Latom megy ez a nagy Trifenderes megbeszeles. Felemerult bennem egy kisebb kerdes. 3 hete permeteztem ABR-t, szoval riodmill-el. Azota a nagy resze a funek megerosodott, a gombas reszek full kihaltak, sargara, kiszedtem, felulvetettem, ez par tenyernyi resz.
De most neztem reggel, egy ket dollar folt szelen "pokhalo"-sodas jelent meg, ami tuti gomba (nem?!) Erre jobb lenne trifenderelni, vagy megint ABR? 3 het utan ujra?! ... vagy inkabb mar Topsin-t ra? Alapvetoen nekem hajam egnek all hogy 3 hete permetezett, eleg szeles spektrumot lefedo ABR utan elojon egy ilyen... :(((
Tényleg, ha valakinek rajtam kívül van pozitív tapasztalata a T.P.-val kapcsolatban, érdekelnének a részletek. Én a szombaton, a nagy eső előtt locsoltam ki. Vettem két ilyen locsolófejet, amik persze nem illeszkedtek a kannámra. Faragtam őket késsel, végül kötegelővel hozzáillesztettem a fejeket a kannákra. A felénél levágtam az egészet és visszatértem az eredeti locsolófejekhez, mert ezekkel a széles adagolókkal nagyon lassan haladtam. Közben szakadt az eső. Nem tudtam, hogy az eső miatt, vagy az izzadtság miatt szakad rólam jobban a víz. Nem tudom megítélni, hogy a kiadós eső, vagy a T.P. miatt-e, de nagyon szépen visszazöldült a fű azon a néhány kritikus helyen, ahol elkezdett sárgulni, ritkulni.
Valóban, de sok pozitív visszajelzést írtak róla és a föld vegyszerezését is csökkented. Annyi lemaradt, hogy a Trifender Pro után egy ideig ne permetezz pl ABD-t mert azzal a kinyírod a jó gombákat is, ezzel pénz és időkidobás volt a Trifender.
Szia a szántóföldi kultúrákban is permetezéssel szórják.Csak az a lényeg,hogy ne túl nagy nyomáson.Eső vagy locsolás előtt kell kijuttatni ez a lényeg. Persze utánna nagy adag víz kell hogy ráessen ez a titka akkor biztos,hogy bemosódik.
A trifender belocsolva azt jelenti, hogy kifújom és meglocsolom a füvet, hogy lemossa? Mert máshogy elég nehezen tudom megoldani, hogy 130 nm-t öntözgessek.
A trifender Proelég kényes, számtalan olyan hozzászólás volt ami a tárolását és kijuttatására vonatkozott (tekintettel, hogy élő gomba). Hogy igazak-e? Nem tudom, de én figyelembe veszem (ezt magamnak állítottam össze, de javítsatok vagy bővítsetek nyugodtan)
- Ilyen meglegben figyelni kell, hogy hűtve szállítsák vagy szállítsd és hűtve tárold
- mivel a permetezőben lévő nyomás nem jó neki, ezért kijuttatása kannával javasolt. (amúgy volt aki előtte meglocsolt kipermetezte és utána megint locsolt), sőt fanatikusak esőben juttatják ki:)
Mindig is fontosabb volt a kutya, csak amíg nem volt, addig elszórakoztatott a fű is. Mert mint tudjuk, a jó minőségű fű sok örömet okoz. :)
Igazából én is gondoltam rá, hogy este kifújom, beöntözöm, aztán másnap valahogy megoldom, hogy ne egyen belőle pár napig.
Nem tudom, mennyi ezeknél a szereknél (ABD vagy Ridomil) az az idő, amíg nem szabad velük érintkezni?
Szende 1980:
A trifender belocsolva azt jelenti, hogy kifújom és meglocsolom a füvet, hogy lemossa? Mert máshogy elég nehezen tudom megoldani, hogy 130 nm-t öntözgessek.
A Dithane csak felületen hat un. kontakt szer, kellene vmi felszívódó komponens, hogy belül is legyen hatás. Válassz vmit a korábban linkelt megoldások közül.
Nem utal az betegségre ne aggódj! Még zsenge a fű, erősödnie kell. Ezt a sűrű nyírással tudod elősegíteni. Ha belövöd az 5 cm-t, mint tartandó magasságot, akkor amikor eléri a 7-8 cm-t, nyírd le. Ez az 1/3-os szabály. Törekszünk rá, hogy a fűszál max 1/3-át vágjuk le. Szerintem 2-3 hónap után lehet már terhelni nyugodtan.
Figyelj a tápanyag utánpótlásra, a ritka, de kiadós (15-20 mm) öntözésre és rendszeres nyírásra és szép lesz a füved! Időnként lehet egy kis gombaölőzésre is szükség lesz.
Megcsináltam a tesztet amit írtál. Henger formázható a földből. Törik ugyan, de lehet hajlítani. Ecetre a reakciója, hogy pezsgett, de nem habzott, Kicsi lyukak lettek a földbe. Ezek alapján akár tökéletes is lehetne, de azt gondolom, hogy nem az mert ez a mennyiségű gaz 2,5 hónap alatt nőtt ki, még ő sem tud áttörni a földön?! Eléggé keménynek érzem. Cserepesen száradt itt ott. Próbálom kideríteni, hogy mennyire agyagos a föld,hogy tudjam kb mennyi homokra lesz szükségünk. :)
Köszi szépen, legközelebb akkor egyel rövidebbre vágom.
Az, hogy sokáig meglátszik benne a lábnyom, az utalhat valamire betegségre esetleg? Vagy csak nagyon fiatal még, és nem elég erős, vagy nagyon hosszúra van vágva, és ezért marad lent? Mennyi idő után lehet általában használatba venni egy új telepítésű területet? Valahol azt írták, inkább csak majd jövőre...
(Bocsi a rengeteg kérdésért, nemrég szabadultunk ki társasházból, első kertelső fű, olvasok sokat, de mindenhol mást írnak :( )
kis segítséget kérnék füvágással kapcsolatban. Van egy új telepítésű füvünk, most egy hónapos, meglepően szép és dús is már. Tegnap vágtam le másodszor, még 62mm magasra.
Viszont még nem tűnik használhatónak, lábnyomok viszonylag sokáig meglátszanak benne pl. Ez a nagyobb magasság miatt van? Esetleg lehetne már rövidebbre is vágni? (51-40-32 a következő 3 beállítás a fűnyírón.)
Örülök neki, hogy a kutya lett a fontosabb a fűnél. :) Szintén zenész. :)
Előző Maci kutyusunknál is évekig, a mostani Léna kisasszonynál is már idén csak 3 alkalommal volt kifújva ABD, semmi gond.
Fújás idejére (estefelé) a kutya elzárva, majd elvisszük sétálni, "bandázni", vacsi, és alszik mint a tej. Másnap reggel kis locsolás.
Nálam nem olyan szép a fű, ( az újravetés Agro kentaur fűmaggal) sajnos a télen a fagyott földbe nem tudott elszivárogni a ( a tetőkről is odavezetett) víz, így a Barenburg Sport kirohadt. A gombabetegségtől tartva háromszor fújtam idén ABD koktéllal én is. Mindamellett nekem is itt a hűtőben a Trifender Pro, napokban kilocsolom.
Sziasztok. tudnátok segiteni hogyan lehet a gyepszőnyeget rendbehozni? Junius elején raktuk le. Már 2x. Gombaölőztünk de nem látok javulat. kihajt a fű gyökérről vagy ki kell cserelnünk?
Sziasztok. tudnátok segiteni hogyan lehet a gyepszőnyeget rendbehozni? Junius elején raktuk le. Már 2x. Gombaölőztünk de nem látok javulat. kihajt a fű gyökérről vagy ki kell cserelnünk?
Nana, annyira jó, hogy a muhar szépen szaporodik, terjed! :-)
Hovatovább, azért fű is van szépen.
Nekem a homokról a homokozóban lévő homok jut eszembe, ez biztosan nem olyan, sőt! Ráadásul, ha homokos, akkor lehet tömörödött is? Nekem, de én nem értek hozzá, ez egy kicsit ellentmondás. Annyi bizonyos, hogy nem több rétegből áll.
Abban egyetértünk mindannyian, ugye, hogy ha nincs minimálisan megfelelő föld/talaj, akkor az összes többinek (jó mag, műtrágya, locsolás) sincs értelme? Bár a rigók jöttek rendesen és húzkodták a gilisztákat...
Továbbra is kérem, az általam összefoglaltakra egy útmutatást, hogy hogyan tovább!
Rég jártam erre, mert kicsit "elengedtem" a füvet. :) Nem azt jelenti, hogy nem foglalkozom vele, csak a kutya fontosabb lett.
Amúgy nem néz ki rosszul, csak a nagyobb részen, ahol télen sokat mászkáltam, és letapostam a havat, ott vagy megfagyott (van ilyen?), vagy a tavaszi ébredés alatti keményebb igénybevétel miatt kicsit nehezebben regenerálódott, és pár helyen kikopott. Ez még nem is zavarna, majd ősszel bevetem a lyukakat, viszont most elkezdett tenyérnyi foltokban elszórtan száradni. Gondolom ez gomba lehet, ezért rászántam magam, hogy lepermetezem idén először. Eddig elég bio volt a fű a kutya miatt, műtrágyában is egy "állatbarát" verziót használok, de most már ráférne legalább egy permetezés, mielőtt elkezd tönkremenni.
Az lenne a kérdésem, hogy az ABD vagy a Ridomil az, amelyik kevésbé mérgező, vagy amelyik után hamarabb használható a fű? Vagy van valami más javaslat esetleg?
Köszi előre is.
Ui.:A gyeptrágyázóm azóta megnőtt kicsit, és többet is fogyaszt... :)
Puma extrát milyen arányban kell keverni a pázsit permetezéséhez? A leírás alapján 1 liter/1 hektár 200 liter vízhez. Ezek szerint 100 m2-re 10 ml szer kell és 2 liter víz. Ez nekem nagyon furcsán hangzik. Ki milyen keverési aránnyal szokta használni a Pumát?
100 napos substralt raszoltam lassan 1 honapja. Napi locsolas van, sajnos lakopark, ez ellen nem tudok sokat tenni (semmit). Es azt latom mintha picit kezdene megint az eros zold szinebol veszteni. Valahol olvastam hogy nyar elejen meg lehet, de utana mar nem szabad petisozni.
Szoval a kerdes(ek):
- Petiso mehet ra ilyenkor is? kell egyeltelen?
- Nyaron nem Kaliumban eros mutragya kene ra? Arra gyanakszom lehet a 100napos melle kene meg vmi kiegeszitot szorni, mint tavasszal a petiso, csak valami mast?
A locsolás nehéz ügy, nem lesz egyszerű megoldani, de talán engedni fog a kertész, ha sokat nyüstölöd.
A föld kérdés viszont szerintem megoldható 25nm-re. Az Oázis kertészetben lehet kapni kimondottan gyephez előre bekevert földet -ha jól emlékszem- 50L-es zsákokban.
Vagy ha ez sem működik, akkor átvágva a gordiuszi csomót:
Beszéltem a kertésszel telefonon, havonta jönnek a lakóparkba, holnap is. Sajnos valószínűleg pont holnap nem tudok itthon lenni akkor, de ha jól sejtem, megfelelő a következő hónap is.
Tőle csak a locsolás függ, más ráhatása a kertrészemre igazán nincsen. Ha jól gondolom, akkor az lenne a legjobb, ha a locsoló a napi 10-15 perc esti locsolás helyett, mondjuk minden harmadik nap menne 40-45 percet valamikor hajnalban. Jól gondolom? Tehát ha ezt meg tudnám vele beszélni, akkor legalább a folyamatos, rossz időben történő nedvesítés nem okzna problémát, inkább nálam lenne a labda.
Azaz, ha a földem nem jó, akkor hozatnom kellene valahonnan, valahogyan, de legalább a locsolás nem rontaná az esélyeimet a normális fűre. Viszont hiába jó nálam minden ( a föld, a trágya, stb.), az állandó esti locsolás folyamatosan megnehezítené a dolgom.
Azt nem tudom, hogy pl. bírja-e a rendszer, van-e annyi kapacitása, hogy 45 perven keresztül öntözzön... Ezt ő tudja, remélem.
Ha hozatnom kell földet, akkor azt honnan érdemes? Budapestre. Sajnos a kert annyira el van zárva (támfal, sövény), hogy csak a lakáson keresztül, a ~80 cm-es ajtón át lehet bármit kijuttatni, ez nem hiszem, hogy egyszerűsíti ilyen dolgok, mint pl. termőföld kijuttatását, mert szerintem talicskázni sem lehet, max. kiborítani és átvödrözni.
Továbbra is gondolkodom a locsolóvíz gyűjtéséről és általam megszabott időben való kijuttatásának lehetőségéről, ha nem megy a központi átprogramozás. Ha azt néztem, hogy 10 perc alatt 3 mm-t csapadékot juttat ki, akkor 15 perc alatt 4,5 mm-t, igaz? Ha 4,5 mm-t juttat ki 1 nm-re, akkor a 25 nm-re 4,5*25-öt, azaz ~112 litert. Jól számolok? Ez esetben 2 naponkénti saját locsolásnál ~250 literes, három naponkéntinél ~370 literes hordó kellene. Ezt is jól gondolom? Sajnos két külön csőrendszerrel megy a locsolás, két külön időben, így még nehezebb egy helyre begyűjteni, ez további probléma...
Azt, hogy szép fű lesz, már elengedtem, csak az a kérdés, hogy mit érdemes tennem addig is. Illetve, hogy vajon egy szeptemberi szellőztetéses megoldás gyomírtással és mellé egy felülvetés elég vagy nulláról kellene kezdeni?
Olvasgatom itt ahozzászólásokat és hogy sokan 5 cm re hagyják a fűvet! Nem sok az és ha nem olyan sűrű akkor majd besűrűsödik? Én olyan 3 cm körül szoktam nyírni.
Ha ennyire nincs fű, talán hagyni kellene a fenébe. Nekem kb. egy hete írt menetrendet Samubá, az neked is jó lehet. Augusztus elején kellene aszerint kezdeni az irtást, nem olyan sok kertkiülős időt veszítenétek, jövőre meg már lehetne egy remek gyepetek. Ha nem tévedek, neked van a 25 m2-ed, szóval a meló nem sok. És vakondod sincs. :) Bár ilyen kis területen talán érdemes lenne lerakni a hálót, pont a kis meló miatt.
Nálam madársóska, pitypang, útifű. folyófű (aprószulák) van főleg, az utóbbi mindig visszajön. A madársóskát korábban kell elkapni amíg zsenge és akkor kiviszi. Nem gyomirtok túl nagy elánnal. Idén még nem fújtam, lehet, hogy nem már is fogok, esetleg foltokban kinyomok 2 litert kézispricnivel.
Ha megengeditek, akkor összefoglalom a helyzetemet, lesz benne ismétlés, de így legalább egy helyen lesz minden.
Abban kérném a szakértő tanácsotokat, hogy hogyan tovább.
Tavaly ősszel glialkáztam a kertet, de akkor nem tudtam felásni, így ez tavasszal történt, majd egy kis hengerelés és vetés (agro-largo zöld turbo, nem a legjobb, ezt már tudom).
Az itteni infók alapján a locsolás nem a legjobb (napi szinten este/éjjel megy két kör locsolás, kb. 3-4,5 mm).
Ezt kiegészítettem 3 naponkánt egy erőteljesebb locsolással, és pétisó szórással (a mai napig egy alkalommal).
Ennek eredménye először zöldülő kert, majd sárguló/száradó.
Most úgy néz ki, hogy
1. a kert felénél a zöld rész az talpas muhar, nem fű
2. a kert másik részén van fű, de sárgul, és a muhar is terjed
3. a talaj felszíne fekete, zöld, algás,
4. a víz nem nagyon szívódik be, elmondásotok alapján tömörödött a talaj
Elkezdtük a gyomokat kihúzogatni, nem semmi meló, de a párom szerint őt ez kikapcsolja. Ennek következménye, hogy a terület kopasz, mert a muhar között semmi fű nem volt. Most kiszórtam az aktuális pétisót és 4 cm-esre vágom a fűvet.
Folytassam a gyomok kiszedését kézi erővel, mert ez jót tesz az őszi vetés/felülvetés esetén is, és folytassam a pétisózást is? Vagy felejtsem el ezt a kertet erre a szezonra és ősszel vegyszeresen írtsam ki a gyomot (ha igen, akkor mivel és azt hol lehet kapni?), addig nyírjam és esetleg pétisózzam?
Vagy mit?
Nagyon köszönöm!
(gondolom, nincs értelme képekkel illusztráljam a helyzetet, ha igen, akkor teszek fel ismét...)
Nekem is sajnos elrontja a füvem az egynyári perje. Kézzel húzogatom ki én is. Megpróbálkozom a kétnaponkénti öntözéssel.....hátha....Köszönjük a tanácsot!
Ez lehet vmilyen gombas betegseg, vagy a kotott talaj miatt nezhet ki igy a fu? Eloszor (csak) a kotott talajra gondoltam, de lehet hogy mas gond is van...
Mostanaban sok eso volt (elotte par helyen levegoztettem, de erdemi javulast ott sem latok), de nem sokat javult tole a fu kinezete.
Én mindig 5-re vágom, igazából felesleges az állítás is, aztán a "domborzati2 viszonyok függvényében itt-ott ettől eltér a végeredmény :-)
Amúgy van 100m^2 füvem, hetente egyszer nyírom nagyjából az év felében, legyen ez 30 hét. Így évente vágok összesen 3000m^2-t vele. 1800W, nagy fűzsákkal. Nekem az lenne a luxus, hogy egy profi gép álldigáljon a garázsban kihasználatlanul :-)))
"Tarackos és nehezen irtható, de a rendszeres fűnyírást nem bírja."
Ugye nem bambusznádra gondoltál? Az sajnos bírja a nyírást is, egyik kertünkben már 200nm-t elhódított a pázsitból... 2 hetente nyírunk, addigra a nád 1 méterre nő meg. Még szerencse, hogy puha a szára.
az agyagos talajtjavítani kell, de a homokon kívül jó lenne bele szervestrágya/komposzt is vagy 10 liter négyzetméterrenként.
Az építési törmeléket kellene előbb összszedni.
A gyomirtózás akkor érdemes, ha erősen gyomos és tarackbúzás a terület.
A totális szer hatása legalább két hét addig nem érdemes vágni és művelni mert nem pusztul ki a gyom.
Az elpusztult gyomokat is le kell vágni ha magas a maradvány mert semmi nem tudja bedolgozzni.
Az elterített földet össze kell rotálni a meglévő talajjal, hogy megfelelő érintkezési réteg alakuljon ki a későbbi ráhordott termőréteggel.
A 10 centi terőréteghez legalább 15 centi kell mert kb 30% ülepedéssel számolhatsz.
A termőréteghez hozott föld ne legyen agyagos ha lehet.
A termőrétegbe a terep endezésután vetés előtt indító alaptrágyát érdemes bedolgozni. Az olcsóbbak közül a komplex NKP 15-15-15 % hatóanyagúból javaslok négyzetméterenként 50-60 grammot.
Talaj fertőtlenítőnek rovar ellen Force 5g , mehet a műtrágyával együtt bedolgozva.
Vetés előtt tereprendezés és lépésállóra hengerezés.
A vetést be kell dolgozni fél centire legalább, de 1 centitől nem méylyebbre. Jól használható a ilyenkor a csillagkapa. Utána hengerezés.
Az öntöző víz nem állhat meg a felszínen, mert kiemeli a fűmagot a talajból és összemossa.
Nyírás 5 centisre amikor az első fűszálak elérik a 8 centis megasságot.
Egynyári perje. Foltosít és világos bokros foltot csinál. A ritkább nagyadagú viz öntözéssel kiszárítható. Gyomirtó nem nagyon van és a gyomstop a füvet nem írtja. Az ABD ettől függetlenül mehet nyírás után.
Hetente 2x nyírom a füvet. 1 hét nyaralás után hogyan folytassam?
Nyáron lelassul a fű növekedési üteme, ezért legtöbbször elég a heti egy nyírás is.
Esetedben vegyük az egyharmados szabályt. Most pl 5 centis füvet tartasz, akkor ha megjössz , megméred mennyit nőtt és a ha csak 7-8 centis, akkor elég ugyan úgy vágni mint eddig, mert kb. ez a kétharmada, de még a 9 centit is elbírja.
A gyakran magasról egyre rövidebbre vágás inkább azért terjedt el, mert a hosszú füvet a fűnyíró nem bírja rendesen levágni, hanem rongyosra tépi a levél végét. Tehát minden képpen ellenőrizd a gép munkáját és olyan magasan kezd ahol nem roncsolja még, és jól tudja gyűjteni is.
Egy jelenleg parlagon lévő területen a muhar már elkezdett kalászolni. Honnan lehet tudni, hogy ha most lekaszálom, akkor utóérnek-e a magok annyit, hogy újra galibát okozzanak? Mikorra érik be normál esetben a muhar?
Elég gyorsan érik és pereg is. Nyugodtan vágd le, nem az a lényeg mi pereg el, hanem hogy mit csinálsz utána. Kapás művelésnél ritkul, de a pázsit elnyomja, ha elég sűrű és magas.
A talaj enélkül a pergés nélkül is tele van muhar maggal, ami évekig vár arra, hogy ki tudjon kelni. A rövid ritka fűben felmelegszik a talaj és ez elég ahhoz, hogy megjelenjen. Ezért vágom tavasszal rövidebbre nyáron pedig hosszabbra a füvet.
Ez bizony nád. Olyan ami a vízparton szép nagyra nő.
A területed vagy mély fekvésű, vagy vízparti, vagy földet vitettél oda amiben ez benne van, de vihette oda a szél is magját. Tarackos és nehezen irtható, de a rendszeres fűnyírást nem bírja.
Szerintem simán vannak olyan cégek, ahol egy ilyen részletes és profi szaktanács adásért tízezreket kiszámláznának. Le a kalappal!!! ;) (ha egyáltalán képesek ilyen szinten kidolgozni)
Nem tudom mennyire agyagos, de meg fogom csinálni a befőttesüveg tesztet. Azt látom, hogy néhol megáll a víz, és elég nehezen tudott kinőni a gaz is. Nagyon jó kis összefoglalót írtál nekem, rá is jöttem, hogy hiába olvastam olyan sokat eddig, gyakorlat nélkül nehezen állt össze a kép. Azt írod a termőföldbe keverjünk foszfor+kálium+nitrogén keverékét. Egyenlő arányban legyenek? "Magágy készítés, azaz már csak a felső ~5 cm megmunkálása >> vigyázva a vakondhálóra! és a szórófejekre." Ez a részt nem tudom mire gondolsz. Milyen szerszámmal lehet ezt kivitelezni, hogy csak 5 cm munkáljunk meg?
Köszönöm a segítségedet. Szuperül összefoglaltál mindent :)
Csak reménykedek, hátha még messze a végleges érés, vagy meg tudom állapítani hol járnak és ilyenkor nem érnek utó. Attól tartok ha fűkaszával csapom le, akkor abból hullik ki mag rendesen, hiába gereblyézem össze utána, kézzel meg azért nem egy élmény kiszedni.
Mindenképpen több nyírással térnék vissza az eredeti méretre. Nem tudom, milyen fokozatokban állítható a fűnyíród, de a megszokottnál sűrűbben /kb másnaponta/ kéne mondjuk 3 lépcsőben visszaállni az eredeti vágáshosszhoz. Én most 5cm-re vágom a füvemet, az első nyírást 7cm-el, a másodikat 6-al, a harmadikat 5cm-el végezném.
Egy jelenleg parlagon lévő területen a muhar már elkezdett kalászolni. Honnan lehet tudni, hogy ha most lekaszálom, akkor utóérnek-e a magok annyit, hogy újra galibát okozzanak? Mikorra érik be normál esetben a muhar?
Lehet, persze! Ha neked kell kérgezni, azt mindenképpen csináld meg most. Amíg még nedves a fa, addig könnyen lejön,utána kínszenvedés. Ha megnézed a keresztmetszetét, kívül látnod kell egy világosabb, 0,5-1 cm széles sávot, az a fa szíjácsa, abban folyik a fanedvek keringése. Ezt réteget célszerű eltávolítani (flex + csiszolótárcsa), mert könnyen gombásodik és nehéz megvédeni. 99%, hogy be fog feketedni, ha rajta hagyod, bármilyen profi festéket is használsz. Ha ezt megtetted, örök élet+1 nap. Vékony lazúrral felület kezeld, ne vastaggal, mert az le fog peregni, a vékony lazúr viszont beivódik a fába.
Nekünk ilyesmi van. A "régit" sajnos otthagytuk az eladott lakásunkban. Körbe lehetett forgatni 360 fokban és ki lehetett az ernyőt ferdén is nyitni. Közepére lerakva a terasz bármely részét le lehetett fedni. A szél nyilván belekap, erős szélben be kell csukni, de ez szerintem minden napernyőre igaz.
Szintén saját készítésű hintánk van akácból és jól bírja már 8-9 éve. Jó kis meló volt kéregteleníteni. Kapott konzerváló alapozót először meg lazúrt már háromszor és hibátlan.
Nekünk van egy ajándékba kapott ikea-s belógós napernyőnk. Én nem szeretem. Nagyon szélérzékeny, ide-oda mozgatja egy kis szellő is. A végleges teraszfedés előtt még lehet, hogy napvitorlára fogom cserélni.
Nekem lesz, Erdeszetnel lehet hantolt akacot venni osztalyozva meret szerint stb
---
Kicsit off. Valakinek van itt az a fajta napernyo ami oldalrol tartja az ernyot? Jo az vagy csak jol nez ki? Nem tul szelerzekenyebb mint a masik mert hogy az himbilimbizik minden fuvallattra.
Trifender Pro kilocsolása (és 2 éjjeli felhőszakadás) után reggelre ez fogadott :) Ez egy ritka gonosz gomba lehet (talán Rhizoctonia??) mert megvárta hogy kimenjen a Trifender, tudta hogy ezt követően biztosan nem fogok ABD-zni, és utána fertőzött sunyiban az éj leple alatt :D
Innentől kezdve az esélytelenek nyugalmával figyelem mi lesz, remélem a Trifender elkapja a grabancát... kérdés hogy mikor kezd el hatni.
Ezek a növények jelentek meg a füvemben nagy mennyiségben, mi lehet ez és mivel kell irtani, gyom-stop jó lehet?
Meg ezzel egy időben kellene szórnom az ABD-t is, de melyiket előbb a gyomirtót vagy a gombaölőt a nyírás után? Mennyi idő múlva lehet a másikat szórni?
Egy ideje olvaslak benneteket,mert életem első füvesítése előtt állok. Szeretném megosztani veletek hogy milyen menetrendet állítottam össze az olvasottak alapján és kérlek javítsatok ki ha valami nem jó.
300m2-es agyagos terület, ami még mindig tartalmaz építési törmeléket és hátul egy 10m3-es alapból kiemelt földet. -Glialkázás július eleje -jön a bobcat és elteríti a 10m3 földet július eleje -kiszedni a maradék törmeléket és elgereblyézni, kiegyenlíteni a talajt ( kérdés az, hogy fel kell e ásni és egyenlítés után kell e hengerelni? ) -leteríteni a vakondhálót -hozatni 10 cm termőföldet -elgereblyézni és hengerelni -glialkázni újra, füvesítés előtt 3 héttel
-gyep indító trágyát kiszórni (substral ?) füvesítés előtt 1 héttel -füvet kiszórni szeptember eleje ( amikor már nincs nagy meleg) -hengerelni -őszi vetésnél is be kell kicsit takarni?
Bármilyen észrevételnek nagyon örülnék, köszönöm :)
A lépőköveket körbe kell nyírni időnként, ez része a gyep fenntartásának. Aki ezt nem veszi tudomásul, annak benövi. Azokat főleg nem lehet feljebb rakni, mert belekap a fűnyíró kése. Szerintem így szép a pázsit a szegély mellett:
Félve írom, de nem az. :) Nálunk is toltődött a föld, pedig töltött, ami elvileg ülepedett volna. 5 cm-t nem, de 2-3 cm-t hagytunk és van, ahol már egy szintben van a járda és a föld. (És nem a járda süllyedt meg.)
Tele van a világ ilyen átveréssel. Valahol láttam egy szivargyújtóba dugható fogyasztáscsökkentőt, ami visszatáplál a rendszerbe energiát. Egy kondi volt benne, meg egy led. És a döbbenet az, hogy veszik.
20 éve benzinbe rakható fogyasztáscsökkentő tabletta dívott.
Nala volt egy resz ahova egyszinbe rakta a lepokoveket es a par ev alatt a gyep majdnem benotte, ahogy dusul vagy mittom en egyre feljebb jon aztan mar kezdi ellepni en is lattam meg is lepodtem rajta, lehet valami munkafazist kihagy nyiraskor vagy nem tudom
Már bánom, hogy nem csináltuk meg az évezred üzletét pár éve egy haverral.
Majdnem instant fű, de még jobb.
Instant víz, amihez csak vizet kell öntened és kész, már ihatod is, de addig nem kell magaddal vinned a sok vizet, elég, ha ott, ahol inni akarsz teszed hozzá. Már abból, ami ott van, természetesen. Ilyen erővel az is befuthat... vagy ma olvastam, hogy az Apple App Store-ral is lehet a semmin sokat keresni...
Azért ettől már illene gyanút fognod! Ekkora hazugságot csak a kuruzslók engedhetnek meg maguknak:
Ha valahol durván gyomos a kert / terület, ott is működik? Nem kell előtte gyomírtózni?
Az Instant gyep nem igényel talajelőkészítési munkálatokat, kb. 3 perc a munkafolyamat, és máris kész. Ha nagyon gyomos a terület, akkor 2 választás van: vagy lenyírjuk nagyon alacsonyra a meglévö füvet, azaz 2-3 cm-re és utána egyszerűen rászórjuk, vagy ha nagyon gyomos, akkor gyomírtószert kell használni. Kémiai gyomírtásnál ügyeljünk a gyomírtó mennyiségére. Nehogy kiégesse a füvet. Kémiai gyomírtás után 2 héttel ajánlott bármit csinálni a területen. Igy az Instant gyep kiszórása is akor ajánlott.
Vagy itt a komposzt ami örökké tart:
Az Instantgyep által használt gyeptrágya, kertészeti komposzt jelentősége
Mivel a folyamatos műtrágya használat 3-4 éven belül felhalmozódik a talajba,ezért kiégeti a már meglévő füvet, igy nélkülözhetetlen a természetes tápanyag utánpótlás. Az instant gyep 100%-ban természetes anyagokat tartalmaz. Kertészeti komposztot,mely tökéletes tápanyag visszapótlás a területnek,semmiféle mellékhatás nélkül hosszú távon biztosít tökéletes minőségű gyepet. A komposzt korlátlan ideig megőrzi a benne rejlő tápanyagokat minőség veszteség nélkül. Az instant gyep szavatossági idejét a fűmag határozza meg mely 3 évig őrzi meg.
hogyan adjunk el fumagot modern marketing modszerekkel :)
---
Ismerosom azt mondja hogy a hazfelujitas utani gyepfelujatasra varo terulet jarda melletti resze egy szintben van a jardaval ugy nem jo szerinte jobb lenne 5 centivel lejebb lenne a fold szintje mert a gyep majd ugy is kihozza igy meg csunyan ra fog noni a jardara. Mit gondoltok?
Azt írja, hogy 2 cm vastag elég. Akkor 1 m2-re kell 20 liter, 100 m2-re 2000 liter. 10 liter 2790 ft -> 2000 liter 558000 ft + a munkadíj! Ha nem jól számoltam, kérem javítsatok ki! Elmennek a jó büdös francba! Hogy én nem tudok ilyen bizniszt kitalálni! 2 m3 komposztból, egy zsák fűmagból és egy zsák starterből így kell milliós bizniszt csinálni!
Némileg rontja a leírás hitelességét, hogy az alul lévő előtte/utána fotókon mindkét oldalon teljesen egyformán állnak a bokrok ágai, a sövény, a falra felkúszó növény, a fák ágai tökéletesen egyformák. Ha tényleg működik, miért kell manipulálni a fotókat?
Mivel nem vagyok hozzáértő, akár működhet is... Akár...
De legalább az előtte-utána fotón dolgozhattak volna többet!
Legalább készítettek volna még egy képet!
Nem egy képet használtak volna, hanem egy másikat (legalább 1 cm-rel arrébról) is készítettek volna. Ha azt színezik ki, legalább nem ennyire átlátszó! :-)
Egy részét most, egy részét már korábban. Nem szívesen permeteznék, kutya is van a kertben, ráadásul fűkedvelő... :) Ez a gomba télen elpusztul? Tehát ha ez a baj, akkor jövőre már nem fog gondot okozni?
Ja, jól megkaptam a tavaszi vetés minden átkát. Naivitásom csúcsa, hogy olyan szép volt az elején, zöldelt, stb. Viszont most ez tényleg csak gyom, nekem meg a gyom ne zöldeljen :-).
Sajnos magam is afelé húuok, hogy ez az idény elment tanulásra... ;-)
Szeretem a kihívásokat, márcsak ezért is ellentmondok: nem lehetetlen :-). Ez most félig irónia volt. Nem lehetetlen, de nem kényelmes. A terület összesen 25 m2, ennek csak egy része ilyen, de ennek ellenére jelentős a zöld terület kopás, ha mindet kiszedem.
Gondolkodom, hogy hagyjam annyiban, és kezdjem nulláról ősszel...
Sajnálom, hogy így jártál, elég bosszantó lehet. Ha nem most nyáron a 35 fokban történt mindez, akkor lehet, hogy nem ment tönkre a termék. Remélem, használt valamit a T.P. Én inkább személyesen elmegyek érte, viszek hűtőtáskát, mert félek, hogy ebben a melegben tényleg kipurcannak a gombák.
Megrendeltem, hűtőakkuval küldik, 1 munkanapos kiszállítás. Aztán mikor másnap délután még mindig nem volt sehol, felhívtam a boltot, ők tegnap délután feladták a sprinternél (azért ott, mert az van a szomszédban), mást nem tudnak róla, csomagszámot se tudnak mondani. Nagy nehezen a Sprinter központjában kiderítették a csomagszámot, a helyi depo ez alapján előkerítette (szám nélkül nem találták), majd közölték, hogy aznap nincs kiszállítás, majd másnap kihozzák. Úgyhogy 30km autókázás és 1700 forintos szállítási költséggel megszereztem a szép meleg csomagomat.
Azt hiszem, ezt én is hagynám így, ahogy van. Ősszel legyomírtóznám és elkezdeném a nulláról újrafüvesíteni. Ahogy látom, nem túl nagy terület, szerintem kevesebb munka és jobb végeredmény. De ez csak egy vélemény.
Ahogyan gondoltam, az eddigi zöld részek egy tekintélyes része ez a fajta gyom, így jelentős kopasz részek lettek/lesznek. Igazán kevés fű volt közöttük, de most már azok sincsenek. Folytassam? Gondolom, igen. A hosszú összegzés még hátra van, de ami késik...
simonelli2, -Tsunami-, Mágor Tibor, köszi a tanácsokat! Valóban kicsit túlgondoltam, hiszen a maximum töménység van megadva, ergo bármennyi vízet hozzá lehet adni.
Kilocsoltam este, 50L vízzel kényelmesen megoldottam a 100m2-t, mondjuk nagy segítség volt a kannára csatlakoztatható széles egyenes locsolófej.
Utána jött a felhőszakadás 2 adagban, gondolom jól be is mosódott.
Köszönöm mindenki hozzászólását és véleményét. Igazából a szüleim vannak elkeseredve, mert náluk lett ez a kert rendezés. Kapom a fotókat meg szóban, hogy mi történik ott. Erre jön még a szomszédok cukkolás vagy elégedetlensége:
- gyomokat vetettek el
- akkor amikor volt kint a kertész és mondta gyomirtózni kell akkor az egyik szomszéd tiltakozott mert a tereprendezés előtti irtáskor a kertje is kapott és elszáradtak dolgai, stb. stb.
Samubá: ilyen terméket nem tudok egyszerűen beszerezni, hanem olyant amit magam meg tudok venni. Mivel nem élek Magyarországon, így itt Wolf Garden, Compo termékeket tudok magammal vinni. Ahogy már leírtam bánom nem vittem Wolf Garden magot, azzal azért jobbra sikeredett volna szerintem mint amit vettek az OBI-ban 7.000 Ft körül.
A minőségi fűmaghoz nézd meg a 67655 sz hozzászólásom gyomteszt fotoját.
Ezek végül is everris keverék tavaszi telepítésű gyomtűrő képesség teszteken készültek.
Lehet hogy érdemes lenne kipróbálnod a z everris gyomirtós műtrágyáját. A füvet nem bántja, a kétszikűeket viszi és van benne kétzsikűre csirázás gátló is, no és persze műtrágya a fűnek. Sokáig eláll, mert nálam a legrégebbi zacsi már elmúlt 10 éves és még tavaly működött, idén nem próbáltam még.
Az az egyetlen gond hogy a tavaszi telepítés alapból ilyen gyomos.
A jó termőföld tele van gyommaggal. Ezek a gyomok ilyenkor a fűvel együtt kelnek ki. Viszont ősszel , mivel már ez évben nem érlelhetnének magot nem kelnek ki és az őszi vetés nem gyomosodik vagy alig.
Nem hibás itt senki csak a telepítésiidőt nem jól választottátok meg. A kertészed pedig nem készített fel rá hogy ez ilyen lesz.
Most ronda, de a fű ezt általában kibírja és tavasszal már , mivel nem fogod bolygatni a talajt, nem fognak kikelni. 6-8 hetes korában lehet gyomirtózni a fűből a kétszikűeket, de az is ronda amikor elszárad a fű között.
Nem akarlak elkeseríteni, de a fűféle egyéves muharok még most fognak rázendíteni, mivel a talaj felmelegedett.
Nyírjad öntözd és majd megerősödik jövőre, ha most a nyáron a palántavész vagyis a pythium el nem viszi blőle a füvet.
A fűvel pont az a gond, hogy 10 cm3 mélyen biztosan nedves, állandóan, ezért alvásodék. Tömörödött is a föld. Hogy a fenyő gyökérzete milyen, nem tudom. Azt sem tudom, hogy hogyan tudnám meg. A kert sarkában van a fenyő, de a kert vége már támfal...
Jó megoldás a komplex mindent tartalmazó termékek használata, ezek is alkalmasak a magnézium pótlásra ha van benne. Lehet hogy teljesen száraz a gyökérzóna és az a gond, ezt még ellenőrizném.
Ha legfeljebb 0,5%, akkor akár kijuttathatod 100 köbméter vízzel is. A működési optimuma kb. 20 celsius (talaj), ezért valószínűsítem, hogy ezen a hőfokon a spórája is életképes. Szerintem jó lesz az eredmény!
Meg kell neki, mert Ő csinálta. Kérdés az, hogy maradhat-e ez a talaj? Vegyszereket Ő szerezze be, de a fűmagot én fogom. Wolf Garden lesz, nem pedig az amit vett az OBI-ban valami NoName 7.000 Ft-ért.
Ha jól látom a java disznóparéj, a kisebb része libatop. Gyönyörűen kiszelektálható. De a fű elég ritka, ebből szerintem értékelhető gyep nem lesz. Ősszel totális gyomirtás és jöhet a 2.0 verzió. Ha megcsinálja garanciában akkor előre beszélj meg vele minden felhasználandó anyagot és az eredeti csomagolást ott bontsa fel a szemed láttára! Gyanítom, hogy próbálna spórolni, amin csak lehet!
Ha tényleg az van az üvegben, a leírása alapján valóban szelektív kétszikű irtó. A hatóanyaga a 2,4 D elég elterjedt hatóanyag szelektív gyomirtókban. Ha nem vagy biztos a dolgodban, csinálj egy kis próbaterületet.
Totál off, de valakinek nincs ötlete, felszedés nélkül mivel lehetne hatékonyan kiszedni a gyeprácsból a földet? Kis (ültető?) lapáttal elég macerás, ha jól számoltam, 1500 lik van. Ráadásul a lapát íves, hegyes, egy lukból sok lépésben jön ki.
Remek, akkor majdnem biztos, hogy halott gombát fogok kilocsolni :D
20gr-os kiszerelést vettem, az pont elég a ~100m2 gyepemre.
Azt írja a zacsi legfeljebb 0,5% töménységben lehet bekeverni, tehát 10L vízhez maximum 50gr port lehetne hozzáadni? Namár most, 10L vízzel végigkannázni 100m2-t lehetetlen, legalább 8-10 x 10L kell hogy végigérjek a területen, úgy saccolom.
Elolvastam a kijuttatásról szóló hozzászólásaidat, de nem vagyok benne biztos hogy értem.
Kár volt átvenni. Engem a bioboltos kislány külön felhívott, hogy vigyek magammal hűtőtáskát, mert csak úgy adja oda.
Sajnálom, mert nem olcsó játék. Azért locsold ki, ha már elhoztad, de pár hét múlva szerintem érdemes lehet ismételni.
Én kb 6 hete locsoltam ki, eddig minden szép volt és jó, de most elkezdtem gyanakodni néhány helyen, hogy talán kezd vesztésre állni a jó gomba a rosszakkal szemben. Ismételnem kell, minél előbb...
Én viszont kockáztatnék, ma lefújnám kétszikű gyomirtóval (bofix, pázsitmester) méghozzá kissé emelt dózisban, kb 12-24 óra múlva pedig belocsolnám alaposan.
Vagy túléli a kicsi fű vagy nem, szvsz kicsit megsínyli, lassabban fog nőni, tehát túl fogja élni de a gaz kimegy. Később már bazi nagy lesz a gyom, emelt dózis kellene, ami még jobban árt a fűnek.
Hozzáteszem nem vagyok szakértő csak kezdő hobbikertész, ezért, ha hülyeséget beszélek, elnézést kérek.
Ezt a kertésszel akarom elintézni, mivel én nem élek ott a helyszínen. Havi egy alkalommal ha eljutok.. De ami aggaszt a nagy lelapuló leveles gazok, amiket nem nyír le a gép még a legalacsonyabb pozícióba állítva sem. Ha ezek eltűnnek, akkor a maradék és még el nem halt fű növekedhet talán?!
Nem olyan vészes ez, alapvetően követném a vudergraf által leírtakat. Nagyon nem ronthatsz el ezen már semmit, hagyd, hogy magasabbra nőjjenek a gyomok. Ha Pétisóval megszórnád, beindulna a növekedés.
Egy kis segítségért fordulnék a Nálam (biztosan) hozzáértőbb közösséghez.
A hátsó kertbe újra telepítettem egy nagyobb (25x11M) darabot a fiamnak focipályának. Húsvétkor vetettem, az azt követő hideg miatt kicsit vontatottan kelt de mára elég szép lett a gyep. Folyamatosan öntözöm (hajnalban) és 3-4 naponta nyírjuk.
A napokban késő délután jó bő zápor volt, de hamar elvonult és utána még elég meleg volt, éjjel is. Reggelre meglepődve láttam hogy hatalmas foltokban mintha penészes lenne a fű. Szürke, penész szerű dolog vonta be a gyepet elég nagy területeken. Ha kézzel átsimítottam többször akkor szinte előjött a zöld színe a fűnek. Hirtelen annyit csináltam hogy meghengereztem a területet. Aztán aznap is jó meleg volt és estére eltűnt ez a penész szerű dolog de most azokon a területeken mintha barnább lenne a fű színe.
Mi ez a jelenség/kórkép?
Kell, lehet ellene védekezni? (hiszen gondolom az eső+pára+meleg miatt jött elő, ezért is nem öntözünk este)
Mi történik ha nem teszünk ellene semmit? (csak nem lesz sokszor ez a hármas jelenség együtt)
Előrebocsájtom hogy nem mintagyepet szeretnék ott létrehozni, de azért ha lehet minél tovább szeretném viszonylag jó állapotban tartani.
Kaptam valakitől U46 D nevű gyomirtót (kétszikűre), mégsem merem használni a gyepbe, mert ez elsődlegesen kukoricához van, gyepbe nem biztos, hogy ajánlott, lehet, hogy a füvet is kinyírja.
Valahol olvastam, hogy ajánlott az AMALGEROL nevű lombtrágya, mondjuk inkább középtávon (1-2 év) mire átalakítja a föld szerkezetét, flóráját, ami segít elkerülni az ilyen gombászást.
Van ezzel kapcsolatban (is) valakinek tapasztalata?
Nálunk a fű nem tud besűrűsödni vagyis már nem is növekszik tovább és szárad el. Mivel a nagy levelű és földre terülő gyomok elveszik a vizet el, eltakarják a napot. Nincs egy nm terület ahol egybefüggő és jó fű lenne. Ez a legnagyobb baj.
Volt egy szerb anyagunk ( fater anyanyelve szerb, tehát tudjuk mit vettünk ), de mivel nem használtam még ilyesmit, ezért egy kis területen fújtam. Háááát, ez bebarnította a füvet is.....ez így működik? Vagy csak megviselte és visszazöldül? Tényleg, ez hogy meny igazából? A fű megmarad érintetlenül, a gyom pedig kiszárad közüle????
Néha nekem is jönnek. Amit látok (és a fűnyíró nem vitte le) azt kézzel leszedem. Viszonylag rövid idő alatt eltűnnek, én nem ezért nem fújtam rá permetet.
Nem akarok védeni senkit, de én 3 éve, amikor hozattam a kertembe 10kbm termőföldet, nekem kertész készítette elő a talajt úgy, hogy gyakorlatilag átszitálta a földet, minden gyökeret-pajort kiszedett, amit a szita felfogott, 2x gyomírtózással irtotta a kikelő gyomot, és még így is tele volt gyomnövényekkel az első évben a fű. Aztán második évben a fű szépen besűrűsödött és a gyomok maguktól eltűntek. A föld alatti kártevők viszont most nagyon beindultak, aggasztó a pusztításuk...
Néhány hete halogatom a villázást + vasgálic kiszórását épp a moha miatt (kötött talaj), lehet az odavágott volna neki, de hát az idő, az a legkevesebb jelenleg.
Mindegy is, ami még érdekes, hogy nagyjából azon a vonalon járkált rendszeresen két feketerigó, ahol mos kijöttek a drágák.
A fertőzött terület mellett van egy drótkerítéssel leválasztott rész, abban még nincs gomba, de a rigókat sem láttam arra...
Ezt a földet egy balatoni mezőgazdasági cég hozta. A kertépítő évek óta velük dolgozik. Nincs más mint vagy normális talajjal helyre hozzák vagy adják vissza a pénzt és más helyrehozza.
Ismét egy vélemény:
Nálatok az volt a baj, hogy nem csináltak földcserét, Ti meg elfogattátok amit mondtak, mert ugye azért hív az ember szakit, mert nem ért hozzá és bízik a másik szakértelmében.
Nálatok, Én azt mondom továbbra is, hogy aki bevállalta és megcsinálta, vállalja a munkájáért a felelősséget! Nem a vegyszerezésben látom a megoldást! Miért terheljen benneteket fölöslegesen vegyszerekkel, ha megoldható egy újabb földcserével! Igen költség, de aki eltette a pénzt az oldja meg!
A zsenge porcsin meg amúgy ehető és nagyon finom salátában, jó vastag, roppanós szára van és tele van vitaminnal. Persze kizárólag gyomírtózás előtt... :)))
Amúgy a Pázsitmester is kiviszi, mint az atom, meg az általam leggyűlöltebb gyomot is, a madársóskát. Tegnap lefújtam Glialkával egy tenyérnyi madársóska foltot, és ahogy elérte a permet a növényt, a magházból százával katapultáltak ki a magok, csak úgy pattogtak a maszkomon...a hideg is kiráz tőle...eeee...
Nem tudsz tenni ellenük semmit! Az csak a jéghegy csúcsa a lényeg mélyen a földben van, oda nem érsz le. Ez csak optikai kár! Ne törödj vele, mert a füved amúgy nagyon szép!
Nem akarlak ijesztgetni, de most még csak a gyomokkal van gondod, ami szerintem a könnyebbik vége a problémák hadának, de az ellenőrizetlen helyről származó földben lehetnek nagy számban olyan pajorok, lárvák, amik adott esetben csak két év múlva fognak kikelni és az addigra többé-kevésbé összeálló gyepet fogják elrágni alulról. Én ezzel kűzdök most, és most még nem látom, hogy hogyan nyerhetném meg ezt a csatát :/
Kellemetlen meglepetés ért reggel, a mellékelt képeken látható kalapos gombák megjelenésével.
Kérdezném a Szakikat, hogy mit javasolnak, hogyan takarítsam ki a drágákat úgy, hogy nem szeretnék újra gyepesíteni.
A fű tavaly októberben vetett, általában megkapta a szükséges kezeléseket, a talaj kissé kötött, agyagos, vízkivitel 20-30 mm/hét, a fű nagy részét egész nap éri a nap, ezért ha 1-2 napot kihagyok a locsolással egyből meglátszik rajta, tehát szerintem nincs túlöntözve.
Van kis mohásodás, rengeteg hangya, úgyhogy harcolok az elemekkel.
Első körben persze szedegetem kézzel, de kellene valamilyen módszer, ami valakinél esetleg már bevált.
Sajnos nekem nagyon lesújtó véleményem van magukat szakembernek nevező egyénekről. Mikor kertes házba költöztünk a galambdúcból, én is próbálkoztam velük. Olyannal nem is dolgoztattam az átalakítás során, akit nem úgy ajánlottak. Volt akinek kerek perec megmondtam, hogy ha nem tiltaná a törvény elásnám hátul a kertben. Ez főként az építőipari szegmensre igaz. Csak egy példa, az egyik szobában a középső 1 m2- nem takartam le. A négy fal mellett volt kb. 2-2 méter letakart felület ahol tudtak közlekedni. Szerinted a malteres vödröt hova sikerült lerakni és vajon sikerült e a frissen lerakott, felületkezelés előtt álló tömörfa svédpadlóra kimerni a habarcsot!? Na ott majdnem tettlegességre került sor!
Most már mindent én csinálok, nem kell hozzá más csak idő , bátorság és elszántság. Szerszámaim már többnyire megvannak, időm van, minden információ elérhető az interneten. A tróger munkáért munkadíjat kifizetni nem fogok, ahhoz nem vagyok elég gazdag. Ritka az olyan szaki, mint sz_attila vagy Tsunami, akik hajlandóak minőségi munkát végezni. A garanciát meg (ha egyáltalán van) általában nem tudod érvényesíteni, mert húzzák halogatják a dolgot és még többnyire számlád sincs.
No, már csak az emlékeket felidézve is felment a vérnyomásom!
A kertész ismerős is ezt mondta a telefonban, hogy a földdel jöhetett a több majd, de a magban is lehetett. Ha meg mindkettőben az a legrosszabb. Továbbá az ismerős véleményezéssel tud és akar segíteni. Azt, hogy ő vegyszert szerezzen vagy bármit tegyen szerinte sem jó. Tegye meg az aki elbaltázta és neki fizettünk a földért, a fűmagért a munkáért, egyszóval mindenért.
Igen ki! Írni is akartam neked, hogy nagyon köszönöm mégegyszer, ugyanis mióta kivitte a porcsint hatalmasat fejlődött a gyep kinézete. Már csak egy kis muhar van, amire hétfő este megkapta a Pumát. Most várakozok, mert ennek több idő kell mire látszik is valami. Próbából fújtam ki a Tomigant és a Pumát is a 1,5 hónapos fűre, és a fűnek egyik sem kottyant meg, úgyhogy örülök nagyon. Majd töltök fel fényképet.
Az ellenőrizetlen magban, mondjuk elképzelhető, hogy van gyommag, de hidd el a hozott föld is tartalmazott bőven. a kertész ismerős meg nem akar segíteni vegyszer ügyben azért mondja ezt.
Meglátásom szerint, igen! De kétszikű gyomirtóval csodákat tudsz tenni! Minél előbb fújd le! Ha esetleg lesz is olyan amit nem visz ki, azt meg ki tudod szedni kézzel.
Totális gyomirtásnál már találkoztam olyan gyommal amit a glifozát nem vitt el (pl papsajtmályva), szelektív kétszikűnél még nem,csak tudni kell, hogy mi hat.. Mondjuk a Columbus nem tudom, hogyan hat az szulák félékre, de a Tomigan azt is viszi. Még a szedret is fogja, pedig az rettenetes túlélő. Az acatra pedig Lontrel 300 kell, mert arra meg az jó. Az acat a Tomigant pl kiröhögi.
Na bravo, ezt miért nem tudja egy kertész? Pont mi jártunk így, pedig előtte hibamentes kerteket láttunk mint referencia.
Pár napja írtam itt, hogy volt a szüleimnél egy kertész aki nem kertet épít. Megnézte a terepet, most pedig azt a fimet amit az építésről más céllal vettem fel. Itt a véleménye:
Ami fel tünt az első videón, hogy jól látszik a két típusú föld. Egy világosabb és egy sötétebb színű. Első videó 36mp ledöntenek a talicskából földet, tele van kaviccsal! Sem termőföldben, sem földkeverékben nem lehet kavics vagy idegen anyag. A munkafolyamatokat másképp tanultam, de nem gyakorlom már vagy húsz éve, változhattak. Föld csere 20 cm földréteg letermelése és elszállítása, majd új réteg (föld vagy földkeverék) beterítése. Nálatok ráhordtak 2-3 cm földet, ráadásúl két félét. Az még látszik a második videón, hogy zsákból töltenek valamit, hogy honnét származik fémzárolt mag volt-e, azt nem lehet belőle kivenni. Továbbra is azt mondom, hogy vagy a talaj, vagy a vetőmag volt fertőzőtt! A vegyszerezés sem egyszerű, mert ilyen szert csak növényorvos felügyelete mellett lehet kijutatni és az összes szomszédot ki kell értesíteni a vegyszerezésről!
Tapasztaltabb kertbarát emberkének a tanácsát szeretném kérni hogy ilyen meleg időszakban milyen műtrágyát használjak pázsitra amitől szép zöld lessz és jobban birja a meleget?Esetleg cropcare 11_11_21 a 25kg_os változata?
Persze hogy gyomirtózni kellett volna :) Tele volt gyomnövény magokkal. Az első gyomirtásod szerintem felesleges volt, ha arra a területre lett ráküldve az új hozott föld.
Tehát ha jól értem, akkor nem csak az eredeti földet, hanem az odahozott a talajt ami terep kiegyenlítésére lett hozatva azt is gyomirtózni kellett volna?
Szerintem kisebb félreértés történt, ezért íme a történet/kertépítés folyamata:
Van egy terület ami egyenletlen, stb. tehát változásra vár. Ennek a területnek a gyomirtózása április közepén megtörtént, majd 14 nap múlva több mint 30 zsák elszáradt gaz vittek el. Majd jött a terület végleges megtisztítása, majd rotációs kapával átjárták. Ez után hozatta a kertépítő vállalkozó a 22 köbméter földet ami eldolgozásra került. Ezzel lett egyenleges és kissé lejtős keletre a csapadék miatt a terület. Majd jött a gereblyézés, fűmag, hengerezés és még egy kicsi gereblyézés a végére. Majd indult a locsolás reggel és este.
Azért írja vudergraf, hogy várni kell a kezelés után és még legalább egyszer ismételni. A talaj tele van magokkal, miden egyes átmozgatással újabb és újabb magok kerülnek elő. ami előkerült az pedig ki fog csírázni, ebben a gyomok iszonyatosan jók.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak, van olyan gyomirtó szer nem is egy ami a talajfelszínre kijuttatva bő vízzel a csíranövényt pusztítja el a kelés fázisában. Szemre úgy látod, hogy nem kel semmi, pedig kel az, de nem éli túl. Csak az ilyen szerek a füvet is elviszik.
Ha most füvesítettetek, akkor elkéstetek eléggé. Ilyenkor már ezerrel támadnak a melegkedvelő gombák. Szerintem phytium támadta meg a füvedet. Ridomil Gold MZ-t (fontos, hogy MZ) kell kipermetezni és közvetlenül utána belocsolni, hogy a szer a gyökérzónába jusson.
Nekem az a problémám, hogy a megbízott vállalkozó ezt a földet hozatta. Azt mondja minden esetben innen hozatja. Aztán ahogy nőtt a vetés után a fű, már akkor is 2-3 hét után gazosodott. De az első nyírás után a terület 2/3-a lett tele mindenféle gazzal. Most ott tartunk a gaz legtöbbje lent van a földön. Eltakarja a füvet, ami nem kap emiatt sem csapadékot, sem napfényt.
Az rendben, hogy gaz nélküli talaj meg kert nincs, de ekkora mértékben már sok. Az a baj a fű nem tudott meg nem is tud úgy növekedni, de a gaz az bezzeg. Na erre jöttek itt tippek, hogy a talaj alkalmatlan.
Szerintem mindenhol (kivéve persze, ahol eleve csak az van) jó dolog mondjuk 10-15 cm homokréteg összerotálva a földdel, pláne, ha úgyis tölteni kell. Nálunk is ez volt a terv, csak a rota nem bírt a földdel...
Én nem értek hozzá, nyelvtanból kiindulva az agyagOS lehet jó. Nálam egy agyag réteg lehet. Jobb híján hívok egy markolóst hogy szedje ki jó mélyen. Csak az a baj, hogy nem valószínű, hogy észreveszem, mikor jutunk át rajta, hacsak nem találunk egy szép sárga reteget - legalábbis valamiért sárgának gondolom. :) Ha nem lesz egyértelmű bűnös réteg, akkor azt sem tudom, mivel töltsem vissza a likat, mert az agyag visszaszórásának sok értelmét nem látom.
Úgy tudom, hogy a fűnek csak a jó vízelvezetésű talaj felel meg, egy ismert márka fűtelepítésről szóló kiadványában azt olvastam, hogy a fekete erdőtalaj és homok 50-50%-os kevert elegye adja a legjobb talajt a fűnek.
Én fának ástam gödröt (ahol előtte csak szenvedett az elődje), most valószínűleg mélyebb gödröt sikerült és kiderült, olyan agyagréteg van ott, hogy a beleesett eső gyakorlatilag nem tud elszivárogni, csak a párolgástól szárad(na) ki. Így már értem, tavaly a fa miért szenvedett, mikor locsoltam és mitől kelt életre, mikor már lemondtam róla és nem kapott vizet. Csak addigra a gyökere rohadt el...
Szóval, ha nagyon agyagos, óvatosan az öntözéssel.
a kert topikba írtam először, aztán találtam ezt a célcsoportot magamnak :) úgyhogy kérdeznék itt is a füvemmel kapcsolatban:
Tehát elkezdtünk füvesíteni, nagyon szépen és gyorsan nő az új fű, a legtöbb helyen gyönyörű élénkzöld, de foltokban elkezdett barnulni és kiszáradni:
Ez mitől lehet? Agyagos talaj van, látszólag szereti (van egy kis terület, ahol hozatott fekete porhanyós termőföld van, de ott alig akar kikelni a fű). Naponta locsoltuk esténként, leszúrható körbeforgós spriccelővel, minden területen kb. fél órát (arra gyanakszunk, hogy esetleg ez volt sok).
Trágyázva nem lett.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy ezt mi okozhatja?
Én a gyomstop-ra gondoltam, ott a literes kiszerelés elég 100 m2-re, szóval az huszad olyan "erős".
Viszont akkor a bofix csak simán a "gyepbuzi" faktor miatt annyi. Meg mert a gyomstop is hasonló árban van. Kartel, még ha nem is egyeztettek. Vagy esetleg valami állami sarc, ki tudja?
Regebben kerdeztem egyet de kevertem a tarackot a perjevel mar felalomban :) ezert bemasolom hatha igy mar ertheto mit akartam kerdezni :)
"Van egy terulet ami jo suru oyan mintha pihepuha szonyegen jarnek mezitlab. Erre jon ma ismeros azt mondja az gyom nem gyep hanem tarack. Meg hogy a felujitaskor tonkretett helyen ahol gereblyezem a kavicsot a maradek gyepbol ott is tarack van. Es gerebleyzeskor egy csomo tarackgyokeret gereblyeztem ki darabokba. Lehet hujeseg de azzal kene felszorni a hezagos teruletet nem fumaggal. Majdnem ket honapi szorakoztam mindenfele keverekkel mashol hogy a foltos reszeket befuvesitsem. Ez meg no mint a veszedelem nyirni se kell annyit mert laposan terjed. Mit gondoltok?"
Azota annyi tapasztalattal bovultem tarack ugyben hogy van egy elkeritett kiskert ahol bogyos gyumolcsoket raknank es egy darabig megallt a projekt de harom reteg agroszovet lent maradt a foldon. Es mikor ma elrendeztuk akkor kicsit horrorisztikus latvany fogadott mert az agroszovet alatt minden kipusztult de a tarack csak kuszot maszott mindenfele feher volt mert napot ugye nem kapott. A kert mas reszeit is takartuk ezzel meg kavics is van rajta. vajon ez van azok alatt is?
A Bofix és a Colombus gyártója ugyanaz. És nem 10x, hanem 16-18x az ár. Miközben az anyag ugyanaz, nem hígabb, nem töményebb. Egy 10ml-es Bofix a gazdabolt.hu-n 2000Ft, ami 400m2-re 60ml-t számolva 12000Ft. Miközben a literes Colombus 11400. És igaz, hogy a Colombus II. kat szer (pusztán a mennyisége, nem a veszélyessége miatt), de bizony a legtöbb helyen odaadják, vagy megoldható, hogy kapjon az ember.
Nekem elhanyagolt a kert, automatikusan a telibe fújással számoltam.
Valahogy úgy lehet, hogy Colombus-ként árulva is megéri gyártani, így a hígabb, kiskerti kiszerelésnél a "gyepbuzi" faktort kell megfizetni. (Meg némi plusz költség is van, de nem az okozza a kb. 10x-es árat.) Az már egy jobb kérdés, hogy mondjuk a Colombus gyártója miért nem száll be a házikert ágba, ha a C-hoz kepest dupla áron adná, majdnem dupla haszna lenne és simán tarolná a piacot. De még 5x-ös árral is fele lenne pl. a gyomstop-nak. Persze az is lehet, hogy részvényes a drága szerek gyártójában.
Az a szánalmas ezzel a Bofix Garden-Colombus játékkal, hogy ha a literes Colombusból csak 1 dl-t használok, már olcsóbb, mint a Bofix. Aztán ha lejáratkor kidobom, na az környezetterhelés, még ha veszélyes hulladékként is adom le. Nem lenne jobb nem szívatni a kiskert tulajokat?
Ha már gyom. Meglehetősen sűrű a füvem (1,5 éves Uniform), de mégis jön ki a muhar egyes részeken, akár a legsűrűbben is. De a kert többi részén (veteményes) és nagyon nyomul. Mi történt most, valami mutáns muhar? Tavaly nagyon szenvedtem vele, idénre totál sűrű lett a fű, mégis jön, pedig reméltem, hogy idén nyugi lesz.
Mekkora terület, hogy ennyire nem fogy? Nálam 500 m2, ha 20 ml-rel fújom, 1 dl egy adag, ha 2x fújom évente, 5 év alatt el is fogy, de egyszerinél is a fele.
Nekem is 5 éves és még működött 1 hónapja. Mivel lusta voltam elpasszolni egy részét, még mindig van 7-8 dl. Ha nem döglik be, akkor elég sokáig kihúzom vele. Igazából azt lenne jó tudni, hogy valamelyik komponens nem bomlik-e olyan részekre, ami a füvet is károsítja.
Direkt magas cucc, jó nehéz (20+)kg/db, vakond nem emelné meg. :) Holnap megpróbálom asztali gépen megkeresni, hátha jobban megy, mint mobilon. De legalábbis gyorsabb.
Tudom, de ez valami más volt, talán nem is szegélykő néven futott. De képtelen vagyok rájönni, az inkognitó mód miatt meg vissza sem tudom keresni. Amúgy rosszul írtam, valami 30 cm körüli hossza volt, ezért tetdzett meg. Még annyi rémlik, hogy nem a legnagyobb gyártók (Fr., Leier) oldalán találtam.
Szegély kő az 50 cm hosszú 5 cm széles és 20-25 cm magas gyártó válogatja . A talpa sima visszintes a tetelje kicsit íves . Színe meg a bánat tudja Szűrke,Piros ......
Gyepesítés melléktermékeke a szegélykő. Gondolom, sokfélét használt a topik népe. Múltkor láttam kb. (max.) 10 cm széles, egyik oldalról íves, max. 50 cm hosszú (hogy ívelt lehessen) követ, de most képtelen vagyok megtalálni, de még a gyártót sem találom. Valaki nem rakott hasonlót, aki a fajtájára is emlékszik :) ?
Viszont ebben a leírásban a kijuttatás nagyobb brutál, 10 l / 10 m2. 50x biztos nem töltöm meg a 10 literes permetezőt (vagy 100x az 5 literest). :) Aki használja, hogy használja?
Kösz! Akkor beruházok 1 l-be, aztán legfeljebb mégis kell szomszédságban is.
Fűre milyen dózis kell belőle és milyen arányban kell hígítani? Elvileg 1 ha-ra elég, de ahogy néztem, növényenként változó - persze fű pont nincs feltüntetve.
Gyerek (15 és 20 évesek) van, de ezzel nem lehet megfogni őket :-). Ráadásul nem egyszerű kézzel kiszedni, pláne úgy, hogy a mellette lévő minimális fű ne jöjjön...
Nekilátok szépen, így növelve a kopasz részt, hehe...
Szedegesd ki, 25 m2-en nem tarthat olyan sokáig. Mi sokan jó pár száz m2-en harcolunk, ehhez képest a Te területed zsebkendőnyi. Has van gyerek még játékos verseny is lehet belőle!
Nincs mit. Nem akarok senkinek se a pénztárcájában turkálni, de talán érdemes mindkét fajtából venni 1-1 zsákkal. Tudom, nem olcsó, de tényleg kiadós, 80kg még 800nm-re is sokáig elég.
A Pázsitmestert meg hát attól függően kell kijuttatni, hogy mennyire gyomos a pázsitod. Az enyémre nem fogok bekeverni 10L-nyit, az biztos, mert csak pár tenyérnyi gócpont van, ahol felütötte a fejét az útifű, gyermekláncfű, meg a madársóska. De ha Nálad rosszabb a helyzet, akkor talán érdemes "szőnyegbombázás" szerűen lepermetezni az egészet. Olvasd el figyelmesen a használati utasítást, nem mindegy, mikor nyírsz előtte-utána füvet, a pára, a csapadék stb. szintén befolyásolhatja a hatásfokot.
növekedési időszakban meg Pétisóval egészíteném ki.
Nekem a Gyom-Stop nem igazán vált be, biztos más meg mást mond, de nekem /Kwizda ügynökként nyilvánvalóan :) / a Pázsitmester Profi vált be. Nekem nagyon szépen kivitt minden oda nem illő gyomot a kertből, úgy, hogy tavaly egyáltalán nem is kellett gyomírtózni. Idén fog kelleni sajnos, ez biztos.
Na, ez a jobbik eset akkor. Ha látod, hogy valahová tiszteletét tette, öntözd meg izibe' tiszta vízzel. De nyilván 0-24-ben nem lehetsz a nyomában, viszont a kutyapisi bizony kiégeti a beállt gyepet is. Erre akkor házon belül kell valamilyen megoldást találni. :)
lány kutyus van igaz kis testű, és mivel már elég nagy a fű, nem is szóltunk rá, ha ráment. (első kertesház, ezért is a nyári a füvesítés, mert elég lehangoló a kert látványa még)
Egyébként nagyon élvezte a füvet, de akkor át kell szoktatni valahová :(
Persze, nyírd le mindenképpen, azzal is ösztönzöd a sűrűsödésre, növekedésre.
Öntözhetsz napközben is, ha nagyon ki van száradva a talaj, de mindenképp úgy időzítsd, hogy éjszakára ne maradjon nedves a fű, mert az nagyon kedvező feltételeket teremt a gombák terjedésének.
Ha nem látsz lyukakat, kisebb túrásokat a földben a foltok környékén, ami valamilyen rovarkártevő jelenlétére utal, és nőstény kutyád sincs, akkor szinte biztos, hogy gomba lesz. Nagyon gyorsan tud pusztítani, sok fajtája van. Vannak a dollárfoltok /ez az lehet/ meg boszorkánykörök meg még sok más is. A gyakori locsolás kimossa a talajból a tápanyagokat, így szerintem hamarosan érdemes lesz pótolni azokat. Viszont az időjárás miatt én most nem Startert adnék neki, mert a túl sok N most kedvezhet a gombás fertőzésnek, és a meleg miatt amúgy is kell a fűnek a Kálium.
köszi. Valahol már 10cm feletti, van ahol 5cm... nyírjam le azt a részét, ahol már nagy?
Este nem szoktam öntözni, inkább reggel, vagy max délután, ha nagyon süt a nap.
Ezek a barna foltok most lettek, ma reggelre. Előtte nem láttam ilyesmit. Vasárnap elég sok eső volt, meg előtte pénteken is, locsolni sem kellett. Ilyen hamar begombásodhat? :(
A tévedés jogát fenntartva megpróbálom összefoglalni, hogy én mit tennék a helyedben, hogy megerősítsem a fiatal füvet.
Először is a nyári nagy melegben nem igazán szerencsés füvet vetni, de ha már megvan, próbáljuk kezelni a helyzetet. Látszik, hogy a fiatal, gyenge fűszálakat megtámadta a gomba. Erre Ridomil Gold-ot, vagy ABD koktélt /Amistar+Bumper+Dithane/ szoktak a szakik javasolni, kipermetezni, a Ridomilt beöntözni. Érdemes párat visszalapozni, nagyon gyakran előfordul ez a téma. A füvet nem gyógyítja meg, de meggátolja a terjedést. Fontos, hogy csak hajnalban öntözz, este soha! Én hagynám legalább 8-9 cm-re megnőni a füvet, hogy minél több árnyékot vessen az alatta lévő földre, hogy ne száradjon ki. Max. 5-re vágnám vissza a 2/3-os szabály szerint. /A vágás előtti magasság 2/3-ig szabad visszavágni a füvet, hogy szépen gyarapodjanak a levelei/ Mindig éles késsel vágd a fiatal füvet, hogy ne húzza meg. Én egy-két héten belül adnék neki Kálium túlsúlyos műtrágyát, hogy jobban bírja a meleget és szárazságot és az egyéb stresszfaktorokat.
A kopasz foltokra szerintem szórhatsz még fűmagot, hajnalban alapos öntözés, három-négy naponta nyírás.
Sziasztok, egy kis segítséget kérnék. 3 és fél hetes a füvem, első vetés. Reggel észrevettem, hogy foltokban kirohadt, illetve van, ahol meg elkezdett eltűnni. Kifakul és el is szárad.
Illetve fogalmam sincs, mikor kéne vágni. Ahol kicsit árnyékosabb rész van, ott már 10cm feletti, van ahol ennek a fele.
Ültetés előtt egy héttel kapott starter műtrágyát, kézi szóróval, elvileg az egyenletesen ment mindenhova. Első két hétben pedig naponta minimum 2x locsoltam, hogy kikeljen ebben a melegben.
Mivel ritka még a füved, meg tud telepedni és elveszi az életteret a nemes fűfajtáidtól. Így semmi esélye nem lesz a vetésednek, hogy megerősödjön és összezáródjon. Ha jól tudom ez egynyári gyom, így ha most kiszeded és a rendszeres nyírástól a fű besűrűsödik idén, jövőre már nem tud megtelepedni!
Kinagyítva a képet, wtman muhar tippjét erősíteném meg. Pirók ujjasmuhar lehet a tettes. Ha vannak rajta kicsi szőrök akkor szinte biztos, tehát gyom és nem az eredeti keverék része. Kiírthatod vegyszeresen, de akkor felülvetni is kell.
Volt olyan nyár, hogy kísérleteztem a délután 2 órai locsolással. Minden nap mentek a körök pár percig. Eredmény : minimális plusz víz fogyasztásért (kút van(:-)) üdezöld maradt a gyep. DE! Sajnos pár növény nem bírta a dolgot és beadta a kulcsot. Tehát aki tud úgy locsolni, hogy csak a fűre megy a víz az csinálja nyugodtan, megéri!
Az tuti, hogy ez gyom, nem a keverékedből jött. Szerintem vmelyik muharféle, de ebben nem vagyok biztos. Azokon a helyeken tud megtelepedni, amelyek nem záródtak még, hézagosak. Szedd ki, mert a kis nyomorult képes lesz a fűnyíró vágásszintje alatt termést hozni!
Ez egy városi legenda. Egy frissítő locsolás a kánikulában kimondottan jót tehet a fűnek, sőt, a hideg víz és a párolgás révén kicsit lehűti a talajt, emiatt a melegkedvelő gombák terjedését némileg gátolja. De pont a párolgás az, ami miatt nem szokás tűző napon locsolni.
Ekkora kertre erdemes meg a Gardena R40Li vagy a Worx WR105SI esetleg Bosch indego. Ebbol aWorx legolcsobb es legtobbet tud. Gardena leghalkabb es a Bosch meg kicsit logikusabb mintaval nyir. A worx nemet amazonrol lett beszerezve itthon nem kaphato. A worx varja nalam a kert rendbetetelet utana tudok beszamolni rola. Tsunaminak van meg husqwarna ha jol emlekszem de egy ideje nem jar erre es nem valaszolt arra a kerdesre sem mit csinal a kutyapiszokkal, bar el tudom kepzelni :)
Van egy kb 75m2 területem, amit a nap reggel 10 órától este 18-ig telibe süt (árnyék nincs). Át kell állítanom az öntöző rendszert és emiatt úgy jönne ki a locsolási idő (a kutam alacsony vízhozamával számolva) hogy 11-15 között tudnám kilocsolni a megfelelő mennyiséget. Én úgy tudom, hogy nem okoz gondot, de kérlek cáfoljatok meg ha rosszul tudom. Valóban urban legend, hogy kiéghet a fű?
Azthiszem kd extra csatornacső a neve. Egyenként raktam bele a vasakat,mert a közepében van egy cső ami a henger tengelye,igy átszurni nem lehetett..5centit álnak ki.
Régóta olvasom a topicot és rengeteg okos dolgot tanultam itt, amit használok is a minden napokban saját kis kertem ápolásában. Világ életemben lakásban éltem kertem sosem volt, így kb semmit nem tudtam arról mit hogyan kellene csinálni /trágyázás,öntözés,permetezés stb./ Mígnem 2014. családi házba költöztünk.
A terület kb. 350-400nm, gyepszőnyeg lett lerakva, végig szegélyezve, automata locsolórendszer van. Ha valami gondom volt feljöttem ide vissza olvastam és mindig megtaláltam a megoldást. Ezer köszönet érte!
Viszont a mostani kérdésemre nem találtam túl sok hozzászólást és véleményezést.
Szeretnék vásárolni egy robotfűnyírót.
Egyrészt nagyon tetszik h mindig ugyan akkora a fű magassága, mindig rendezett, másrészt nyilván csábít h elvégzi helyettem a munka nagyobbik részét, nincs nyesedék a gyakori nyírás miatt. A fő érv viszont, hogy a képek és videók amiket láttam ilyen kertekről nagyon meggyőzőek.
Szerintem a kertem is ideális a robotnak. Semmi emelkedő, egyenletes talaj, nincs átjáró, és mindenhol szegély van. Egy kör alakú medence van amit le kell keríteni.
Szóval az itteni hozzászólásokban a Husqvarna volt dicsérve, de igazából nem is láttam más gépről véleményt.
Az én két kiszemeltem: husqvarna 310, Robomow RC308 Pro.
A Robomow-nál szimpatikus az ár, illetve a szélesebb vágás valamint a szegélynyírás funkció.
Szóval valakinek van konkrét tapasztalata a két gép valamelyikével? Jó nyomon járok? Illetve bármilyen vélemény szívesen fogadok!
Teljesen igazad van! Azt mondta nekem egy kertészkedésben "járatos" emberke hogy a 3. 4. képen látható gyom az a talpasmuhar. Samubának köszönhetően mostmár tudom hogy ez nádképű csenkesz.
Mit tanácsolnál hogyan tudom őket eltüntetni? Vagy csak egyszerűen öntözzem meg bőségesen és utána próbálja meg kihúzni?
Samubának köszönhetően észhez tért a füvem, megszűnt a sárgulás. Oka: víz és tápanyaghiány volt valóban, így kiszórtam a maradék YaraMila Cropcare 23-7-7 műtrágyát és locsoltam ezerrel. Tudom, ilyenkor már K túlsúlyos táp lenne az igazi.
Kérdéseim:
- Milyen tápot érdemes venni a fennmaradó hónapokra, esetleg télre? Fontos az ár-érték arány, így a Scotts nekem kicsit drága (800 m2-re kellene)...
- Apósomtól kaptam zsákba valamilyen műtrágyát, ami pirosas és por szerű, darabos. Szőlőhöz is szokták használni elmondása alapján. Van sejtése valakinek, mi lehet?
- Továbbá rengeteg parlagfű jelent meg (falu szélén lakunk) a fűben, ami gondoltam majd a fűnyírást nem fogja bírni. Tévedtem... és csak egyre több lesz. Milyen gyomirtót ajánlanátok, ami a füvet nem bántja, de a gyomokat (főleg parlagfüvet) eltünteti?
Tud valaki segíteni, hogy mi ez, és hogyan lehetne eltűntetni? Folyamatosan hozza a virágait, félek, hogy kontrolálhatatlanná válik a terjedése, ezért szeretném mihamarabb kiírtani.
Nekem az az ötletem van, hogy körbemaszkolom kartonnal és lefújom Glialkával, aztán újravetem ezen a tenyérnyi folton. Ez hülyeség, vagy működhet?
Ezekkel szerintetek mit lehet kezdeni? 2 napja 1cm-mel rövidebre nyírtam a füvet és akkor láttam pár darab kis gombát... mára igazi telepek vannak (2 napig nem voltam itthon). Ez valami szegfűgomba? Érdemes rá vasgálicos beöntözést végezni? Mit próbáljak ki rá?
Leo szivattyú Leo nyomáskapcsolóval az aknában a tegnapi eső után teljesen víz alá került ( szomszéd lemeztetőt csinált és nem tette oda a csatornát, minden a szivattyúházra ömlött ). Szerencsére éppen ki volt húzva, mert gyanúsan sokszor bekapcsolt, amit éppen készültünk ellenőrizni. Kimertük a vizet, de a kérdéseim:
1. Ezek úgy vannak összerakva, hogy nem áznak be?
2. Ha beázott akkor mennyi ideig kell várni, amíg újra be lehet kapcsolni. Vegyük ki és tegyük a napra? ( garanciás, én biztos szét nem szedek semmit )
Jönnek a 34-38 fokok, azt hiszem néhány nap locsolás nélkül kikészít mindent....pont most nem lenne jó szivattyú nélkül maradni.
Kérdésem az lenne, hogy Micro- Drip- System 13 mm (1/2") merev akár föld alá elásható csöve hogyan hozható össze a Flex 3/4"-al? Van egy csődarab amit el kellene tenni a föld alá, de előtte és utána flexibilis lenne.
A Puma a képen látható gyomok és nem gyomok közül semmit sem visz ki. Tökfeleslegesen dolgoztál és terhelted a környezetedet! Miért nem először kérdezel?
A talajod kötött és lassan veszi be a vizet. Jól feltételezem, hogy árnyékos is? A nedves talaj algásodásábó,l következtetek. A dithane hatóanyag kiviszi, feltéve ha lekezeled ridomillal. Napos helyen több a gyom is.
A dél-keleti sarokban van egy fenyő (ennek barnulnak az ágai), a dél-nyugatiba egy ecetfa (ez nagy hiba volt, szép, tetszik, de mindenhol jön, ez nem tetszik), és a két oldalon sövény. Ezeknek van némi árnyéka, főleg az ecetfának, tehát a déli 1-1,5 méteres sáv árnyékos. Na, ott nem csak alga, hanem moha is van már, de szintén sárgul az egész.
Akkor az ABD-t alkalmazzam (az jó lenne, mert végre van egy-egy kis kiszerelés mindegyikből)? Reggel, mehet a nedves fűre? Ezt ugye permetezni kell?
Ridomil MZ 68-at nem tudok szerezni, csak WP-t. Azt adjam utána? Szintén permetezve? Van vasgálicom, ne inkább azt? Ezek ketten ABD-Ridomil WP (ha ez mehet) vagy ABD-vasgálic (ha ez), egymáshoz képest hogyan, mikor?
Itt ott mintha a kéziööntözés összetörte volna fiatal füvet, ettől is nagyon le tud sárgulni. Valami szórófejet tegyél fel és kapcsold össze órával, akkor nem kell őrizni és jobban be is veszi a talaj a vizet.
A slaugon van egy egyszerű, csőszerű szórófej, azt állítottam porlasztósra, illetve apró cseppekre, de elképzelhető, hogy még így is erős volt a sugár. Az automata rendszeren semmit nem tudok állítani, magam szórófejet nem tudok kitenni. A slaugos kézi locsolás is elég macera, a konyhából tudok kivinni vízet, a konyhai zuhanyos csaptelepet leszedve, a slaugot a csonkra csatlakoztatva. Nem kényelmes. Ha ezt kell tegyem fűvesítésnél (magok kiszórása) napjában többször, illetve a kinőtt fű csapadék igényének pótlására (ha kell, de ezt már nem tudom, ha 24 óra elteltével is 10 cm mélyre szinte becsúszik a csavarhúzó) hetente 1-2 alkalommal, az megoldható. Tavasztól őszig tartó időszakban napi szinten ezt nem akarom vállalni, pláne, hogy mellette "megy" a locsoló-rendszer...
A műtrágyát látom egyenletesen szórtad és nem attól sárgul. Így fényképről nem tudom mitől sárgul, lehet hogy a nitrogén már a gyökérzóna alá mosódott. Mikor jön a következő adag? Lehet az is hogy az esti öntözéstől már beindullt egy két gomba. Az alsó levelek sokszor leszáradnak, csak a sűrű fűben nem látszik annyira, mint az ilyen ritkában. Sárgulhat a pangó víztől is amitől jöhet az alga is. Az esti- reggeli öntözés másnap estig felszárad vagy még nedves?
Következő adag pétisó július első hetében lenne aktuális.
Annyira felszárad az este-éjjel történő locsolás azon a napon délután, hogy nem nedves a talaj, azaz, ha rálépek, nem lesz nedves a talpam. De ahogyan az előző bekezdésben írtam, mint kés a vajban megy le a csavarhúzó...
A késes szellőztetést csak akkor csináld meg ősszel, ha teljes felükvetést csinálsz és nyomokba jól lehet majd vetni, de helyette, vagy vele együtt csillagkapát is alkalmazhatsz. A fűmag keverékben az arány jelent valamit de az csak tömegszázalék, de mivel az egyes fűfajok magmérete eltérő ezér ugyan olyan súlyban más csirazszám lesz. Ne bopnyolódj bele. Ez azt jelenti, hogy a kevés réti perje apró magból sokkal több növény lesz majd mint a sok angolperjéől, aminek nagyobb a magja.
A zsebkendőnyi területedre igyekeztem a legegyszerűbb kezeléseket javasolni. Látom kiszedős lyukasztás javaslat is volt már. Nem hiszem hogy szükség lenne rá, más lyukasztásra sem. Sok a gilisztád ettől elég átjárható a talaj.
Örülök, hogy még nem rendeltem meg a lyuggatót... :-)
Mitől nem lesz tömörödött a talaj, mitől tűnik el az alga (ha az ABD+valamitől , lásd fent, nem)?
Gyomírtót egyelőre ne használjak?
Pénteken lenyírtam a fűvet 4 cm-esre. Azóta elég sok eső esett és ment a locsolás is (elvileg valahol van benne, lennie kellene egy esőérzékelőnek, de szerintem sosem működött, no comment, mellette a spórolás zászlaját lobogtatjuk, eszem megáll), szóval biztosan elég nedves, reggel megnézem. Mivel és hogyan haladjak tovább?
A dezormon 10-15 ml/100m2 adag 10 liter vízzel kipermetezve kiviszi a kétszikű gyomokat, de úgy látom a 3.-4. képen nádképű csenkesz van, azt nem fogja egyik sem bántani. és a puma sem.
Szerdán késő délután bekevertem az anyagot, 5 liter vízhez 5ml Puma extrát adtam és kiszórtam a 60 nm "füves" területre. Mivel nincs hagyományos háti permetezőm ezért egy kézi 2 literes pumpás "permetezővel"oldottam meg. Ma még minden a régi volt :-( Mennyi idő elteltével lehet valami változást észlelni? Jó volt a keverési arány?
Arra gondoltam hogy feltöltök néhány képet a sűrűbben előforduló gyomokról. Mivel lehetne ezeket kiirtani?
DMA 6, Dezormon, PUMA Extra, jelenleg ezekkel vannak itthon.
Látom nagyon belebonyolódtatok a fűbe. Ez egy fiatal telepítés, ha jóllátom a bokrosodási fázis még most fog következni, azaz ettől sűrűsödik majd a fű. A képeken a kikelt fű elég ritka, ez lehet kevésvetőmagtól vagy elpusztult csiranövénytől is. A talajod kötött és lassan veszi be a vizet. Jól feltételezem, hogy árnyékos is? A nedves talaj algásodásábó,l következtetek. A dithane hatóanyag kiviszi, feltéve ha lekezeled ridomillal. Napos helyen több a gyom is.
Itt ott mintha a kéziööntözés összetörte volna fiatal füvet, ettől is nagyon le tud sárgulni. Valami szórófejet tegyél fel és kapcsold össze órával, akkor nem kell őrizni és jobban be is veszi a talaj a vizet.
A műtrágyát látom egyenletesen szórtad és nem attól sárgul. Így fényképről nem tudom mitől sárgul, lehet hogy a nitrogén már a gyökérzóna alá mosódott. Mikor jön a következő adag? Lehet az is hogy az esti öntözéstől már beindullt egy két gomba. Az alsó levelek sokszor leszáradnak, csak a sűrű fűben nem látszik annyira, mint az ilyen ritkában. Sárgulhat a pangó víztől is amitől jöhet az alga is. Az esti- reggeli öntözés másnap estig felszárad vagy még nedves?
A késes szellőztetést csak akkor csináld meg ősszel, ha teljes felükvetést csinálsz és nyomokba jól lehet majd vetni, de helyette, vagy vele együtt csillagkapát is alkalmazhatsz. A fűmag keverékben az arány jelent valamit de az csak tömegszázalék, de mivel az egyes fűfajok magmérete eltérő ezér ugyan olyan súlyban más csirazszám lesz. Ne bopnyolódj bele. Ez azt jelenti, hogy a kevés réti perje apró magból sokkal több növény lesz majd mint a sok angolperjéől, aminek nagyobb a magja.
A zsebkendőnyi területedre igyekeztem a legegyszerűbb kezeléseket javasolni. Látom kiszedős lyukasztás javaslat is volt már. Nem hiszem hogy szükség lenne rá, más lyukasztásra sem. Sok a gilisztád ettől elég átjárható a talaj.
Gondolom lesz még kérdésed. Mindent nem tudtam még átnézni.
Hölgyemény az illető, soha nem találkoztam vele, a közös képviselő továbbította a levelet...
Megpróbálok vele beszélni, hátha. Az biztos, hogy ha nem sikerül, akkor a közös képviselő nem fog ezen a napi, esténkénti locsoláson változtatni. Hogy a fene vigye el!
Tenyérnyi részem van, rengeteg melóval, és úgy néz ki, hogy mindhiába. Annyira kicsi a kert, hogy a saját locsolás (a rendszerből nyert vízzel) elég nehezen megoldható (valahol lenne egy nagyon csúnya hordó, jaj!), pedig tényleg jó ötlet, hogy felfogni a vizet és kijuttatni 2-3 naponta. Elképesztő, hogy a közös részek mennyire leharcoltak, kopárak és gyomosak. A saját részek jobbak, de ha túlöntözött, gombás, algás és emelett mégis sárguló, elszáradó, az kinek jó?!? Ha kicsit lejjebb mész, megnézed a képeimet, látod, miről beszélek...
A hengerek kis átmérője miatt valószínűleg felszaggatja a füvet. Nagyobb hengerre több lyukasztó kellene. Ami nem lenne gond. A baj az ,hogy a nagyobb kerületi sebesség miatt nagyon gyors lenne. Szerintetek?
Úgy már könnyebb. Én is esztergályos vagyok. Az én talajom szerintem nem igényli ezt a dugózós lyuggatást,így maradok a tüskés hengernél. Csak lenne aki húzza. ☺
Én a csöveket nem csak élezném,hanem a végét leszűkiteném, hogy a kivágott dugó könnyen kissen belőle. Minimum 2, de inkább 4 oldalról bemetszeni 15-20 mm hosszan és összekalapálni. Így kisebb lesz az átmérője. Vagy mint a kézi lyuggatón is látszódott,a cső végébe egy kisebb cső van belépésélve. De ehez már eszterga kell. A henger csöveit se kis munka kifurni ugy,hogy a lyuggatók jól álljanak. Elég sok munka ez,én nem fognék neki. De működhet.
Mozgatja a fantáziámat a hengered. Azon gondolkodom, hogy a nagy hengerbe betennék középre egy kisebbet. A fogakat fél collos vagy kisebb átmérőjű csőből élet köszörülve kialakítani. A fogak ki tudnák venni a földet és be tudnák injektálni a belső hengerbe, ami takarítható. És a két henger közét kiönteni betonnal. Számolgatva, fél méter hosszon, ha belülre kerülne egy 125-ös cső, csak kb. 20 kiló lenne a diffi.
Mit gondoltok? Működhet?
Attila, ha emlékszel netán a kölcsönzött lyuggató gépnek milyen hosszú és milyen átmérőjű fogai lehettek?
Ezekben a irtózatos melegekben, ha lehet inkább hajnalban permetezz. A szer melegben felgőzölhet, így a kijuttatás helyszínétől távolabb is hathat. A 10l/10m2 csak szerencsétlen elírás. Kiskerti ajánlásnál mindig 10l/100 m2 permetlevet ajánlanak, de vundergrafhoz csatlakozva ez szerintem is túlzás. A 250 m2-t kényelmesen le tudod permetezni 10 l permetlével, de a területarányos dózisra figyelj oda.
Ennek mond ellent a gyepápolás területén az ország egyik legnagyobb szaktekintélye (Samubá) valamint két gyakorlati kertépítő és fenntartó szakember (sz_attila és Tsunami) itt a fórumon!
Most ha gonosz leszek, a saját pénztárcájuk érdeke, hogy problémák lépjenek fel, hiszen így több a munka...
Előkerestem a kertész válaszát az esti öntözésre. Kérdéses, hogy meggyőzhető-e, hiszen ő is szakmai ember. Egykicsit olyan ez, mint minden másnál: egyik orvos ezt mondja, a másik mást ugyanarra a tünetre/betegségre; az egyik szerelő szerint ezt kell cserélni/javítani, a másik szerint mást... Miért pont a kertészeknél lenne másként?!? :-D
Íme a levélrészlet, nem tudom megítélni, hogy mennyire megfelelő szakmai szempontból:
"Mi nem tartjuk károsnak az esti öntözést, minden automata rendszerrel ellátott kertünkben akkor megy a rendszer, 22-23 óra után.Szakmai szempontból az esti és nem a reggeli öntözést tarjuk jónak.Az esti öntözés és a gombásodás, a tarackosodás, kihalt fű nem függ össze egymással. A gombásodás akkor alakul ki, ha nappal öntöznek a nagy melegben."
Mert költség szempontjából nincs különbség a napi 15 perc (az heti 105 perc) és a heti kétszer mondjuk 50 perc között...
Mondjuk az kérdéses, hogy ha este megy, akkor az nem jó, de ha meg reggel, akkor mikortól lehet használni a kertet, mennyire ázik el...
Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy utána azt is írja, hogy nagyon elhanyagolt a kert, gyomos, tehát írtani kellene, rávetni és tápanyagot kellene pótolni. Ez természetesen a közös részekre értendő, a sajátokat mindenki úgy kezeli, ahogyan akarja...
Nálam a kertben kb 600m2 füvesízett rész van. Mikor megvettem újonan csak gyom és némi fű volt. Próbálkozgattam, azután elkeztem részenként felásni. Többé kevésbé kiszedtem az építési+bontási törmeléket, szétszórt meszet, agyagot szöget bakancsot. Úgy 8 évig tartott. Most többé kevésbé elégedett vagyok. Néhány foltban 1-2 m2-es területek amiket ásóvollával szoktam átmozgatni. Ezt akarnám kiváltani, de mivel még azt is feszegetni kell, félek ez meg le se menne.
Az egy műanyag cső,40 cm átmérőjű. A bordáknál dupla fala van,így beöntésig nem mozognak el a vasak. Jól működik. Nem szaggatja fel a füvet,hacsak nem akarsz élesen kanyarodni vele. Szerintem emiatt traktorral nem húzható. És minél szélesebb,annál nehezebben tudsz térni vele.
Nem tudom mekkora teruletet akartok igy levegoztetni, de nagyon nagyon munkasnak lesz... inkabb egy henger, amit kezzel, funyiroval, akarmivel huztok/toltok.
Nekem tetszik. Ha megrendeled kérek a működéséről véleményt. Elsősorban arra lennél kíváncsi hogy egy hétköznapi, tehát nem bemutatóra előkészített talajba bele lehet-e szúrni emberi erővel és nem károsodi-e közben. Ha jó akkor nekem is kell. Valószínűleg ha mondjul pl az auchanban árulnák már ott is volnék.
Az algásodás azt mutatja... egy dolog hogy túl van öntözve de ilyen melegben az esti locsolás meleg ágya a gombáknak. Továbbá a ritkább nagy mennyiségű locsolással a gyökérzetet lejjebb kényszerítjük...
Ez az érv nekem is eszembe jutott. Nem tudom, hogy mit gondolnak a kertészek arról, hogy 2 napig semmi, majd egy háromnegyed órás öntözés. Szerintem az automatának tudnia kellene.
Félek, hogy nem fog menni, mert a közös területek teljesen kopárak. Egy próbát megér. Beszélnem kell a kertésszel, csak félek, hogy hiúsági kérdést fog csinálni belőle.
Biztos, hogy túl van öntözve? Napi 4 mm? Más nem lehet?
Mióta nézegeted, mindig ez a helyzet. Ebben a kánikulában! Ezek szerint túl van öntözve a terület. Ergo folyik el a pénz a talajba, értelmetlenül. Na, ha erre az érvre nem hajlandóak átállítani az öntözőrendszert...
Ha már rászáradt a szer, jöhet az özönvíz is. Ez jelen esetben ha reggel 7 körül permetelsz, azt jelenti, hogy délelőtt 10-11 után már nem okoz gondot a csapadék.
Ha egy kicsit nedves az szerintem nem gond, a lényeg hogy a füvön maradjon a szer. Az hogy este már víz éri azt nem tudom hogy gond-e. A szorófejek elé nem tudsz rakni addig valamit hogy 1 napra felfogd a vizet?
Az ABD-t kifújhatod most is mert az a gyepen keresztül szívodik fel. A lényeg hogy utána egy darabig ne menjen rá víz. A többit utána is megcsinálhatod.
De van, ami eddig is volt: idő, pénz, munka feleslegesen...
Tegnap lenyírtam a fűvet 4 cm-esre, ez ugye azonnal megtehető volt. De este 7-kor, azaz 19 és 21 órával a locsolás után (ja, reggel esett egy kicsi eső) a csavarhúzó még mindig mint kés a vajba...
Sajnos azt nem tudom a megrendeléskor, hogy mikorra érkezne meg a cucc (elvileg 5-8 munkanap), de ha jól gondolom, az lenne az első, és a gombaölés az utolsó lépés. Azaz hiába vettem meg a gombaölő szereket (rossz ridomillal, amit átcserélek dithane-re), az a befejező lépés lenne. Hiszen gomba ide, gomba oda, ha tömör a talaj, akkor a gombát kiírhatom (vissza fog jönni az állandó felületi nedvesség miatt), de a tápanyagok nem jutnak el a megfelelő helyre.
Ha lazább lenne a talaj, akkor talán a folyamatos, kis mennyiségű éjszakai öntözés sem jelentene akkora gondot!
Samubá, mikor van időd elolvasni ezer nyavalygó hozzászólást, hogy utána a képeket és a leírásokat átnézve megmondd a tutit?!? :-)
Egyszer láttam egy hasonló eszközt működés közben. A probléma az volt, hogy a földbe belemenő szög/csavar nem függőlegesen jött ki hanem "oldalazva" (kevés volt a cső átmérője) és a lyuggatás helyett inkább a késes szellőztetésre hasonlított :)
azt hiszem a nagy meleg es a kotott talaj miatt lett ilyen a fuvem (tavasszal, osszel es ha nyaron nincs ilyen kanikula irigylesre meltoan zold - a szomszedom szerint). Tudok ezen azzal javitani, hogy megcsinalom hozza ezt (Home-built Lawn Aerator and Roller Combo – Part 1) a szelloztetot innen (110 vagy 125-os KG csovel, a szegek merete meg kerdeses, betonnal kiontve az egesz es onjaro funyiroval akarom huzatni ugy, hogy elotte leveszem a kest rola)? Ha ezzel vegigjarnam, akkor a viz be tudna jobban szivarogni a talajba, mert igy hiaba locsolok, a fenti par cm nedves lesz, de alatta szaraz marad. :-/
Amit én használok az sajnos nem hozzáférhető számodra (Tomigan 250 EC). Ha én lennék a Te helyedben, a Bofix Garden-t venném valószínűleg. Az szabadforgalmú, bárki megveheti. Gyakorlatilag, ha jól látom a hatóanyag alapján a Columbus kis kiszerelésű változata lehet. Viszont jóval drágább.
Ha a fenti feltételezésem igaz (kérem vki erősítsen meg vagy cáfoljon), kérd meg a kertész rokont, hogy vegyen Neked Columbus-t, (mert az már engedélyköteles, de neki biztos van kapcsolata) és anyagilag sokkal jobban jársz.
Hm, ahelyett, hogy egyszerűsödne, folyamatosan csak bonyolódik... :-)
Gyerekre mondják, hogy kis gyerek, kis gond; nagy gyerek, nagy gond. Szerintem kerttel pont fordítva van :-).
Elmenni egy lakatoshoz Budapesten. Nem tudom, hányadik vállalja egyáltalán. Nem rozsdamentes grill rácsot akartam homokfúvatni és felületkezelni (horganyoztatni, galvanizálni mit tudom én), hogy ne rozsdásodjon. A homokfúvásig jutottam. A felületkezelést, hiába volt a homokfúvó mellett, nem vállalták. Megint keresztül kellett volna utazni a várost, legalább kétszer.
De agyalok rajta, hogy érdemes-e. Egyébként a ~9000 forintos Substrallal együtt 19700 lenne leszállítva, tehát ~11 ezer. Elhiszem, hogy ennyiből bővel megoldható egy jó lakatosnak, de ha ezért még 20-30-40 km-t kell a városban autózni, kétszer, akkor... Agyalok rajta :-)
Nem tudom, még egyiket sem használtam. De egy dolgot próbálj meg mielőtt rendelsz. Nyomtasd ki a képet és mutasd meg egy lakatosnak. Egy óra alatt elkészíti Neked! Én köszönöm az ötletet, némi maradék anyagból meg is fogom csinálni!
Egyszerre írtunk: látom, hogy az ásóvillából lehet olcsóbban venni, mint ez az aerator. Nem jobb mégis egy aerator? Ha a villát csak leszúrom, akkor nem szed ki semmit, ha forgatom, akkor viszont nagyobbat roncsol, nem? Ráadásul nehéz is leszúrni és kiemelni...
Nem fér el és fel sem tudom tölteni. Abszulút praktikus és okos gondolat, de itt semmilyen barkács megoldással nem járható. Nem mintha a barkács megoldásokat előnyben részesíteném...
Vegyem azt az aeratort vagy ne? Tennék mellé még egy 5 kg-os Substralt is (külföldről) az ingyenes szállításért... :-)
A burkolt műtrágya hatóanyaga egy burokba van zárva, ami szépen lassan engedi kijutni a beltartalmat. A hatástartama egyetlen kiszórásnak típustól függően 8-9 hónap is lehet. Itt olvashatsz róla bővebben: www.kertigepbolt.hu/doksik/00000420.pdf
Nyírd 4 cm-re és ami hamar kiderül, 1-2 hét, az a gombaölőzés. Nekem az egyik közeli jó barátom mesélte, hogy a saját füvén azt figyelte meg, hogy a nitrogén dús műtrágya elő tudja segíteni a gombák berobbanását. Én még ilyet nem tapasztaltam, de lehet, hogy a pétisó hasonló dolgot váltott ki. Mire a gombaölő hatása kiderül, a pétisó is ki fog merülni, újra műtrágyázni kell. Ajánlotta itt vki a Substralt Neked, jó választás kis területekre. A profi Scotts Everris pázsitra kifejlesztett műtrágyák kis kiszerelésbe csomagolt verziója.
Egy hordó elfér? (nekem van egy 120l-es, nem túl sok helyet foglal) abból kis szivattyúval tolnám ki a vizet. Persze ha megoldható valahogy, hogy a víz bele kerüljön a hordóba :) A gond, hogy állandó csatát fogsz vívni az esti és sűrű locsolások miatt nem beszélve a szerekről amiket venni kell.
Szerintem a "Tagnak". Teljesen igaza van: biztos, hogy így várhatod a legjobb megoldást, új föld, újrafüvesítés stb. Másrészt erre szokták azt mondani, hogy kibicnek semmi se drága, vagy, ami jobban ideillik: Más lompijával verni a csalánt.
Család ismerettségi körében van egy kertész aki elment és személyesen megnézte. Teszem hozzá a Tag virágkertész de még 25 éve kertet is építet.
Tehát a gyomok mag formában a tõzeges talajjal érkezhettek. Továbbá ez a talaj önmagában alkalmatlan ide, keverni kellett volna más földdel és trágyával. Szerinte a csak gyomirtózás nem megoldás mert maradhatnak benne kiirthatatlan fajok. Szerinte a talajt szedjék le és hozzanak alkalmas talajt. Mivel már most 12 féle gazzal a terület 2/3-a fertõzött.
Egy 25 m2-es kertben hova, hogyan tennék bármit is, amiben elfér 100-200-300 liter víz?!? Hogyan tölteném fel és hogyan nyerném ki belőle? Sajnos ez bár remek ötlet, egyáltalán nem megvalósítható. Még csak nem is a házmester lelkületű szomszéd miatt...
Amúgy is akartam kérdezni a permetezést. Az Oázisban azt mondták, hogy hajnalban kellene kiadni (amikor már nem meleg a fű) és legalább 3-4 órát ne menjen rá víz. Ez működne, de hajnalban 1000%, hogy vizes lesz eleve (hacsak nem hal le megint az öntöző, tehát figyelem este, hogy megy-e, ha nem, akkor hajnalban felkelek, bekeverem, kijuttatom. Eddig mindig volt ilyen, de erre várni...
Kikötni még csak csak (egy, max két alkalomra, hogy lehessen permetezni), felfogni a vizet biztosan sehogy nem lehet.
Ez egy lakóparkos társasház, mivel mi földszintiek vagyunk, van ez a kertrész. Elvileg okos és kényelmes, hogy nem kell az öntözéssel bajlódni, gyakorlatilag nem jó megoldás, mindenkinek rakhattak volna saját csapot, külön mérővel (hogy ne menjen a csatornadíj is), aztán annyi.
Mibe fogm fel és utána hogyan juttatom ki? Á, sehogy, egyiksem...
Az a mondás, hogy ilyenkor korán vagy napnyugtakor szabad permetezni. Ha este kifújod és rövid időn belül rálocsol a házi önöződ, akkor viszont csak kidobott pénz...
Komolyan mondtam, hogy gyűjtsd be a vizet (sok legyet egy csapásra)
Rendben, akkor olyan nincs, hogy AB Trifender Pro koktél. Illetve lehet ilyet csinálni, de minek.
Akkor az lenne a legjobb, ha a Ridomil WZ-t átcserélném Dithane M45-re, szereznék egy permetezőt és azzal kezelném. Egyszerűbb lett volna a locsolás, de Ridomil MZ-t nem kapni a környéken...
Elvileg kezelhetem, de annyit tudni kell, hogy a kertekben a locsolók sorba vannak kötve. A két fejhez hozzáférek, gondolom, ha valahogyan kiszedem a Hunter rotáló és fix fejeket és ledugózom, akkor nem fogja a csöveket szétnyomni a nyomás, hanem csak szépen megy tovább és locsol máshol.
De tényleg annyira rossz, ha éjjel kilocsol 3-4 mm-t? Mert nem igazán akarok a konyhai csaptelepről víz+csatornadíjért locsolni, minden egyes alkalommal szétszedni a zuhanyfejet, rátenni a csatlakozót, az ablakon behúzni a slaugot és 1 óra (10 liter kb. 1 perc 20 másodperc alatt jön) körüli időt locsolni 1-2 alkalommal hetente...
Az AB-Ridomil-ból a Ridomil helyett legyen a Trifender? Mert sajnos sehol a környéken nem lehet Ridomil MZ-t kapni... Növényvédőt pedig nem szállíthatnak futárral, én meg nem akarok 60-70 km-t autózni 250 gr-ért.
Vagy maradjon az AB-Dithane M45? Csak azt nem locsolni kell, igaz?
A válaszaimat pirossal írtam, de mégsem úgy jött le, elnézést, így áttekinthetőbb. Olyan rossz, hogy nem lehet szerkeszteni/törölni hozzászólást...
Lyuggatásnál a 10 cm kevés legalább a duplájában gondolkodjál. A cél 15 - 20 cm-re levinni a gyökeret, ehhez odáig lazítanod kell a talajt. korábban azt írtad, hogy felásott talajon csináltad a füvesítést, nem értem, hogy tömörödhetett be ennyire ilyen rövid idő alatt! Azért arra készülj fel, hogy egy csavarhúzóval , amit ugye csak kézzel tudsz lenyomkodni, még 25 m2 is egy igen lassú és kínszenvedéses munka lesz. előtte öntözz be alaposan, mert különben le nem nyomod.
Kutya nhehéz volt ásni (nem csak azért, mert nem volt a legmegfelelőbb az eszköz), mert a kiforgatás és széttörés ment lassan, annyira egyben volt a föld. Elképzelhető, hogy nem is tördeltem fel annyira, amennyire kellett volna...
Mivel tudsz 20 cm, de akár 15 cm mélyre menni, ami ki is szedi a földkukacot? Mert előveszek egy hosszabb csavarhúzót, de az is csak lejjebb menni tud, kiszedni nem. Ráadásul az ajánlott eszköz is csak 10 cm mélyre megy, nem?
Egyébként ez megfelelő lenne? Usque 12 ezerért itt is van. A cipő, ami még szerintem a csavarhúzónál is kevésbé megy le 3-4 ezer...
Ha burkolt műtrágyát választasz, az biztosan nem fog égetni, akkor sem, ha egy kilót kiöntesz egy helyre véletlenül.
Sorry, de mi az a burkolt műtrágya?
Ha végigcsinálod szende javasolt sorát gyorsan egymás után, szerintem nem fogsz rájönni, hogy valójában mi lehetett a hiba. Minden lehetséges okot kezel és nem tanulsz belőle semmit a jövőre nézve, pedig szerintem végső soron ez lenne a legfontosabb. Kezd azzal ami szerinted a legvalószínűbb kiváltó ok (zúdítottunk már Rád annyi információt, hogy elég lábon kihordani) és kicsit várj, figyelj és elemezz. Aztán ha nem jött be, jöhet a következő.
Valóban, de vmit tennem kell és azonnal a gombaölést tudom elkezdeni, vagy a csavarhúzózást, illetve a kb. 4 centire nyírást. Viszont inkább a tömörödéssel kellene foglalkozni, nem? A gombaölés lenne a végén, nem?
Lyuggatásnál a 10 cm kevés legalább a duplájában gondolkodjál. A cél 15 - 20 cm-re levinni a gyökeret, ehhez odáig lazítanod kell a talajt. korábban azt írtad, hogy felásott talajon csináltad a füvesítést, nem értem, hogy tömörödhetett be ennyire ilyen rövid idő alatt! Azért arra készülj fel, hogy egy csavarhúzóval , amit ugye csak kézzel tudsz lenyomkodni, még 25 m2 is egy igen lassú és kínszenvedéses munka lesz. előtte öntözz be alaposan, mert különben le nem nyomod.
Kutya nhehéz volt ásni (nem csak azért, mert nem volt a legmegfelelőbb az eszköz), mert a kiforgatás és széttörés ment lassan, annyira egyben volt a föld. Elképzelhető, hogy nem is tördeltem fel annyira, amennyire kellett volna...
Mivel tudsz 20 cm, de akár 15 cm mélyre menni, ami ki is szedi a földkukacot? Mert előveszek egy hosszabb csavarhúzót, de az is csak lejjebb menni tud, kiszedni nem. Ráadásul az ajánlott eszköz is csak 10 cm mélyre megy, nem?
Egyébként ez megfelelő lenne? Usque 12 ezerért itt is van. A cipő, ami még szerintem a csavarhúzónál is kevésbé megy le 3-4 ezer...
Ha burkolt műtrágyát választasz, az biztosan nem fog égetni, akkor sem, ha egy kilót kiöntesz egy helyre véletlenül.
Sorry, de mi az a burkolt műtrágya?
Ha végigcsinálod szende javasolt sorát gyorsan egymás után, szerintem nem fogsz rájönni, hogy valójában mi lehetett a hiba. Minden lehetséges okot kezel és nem tanulsz belőle semmit a jövőre nézve, pedig szerintem végső soron ez lenne a legfontosabb. Kezd azzal ami szerinted a legvalószínűbb kiváltó ok (zúdítottunk már Rád annyi információt, hogy elég lábon kihordani) és kicsit várj, figyelj és elemezz. Aztán ha nem jött be, jöhet a következő.
Valóban, de vmit tennem kell és azonnal a gombaölést tudom elkezdeni, vagy a csavarhúzózást, illetve a kb. 4 centire nyírást. Viszont inkább a tömörödéssel kellene foglalkozni, nem? A gombaölés lenne a végén, nem?
A szórófej kikötéshez: Lusta vagyok visszaolvasni, az érintett terület a tied? Nem mint tulajdon, hanem mint birtok, vagyis teljes mértékben kezelheted, nem szól bele senki?
Sajnos a RidomolGold WP más hatóanyagot tartalmaz mint az MZ. Az itteni tspasztalatok alapján a Trifender Pro is megoldhatja a problémád.
A cipőre rakható aeratrort a gazdabolt.hu oldalról is megrendelheted és sok minden mást is, házhoz is szállítanak. A substral gyomirtot kiszórod és megnézed mennyire hat.
Moha ellen -> Vasgálic, keress rá itt, le van írva hogyan, miként (lehet kapni kis kiszerelésben is).
Vasgáliccal kezdtem (nem, előtte gliaka volt), mielőtt füvesítettem. Ez friss alga/moha (mit tudom én, a képeken látszik, de én nem tudom eldönteni). Mehet a friss fűre?
Locsolás -> Ne "tudományoskodd" túl! Minden nap nézd csavarhúzóval a talajt, amikor száraznak ítéled (nem bírod lenyomni, vagy csak kicsit) akkor öntözz egy kiadósat...én a helyedben kikötném a pi**ába azokat a fejeket amit a társasház működtet, de ez csak az én véleményem.
Mivel mindig megy (azaz este 10-kor és éjfélkor), reggelre is nedves, sőt, látom a vízcseppeket a fűvön, tehát eddig minden nap könnyű volt lenyomni. Ezek alapján nem kellene a kiadós soha (hacsak valahogyan tényleg nem tudom rendesen kiszárítai), de az heti ~28-30 mm mindösszesen (4, 4.5 mm * 7 nap).
Kikötni nem tudom, hogy tudom-e és egyáltalán nem tudom, hogy akarom-e. De ha nem lehet, akkor mindegy is.
Hozzáteszem, marha jó, hogy mindenki okoskodik (nem itt, a környezetemben, beleértve a társasház kertészét is, akire 0 ráhatásom van), hogy folyamatosan kell locsolni, attól lesz szép... Itt ugye mást mondtok - amiket én próbálok megfogadni - csak sajna eddig nem lett jobb a helyzet, inkább romlik... :-(
Műtrágya v1 -> Substral hosszú hatású gyepműtrágya 2 kg kiszerelés (ugyanúgy a Scotts Everris gyártja mint az All roundot). Drágább, cserébe nem foglal helyet.
Ha ezek is jók, akkor ám legyen, most látom, hogy van 1 kg-os kiszerelés. Még matekozom ezen...
Lyuggatás -> Elmegy a csavarhúzós módszer csak kicsit melós, és a lényeg, nem szedi ki a "földkukacokat", ellenben tömöríti a talajt, de ez a kultivátorra is igaz. Semminél jobb.
Igen, nem szedi ki. De ha a kultivátor sem, akkor olyan aeratort honnan lehet szerezni (USA, ok, de nem igazán látom, hogy küldenék ide is, pláne nem értelmes áron. Ja, és nekem most kellene, nem pedig hetek, hónapok múlva...)
ABD -> Kapható mind3ból kis kiszerelés ha nem akarsz méricskélni! (Amistar ampullás 10 ml, Bumper 25 EC 3x3ml, Dithane M-45 0.25 kg) Nagy kiszerelés nyilván olcsóbb.
Gyomírtás -> Gyom-stop Plusz 0,1 l
(A fentiek mindegyikét meg tudod rendelni a gazdabolt-ról is ha helyben nincs, vagy kényelmes típus vagy)
Sajnos nem lehet megrendelni, mert növényvédőszereket nem szállíthatnak ki, csak helyben. Éppen ezért elmentem a közeli Oázisba (nem tevén... :-)) és vettem, amit kaptam, mert Ridomil Gold MZ 68 helyett Ridomil Gold 42,5 wp volt. Azt mondták, hogy ezt is viszik...
A gyomom még csak most kezd terjedni, pl. a fenti Substral gyomirtóval (vagy más) elegendő lehet?
Sok szerencsét, és vigyázz mert a szép gyep függőséget okoz, inkább el se kezdd! :D
Moha ellen -> Vasgálic, keress rá itt, le van írva hogyan, miként (lehet kapni kis kiszerelésben is).
Locsolás -> Ne "tudományoskodd" túl! Minden nap nézd csavarhúzóval a talajt, amikor száraznak ítéled (nem bírod lenyomni, vagy csak kicsit) akkor öntözz egy kiadósat...én a helyedben kikötném a pi**ába azokat a fejeket amit a társasház működtet, de ez csak az én véleményem.
Műtrágya v1 -> Substral hosszú hatású gyepműtrágya 2 kg kiszerelés (ugyanúgy a Scotts Everris gyártja mint az All roundot). Drágább, cserébe nem foglal helyet.
Lyuggatás -> Elmegy a csavarhúzós módszer csak kicsit melós, és a lényeg, nem szedi ki a "földkukacokat", ellenben tömöríti a talajt, de ez a kultivátorra is igaz. Semminél jobb.
ABD -> Kapható mind3ból kis kiszerelés ha nem akarsz méricskélni! (Amistar ampullás 10 ml, Bumper 25 EC 3x3ml, Dithane M-45 0.25 kg) Nagy kiszerelés nyilván olcsóbb.
Gyomírtás -> Gyom-stop Plusz 0,1 l
(A fentiek mindegyikét meg tudod rendelni a gazdabolt-ról is ha helyben nincs, vagy kényelmes típus vagy)
Sok szerencsét, és vigyázz mert a szép gyep függőséget okoz, inkább el se kezdd! :D
- 4 cm-re levágnám a fűvet --> ez azt hiszem, megoldható
- kicsit száradni hagynám a földet --> amennyire a természet és az automata locsoló engedi (ergo én nem locsolok), ez is megoldható
- vasvillával végig lyuggatnám (vagy az auchanban kapható kézi kultivátorral (ötágú)) --> néztem ezeket (vasvillám nincs és nem is lesz), de ha az a lényeg, hogy lyukak legyenek, akkor a kézi kultivátor mélységben nem jobb, mint a 10 cm-es csavarhúzóm, nem? Így befektetés (és utána tárolási probléma) nélkül, ugyan sokkal kényelmetlenebbül, de megoldható a lyuggatás, nem?
- kiszórnék Scotts All-Round műtrágyát (ha nincs rutin, akkor ne kézből szórd) --> rutin nincs, de annyira nem lehet nagy történet 25 m2-re kiszórni kicsi golyókat, igen, elképzelhető, hogy nem lesz teljesen egyenletes. De akár valóban be lehet ruházni egy kézi szóróra. Ami a nagyobb gondom, hogy pl. ez is 300-350 m2-re elég. Az azt jelenti, hogy ha évente 3-szor alkalmazom (pedig nem, hiszen télire más kellene, nem?), akkor is legalább 4, de akár 7 évig is elég. Nem megy tönkre annyi idő alatt? Ráadásul megint egy 15 kg-is zsákot kellene tárolnom. Tárolóhellyel nem állok jól, sőt!
- kicsit meglocsolnám --> ez sem gond
- AB-Ridomil Gold MZ - (nem WP) vagy Trifender Pro belocsolva(én AB-Ridomil Gold MZ-tolnám ki) --> 10 literes kannám van, abba valahogyan bekeverem (a kimérés a nehezebb, a kicsi mennyiség miatt, lásd bumper 100 m2-re 2-3 ml, akkor 25 m2-re ~0,75 ml...), majd kilocsolom."
A lombtrágya sem gond, ok. A fentiek a sorrendet is tükrözik? Azaz műtrágya-locsolás-gombaírtás?
Sajnos kezdenek jönni a gyomok is és az alga/moha (ahogyan a közeli képeket látszik is). Szabad, nem szabad, érdemes, nem érdemes olyan trágyát nézni (pl. Scottsnak van), ami moha, gyom elleni? Vagy fiatal a vetés még?
Mindenkinek nagyon köszönöm! Sokat segítettetek. Rotátor lesz, itthon veszem. 1 kör, két ággal, mindkét ágon elzárókkal - így külön körösíthető az elzárókkal, ha szükséges lenne.
Én 10 éve használom elégedetten, de nem önmagában. Kb 150m2-es négyszög alakú részt középről locsolok vele (középen egy 40m2-es virágágyás) 1h 15' et alkalmanként és kívülről 8db rotoros fej befelé szintén 1 órát.
Nem mondanám, hogy barátságos az ára. A 10 rotator plusz a szállítás 19000 Ft, de erre jön még a 27% áfa (merthogy EU-n kívüli és 22 EUR felett van), így 24000 Ft, plusz a posta vámkezelési díja ami 2500, így 26500. Ugyanez mondjuk innen MP800 22800+1200, ami 24000 Ft.
Idén eléggé elszaporodott a gaz a füben. Mit ajánlanátok erre a 4 gazfajtára? Ezek amik leginkább szaporodnak. Az egyik sarokban ez, a másikban az.... , szóval nem egyszerre van mindegyik hanem mindegyik gaz talált magának egy pár négyzetmétert ahol nagyon jól érzi magát :(
1:
2:
3:
4:
Mivel permetezzek? Vagy mit szórjak rá? Köszönöm ha valaki segit!
K-Rain adatoknál valami nagyon nem stimmel ... szvsz.
Ha megnézem a magyar nyelvű katalógust, abban a KVF spricnikre teljesen más adatokat ír, mint a KVF fejekhez elérhető külön dokuban. Ráadásul utóbbin belül is vannak érdekes anomáliák.
Nem ez a gondom, hanem az, hogy a spray fejre amit kiszámolok fogyasztás az fogyasztásból, meg amit kiszámolok a locsolási intenzitásból, az nagyon eltér.
Hogy sok-e benne a giliszta, azt nem tudom, amikor felástam, akkor volt sok, és a madarak jönnek, esznek, elmennek, ennyi.
A lényegi részre adott válaszod köszönöm, magamat még amatőrnek sem nevezném, várok még, hátha valaki kiegészíti, pontosítja az általad leírtakat és majd akkor reagálok.
Mondjuk ha az átfolyásokat nézem, akkor már nem ilyen fényes a helyzet, mert közel 18liter fogy és 2 kör kell. Nem is értem a dolgot, hova lesz a különbözet?
Mindenesetre két kör azért nem akkora dolog, úgyis két ág kellene.
Gaaj, ha már kész a mérőeszközöd, akkor érdemes felvenni a vízforrás karakterisztikáját, vagyis több nyomás esetén a hozamot. De 1,8 és 2 bar-on mindenképpen érdemes lenne még lemérni, mennyi a tartalék a hozamban. A spray fejek akár kicsit kisebb nyomáson is tudnak működni. Egy K-Rain KVF-8 (ebben a boltban elég jó árak vannak általában) fúvóka (adatlap: K-Rain KVF) 2 baron, vagy kicsit alatta, elvileg pont 2 m-t locsol, és az intenzitása 45mm/óra körül van. 16m2-en ez 720 liter/óra, vagyis 12 liter/perc (a 10 literes kanna 50s). Ha ennyit tudna a csapod mondjuk 2 bar-on, akkor ezzel megoldható lenne szerintem egyetlen körrel (de nem egy ággal!). A 800-as MP rotatorral sima ügy az 1 körös megoldás, annak fele az intenzitása, az csak 6-6,5 litert fogyasztana percenként, ha teljesen nyitod a csapot még sok is lenne a nyomás.
Úgy rakd egy körre a fúvókákat, hogy ~9 liter/perc körül fogyjon a víz... mert ennyid van.
Mivel ez a terv 2,0 BAR körüli nyomáson cirka 6x3,6+4x1,8=28,8 liter/perc vizet kíván és csak ~9 liter/perc víz van >> inkább 3 kör lesz ez a spray-el.
Én is kézzel locsolok, heti háromszor felkelek hajnalban és egy órát ásítozok dideregve és szúnyogokat csapkodva a kertben. Az első 5 perc halálközeli élmény, de a napfelkeltét, a rigófüttyöt, az átázó növények friss illatát nem pótolhatja semmi. Mondjuk ennek ellenére nézegetem már egy ideje ezt:
Nekem azt mondták az gazdaboltban, hogy jó a pétisó, de azért a megfelelő NPK fontos a fűnek. Nekem a Scotts Everris műtrágyái nagyon beváltak, de vannak olcsóbb megoldások is.
Amit én mint lelkes amatőr csinálnék:
- 4 cm-re levágnám a fűvet
- kicsit száradni hagynám a földet
- vasvillával végig lyuggatnám (vagy az auchanban kapható kézi kultivátorral (ötágú))
- kiszórnék Scotts All-Round műtrágyát (ha nincs rutin, akkor ne kézből szórd)
- kicsit meglocsolnám
- AB-Ridomil Gold MZ - (nem WP) vagy Trifender Pro belocsolva(én AB-Ridomil Gold MZ-tolnám ki)
1-2 nappal később adnék neki folyékony lombtrágyát. És a megfelelő nyírásra és locsolásra odafigyelnék.
Előtte a Scotts Everris Balanced-et szórtam májusban, de az tavalyról maradt, idén már nem veszek ilyen drága holmit. Ha a lehető legolcsóbb, de még optimális megoldást keresed, akkor ez:
"némely gépnek van slagcsatlakozója a késhazon, felpattintod a slagot és járatod a motort"
Haljak meg nem tudtam mi az Isten nyiláért van slag csatlakoztató a fémházon. :))) Mármint az értelmét nem láttam, eszembe se jutott, hogy járó motornál nyomassam bele a vizet. :)
Olvastam még a tömörödés kapcsán a talajéletről, meg madarakról. Nálunk folyamatos vendég egy pár feketerigó. Szinte minden napszakban jönnek és viszik a gilisztákat főleg. Én jobban örülnék, ha a talajon futkosó rovarokat pusztítanák, de nem határozhatom meg az izlésüket. Ez mit jelent a talajjal kapcsolatban? Jót, rosszat, semmit, örüljek neki, ne engedjem?
Kedves, segítőkész amatőr és hozzáértő fórumtársak!
Rengeteg tanácsot és segítséget kaptam, mióta ide írok, amit köszönök. Most azonban jobban össze vagyok kavarodva, mint eddig bármikor. Tekintve, hogy még pontos leírások és fotók alapján sem könnyű a távolból tanácsot adni és az enyéni helyzet állandóan változik, változhat, ez érthető is.
Éjjel kicsit próbáltam több infót felszedni a nálam vélhetően kialakult helyzettel kapcsolatban.
Az elejétől kezdve a következő tanácsokat kaptam, amiket követtem is:
1. Kijuttatott víz mennyisége: az automata öntöző keveset ad ki, ki kell pótolni (az időzítése nem ideális, de nem tudok rajta változtatni; a gyakorisága és időtartama szintén nem jó, de azon sem tudok változtatni), ezért egyszeri-kétszeri nagyobb mennyiség szükséges, 15-20 mm. OK, így tettem.
2. Nincs elég tápanyag: adjak neki pl. pétisót. OK, így tettem.
3. Csavarhúzóval nézzem meg a talaj nedvességét. Most, csütörtök reggel szintén szinte mindenhol gond nélkül lemegy a 10 cm-es csavarhúzó végig. Hétfő reggel kapott ~15 mm-t, kedd este ~4-5 mm-t és tegnap este is ~4-5 mm-t. Elvileg ez nem sok, igaz?
Viszont már jó ideje ( a pétisó utáni zöldülést követően) elkezdett sárgulni, száradni. Nem foltokban, hanem mindenhol, csak nem egyszerre. Ugyancsak megjelent a talajon alga, valamint pókhálószerű izé, amit gombaként azonosítottatok. Pár méterrel arréb volt is kalapos változata. A talajra azt a meghatározást adta tsunami, hogy tömörödött.
Ami még érdekes, hogy az egyik sarokban lévő fenyő elkezdett barnulni, erre régebben azt mondták, hogy vashiányos.
Visszaolvasva azt láttam, hogy a tömörödött talaj lehet vashiányos, vagy vashiányszerű állapotú, feketés a talaj és zöld, a csavarhúzó meg megy, mint kés a vajban, a fű meg sárgul.
A fentiek alapján jól gondolom-e, hogy jelenleg nincs szükség extra öntözésre, hiába nagy a hőség, hiszen már azon a részen is, ahol elvileg egész nap süt a Nap, látok algát (fűvet egyre kevésbé)?
A gomba elleni ABD vagy AB Ridomil lenne a jobb? Én az utóbbira gondolok. De ez a tömörödést nem fogja megoldani, azaz a tápanyagszállítás továbbra is probléma. Az ajánlott aerator beszerzésére van valakinek ötlete? Arra gondolok, amivel dugószerű talajdarabokat szed ki az ember. Jól gondolom, hogy ez lenne a megoldás? Ha nem, akkor mi? Nem igazán akarok felesleges befektetésekbe bonyolódni, ráadásul ennél a megoldásnál valami homokszórás is kellene, az mi?
Szóval egy kicsit meg vagyok lőve, mert a bíztató kezdet után lassan ott tartok, hogy az eddig befektetett munka, idő és pénz (mindent én csináltam, és nem értek hozzá, OK, ez meg is látszik) hiábavaló volt, és a kert ugyanolyan lesz, mint volt, nem a fűtől, hanem a gyomtól lesz valamelyest zöld. Ráadásul az eddig megjelenő gyomokat kézzel kiszedve próbálom csökkenteni, legalább ez a harc viszonylag látványos, talán nincs is még annyi gyom (bár lehet, hogy amit én nem annak nézek, az az... :-D)
A 45 a teljes költsége lenne :) persze. Ami így nézve nem mindegy, hogy 22-ből kijön az egész (rendszer) a spray fejekkel, de rotátorral 45-50....csak ezért csípi a szemem, de hát úgy látom, áldozni kell rá végül :(
A rotátor 2500, a 10 cm es kiemelkedő 700. A 8 db így kb 25000 Ft. Lehet hogy Áfa is jön rá. Drága, de csak jobb mint 45000. Ez a Monardánál. Lehet máshol is, érdemes kutakodni.
értem :( akkor gondolkodom még, lehet, hogy ráhangolom magam a rotátorra akkor - csak ne lenne olyan drága :( örültem hogy a sprayvel viszonylag olcsón meglesz
Nem ajánlják vegyesen rakni a spray és rotator fejeket, nem lesz egyenletes a vízkijuttatás.
A spray fejek sokkal gyorsabban öntöznek, sokkal nagyobb intenzitással (nagyobb fogyasztást jelent /fej/kör), a rotator-ok kevesebb vizet juttatnak ki adott idő alatt (így több ideig kell működniük).
Az nem lenne baj, ha két körös, mert a csőmennyiség nem változik tőle, csak golyóscsap kérdése lenne...csak az ára.. olyat nem lehet, hogy két körös és vegyesen lenne a rotátor, meg a spray, mondjuk 1-1 kör így: 2 spray (90fok) 3 rotátor (180fok). bocs, ha hülyeséget mondok, de próbálkozom, hogy olcsó is legyen, meg használható is
szomorú vagyok...akkor szinte végig figyelnem kell rá, hogy egyenletes legyen az öntözés...ráadásul a sövények alatt kéne beásnom a csöveket...ennyi cső ott nehezen fér el :(
kézi indítású lesz a dolog, de a két kört azért két elzáróval megcsinálnám, így ha bírja, akkor egy körben is mehet az öntözés, ha nem, akkor külön indítgatom (csak így figyelni kell rá, hogy egyforma időt menjenek)
Fenti adatokkal a 10 fúvókához indokolt lesz a 2 kör? remélem több nem kell!!! :( Valamelyik fúvóka jó lesz fentiekből, vagy kell a rotátor?