A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
2. nekem pld a kis palack (20kg, vagy 4,7, 4,3 m3) minden gond nélkül befér a kocsi csomagtartójába esetleges cserénél, a nagy palackot viszont sehogy nem tudnám betenni. (de ha betudnám akkor se érne annyit hogy összebasszon valamit a beltérben, mert az mindig súlyosabb költség mint a kicsi/nagy közötti árkülönbözet)
3. a keveset hegesztőknek a kicsi is sokáig elég és, töltéskor már kevesebb a töltet amit egyszerre ki kell fizetni.
Szerintem az áramátadó meg lett mahinálva, ki lett fúrva, mert 0.8 van ráírva. Görgőt nem tudom,hogy kell-e cserélni, mert a gép oldalára 0,6 illetve 0,8 huzalt ír.
Köszi, lehet hogy itt a baj, mert mikor tettem be a 0,6-os huzalt, furának tartottam az áramátadóban lévő lukat szemmel nagynak találtam a huzalhoz képest, fúróheggyel próbáltam megállapítani az áramátadó méretét és az 1.5-ős fúróhegy passzol leginkább bele. Megpróbálok szerezni 0,6-os áramátadót.
Én úgy gondolom hogy a munkakábelnál minden rendben van, a huzalt azt rendesen tolja, csak nagyon gyengén hegeszt akkor is ha maximumra-ra van állítva. Nem szorul a huzal, 0.6-os huzalt tettem bele, hogy ilyen vékony huzallal biztos jó lesz de nem. Áramátadó? ezt nem nagyon értem, itt mire gondolsz?
Engem pl. agyon szivatott a huzal amivel dolgoztam. Jól volt befűzve , mégis sokszor elakadt, nem tudta tolni. Olyan volt, mintha fordítva lett volna felcsévélve vagy mi, a drót mindig beszorult a következő menetek ALÁ. Az ujjaddal meghúztad kicsit oldalra és érezted ahogy kiszabadul és utána pár menetet megint jött rendesen, aztán megint megszorult. Többször kivettem, letekertem belőle, úgy nem vevődött észre semmi probléma. Aztán visszatettem, megint csak szorult.... Nem mindig állt meg teljesen, előfordult sokszor hogy csak erőlködött vele a tolómotor, sokkal lassabban vitte mint kellene és persze tök szar volt az ív ez miatt.
Zsíroztam a vállat amin a dob forog, fújtam a huzalt féktisztítóval hátha valami dzsuva van rajta, de csak placebó hatása volt.
Végül szopások közepette lefogyott úgy a huzal harmada és azóta elmúlt a dolog. Szóval megy a huzal rendesen?
Bocs,hogy bele vau; nekem most tekerték a fein kis gépemet.Ahol régebben dolgoztam ,ott több darab ,leejtett ,kettétört sarok köszörű félre dobva. Szerintem bumfordi ,nem kézreálló..Fein furógép fogaskerék hibával szintén...Flex ugyanez...
Nálam a Makita mindent ver ,bár azok sem mai darabok.
A hegesztő suliban nekünk szinte minden argon palackon ez volt, soha semmi gond nem volt velük. Egy hátrányuk van a 16l/perc maximum áteresztő kapacitás, ez fogyós eljárásnál, vagy nagy áramoknál lehet hátrány. Ez neked az elején nem lesz probléma.
Nem tudnám kipróbálni, mert messze van tőlem. Kénytelen lennék megbízni az eladóban. Láttam nagyon olcsón is 6-7 ezerért is reduktorokat, de nem bízom bennük. Azért 200 bar-ra nem úgy fingják fel a palackokat. Jó lenne, ha nem szabadulna ki a szellem :-)
Ha ki tudod próbálni akkor semmiképp nem lutri. Ha normálisan használják akkor elég sokáig jó egy reduktor. Leesés, ütés szokta tönkretenni az órákat, membrán és társai hosszú idő alatt szarnak be. Rhönák nem rosszak.
Múltkor a helyi Let's Do It barkácsáruházban (ott vettem az Ergust féláron) vettem valami apróságot - talán csavart, tiplit - nézem hogy egy srác nagyon emelgeti a kosárba a 160-as einhell hegesztő trafót.
Megkérdeztem tőle hogy biztos azt akarja e megvenni. Mondja hogy ja, nézegette az invertereket is de azok dupla árban vannak (160-as einhell trafós 34, 100-as inverter 39, 160-as einhell inverter 70) Mondtam neki hogy én a helyébe visszatenném azt a nehéz szart, visszatolnám a kosarat és autóznék 1,5 km-t a helyi hegesztő szakboltba és csak szétnéznék ott is. Lehet hogy van készleten iweld hd 140 50-ért, vagy a régi monkey 140-es szintén 35 körül mint a tarfós. Ha ez nem tetszik akkor neten civis hegesztőház, max bt, és a szokásos többi amit ajánlani szoktunk. Mondja hogy köszi, oké... én meg tovább sétáltam a sorok között, a kertészeti részlegre mert a Husqvarna T25-ös damilfej is akciósan 4500-ért a hülyének is, nemhogy nekem....
Erre visszafelé látom hogy már megint gyömöszöli a kosárba. Másodszorra nem szóltam. Aki saját magát mindenáron meg akarja szopatni, azt hagyni kell :-)
Ma voltam a Baumax-ban, hát vannak árak Güde 172-es co hegesztő 100000ft, gagyi előtolóval,kisdobbal, harmat gyenge bekapcsolási idővel.Valaki meg is veszi ezeket vajon?
bocsi, h belevau a flextémába, :) de megkérhetnélek, h megint kűld el nekem az emailomra annak a szerelőnek az elérhetőségét, amit megadtál? nemtalálom. csak nemtudják megcsinálni a jasicot, már kb 2 hónapja... megpróbálnám a te szerelődet! köszi!
Kerítés és korlát gyártó cégnél dolgoztam.Ott volt 2db ipari gyosdaraboló(400-as) volt két összeálító,meg négy hegesztő állás.Meg 8 köszörülős,csiszolós fakk.
Ahol dolgoztam volt 14 bosch ipari flexkb: 7- hónapot bírtak,akkor vettünk 2 db Fein-t,kidolgozta a maga 2évét hiba nélkül.igaz akkor a Bosch 27E forint volt a Fein meg 102E forint.Ja 125-ös kisflexekről beszélünk.Csak egy kicsit bumfordiak,nem igazán egykezes kézbe illők.
A következő szerintem nekem is ABAC lesz, az Estoril L30P az ami a méretéhez, és teljesítményéhez képest nagyon-nagyon jó árban van. Egy hasonló tudású Einhell kerül 140-be!!!
Régebben az Einhell ára alatt lehetett kapni Extolt. Erősebbet, nagyobb tartállyal. Aztán ahogyan bevezették a piacra egyre drágább lett. Szóval most ott tart hogy egy 24 literes extol 40-42.000, egy jóval korrektebb Metabo meg 49.900 3 év ipari garnciával, és jobb teljesítménnyel.
Köszi a választ én is hasonló célra használnám mint te ,ha bírják a strapát akkor nézek egy olcsóbb nagy áruházi márkát, nem adok többet pl egy Black&Decker-ért.
Nekem is az egyik kedvenc márkám a Fein. Régóta szemezek vele, de eddig még nem vettem egyet sem. Újan nagyon drágák, de ezeket érdemes használtan is megvenni, mert elnyűhetetlenek. Annál a cégnél, ahol szintereztetek és a fémszekezeteket gyártatom, Fein gépeket használnak. Rossz nézni, hogy kívülről milyen lestrapáltak, évek óta ütik-vágják, ejtik le asztalról, állványról, hullik rájuk a cunder, dől rájuk a szögvas, de csak mennek naphosszat. Jó tudni, hogy ezeknél még nincs beépítve a "tervezett avulás". Előbb-utóbb veszek egyet.
Különösen az a típus tetszett, ahol szerszám nélkül lehet tárcsát cserélni. Egy excenteres kallantyúval, sec-perc alatt. De az újabb típusokról eltűnt ez a szerkezet. Valami oka biztosan van. Nem hiszem, hogy a spórolás okán.
Nekem van itthon barkácsáruházas einhell (euro 8/24 ami 8 bar 24 literes tartály 150 liter levegő tud percenként 2 baron, 8 baron már csak 90-et) 10 éve ütöm-vágom, de a mai napig tökéletesen működik. Egy ilyen szintű kompresszor most egy 30 körül van. (pld a LIDL-ben 3 év garival Parkside néven ... szintén einhell gyártmány)
Az is igaz hogy ezek a kis kompresszorok kizárólag barkácsra jók. Nálam jól működik légkulcsot meghajtani, levegős racsnihoz, vésőhöz, vagy kis HVLP (0,8-as dűzni) festékszóró pisztolyhoz, Levegős tűzőgéphez.
A levegős sarokcsiszolóhoz, vagy nagy HVLP (1,3 dűzni) viszont már nagyon kevés a szállított levegő, azaz csak szakaszosan lehet vele melózni. Kézi homokszóró pisztolyhoz pld nulla ez a teljesítmény.
Ha van 300 liter tolt levegőd az nagyjából sok mindenre elég lehet már (kivéve ipari szórókabin, vagy profi HVLP festékszórók)
A kicsiket hobbira, ház körüli munkára meg lehet venni, komolyabban dolgozni már minimum egy 50-100 literes tartály kell, lehetőleg kétdugattyús kompresszorral. Ezek viszont már 15-200.000 körüli gépek.
Kicsikből megbízhatóbbak a márkásak, de drágábbak is.
Egy másik fórumon pld egy srác úgy oldotta meg a nagyobb levegőigényt hogy vett 3 db 24 literes egy hengeres áruházi barkács kompit, és a 3 db egyszerre megy neki, így 100.000 körül meglett neki 300 liter levegő 3 év garival. Jobban járt mintha 150-ért vett volna egy nagyobbat.
nézz szét a celon.hu-n a makitákat sokkal olcsóbban adják mint máshol.Én 9565cv vettem 36E-ért 2év garival.Itthon mindenhol 44E körül árulták igaz 3év garival.Az itthon árult makiták is mind román gyártmányok.
Valóban nem halt ki a legendás FLEX márka, de a vérvonal már nem olyan tiszta :-)
A kisebb, olcsóbb típusok szerintem kínaiak, legalább is a matricáján sem az "Original FLEX" felirat van. Ennek ellenére jó kis gépek, én is nézegettem nemrég egy szerszámboltban. Nekem is kellene még egy kicsi, mert jelenleg egy 750W-os Black and Deckert használok mindenre. Ez még a kékvérű, arisztokrata, "Made in England" a Bleki fúrómat 25 éve vettem, nem bírom széthajtani, pedig szeretnék egy újat. Hihetetlen, hogy mit kibírnak. Ezek még a sötét türkiz színű, nem azok gagyi narancsszínű kínaiak, amiket a barkácsáruházakban adnak.
Persze minden gyártó törekszik a költséghatékonyságra, ezért gyártat a távol keleten is, de ennek ellenére ha van saját minőségellenőrzés, akkor nincs gond ezekkel sem.
A komoly márkák lassan visszatalálnak önmagukhoz, vagy el sem kurvultak, mint pl. a Fein. De a Milwaukee, Dewalt, kék Bosch, a Makita, Metabo (nem a legolcsóbb termékei) nagyon megbízhatók. Nekem van néhány kék Bosch, Makita, Metabo, Hitachi gépem, nagyon elégedett vagyok velük. A Bosch és Makita alkatrész ellátása, szerviz- és ügyfélszolgálata példaértékű. A 15 éves géphez is itt van másnapra bármilyen alkatrész.
Ilyen van az egyik kasztnis barátomnak ,már vagy 10 éve dolgozik vele utóbbi 2éve főállásban.Kettévágott autókat hegeszt össze ponthegeszt,amúgy egy gyenge állandóan letiltó gép, nem is tudom hogy tud vele dolgozni .
Sziasztok tudom más téma de kompresszorba 220-ba melyik a jó márka,az ilyen barkácsáruházi saját termékes márkákat Einhell,OK,Nuair,Hyundai,meg szabad venni? Vagy érdemesebb inkább egy Black&Decker,Betta Amico-ot venni,előre is köszi.
Az első sarokcsiszolóm AEG 125 volt,de még a mai napig nyomom neki és bírja .Ha még lehetne ezt típust kapni kettőt is vennék belőle.Ez mellett van még három Metabóm is de ezeknek a kapcsolói nem bírják..Így is jók csak folyamatosan nyomva kell tartani.Vagy ki kéne cserélni.
A 3 év gari jó dolog,ha be merik vállalni az már jelent valamit.Bár én japán párti vagyok,a többit is nézegetem,a metabonak pld.kellemes csendes a működése,a hitachi kapcsolója jobban kézre áll,meg még sorolhatnám a többit.
Nekem ez a makita sarokcsiszoló van, teljesen meg vagyok vele elégedve.
Mondjuk ha valaki sokat köszörül, csiszol, az inkább 1000 W felett nézelődjön. Én inkább vágok vele, köszörüléskor meg a 115-ös korongját teszem rá, az kevésbé terheli le.
Sziasztok Segítséget szeretnék kérni tőletek, az egyik ismerősömtől kaptam Tip 140 CO hegesztőt, de egyszerűen használhatatlan, nincs benne erő nem akar ívet húzni talán még a hegesztés elején csak csak de ha kicsit melegszik teljesen használhatatlan, kész szenvedés vele bármit is csinálni. Mi lehet a baja? tudnátok nekem írni vele kapcsolatosan.... Előre is köszi.
Jaj, bocs. Közben leesett hogy te a Pocketmig 205 diitalról beszélsz, ami liftes awi, az én agyamban meg a pocketmig 165/185 páros járt ami koppintós :-)
Így már akkor értem, bár tulajdonképp elég lett volna az egyik gombot bekötnöd :-) Mondjuk így is jó.
DeWalt, Makita, Metabo, Hitachi, Kék BOSCH... tökmindegy, 3 év gari van mindegyikre, és mindegyik az árának megfelelően teljesít szerintem. Azt kell megvenni ami a te kezednek kényelmesebb, és jobban tetszik. Minőségre szerintem egyiknél sem lehet panasz.
Nekem Metabo van, tökéletes. Havernak Makita, tökéletes. DeWalt is volt már a kezemben, az is tökéletes.
Tudom,csak ahogyan olvastam,ennél ez a kivitel az alap.Tehát nem potméter,hanem egy háromállású billenőkapcsoló.Én kilámpáztam,aztán úgy kötöttem,hogy mindegy melyik felét nyomom be,indítani fog.
Nézegettem ezeket is, jók a vélemények, állítólag élezhető a fűrészlap ... passzolok, de hobbira húzós mert 100-200 között vannak.
Én amennyit hegesztek mostanában azt a nagy 230-as Metabo sarokcsiszoló 1,9-es korongjával marha hamar átvágom, a kis 125-ös metabóval meg kiigazítom :-)
Én 26-os mikrokapcsolósat vettem a pocketmighez,csak még kipróbálni nem tudtam.A gázcsatit,meg a tyúkbeleket már átforrasztottam,érdekes,hogy ez dupla kapcsolós...
Nekem is van metabóm,az is elmászik,pedig nem húzom neki nagyon...Azt mondják ez csak nagyolásra való,a szalag,meg a körfűrész a pontos...A metabó is a függőlegestől tér el,jellemzően alávág.
Egy olyan kérdésem lenne a hozzáértőkhöz, hogy ha gázlámpával szeretnék egy vékony lemezű füstcsövet megforrasztani, oda milyen forrasztóón rúd kell? A kínálat elég tág a cink tartalma miatt, mennyi minimumot tartalmazzon?
Szia. A binzel a jobb. Árban sem sokkal drágábbak. Nekem csak azért eladó egy uj 4 méteres mert elöre megvettem,mivel ugy volt hogy trafós co gépet fogok venni.de végül invertereset vettem ,ahoz meg adtak mindent. A jófogáson fent van a hirdetésem ha érdekel valakit. 4 méteres 180 a. 11900 házhozszállitva
Sziasztok co munkakábelben csak a Binzel a tuti vagy jók a magyar gyártmányú kábelek is. Az Sp 160A /4m el valakinek van valamilyen tapasztalata,előre is köszi.
Ezek a vékony vágótárcsák terhelés alatt ijesztően tudnak deformálódni. Még az 1x125-ös, is, hát még egy nagy átmérőjű. Különösen, ha nem pontosan függőleges a tárcsa. Ezeket nem szabad nagyon tolni, akkor lehet vele szépen vágni. A komolyabb szalagosoknál sem véletlen, hogy az előtolás gépi. Mindazonáltal nem árt rendesen beállítani a vágótárcsát sem. Nekem csak flex darabolóállványom van, sokat tökölök, méregetek a beállításakor. De tudok is nagyon precízen vágni vele.
igen elmászhat, mert nekem is van egy darabolóm, én készítettem, jól be van derékszögelve, de ha kicsit is jobban húzom neki akkor elmegy a korong, és nyilván minél nagyobb a korong annál könnyebben mászik
Én is úgy vagyok vele, ha megmarad úgy is jó. A lakatosüzemben a srácok megmutatják az alapokat, a többi csak gyakorlás kérdése. Azt mondták, hogy ők amit csak lehet, AWI-val nyomnak, mert ennél tisztább varratot semmivel sem tudnak, mert még a fogyós is bír fröcskölni néha. Az argonnal varrt cuccot közvetlenül, minden utómunkálat nélkül szinterezik.
hali.én is úgy voltam hogy nem akartam mégegy gépet venni és átalakítottam koppintós awira a meglévő co2 t.gyakorolgatni kell vele sokat míg az ember megszokja a gyújtást,de utána ha az megvan akkor tök frankó a gépezet.most énis úgy vagyok hogy co-t awi-t bevontat is tud a gépezet ,a co részével pedig még alu is megy argonnal.kis gyakorlás utáni awi ill co2 varratom.szevasztok
Én is feldobtam hirdetésre a 3 hónapos (még 9 hónapig garis) 160A-es BLM 1600M inverteremet, ha érdekelne valakit. Karcmentes gyári új állapotban 35 ezerért. Bruttó 50 a bolti ára. Ha elmenne, akkor lépnék egyet előre. Ha megmarad, akkor veszek hozzá egy koppintós AWI szettet és ezzel élvezkedek tovább:-)
Válaszoltak a BLM-től is, megerősítették, hogy simán alkalmas AWI-ra, 9500 ért tudnak adni kábelszettet. Néztem a haveri ügyfelemnél, van kis argon palack (kb. 70 cm és karcsú SIAD) 17 ezer körül. Itt a srácok be is avatnak az AWI-zás rejtelmeibe:-) Már csak egy reduktor kell és lehet gyakorolni.
Basszus, ez egy lemezjátszó, csak rosszul rakták össze :)
Én egy 125-ös kis Makitához tervezek építeni egy darabolóállványt, szerintem az nekem elég lesz szelvényeket vágni. 1 mm vastag koronggal az sem lesz lassú.
ajjaj... Ma megleptem magam egy 355-ös tárcsaméretű gyorsdarabolóval... Zsír új, féláron. Igazából nem létszükséglet, de nem tudtam kihagyni. Asszony még nem tudja... De annyi gép van már a garázsban, hogy lehet fel sem tűnik neki! :)
Ezzel azért jóval gyorsabb, pontosabb, kényelmesebb lesz a zártszelvények gérbe vágása.
olyan kérdéssel fordulnék a fórumozókhoz, hogy 42CrMo4 anyagot mivel tudnánk heggeszteni, acélcsőhöz, hogy minél jobban ellenálljon a csavaró illetve húzó igénybevételnek?
Alapjában "csak" annyi hogy a kerámiát "letámasztva" billegteted jobbra-balra a hegfürdőt folyamatos pálca adagolással.
Aztán ezt bonyolította a technika mikor megjelentek a gázlencsék akkor már a wolfram is kintebb lóghatott. Igazából ez "csak" egy hegesztési technika, van akinek ez jön be, van akinek a normál, de általában nagyobb csöveknél szokták.
Én lejárt próbájú, félig teli kocsmai co2 palackot vettem, aztán itt a faluban Messer logós telepen simán cserélték frissre, nem is túl drágán. Szóval helyben meg kell kérdezni a cserét, mert sokkal olcsóbban megkaphatsz egy olyat ahol van indok alkura.
Én nem vettem észre semmi gondot az élelmiszeripari co2-val kapcsolatban, ha nem kritikus dolgokat hegeszt az ember, akkor szerintem simán használható.
No aztán nehogy azt gondold, hogy elbíztam magam :-)
Annál sokkal inkább a földön járok. Akkor dőlök majd hátra, ha olyanokat varrok, amiket nem kívánnék leköszörülni. Már most is voltak olyan szakaszok, amiket meghagytam volna, de ha köszörülök, hát akkor muszáj mindenhol.
Azért néha odasomfordálok a bringáimhoz, végigsimítom a vázakon a hegesztéseket. A motoromon a jó nagy aluöntvény vázdarabokon olyan varratokat hagytak a japcsik, hogy a puszta látványuk is maga volt a maga kéjmámor - bár szerintem azt nem emberek fércelték, a robotok meg menjenek a redvásba, ne menőzzenek itt nekem.
Nyomáspróba: lejárt nyomáspróbásat nem mindenhol cserélnek, tehát jó ha érvényes, még jobb ha friss. Nekem pld a corgon palackomon 2018-ig érvényes a nyomáspróba.
Kis palack, Co2-ben jobban elterjedt a kis palack (sörcsap, és egyéb alkalmazások) ezért Co2-nél könnyebb kicsit olcsóbban találni.
Akkor úgy kérdem, hogy a nyomáspróba mikori legyen legkésőbb? Mert ugye egy 20 éves próbás palackot gondolom nem vesznek vissza.
Mindegy, hogy Messer vagy Linde palack? Hegeszteni meg az élelmiszeripari co2 palack nem is jó úgye?
Na jó sok kérdés lett megint.
Amúgy a 10k tényleg jó, de úgy veszem észre minél kisebb a palack már annál drágább.
Egyébként úgy számolom, hogy egy 20kg-os palack ára 2-3 cserénél kijön a 4,7 Corgonhoz képest. Jó a corgon, de már unalmas mindig drágán szaladgálni cserélni.
Ja, értem. A Ghibli, meg a Quatroporte után keresztelkedtél :-)
Képeket nem akarnék feltenni, így visszanézve nem olyan nagy szám. Csak nekem. Egy jóvágású lakatos, a kisujjából kirázza. De én alapon grafikus lennék - ráadásul elég elfoglalt -, aki anno faipariban érettségizett, a vas igen messze állt tőlem. Nekem ezért ez nagy mutatvány volt. Bár feleségem szerint - aki üzlettársam is a cégünkben - jobban jönnénk ki, ha inkább az alaptevékenységet űzném az efféle kanyarok helyett, bízzam a szakikra, de látja a széles vigyort a szutykos ábrázatomon esténként a garázsból befelé jövet, támogatja a baromságaimat. Az isten áldja meg érte :-)
Visszatérve az alappontra, szerintem a kisebb dugós csatim van. Parweld van ott, ahol a gépet vettem, biztosan lenne AWI kábel is. Arra gondoltam, hogy veszek awidrótot és bekéredzkedek a srácok közé gyakizni - nekik - ahogy láttam - biztosan komolyabb cuccuk van. Argon annyi van, hogy belefulladnak, rákötök valamelyikre és hagyom magam kiokosítani :-)
Annyira összebarátkoztunk, hogy már óvatosságra kellett intenem magam, mert kezdtem lazán venni a biztonsági előírásokat. A végén még leharapja valamimet :-)
Most ott tartok, hogy kellene még kettő. Egyik a daraboló állványban, másikon vágótárcsa, a harmadik pedig hol tisztítókoronggal, hol lamellás csiszolóval produkálná magát :-)
Ha mégis maradna a koppintós AWI-s BLM, amin nincs sem vezérlés, sem gázszelep, akkor nekem milyen pisztoly kellene? Szelepes?
Ma voltam egy baráti cégnél, (ott szintereztettem a hegesztett konzolt) ők egy komoly lakatosipari cég akik forgalmaznak SIAD ipari gázokat is. Láttam náluk kis argon palackot (kb. 70 cm magas, karcsú darab). A tulaj nem volt bent, holnap találkozom vele. Rákérdezek az árára.
De hízott a májam is, mert olyan szép lett a perforált lemezes, csöves, szögvasas, zártszelvényes fali konzolom, hogy csak lestem és a szakik is megveregették a vállamat, mondván, hogy sokan hoznak szintereztetni olyan szerkezeteket amik közel sem ilyen precízek, szépek, mint az enyém és ők velem ellentétben azt állítják, hogy tudnak is hegeszteni :-) Az igaz, hogy szerintem kétszer annyi időt eltököltem vele, mint amennyit normális esetben lehetne és sokat csiszoltam, köszörültem is. De a végeredmény tényleg szép lett. Tökéletes derékszögek, síkok, szép felületek. Ma szereltük a megrendelő ügyfélszolgálatánál, nagy siker volt. A fene gondolta, hogy így rácuppanok ezekre a randa rozsdás, koszos vasakra :-)
Az iweldet megbízhatóbbnak tartjuk. A 165-ös bőven elég akár 8mm anyagvastagságig a hozzá adott 0,8-as huzallal. Igen a huzalt bárhol megveheted. Mindegy milyen márka, bár az ESAB 12.51-esben nem tudsz csalódni. Amit adnak a gép mellé max bt-ék 5 kg-t. Az jó pár lakatolásra elég. (bár ugye kell hozzá még reduktor, és egy palack gáz is)
Ha nem hegesztesz sokat akkor az eldobható gázpalackok is szóba jöhetnek.
Azért lenne célszerű Belgiumban megvennem, mert itt élek :) , de teljesen igazad van abban, hogy otthon sokkal jobbat kapni ugyan azért a pénzért, ráadásul nézem az adatlapon hogy nem is olyan nehezek, tehát viszonylag olcsón ki tudom ide juttatni.
A huzal ezekbe szabvány, itt is kapható? Az alábbi kettő közül melyik "jobb"?
Ha mindenképp Belgium, és közel vagy Antwerpenhez, akkor az Ialielei dokkokhoz eső vége felé a Central Auto-nál találsz elég korrekt Metabo védőgázas hegesztőt 3-400 euro között. (ha jól emlékszem) Legalábbis 2 éve még volt vagy 3 féle a kirakatban.
Ha mindenképp kint Belgiumban akarod megvenni a gépet akkor azt kell hogy mondjam hogy "szódával elmegy". Nem egy nagy durranás, de a vékony lemezekre tulajdonképp elég. Ezért az árért itthon viszont elég korrekt inverteres MIG/MMA gépet kapsz.
Szerintem a Linde nagyon befékezett. Ahogy én tudom, akármilyen palackot ők nem töltenek. Vagy leszerződsz velük, akkor megveszik a palackodat és minden alkalommal adják a cserét, a palack műszaki állapotáért ők felelnek, nincs vele gondod. Vagy lehet saját palackod is, de abba beütik a nevedet és csak tiszta, igazolt, regisztrált tulajdonú, ellenőrzött palackot töltenek, mindg a sajátodat kapod vissza. De nézd meg a honlapjukat, ott megtalálod a feltételeiket.
Nemrég írtam Pete weld-nek is hogy én is futom a köröket a kis palackkal, de úgy látom hogy a debreceni Kovácsnál van a legkorrektebb árban a 6,4 m3-es 150 baros SIAD palack.
Házhoz is küldi futárral. Az AWI meg egyébként sem mobil munka. Nem kell hogy kicsi legyen a palack.
A nagy meg lehet hogy évekig elég, ráérek akkor görcsölni a cserén ha kifogy. 26 + 3500 fuvar
Amúgy ez 200-as ESAB Buddy nagyon tetszik! Nem bántam meg, bár nem akartam ennyit költeni inverterre! Jó ez a frissen szerzett OK 46.16-is! Most gyakorolgatok lim-lom vasakon!
Nem hiszem. Mindenhol helyi sajátosság a gázcseretelep hozzáállása. Nálunk a helyi messernél kis palack pld nincs is. 6,4-es meg 10,7-es van csak. SIAD-nál csak egy féle, a Lindénél meg cserepalackban szintén csak a nagyot tartják. (ha van szerződésed akkor ez a 2,1 m3-as kb 10 literes palack a legkisebb amit tudnak adni.
két helyen láttam eddig ilyet az "átbaszós" boltban, meg Gyöngyösön a csúcshegesztésnél. Mindkét helyen marha drága dolog. Azt hiszen 44-45000 körül van. Meg is találtam OLX 44.450
Ha jól emléxem nekem egy hegesztőboltos szervizes mondta hogy ragasztott, amikor venni akartam nála másik hollandert, illetve érdeklődtem hogy kicserélné-e nekem... Nem kapkodott érte, végül nem is vettem hollandert sem, hanem egyszerűbb és olcsóbb volt csináltatni egy közdarabot. Előtte próbálkoztam jobbra is balra is érzéssel, de nem mozdult és nem mertem durvábban próbálni nehogy gond legyen.
Köszönöm az infókat, ezt a bejegyzést learchiválom :-)
Ez a liftes AWI kell nekem.
Nem hinném, hogy becserélnék a kereskedésben egy DTM-re, nem láttam náluk használt gépeket. Meghirdettem, szerintem el tudom adni. Nem sürgős. De ha marad, akkor sincs para, max. megküzdök a koppintós technikával.
Nem , nem ugyanaz sőt, liftesen belül is kétféle van. Ez az adott géptől függ. Ha van rajta vezérlő csati, és a gépben gázszelep (csak épp nagyfrekis modul nincs, mint pld a 3 funkciós gépeknél mint az iweld MIG/MMA/TIG pocketmig 205) akkor nem is szelepes pisztoly kell hanem mikrokapcsolós.
Normál liftes: szelepes pisztolyt kinyitod, odaérinted a wolframot az alapanyaghoz (ekkor a gép leveszi az áramot 2-5A-re hogy ne ragadjon) majd az elemelés pillanatában ráadja a beállított áramot és így jön ltre az ív)
Extrább liftes: Odaérinted a wolframot az alapanyaghoz, megnyomod a pisztoly kapcsolóját (vagy megnyomod a lábpedált) ekkor nyit a gázszelep, az ív viszont szintén emeléskor jön csak létre.
A koppintósnál amint bekapcsoltad a gépet, ott van a wolfram hegyén 50-70-90A, és ezzel próbálsz a bevonthoz hasonlóan ívet "karcolni" az alapanyagon ... ha nem jó a szög, nem vagy elég gyors, tuti ragad.
Ott ahol vetted a BLM-et nem tudják neked becserélni némi ráfizetéssel az 1600ast egy 1600TDM-re? Mert akkor liftes AWI-d van. Árlistában egy 12 körül van a különbség árban.
A válaszodból arra következtetek, hogy a koppintós gyorsabban éli fel a wolfram elektródát.
Mindenesetre a liftes jobban tetszik. Úgy döntöttem meghirdetem a 160-as BLM-et, még van rajta majdnem 10 hónap garancia, ha elviszik jó áron, akkor hozzádobok még egy kicsit és veszek egy liftes AWI-st, vagy fogyósat. Ha nem, akkor marad a jelenlegi, lévén szuper kis masina, nagyon elégedett vagyok vele.
Talán annyi hogy a koppintósnál előszeretettel marad némi wolfrám részecske a gyujtás helyén a varratban.Ha röntgenezik a varratot fényesen világít a filmen.Ha nem röntgen alá megy a varrat nem okozhat nagy bajt.Persze meg lehet előzni pár módszerrelpl:előtétlemezen gyujtassz és onnan vezeted be az ívet a hegesztési varratba.
séget szeretnék kérni,egyik baràtom hozzàjutott egy hegesztőhöz ami aggregàtor is egyben,és el szeretné adni.Valaki be tudnà azonosítani,hogy milyen gép?
A hegesztés technikáját, vagy a varrat minőségét illetően van különbség a koppintós, vagy az emeléses AWI ívgyújtás között? Természetesen az az ívgyújtás módján kívül értem, az tiszta, hogy ott mi a különbség.
Most egy kicsit elbizonytalanodtam, mert az előbb böngésztem a BLM honlapját és ott meglepve azt látom, hogy az én kis gépem, a BLM 1600M is alkalmas koppintós AWI ívgyújtásra. Nekem a pórias, analóg verzió van, egy hálózati kapcsoló, egy potméter, két LED és slussz. Nincs AWI / MMA kapcsoló, mint a digit verziókon. A kézikönyv is taglalja az AWI-t, és ott csak annyit ír, hogy a BLM 1600-ra vonatkozik, nem tesz különbséget a sima "M" és a digitális "TDM" között. még olyant is ír, hogy ha a védőgáz közvetlenül a pisztolyra van csatlakoztatva, akkor az emeléses ívgyújtás is alkalmazható.
Úgy emlékszem, hogy a szakkereskedésben azt mondták, hogy ez az újabb típus, azért ilyen olcsó, mert kivették belőle az AWI funkciót. Mindenesetre írtam a BLM-nek, hivatalos állásfoglalást kérve az ügyről. Ha így lenne, akkor kipróbálnám az AWI-t.
Nálam a kiindulás az volt, hogy egy régi, házilagos hegesztőtrafóm volt itthon, ami dögnehéz, meg amúgy is szerettem volna próbálkozni CO-val, azzal mégiscsak jobb vékonyabb anyagokat hegeszteni. (Mivel szén-dioxid amúgy is mindig van itthon.)
Igazából kb. több éves tervezgetés után (Lásd előző hozzászólás: apróhirdetések figyelése) hirtelen felindulásból vettem meg. Ugyanis volt hirdetve valahol jó messze egy alig használt Makita szalagfűrész 130-ért (Most az akciós ára 190 újonnan.) De mire átcsoportosítottam a szükséges anyagi eszközöket, addigra pont eladták. Így lépett életbe a "B" terv: ha már úgyis kezemben a pénz, akkor vegyünk egy hegesztőmasinát. Természetesen bőven elég lett volna a 165 A-es is, (Még nem tekertem 2/3- nál magasabbra a 185-öst), de úgy gondoltam, abból soha nem lehet baj, ha kicsit többet bír, hátha egyszer szükség lesz rá.
Amúgy még olyan sokat nem használtam, alig hiányzik az 5kg-os huzalból, de pár liter üzemanyagot már azzal megspóroltam, hogy nem kell minden apró bisz-basz meghegesztéséért átszaladnom a szomszéd faluba a haveromhoz.
Amúgy a CO pisztoly, amit adnak hozzá, az viszonylag használhatónak tűnik, viszont a nyúlfaroknyi, elektródához való munkakábel, meg a hangyafasznyival hosszabb testkábel, azzal a röhejes csipesszel a végén.... Inkább ne adták volna hozzá. Szerintem mindenki azzal kezdi kicsomagolás után, (de legkésőbb 2-3 káromkodós használat után), hogy bemegy a legközelebbi boltba, és vesz hozzá normális szereléket.
Ezt a masinát is árulják többféle "márkanéven", kicsit eltérő formatervezésű burkolatokkal.
165-ös gorillát vettünk itt vagy 3-an, 185-öst meg vagy 5-6-an akiről tudok.
1-2 embernek becsúszott ugyanez alfaweld néven, meg van rolwal néven is.
Szerintem mindenki aki gorillát vett (pocketmig 165, 185) azt kapta a pénzéért amit várt. Egy jól használható, univerzális, könnyű, korrekt ár/érték arányú MIG/MMA kombigépet.
2 dolog biztos, a minimum, meg a maximum. Az rajta van az adattáblán. Én úgy saccoltam hogy nagyjából lineárisan osztódik el a poti tekergetésével. (a huzaltolás szintén 0-13m/perc között) Nálam a 165-ös gorillán a feszültség minimum 14 a maximum 22,5 V (ha jól emlékszem)
Mielőtt megvettem (újonnan) a CO-s gorillát, én is sokáig nézegettem a használt gépeket, és úgy láttam, hogy az igazán komoly, jó minőségű trafós gépek azért igencsak tartják az árukat, ritkán tűnt fel egy-két gép baráti áron (többnyire az ország másik végében) amiket meg olcsóbban kínálnak, az meg olyan is.
Köszönöm a szakértést, én is azt gyanítottam, hogy nem lennék előbbre egy régi trafóssal. Láttam ESAB és hasonló kategóriájú gépeket, jobbára külső tolóművekkel, de ezek igen húzósak voltak. Azt hiszem nekilátok kuporgatni egy komolyabb többfunciós gépre. Nem sürgős, előbb-utóbb összejön :-)
Portöltet intézi a védelmet. Hasonló mint a bevont, kicsit fröcsög, füstöl is, de a fogyós eljárás révén termelékenyebb. (kicsit drágább is, de ugye az idő is pénz)
Ja, és polaritást fordítani kell.
https://www.youtube.com/watch?v=nx1StFB6ASw
2 hét múlva nálam is be van tervezve egy kis porbelesezés, akkor majd csinálok új videót is.
A fogyós trafós kérdés az működhet, de ki kell fogni egy jó gépet, trafós régi awi nem tuti hogy nagy vétel, de ha mégis akkor nem lesz olcsó. Szerintem az invertereseket könnyebb pontosan beállítani. (Már ha a pontos hegesztési paramétereket kell beállítani)
Az az opció is fennáll, hogy meghagyom a 160-as BLM MMA-t, mert kellene egy kisebb, hurcolható gép is, és néznék mellé egy régebbi trafós CO2-es gépet, amit betelepítenék a garázs sarkába, nem baj ha 100 kiló. Ez is lett volna az alapkérdésem, hogy egy régebbi AWI-s vagy fogyós trafóssal érdemes-e még foglalkozni, vagy itt is fennáll az, hogy a trafóssal jóval nehezebb dolgozni?
A porbeles huzalhoz is kell palack, vagy a töltelék intézi a védőburkot?
Az ára rendben van, de szerintem (ezt majd a tapasztalt kollégák megerősítik, vagy cáfolják) lehet hogy a 160A csúcsteljesítmény kevés lenne alura.
Oda minimum 200-as gépet szoktak javasolni. 200asok viszont árban jóval magasabban mozognak (280-350) és ott meg a BLM AC/DC210-es jelenleg a legjobb vétel a civisnél 318 körül. Harmonikás kolléga is azzal nyomja.
Én tanultam a jelenlegi rezsimtől, vagyis 30 évre titkosítom az efféle beszerzéseimet:-)
A garázsban már annyi cucc van, hogy feleségem nem érzékeli, ha történik valami változás. Ha valami belefér a cégem tevékenységi körébe, akkor kérek számlát róla, azt beadom a könyvelésbe. Ebben az esetben feloldom a nemzetbiztonsági (és családi béke) érdekében fenntartott eszközbeszerzési titkosítást. Ehhez a lentebb említett melóhoz hivatalosan is vásároltam egy csomó mindent, ami egyébként a zsebpénz-keretem terhére ment volna (menetfúró, egy jó adag lamellás csiszoló, tisztító és vágókorongok stb)
A lényeg, hogy ez az egy munka duplán meghozta a BLM árát :-)
Miről vitázunk itt? Én nem vitatkozom, csupán tanácsot kérnék a továbblépéshez. Az olcsóbb inverter részemről nem tévedés volt, hanem tudatos döntés. De miután nekiálltam használni és némi tapasztalatra tettem szert, be mertem vállalni vele egy-két nagyobb kihívást és úgy néz ki, hogy a vállalkozásomban is tudnám használni. Ami fel sem merült eleinte. Maseratisti már akkor is mondta, - amikor itt agyaltam, hogy mi legyen - hogy érdemes megvenni, mert annyira jó áron jutottam hozzá a BLM-hez, hogy annyiért el is tudom adni, ha feljebb lépnék. Most tartanék itt. Persze lehetett volna venni mindjárt egy komolyabbat kezdésnek, de nem lehettem biztos abban, hogy valaha ki tudnám használni és csak állt volna a pénz benne. Én az apró, de biztos lépések híve vagyok. A kis BLM cserével anyagi veszteség biztosan nem ér, akár marad, akár megy a háztól, arra tök jó volt, hogy kiderüljön merre tovább. Ennyi a történet, nem rinyálás van itt, hogy jajj de szánom-bánom.
Emlékszem első szélesvásznú SONY TV-nek hogy örültem hogy 670 helyett 420 volt akciósan a Media Markt-ba még 2000-ben (a mai napig tökéletes, nem is cseréltem le ilyen lapos izére XD) vagy a dvd felvevő 2003-ban 300.000-ért :-)
Most meg okos tv, okos telefon 100 alatt :-)
Tény hogy a csúcstechnika mindig minden időben drága. Lásd KEMPPI AC/DC awi 2 milla most is. Vagy egy nagyobb 400-as invereteres szinergikus fogyós is. (még az iweld is 1,5 milla...
Én nem használok rézcsövet máshova csak hűtéstechnikába, de nem azért, mert rossz lenne, hanem drága! Ha a pálinkafőzőbe jó :))) az ivóvízhez se lenne rossz, főleg annak fényében, hogy évszázadokig ólomcsőben vezették a vizet!
Falba nem szabad a csavaros fittinget tenni, csak roppantóst az ötrétegűhöz!
Mikor én vettem az AWI-t 30 éve, 250.000 Ft volt. A mobiltelefonom is majdnem annyiba került 1991-ben.
Nem terveztem rezet rakni, mert a pincéig KPE csővel jön be, onnan meg a régi vascsövek vannak ... ötrétegűben gondolkodok, csak kiszámoltam minden lehetséges opciót.
Amúgy meg nem nagyom iszom a vízből, az alsógatyáimnak, zokniknak meg jó lenne a rezes víz is :-) Amiből teát főzök, vagy a kávéfőzőbe megy azt meg egy Brita kancsó átszűri előtte. :-)
Az igazság az hogy Neked akkor egy 3 funkciós inverter enne tuti (sajna zsebbe nyúlós) Jó áron vetted a gépet, annyiért bármikor kiszállsz belőle.
3 funkciósból iweld pocketmig 205 digitalt javasolnék. Ugyan 180-190 bruttó, de liftes awit tud (nem koppintósat), nagyon jó a menüje, és szerintem a teljesítmény is elég.
Az evolúció jegyében azt javasolnám hogy a bevont után próbáld meg az önvédő porbeles huzalt. (4,5kg-s dob 12.500 Ft ) Elég könnyű vele vékonyabb anyagokat (1-5mm között) hegeszteni, és ugyan nem olyan szép sima a varrat mint a védőgázasnál, és takarja egy kis porszerű salak réteg, de tapasztalatlanabb kézben elég hálás technológia. Zártszelvényes melókra bőven elég, nagyjából erre van kitalálva a technológia. (meg a szabadban való használatra)
Utána jöhet a védőgázas tömör huzal, és a végén az awi. (remélhetőleg közben kitermeli a szükséges tartozékok, palackok, reduktor, awi pisztoly, kerámiák, hozaganyagok...stb árát)
Azért egy AC/DC awi gép se két Ft:-) (főleg egy márkásabb, KEMPPI, ERGUS, ESAB, FRONIUS...) Néztem a pressgép (meg a kézi árakat is ... nem mintha venni akarnék, csak kíváncsiságból) már az is sok volt hogy a csőhöz egy nyamvadt hajlító rugó 5000+áfa. :-(
szia köszi, már mindenkinek kiveszik az epehólyagot ha van kő benne mert ujra rakódna a kő. ezért eltávolitják. a vesekövet azt szokták robbantani. az epekőnél nem sikeres a robbantás.
hegeszteni majd csak 1 hónap mulva tudok majd itthon. befejezem majd a tolikat. ma haza engedtek a kórházból.
A BLM géppel egy szelepes awi pisztollyal, koppintósan is lehet szép varratokat húzni.
Mivel nem röntgenezik a varratodat néha néha az a kis volfrám hegy simán elfér benne.
Ha védőgázast akarsz co2 -vel kezd az jóval olcsóbb mint az awi.Aztán ha összeszedted magad pénzügyileg akkor vegyél egy awi-t de egyből ac/dc-t mert ha sima dc-set veszel egy idő múlva azon fogol itt keseregni hogy alut nem tudsz awizni.
Ez egy végtelen spirál amibe belekerültél egyre jobb és modernebb gépeket akarsz.
Ugyanígy van az ember az asztali pc-kel,es a robogókkal is.(pl:nálam ez a helyzet)
Véget csak akkor ér ha az asszony rádparancsol és megfenyeget hogy elég, vagy ha meghalsz.
Mivel most írok nálam a vastagon szedett rész az érvényes.
Nekem az alvállalkozóm lakatosműhelyében javasolták a 160A-es invertert, mondván, hogy az házi műhelybe több, mint elég lesz. Igazuk is volt, csak nekem közben változtak az igényeim, túllépnék a "háziműhely" kategórián. Gondolom Te sem AWI-s hegesztőgépet kaptál az óvodai ballagásra:-)
Adott az ember (én) aki annyit tud, hogy randa rozsdás vasakat, szutykos lakatosok, koszos, zajos műhelyekben hegesztenek. Ami szikrát hány, az a hegesztés. Aztán gyakran szükség lenne néhány rozsdás, koszos vasat összecsinálni, annyit tud, hogy ehhez hegesztőgép kell.Nem akar rá sokat áldozni, mert nem ezzel keresi a kenyerét, némi utánjárás után vesz egy olcsó, mérsékelten komoly cuccot, mondván, hogy barkácsolásra ez tökéletes lesz.
De elkapja a gépszíj, ráérez az ízére. Megtapasztalja, hogy kellő kreatívitással milyen csuda dolgokat lehet művelni ebben a műfajban. De megtapasztalja az MMA technológia korlátait. Lát olyan varratokat, amiknek a Műcsarnokban lenne a helyük, és nem valami redvás szerkezet alján. És nem szereti a "barkácsolás" definíciót sem, mert az olyant a Mekk Mester csinál, meg a szomszéd, négy feles után, szombat délelőtt a kerítésén. De betegesen maximalista, de nem korlátlanok az anyagi lehetőségei. Ezért eljut oda, ahová most én hogy jó lenne továbblépni. De nem túl nagyot.
Szóval itt tartanék. Semmi kényszer, csak némi tapasztalati úton szerzett hiányérzetből fakadó továbblépési indíttatás :-)
Kezdek rácuppanni erre a hegesztősdire. Két napon át dolgoztam egy dizájnos konzolfalon, amire egy érintőképernyős monitor kerül egy ügyfélszolgálati irodában. Cső, szögvas, zártszelvény, perforált lemez, bútorlap inzertekkel, közel 3m2. Nagyon pöpec lett, most van szinterezésen, hétfőn helyszíni szerelés. Eddig csak terveztem az efféle belsőépítészeti elemeket és úgy gyártattam le alvállalkozókkal. De mindig úgy kellett bekönyörögni az ilyen egyedi darabokat. A jó iparos folyamatosan tele van melóval, aki meg mindig ráér, az nem véletlen.
Kiderült, hogy én is meg tudom csinálni ezeket és a végeredmény sem rosszabb. Annyi a különbség, hogy nekem minimum kétszer annyi időbe telik, mert híján vagyok a profi berendezéseknek, az apró furfangoknak, trükköknek és azoknak a tapasztalatoknak, amikre az előtt lett volna szükségem, mielőtt megszereztem :-)
Kicsit keserves volt a bevont elektródával hegesztgetni a 1.5-es perforált lemezt, a vékonyabb zártszelvényeket. Nehéz a zugokból eltávolítani a salakot. Jó lett volna valami védőgázas technológia.
Érdemes lenne megvenni valami régebbi trafós gépet? nagyon helyszűkében vagyok, de egy kisebb palackkal még be tudnám szuszakolni a sarokba. Fogyós, vagy awi lenne a jobb? Kisebb felületekhez szerkezetekhez használnám, egyedi cuccokhoz. A hegesztés minősége a fő szempont, a termelékenység nem számít. És nem szánnék rá százezreket sem. Arra is gondoltam, hogy eladom a frissen vásárolt 160-as BLM invertert és veszek egy AWI-s verziót. De ahogy jobban beleásom magam a témában, nekem az kezd körvonalazódni, hogy ezekkel a kisebb inverterekkel nem igazán lehet minőségit AWI-zni. És nem a 30 ezres Straus és bandájábók származó ipari hulladékokra gondolok. Tévednék?
Falba viszont nem szoktak bontható kötést tenni... Ha magának csinálná, akkor simán vehet az ötrétegű helyett rézcsövet, meg idomokat, amiket fillérekből tökéletesen meg tud forrasztani.
Vigyázz, mert a csere nem biztos, hogy olyan egyszerű... Nekem Rhöna reduktorom van és a cső bele van ragasztva a reduktorba, nem lehet csak úgy kicsavarni. Én végül inkább adaptert esztergáltattam, volt itt olyan is aki beletörte a csövet a reduktorba...
Ez igen :-) Aztán jöhet a "növekedési hitel" mint a reklámban :-)
Előbb-utóbb (30-50 év) csak kialakul itt is egy munka alapú társadalom ahol (bármilyen területen) a jó szakember ha, lassan is de biztosan tud fejlődni, növekedni, nem csak a saját, de mások munkahelyét is megteremteni.
OFF: épp most csináltatom itthon a fürdőszobában a vízvezeték cserét (ötrétegű cső, press idomok, 2-3 csap, egy wc tartály, bidé bekötés) én az anyagra kb 25-30000-es ajánlatot kaptam a boltban. Gondoltam megcsinálom magam, de nem vagyok olyan jó ebben, így úgy voltam vele hogy a kuli melót (vésés, visszacsempézés) azt megoldom én, és csak a szakipari melót fizetem meg. Az első szaki 45000 ft anyagot írt össze és mondott 160 munkadíjat, (ha én vések akkor "csak" 120). Most már nem is tudom hányadik szakitól kérek ajánlatot, kb ott tartok hogy az anyag már helyén van (25-30 mint a boltban) és ha én vések, és rakom be a csövet a falba, nekik meg csak a press "T" és falikorong idomot kell rányomni a végeknél, meg az elágazóknál akkor 60.000 munkadíj. Ez még mindig fáj, de már a tűréshatáron belül van :-(
Van remény, már vannak szakmák ahol nyugati szinten van a munkadíj :-)
Na, vettem fóliás, 5kg-os ESAB OK 46.16-os elektródát 5.500Ft-ért. Még van a srácnak a jófogáson (Most szeptemberben ingyen hozza a GLS) Hátha valakit érdekel. (Roland-Székesfehérvár)
Nekem ez elég lesz egy jó darabig. Bár fogyni fog mire megtanulok varrni vele....
Zsír! Köszönöm! Hol kapok ilyet holnapi nap budapesten? Vagy ha nem adnak külön, akkor tud valaki egy méretet mondani, mert csináltatok egyet.. Felmegy a CO reduktor is, és meg is tudom húzni, de nem lenne valami jó, ha kettévágna valakit..
Ez egészen biztos, hogy különbség van köztük! A legfontosabb amit nem tudok, hogy a reduktoron levő hollandert lehet e cserélni egyszerűen, és kapok e hozzá?
Elvileg ugyanolyan menet van a co2 és az argon palackon.Legalábbis a Lindénél így van.Valszeg a palackodon lévő szelep valamiért más.Gyári átalakítót nem fogsz tudni venni,csináltatni kell egy jó esztergályossal.Talán a Messer palackokon van másmilyen menet,de még nem volt szerencsém hozzá.Van itt olyan fórumtárs aki már szenvedett ilyen problémával.
Amúgy milyen fajta a palackod Linde,Messer,Aga,Said.
Az argon palack menete kisebb mint a CO2-é, ezért a CO reduktor lóg rajta. Mivel két CO reduktorom is van,. a kérdésem az lenne, hogy tudok venni a CO reduktorra argonhoz való hollandert ? Gondolom egyszerű a cseréje ?! Hol tudok ilyet beszerezni?
Ne tedd!Bármikor lenyúlhatja a dakota vezér a pénzt,illetve vannak belső infóim a kamarából! Csináld schwartzba!!!Jobban jársz!
Én a részemről haza megyek majd 1.-én este,másnapra van egy idézésem. De az az napi teendőim között van a bankszámlám megszüntetése és a spórolt pénz kéz alatti eurora váltása,majd ide kint berakva a kinti számlámra!
Én is éppen hasonló cipőben járok mint te, az lenne a kérdésem, hogy végül te melyiket választottad? Én nagyon szemezek most ezzel. De lehet, hogy ez is elég lenne.
Az biztos, hogy ezektől sokkal drágábbra már sajnálnám a pénzt, főleg úgy, hogy nem mindennap csak néha használnám, legfőképpen otthoni barkácsolásra, kontárkodásra. :)
Mit gondoltok, jobb ha újat veszek, mert ugye ha az embernek még nincs gyakorlata akkor többet segít a pontosabb munkában egy jobb gép?
:-D Remélem otthon már nem kell igénybe vennem a "szolgáltatásaikat",igaz itt sem szeretném kihasználni a helyi TB-t,de itt az orvos orvosnak hálapénzt adni sértés!otthon meg nem adni az! Más világ!!!
Sok rozsdamentes anyagot hegesztek 1.5- 2 mm -es lemezek eddig csak AWI-val most van már egy Stalwerkes Co gépem és hozzá rozsdamentes huzal de igazán szép tetszetős varratot csak CO2 gázzal tudok csinálni az Argonnal nem megy, nem tudom mennyire fog károsulni a varrat fém és környéke rozsda állósága.Azt hiszem impulzusos áram (előtolás) kellene de nem tudom igazából.
Nyugottan nyomhatod 2.5-ős pálcával is csak egy kicsit több lesz a hegesztési varrat ha le kell köszörülni.A kettes falut nem kell leélezni,elég ha lesorjázod, picit lepucolod meg jól összeileszted aztán varrhatod.
Nem kell nagy teherbírás, egy konzol lesz, ami egy monitort tart. és saját lábán áll. Azt javasoljátok, hogy legyen inkább 2-es elektróda? Jelenleg csak 2,5-ös van itthon, de akkor holnap veszek 2-es ESAB-ot. Ehhez gondolom a 60-65A is elég lesz. Megnyugtató, hogy bevont elektródával is megy a dolog, mert hirtelen belém állt az ideg, mikor bevillant, hogy lehet átég a cucc. Most nem lenne idő iparost fogni.
A rendes illesztés alatt azt értitek, hogy precízen méretre vágva, egyenletesen leélezve? Ha igen ez menni fog, ebben elég alapos vagyok :-)
Várom, szeretném mielőbb itthon tesztelni. Utána már viszem is "terepre". Egyelőre egy nagy közepes palackkal. Később majd kerítek mellé valami kisebbet. Ma előkerült egy új binzel koppintós munkakábel is. Enni eddig sem kért, bár nem tartom valószínűnek, hogy két palackkal fogok kiszállni. Ki tudja, talán még jól jön valamikor végszükség esetére. Szerencsére ezen is 9mm-es csatlakozó van gyárilag. Van minden, már csak a gép kell, hogy megérkezzen. Meg ki kell tapasztalnom, érdemes-e huzalt tekercselni nagy dobról, vagy inkább a gyári 5kg-os dobot belekalkulálni az aktuális munkába.
Nos, a hétvégén a Gorillával megcsináltam az első balkezes varratot.
Kisteherautó kipufogócsövén régen volt egy konzol, ami már régen letört, és a helyén ott éktelenkedett egy kb. 5X50mm-es lik.
Szabtam egy akkora darabka kettes lemezt, ami eltakarja, három oldalról szépen oda is varrtam a csőhöz, de a negyedik oldalhoz sehogy sem fértem oda jobb kézzel, ezért kénytelen voltam áttenni a pisztolyt balkézbe. Mondjuk így nem varratot csináltam, hanem jó sűrűn pontoztam, de amennyire látszik jól sikerült.
Igen dinse 10-25-re 9mm csonk átmérőt ír. Király, mert akkor nem kell külön munkakábellel sz.rakodni MMA-hoz.
Fidaty 1.600-hoz ami van bőven elég hosszú és jó minőségű, komoly keresztmetszetű. Amit meg gyárilag adnak 1.5m-es, max bikázni jó lesz (hossza végett).
Egyébként várhatóan a 185-ös gép fog érkezni a héten.
Mindkét gépnek a kisebbik Dinse, azaz a 10-25-ös van (ezek a csatik maximum 25 m2-es vezetéket fogadnak, de a tartozék kábel az 16-os) nem akarok nagyon nagy hülyeséget mondani, de azt hiszem 9mm a dugó átmérő (réz)
A komolyabb (200A feletti) gépeken már a nagyobb 35-50-es dinse 13mm átmérő) szokott lenni. (pld IWELD pocketmig 205 digital)
Ha jól illeszted 2-es sőt 2.5-ös 46.16 vagy er23-as pálcával simán varrható az anyag.A vékonyságát ha a meghegeszthetőségére illetted akkor OK. ha a terhelhetőségére akkor meg több tonnát is elbír egy ilyen zártszelvény.
Ha pontosan szabod le az anyagot, jól előkészíted és ügyes vagy, igen! Én a héten csináltam egy 600x600-as keretet 20x40 zártszelvényből, de lánggal hegesztettem meg. Magam is meglepődtem, hogy egyáltalán nem húzta el a meleg, az átlók egyeznek, meg a vinkli is! :)
Urak, a 2-es falvastagságú zártszelvényt meg tudom hegeszteni bevont elektródával átégés nélkül?
Van egy hirtelen projektem. Terveztem egy belsőépítészeti fali panelt az egyik ügyfelemnek, érintőképernyős monitor lenne rajta. A hivatalos átadás a jövő hét elején lesz, és az eddigi alvállalkozóm nem tudja vállalni külföldi munka okán. Hirtelen nem találtam senkit, és holnap össze kellene raknom, hogy még a szinterezés, a bútorlap inzertek és a világítás is rá kerülhessen a határidőig. A vastelepen 2-es falvastagságú anyagot rendeltem, de eszembe jutott, hogy nem lesz-e vékony.
Túlélési csomagot,saját nővért,orvost vigyél!! A magyar kórházak és orvosok egy vicc! Apám sógorának volt egy elég komoly szívműtéte,ráadásul maszekban,aztán rá egy hónapra még egy,mert az elsőnél benne felejtettek egy törlő rongyot!!! Mielőbbi jobbulást! A dokinak meg mond meg,hogy koncentráljon rendesen!!!!! ;-)
sziasztok. köszönöm mindenkinek a jókívánságokat.vigyázzatok magatokra.
hamarosan újra pirítok, be kellene fejezzem még a hideg előtt a projekteket. csak nem tudom mit akar az időjárás. remélem nem lesz hirtelen hideg kint.
ez annyira szép, h nem is lehet igaz!? én tegnap írtam neki, de még nem válaszolt, pedig látta az üzimet.. pedig jó lenne kipróbálni! egyenlőre csak egy gépbeállítást akarnék, nem a sűrűjét, aztán, meglátjuk...
Üdv! nekem is beszart az aw-im 2 hónap használat után. Mivel Németből rendeltem, gondoltam nem odaküldöm vissza gariba hanem elküldtem ennek az uriembernek.
Megbeszélés után 2 nap mulva felhívott hogy a gépet nem tudja megjavítani komplett panel csere. Inkább küldjem vissza gariba. Visszaküldte postán az ő költségén.
Korrekt volt. Kiküldtem Németbe futárral másfél hét múlva visszaküldték megjavítva azóta tökéletes. A gépet megjelöltem valóban azt küldték vissza.
Azóta már beszéltem a szervizes úriemberrel tanácsot kértem plazmavásárlás előtt. Én csak ajánlani tudom!
sziasztok, szerdától nem leszek kb 1 hétig ha valaki keresne esetleg. mert megyek epekőmütétre, szóval engem is összevarrnak:)) csak nem hegesztővel,, remélem
az alfaweld mig 200 az nagyon jól szuberál, csak most fel kell függesszem a projekteket. de szerintem hamar folytathatom, mert nincs begyulladva az epém csak volt egy görcsöm(kóstolónak elég is volt) és megakarom előzni a többit, mert jobb már nem lessz azt mondták.
Szia én is beszéltem Kranomék-kal gépvásárlás ügyében, trafós gépről érdeklődtem és teljesen lebeszélt róla. Azt mondta alig tart már trafósat az már a múlt, mindenki az inverterest viszi és győzködött hogy mindegyiket meg tudják javítani és van hozzájuk alkatrész is.
sajnos, ha ez az emberke megfelelő lenne, akkoris, a többi, maffiózó szerelő, továbbra is szabadon garázdálkodik, illetve, húzza le a szerencsétlenűl járt hegesztőt, akinek megficcent a gépe! és érdekes módon te is írsz ilyeneket, h "A trükkösöknél ingyenes vizsgálat de magas javítási költséggel dolgoznak (25-45 E )"
ez is egyfajta szerelői átqúrás! a hab a tortán legtöbbször, h még nem is jó a javított gép, mint annakelőtte, vagy egyáltalán nem jó! ha arra gondolok, h a minilogos kemppimbe, amit javítattam a kranoméknál, és kicserélték az ic-ét, valami hasonlóra, de semmiképpen nem a megfelelőre és bónuszként, felégették a nyákot, a kis ic cseréje alkalmával, akkor felmerűl bennem a kérdés, h, hol lehet fegyvert vásárolni??, már lassan ott tartok, ha lenne, használnám is olykor!!!
köszi a linket! én már írtam is neki! mivel a legutóbbi írásomban a jasic gép, még mindíg nem jó! 7-8 alkalommal vittem vissza, a szerelőhöz, de mostanra eluntam... jo lenne, ha ez tényleg korrekt és hozzáértő ember lenne! lehet, h ez kiderűl, attól függően, h mit ír vissza, lehet, h kipróbálom és megírom hogy sikerűlt a dolog.
Üdv. Van valakit, akit érdekelne Kecskeméten TÜV hegesztő vizsga? A Műszaki Főiskola szervezne vizsgákat havi rendszerességgel, ha lenne rá igény. Profi műhely, remek szakoktató. Ha érdekel valakit írhat ide is , vagy a nicowelding77@gmail.com címre.
húú, bakker! ez egy adagoló! és ott ahol hegesztetted van benne a kisnyomású szivattyúja!, erősen beolvasztottad gyökre??, egyáltalán kigyökölted?, mert akkor esélyes, h nem fog forogni, ha átolvadt gyökre nagyon. ezt nemszokták hegeszteni! de tudom!, odahozták és aztmondták, h hegeszd meg... :)
Nem volt semmi konkrétum. Én kérdeztem a konkrét munkával kapcsolatban, hogy időben mennyi lenne? Te meg válaszodban leírtad, hogy lassan kellene egy társ.
Az elképzelésedet leírhatod privátban is, ha gondolod.
Visszatérő téma mindig a hegesztő mágnes. Tegnap rákérdeztem, ahol régebben is vettem párat. Hozott egyet az eladó a pultra. Na én meg meg is vettem, ne sétáljon vele már vissza :)
570Ft/db Debrecen.
Bocsi a rossz fotóért a lényeget ki lehet venni szerintem.
Tudtok boltot budapesten ahol NEM euro csatis co munkakábelt kapok 3-4 méterest? 2méteres van, a spirálja állandóan eltörik (lehet még kicserélik gariban de gagyi) kéne valami használhatóbb a munkahelyre.
1 fázisú trafósban a legjobb ár/érték aránya a Formig 175-nek van. (még teljes áron is, ha meg sikerül olcsóbban elhozni akkor meg naná) Ami tuti még egy fázisúban, az a weldi 181, de hogy én 170-180.000-et nem adnék érte, az tuti :-( (ott már inkább jasic mig200 vagy egy fázisú 250)
Trafósat szerintem inkább 3 fázisúban, az nagyjából örök élet :-)
Ja, erről jut eszembe, néztem a youtube-ot, és a chucke2009 nevű srác egyik posztjában nagyon érdekes dolgot találtam HTP márkájú 200-as fogyós gép kicsomagolás, és teszt. (HTP2000) Ebben eddig semmi érdekes nincs, csak említi, és ott van a dobozon is hogy "made in Hungary under license of HTP USA" azaz a HTP USA licensze alapján Magyarországon gyártva!!!
Érdemes lenne beazonosítani hogy ez melyik itthoni gyártó lehet:
Hát igen, ezért is agyalok, hogy a talp alá is csinálok egy kereszttartót a vázra, csak ott akkor meg kell oldanom a csavaros emelést, süllyesztést. Ennek ellenére abszolút nem gyenge a szerkezet, 5-ös acéllemez a konzol, mindkét oldalon 150 mm-es felületen fekszik fel, M12-es csavarok fogják, így szerintem ellenállna a motor és a szíj által keltett feszítőerőnek. Ekkora felület azért már támaszt rendesen. De nyugodtabb lennék én is, ha alul is rögzítve lenne. Az, hogy a motort hány csavar fogja fel a konzolra, az igazán adott volt, mivel az illesztőperemes pajzson eleve 8 csavarhely volt gyárilag, gondoltam, kihasználom. De szerintem 4 db M8-as is megfogta volna, lévén az illesztőperemen ül a motor, a csavarokra függőlegesen nem sok erő hat.
Tudom hogy a Cooptim gyártotta, de a géped nagyon hasonlít a B-maxos mm161-re az is 100% 95A és az is tiszta réz trafós mint a tiéd.Szerintem a belsejük is hasonló lehet csak a kasztni más,a Cooptim is forgalmaz B-maxos gépeket.Csak azt nem értem hogy az mm161 kb egy 50ezr el drágább a For-mig töl vajon annyival jobb minőségben is,vagy a tiszta réz trafó növeli az árat mert a For-mig alus.Tudom jó az alu is ha megfelelően van méretezve.
Vissza néztem jó áron jó gépet sikerült venned, 100%-on mennyi a bekapcsolási ideje, ha netán meggyőztek a fórumtársak és veszel egy inverterest, a 160-ast meg eladnád lecsapnék rá az tuti.Persze tudom nem eladó, tartsd is meg jó vétel volt én is szívesen kifognék egy ilyet.
Ugye az csak ideiglenes, hogy a konzolt a vazhoz 2 csavar fogja? Legalabb meg a sarkokra tegyel 4-et, osszesen 6 mar jobban hangzana. Foleg, hogy a motort a konzolra 8 csavarral tetted fel.
Lesz ott vibracio, forgatonyomatek, raadasul az ekszij a tengelyt felfele fesziti, a motor sulya a masik oldalon lefele huz, lesz feszules boven.
Hasra én sem esek ennyitől, csak látszik, hogy nem szarják le a nem ipari felhasználót sem.
Az tény, hogy az inverterek sokkal bonyolultabb szerkezetek, ergo a hibalehetőségeket és a javíthatóságot tekintve rosszabb választás, mint egy trafós. Ráadásul a trafóssal csak a profik tudnak szépen dolgozni. Nektek persze, hogy nem muszáj az inverter. De velem mi lenne:-) Persze tudom, vigyem az iparosokhoz a hegesztenivalómat:-))
Szerintem ez hasonló viszony, mint pl. a Barkas vs. Ford Transit. A Barkassal is el lehet jutni ugyanoda mint a komolyabbal, sokkal egyszerűbben és olcsóbban javítható, megbízható. A Fordot könnyebb vezetni, kényelmesebb. A Barkasnak az út szélén is ki lehet cserélni a motorját, a Transitot egy pitiáner komputerhiba is padlóra küldheti átmenetileg. Mégsem szeretnék újra Barkast vezetni.
Sajnos a világ effelé tendál, lehet ellene küzdeni de nem kétséges a kimenetel. Ma már egy láncfűrészen is computeres motorvezérlés van. Szar, hogy nem lehet már otthon javítani, de barátkoznunk kell gondolattal.
A hélium védőgáznál magasabb az ívhőmérséklet mint az argon vagy co2 gázban.
Nem hegesztel nagyobb árammal csak kb:20% nagyobb a leolvadás az ívhőmérséklet miatt.Csak viszonyítás volt az a 230-240A mert kb ennyivel nagyobb ívenergiát nyersz vele.
Végül is sok-mindent nem lehet vele meghegeszteni, de ezek nem is ipari gépek! Otthoni szerkezetlakatos, karosszéria munkához elégnek kell lenni a 200A-nak! De ha ott tartunk, hogy mit nem lehet, akkor megjegyezném, hogy víz alatt semmit nem lehet vele meghegeszteni:D Legközelebb ha jövök haza, hozok egy kis vasat (40-50mm körül) és ha lesz időm, meg affinitásom, akkor letesztelem az elméletemet:D
Szerintem ez az inverter javíthatóság kicsit túl van misztifikálva. A komolyabb márkáknak van saját szervizhálózata, ott értenek is hozzá. Én ezért választottam a BLM-et, mert ahol vettem itt a városban, ugyanazok szervizelik, hivatalosan is. Ők mondták, hogy azokkal az inverterekkel van a kaki, amelyeknél az elektronika ki van öntve műgyantával. Ezeknél értelemszerűen csak komplett elektronika cserével orvosolható egy 200 Ft-os dióda halála esetén is. A BLM pl. nagyon jól szerelhető, javítható, bár azt mondták, hogy még egyet sem hoztak vissza javításra, pedig sokat eladtak.
A másik szempont az importőr hozzáállása. Csak egy kérdésem volt vásárlás előtt, amit e-mailben tettem fel, ennek ellenére személyesen felhívtak a BLM-től és nagyon alapos tájékoztatást kaptam. Ezek után nem is volt kérdés, hogy melyik márkát választom, mert biztosan nem hagynak szarban, ha úgy alakulna.
Nem igazán kell ezzel sem röghöz kötni a gépedet, van ehhez az ipari egyfázisú rendszerhez olyan adapter is, amivel a hagyományos dugaljzatba is becsatlakozhatsz. Ha úgy hozza a szükség, akkor átmenetileg az is használható.
Nekem szimpatikus ár érték arányban a gorilla, nagyon tetszik a Jasic mig 200mig is,ha tudnám hogy garancia időn belül kitermelném az árát meg még hasznot is hoz akkor vennék egyet. Ha netán elromlik gar időn belül megjavítják vagy cserélik,ha utána akkor meg behozta az árát meg még hasznot is hozott.Vennék egy újat megint,de mivel nekem később fog megtérülni így a megbízhatóság a fő szempont. Ha mégis elromlik legrosszabb esetben visszavinném a gyártójához ott pedig biztos hogy meg tudják javítani,elég régen jelen vannak a co gép gyártásban Nagykőrösi,Karcagi,B-max,Fortrans gyártók közülük akarok választani.( a Formig-et néztem ki)
Vékonyabb vezetéken(hegesztőhuzal) nem tud nagyobb áram folyni. Vékony slagon is kevesebb viz folyik mint a vastagabbon ugyanolyan nyomás mellett. Hosszabb huzalt hagy hagy a düzni és az anyag közt kevesebb áram folyik. R= U/I
ez azért nem ok, mert elvenné a gép mobilitását, amire néha szükség lehet. éppen, belehetne kötni fixre is és akkor a kismegszakító és a kábelátmérő a határ! :)
héliummal lehetne, kihozni a 200 amperból, kb 240-250, körűlit, de azt kevesen fizetnék meg! amcsik is ezt használják leginkább. nálunk azért ez a fajta gáz jóval drágább, mint náluk! és itt a 99%, azt akarja, h minnél ócsóbban legyen megfércelve, amit szeretne! tehát marad, az alkalmankénti amperral bombázás, már, ha van... :)) és nem is azt vitattam, h ne lehetne sokmindent megcsinálni a 200 amperral, csak, azt magyarázom, h sokmindenhez kevés is lehet... :) huzalátmérővel, lehet drótosnál kissé variálni, ha képes a vastagabb drótra a gép, mármint görgő, pisztoly, egyebek.. pl, 1,2-es dróttal képes a jasic 200-as drótos gépem, 250 ampert leadni, kb, de ezek veszélyes vizek, mert gépe válogatja, h kibírja e az ekkora túlhajtást, van e benne tartalék annyi? mondjuk én most awisban gondolkodtam, előző magyarázataimnál. érdekességként megemlítem, h ugyanaz a drótos jasic, ami 1,2-essel, 250 körűl dolgozik amperban, 0,6-ossal, 170-175- nél többre nem képes. :)
Aluhoz nem tudok hozzászólni nagyon, mert nem sokat hegesztettem, de szerintem ott is lehet egy jó gázkeverékkel jobb teljesítményt kihozni meg huzal átmérő változtatásával ezt ki kell tapasztalni, de szénacélnál biztos, hogy akár az 50mm vastag anyagot is meg lehet csinálni függő sortvarrattal hogy jó legyen ahhoz meg bőven elég a 200A 1.2 huzalnál!
Karosszéria,kipufogó,zártszelvények, szögvasak max vastagfalu de legfőként vékony lemezek.Nem lenne túl sokat használva igy később térülne meg az ára,hosszú időre tervezek vele,fő szempont a megbízhatóság,a mobilitás nekem nem lényeg. Ezért vagyok trafós párti,aztán hogy jól döntök vagy nem a későbbiekben majd elválik, Megértem én az inverter pártiakat is, látom az előnyüket a trafóssal szemben sokat gondolkodtam rajta hogy milyen gépet vegyek.
Szerintem ekkora áramfelvételhez ne a hagyományos "háztartási" villásdugót használd. Vannak ezek a kék színű ipari egyfázisú csatlakozók ezek azért többet bírnak.
azért egy vastagabb alufelninél, megnézném, h mit kezdesz a 200 amperral??, lehet, csak felületi olvadást ér el vele az ember... van, h agyonmelegítem "lángszóróval" és, varrok, pár centit és már nem is olvad olyan mélyen, mint az elejin! persze, hobby szinten sok is lehet a 200 amper, de, azért szerintem, sokan megbánják, mikor , mondjuk csak 160 amperos gépet vesznek és, jön egy vastagabb feladat? ahova a 200 is éppen elég, vagy éppen kevéske... :)) én most csinálok egy 230 amperos jasicot, azért csak anyit, mert az 1 fázisú hálózat, nembírja el a nagyobbat, mivel primer oldalon, bakajálja a csúcsokban a 40 ampert is és a villásdugó, a jobbik fajta is, jó, ha 16 ampert bír ki folyamatosan. a 25 amperos "d" kismegszakító is behervad, 2-3 perces folyamatos padlógáznál. :)
No, bekerült az új motor a gépvázba. Hál'sten nem kellett szétflexelnem a sok munkával összehegesztett vázat, sikerült egy másik konzolt csinálnom, innentől minden szabványos, kisperemes pajzsos motort fel lehet szerelni. Ha ez az új 1.8KW-os sem bírja, akkor innentől már csak a háromfázisú motorok jöhetnek számításba. de ahhoz még be kellene húzatnom az ipari áramot :-(
A könnyebb ékszíjfeszítés érdekében a konzolra úgy hegesztettem fel az M12-es anyákat, így nem kell belülről is ráfogni az anyára. Miután befejeztem akkor jutott eszembe, hogy a sima horganyzott anyákat nem köszörültem fel a hegesztendő felületeknél. Illett volna? Mondjuk rendesen átolvadt, nem zárványos. Annyi eszem azért volt, hogy az utolsó pillanatban a saválló anyákat kicseréltem.
Szerintem kár azon gondolkozni hogy ha elromlik, ha használod akkor úgy is visszahozza az árát ha meg nem akkor meg nem fog elromlani:D, de ugyan annyi esély van rá hogy elromlik a trafós is! szerintem már a mai világban nem okozhat problémát ezeknek a gépeknek a szervizelése és ahogy telik az idő egyre többen fognak vele foglalkozni, lehet mire elromlik egy trafós javítási költsége többe fog kerülni mint egy inverteré!
Igen csak én a későbbi javíthatóság miatt vagyok trafós párti(azon belül is csak magyar), félek hogy ha netán elromlik nem tudják vagy csak drágán fogják tudni javítani az inverterest. Lehet hogy ez csak az én hülyeségem, fóbiám,de elismerem hogy tudásra messze felül múlja amit én néztem ki,meg hát anyagi vétel szempontjából is.
Szia egy Formig 175-öst akarok venni az kb 140000ft körül lenne kompletten vagy 185-öst, október közepén lesz utam a bolt felé addig nézelődök használtakat hátha lenne valami jó vétel.Csak trafósat szeretnék venni
Cégünk többéves tapasztalattal rendelkezik a munkaerő közvetítés területén, amelyhez rendelkezik a szükséges engedélyekkel Magyarország, Németország, Ausztria és Anglia területére is.
Partnercégünk részére keresünk lakatos hegesztőket németországi munkavégzésre.
Elvárások:
minimum 3 év CO hegesztő gyakorlat (minősítés előny, de nem feltétel),
műszaki rajz ismerete,
összeállítás rajzról,
önálló munkavégzés,
műhelyszintű német nyelvtudás.
Amit kínálunk:
szállás térítésmentes biztosítása,
egyszeri kiutazás költségtérítése,
Euro órabér
Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, úgy szakmai önéletrajzát az alábbi elérhetőségre várjuk:
ilyen hegesztőgéppel hegesztek 3-5 zártszelvényeket, argon gázzal, az előtolást magától állítja a gép viszont van rajta két beállítás amit nem tudok hányasra kell rakni az egyik a beolvadás, segítsetek légyszi mert elálítottam és azóta nem a legjobb a varrat
Kicsit próbálgattam magam az új gépemen (Alfaweld 185) és nem tudom hogy milyen hibát vagy beállítási hibát követek el, de a varratom nagyon magas főleg az ívgyújtást követő 2-3 centiméterben. A huzal előtolás szerintem jó és az áram erősségen is állítottam de ha túl magasra állítom akkor meg elégeti az anyagot vagy teljesen beleég. ???????
A kasztni általában menet közben csavarodik valamennyit ha nagy terhelés éri, a toronymerevítő meg ezt kevésbé engedi. Így állandóbb a futómű geometria.
én mikor legutóbb vásároltam a co gépet, akkor kíváncsiságból felhívtam a lehúzós boltot. volt náluk jasic mig 160. namost a honlapjukon 138 a nettója, mikor felhivtam akkor meg 160 000 mondtak netóban csak még elfelejtették átirni. ez volt 3 hónapja. ez nem más mint a vásárlók pofátlan megtévesztése
ha kell valakinek egy 4 méteres 180 A co binzel munkakábel akkor 12000 postával
Töltés az passz,kinek-kinek a helyi sajátosságok játszanak. Én üres Air Liquides Corgon palackot 15-ért vettem. A kicsi mindig drágább mint a nagy :-( Co2-ben 2 kilós tűzoltó palackom van, azt 3000-ért töltik, de annak más a menete, így adaptert kellett hozzá esztergáltatnom hogy jó legyen rá a normál Co2/argon reduktor, így a végén majdnem annyiba fájt mintha vettem volna egy 10 literes normál Co2 palackot. :-(
Többen ettől a debreceni Kovács nevezetű emberkétől vettek: Megbízható, de a későbbi töltés az passz, szintén helyi sajátosság hogy a környékeden tudsz-e pld SIAD-os palackot cserélni/töltetni.
Munkakábelt éppenséggel tudok bontani újat is hozzá, de ha nem muszáj nem akarok. Meg csak vízhűtéses kábelem van.
Bízom benne, hogy nem sínyli meg a gép a hordozást.
Akartam még kérdezni, hogy a kis argon palackhoz hasonló kialakítású (nem a magas, nyúlánk, hanem az alacsony tömzsi) co2 palackok milyen árban mennek és hol érdemes vásárolni (használt is jó, csak tudjam töltetni)?
Az árához képest övön aluli lenne negatívumot mondani.
A saját "minőségi igényemhez" képest, hangos a ventillátor, kicsit lehetne vastagabb lemezből a gépburkolat, a MIG munkakábel (MB15AK illetve annak a klónja) szerintem kicsi a gép tudásához. Ha nagyom meg van hajtva, akkor melegszik. A gépnek meg meg se kottyan. Én mindig előbb hagytam abba a hegesztést azért mert már meleg volta pisztoly markolat, pedig a gép ventije még csak langyosat fújt.
Simán egy 240-es pisztoly passzolna hozzá, de az ugye nem fér ebbe az árba.
Igazából ennyiért nincs mibe belekötni. Amennyivel egy Jasic vagy Stahlwerk jobb ezekben a dolgokban, annyival drágább is. Pld a jasic MIG/MMA 160 az sehol nincs 150/160.000 alatt.
Elvileg igen, ugyanaz a minőség (legalábbis ez az újabb alfaweld) egyébként a 165-ös gorilla 92500-ért ugyanolyan jó vétel mert ingyen posta+ egy 5 kilós huzal. Gyengébb valamivel, de ameddig nem kezdesz el vele centi vastag I gerendát hegeszteni addig ez nem gond. Mindjárt rakok fel pár fotót a 165-ösről.
1. az oldalon NETTÓ árak vannak, alul kis betűvel ott is van.
2. vagy szándékos vagy nem de összevissza vannak az árak ...
Máshonnan kell vásárolni. Az itt fórumozók, kb 10-15% járt jól velük, a többieket vagy lehúzták vagy átverték (többek között engem is, érdeklődtem egy gép felől, telefonon megrendeltem, egy fél óra múlva nem 112 bruttó volt az ára hanem 220 ... no comment)
Tökéletesen körbeírtad hogy egy Iweld gorilla pocketmig 165 vagy 185-öt esetleg ugyanezt Alfaweld néven szeretnéd megvenni. :-) Már amennyiben kombi inverteres.
Trafósban a Formig 175 jöhet szóba ebben az árkategóriában.
Tréfát félretéve, 70-80.000-es kategória környékén újonnan kb einhellt (BT-GW150 vagy 170) kapsz. Az meg véleményem szerint nem ér annyit. (esetleg Erdőkertesen személyesen alkudozva meglehet kicsit többért a Formig 175, az úgy jó vétel, talán 85-90 körül el lehet hozni)
Egy fázisról kellene üzemeljen. Nem probléma, sőt talán előny a kisméretű huzaldob. Itt tervezem, hogy házilag nagy dobról tekercselnék kis dobra. Zárt, géptesten belül legyen a huzaldob. Cserélhető munkakábel. Esetleges ívhegesztés opció (kombi gép).
Van jó munka,meg szép temetés is,csak szép öreglány nincs! :-D
Sokat agyaltam a dolgon... és inkább úgy döntöttem,hogy inkább kivárom ezt a melót,vagy egy másikat ahol a munkakörülmények megfelelőek,minthogy több pénzért kockáztassam az eddig ki tudja mennyire lerövidülő "életcsíkomat". Már az itteni lét,környezet,emberek,közlekedés,boltokban a kaja nincs újra cimkézve,stb... is baromi sokat számít! Nincsenek svédek akik azt lesik mikor rabolhatnak ki,vehetnek le lével!
A szem műtétet meg inkább későbbre tartogatom,ha majd egy fél évet ücsöröghetek munka nélkül,ugyan is fél évig napszemüveg,meg nem emelés,nincs hegesztés sem!Unokatesómék végig játszották ezt a lézeres dolgot...
Van lézeres szemműtét, 110%-os lesz a látásod utána és olyan műtét után olyan mintha begyulladna a szemed:D Csak viccelek, de ha jó pajzsod van és vigyázol a szemedre nagy baj nem lehet. Én azért nem megyek át cégesnek mert akkor nekem kell a szállást és az utazást is fizetni a pénz az meg nem több, ha meg lízingesként se kellek akkor cégesként se fogok kelleni:D Azt a kétezer pár száz eurót így is meg lehet keresni! Tartalék pénzt kell félrerakni és akkor nem gond ha munkahelyet kell váltani, munka az meg mindig lesz! De ahogy mondani szokták, jó munka, meg szép temetés az nincs!
Most lehet röhögni fogtok,de itt kint a legkeresettebb meló az nem a hegesztő,hanem a gumi szerelő/centírozó!
Felvilágosítottak olyan helyen ahol magyarul is beszélt a rabszolgatartó,hogy szép meg jó,hogy keresik a hegesztőket,de a nyelv nélkül esélytelen még a legjobb,legtapasztaltabb egy levegővel órákig lent tudó,és ott a víz alatti hegesztőnek is!!!! Az átkerülés,mondjuk adott cégnél,mint pl. otthon is vannak a bérelt dolgozók cégeknél meg egy év!Legalább. Ha meg magyar cég viszi ki a melóst,az egy év alatt leamortizálja az embert!!!
Egy éven belül meg ha átveszik az embert akkor azért az átvevő cég, pl. itt a Brückner valamennyi ezer eurot kell fizetnie a közvetítőnek. Ezért is várják meg még letelik az az egy év.
Jelenleg én is egy gyárban melózok majd,erre a hónapra van szerződésem,utána a főnökség mondja meg,hogy hosszabbítsák e?! Ha meg maradok és bejövök nekik akkor egy év után átvesznek. Eleinte a pénz kevés,de egy hónap után emelnek,aztán ha jól tudom fél év után megint.
Viszont ha most kezdésnek 1000 euro nettó körül kapok és a meló mellett tudok egy minijobot csinálni ami 400-450 euro,akkor megint csak ott vagyok,hogy pénzem megvan. Igaz akkor kb azon a szinten lennék,mint otthon,hogy dolgozok éjjel nappal,de a pénz az nagyon nem mindegy!!! Minijobbal együtt meg egy átlag sima melós aki ügyes,bejár,nem balhézik számításom szerint 2000 eurót meg tudja keresni.
A hegesztéstől meg bár szeretem,de parázok,hogy romlik a szemem vakond meg nem akarok lenni!
De ha valamit látok itt,vagy hallok hogy van hegesztős meló akkor akit érdekel,ide ki fogom írni! ;-)
Nem nagyon ahogy én tudom, ezért valami brigádos meló kellene neki, ezért is keresnék közvetítőt. De jövő héten megkérdezem, hogy milyen szinten áll pontosan németből!
Mondjuk az úgy korrekt, hogy nyelvet is oktatnak! A közvetítőkkel meg pont ez a baj, hogy 8-at adnak a melósnak, pedig a cég tuti 11-12 jurót ad rá. Sokat lenyúlnak. Mondjuk teljesen igaz, kezdésnek, referenciának tökéletes, van melója, megélni meg megél belőle.
A velem végzett 16 fős fogyós csapatból 6-7 embert nem is érdekelt, csak járjon valahová az 50-60.000 képzési támogatásért.
2-3 embert halál komolyan foglalkozott vele.
A többi közül is vagy 4-5 ember rendszeresen jár melózni projektmunkákra vállalkozókhoz.
Jászárokszálláson, Hajdúszoboszlón, Dombóváron Szegeden nyomták március óta. 3-4 hetes melók, közte 1-2 hét szünettel. Most Duisburgba ment a csapat. 1000-1200 Ft-os órabérrel kezdtek. Most 8 euróért mentek ki kb fél év gyakorlattal, minimális nyelvtudással. Én úgy látom - legalábbis a csoporttársak példáján - hogy aki akar, és nem feltétlenül 1 hónap alatt aklarja rommá keresni magát az lassan el tud helyezkedni.
Amúgy nekünk angol nyelvi képzés is (45 óra főleg szakmai nyelv) volt a SZTÁV-nál. Sokra nem jó, de megérti az emberke mit akarnak tőle, wps-t olvasni tud, stb.
Mondjuk annyit hozzáteszek, ki nehezen jutnak, mivel nyelvtudás nélkül elég elveszett az ember kinn, meg azért legtöbb helyen elvárás is. A legtöbb itthon kallódik, mondjuk itt Kecskeméten azt mondják folyamatosan elviszik az ügyesebbeket, csak hát ugye 150-160 bruttóba...
Van TÁMOP-os uniós pénz képzésre. Aki képzésre jár addig sem munkanélküli. Zömmel a nagyon fiatalt veszi föl, meg a hátrányos helyzetűeket, mert a fiatal előbb-utóbb úgyis kimegy
Így igaz.Nagyon szomorú az hogy az emberek nem tisztelik meg azokat a gépeket melyek nagyban megkönnyítik a munkájukat.Nem tudok úgy este nyugottan lefeküdni hogy amit aznap használtam gépet nem takarítottam meg és nincs a helyére téve.
Rengeteg gépem van az esztergától és oszlopos fúrógéptől kezdve a hegesztő gépeken túl meg az 5flex a stilfűrész és damilos fűnyírón át a kompresszorig.Van amelyik több mint 10éves masina.Sokat voltak használva de a legtöbbje úgy néz ki mintha új lenne.
Vicc az egész, jah. Nyilván nem dolgozza magát halálra, de azzal a tudással ami neki van mondom ne menjen már le ennyire kutyába, próbálja meg. Sokat nem veszthet vele, mert októbertől papíron nyugdíja van, most meg még minisztériumi különengedély kell ahhoz is hogy oktathassa a munkaügyis által kiküldött 18 új tanoncot. Ami szintén érdekes, mondta kiválasztott 18 embert aki rátermettebb, erre a munkaügyi "teleszínezte" a csoportot, és jópár tehetséges srác nem fért bele... Nem hinném bárki is kifizet ma már 5-600 ezret a tanfolyamra...
Gondolom hegesztő szakoktatóként "fizikai" alkalmazotti kategóriában van sorolva a közalkalmazotti/köztisztviselői bértábla alján ... mint egy takarítónő, vagy konyhás néni :-(
Vannak a közszférában érdekes dolgok. Nálam is 15 évvel ezelőtt érdekes volt közalkalmazottként hogy felsőfokú végzettséggel 120 nettót vittem haza (E7-es kategória) míg a mellettem dolgozó kolléga ugyanazért a munkáért egy "sima" érettségivel (C3-as) hazavitt 65-öt. Nem volt ám bérfeszültség cseppet sem :-(
Hát ja... és van úgy hogy ugyanazt a használt, szétütött, poros, festékes METABO sarokcsiszolót az emberke 20-ért hirdeti a vaterán amit én 18-ért vettem újonnan számlával, áfával :-)
Elég nyúzotnak tűnik a cucc,de 100-ért tényleg jó vétel.
Nem értem meg azokat az embereket akik eladásra kinálnak drága dolgokat és arra nem képesek hogy lepucolják az árut.Előnytelen szar képeket csinálnak,és nemcsak hegesztőgépekről hanem pl:flexeről,stilfűrészekről,fúrógépekről stb....és csodálkoznak hogy nincs vevő a cuccra.
Van a jófogáson egy 201-es, komolyan elgondolkoztam rajta, mert baromi jó vétel, csak minek 2 ERGUS awi gép ha idő hiányában nem hegesztek egyikkel se :-)
Ne túlozzunk, azért a tiéd sokkal jobb vétel volt, az enyém csak második helyezett az alkalmi vétel kategóriában.
Elektróda ügyben viszont elakadtam, mert nem tudta megmondani a hegesztési boltos eladó (ez már egy másik üzlet volt), hogy mit jelent a "350 fok 2 óra" felirat. Gondolom előkészítő szárítás lehet? Mivel 200 foknál és 20-30 percnél többet nem tudnék produkálni, nem mertem megvenni, ESAB 55-ös bázikus elektródán szerepelt. Terepjáró alvázra hegesztenék pótmerevítést zártszelvényből 3-4 mm-es falvastagsággal, jó választás az 55-ös?
Ez a kikapcsolható arcforce nagyon jó dolog.Az EPs fidatival mindig szívok mert mikor nagy hézagot kell berakni hát húz vagy 3centis ívet.Az ergussal sokkal jobb nagy hézagokat behegeszteni.
Tegnap volt egy jó kis szabadnapom, meg egy törött korlát a verandán arra pirítottam el három pálcát, és megfogadván a tanácsodat arc force nélkül. Sokkal jobb volt így az OK 46.16, könnyebben is gyújtott.
Pár hete 2 db hegesztő/munka asztalt kezdtem el barkácsolni vele, oda elfogyott vagy 20 pálca, aztán idő hiányában félbemaradt a projekt. (hegesztés része majdnem kész, még a lábak alá kell görgőt tenni, meg festeni)
Awiba még nem sikerült belemélyedni, mert épp készítem neki a jó kis awis helyiséget.
A nagyobbik műhelyben ami nem a háznál van, és hegeszteni szoktam, nem merem otthagyni a gépet. Cipelgetni a cuccot nagyon unom. Így a garázs melletti régi melléképület egy részéből csinálok egy fasza kis hegesztő szobát. Kell rá egy új szigetelt ablak, némi festés, az elszívással/fűtéssel pöcsölni egy keveset. Szóval nem unatkozom az ERGUS nélkül se. Nekem még nem kell egy darabig portalanítani ...
Aztán megmelegítetted már az Ergusodat?Mi a véleményed róla?Nekem egyszer kilenc(9)napig ment egyfolytában kikapcsolás nélkül.55db 400-as csövet 6,3 vastag (700 hosszú)fenekeltem be + három menetes csonk került rá mindegyikre.A gép hiba nélkül vitte a melót leállás nélkül pedig 110-140A körül dolgoztunk vele végig.
Amúgy meg portalanítottam a gépet majd teszek fel képeket a belsejéről.
Hát, ma jól "pórul jártam", mert -pénzel teli zsebbel- benéztem Dankovicshoz és az eredmény egy CT520P lett... Eredetileg az általad javasoltat akartam megnézni, aztán észrevettem ezt, amivel 16mm-ig vághatok is. Jobban belegondolva lehet ez lesz az egyik leggyakoribb felhasználása.
A srác elmondása szerint tökéletesen szerelhető a gép, még szoftvere sincs, a kritikus elektronikai bizgentyűk java pedig japán (talán: Toshiba?) Mivel szállítási sérült (két festék leverődés) volt leakciózta 130-ra. Tovább nem tudtam vele alkudni, de kunyeráltam még fogyó alkatrészeket a plazma vágóhoz, így virtuálisan kb.: 125-re jött ki az ár. Na és persze kértem az 5 éves garit is, +10% ráfizetésért. :-D
A céggel kapcsolatos benyomásaim jók, szimpatikus, segítőkész volt az eladó, további pozitívum, hogy eladás előtt szétszedik és leellenőrzik az összes gépet.
Eszembe jutott nekem is, de azok a frekvenciaváltók, amik komolyabb teljesítményre is képesek, azok 80-100 ezer körül voltak. Egyenlőre megvettem az egyfázisú 1.8KW.os motort, majd meglátjuk.
Tud valaki esetleg korrekt közvetítőt, aki hegesztőket visz Ausztriába? Tanáromnak elege lett a 90 ezres nettóból a fősulin, kimenne Ő is. Oktatói minősítése van lángra, bevontra, awi-ra ls fogyósra is! Köszi előre is ha valaki segíteni tud!:)
Sziasztok. Most jutottam el odáig hogy akkor vennék végre egy "rendes" hegesztőgépet. Pár hónapja az Awi gépekről lebeszéltetek, hogy magamtól sose tanulom meg. Most melyik gépet érdemes megvenni a 60-80 ezer forintos sávban? Otthoni felhasználásra, de jó minőséget keresek. Köszi a válaszokat.
Én is azt hittem, de a motorászok mondták, hogy nem minden típusnál ilyen egyszerű. A jelenlegi motoromnál is csak úgy tudták megoldani, hogy átfordították a forgórészt az állórészhez viszonyítva. A komolyabb motoroknál csak át kell fordítani a kapocsdobozban az átkötőket és már ellenkezőleg is forog. A forgásirány jelen esetben nem szabadonválasztott, mert adott a gyalukések pozíciója és a tengelyen a szíjtárcsa. Csak egy irányba hajlandó gyalulni.
Valamikor régen, még az ánti-világban :) Bp. VIII.-kerületben volt egy villanymotor bolt, csak ezzel foglalkozott, azt hiszem IMI márkabolt volt, ott vettem a körfűrész motoromat. Megszűnt az is! :(
Sajnos nem olcsó. Futottam egy nagyobb (országos) kört ezügyben, de mindenhol nettó 31-38 ezer körül találtam. A "jó" forint sem nekünk dolgozik, van ahol eleve euróban kaptam csak árajánlatot. A legolcsóbb a kínai lenne 31-ért, de abban nincs 1.8-as, csak nagyobb és kisebb, ráadásul akkora kapocsdoboz van rajta, mint egy kisebb hűtőszekrény. Kisebb teljesítményűt nem merek venni, nagyobbat meg nehéz lenne etetni a jelenlegi hálózatról.
A használtpiac meg totál esetleges. Vagy van, vagy nincs. Jelenleg nincs megfelelő, valami kínja mindegyiknek van. A legesélyesebb olyan aminek a teljesítményét és egyéb paramétereit csak bemondásra lennék kénytelen elhinni, mert nincs meg az adattáblája. Ha azt megvenném 22-ért, akkor jönne rá még a posta, mivel 25 éves, valszeg csapágyak, kondenzátorok is. Ezzel közel ott lennék, mint az újjal, ami hivatalos szerviz / szakkereskedésből származik, garanciával és bizonyított paraméterekkel. A kiszemeltet sajnos nem adják számla nélkül. El tudom számolni a saját vállalkozásomban, de így az áfát is a zsebpénzemből kell perpillanat kifizetnem. Van a városban egy másik cég is, elvileg ugyanilyen motort tudnának hozni, azt megkapnám számla nélkül, de ott meg a nettója magasabb és elég bonyodalmas egy társaság, volt már velük gondom. Semmi kérdésemre nem tudtak előzetesen válaszolni (forgásirány, tengelyátmérő, méretek stb). Nem akarok kockáztatni, inkább megveszem a másik helyen, ott van a polcon, meg is indítják, ha valami gebasz van, cserélik, javítják és nagyon értenek hozzá.
Bár ahogy ismerem a formámat, amint hazaérek a drágán megvásárolt motorral, mindjárt beüt 4-5 jó használtpiaci ajánlat.
Ózd és ózd környékiek figyelem! Ha valaki kedvet érez a hegesztés iránt,szívesen bemutatom a legáltalánosabb hegesztési eljárásokat úgymint:MMA(pálcás)MAG(fogyós co) Láng(dissous-oxigén) valamint az AWI hegesztést.Mailom publikus.
Nem csodálom, hogy a 3KW-os egyfázisú motor lecsapja a 16A-es megszakítót. Annak jóval több kell a stabil működéshez. Közben úgy döntöttem, nem vergődöm tovább ma elmegyek és megveszem az új 1.8KW-os motort. Azzal már lehet gyalulni.
Szesz! Jó vagy nem??? 20 éve müxik egy terménydarálonk ilyen indítással (1fázis 1100W) de a zsákot 15 perc alatt tele rakja:-):-)ua az ékszíj is:-):-) A haverom is vett 1fázis 3kW motort csak a 16A kismegszakító csattogott. 1fázissal nehéz komolyan dolgozni. Vki mondta a niagara motort......:-) szénkefés motor jó inditó nyomatékkal nem aszinkon 1fázissal. van 3fàzisom de a nagyobb motorokat én is laza szijjal indítom... jó szorakozást.
Koppintós awi, illetve ezekbe a gépekben "live arc", ami amolyan automata liftes.
Szóval ez tényleg nagyon nagyon fapad. Ja, és cserébe tényleg jó drága, és ennek ellenére nem esküdnék meg rá, hogy ennek a paneljei nem kínaiak.
Ott van pld a stahlwerk, ami nagyon tuti kis gépeket csinál. A panelek kínaiak, de német összeszerelés, és minőségbiztosítás van. A Hitachi árán a Stahlinál nagyon korrekt AWI gépet kapsz.
Gyakorlatilag minden egyenáramú inverterrel és egyenirányított hegesztőtrafóval lehet valamilyen szinten AWI-zni.
Az ívet gyufa módjára gyújtod, a pisztolyra meg nem mikrokapcsoló kell, hanem gázszelep.
Az elektródát sűrűbben kell hegyezni, és nem tudsz az áramerősségen és a gáznyomáson kívül semmit sem állítani (áram felfutás, lefutás, gáz elő/utánáramlás), így elég fapados, de a terméklapon ki lehet pipálni ezt a funkciót is.
De ráírhatnák azt is, hogy vízbontásra alkalmas, mert az is igaz, de az a hegesztőket annyira nem érdekli, hogy amiatt többen vegyék :)
Mai bónusz kérdésem: hogy lehet egy látszólag mezei inverter (HITACHI EW4400) AWI-s? Jó, gondolom gázadagolós pisztollyal, de semmi AWI csati nincs rajta, pedig még a gépkönyv is említi ezt a képességet.
A minap jártam Karcag környékén és be is néztem egy tanulmányútra Weldi-ékhez. Az ottani szakember -téged megerősítve- hosszan ecsetelte, hogy valójában az összes inverter kínai -az övék is- és aki mást mond hazudik. Tetszett az őszintesége, de azért elindult a vezérhangya a fejemben, hogy tényleg az összes? Így jutottam el a kis Hitachi-ig. Fapados, de legalább drága... :-D
Ami a Weldit illeti el kell ismernem, hogy a többi hagyományos gépük garantáltan "Kínai-mentes" és agyonverhetetlennek látszott.
Ez nagyon igaz. Én ugye még friss tyúk vagyok, milla körül öltem a képzésbe, 6G-s rozsdamentes minősítéssel kimentem úgy h itthon mindenki be volt ájulva, aztán meglátva a profi helyen hogy dolgoznak elállt fülem, mindenem. AWI-st akkor becsülik ha fullprofi, nekem is annyi a szerencsém gyorsan tanulok, meg jó főnőket fogtam ki. Jönnek hozzánk időről időre a világot megjárt szakik, futótornyosok is, olyan gány munkát csinálnak hihetetlen. Egy hetet se húz le egyik se. CO-ban több lehetőség van, egyszerűbb, nem véletlen nem is fizetik meg úgy. Ahogy oktatóm mondta, ebbe a profi awis csőhegesztésbe száz végzettből egy jut el...
Lehet jobban fizetik az awi hegesztőket, de csak a profikat! Én azt tapasztalom hogy önbizalom van meg elméletben való hegesztés, de amikor meg kell hegeszteni valamit akkor okádék szóval nem tudom hogy az itthoni képzéssel van a baj, vagy azzal, hogy emberek azt hiszik, hogy azzal a tudással, amit egy tanfolyam ad, azzal már hegesztők! Fogyóelektródánál több irányba tudsz menni mint awinál. Az hogy az awit jobban fizetik csak egy dolog, de el is várják hogy profi legyél, az meg nem 6 hónapos képzés, de sokan évek alatt se jutnak el odáig! Én nem tartom magam profinak, de azok akikkel mostanában találkozok és állításuk szerint 10-20 éve vannak a szakmába, még is csak kókányolnak!
Köszönöm a tanácsokat, de az én motorom alapon gyenge. Ahogy hátrébb írtam valahol, megnézettem egy villanymotoros szakival, aki a forgórész méretéből és egyéb paraméterekből megállapította, hogy ez max 600W-ot ad le tengelyen. Ez kevés ahhoz, hogy rendesen lehessen használni. Továbbá az efféle megemelős, csúsztatós megoldásokat nem szeretem. Bocs, de ezek olyan igénytelen szükségmegoldások :-) Nem mondom, ha muszáj lenne, jobb híján ráfanyalodnék, de szerencsére nem muszáj. Venni meg végképp nem akarok másikat, sok pénzem és munkám van ebben a gépben és már közel állok ahhoz, hogy be tudjam fejezni. Másrészt, egy ilyen hiányos, rozsdás, falusi pajtabarkács gépet nem állítanék be a műhelybe. Ebben az állapotában egy kész életveszély (szükségem van az ujjaimra), ha rendbe raknám, akkor az is bent lenne közel annyiban, mint a mostani.
Láttam olyat egyszer, ahol a szíj feszítését a motor és a felfogatás súlya adta. Volt rajta egy kar, indításkor meg kellett vele emelni picit a motort, a szíj csúszott, a motor felpörgött aztán vissza lehetett engedni rá a súlyt...
Tiszta erőből keresek a használtpiacon megfelelőt, de nem egyszerű. 1.1 KW-ig nagy a kínálat, de efelett nagyon nincs. Vagy kistestű, vagy átkötött háromfázisú, vagy valami béna motortengellyel...
Ahhhaaa!!!Így már értem!!! Lehet érdemes lenne egy pl. 2 hengeres kompresszor motorját rátenni. Vatera,apród meg ilyen helyeken nézni bontott kompresszort! Az ha jól tudom terhelés alatt is forog.
Én fordítva csinálnám, előbb elmennék a helyi mesterhez és megkérném, hogy dolgozhassak nála akár ingyen! Aztán ha már tudom mi a hegesztés, és talán van is hozzá kézügyességem, elgondolkoznék tanfolyamon. Minek dobálnál ki százezreket az ablakon (talán) semmiért?
Ez is megoldás lenne, de azért jobban preferálom a rendes, nagytestű motorokat.Szeretem a letisztult megoldásokat. Kicsit nehéz találni használtan ekkora egyfázisút. Sajnos úgy látom, kénytelen leszek egy újat venni. Az jóval drágább megoldás, de nincs kompromisszum.
Nincs fémipari előképzettségem, ami nyilván hátrány ebben a szakmában de azért gondolom enélkül is el lehet sajátítani az alapokat.(flex és társai azért már voltak a kezemben) A hegesztés mindig is tetszett és érdekelt csak eddig nem volt rá lehetőségem hogy elvégezzek egy tanfolyamot. A közelemben lenne ismerős(kazánokat készít házilag) akinél miután elvégeztem a tanfolyamot tudnék úgymond inaskodni, aztán ha már kellő tapasztalatot szereztem megcsinálnám a minősítést, majd irány külföld awi-val. Ahogy hallottam és mint te is írtad ezt a technológiát fizetik meg a legjobban. Elméletben ez lenne a terv, aztán hogy a gyakorlatban ez hogy működne az már más kérdés.
Mit szeretnél csinálni? Miért választod a hegesztő szakmát? Milyen fémipari előképzettséged van (szerkezetlakatos, csőszerelő,...)? Teljesen más területen használják a két eljárást, néha fedik egymást. szerintem a Mig-Mag eljárást könnyebb elsajátítani, ha a gépbeállítás megy, Awi-nál sokat számít a kézügyesség, de az is kérdés milyen szintre szeretnél eljutni és mennyi időt pénzt energiát fektetsz az egészbe! Az a helyzet hogy hiába szeretne valaki bármilyen eljárással is hegeszteni ha nincs hozzá érzéke, az itthoni képzés nincs a helyzet magaslatán, mint ahogy a magyar szakma se, ezt tapasztalatból mondom (az elmúlt félévben minimum 20 "minősített hegesztő" fordult meg a cégemnél és egy a=5 sarokvarrat is feladta nekik a leckét, nem hogy egy sorolt varrat a a kényszerhelyzetben való hegesztésekről nem is beszélve). Mindegy melyiket választod megvan mindnek az előnye és a hátránya is mindkettő eljárásnak van egyszerű és bonyolult munka pl.: Awi-nál is van, hogy egyszerű peremvarratot kell vele hegeszteni vagy csövet olyan helyeken hogy nem hogy te de még a pisztoly is alig fér be és vizsgált varratokat kell csinálni, Mig-Mag eljárásnál is előfordul hogy csak zártszelvényt kell hegeszteni, vagy hidakat 100% ultrahangos varratokkal. Itt inkább az a kérdés, hogy mit szeretnél! Pénzben is vannak eltérések, egy jó Awis szinte biztos jobban keres mint egy jó Mag hegesztő, de ahhoz el kell jutni egy szintre! Itthon nagyon kevés tudással kerülsz ki az oktatásból, ha valaki tapasztalt ismerős nem segít akkor egyedül nehéz lesz. Ha van rá lehetőséged, akkor próbáld ki mind a kettőt és úgy próbálj meg dönteni! Nekem voltak Awi-s kollégáim akik tudtak valamilyen szinten fogyózni de ők annyira nem szerették csinálni, fordítva is igaz szokott lenni általában le is nézik a fogyós hegesztőket az Awisok:) Egyébként keresik mind a két eljárást főleg a profikat, de az elektródásokat és a lánghegesztőket is keresik ugyanúgy. Próbáld meg kipróbálni mind a kettőt és amelyik jobban tetszik azt kell választani.
A gépeken található munkakábelcsatlakozók(Dinse) szabványosak és általában teljesítményfüggő(A) a méretezésük.A gázcsatlakozók is szabványosak akár a gyorscsatlakozókat akár a kúpos hollanderes megoldásokat nézzük. Az awi kapcsoló gomb és a távirányító ami lehet kézi potméter vagy lábpedál az már egyéni gyártói megoldások.Korrekt gyártó a géphez tartozékként adja az ellendarabokat a védőgázhoz az awi kapcsológombhoz és rikábban a távirányító dugaljhoz, és a használati utasításban rajzot közöl a helyes bekötésről.
Szia! Ha tudod, próbáld ki mindkettőt, és amelyik jobban megtetszik. Egyébként mindkét eljárást ha tudod több eséllyel indulsz a piacon majd, ma már sokan 2-3 eljárásban is jártasak! Ha nem tudod kipróbálni, és csak egy lehet, akkor én az AWI-t mondom.
A középső áramkábel adott ( vagy gázhűtésű, vagy vizes, de ezek adott, megbonthatatlan dolgok, vezérlő kábelekkel vagy a nélkül) ennek a két végére olyan dugó, pisztoly, és vezérlő csatlakozó csavarozható amilyen csak kell. (illetve adott géphez adott csatlakozóval rendelhető katalógusból)
A vezérlő, és áram/gáz dugók jó drágák. (nekem pld az ERGUS-tól rendelve 5800 a négypólusú, de ugyanez az IWELD-nél csak 3700) Ha véletlenül egy számmal kisebb a diense csati mint a gépeden (pisztoly 25-össel van szerelve, neked meg 35-50-es kell a géphez) akkor annak a cseréje kb 8000.
Célszerű eleve olyat rendelni, amilyen kell a géphez, nem pedig megvenni azt ami az első boltban akciósan van, mert a végén az alkatrészeket cserélgetve rajta tuti többe lesz :-(
Linkelek egy INNOTECH katalógust (PDF) ebben elég jól látható mennyi csatlakozó van, illetve a belső felépítések is.
Így is az a gond, hogy a 20 kilós késtengely, meg a 3 kilós ékszíjtárcsa túlságosan nagy tömegű, emiatt indítja nehezen. Van itt lendítő tömeg rendesen :-)
De abszolút precíz volt, csak közben támadtak jobb ötleteim, a technikai megoldásokat illetően és ezekhez igazítottam a továbbiakat. Voltak olyan elemek, mint pl. az ékszíj, ennek feszességét, a motor pozícióját nem próbáltam kitalálni digitálisan, felraktam és a valós fizikai állapothoz alakítottam ki a felfüggesztést és hasonlókat. Biztos van, aki ezt AutoCad-ban precízebben megoldja, én így a végén inkább a tapasztalati úton beszerzett méretezést részesítem előnyben.
Elakarok végezni egy hegesztő képzést, de nem tudom eldönteni hogy MIG-MAG vagy AWI-t válasszam. Teljesen kezdő vagyok hegesztés terén, úgyhogy szerintetek melyik technológiát válasszam kezdésként és miért?
Hát igen, ez is egy ágaprító gépben teljesített szolgálatot. Nem gyenge motor, csak nem terheléses indításra tervezték. Ha felpörög, akkor üzemi fordulaton már van kellő nyomatéka. Csak a 20 kilós késtengely sok neki éhgyomorra :-(
Ha jól látom, az AVI-s elektromos (és gáz) csatlakozó majdnem ahány gyártó, annyiféle. Ezek leárnyékolt (javíthatatlan) vezetékek? Vagy, van kókányolási lehetőség ha elszakad/sérül, az javítható-pótolható házilag? Láttam három eres pisztolyt, és röfi csatlakozóst van ezekre valami átalakítási lehetőség?
Nekem is van egypár régebbi 220as motorom .Azok mind hatalmasak. Pl :Niagara szivattyu motor.Arányaiban 2x akkora mint a képen lévő.Ilyen méretű motorokat max ventillátornak használnék.
Nincs is rá épeszű magyarázat, ha anyagi szemszögből nézzük. Egyszerűen nem szeretek szarral gurigázni:-)
Szeretem, ha csinálok valamit, akkor nem kell futkosnom senkihez. Az én gépeim nem nagyok, amit nem tudok ezekkel megcsinálni, azt viszem az iparosokhoz, CNC-re egyebekre. De pl. ennek a gyalugépnek a gépvázára kértem árat, közel 30 ezerért vállalta volna az iparosom. Alig többért meg tudtam venni áfa nélkül a BLM 160A-es invertert, gyakorlatilag ezen a projekten meghozza az árát. Ráadásul itt rengeteg apró módosítást kellett közben véghezvinni, hiába volt precíz AutoCad terv. Ha előre legyártatom az egészet, akkor szívtam volna, és egy csomó olyan részlet volt, amit csak akkor tudtam precízen beállítani, megcsinálni, ha az előző már a helyére került.
Továbbá nehéz meghúzni a határt. Melyik munkafolyamatot csináljam még én, melyikhez keresgessek ráérő iparost? Ha pl nekilátok egy hangfalat gyártani, akkor ok. hogy leszabatom az anyagot. De azt össze is kell állítani, nagyon gyakran közben kell improvizálni, mert valami megoldásról kiderül, hogy lenne jobb is. Akkor futnék vissza, hogy vágjon belőle még innen, fúrjon egyet oda, marjon ide egy hornyot stb. Éppen hétvége van, éppen nem ér rá... Ha elkészült, akkor le kellene szépen felületkezelni. Nekem nem gond a hat réteg lakkozás, a viaszolás, a csiszolás, polírozás. Egy autófényező elkérne érte ezért 40-50 ezret. Ennyiből vettem egy 50L-es kompresszort. Onnantól az is ingyen van már. Azt nem lehet megfizetni, ha egy iparostól olyan alapos és aprólékos, tökölős munkát várnék, ami nekem nem gond, mert szeretem is csinálni és a sajátom lesz.
A jó iparos drága és elfoglalt, aki meg mindig ráér az meg nem véletlen.
Te tudod, én meg csodálkozom. Csodálkozom, hogy mire gépesítenek emberek ennyire? A faipari gépek nagyon hangosak, csak telephelyengedélyes műhelyben működhetnek legálisan, ott meg van 3 fázis! Barkácsolásra meg minek ilyen komoly gép/géppark? Azt a két-három deszkát szotyoláért meggyalulja Lajos bácsi, a helyi asztalos! Ha hegeszteni kell, arra is van szaki, csak munkája nincs! Szóval nem értem, de sok mindent nem értek én! :(
Tisztában vagyok vele, ezért is feszegetem az egy fázis határait. Sok emberrel beszéltem erről a témáról, köztük olyan ügyfelemmel is, akinek faipari gépeket fejlesztő cége van, mindenki azt mondta, hogy egy 250-es késtengelyhez egy tisztességes 1.5KW-os eredendően 1 fázisú motor simán elég lesz. Ha még is ráveszem magam az új 1.8-asra, azzal meg pláne. Van nagyobb is, de ezt meg a hálózatom nem respektálná. Azt is újtakábelezem, mert 100A felett az inverterem is leveri a megszakítót.
Az a baj, hogy beleszaladtam egy rossz motorválasztásba. Ajándékba kaptam és csak az 1.6 KW lebegett a szemem és ehhez képzeltem azt a nyomatékot, ami ebben sajnos nincs meg. És nem az 1 fázis miatt, hanem a konstrukció miatt. A villanyász szaki megmondta a tutit. Nagy nyomatékhoz nagy forgórész vasmag és nagy test kell. Sok porszívóban is van 2500W-os motor, aztán mégis megnézném, hogy melyik dolgozna jobban egy combos porszívómotor, vagy egy húsos 1500W-s IMI, vagy Evig motor. Van 1500W-os motorral szerelt 305 mm-es gyári Electra Beckum - Metabo asztali körfűrészem, 1700W-os, 300 mm-es Makita vastagsági gyalugépem, mind szépen dolgozik egy fázisról.
Sajnos én ezt benéztem, de már dolgozom a megoldáson, nem lesz itt gond :-) A 3 fázis bevezetése sajnos túl sokba kerülne.
Csalóka az a motor szerintem is. Az csak felvett teljesítmény. Ez sem nagyon tudhat többet, mint amit le akarok cserélni. Arra is rá van írva az 1600W, de olyan gyenge az indítónyomatéka, hogy iszonyat lassan bírja csak felpörgetni a 250-es gyalukés tengelyt. Amikor a villanymotorász szaki ránézett, azt mondta, hogy ekkora vasból, amiből a forgórész van, jó ha lejön 600W a tengelyen. Ez a motor is kb. akkora, mint az enyém. Nyitott motor, de így is nyom 12 kg-ot. Itt látszik belőle valami:
Tárgyalásban vagyok többekkel is, az esélyes egy 1.8-as egyfázisú 22 ezerért, de abban bent lehet az anyag, mert 24 kilós. Gyanítom, hogy nagyobb forgórésze lehet, az megtekerné a gépemet. Csak az a nagy dilemmám, hogy nincs meg az adattáblája és csak az eladó állítására alapozhatok.Tisztességes embernek tűnik, de állítólag 25 éve vette újonnan, annyi idő alatt kophat az emlékezet.
Addig tekeregtem a városban, amíg találtam egy céget, ahol kapnék egy új olasz 1.8 KW-ost, számla és áfa nélkül, de így is 38 ezer lenne:-(
"Cirkulára vette azt írja,de terménydarálót is emlegeti,gyorsvágót stb."
Cirkulára vette, vagy inkább beszerezte :) de nem használja, vajon miért?
Osztom Szőrmók véleményét, kicsi az a motor, persze csalhat a fotó is!
Én 25 éve vettem egy speciális motort kifejezetten körfűrészre tervezték, 1.500 W-os de az akkor volt kb 15.000 Ft. Egészen lapos építésű volt, hogy ne vegyen el sokat a körfűrész hasznos magasságából! Direkt lágy indítású volt, hogy a 400-as, vastag lapot könnyen begyorsítsa!
Köszi, de ezek áramfelvétele meghaladja a garázs hálózatának korlátait. Mindazonáltal 4KW-os egyfázisú motort szerintem csak a kínaiak csinálnak. Vagy legalább is azt állítják. Ennek külön kellene egy paksi reaktor :-)
Hát ha nem akarsz sokat költeni, és nem akarsz kínait akkor talán a Fimer.Discovery és EPS gépek jönnek számításba.Amúgy ha tisztességes, komplett ALAP MMA hegesztő felszerelést akarsz az minimum egy százas,és akkor nem köpdösöl mindennap mikor előveszed.
szia, ha 60 ezer a keret pajzsal meg 1 doboz elektródával akkor ez neked bőven elég igy is meg úgy is. nekem is ilyen van. felesleges többet kiadnod érte otthonra még ez is túl jó
Egy ideje töröm a fejem egy olcsó inverteres hegesztőgép vásárlásán. Ez már jó pár hónapja volt, de csak fel idegelem magam mikor elkezdem nézegetni őket. Szinte mindegyik Kínai ami nem mindig jelenti azt, hogy valami ne lenne jó. Ott is azt rakják össze ami a keretösszegbe belefér és az általában a lehető legkevesebb. Tehát a keretösszeg max 60K. Az sem lenne baj, ha ebbe beleférne egy olcsó pajzs és egy doboz elektróda. Ház körüli munkákhoz kellene. Valamit ajánljatok ti is mert ott tartok, hogy behunyt szemmel veszek egyet és lesz ami lesz. :) Amit néztem: sárga Iweldek, Piros Gorilla, Rilon, valamint Masterweld. Vannak olyan gépek amik tudják az Awi funkciót viszont ezen az árszintem nem is tudom érdemes e pénzt költeni rá, hogy tudjon a gép Awi-t. ( Kipróbálni jó lenne illetve, ha megy a hegesztés lehet elindulnék munka fronton ebbe az irányba bár ahogy olvasom nem egyszerű manapság sem a képzés sem munkalehetőség szinten.)
A szabadon (polcon) lévők közül vagy magasabb vagy alacsonyabb fordulatú van, mint amit megadtál (ráadásul egyik sem sima 220-as hanem 380/220:
Aminek a fordulatszáma a közelben van a kívánt értéknek az meg egy kompresszor motorja. Az nagybátyámé, ha megfelelnek a paraméterek, akkor megkérdezem megbontja e, és ha igen mennyiért. (már vagy öt éve mondogatja hogy eladja a kompresszort, mert soha nem használta igazán, de nem nagyon foglalkozik vele)