux], de még így sem állt elő a téglakrém-hatás. Nyilván a kv-k eltérőek ennyire. Amúgy az utóbbit jóval kevésbé szeretem, szvsz nem érdemes venni.

Képek: próbálkozom, de nincs most sok időm. Nem akarok gagyizni, és momentán nincs jó ötletem :( Remélem lesz nem sokára.
Előzmény: H_G (2529)
gprinz Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2532
Úgy tűnik a már emlegetett 4 M is úgy értendő, hogy azok ne csak jók legyenek, hanem maximálisan állandók. A gépek legfőbb paramétere a hőmérséklet mellett annak állandósága, a zömítés ereje - állítólag inkább az legyen állandó, és az őrlést állítsuk az egyes kávékhoz és az öregedésükhöz - , az állandó mennyiség és vízminőség. Mindez valóban kezd tudományos jelleget ölteni, de ez ne vegye el kávészeretetünket! Az olaszok többsége éppen talán a fentiek miatt nem használ otthon gépet, csak kotyogóst a reggeli induláshoz, majd napközben a kis café-kban iszik csodás italokat. Ezt meg is teheti egy olyan országban, ahol a kávéházak több, mint felében barista főzi a fekete levest. Nekünk marad többnyire az otthoni bűvészkedés, ha csak nincs a közelünkben egy iazán jó kávézó.

Csgz:

Tetszik a kép! Várhatunk további kávés képeket is?
alexandrosz Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2531

Ez a topic egyre tudományosabb, már alig-alig merek hozzászólni...:)

Inkább iszom is egy kávét. így ebéd után.

Előzmény: H_G (2530)
H_G Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2530
"Az enyém használatija szerint nem okés, ha használaton kívül is helyén van a szűrőkar"

Azt nem is akarom beletenni. Csak a bojler melegedjen, a szűrőkart használat előtt beakasztom és átfolyatok rajta egy adag vizet a csészébe, az elég. Magát a szűrőt már kihagyom ebből, de nem tapasztaltam semmi hő-különbséget a kész löttyön, akár meleg volt a szűrő, akár nem.

"Mert baj, ha nedves szűrőbe teszem a kávét?"

Állítólag ez is növeli a vizet túl gyorsan átengedő járatok kialakulásának az esélyét, h. a vízcseppre szórt kávészemcsék jobban tapadnak egymáshoz a szárazaknál. Ki illenék törölni egy ronggyal. Lehet, h. túlzás -- a CG-n állítják és ott van túlzás bőven, azt hiszem.

Előzmény: matti70 (2526)
H_G Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2529
A 7 grammot én abszolút nem mérem, már el is hánytam a kanalat. Egyszerűen telitöltöm a szűrőt, utána elhúzom fölötte az ujjam (csap fölött), h. a teteje pont szintben legyen v. picit kidudorodó. Utána jön a ta(m)perolás, attól úgyis lejjebb száll pár mm-t. De ha domborúbbra tölteném, azzal is csak azt érném el, h. a fölösleget kitúrnám a peremekre (ahonnan a végén lefújom), nem is értem, hogy tesztek Ti bele annyit, amennyi már akadályozza a zárást.
Előzmény: csgzs (2527)
yeahhh Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2528

Kicsit kevesebbet, mer' régebben én is túlpakoltam néha és rossz érzés volt, hogy nem tudom rendesen helyére forgatni a kart. Persze, lehet, hogy ez csak pszicho-dili, de így van :-)

Mondjuk, már halálpontosan kimértem a 7 grammot, meg a 30-35 köbcenti kávéadagot is, így legalább ez a probléma megszűnt...

Előzmény: csgzs (2527)
csgzs Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2527
Első próbálkozás a kávés és fotós dolgok összehozására (cross-post).
zacc

PS: amúgy ez a darálósdi nem 1szerű. Eddig 2* sikerült a téglaszín+cukor nélkül is tuttijó. Nem kimondottan rossz máskor sem, de lehetne jobb is. Érdekes módon nekem is a kétszemélyes szűrővel jobb.

Amúgy nekem is marad néha "mocsár" a kar tetején. Néha meg nem :O

És egy kérdés ehhez: ha nem tudom pontosan kimérni a 7 grammot (előtte darálással ez még nehezebb), akkor ti kicsit kevesebbet tennétek bele, vagy kicsit többet (aminek az eredménye az, hogy nem fordul be teljesen a kar)?
matti70 Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2526

Veszek is egy olyan konnektorba dugható időzitőt hamarosan, hadd melegedjen már hajnaltól.

Az enyém használatija szerint nem okés, ha használaton kívül is helyén van a szűrőkar, mert eldeformálódik a gumitömítés. Szerinted?

 

Magát a szűrőt már nem is melegítem elő, így garantáltan nem marad nedves.
Mert baj, ha nedves szűrőbe teszem a kávét? Mindig úgy szoktam...

Előzmény: H_G (2524)
H_G Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2525
A főnökeimet egyébként átszoktattam a dugattyúsra :) Nem szándékosan, nem tartozik a feladataim közé a kávéjukról gondoskodni (elég igénytelen népek, mindeddig jól elvoltak nescaféval), de szemet szúrt nekik, hogy mit csinálok én azzal a fura edénykével? Ezek után megkóstolták, és nyomban átszokott mindkettő, meg még egy mezei kolléga ráadásul, jól föllendítettük a Tálal6 forgalmát :)

H_G Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2524
Aha, szóval ez az? Elég jól néz ki!

Viselkedni teljesen normálisan viselkedik, az összes félautomata így csinálja! A KV folyását akkor kell megszakítanod, amikor elkezd fehéredni a sugár, és a gépnek nincs szeme, nem tudja megállapítani, ez mikor történik. Ha ilyenkor már túl sok víz folyt át rajta vagy még túl kevés, akkor az őrlemény finomságával és a zömítés erősségével lehet szabályozni.

"Csak régen egy ipari géppel főztem néha magamnak és a kolleganőmnek és azon abbahagyta, amint lecsurgott a kávé."

A teljesen automata azért képes erre, mert őrölni is maga őröl, így előre tudható, milyen finomságú KV kerül majd bele.

A hangosság is normális, az én DeLonghimnál is találkoztam már csendesebb traktorral :)

Az én KVm eddig három lépésben finomodott a kezdeti elég rémesből olyanná, hogy most már szerintem veri azt, amit a Meinl közértünk előtt csapnak össze a lánykák a szuperjó Rancilio daráló-gép kombóval. (Amivel persze sokkal jobbat is lehetne csinálni, csak az ő trehányságuk miatt versenyezhetek az eredménnyel egyáltalán.)

- Először magától javul kb. 2 heti használat után -- úgy látszik, beégett/-járatódott vmi a gépben. (És kiment a kezdeti műanyagszag.) Szóval csak türelem, ha elsőre nem tökéletes!
- Másodszor amikor rájöttem, hogy komolyan kell venni a haszn. utasításban említett legalább fél óra bemelegítést, sőt egy óra még jobb. (Veszek is egy olyan konnektorba dugható időzitőt hamarosan, hadd melegedjen már hajnaltól.) A szűrőtartó és csésze átöblítése forró vízzel hasznos, de nem pótolja a kellő bemelegítést! (Magát a szűrőt már nem is melegítem elő, így garantáltan nem marad nedves.)
- Harmadszor, amikor láttam a netem egy kis filmet a korrekt zömítésről. Nem elég belenyomni az eszközt a kávéba, el is kell forgatni az óramutató irányába amíg a csuklód engedi, végül lefújni a peremekről a lazán maradt port. (Ha a fújástól még képes megmozdulni a tömörített rész is, akkor kezdheted újra.)

"Már alig várom a reggelt! :)))"

Ismerem ezt az érzést :)

Előzmény: kemorgo (2523)
kemorgo Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2523

Szia Káposzta!

 

Az égvilágon semmi se! Már most imádom. Csak régen egy ipari géppel főztem néha magamnak és a kolleganőmnek és azon abbahagyta, amint lecsurgott a kávé. Szóval én vagyok béna, de lassan igazodom.

 

Végre, hogy megnyugtattál, eddig kicsit lelombozott, hogy esetleg mégse OK a gép. De most tényleg örülök.

 

Már alig várom a reggelt! :)))

 

Üdv!

 

kemorgo

Előzmény: Káposzta (2522)
Káposzta Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2522
Teljesen OK a kezelese, mi a bajod vele? Egyet jobbra melegit, ha eg a lampa es a szurotartot is melegnek erzed akkor megegyet jobbra, ha megtelt a csesze akkor vissza 0-ba vagy melegitobe a kovetkezo fozeshez. A Gaggian sincs tobb lehetoseg es az sem eppen halk, 15 barnak hangja van es kesz.
Előzmény: kemorgo (2521)
kemorgo Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2521

Helló Barkakirály!

 

A használati utasítás elolvasásával kezdtem, azért tartott ennyi ideig, amíg ide értem. :))))

Egy hang sincs róla. Az egész kezelőfelület egy tekergetős gombból áll:

 

Közép: 0- OFF

Eggyel jobbra: üzembe helyezés, melegítés

Még eggyel jobbra: főzés, kontroll lámpa, hogy elég meleg-e már.

Középről- 0- ból balra: gőzölés. Pont.

 

A címet, amit beírtam, most néztem meg, a shop menüpontban lehet megnézni. Az angol zászló csak dísz, így kínlódtam a német szöveggel. Ott megtudod nézni, a linkelés még nem megy nekem.

 

Ja és rendelhető hozzá egy csomó cucc is, csak kódnéven- a használatiban bejelölt szám rejti- alkatrész, többek között kávédöngölő masszív 2 euróért,  nem régen itt kereste valaki.

 

Sajnos nem megy a német írás szinten, így nem tudom megkérdezni a gyárat, hogy normális-e az, hogy nem áll meg. De hátha van itt valaki, aki majd segít. Ma úgyis ilyen segélykérő napom van!

 

Üdv!

 

kemorgo

Előzmény: Törölt nick (2520)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2520
kemorgo,

Javaslom olvasd el a használati útmutatót. A Senseonak is van olyan üzemmódja, hogy kifőzi az összes vizet, de az nem a kávéfőző üzemmód, hanem a géptisztító. :-)

> Két baja van, amire nem számítottam: addig főzi a kávét, amig van benne víz :(((,
> vagy amíg le nem lövöm. Meg egy kicsit hangos a szivattyúja. Legalább nem alszik
> tovább senki miután én felkeltem.



kemorgo Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2519

Üdv mindenkinek!

 

Hát mire válaszoltatok, szólt a párom, hogy siessek haza, mert kihül a kávé!:)

 

Szóval elloholt a boltba és haza is vitte.

 

A neve a kicsikének: Heru ES- 20205 , van címe is: www.heru-international.de, itt meg lehet nézni talán, még nem néztem, a német kínai nekem.

 

Inox kivitel, nincs külön krém feltétje, masszív fém a szűrőtartója, van hozzá- a használati utasítás kávédöngölőnek nevezi-nem emlékszem minek neveztétek, egy vagy két adagos szűrőt kell cserélgetni,  ESE kávépatronnal is működik- vajon az jó, vagy rossz?

 

Két baja van, amire nem számítottam: addig főzi a kávét, amig van benne víz :(((, vagy amíg le nem lövöm. Meg egy kicsit hangos a szivattyúja. Legalább nem alszik tovább senki miután én felkeltem. :)))

 

 

És van a kávénak KRÉMJE!!

 

Nekem ez a gép itthon marad! Tudom, nem nagy szám, de nekem a kotyogó után cukor nélkül sikerült kávét inni végre. És ízlett. A három év alatt, ha meghibásodna, cserélik, ha van mire, ha nem, lé vissza.

 

Ennyi pénzért nekem bőven megéri!

 

Köszi a segítséget!

 

Üdv,

 

kemorgo

Előzmény: kemorgo (2518)
kemorgo Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2518

Köszike az okosságokat.

 

A nevében nem vagyok biztos, nekem mindig, minden azután esik le, hogy otthagyom. De kb 15 perc múlva megyek el az irodából és megnézem a boltban.

 

Csak most figyelmes leszek és felírok mindent, lehet, ki is bontom a dobozt, megnézendő a magyar nyelvű tájékoztatót. Remélem a párom is odaér addig, egy műszaki zseni, csak többet ért hozzá.

 

Azt már tudom, tőletek, hogy a plusz feltét nem jót jelent, de lehet, én értelmeztem rosszul a külföldiből. Ha kibontják, majd többet tudok.

 

Este otthonról majd beszámolok- most már ideje takarékra állítani az irodát.

 

Köszönöm a segítséget!

 

Üdv

kemorgo

Előzmény: H_G (2517)
H_G Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2517
Egyébként pont a tejhabkészítőnél tökmindegy, h. acél-e vagy alu, sőt azt talán még műanyagból is jól meg lehetne csinálni... Azt nézd meg, hogy a szűrőtartó legyen jó masszív fémből, annak kell, h. legyen súlya!
H_G Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2516
Az adatok többsége jól hangzik (weblapja nincs a masinának?), az ár uannyi, mint a szarvasi Minié és több wattot kapsz érte. (Egyesek szerint a szarvasi fő hibája, h. kevés a teljesítmény és a túl alacsony hőtől savanykás marad a KV, meg a tartósságára is hallottunk itt panaszokat.)

Viszont az extra krém-készítő nem pozitívum -- azt mondják, ilyeneket akkor adnak a rendszerhez, ha igazit nem tud a készülék előállítani vmiért és az a crema egyáltalán nem uaz, csak érezhetően gyanús ízű-színű utánzat.
Előzmény: kemorgo (2515)
kemorgo Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2515

Üdv, eddig csak olvastalak benneteket, most SOS segítség kéne.

 

Láttam egy presszógépet, igaz, nem olyan profi, mint amiről itt társalogtok, de nincs annyi lóvém, a jó kávét pedig szeretem.

 

Neve: talán Heuro, 1 l kivehető víztartálya van, 1100 W, 15 bar nyomást csinál, csészemelegítő, acél tejhab készítő, patronos kávét is fogad, extra krém készítő, egy tekergető az elején, a beállításokhoz. 3 év gari, mindez 10 rugó. Nem volt magyar nyelvű a dobozon, amit tudok, az a külföldiből van.

 

Szerintetek megéri beruházni egy belépő gépnek? Mostanáig kotyogó otthon, szarvasi az irodában.

 

Thx

kemorgo

matti70 Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2514
Valaki okos mondja meg: az én KVfőzőmben nyilván nincs ilyen szelep, a pumpa kikapcsolásakor mégis enged egy kis gőzt-vizet a csepptálcába. Mi ez ilyenkor, a bojlerben a vízutánpótlás megszűnése és az aktív fűtés miatt hirtelen megemelkedik a hőmérséklet és nyomás, és ezt engedi ki?
Előzmény: gprinz (2513)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!