Azért van. 2.0 PDTDI Passatot vezettem különböző viszonylatokban (140/320 Nm), erősebb mint az 1.9. A Volvo PSA eredetű motorja is annyit tud nagyjából.
Volvo V40 kombi. A legtöbb helyzetben bőven elég. De nyáron, a hegyekben gyengécskének bizonyult a csomagokkal és a légkondival. Az 1.9 és a 2 liter között, nem hiszem, hogy olyan nagy differencia...
"Ezzel az erővel megengedhetnék a százat is és akkor még jobban nyafoghatnál a robogósok érdekében, úgysem tud annyival menni senki, még ha akar akkor sem.:)))"
Amikor még nem volt olyan kategória, ami biciklik sebességét szabályozta volna a KRESZ-ben, engem 65-el mértek be Diósdon. Meg is akartak büntetni, de hát nem volt miért. :-)
Egyéni csúcsom A lavamündi hágótól lefelé (Ausztria) 97km/h. Nem tudom, pontosan melyik szakaszon követtem el, de az -egyébként mindig korrekt- órám ezt jegyezte meg max sebességnek.
Relatíve lassú mountainbike-on barangoltam kizárólag az időtájt. Több embert ismerek, aki ugyancsak az Alpok lejtőin 100 feletti sebességet regisztrált, országúti biciklivel. 120 körüli a top az ismeretségi körömben, de tudtommal világrekord 240-250 körül van.
Ez a dízel motornak optimális működési körülmény, de ilyen éves futásteljesítmény mellett szerintem nem pénztárcabarát Neked. Nekem a Golf Variantban (ugyanaz a méret mint a V50) van 1.9-es (105 Le / 250 Nm), normális kívánalmaknak az is megteszi. Amit nem szeret az a 150-160 feletti tartomány, de az meg amúgy is tilos. Milyen 1.9-es, ha nem vagyok indiszkrét? De a Volvo esetében is van az 1.6D és D5 között is ugye a 2.0D.
pont a gazdaságosság miatt, eddig kizárólag dizel-ben gondolkodtam. Van még idő meditálni, mert a tervezett bevétel, lassabban jön, mint gondoltam... :-(
Most egy 1.9-es dizelt hajtok, és volt a leírtakhoz hasonló gondom a Spanyol-Francia határvidéken. Országon belüli portyázáshoz a kutya miatt kell a kombi, kűlfödön meg a párom miatt... :-)
Ezzel a kiránduló autóval 5-10 ezer kilométert megyünk egy évben. A furgonom, ezt 1-2 hónap alatt megteszi. Nem hiszem, hogy a környezetre nagy befolyással lenne azon a pár ezer kilométeren annak 400ccm különbségnek.
De mivel szóba került, utána nézek ennek a dolognak. Egyenlőre úgy tűnik, hogy még a szakértők sem egyeznek abban, hogy egy jól tartott dizel, vagy egy jól tartott benzines a kevésbé káros megoldás. A gazdaságosság, meg a dizel melletti érv.
elég érdekes, hogy most már ötvennel tekerhetnek. Ezzel az erővel megengedhetnék a százat is és akkor még jobban nyafoghatnál a robogósok érdekében, úgysem tud annyival menni senki, még ha akar akkor sem.:)))
Viszont a szegény robogósról meg a beemwésről ez nem modható el.
Ja, hát nem tudtam, hogy szerelem van a dologban, és azért mindenképpen Volvo... :) Nem ismerem az utazási szokásaidat sem, de nem tudok olyan telepakolt, légkondis V50-est elképzelni, ami miatt egy öthengeres 2.4-est kéne venned... az etanoloson is el lehet gondolkodni, de egy 2.0i benzines is teljesen jó lehet. Szerintem! :)
ez is olyan mint bármelyik másik szabály, ha féktávon belül nyitnak rá egy biciklisre (mert neki is van olyanja) akkor nincs mit tennie, nem tud úgy közlekedni hogy bármilyen váratlan eseménykor mindig meg tudjon állni. bár az ajtónyitás lehetne akár várható esemény is. az autók melletti elhaladás nem megközelítése pl. egy gyalogátkelőnek asszem. :-) bár én csak ritkán bicajozom, akkor is a hobbista erdőkerülők között ahol ritkán ugrik ki elém egy mókus talán :-)
láttam az egyirányú alatt a "kivéve (és idejön egy bicikli sziluett) - meg alá egy jobbra-balra nyíl" - táblát. szal ez van a 5ker Dorottyában is most, a bahajtani tilos alatt is. kis négyzet alakú kiegészítő tábla. ennyi. majd figyelni kell. bár az említett utcában van egy sárga folytonos vonal is az út szélére festve, de más nem, tehát nincs kitéve a kerékpárút jelzés még a bicaj sincs ráfestve, találd ki miért van ott. egyértelmű a bicajosoknak, mer mellette járda is van rendesen, csak ez már nincs jelezve. vagy a kis kiegészítő egyben ezt is jelenti?
másik, a gépkocsivezetők táblafelismerése: a Király utcába nyíló egy-két kis utcának haladási irányát megváltoztatták, kinn van a behajtani tilos tábla, alatta egy "forgalmi rend változás!" négyzet. ott ácsorogtam vagy 1 órát volt időm nézelődni :-) (pl. az egyik sarkon ottmaradt a falon a majakovszkij utcanév-tábla de ez nem ide tartozik) szal jön az autós szokszer kanyarodna be jobbra de ott a bht tábla. a többség felismeri és még a jobbkezet is megadja. de kezdődnek a gondok. sokan jöttek, jobbkéz ohne, egy kevés kisebbség meg ha egyáltalán észrevette a táblát akkor kis gondolkodás után mégiscsak bekanyarodik :-) viszont hogy egy jó példát is említsek, robogós(!) srác megállt, aztán inkább nem hajtott be hanem továbbment, pedig már ráfodult mikor észrevette a változást. bocs a hosszú léért, W.
Olvasom, hogy felmerül a kerékpáros felelőssége akkor, amikor egy járművezető kinyitja az jármű ajtaját. Figyelmetekbe ajánlanám a 1/1975KPM-BM rendelet 40§ "(7) A jármű ajtaját a vezető csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti."
Ezek után biztos, hogy a kerékpárosnak kell arra figyelni, hogy ne kenődjön fel a kinyíló ajtóra?
Nem tudom, hogy sikerült-e megtalálni a tábla dömping okát (még nem értem a végére a sok új írás olvasásának), de megpróbálok segíteni. Ez az az eset, amikor felújítják az utat. Tudom, ilyennel nem sokszor találkoztok, de van ilyen. Ilyenkor kihelyeznek IDEIGLENES táblákat, jellemzően a kivitelező cég. Az hogy éppen milyen volt a konténerben, az más kérdés. Persze ezt csak jóváhagyott Forgalomtechnikai terv birtokában teheti, amit egyeztetni kell az FKF és a BFFH Forg. tech. osztályával. És illik ilyenkor letakarni azokat a táblákat, amit módosítanak.
Amúgy egy oszlopra 3 tábla illik. "83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről"
A méretekről: "4/2001. (I. 31.) KöViM rendelet a közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről"
Szerintem is tök egyszerű a bizonyítás. Mikor kiteszik a táblát, végigcetlizik az autókat, hogy el kéne onnan menni. Ugyanakkor felírják a rendszámokat szép sorban, kik voltak ott előbb, mint a tábla, és azokat nem kezdik el még egy hétig büntetni. Civilizált, kulturált megoldás, ami helyett ugyanaz a beleszarás megy, ami dől az ilyen szervekből.
Nem értem a hosszú út és a nagy motor közti összefüggést, de ahogy gondolod. :) Ha meg nem is lenne napi használatban, egy hibrid simán megfelelne évi több belföldi túrára vagy külföldi nyaralásra is.
Szálló porból termel többet a modern (cr) diesel, mint a benzines. (A benzines olyat gyakorlatilag nem termel.) Aztán hogy épp mit kiáltanak ki a sötétzöldek főellenségnek... :)
Mert a Volvo tetszik és a hosszú utakhoz előnyösebb a nagyobb motor.
Egyébként pont úgy nem lesz napi használatban, mint a mostani 1.9-es. A munkához a furgonomat használom és azzal is intézem el a napi egyéb teendőket. A környéket -de kiváltképpen a nyüzsgő várost- a kis Micraval járjuk. kikapcsolódni meg biciklivel szoktam...
(Öh, ha már környezettudatosabban szeretsz élni, miért pont D5-ös Volvót akarsz? Miért nem hibridet? Egy Honda Insight vagy 2/3-ad annyiba kerül, mint az S40 dízel, listaáron.)
Azért én úgy gondolom, hogy a részecskeszűrőnek van értelme. Én a benzines mellett egy DPF-es PDTDI-vel járok, nulla korom jön ki belőle. Mentem már utána, párom vezette előttem, egy kicsit kerkettük egymást, tehát provokációra sincs füstje. DPF nélkül tényleg igénytelenül okádja a legtöbb a füstöt. Persze azt is mondják (és teljesen hihető), hogy nem feltétlen a szemmel látható szemcsék a veszélyesek.