A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Dehogynem, ám a tapasztalati úton szerzett benyomások sem utolsók - a Te múltkori hozzászólásod hatására (is) látogattam el a boltba. Nem az alap, hanem a következő gép a szimpatikus - de azé' még nem vettem ;-)) A tízféle patronból biztos lenne néhány, ami ízlik - most egynél több próbára nem lettem volna képes...
A kényelemnek kemény ára van: egy adag, ugye, 89 Ft - viszont, ha felszorozzuk (5 gr/patron), a közel 18 000 Ft/kg-os végeredmény... hmmm... nem gyenge!
Különösen annak tükrében, hogy a már többször felemlegetett, szerintem (is) NAGGYONNN jó, - ám szintén nem olcsó - M. Cinque Stelle őrölt, 250 grammos változata még a gonosz haszonqlccsal dolgozó, Váci utcai fellelési helyén is megáll 11000 Ft/kg-nál...
Az biztos, hogy a Nespresso még a POD-os gépeknél is egyszerűbb, s maga a vas 20-30 e Ft-tal olcsóbb a POD-masináknál... Mint a nagyon kedves boltvezető hölgy (két kolléganője is roppant készséges), és néhány hónapja itt, egy Svájcban tengődő :-DDD topiktársunk is elmondta, a Lajtán túl népszerű a Nespresso - kérdés, itthon mennyire lesz kapós...
Sziasztok. Ért itt valaki a török, görög, arab, balkáni kávékhoz? Van itt valaki, aki tudja, hogy a török kávét nem ibrikben, hanem dzsezvában szokás főzni? Beszélgetni szeretnék vele. : )
Ma jártam a Nespresso kávézóban - kellemes csalódás volt! Egy Ristrettót ittam és nagyon finom volt. Tízféle presszókávé (89 Ft/db)- és háromféle hosszúkávé-kapszula szerepel a választékban. Érdekes, hogy a presszó-kapszulában "csak" 5 gramm a kávétöltet - a jobb POD-ok 7 grammosak.
Hétvégén inkább a kávéval foglalkoztam, nem nettel.
Már kezdem kitapasztalni a kicsikét, csak első körben volt annyira hangos, amíg feltöltötte a rendszert vizzel. Most már teljesen elviselhető.
Szóval kávét innék folyamatosan, de a kotyogóval szokásos két csésze KV ezzel a géppel teljes a földhöz vágott. Pedig nem is tűnik erősnek. Igaz, gyári darálású kávé volt otthon.
Szerintetek a gyári darálású kávét érdemes átdarálni? Van két csomag Segafredo Intermezzo, amit kotyogóval főzve qrva erősnek éreztem, de mivel a Chibo gyári darálást nem főzte méregnek, lehet a Segafredo iható lesz nekem. Holnap azt bontom fel. Kár, hogy délután már késő van kávét inni.
Ezek szerint az enyém ebből a szempontból tök jól kitalált rendszer. Nálam a szűrő teteje közvetlenül fölnyomódik a zuhanyrózsára, a gumibetét kívül a perem alatt fut körbe. Nincs túltöltés és a kanál igazából fölösleges. (A kávépor egy része a csapban végzi, ez igaz. Ha takarékosabb lennék, kitalálhatnék vmit a felfogására és visszatöltésére.)
"Letámasztom a kart és állandó jelleggel úgy nyomom, mint állat."
Próbáld meg körbe is fordítani! Ha nem válik be, legfeljebb abbahagyod.
Nekem is ugy tűnik. Ma üveg bor után csináltam kávét, meg nem mondom 7 vagy 6.5 gramm volt, örülök hogy sikerült a művelet, nem olyan egyszerű ám a dobozból a mérőkanálba, onnan meg a szűrőbe, a fele kiszóródott. A testsúlyból sűrítés már könnyebben ment. Amúgy a mérőkanál nem egy hülyeség, lesimítva pont annyi fér bele amennyi kell, a szűrőbe amúgy nálam is beférne vagy 3 adag. Én mindig addig melegítem előre, amíg forrónak nem érzem a szűrőt, ez olyan 5-10 perc. Amúgy kikapcsolt állapotban le van véve a szűrő, így nem megy szét a tömítés.
Hát, ez nem megy a Carezza-n pl. A karba ugyanis kb. fél centi mélyen belemegy a "zuhanyrózsa" (így lesz igazán légmentes, gondolom). Simán túl tudod tölteni, kb. 3 adag lazán belefér :) Szerintem a legjobb ökölszabály az, hogy addig teszek bele, hogy még éppen lássam a szűkülés kezdetét, ha le van döngölve.
Ja, a zömítést már csak döngölésként kezelem. Letámasztom a kart és állandó jelleggel úgy nyomom, mint állat. Csak ilyen feltételek mellett tudtam jót főzni eddig.
És még valami. A Bravi Caffé Grani D'Oro-nak egy klikk a 4-es előtt (3,5?) volt az optimális darálás, a Lavazza Café Crema-nak pedig egy klikk a 3-as előtt (2,5?) [Carezza + Lux], de még így sem állt elő a téglakrém-hatás. Nyilván a kv-k eltérőek ennyire. Amúgy az utóbbit jóval kevésbé szeretem, szvsz nem érdemes venni.
Képek: próbálkozom, de nincs most sok időm. Nem akarok gagyizni, és momentán nincs jó ötletem :( Remélem lesz nem sokára.
Úgy tűnik a már emlegetett 4 M is úgy értendő, hogy azok ne csak jók legyenek, hanem maximálisan állandók. A gépek legfőbb paramétere a hőmérséklet mellett annak állandósága, a zömítés ereje - állítólag inkább az legyen állandó, és az őrlést állítsuk az egyes kávékhoz és az öregedésükhöz - , az állandó mennyiség és vízminőség. Mindez valóban kezd tudományos jelleget ölteni, de ez ne vegye el kávészeretetünket! Az olaszok többsége éppen talán a fentiek miatt nem használ otthon gépet, csak kotyogóst a reggeli induláshoz, majd napközben a kis café-kban iszik csodás italokat. Ezt meg is teheti egy olyan országban, ahol a kávéházak több, mint felében barista főzi a fekete levest. Nekünk marad többnyire az otthoni bűvészkedés, ha csak nincs a közelünkben egy iazán jó kávézó.
Csgz:
Tetszik a kép! Várhatunk további kávés képeket is?
"Az enyém használatija szerint nem okés, ha használaton kívül is helyén van a szűrőkar"
Azt nem is akarom beletenni. Csak a bojler melegedjen, a szűrőkart használat előtt beakasztom és átfolyatok rajta egy adag vizet a csészébe, az elég. Magát a szűrőt már kihagyom ebből, de nem tapasztaltam semmi hő-különbséget a kész löttyön, akár meleg volt a szűrő, akár nem.
"Mert baj, ha nedves szűrőbe teszem a kávét?"
Állítólag ez is növeli a vizet túl gyorsan átengedő járatok kialakulásának az esélyét, h. a vízcseppre szórt kávészemcsék jobban tapadnak egymáshoz a szárazaknál. Ki illenék törölni egy ronggyal. Lehet, h. túlzás -- a CG-n állítják és ott van túlzás bőven, azt hiszem.
A 7 grammot én abszolút nem mérem, már el is hánytam a kanalat. Egyszerűen telitöltöm a szűrőt, utána elhúzom fölötte az ujjam (csap fölött), h. a teteje pont szintben legyen v. picit kidudorodó. Utána jön a ta(m)perolás, attól úgyis lejjebb száll pár mm-t. De ha domborúbbra tölteném, azzal is csak azt érném el, h. a fölösleget kitúrnám a peremekre (ahonnan a végén lefújom), nem is értem, hogy tesztek Ti bele annyit, amennyi már akadályozza a zárást.
Kicsit kevesebbet, mer' régebben én is túlpakoltam néha és rossz érzés volt, hogy nem tudom rendesen helyére forgatni a kart. Persze, lehet, hogy ez csak pszicho-dili, de így van :-)
Mondjuk, már halálpontosan kimértem a 7 grammot, meg a 30-35 köbcenti kávéadagot is, így legalább ez a probléma megszűnt...
Első próbálkozás a kávés és fotós dolgok összehozására (cross-post).
PS: amúgy ez a darálósdi nem 1szerű. Eddig 2* sikerült a téglaszín+cukor nélkül is tuttijó. Nem kimondottan rossz máskor sem, de lehetne jobb is. Érdekes módon nekem is a kétszemélyes szűrővel jobb.
Amúgy nekem is marad néha "mocsár" a kar tetején. Néha meg nem :O
És egy kérdés ehhez: ha nem tudom pontosan kimérni a 7 grammot (előtte darálással ez még nehezebb), akkor ti kicsit kevesebbet tennétek bele, vagy kicsit többet (aminek az eredménye az, hogy nem fordul be teljesen a kar)?
A főnökeimet egyébként átszoktattam a dugattyúsra :) Nem szándékosan, nem tartozik a feladataim közé a kávéjukról gondoskodni (elég igénytelen népek, mindeddig jól elvoltak nescaféval), de szemet szúrt nekik, hogy mit csinálok én azzal a fura edénykével? Ezek után megkóstolták, és nyomban átszokott mindkettő, meg még egy mezei kolléga ráadásul, jól föllendítettük a Tálal6 forgalmát :)
Viselkedni teljesen normálisan viselkedik, az összes félautomata így csinálja! A KV folyását akkor kell megszakítanod, amikor elkezd fehéredni a sugár, és a gépnek nincs szeme, nem tudja megállapítani, ez mikor történik. Ha ilyenkor már túl sok víz folyt át rajta vagy még túl kevés, akkor az őrlemény finomságával és a zömítés erősségével lehet szabályozni.
"Csak régen egy ipari géppel főztem néha magamnak és a kolleganőmnek és azon abbahagyta, amint lecsurgott a kávé."
A teljesen automata azért képes erre, mert őrölni is maga őröl, így előre tudható, milyen finomságú KV kerül majd bele.
A hangosság is normális, az én DeLonghimnál is találkoztam már csendesebb traktorral :)
Az én KVm eddig három lépésben finomodott a kezdeti elég rémesből olyanná, hogy most már szerintem veri azt, amit a Meinl közértünk előtt csapnak össze a lánykák a szuperjó Rancilio daráló-gép kombóval. (Amivel persze sokkal jobbat is lehetne csinálni, csak az ő trehányságuk miatt versenyezhetek az eredménnyel egyáltalán.)
- Először magától javul kb. 2 heti használat után -- úgy látszik, beégett/-járatódott vmi a gépben. (És kiment a kezdeti műanyagszag.) Szóval csak türelem, ha elsőre nem tökéletes! - Másodszor amikor rájöttem, hogy komolyan kell venni a haszn. utasításban említett legalább fél óra bemelegítést, sőt egy óra még jobb. (Veszek is egy olyan konnektorba dugható időzitőt hamarosan, hadd melegedjen már hajnaltól.) A szűrőtartó és csésze átöblítése forró vízzel hasznos, de nem pótolja a kellő bemelegítést! (Magát a szűrőt már nem is melegítem elő, így garantáltan nem marad nedves.) - Harmadszor, amikor láttam a netem egy kis filmet a korrekt zömítésről. Nem elég belenyomni az eszközt a kávéba, el is kell forgatni az óramutató irányába amíg a csuklód engedi, végül lefújni a peremekről a lazán maradt port. (Ha a fújástól még képes megmozdulni a tömörített rész is, akkor kezdheted újra.)
Az égvilágon semmi se! Már most imádom. Csak régen egy ipari géppel főztem néha magamnak és a kolleganőmnek és azon abbahagyta, amint lecsurgott a kávé. Szóval én vagyok béna, de lassan igazodom.
Végre, hogy megnyugtattál, eddig kicsit lelombozott, hogy esetleg mégse OK a gép. De most tényleg örülök.
Teljesen OK a kezelese, mi a bajod vele? Egyet jobbra melegit, ha eg a lampa es a szurotartot is melegnek erzed akkor megegyet jobbra, ha megtelt a csesze akkor vissza 0-ba vagy melegitobe a kovetkezo fozeshez. A Gaggian sincs tobb lehetoseg es az sem eppen halk, 15 barnak hangja van es kesz.
A használati utasítás elolvasásával kezdtem, azért tartott ennyi ideig, amíg ide értem. :))))
Egy hang sincs róla. Az egész kezelőfelület egy tekergetős gombból áll:
Közép: 0- OFF
Eggyel jobbra: üzembe helyezés, melegítés
Még eggyel jobbra: főzés, kontroll lámpa, hogy elég meleg-e már.
Középről- 0- ból balra: gőzölés. Pont.
A címet, amit beírtam, most néztem meg, a shop menüpontban lehet megnézni. Az angol zászló csak dísz, így kínlódtam a német szöveggel. Ott megtudod nézni, a linkelés még nem megy nekem.
Ja és rendelhető hozzá egy csomó cucc is, csak kódnéven- a használatiban bejelölt szám rejti- alkatrész, többek között kávédöngölő masszív 2 euróért, nem régen itt kereste valaki.
Sajnos nem megy a német írás szinten, így nem tudom megkérdezni a gyárat, hogy normális-e az, hogy nem áll meg. De hátha van itt valaki, aki majd segít. Ma úgyis ilyen segélykérő napom van!
Javaslom olvasd el a használati útmutatót. A Senseonak is van olyan üzemmódja, hogy kifőzi az összes vizet, de az nem a kávéfőző üzemmód, hanem a géptisztító. :-)
> Két baja van, amire nem számítottam: addig főzi a kávét, amig van benne víz :(((, > vagy amíg le nem lövöm. Meg egy kicsit hangos a szivattyúja. Legalább nem alszik > tovább senki miután én felkeltem.
Hát mire válaszoltatok, szólt a párom, hogy siessek haza, mert kihül a kávé!:)
Szóval elloholt a boltba és haza is vitte.
A neve a kicsikének: Heru ES- 20205 , van címe is: www.heru-international.de, itt meg lehet nézni talán, még nem néztem, a német kínai nekem.
Inox kivitel, nincs külön krém feltétje, masszív fém a szűrőtartója, van hozzá- a használati utasítás kávédöngölőnek nevezi-nem emlékszem minek neveztétek, egy vagy két adagos szűrőt kell cserélgetni, ESE kávépatronnal is működik- vajon az jó, vagy rossz?
Két baja van, amire nem számítottam: addig főzi a kávét, amig van benne víz :(((, vagy amíg le nem lövöm. Meg egy kicsit hangos a szivattyúja. Legalább nem alszik tovább senki miután én felkeltem. :)))
És van a kávénak KRÉMJE!!
Nekem ez a gép itthon marad! Tudom, nem nagy szám, de nekem a kotyogó után cukor nélkül sikerült kávét inni végre. És ízlett. A három év alatt, ha meghibásodna, cserélik, ha van mire, ha nem, lé vissza.
A nevében nem vagyok biztos, nekem mindig, minden azután esik le, hogy otthagyom. De kb 15 perc múlva megyek el az irodából és megnézem a boltban.
Csak most figyelmes leszek és felírok mindent, lehet, ki is bontom a dobozt, megnézendő a magyar nyelvű tájékoztatót. Remélem a párom is odaér addig, egy műszaki zseni, csak többet ért hozzá.
Azt már tudom, tőletek, hogy a plusz feltét nem jót jelent, de lehet, én értelmeztem rosszul a külföldiből. Ha kibontják, majd többet tudok.
Este otthonról majd beszámolok- most már ideje takarékra állítani az irodát.
Egyébként pont a tejhabkészítőnél tökmindegy, h. acél-e vagy alu, sőt azt talán még műanyagból is jól meg lehetne csinálni... Azt nézd meg, hogy a szűrőtartó legyen jó masszív fémből, annak kell, h. legyen súlya!
Az adatok többsége jól hangzik (weblapja nincs a masinának?), az ár uannyi, mint a szarvasi Minié és több wattot kapsz érte. (Egyesek szerint a szarvasi fő hibája, h. kevés a teljesítmény és a túl alacsony hőtől savanykás marad a KV, meg a tartósságára is hallottunk itt panaszokat.)
Viszont az extra krém-készítő nem pozitívum -- azt mondják, ilyeneket akkor adnak a rendszerhez, ha igazit nem tud a készülék előállítani vmiért és az a crema egyáltalán nem uaz, csak érezhetően gyanús ízű-színű utánzat.
Üdv, eddig csak olvastalak benneteket, most SOS segítség kéne.
Láttam egy presszógépet, igaz, nem olyan profi, mint amiről itt társalogtok, de nincs annyi lóvém, a jó kávét pedig szeretem.
Neve: talán Heuro, 1 l kivehető víztartálya van, 1100 W, 15 bar nyomást csinál, csészemelegítő, acél tejhab készítő, patronos kávét is fogad, extra krém készítő, egy tekergető az elején, a beállításokhoz. 3 év gari, mindez 10 rugó. Nem volt magyar nyelvű a dobozon, amit tudok, az a külföldiből van.
Szerintetek megéri beruházni egy belépő gépnek? Mostanáig kotyogó otthon, szarvasi az irodában.
Valaki okos mondja meg: az én KVfőzőmben nyilván nincs ilyen szelep, a pumpa kikapcsolásakor mégis enged egy kis gőzt-vizet a csepptálcába. Mi ez ilyenkor, a bojlerben a vízutánpótlás megszűnése és az aktív fűtés miatt hirtelen megemelkedik a hőmérséklet és nyomás, és ezt engedi ki?