Attól függ! Ki-be rugózásoktól ugye nem kell tartani, tehát ilyen téren nem veszi igénybe a futóművet. De ha azt veszed, az illesztéseknél gyakorlatilag olyan, mintha egy jó nagy kalapácssal rásóznál a csapágyra!!! Normál üzemben a gumi csillapít, itt viszont fém a fémen... Szóval: át kell gondolni, mit teszel sínre. Ja és a tapadási viszonyok alapvetően mások, mondom alapvetően, tehát nem kicsit :) Mielőtt szikrázva állóra fékezett kerékkel nekivágódunk valami/ki/nek :)
A nyomkarima a vasúti kerékpárokon egy plussz biztosítás(de azért abszolult nem haszontalan). Jól megépített pályán(na ilyen nincs, ezért kell mégis) nem is érintkezhet a sin oldalával. Az egyenesfutást az biztosítja, hogy a sinek befele meg vannak döntve, a kerekek futófelülete pedig kúpos. Ha egy kicsit kicsúszik valamelyik irányba a jármű, akkor a két oldalán(a kúpok miatt) nem lesz azonos a kerekek kerületi sebessége, ezért szépen visszaáll középhelyzetbe a jármű. Szép kis önszabályzó rendszer.
Kiegészítés: villamosoknál nincs kúposság, csikorognak is rendesen a nyomkarimák.
És? Ha a felni felfekvő felülete pont a felni közepén van, akkor az azt jelenti, hogy a felni nem változtatja a nyomtávot.
Tehát a két felni közepe között pontosan a gyári nyomtávnyi távolság lesz. Ezért alakulnak úgy a felni belső és kűlső nyomtávok, ahogy számolgattam.
Az meg, hogy lötyögünk, azért nem jó... vas vason, nagyok ütne, szerintem rövid úton szétszaggatnák a nagy oldalirányú ütések az akármiket. Mittudomén, szimmeringeket, zégereket a féltengely végén, kerékagycsapágyakat, ilyesmiket. Jobb ha az ott szépen precízen fut a sínen, ahogy kell. :)
Na jó, de a felni belső pereme - aminek a sín belső élébe kell kapaszkodnia - által megadott nyomtáv kisebb lesz, mint 1435mm. Egészen pontosan 1485mm-190mm, tehát 1295mm. A felnik kűlső nyomtáva meg 1625mm lesz. Ide-oda fogünk lötyögni a sínen menet közben. :-D
Ha leköszörüljük a felni kűlső peremét a felni síkjába - tehát abba a síkba, ahol felfekszik a sínre, akkor nem gáz. De végső soron, ha már vesz az ember négy limlom lemezfelnit, akkor már szét is vagdoshatja. Levágni a sínről kilógó részt, aztán csók. Úgy kisebb helyet is foglal, adott esetben magunkkal is vihetjük őket. :-D
Sőt, még csak nem is a felni belső peremére, attól kifelé kéne hegesztgetni.
Ha jól tudom, a 0 ET-jű felni azt jelenti, hogy a nyomtáv pontosan a felni közepére esik. A Range-en ha jól emlékszem 7,5 collos felni van, az kb 190mm széles. Ennek a fele 95mm.
Tehát a felni belső széle 1485-95mm, tehát bőven jó, hiszen az 51mm különbség kiigazításához csak 1-1" varia kell mindkét oldalon.
TEhát a felni közepétől befelé 1"-re hegesztünk egy nagy peremet, akkor már kész is a sínautó Range Roverből, elméletileg. :)
Nem is nagy cucc, kell venni négy lemezfelnit, aztán hülyéskedni.
Vajon anyáznának, ha a villamos előtt nyomulnék a spéci felniken a sínen? :-DD
A kübelwagen (harci bogár) meg olyan volt, hogy ha leszedted a gumit a felniről és a felnit kifordítva raktad vissza, akkor tökéletesen lehetett sínen közlekedni vele. Feltételezem, hogy ez a tulajdonsága a régi (még 5 csavaros) bogárnak is megvolt, mert a VW jellemzően nem módosított akkoriban (még) a jól bevált módszereken.
Sőt, mivel az nem baj, ha szélesebb a kerék, mint a pálya nyomtáva, végülis csak a felni belső peremére kéne hegeszteni valami lemezt, ami a sín belső élére illeszkedik, az autó nyomtávjához hozzá se kéne nyúlni. :)
Az senkit nem zavar, ha kifelé lelóg a felni a sínről. A lényeg az, hogy a belső oldalon kapaszkodjon. :)
A vasúti pálya nyomtávját a sínszálak belső élei között mérik, hiszen a koronás sínről azért nem esik le a vonat, mert a kerekek belső oldalán van a perem.
Az autó nyomtávját asszem a felni középvonala adja meg. Ezért egy minuszos ET-jű felnivel össze lehetne hozni a Range-et a vonatsínnel szerintem. :)
Nem lehet nagyon lentre rámolni a dolgokat, mint motor, generátor, meg ilyesmik, ha meg padló alá raknák, akkor nagyon lent lenne. Vagy a padló lenne nagyon fent. :-D
Godnolj bele, ott lenne a padló, ahol most a Range-en a géptető. :-DDD
De ez jó, mert megoldja a problémádat. Parkolj keresztbe a vágányon mondjuk Isaszeg/Pécel között, és kiveszi a felesleges részt a vonat. Csak össze kell hegeszetni a maradékot...
Igen, a disco valóban hosszabb tengelytávú 3 ajtósan, de ne feledd, hogy abba a tengelytávba lazán belerakták a hátsó ajtósort is.
Beltér méretében nem összehasonlítható egy 3ajtós Wrangler és egy 3ajtós disco. A 3 ajtós disco és az 5 ajtós disco között ugyanis csak két ajtó különbség van. Hossz, vagy tengelytávbeli különbség nincsen!
A 3 ajtós disco alapvetően egy nagy batár teherautó, iszonyatos hátsó raktérrel, míg a három ajtós Wrangler egy kis autóként él az emberben. Meg is lepődtem, hogy 95" a rövidebbik tengelytávja. Valami 90-es defi méretre számítottam.
Szóval azt akartam mondani vele, hogy egy egyszerű 5 ajtós kombi kasztnihoz kicsit soknak tartom a majd 3 méter tengelytávot... Mármint terepre!
Ettől még biztosan jó terepjáró, csak kicsit hosszúnak tűnik. Még a 110es defi sem ilyen.
Mondjuk ugye az sem mindegy, hogy a tengelytávba mennyire lóg bele a motortér, és azért egy soros hatos motornak hosszában kicsit nagyobb hely kell, mint pl. egy vényócnak, így nagyobb helyet is vesz el az utastérből. Lehet, hogy ebben rejlik a titok, ezért olyan hosszú a háromajtós Wrangler tengelytávja az építéséhez képest!
Land Roverből a defi ugye a nevéből adja a tengelytávot (90, és 110 inch), a Disco és a Range függetlenül az ajtók számától mindig 100" volt, kivéve persze a hosszítottat. Az 108".
Nem rossz, nem rossz, de nekem kicsit soknak tűnik az a majd 3 méter tengelytáv... Az már majdnem olyan hosszú tengelytáv, mint egy Pickup-é... Mondjuk az is fura, hogy a rövid Wrangler is 2,4 méter tengelytávú, és csak három ajtós. A Range nem sokkal nagyobb tengelytávban (2,5), és bőven négyajtós. Még az én hosszú gépem is csak 2,7 tengelytávú... szerintem terepen szopás lesz az a nagyon nagy tengelytáv, néha már az enyém is hosszabb a kelleténél.
A Camel Trophy-s kocsikon kb a festék volt gyári, meg a persze a kasztni.
A többi annyira, mint anno az a Lada Samara, amit a francia Lada importőr inditott a Paris-Dakaron. Azon a 2 embléma meglehetősen hasonlított a gyárira....
Sajna emlékeim szerint régebben -lehet, hogy nem Disco- volt olyan menet, ahol volt zár pár kocsin. A jellemző persze az volt, hogy gyári kiegészítőkkel széria gépek mentek. Ez volt a lényeg.
Na na na! A CT Disco-kon nem volt semmilyen zár! Elöl és hátul gyári páncél volt. De csak elöl a híd előtt és csak hátul a tank alatt, és mindkettő gyári. A futóműben és hajtásláncban csak annyit módosítottak, hogy hátul erősített féltengelyeket építettek be, és a hidak, a tank, a váltó és az osztómű szuszogóit kivezették a tetőre. Ne vitatkozzatok, az előbb felhívtam egy CT veteránunkat, hogy mondja meg a frankót, mert a diffizáraknál már ledobtam a láncot...
Ti srácok hogyha mélyebben belegondolok ebbe a Camertrophyba akor olyan sok értelme talán nincs is a dolognak mert hol van abba az értelem hogy eggyik a másik bakhátába csőrlőzi bele. De nem mindennek kell hogy értelme legyen vagy nem?
Elindul az sima négyben is, csak a lámpáknál van gáz. Mondjuk egyesben beindult még úgy is, hogy az önindító közben az autót is viszi... De minek, ha nem muszáj. Majd hétvégén kap eleget...
Tudommal a CT-s autók optikai tuningon kívül mást nem is kaptak.
Csörlő, tetőcsomagtartó, lámpák, meg a táblácska a tetőtartó közepére, és a spéci festés, szóval futóműben, egyebekben gyári Range-ek, és Disco-k voltak.
Innentől kezdve, hogy a Körúton látott Disco-n utólag vannak fennt a Camel trophys dolgok, vagy eredetileg, nem jelent semmit.
Legfeljebb annyit, hogy ha valóban CT autó volt, akkor azok után, amikre írtad, hogy ütik-vágják a videón őket, még mindig megy. Az meg nem rossz... :)
Landys sporttársaknak biztosan már régóta megvan, én csak pár hete kaptam meg a Camel Trophykról egy kb 1,5 órás összefoglaló DVD-t. (http://www.dukevideo.com/)
Már-már fájt a szívem, ahogy ott ütik-vágjág (sokxor teljesen értelmetlenül) az autókat. Mintha csak az lenne a versenyen a másodlagos feladat, hogy két hét alatt amortizáljanak le a csapatok 0-ra néhánytíz zsírúj autót.
Ha nem LR-t hanem Jeepet ütöttek-vágtak volna, biztosan végig sem tudom nézni :-))
A Niva tankszellőzése (szuszogó) nincs valami szerencsésen megoldva, nekem mindkettő következetesen az utastérbe büdösített (1.7i), pedig a helyén volt minden alkatrésze...
Köszönöm a megerősítést, hogy nem csak én vagyok a világon az a szerencsétlen, akinek ilyen problémája van.
Azt megfigyletem, hogy nem a tanksapka a ludas, hanem az alatta lévő csonk és a tankba menő cső közti tömítőgyűrű begyűrődik amint össze tekerem a kettőt, ahogy nézegettem, szinte törvényszerűnek tartom, hogy a gyűrű félrecsúszik. Szerencsétlen egy konstrukció.
Gázt semmiképpen nem akarok beépíteni, mert kell a csomagtartó. Az a szörnyű, hogy kanyarokba is szivárog a tömítés, a kijövő benzin egy része pedig bele megy az utastérbe. Nagyon kis koncentráció esetén is robbanhat a jószág, ezért szeretném minnél hamarabb megoldani.
Most volt egy olyan jelenség is, hogy teletankoltuk, egy fél óra múlva elkezdett kijönni a benzin a tankból álló helyzetben, pedig elötte jártunk vele. Életveszélyes. Legutóbb a 1310 TX Dacia szivatot meg ilyen szinten.
Rendszámod megvan? Az a hely egy igazi rendszámtemető. Általában ott döbben rá mindenki először hogy a rendszámot csavarozza, kötözőzze vagy egyéb módon rászögelje a vasra.
Tegnap voltam a fóti pataknál. Nem rossz hely, de a motorháztatőn hömpölygő víz ráébresztett arra, hogy oda nem érdemes egyedül menni... Azért kijöttem gond nélkül, még csak nem is prüsszentett a Bálna; nagyon büszke vagyok rá.
pinguru;Valószínúleg a tanksapkád ereszt,az meg olyan.De ha gondolod,hátsóülés ki,tankfedő lemez le.kocsit mozgatni,hátha látszik,hol ereszt.Csövek,bilincsek cseréje,megigazítása,pótlása, esetleg utánhúzása segít.de bármit teszel a tanksapka alól akkor is folyni fog,de ettől még megy a vas.Ha keményebben akarsz terepezni,és nem injektoros, gáz kell bele,meg mégy egykét apróság.
sztem simán menj el az egyik gyártóhoz és kérdezd meg az új szabályok szerinti eljárásmódot. Ők ebből élnek, náluk jobban senki nem tudja. Sztem hívd fel a Karkust, akár telcsin elrebegik az infót. Én úgy gondolom, hogy ha a vasba be van ütve az engedély szám és megvan arra a számra a műbizonylat akkor márcsak egy vizsga, beiratás a forgalmiba és kész is vagy.
Inkäbb irjätok be a googlebe ugy tuti megy A http://videos.streetfire.net/ a doltjelet a vegen ne felejtsetek le (Bocs de ez a szar mar megint nem ir ekezetet).
Nem annyira sok az csak 3 oldal. De van jobb. http://videos.sreetfire.net/ 600 oldal teli van tuningautoval de kattincs a Truck/offroad ra jobb oldalt van nagyon brutälis dolgok vannak benne. Pl:Araboknäl a sräc egy Nissan patrollal tiltäsom megy fel a homokfalon es a tetejen meg lapjärateszi a vasat (hegynek felfele) Utänna aläszedi a kormänyt es talpraäll.
Lehet hogy lerágott csont, de nincs megbízható infóm a dologról: Tudjátok, mi a helyzet a gallytörő rácsokkal? Most akkor szabad, vagy nem? Azért kérdezem, mert szeretnék egy kis pénzt költeni a Vitarámra, és az elképzeléseim között első helyen áll egy jó kis króm gallytörő.
Vegre megvan az uj vas (1996 Terrano II), persze valami barom belement ugyhogy jobb hatso lokharito lampanak annyi. Gondoltam no problem, par forintert lesz masik.
A par forintbol 37.000(eredeti rendelheto) lett amit teljessen irealisnak tartok. Nezelodtem bontokba, kerestem utangyartottat. Nulla eredmeny.
Nincs valakinek ilyen tarcsiba? Vagy nemtom tud-e valaki arrol, hogy pl. a Ford Maverick-es verzio jo lehet-e hozza, mert erdekes modon azoknal csak 20.000Ft kernek erte!!!
Köszonom a gyors választ, én azon agyalok, hogy beszerzek egy ilyen monociklont, ha nagyon poros környezetben mozgok akkor feltenném, bár lehet, hogy marhaság ezzel variálni.
Nivánál az a problémám, hogy terepen, ha megdöntöm, a benzinsapka környezetében szivárog a benzin, természetesen egyenesen az utastérbe jön be. A hiba nem a tanksapka szigetelsével van, hanem a annak a csonknak a tömítésével, amelyikbe lehet a tanksapkát tekerni. Egy kicsit bonyolultan fogalmaztam, pedig a hiba egyszerű.
Mi ilyenkor az eljárás, van-e esetleg vmilyen csel, amivel ezt meg lehet szüntetni, vagy törödjek bele.
A szívócsonk korábban nekem is előre volt állítva, nemrég megfordítottam, azóta mintha kicsivel jobban ketyeg a gép nagyobb tempónál. Elsősorban eső miatt fordítottam meg. A Zetoros keringetős szűrős szívócsonk mennyire hatásos poros környezetben, van erről vmi tapasztalat? Érdemes ilyenre cserélni?
Lemaradt: Siman olajtartaly kell, de nem lesz nyomas alatt. Iranyvalto szelepen van 4 csatlakozas: -pumpa -tartaly (ide folyik tul a munkahengerbol visszatero olaj) -henger egyik vege tomlo -henger masik vele tomlo
Ezzel azt érted hogy nem fordulnának elég gyorsan a kerekek?
El tudnád nekem magyarázni hogy hogyan is működne egy ilyen rendszer. És mien alkatrészek kellenének hozzá Pl:Egy munkahenger ami jobra -balra megy hidraulikus pumpa hidraulikus szerepek +csövek Nyomás tároló tartály?
Nyomás a szállított mennyiséggel együtt értékelendő. Ez minden szivattyúnál egy monoton csökkenő görbe, vagyis tud 150 bart - de csak 1 köbcentit óránként, meg tud (mondjuk) 50 bart, 10 liter/percnél. Az meg azért nem mindegy, hogy milyen sebességgel tudod elfordítani a kereket. :)
Háááá találtam is ilyen hidraulikus hengereket meg motort szaré húgyé lehet kapni (50euró)Csak azt nézem hogy a motorokon fogaskerékmeghajtás van gondolom az ékszijjas megcsuszna. Szóval azt is át kell alakítani.
Nem inkább egy sima hidraulikus munkahenger kéne? Ezen is valami ilyesmi van.
Targoncákon van tisztán hidraulikus kormánymű (mármint nem "csak" hidraulikus rásegítés), szerintem valami bolgárhoz aránylag olcsón lehet ilyesmit szerezni.
Szerintem szombat reggel az összes kocsi egyformán büdös volt. Úgy kábé 100 métert kellett megtenni küszöbig érő disznó szaros sárban. Nekünk sikerült megsüllyedni ebben a szószban, reggel ki kellett dobni a navigátor gumiszőnyegét:-)))
Somogybabodon láttam egy wranglert és ebbe a wranglerbe volt ilyen fullhidraulikus cucc egy kis botkormánnyal lehetet az irányt változtatni. Szóval ugy müködhet mint a rakodógépeken.
Hát nem tudom elég provizorikusnak hallatszik. Valami komolyat akarok beletenni.Ezen az elektronikuson én is gondolkoztam Pl:Mitsubishi colt cz3 nak van ilyen kormányműve. De hosszú távra nem az igazi.
Én egy elektromos kormányszervóval próbálkoznék. Kevesebb nyűg van vele, mint a hidraulikussal szerintem. Arra gondolok, hogy a szétkapod a szervót, abban van egy poti ami azt jelzi az elektronikának, hogy éppen merre tekered a kormányt. Azt a potit valahogy kivezeted a műszerfalra és már kanyaroghatsz is.
Ez az optimisztikus elképzelés, mert még sohasem csináltam ilyet...
Az elektromos kormányszervőban van egy torziós rúd. Amikor eltekered a kormányt, akkor az a rúd elcsavarodik. Az elektronika ezt egy potin keresztül észreveszi és annyira rásegít a rúg alsó részének, hogy pont utolérje a tekeredésben az általad eltekert felső részt. No ha beleavatkozol az elektronikába és azt hazudod neki egy külső potival, hogy a kormány eltekeredett, akkor ő szépen tekergészi a kerekeket. Erre gondolok én. És ez olcsóbb megoldásnak tűnik, mint hidarulikus kormányművet szerezni. Bár nincs gyakorlatom a témában.
(Egyébként a hidraulikus kormányszervó is így működik csak abban szelepek meg mindenféle járatok vannak és az olaj nyomása tekeri a torziós rudat. Tehát azt is át lehet alakítani csak bonyolultabb. És drágább.)
Bocs hogy közbevágok de egy kérdésem lenne: Tudja valaki hogy hol lehet kapni hidraulikus kormányművet.Mert az uazomba bele szeretnék rakni hátulra egy első hidat és azt valahogy irányítani is kéne. És miröl lehet üzemelni a hidraulikus pumpát?motorrol mint pl:hagyományos szervószivattyut.vagy akumlátorokról mint pl:lowrider. Aki már csinált ilyet vagy tudja hogy hogyan lehet üzemeltetni a cuccot az kérem irja le.Elörre is köszi!
Veress Gabi 15 ezerért adja a görgőset, és 7-ért a csúszóablakot. Horganyzott felületkezeléssel, a krómozott kicsit drágább. (Nem tudom mennyivel, mert azt meg se kérdeztem. :)
Akinek benzines autója van hagyományos keverős gázrendszerrel és szeretne "snorkel"-t azt érdekelheti ez az info:
Eleinte sok probléma volt a snorkel-el(kivezetett légszívőcsővel) gázüzemben.
Ha magasab fordulaton hirtelen kinyomtam a kuplungot, a motor lefulladt.
Ilyenkor(szerintem) a hosszú snorkelcsőben a gyorsan mozgó leveőoszlop a lezárt pillangószelepnél megtorpan, és időlegesen tulnyomást hoz létre.
A gázreduktor viszont a légköri nyomáshoz képest szabályozza a kimeneti nyomását, így a gázt a keverőből a tulnyomás nem engendi ki. De erre a problémára van megoldás.
Minden reduktoron van egy vagy több luk, ahol a légköri nyomást kap a nyomáscsökkentő.
Erre a lukra kell egy csövet csatlakoztatni, és azt bekötni a légszűrőházba, de a LÉGSZŰRŐN KÍVÜLRE. Így a referencianyomás megegyezik a légszűrőházban levővel.
Szerencsére az én BRC reduktromon ez a luk már eleve menetes, így csak egy kis rézkönyököt kellett belecsavarnom.
Már reduktor(pl Lovato) esetén a turbós verzió hátlapja használható, amint már eleve van ilyen csőcsatlakozás.
Na most nem akarok hülyeséget írni okosság helyett, többször is találkoztunk már a fiúval, Nagypáliban például kirántott minket a malterból, csak a nevét azt meg ne kérdezzétek, mert nem jut eszembe. Van több videó is Gellénházáról, csak aki készítette őket az még rajta kotlik, erre a felvételre viszont marha büszke volt és egyből elküldte mailban, ahogy a fényképezőgépéből kibányászta.
Annyit tudok, hogy a kocsi célba ért és nem a futottak még között, elég jó helyen végzett az összesítésben, lehet, hogy meg is nyerte a bajnokságot? Mintha valaki ezt mondta volna. Problémáink voltak a töltéssel, lefüstölt a fesz. szabályzó így még az eredméynhírdetés vége előtt világosban elindultunk haza.
Stecker mester kérdezteti rajtam keresztül - mivel én vagyok gépközelben - hogy csörlőhöz görgősablakot külön lehet-e szerezni vhol /kivéve a tejbenvajban kft üzletét / ?
NLQ: Koszi! Szallitast megoldjuk valahogy. Epp az utolso pillanatba, mert mar nagyon elfaradt szegeny para. Azert ki meg nem dobom, mert ~2.5t bir meg, de mar csak ovatosan lehet vele huzni.
Én az első szám óta előfizető vagyok. Illetve a 2. óta, mert az elsőt kaptam. Így pár nappal késöbb, de legalább biztosan megjön. 10 év alatt talán kétszer nem kaptam meg, de mindig pótolták. Most már a 3 éves fiam "olvassa" el először, de az első számig visszamenően ismeri már az összeset.
Aha, és nemsokára itt a márciusi szám is, április elején, valamikor a jövő hét vége felé. A 4x4 visszafelé van datálva, azt a hónapot írjuk rá mindig, amelyiknek az eseményeiről szól. Mellesleg ma meg megjelent az idei első Quad Fun is!
Ja az nem kevés. Barátom az első tünet jelentkezését követően letámasztotta a szerelőnél. Időközben az erőátvitel szétbotásra került, valóban nyelestengely-csapágy szállt el, de a fogaskerekek megúszták szerencsére. Így sem lesz occsó... 12 db csapágy csere...
Én sem voltam ott , így semmiképpen nem kezdek el mesélni.
Ha érdekel valkit a "story" akkor járjon utánna, vagy hívjon föl.MÉGEGYSZER:én csak azt tuom, amit nekem meséltek.lehet , hogy van benne kanyar, bár én azért 90% igaznak halottam így első blikkre .
Na szóval jó volt a pálya , nekem is így mondták ez igaz lehet.
Na ez így egy nagy blabla, úgy hogy abba is hagyom.kéne egy igazi, vélemény olyan embertől aki ottvolt.
ha megnyugodtál, örülök. Én sem voltam ott, így nem tudok saját beszámolót tartani, ellenben most jöttem el egy megbeszélésről, ahol többen állították hogy kiváló rendezvény volt jó rendezőkkel, így gratulálok nekik.
cserélném a trafót, a régin van egy "K" jel az egyik kivezetésen, a másikon semmi. Az újon az egyik kivezetésen "-1", a másik kivezetésen "15+" . Az újon melyik felel meg a régi "K"-jának ?
A tirisztorhoz kell bekötni, ahol szintén van egy "K", a másik pedig cirill "UHL".
Szerintem olyakor viszkós hajtás van. De nem kell neked Explorer... nem ezeket a droidokat keresed... nincs szükség a papirjaikra... továbbmehetnek... :) :) :)
A már gömbölyűbb Ford Explorer hogy hajtja a 4 kereket? Van benne egy kapcsoló, amin van egy aut. 4 kerék, meg fix 4 kerék. Az utóbbi meg felez is, mert 5-ikben max. 80-at megy. Szóval középen van difi?
miért haltunk volna ki, csak eddig olyan téma volt, ami nem érdekelt, így nem is szóltunk bele. Egyébként a azt sem értem, miköze a matesznek bármi féle ilyen kérdéshez?
olvastad azt a részt, mikor a szerviz ktg-kről volt szó kb 2 hete? volt ott szó a fenntartási ktg-kről is. Aníg nem próbáltad, nem kellene ezt a kérdést ennyire tényként kezelni.
A hosszú is 1780 kg terheletlenül, de ugye nem láttunk padlózva félkettőben olyan Terrano-t, amiben nincs sofőr és legalább 10 liter benzin ...úgyhogy 1900-al nyugodtan lehet számolni, ha benn van a mélynyomó is :)))))
ezt nem hinném, hogy így lenne végülis semmi különleges nincs a dízel motorban, amitől drágább lenne régebben gond lehetett a porlasztó csúcsokkal, mert hazánkban nem tudtak ilyet csinálni (mert mikronos pontosságú megmunkálás kell hozzá), de évek óta nem hallottam ilyen problémáról
szal egy kicsit öreges (mondjuk Patrol, Merci) TD moci generálozása nem lehet egy katasztrófa szerintem amivel drágább lehet az a turbo mondjuk a Transporter komplett turbo felújítása 60-70 ropi
a bömösön meg ennyibe került a mindenféle szíjjak és feszítő görgők cseréje (mert azon is minden nagyobb vagy kettő van belőle)
én ott voltam, de nem fényképeztem, pénteken egész éjjel rohangltam mindenfelé, szombaton meg dolgoztam, aztán aludta, az eredményhirdetés után értem oda.
elf: nem, legalábbis nem hiszem... A barátomnak, aki csinálta, már 3-4 éve megy gond nélkül, pöccre inditja az Uazt. Ő egy Zilből szerelte ki, kompletten, tehát ott biztos hogy hozzávaló a trafó. Üdv: tébéeger
mondjuk egy 2.5td és egy 2.5 benzines összehasonlítást vegyünk alapul a 4 literes benzinesnek két nagy ellensége van 1 - benzinkút 2 - szervízköltség (mert minden nagyobb, vagy kettő van belőle)
bár az tény, hogy az új TD motorokban alapjáraton se nyomaték se teljesítmény se semmi de ez gondolom a mindenféle környezetvédelmi előírások miatt van így
Tranzisztoros gyújtáshoz való trafó primerje 0.5-1 ohm ellenállású. Hagyományos, megszakítóshoz valóé 2.5-3 ohm. Ha tranzisztoros gyújtáshoz való trafód van (pl. Szamara), az a megszakítót is be fogja égetni hamar.
Vegyél egy Zsiguli (ezerkettesbe való) trafót, az megy megszakítóval is, a tirisztoros csodával is.
Szevasztok, a lentebb emlitett Zil gyújtásról tájékozódnék: Uazba szereltünk be tartalék gyanánt Zil tirisztoros gyújtást (de váltókapcsolóval, hogy gond esetén vissza lehessen térni az Uaz megszakitósához).
Kb. 8 km-ig működött, utána se kép, se hang, ugyhogy azóta is az eredeti megy.
Mivel két helyról tudtam venni a tirisztort, ill. a trafót, s a boltosok sem értették a témát, igy az a tippem, hogy a trafó tranzisztoros, elektromos gyújtáshoz való, igy nem birják egymást.
Mielőtt ujra nekifognék, kérdezném, van-e valakinek erről tapasztalata, infója ?
Minek látni? Sávot akar váltani, index kettőt villant, autó kicsit megbillent, hogy elhigyjék, hogy komolyan gondolja. 2 másodpercen belül dudálással jelzik, hogy adtak Neki helyet. (Lehet, hogy nem ezért dudálnak, de hogy addigra van mellette hely, az tuti. :-) )
Jó, jó csirke, de figyelembe véve, hogy a motor (1.6 benzin, hátul-alul) már beleér a vízbe elég izgalmas volt a dolog. És még csak nem is köhögött a végén :)
Yogi, én ezt az autót nézegettem tegnap sógorral. Rémlett, hogy már láttam valahol, csak nem ugrott be, hol. Hiányoltam is az árát, meg gondoltam, igaz, hogy a terepjáró sárosan szép, de azért eladni lemoshatnák...
A kuplung dugóját visszarakni egy nagy baromság! A viz,ha akar úgy is bemegy,de ha ledugózod akkor nem tud kijönni! Mi Kolozsváron jártunk igy,s mikor kivettük a dugót,(egy szerény folyó átkelés után ,hosszában---emlékszel NLQ) fél óra múlva működött a Patról,és lábon hazajöttünk Bp-re.
A zsugorcső se rossz ötlet. A Zil gyújtással az a baj, hogy a fene emlékszik, hogy volt. Ez a kis pocsolya... Ehhez azért az utasteret is szigetelni kéne valamennyire (most jelentős lyukakon ömlene be a víz), meg nem ártana hozzá egy kis gyakorlat. Megy legalább egy másik jármű a parton jó hosszú kötéllel.
Istenbizony saját gondolat, nem a Pistától hallottam. Valahogy meg kell oldani és ez tűnt a legegyszerűbbnek. Gyújtáskábel az lehet, hogy tényleg kéne rendes. A sár a motortérben nem zavar, csak a gyújtás ne ázzon.
Szevasztok,Niva,állandó összkerékhajtás,kapcsolható felezővel és osztómű zárral.Az osztóművet,a rövid kar hátrafelé húzásával zárod.A felezőt a hosszabb kar előretolásával működteted.
Kapcsolsz egy hosszút, a difizárat meg beszúrod valahová, aszfalton alászeded, és szép lassan elindulsz. Teszel egy kört.
Aztán átszúrod a difizárat a másik állásba, és teszel még egy kört.
Egyértelmű különbséget fogsz észlelni az autó mozgásán, némileg darabosabban fog kanyarodni, a kormányon egész más visszaható erőket fogsz érezni a bezárt középső difi miatt.
Amikor nehezebben, darabosabban kanyarodik, akkor vagy difizárban.
Jaja, megvan mindkettő, a felező szépen működik, csak a zárat kapcsolgatta egy kicsit a kollégám, de persze már nem tudjuk, hol állt eredetileg. Azért is kérdeztem, mert ráadásul állította, hogy az a kétkerék-négykerék kapcsolója... Köszi, körülnézek a nivásoknál.
Nem vagyok niva guru, de két kar van. Az egyik a feles, a másik a középső diffi zárját kapcsolja. (Esetleg gépkönyv van hozzá?) De itt: www.niva.hu biztos kapsz választ a fiúk/lányoktól. :) :) :)
ha valakinek van kulföldi papiros Patrolja 3.3TD-s, és eladná az irjon egy mailt (jenne01@freemail.hu) uzemképtelen, rohadt v. hiányos is érdekkel nekem ezekre lenne szukségem: komp.válto első kardán turbo, esetleg motor hátso rugokötegek long változathoz kormányösszekötő műszerfal... stb
Nem 100 % a tipp, de két hónapja a VW Transporterem ugyanilyen jelenséggel megölte az 5. fogaskerékpárt. A nyelestengely hátsó csapágya adta meg magát, ettől eltávolodott egymástól a két tengely, és bedarálta az 5. kerék párt. A többinek nem lett baj, mert közelebb voltak az első csapágyhoz. A tünet ugyanez volt, úgyhogy sürgősen nézesd meg, mert egy 3000 Ft-os csapágy helyett gyorsan lehet venni egy 80.000-es fogaskerékpárt is.
Rendezők figyelem, a www.trophymagazin.hu oldalon látható az idei versenynaptár. A "hét" oszlopban látható, hol van még "szabad" hétvége. Ha valamilyen rendezvény kimaradt, szóljatok.
Van valakinek elképzelése, hogy egy L200-ason (1996-os) mi lehet a következő hibajelenség oka?
5. fokozatban haladva, csúnya, daráló, kattogó hangot hallat az erőátvitel, két- és összkerékkel egyaránt. A többi fokozatban minden OK. Hozzá tartozik a dologhoz, hogy némi kinyomócsapágy-hangja is van (nem vészes, de üresben jól kivehető), de a kettő közt szerintem nincs összefüggés.
Ha már ennyire a Defender a téma, pláne a 130 is szóba került, mutatnék egyet én is, Hoze utólagos engedélyével ;)
A gépet én hajtom már hat éve, rendszerint nekem nincs segítő autó, mindent egyedül kell megoldani...
A fordulékonysága valóban mint a tankhajónak, de azért el szoktam jutni oda ahová akarok, eddig a max. 200 métert kellett tolatnom megfelelő fordulóhelyért :)
A középső terepszög is volt már probléma, de a csörlő segített :)
Leginkább az oldaldőléssel szokott gondom lenni, 25 fok környékén már rendesen cidrizem, főleg ha balra dől :)
Ez a vas a Viga Sport-é A Vigasi Ádámé. A nyáron volt szerencsém vezetni egy párszor. Ahhoz képest hogy mekkora vas, egész ügyes. Ez is Pick-up volt fénykorában, aztán egy 110-es keménytetőt kapott hátra. Állítólag ilyen nincs is gyáriban. Ja és 13-15 személy elfér benne.
Bezony. Azt a keveset, amit gyártottak belőle, az egyszerűsége miatt szerették. (Amiatt meg nem, hogy felbukkant egy plusz alkatrész a lehetséges hibalistán...)
Pontosan elájultam, de ki is fejthetem: Ember, ez egy magyar rendszámos 130-as ötajtós! Én ilyet eddig csak képről, vagy kint! Most komolyan, csak húztalak a Foley-s képekkel, no. ;) Egyszer majd jól megnézem!
nem kéne...: Két ezüstszínű autót csináltak egy rendezvényes cég számára. A legutóbb kint meg is néztem őket, a halottaskocsi 130-as, az esküvői 110-es. Én hiányoltam egy 90-es "szülő-autót", mert akkor lenne mindhárom nagy eseményhez Defender...
Most meg a Kaszásdűlői lakótelep szélén pihen. Kiváncsi lennék, mit művelne akár egy középvastag ág is azzal a platóra berhelt, jobb időket látott Bastei lakókocsival... :)
Minden igaz. Sokáig ez volt a LR egyetlen gyári négyajtós platósa, a 110 pickup csak jóval később jött. Így most van pick up 90-esből, négyajtós 110, kétajtós 110 HCPU, 130 HCPU négy ajtóval (meg kismillió alvázas variáció). Az erősített hátsó felfüggesztés opció. Tényleg igásló, de nehezebb terepre túl hosszú (fordulékonyság, középső terepszög).
Ha minden igaz, akkor ez egy 130-as High Capacity PickUp. Azért ilyen széles a hátsó ajtaja, és azért nem a hagyományos Defi hátulja van. Brutális rugók, iszonyat terhelhetőség. Igazi igásló-autó. :)
Az első időkben magam sem értettem, hogy miként lehetséges ennyire gyorsan (3sec) leszedni, de megkaptam a választ a lenti kép formájában. Mintha ez olyan triviális lenne :-)
Bátyuskám egy időben sportot űzött abból, hogy az L200as-val hány másodperc alatt jön ki a kerékbilincs szorításából. Jobbak lettek a részidők, mintha kulccsal nyitotta volna az ebben oly jártas közteres. :-)
A sok esetből csak egyszer hozta haza a "trófeát", akkor is csak az otthoni tudományos vizsgálat céljából, álltalában ott hagyta az út szélén. Ugyanis ha otthagyod és nem kapnak rajta, hogy te szeded le, akkor abban az esetben nincs (és nem is lehet) bünti, hiszen nincs bizonyíték arra, hogy ki szedte le.
miért, ha nincs dokumentálva, hogy Te tüntetted el, akkor hivatkoz6sz talán arra is, hogy ismeretlen elkövető valszeg anyagi érdekből (fémgyűjtés) lelopta a kocsidról.. ja, és nem Te parkoltál tilosban, hanem vki viccből becsörlőzte/betolta a gépedet a tiltott zónába! :)) (rossz aki rosszra gondol)
Ráhibáztál, tőle vettem, elsősorban munkára kell, terepi vezérlésekkel foglalkozom, tavaly telepítettem egy komolyab rendszert, arra számítottam, hogy majd télen lesz egy csomó hiba, ki kell menni terepre, de erre cseszik meghibásodni, úgyhogy a következő telepítésig csak kirándulásnál fogom a terepi arcát elővarázsolni.
Anno lehetet volna valamivel olcsobb Discot is kapni, de ez pont olyan, mint amilyen kell nekem, kiválóan tudok vele dolgozni, a többi mellékes. Defi horror áron kapható. Lehet kapni 2 személyeset, de az nekem nem elég. Próbáltam egy 110-est venni, de a tulaj meggondolta magát, és megtartotta.
Elf:
A tetőtartot sűrűn használom, a szélzaj nem érdekel, 11 literes vegyes fogyasztásnál egyzserűen nem várok kevesebbet egy ilyen gépnél. Ha spórolni akarok, akkor fölszálok vonatra, vagy felülök biciklire. Számomra az is megtakarítás, hogy nem kell Cascot fizetni, egy ilyen autónál fölösleges, kivéve a SUV-oknál.
Nagy az isten füvészkertje, szerintem hagyjuk élni, csak szinesíti a palettát :-) Mind amellett ezek a divatpapírkutyák... Nem nagyon hiszem, h. egyszer is elment volna tenni is az erdőért -pl. szemetet szedni vagy vadat etetni - mint jó pár terepjárós akit ismerek.
Szia, 2,6x106 Ft-ért vettem, nagyon komoly költségem még nem volt vele, leszámítva a szélvédőcserét (45000 HUF), meg egy pár apróságot, de nem volt vészes. A biztosítás 25 000 negyedévre, a fogyasztás 10 körül, csodákat nem vártam tőle, hosszútávon lehet kevesebb is.
Még a MATESZ matrica fennmaradt, hamarosan leveszem, vagy közéjük állok :)
Megkérdezhetem, mennyibe fájt a gépes összesen? Mennyi a fenntartása általában? Én is szemezek a Discoval, de maga a vásárlás odébb van egy kicsit. Mivel nincsen lehetőségem több autót fenntartani hobbi célból ezért mindennapos hszlálatra (is) kéne. Minimum 40-50k kilométert megyek egy évben. Előre is köszönöm Oya
Ismerem a linket, mielött Landrover útra léptem, minden fórumot átolvastam, igazából Defit szerettem volna, de a sors úgy hozta, hogy Disco lett a nyertes, nem bántam meg, alig várom, hogy fölrakhassam a terepgumikat egy jó hétvégi kiránduláshoz, csak még egyelőre nincs kivel.
Szijjártó István tanácsára a jövőben két Detroit Lockert bele szertnék varázsolni a tengelyekbe, és egy kis szilentcsere után átmenetileg le fogok higgadni.
Nyáron Erdély országa lesz a célpont, a tavalyi Nivázásom is jól sikerült, ha valakit érdekel, egy két fényképet felrakokok a fórumba, talán addig is lenyugszanak a kedélyek.
Én nemrég vettem egy 97-esDisco-t, 300TDI motorral, természetesen manuális váltóval, az észrevételem a gépről, mint friss tulaj a következő:
Eleinte nem akart az úton maradni, hozzáteszem emelve van, a kanyarstabilizátorok természetesen kiszerelve, majd szerelő a kormányművet megszerelte, már nincs holtjáték, azóta egésszen élvezetes vezetni, élvezem a billegést és jól vezethető.
Eleinte lomhának tünt a gép, de megtaláltam a kedvenc fordulatszám tartományát, azóta megy rendesen. Terepen pedig felező, illetve harmadoló, ötösben max 50-el lehet menni.
Nagy hidegben nehezen indult, ezért rakattam bele egy hűtővíz előmelegítőt (230V-os), majd ezután is nehezen indult, kicseréltem az üzemanyagszűrőt, azóta hidegen is pöcre indul :)
Apróbb elektrómos marhaságok vannak, de mivel mechanikus dizel, a kocsi nem áll le, a kontakt hibákat megkeresem, és ennyi.
Terepen mozogtam vele, a tél lehetőséget adott az elakadt autók árokból való kihuzására is, nem kellett szégyenkeznem.
Az utazó sebesség autópályán 100-110 km/óra, lehet gyorsabban menni, de sztem fölösleges, ez nem arra készült.
Amúgy Nivához szoktam, munkára használom meg majd túrázni, meg vagyok vele elégedve.
és ugye van olyan olyan is amiben egy zár sincsen!!!ép most ajánlottak egyet , 2.8 brenya egész jó állapotban, de nincs benne zár!!!én még ne is hallottam ilyet.
Lassan minden váltizatot kimerítettetek a G-ben lévő zárvariációkkal. Régi pl: 460-asban állandó hátsókerékhajtás, kapcsolható összkerék középen NINCS difi (fixen kapcsol) hátsó zár széria első zár rendelhető opció. Szinte az összes katonai ilyen, de érdekes módon a civil vevők szinte mindannyian kérték az elsőt is ezért a Merci áttette szériába azt is. Az újabbak, amelyekben állandó összkerékhajtás van, azokban van a 3 difizár, helyes kis villanykapcsolókkal működtetve a középkonzolról. A zár kapcsolását ugyanúgy hidraulika végzi mint a régiekben. ha valakit pontosabban érdekel akkor: http://www.g4rce.net/engl/models.html
Karbis Range gázrendszerét kéne átvizsgálni és ha kell, javítani. Kihez menjek Pesten vagy a közelben? Olyan kéne, aki ért is hozzá, nem csak papírja van...
Tervezgetem, hogy veszek egy land Rover discovery-t , ahogy az árakat elnézem, olyan 96'-98' környékit. Mire kel figyelni, mik a gyenge pontok, tipushibák rozsdalelőhelyek egyebek?? Még nem volt terepjáróm sose, csak kedvet kaptam:)
kb10 éve sokat jártam nivával, és jó emlékeim vannak:)
Tökéletesen egyetértek, egyébként közben megnéztem a merci honlapját és most nincs G három zár nélkül, alapfelszereltségnek írja, bár az árlistából a G úgy ahogy van hiányzik. Attól még biztos forgalmazzák.
Ja ! Bár az én 1980-as 460-on még a középső 100% zárást a 4WD kapcsolása hozta létre középső difi nélkül, az újabbak meg állandó 4X4-ek így került középre difi és a difibe zár. És azóta is azt mondom hogy igazi 4X4 csak az a terepjáró ahol minden összezárható, a többi csak 2WD -mint hozzáteszem a mostani Aróm!
Persze hogy érdekel, hisz egy márkatárs leszel, ha összejön a bolt. Csak halkan megsúgom, és csak neked, ha csupán a szabadonfutó ment tönkre, nem olyan nagy gáz, de alap egy jó kis alkura. Az eredeti új Nissan cucc kb 170e+áfa. A bontottal is lehet próbálkozni, de azok közül is sok a beteg. Ha rám hallgatsz, kb 65e-ből ki tudod cserélni mind a kétoldalit. Igaz nem Nissan és nem automata, hanem <a href="http://www.avm.com.br/products4.htm"> avm </a> gyártmány és kézi kapcsolású. De kit érdekel ennyi pénzért :-)
Amúgy milyen paraméterekkel bír a kiszemelt áldozat?
Nincsen mit. Az a jó bennük, h. elég jól szervizelhetőek, olcsóbbak és könnyebbek a torsennél. Ráadásul egy adag friss olaj is sokat segít. Persze olyan, ami kifejezetten LSD-be való. Több sperrt is láttam már normál váltóolajjal megölni. Ugyanakkor a Torsen tényleg stabilabb működésű, megbízhatóbb és gázelvételre leold - illetve fékezésnél sem kavar be a képbe. Bár az én autómon nem nagyon van három betűs elektronika aminek betehetne. :-)
Oyabun: köszi a sperrdifi - torsen difi infót. A működési elv különbséget értem, lamellás sperrt láttam már belülről. A sperr akkor jó, ha nagyon erős a lemezek szorítógyűrűje... volt egy ilyen Patrolom, az tényleg rántott, amikor bezárt... De a legtöbb régi sperr gyakorlatilag nem ér semmit. A torsen abból a szempontból jobb lehet, hogy nem gyengül így el, mint a sperr... talán.... :)
Ezt mondjuk elmesélhették volna Papusnak is az őt (nagyjából életében először) a sóskúti tavacskába bedumáló offródguruk, tán akkor nem difficsere következett volna...
Szerinted egy gépet használó 100 ember közül hány tudja, hogy műxik, mire kell figyelni használatakor?
(Akkor még én sem tudtam, de volt hozzá kis könyvecske, jól elolvastam. Oszt jól megtudtam, hogy kerékközépnél magasabb vízbe nem szabad belemenni, mert elsodorhatja az autót. :-) )
Nekem régen Terranom volt. Aztán hat év kényszerpihenő a Swift-el (Suzuki Klub ugye?) Most pedig ezzel a Patrollal szertném majd fojtatni a laza túrázgatást, visszaszokni a természetbe, hmm.... 8)
Én a Jimny-t anno meg sem vettem volna, ha kicsivel több közöm lett volna már akkor a terepjárókhoz.
Kérdeztem a csajszit, akitől vettem, hogy milyen a 4WD, aszonta, jó, októberben beteszi, tavasszal kivezi 4-ből. Hozzátette, olyankor kicsit nehezebben jár a kormány, de nem gond, mert szervós. :-)
Tie isten ments, hogy összevesszünk, Te offródos vagy, én meg csak ugatom! :-)))
Nem írtam kuplungot, súrlódótárcsát írtam, ami a sperdifik tartozéka.
Megpróbálom a torsen-hatást leírni:
Amíg (közel) egyforma a tapadás a két keréken, nem történik semmi. Tehát kanyarban ha egyformán tapadnak a kerekek, semmi extra súrlódás nem lép fel benne. (nem úgy mint a sperrben) Rendes difiként működik. Amint azonban egyik oldalon kisebb a tapadás onnan elveszi a nyomatékot és azt a másikra irányítja!
Tehát minél jobban tapad egy kerék annál több erőt küld rá, és a másikra annál kevesebbet!
Közben ellátja a differenciálmű szerepét, mert hát alapvetően az (kanyarban kiegyenlíti a kereket közötti fordulatszámkülönbségeket). De ami a nyomatékot illeti nem 50:50%-ban osztja el mint a hagyományos difi, mert annál ha egyik csúszik, a másik kerék is csak annyit kap amennyit a csúszó kerék át tud vinni az útra. Tehát a nyomatékelosztása 50:50. A torsen nyomatékelosztása ellenben kb. 80:20 arányig képes folyamatosan és automatikusan változni, mindig a jobb tapadás irányába. És mivel ez egy "egyszerű" mechanikus szerkezet, ez nagy szó. A fodulatszámkülönbséget csak akkor engedi, ha nem lép fel nyomatékkülönbség is egyben. Ezért TORque SENsing, NYOMaték ÉRZékeny differenciálmű :-)))
További előnye - és ezt már az új linken olvastam - kösz Oyabun (29769) - hogy nem kell az ABS működésekor szétkapcsolni, mint az egyéb zárható, részlegesen záródó, stb szerkezeteket.
A Patrol amibe beleszerettem, az is egy ilyen "terepen nem használt" példány...
törött szabadonfutóval... Most megy az alkudozás... Én marha nem kapcsoltam rajta négykereket mielött leelőlegeztem, gondolván terepen nem használt 8))))
Ezt linkelted be. Egyetlen szó sem esik benne arról, hogy torsen lenne.
The Detroit Truetrac was the first gear type limited slip differential in the industry. The patented design of parallel axis planetary helical gears provide a quiet, automatic splitting of torque. Power transfer goes literally unnoticed by the driver - even in front wheel drive axles.
The Detroit Truetrac performs like an open differential under normal driving conditions and automatically transfers torque to the wheel with better traction when ground conditions warrant. The limited slip responds instantly to torque feedback, anytime, at any speed.
Detroit Truetracs are engineered for front and rear axles, semi-floating (C-clip axles) and transfer cases. Proven design, low cost and effective performance all make the Detroit Truetrac limited slip the choice of professionals and traction enthusiasts everywhere.
De az Impreza és az Eclipse pályaautó (a legdurvább "terep" ahol járnak is csak murva). Off-road autókban nem annyira ritka az első sperr vagy zárható difi. Az enyémben is gyárilag van benne elöl is - hátul is, pedig azt nem is off-road versenyekre gyártották hanem csak nehéz hegyi terepen való szállításra.
A hátsók bezárása egyébként elég jelentősen megnöveli a fordulókört (és közben ugrál a kocsi segge), az elsők bezárása gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kormányzást.
Első hídba a torsen tökéletes kényelmes-kompromisszumos megoldás. Enged kanyarodni, és terepezés közben is tud adni nyomatékot a tapadó kerékre. Ledifferálni elméletileg nem engedi a hidat.
Nyilván nem fog kifejteni olyan hatást, mint egy 100%-os levegős ARB, de legalább nem kell vele foglalkozni, levegőt odavinni, kapcsolgatni, kínlódni.
Tie! Éppen most akartam tüzetesebben szemügyre venni a difid képét amennyire a felbontás engedi, de megoldottad a dilemmámat. Mondom, nem is szokás előre torsent tenni, pláne ha máshol nincs is az autóban. Talán csak az Audi verseny(rali)autókban volt három torsen. Vagy ott sem??
Első tengelyen egyébként is ritkább a zárható v. önzáró difi, egyrészt a motor súlya miatt ritkábban emelkedik el - kivéve a ti stílusotokban :) - másrészt a kormányzást is meglepően durván befolyásolhatja. (találgatás, nem vezettem ilyet)
Nem offroad, de tudtommal a Subaru Impreza sem használ elöl spert, és pölö Eclipse verdáján sincs elöl viszkós zár, holott a másik két difijén van. (Ebben az esetben a viszkó egyébként nem a hajtás létrehozásáért felelős, hiszen normál difi van benne, hanem a zárásért!)
Bőszen túrok a videók között, hogy találok-e ilyet, amin ez látszik. Bár kívülről nem láttam, hisz a kormányt csavargattam, de többek elmondása szerint az egyik első kerekem állt, a másik meg pörgött.
Egy olyat találtam, amin az nagyon jól látszik, hogy valamennyit enged differálni, mindjárt feltöltöm. Azon szépen megvan, hogy jövök felfelé a lépkedős dombon, és az egyik nagy gödör fölött a jobb első tapad, hozza föl az autót (meg ugye tol a hátsó zár felfelé), és a bal első a levegőben lógva láthatóan felpörög a JE-hez képest.
Háj. Nem. Azok általában lamellás sperr diffik, ahol a fordulatszám különbség zár. Ez pedig torsen, ahol a nyomatékkülönbség zár. Míg az utóbbi tényleg fokozatmentes, az előbbieknél a különbségnek el kell érnie egy bizonyos mértéket, hogy hozzázárjon a másik oldal. Ezért lehet olyankor érezni egy határozott rántást. Oya
Értelmezésem szerint az aszimetrikus torsen lényege pont az első-hátsó tengelyekre jutó nyomaték olyan elosztása, hogy hátra több jusson. Az egy tengelyen levő kerekek között nem lehet cél, hogy pl. a jobb oldali mindig/többnyire több nyomatékot kapjon. Ez az én (laikus!) olvasatom.
De az aszimetrikusnak alapjában más a működése, ahogy a cikk is említi: itt súrlódótárcsa zár, szintén fokozatmentesen, a csigakerék csak az összeszorítás mértékét adja: mivel az összefeszülés közben tengelyirányban el akar mozdulni itt hagyják is, és ez a mozgás a súrlódótárcsát szorítja oda.
Szemre a tiéd "sima" torsen, ami azt jelenti, hogy a csigakerekek fordulatszámkülönbség esetén fellépő egymásbafeszülése hozza létre a zárást. Fokozatmentesen, mindig a fordulatszámkülönbség arányában. Az mellékes, hogy térben, hogy úgy mondjam, lineáris bolygómű, nem hasonlít annyira a szokásos differenciálművekre.
Mindez csak találgatás. Nem tanultam gépészetet. Sajnos mást sem :(
Ha segítesz annyit, hogy elmeséled, hogy azok a sperr-difik milyenek, hogy működnek, akkor tudok válaszolni.
Azt tudom, hogy a Truetrac egy sima hétköznapi aszimmetrikus torsen difi. Nem lehetne rámondani, hogy difizár, mert nem zár össze semmit sehol, egyszerűen a ferde fogazású fogaskerekeknek köszönhetően - mint ahogy a kép-cikkben is írva vagyon - olyan súrlódó feszültség van benne, ami nem teszi lehetővé a 100-0 arányú differálást. Azt, hogy mennyit enged differálni, a fogazás adja meg. Ez lehet akármilyen arányú is, a Truetrac épp 1/3 - 2/3 arányban enged differálni. Ezzel még be tudsz kanyarodni.
A fóti játékok során a társaság megtekinthette, hogy meg lehet vele csinálni azt, hogy az egiyk kerék látványosan pörög, míg a másik áll. Ez úgy fordulhat elő, hogy a tapadó kerékre jutó 60% hajtás nem elég a 2,5 tonnás autó megmozdításához, így csak azt látjuk, hogy az egyik áll (nagy-nagy nyomatékot kapva), míg a másik a levegőben pörög, mint a hülye, hisz tapadása a levegőben gyakorlatilag nulla, már kis nyomatékra is nagyon elpörög. Az a 30% épp elég ahhoz a nagyon elpörgéshez.
Tehát az első hídban egy ilyen torsen difi nem fogja kirántani az autót, ha mondjuk a hátsó híd ül, és lógnak a hátsó kerekek is a levegőben, mert az egyetlen tapadó első keréken megjelenő odadifferált hajtás kevés lesz ahhoz, hogy megmozdítsa a nagy dögöt.
Ez nyilván egy kompromisszum a kényelem, és a difizár között.
A Locker az igazi, így hát az van hátul, az hajt mint a bolond, fixen bezárva, és kényelmes is, mert automata.
Lehet, hogy h*lye a kérdésem, de annak alapján amit leírtál az első záradról, az hatását tekintve olyan lehet, mint néhány típus (TLC, 4Runner, Patrol stb.) gyári sperr difije??
Pedig de. Elöl van egy Detroit TrueTrac, ami egy aszimmetrikus torsen difi. Enged differálni, hogy be tudj kanyarodni, de nem enged teljesen eldifferálni. 30-60%-ban differál, 30% nyomatékot ad az elpörgő kerékre, 60%-ot a tapadóra.
Középen a sima gyári viszkókupplungos középső difi van, hátul meg egy Detroit Locker, ami ugyebár 100%-os zár.
Miért ne lehetne hídban aszimmetrikus? A Hummer is ilyen.
Nem, egyértelműen nem nyomatékelosztásról szól. Kizs szolgáltatta a megfejtést. Valahogy így szólhat a szöveg domesztikálva: Csúszós útfelület és/vagy 22.5 fokos emelkedő esetén...
Elöl Torsen difi??? Ezt nem is értem. Leginkább középen alkalmazzák estenként hátul is szerintem, na de csak elöl úgy, hogy máshol nincs, ez fura. Többi difid milyen??? Egyébként hídban nem lehet aszimetrikus, gondolkodj! :-)))))
Hát én is csodálkoztam, de az inkább a sok városi vezetés miatt volt. Csak ugye egy manuális diszkóval araszolgatni-kapcsolgatni komoly térdkalácskoptató tényező. Ami elvette a kedvemet: lehajtott üléssel a hátsó traktusban felnőtt nem fér el (vízszintesen), maximum a nagyobbik lányom tud kinyujtózkodni. A hosszú Terranomban, igaz behúzott lábakkal, de jókat aludtunk (akkor még egy gyerekkel).
Jo kifogas!! Alj meg basszu! Ne csak a gazpedal erdekeljen!! (Sot. Tedd meg, onagysaganak tetszeni fog sztem!) Oszt konnyebb lessz kicsikarnyi tole a "dagonya gumit"!`Mit pofazzok bele?! Yes. Mit? bocs!!
Azért tűnik kicsinek, mert minden Land Roverben nagyon az autó szélén ülsz, közel az ajtóhoz, hogy könnyen tudj kinézni pl terepen tolatáskor az ablakon kikönyökölve.
Ha mellédül egy nagydarab, akkor jössz rá igazán, hogy tágas belül... :)
A dízel+automata kombináció valóban nem túl kapkodó idegbolond egy ekkora autónál. Van Discovery V8-cal is, de ugye... :)
Amilyen nagy kívülről, olyan kicsi belülről...valahogy ez volt az első benyomásom, aztán ez az automata lomhaság nekem új, bár ha tapostam, gangolt jól, csak éppen nem tudnám elképzelni azt a szitut, hogy kamionokat előzgetek a Maros völgyében....ehhez képest még a Vito (2,3 td) is egy mérgezett egér. Pedig a formája tetszik, azt eltalálták. Szóval vegyesek az érzelmek...