"de meglepő módon (különösen tanszünetben) eléggé üres buszokat, trolikat és villamosokat látok"
Annyira leépült már az elmúlt években-évtizedben a szegedi tömegközlekedés, azon belül is főleg a helyi buszközlekedés, hogy igazából nem meglepő, lényegében egy (egymást fogó róka-fogta-csuka) végtelen negatív spirál van érvényben, akárcsak az államvasút mellékvonalai esetében. (A híres-neves 22-es csapdája helyzet, mely szerint egyre szarabb szolgáltatások --> csökkenő utazóközönségek --> még tovább szűkülő szolgáltatás-biztosítás, and so on..)
Igaz, láttam néhány napja a 60-ason is. Mindegy, hát próbálkozom, aztán egyszer csak elcsípem. A csuklósokkal így bánni azért elég érdekes, 150 ezres városról van szó, de meglepő módon (különösen tanszünetben) eléggé üres buszokat, trolikat és villamosokat látok. De szerintem biztos vannak olyan vonalak, melyek telítettek a reggeli csúcsban, tehát szerintem azért ennél észszerűbben kéne bánni a csuklósokkal.
A NIJ-363 és NIJ 364 sokszor szokta vinni a 6:25-ös 1090-es (Hódmezővásárhely-Szentes-Csongrád-Kiskunfélegyháza-Kecskemét-E75/M5-Budapest) és a 11:15-kor induló 1092-es (Budapest-E75/M5-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Csongrád-Szentes-Orosháza) vonalú járatokat
Már december óta fix, hogy a makói NIJ363/364 tehát ez egyik mercis fordán valamilyen tartalékbusz, hetek óta az LTL-982,az RWE-823 Ivonell fordáján pedig már elég régóta az IRV-226 "idegen" tartalék forog. Mi lehet a mercivel illetve az Ivonellel? Elvitték Makóról őket, vagy csak szimplán javítanak? Köszi!
Sajnos rég nincsenek fordák már, 2020 körül amikor a 20-as és 90-es vonalcsoporton hivatalosan is megszűntek a csuklós-kötelezettségek, az utolsó viszonylag meghatározott fordák is eltűntek a csuklósoknál. Az addigi leginkább fordák szerint ezeken járó Conectok (LIF-760/765 és LPK-532/533/536) főleg a 71-72-es vonalcsoportokra kerültek át, míg az addig itt közlekedő 280G-ket pedig ugye akkortájt ebrudalták ki végleg a forgalomból, és lettek azzal együtt ezen viszonylatok is teljesen alacsonypadlósítva. De ekkoriban szűntek meg olyan viszonylatok is, mint például LPK-538 dorozsmai fordái, legalábbis akkori megfigyeléseim szerint, azóta már az ottani járatokra se nagyon vannak kötelező csuklós-előírások. A KKT-k nagy részét még ugye szintén ezek után kezdték elvitegetni.
Azért voltak olyan buszok, amikért kifejezetten kár volt, hogy megszűntek a fordákkal együtt az utolsó beosztott személyzetek is, az LPK-536 pl baromi jól ment és jól is nézett ki ezen korszaka legvégéig.
Magyarul ma már kész bolondok háza van az egész városban, ahogy esnek a beosztások, úgy koppannak a buszok is. Azért én a helyedben az átmérős járatokon, vagyis a kelet-nyugati 71-72 (és betétjárataik) és az észak-déli 74-74Y-os viszonylatokon keresném őket, mert ezeken szerintem még mindig nagyobb eséllyel csípheted el ezeket is. Esetleg még a szőregi és dorozsmai járatokon. A többi viszonylaton néhány indulást leszámítva szerintem már csak pótlásra járnak egyáltalán csuklósok.
A 251 a tartalékos kocsija, de rengetegszer van az is fordán, a siralmas helyzet miatt. 253 is kint van egyre többet, akár déliváltásban is, szóló kocsi helyett
Már sokszor írtam sajnos... Unalmas, semmiféle utazási élményt nem ad. Ráadásul már 10/9 távolságin ilyen van. De hál isten a téli szünetben egy 60 perces út kivételével sikerült elkerülnöm őket.
Valaki nem tudja, hogy a KKT-k valamelyike mikor és melyik vonalon található meg a következő héten? Ma már láttam a 21-es vonalon, de sajnos mindig lemaradok róla. Köszönöm!
Ne menj emberek közé, ne fórumozz és nem leszel frusztrált és mi sem olvassuk a fölösleges baromságaidat...Duna/Tisza/Balaton fenekére biztos nem megy Neoplan, oda elutazhatnál.
Hihetetlen hogy ma az összes távolsági busz, amivel én utazom, full tömve van. És 1-2 utasnak van nagy csomag vagy bőrönd... Úgyhogy lehet itt szidni engem, de nem én vagyok az egyetlen aki buszozás sál tölti az ünnepet. Megkockáztatom, az utasok 90 százaléka hobbiból utazik, nem azért mert célja van A ből B be!!
A menetrendváltás miatt a délutáni plusz járatokkal ennyivel változott a makói forda iskolai előadási napokon:
5015 Szeged vá. 14.50 -Makó 15.55 illetve ez fordul vissza az új 5013 Makó 16.00 - Szeged 16.37 járatra
5013 Szeged 15.00 - Makó 15.37 (SSM 614 helyett AALC-840)
5015 Szeged 15.15 - Makó 16.02 SSM-749 (ez az új gyorsjárat, a credo korábban az előbbi 5015-ös fordáját járta)
5013 Szeged 15.30 - Makó 16.15 (AALC-840 helyett SSM 614)
Összességében jól megoldották, mivel a 15 órás expressz (5013) és a 15.05-ös "lassú"járat (5015) a credokkal nagyon zsúfolt volt, így mind a kettőre jut egy hosszú volvo. Igaz így a 15.30-asra nem, de mivel 15.15re raktak be egy új gyorsjáratot ami szintén credo, így lényegében a korábbi 1 hosszú volvo utasai ami szintén heringparty volt mostmár 2 Credon egész"kényelmesen elférnek". Szóval Makó összességében kapott egy olyan időben egy új járatot Szegedről, amire már évek óta nagy szükség volt.
A mai Gyula 13.15- Szeged vasútállomás 16.30 5022/634 járatot a szokásos LSW *** MAN Lion's Regio helyett egy bizonyos AICF-781 rendszámú busz viszi. Ez milyen busz lehet? Nem találtam róla semmit. Köszi!
Azért jó lenne, ha a kiálló csuklosok helyett nem szóló buszok érkeznének, hanem ugyanúgy csuklosok. Sőt, többre is szükség lenne már most is csúcsidőben, hát még a BYD gyár megnyitása után.
Szeged helyiben ezeknek a 7700A Volvoknak lassan már nem le kellene állniuk egyébként? A KKT széria főleg, de lassan az NDV-k ks. Mennyi alá nem csúszhatnak már be? 18 év?
amit hallottál, aszerint a "többi" az a most helyköziben lévő NDV-814, AAEL-815, PFN-675 (és itt még valamelyiket kifelejtem, csak annyira keveset látom kint, hogy eszembe se jut - kicsit zavarban vagyok melyik NDV csuklós merre barangolt az életük kezdete óta) átirányulnak helyi járatos állományba?
A helyüket pedig feltölti a ... (konspirálok bocsássatok meg: pár gáz üzemű példány?) - csak a férőhely kínálat ne csökkenjen, csúcs időben helyköziben, azért szükség van rájuk.
Úgy hallottam helyis lesz a többi NDV-vel együtt, de ezt támaszthatja alá az is hogy helyis járatokra próbálgathatták a kijelzőjét, ezért jelenhetett meg utas.hu-n
Ez a menetrend változásról annyit szeretnék amik megszünnek buszok a vasútállomásról szoktam Pestről haza menni szegedre és onnan tovább Makó után is. Azért szerintem ezek a közvetlen járatok jól lehetnének továbbra is, akár masokszámára is, de ez az én véleményem
A kifeszített csatlakozás elve - sajnos - sokaknál divatos.
Érkezzen be a vonat óra 20-ra és óra 27-kor menjen a csatlakozó busz.
Ez hiba.
Ahogy a vonat késik (ez gyakori) már dűl, borul minden.
A másik, hogy a csatlakozást nem a 18 éves edzett közlekedés mániásra kell tervezni, aki fejből nem csak menetrendet tudja, hanem még a kalauznő szülinapját is ismeri.
Ez a másik hiba.
A csatlakozást az átlag utasra, a 6-99 évesre kell tervezni.
Az Ő mozgásukra.
Ehhez az átlaghoz hozzá kell a negatív végletet, mert a negatív végletnek is el kell érnie a csatlakozás.
Ha tehát 15 perc késéssel megjött az IC, akkor az IC legutolsó kocsijáról leszáll a nagymama + 2 bőrőnd + 2 unoka.
Nem is leszáll hanem lekászálódik.
A peronon az első embert megkérdi hol van az állomás?
Hisz ő egy peron (sokadik vágány) külső végén - hátsó vagon hátsó ajtajánál - áll az unokákkal és a bőröndökkel.
Megmondják neki.
Elindul igen lassan mert mindkét keze teli egy-egy bőrönddel és figyelnie kell a kettő szeleburdi unokára is hisz a vasút veszélyes üzem, ne rohangáljanak el mellőle, pláne ne lépjenek vágányok közé.
Végre betalálnak az épületbe.
Ott jön rá, hogy mennyi lépcsőn kell az Ő lábaival + 2 bőröndre + 2 unokával leküzdenie magát.
Már éppen indulna mikor valaki segít neki és megmutatja hol a lift.
Eddigre már eltelt 6-9 perc a vonatról való leszállás óta.
Lemennek a lifttel.
Kilépnek az épületből.
Sokfajta villamos, több fajta busz.
Keresni kell valakit aki megmondja melyik a Makói.
Közben lehetőleg nem őrizetlenül hagyni a bőrőndöket és az unokákat.
Végre pár perc múlva kap helyes választ.
Átvergődi magát a bőröndökkel és az unokákkal az állomás előtti téren a makói buszhoz.
Ő nem 18 éves hanem 58 éves és kb. 70 kg az önsúlya.
Megvan a makói busz.
Bőrőndök a csomagládába (ha van ??) unokák és végül Ő is fel a buszra.
Ok.
A budapesti IC megállásának pillanatától addig a pillanatig amig leültek a buszon min. 15 perc eltelt.
Az IC is késett 15 percet.
Ez együtt kb. 30 perc.
Tehát ha a makói busz menetrendje úgy van tervezve hogy a vonat menetrendi (papíron) meglévő érkezési ideje után 30 perccel indul a vasút állomástól, akkor az egy nagyon jó munka volt.
Hát csak sokszor pont azok a buszok indulnak az új menetrendben Szegeden a vasútállomásról, amik elegek lennének a Mars térről is. Pl az esti vasútállomásról induló 18.27-es Makó-Nagylak-Csanádpalota-Mezőhegyes járat mióta bevezették a "citybuszokat" a vasútállomásról indult és már gyakorlatilag a vasútállomáson megtelt. De ugyanez a 17.23-kor Gyulára induló busz, most helyettük 17.50/18.50-kor sima Makói járatok lesznek. Arról nem beszélve, hogy Makón a csatlakozások nagy része óra 30-kor van, tehát aki tovább akar utazni Makorol és az állomásra jött az ülhet fél órákat a remek váróban. De ez délutánra is igaz a a 12.27 közvetlen ment Nagylak-Csanádpalotára, 13.27-es lényegében közvetlen Nagylaki járat volt hétköznap (forda szerint az ment tovább 14.35-kor, leszállni se kellett),a 14.27-es NDV csuklós Volvo volt, legtöbbször szabad ülőhely már az állomáson nem volt, de reggel a 8.27-es nagylaki illetve a 9.27-es Gyulai járat is kihasznált volt már az állomástól. Oké most minden óra 50-kor lesz busz a vasútállomásról, de ez a 3 éve bevezett menetrend nagyon jó volt, mindenki hozzászokott már és tényleg csomó busz már a vasútállomáson megtelt. És a vicc az egészben, hogy a vasúti menetrend tényleg nem változott, ergo ha pontos az IC (néha előfordul :D) várhat az utas fél órákat. Szóval a tipikus esete annak, hogy valaki ezt Pesten eldöntötte és így lényegében felcserélték es 50-kor indulnak a buszok az állomásról. Ha hozzáértőek lennének akkor legalább a távolsági járatokat meghagyhatták volna.. (8.27, 9.27, 12.27, 13.27, 17.23, 18.27) De apró pozitívumok, hogy a legnagyobb csúcsban 15.15-kor indul egy új gyors járat Szegedről Makóra, illetve iskolai napokon Makorol 16 órakor egy expressz járat Szegedre. ( Tudniillik a Makorol 16.05-kor induló járat iskolabusz volt lényegében ergo mindig késve kb 16.15-kor indult Makorol, ezáltal a Mars térről is mindig késve indult mert 17 órakor fordult vissza. Valaki esetleg tudja, hogy kap Makó vakahonnan egy buszt, vagy esetleg ez a gyorsjárat illetve az új expressz járat valami fordamódosítással lesz megoldva?
Lehet, hogy a vasúton nem kell új menetrendet megtanulni, viszont a makóiak, szatymaziak és sándorfalviak jobban járnak, ha átbogarásszák újra a menetrendet vagy lecsekkolják indulás előtt az alkalmazásokat.
Most sem igazán pontosak a leírások... de ahogy átnéztem őket, kilométer hosszú változás listát lehetne nekik szerkeszteni.
(Izgalmas, hogy az IC-k érkezése a mávos menetrend szerint :16-ra, de az 5015-ös csatlakozások szerint :23-ra van írva, az IC indulása pedig :44, a volános szerint :37)
A Szeged-Makó távon pár indulás kivételével fél órával későbbra rakták a Vasútállomásról indulókat - így legalább biztos az átszállás napközben. Ha az IC megérkezik :16-ra (+15-20 p késéssel általában), akkor is elérhető az :50-kor induló valamelyik makói.
A deszki körjáratok egyre csökkennek (hónapról hónapra egyre fogy a menetek száma)- nem tudom megítélni, hogy feleslegesek voltak-e. Szerintetek?
A szatymazi buszok abszolút át lettek szerkesztve, kínálat csökkenés nem igazán látszódik - :46-ra érkezik (legtöbbször) a zsombói és sándorfalvi Szatymazra, és :16-kor indulnak (legtöbbször) Zsombóra és Sándorfalvára. Itt is akár a késő IC-ről/-re lehetségesebbé vált az átszállás.
Az 5045-ösön az a járat összevonás már régóta esedékes volt - a Dobó-tanyától való visszamenetel Öttömösre csak papíron létezett.
Az 5030-ason is fel lettek tűntetve az eddig csak másodrészek a határra és -ról - azért az 5030, 5031-esek menetrendje eléggé össze-vissza áll, abszolút igény vezéreltek az indulások, ütemtelen - nem tenne jót egy fél órás ütem munkanapokon délután, hétvégén órás ütem, amit "sulivasárnap "feleznének délután a határra/-ról menő gyorsjáratok?
Ez valami ideiglenes állapot lehetett, a tegnapi nap a tartalékos KBS-689 dolgozott az LLE-632 fordáján, de ma már mindenki a helyén van. (Javítás után valamiért nem vetették fel egyből a "gazdákkal" a buszt). Úgy, ahogy az NDV-814 se lett hirtelen üllési, de tény, hogy ma reggelig a KXH-740 helyett volt beugrós - mára ő is helyre állt.
"Szeretek a kedvenc helyemen hátul ülni és cseppet ideges lennék, ha valaki elfoglalná"
Az ilyen autista kényszerbetegségeket manapság már nagyon jól tudják kezelni...a pszichiátriákon. Szegeden pl ha jól tudom, a kettes kórházban találsz ilyesmire szakos osztályt, ha már újfent ezt a topicot szemeteled tele. Pár hét "regeneráció", és végre nem a szerencsétlen diákokat fogod zaklatni, akiknek amúgy ugyanolyan joguk van az utazáshoz.
Őszi szünetben egyébként hogy szokott lenni? A menetrendek nem hozza a sulivasárnapos buszokat, viszont a felső oktatásban tuti nincs őszi szünet. Ha nem lesznek a mentesítők, harakiri lesz kB jövő vasárnap.
Péntek, vasárnap... Országbérlet ide-oda, mivel a kollégisták jönnek-mennek, persze hogy sokan lesznek az egyetemi városba tartó buszokon. Sokadik profilod, de még mindig ugyanolyan szellemilegkorlátolt vagy mint korábban.
Mármint a lényeg... Olyan brutális tömeg van pénteken és vasárnap a távolsági buszokon, hogy sok esetben utasok tucatjai (de pl Szeged és Pécs között) van hogy 50-60 utas marad hoppon és utána utazzon, ahogy tud...
Ez 8 utas... Akik a 16,40 és buszt várják már 16,00 kor... De Szegeden beszéltem olyan párral, akik a 14,35 Szeged-Zalaegerszeg járatot várták már kerek 13,00 kor!! Ilyen pár éve azért még sosem volt. Jó lenne végre ha az egész ország összes távolsági járatára meg lehetne venni a helyjegyet... Jövő szombaton is pl az 7,20 Szeged-Győr járathoz kénytelen leszek én is kB fél 6 kor odaallni, hogy első lehessek...
2024.10.13 egy kellemes vasárnap délután Baján a szegedre várva ... A fillérbérletes diákok a busz indulás előtt már 40 perccel odaállnak (volt akivel beszéltem és 1,5 órával előbb!!!odaállnak, hogy felférjen a Szegedi buszra) Jó ötlet volt a fillérbérlet... Ja nem!
Akkor ide is beírom, mert másutt is felmerült ez a kérdés:
Lehet, hogy én rosszul számolok, de a KDJ-ket 2005.12.30-cal írtam fel állományba, akkor azok jövő év végén érik el a 20. évüket. Tehát van még egy évük. Nem? A két KFA meg 2006.03.30. Vagy hogy is van ez?
Ma délelőtt 10 óra után az egykori békéscsabai helyijáratos LTE-931 frsz-ú MAN SL223-ast láttam a Mars téri buszállomáson "Szeged Mórah út" felirattal. Városi busz elővárosi járaton ... Ez a kocsi mióta van itt?
Sziasztok! Az utas.hu alkalmazás a szokásos AEFI 866-ot, a menetrendek pedig az AAKZ-194-et mutatja a Szeged vasútállomás 21.30 - Mezőhegyes vasútállomás 23.45 5189/17-es járatra. Ez egy viszonylag "új" tavaly év végi Credo Econell, nem hiszem, hogy már új rendszámot kapott volna. Akkor viszont ez a AAKZ-194 milyen busz lehet?
immáron október van. Lassan közeleg az év vége - 2025-ben töltik 20. évüket a gázos Mercik (KDJ-355 és további 5 társa). Szerintetek mire lehet számítani? Meddig marasztalódnak a helyi üzemben? Mik lépnek a helyükbe? Fogunk még a sándorfalvin KFA-t fotózni?
Volna a megyében elég Volvo 7700A amit a helyükre állítsunk? (nem hinném, hogy ez volna amúgy sem a jó döntés; az oroszlánok meg végképp nem helyi járatra valók szerintem)
A 1515-ös vonalszámú 14:00-kor Parádfürdő, kórháztól Szeged, autóbusz-állomásra közlekedő autóbuszunk a mai napon műszaki ok miatt Parádsasvári elágazás - Szeged, autóbusz állomás között nem közlekedik. Megértéseteket kérjük!
De gondolom magadtól is rá fogsz jönni, hogy a kérdés eleve vicces és hülyesêg, mert nyílván javítva lesz, ahogy a kiégett NKG meg a rommá tőrt elejű NKG Scania is össze lesz legózva a Scania szervízben. Kettőből egy. Legalábbis 2 hete még ezt rebesgették bent. Pár db zártszelvényt meg burkolati elemet cserélnek benne +üveg és kész lesz majd. Ha jól láttam 3-4db ablak osztás kapásból kiszakadt, ahogy fennakadt a busz.
Hála istennek, minél távolabb kerűltek Szegedtől. Kinek mi nekem sose voltak favoritok a szóló Volvok itt Szegeden. Karőltve a valahai T-850-el a legrosszabb állapotú buszok voltak Szegeden. Szinte külön életet élt a beltér a vázszerkezettől. Utaztam nem keveset a 73/73Y vonalakon ezekkel volt miért szidnom a fejeseket. Két pozitívumuk volt, ha odatapostak nekik, akkor mentek mint a szélvész és a klíma erős volt.
Újkorától Tisza Volános, 2004. év elején jöttek, de 2002-es évjárat.
Hódmezővásárhely helyijárat volt az első bevetésük, itt épp elkészült a homlokfali kijelző helyének betáblázása és az EMKE kijelző beépítése, 2004. márciusából:
Ne haragudjatok, hogy egy link erejéig belekotyogok az itteni társalgásba a messzi északról, de hátha érdekli az itteni kollégákat az egykoron erre szolgált JAW-728 kissé egzotikus működési területe:
Rá is állt a 11:30-as 5049-re az LGP-034. Így talán inkább tartalék volt az NWX, a csengelei kanyar pedig próbakör lehetett a visszaadás előtt. Mintha augusztus vége - szeptember elején volna esedékes, mind az LGP-034, FLN-324, FLN-325, KXW-375 műszakija két évente.
Kicsit kíváncsian kérdezem, mert sikertelenül keresgéltem eddig az interneten, hol lehetett régebben találkozni az NWX-381-el, milyen fordákon járt? A kijelzője akkor sem működött vagy csak passióból nem használják mostanság?
NIJ-361-es beton Mercedes hűtővize kifolyt Gátérnál (Szentesről ment volna Kecskemétre a Daimler 1-es kaput érintve) tegnap, azzal a busszal akartam volna utazni Kecskemétre
Előzmény: Új buszforduló létesült Üllés, Halasi csatorna megállóhely után, mivel a Szabadság térről ki lett toloncolva a buszforgalom, így minden Üllésen végződő járat eddig a megállóig megy ki, ott a fordulóban félreállva várva a visszaindulást.
Miért jó?
Az LGP-034 pusztamérgesi sofőrjeinek 04:56-tól most már csak 12:44-ig szól a műszakjuk, az eddigi 14:00 helyett. Az RDB-656? (régebben LKN-232) sofőrjeinek 70 helyett 23 percet kell a világvégén tölteni. Ezen felül a 11:30-as Szeged-Üllés és visszairányban 12:30 Üllés-Szeged menetet abszolút ki lehetett váltani - lőn mínusz 52 kilométer futás munkanapokon.
Miért nem jó?
Sűrűn kell majd állni a Sziksósiaknak és főként Bordányiaknak a fél órával előrébb rakott 5049-esen. Régebben mind a 11:30-as, mind a deles szép számú utassal húzott ki a városból - az eltűnő kapacitás ezen nem segít.
SZVSZ: Ezzel a változtatással lehetett a legegyszerűbben és legkevesebb utassérelmet okozva SPÓROLNI.
A PFN-675-öt elcserélték az NVD-814-el vagy csak ideiglenesen van helyette? Mórahalom megkapta az LTL-729-et vagy ez is csak ideiglenesen segédkezik?
A probléma itt is a központosítás, valamint a szakértelem hiánya. Egyenbuszokat állítanak forgalomba a Szob-Márianosztra meg a Makó-Szeged járatokra is, miközben az igények "kissé" eltérőek. Sajnos a vegetálás felé tart az ország. SZVSZ
Azért csak szerintem szomorú, hogy országos járatra küldünk helyközis autókat?
SSM-617 megy Debrecenbe az 1441-esen (már nem először a nyáron), KMB-550 volt ma 1515-ön, FLN-324 1375-ön. Természetesen ezt nem az akár menetrendszerűsített vagy sem másod- és harmadrészekre értem.
Az mondjuk személyes vélemény (és őrültség?), hogy a 324-el Miskolcig vagy a 325-tel Sopronig is simán elutaznék. Azonban Econellt Debrecenbe? Már Algyőnél kényelmetlenül lennék, de Kőrösladányban már biztos, hogy a mély őrület határán keringenék.
Márpedig teljesen értelmes dolog lenne, hiszen pl ha egy Székesfehérvártól Szegedig megveszem a helyjegyet, akkor hiába foglalták el Győrben a helyem, kénytelen leszek felallitani a kedves utast onnan :)
Meg pl ha Bajáról akarok Keszthelyre utazni, akkor végre nem kell csak azért Szegedre bemennem és 1 órával hamarabb odaállnom, hogy tuti ott üljek, ahol én szeretnék :)
Úgyhogy remélem 1-2 hét és mindenhova legalább LEHETŐSÉG legyen helyjegy re. Aki meg nem akar, ne vegyen, max állhat egy kellemes vasárnap délután Dunaújvárostól Szegedig.
Nem lett igazad, most SEM. Vállalati országbérlet melyik kategóriába tartozik? Mivel különbözik egy teljesárú országbérlet egy kedvezményes országbérletet váltó utastától, ha korábban a cégek akár százezres értékű bérletet váltottak ki a munkavállalóinak?
Nem kell kulonbseget tenni a kulonbozo jegy/berlet tipusok kozott eleg a mostani van helyjegy vagy nincs helyjegy opcio. En diakkent "fillerberlettel" utazom, nyilvan nem fogok dupla annyiért jegyet venni,ha van opció olcsobban utazni.
Masreszt a mav appban nem lehet helyjegyet venni,illetve mobilon a weboldalon sem sikerult,csak szamitogepen...
Eléggé...tegnap 8:00-ás járat a Népligetből kb. 2-2,5busznyi ember,ebből több mint a felének nem volt helyjegye. A végén miután elfogytak a helyjegyesek,5 ember tudott felszállni. A sofőr intézkedett,lett mentesítő,az is csak szentesig. Az első busz megvárta szentesen a másikat,amiről újra teltház lett itt már akik szentesről utaztak volna,azok fel sem tudtak szállni. Borzasztó rendszer lett.
+1: az utasok mondták,hogy a jegyirodákban fel sem ajánlják a helyjegy lehetőségét így sokakat jól átvágtak a mézes mázas sztorival,hogy megspórolhatják a kieg.jegy összegét...
Ezek között (főleg a Szegedet érintők körében) vannak olyan járatok, amik 2016 előtt nem meghirdetett másodrészként közlekedtek, majd 2016-ban hirtelen minden ilyet meg kellett hirdetni. Azóta eltelt pár év és úgy látszik, hogy már nincs ezekre szükség.
Az 5010, 5150 meg a 2022-es átalakítással létrejött új struktúrával üzemelt eddig, valószínűleg most vannak már olyan tapasztalatok, amik alapján megszüntetnek ezt-azt.
Befutottak az augusztus 17-ei menetrend módosítások. Nem igazán pontos és tényszerű, néhol hiányzó volt a weboldal összegzése (az 5169-es vonal mentén élőket sajnálom, többről van itt szó, mint az a három járat, amiről szót ejtettek.). Alapvetően ismét demonstrálni akartam a Hódmezővásárhely és Szeged közötti buszos viszonylatok gyérülését, de úgy néz ki, hogy most inkább a megyei buszközlekedés gyérülését is fogjátok látni. E
Első neki futásra a volán által kiemelt vonalakat ért módosításokat szedtem össze, viszont előfordulhatnak módosítások amik nem kerültek bele az összegzőjükbe. Ha valaki talál még módosítást, szívesen fogadom/fogadjuk. Eszerint élünk 17-étől:
5003/103 megszűnik. (Szegedről munkanapokon 5:15-kor Algyőre induló járat Mol. Rt. betéréssel)
5003/104 megszűnik. (Algyőről munkanapokon 5:45-kor Szegedre induló j.)
5004/102 csak munkanapokon közlekedik. (Mindszentről 4:40-kor indul Szegedre.)
ÚJ 5150/174 szabad- és munkaszünetinapokon Mindszentről 4:40-kor indul Hódmezővásárhelyre.
5005/131 megszűnik. (Szegedről szabad- és munkaszünetinapokon 5:55-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5005/103 megszűnik. (Szegedről szabad- és munkaszünetinapokon14:30-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5005/140 naponta helyett, csak munkanapokon közlekedik. (Szegedről 15:40-kor indul Hódmezővásárhelyre.)
5005/132 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről szabad- és munkaszünetinapokon 14:15-kor Szegedre induló j.)
5005/134 naponta helyett, csak munkanapokon közlekedik. (Hódmezővásárhelyről 15:15-kor indul Szegedre.)
5010/114 megszűnik. (Szentesről 12:25-kor Szegedre induló j.)
5010/134 Szeged helyett csak Hódmezővásárhelyig közlekedik.
5010/131 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről 15:15-kor Szentesre induló j.)
5016/109 megszűnik. (Tanév tartalma alatt munkanapokon 5:55-kor induló körj.)
5016/139 megszűnik. (Munkanapokon 11:50-kor induló körj.)
5016/143 megszűnik. (Munkanapokon 17:50-kor induló körj.)
5016/141 17:50 helyett 18:20-kor indul Deszk, Szőregi sorra.
5016/145 megszűnik. (Szabad- és munkaszünetinapokon 17:50-kor Deszkre induló j.)
5025/393 megszűnik. (Iskolai előadási napokon 15:50-kor Tiszaszigetre induló járat)
5025/257 tanév tartalma alatt munkanapokon nem közlekedik. Csak szabad- és munkaszünetinapokon, illetve tanszünetben munkanapokon.
ÚJ 5025/279 tanítási napokon 16:00-kor indul Tiszaszigetre, Gabonakutató betéréssel.
5025/394 megszűnik. (Tiszaszigetről tanítási napokon 16:25-kor Szegedre induló j.)
5055/281 megszűnik. (Szegedről munkanapokon 7:00-kor Forráskútra induló gyorsjárat)
5055/282 megszűnik. (Forráskútról munkanapokon 7:40-kor Szegedre induló j.)
5058/220 emiatt Forráskút és Szeged között nem gyorsjáratként közlekedik, mindenhol megáll.
5070/113 megszűnik. (Szegedről a hetek utolsó tanítási napján 14:30-kor Kistelekre induló j.)
5070/114 megszűnik. (Kistelekről a hetek utolsó tanítási napján 15:15-kor Szegedre induló j.)
5129/278 megszűnik. (Nagymágocsról munkanapok 6:38-kor Szentesre induló j.)
5129/228 naponta közlekedik csak 15 perccel hamarabb és Szentes, Külső-Dónát, iskola betéréssel. Székkutasról 6:30-kor indul Szentesre.
5129/238 emiatt megszűnik. (Székkutasról munkaszünetinapokon 6:45-kor Szentesre közlekedő járat, mely Szentes, Külső-Dónát iskola betéréssel közlekedett.)
5130/185 megszűnik. (Szentesről tanítási napokon 7:05-kor Derekegyházára induló j.)
5130/186-ból 5130/190 lesz, mivel változatlanul tanítási napokon, de meghosszabbított útvonalon Tompahát központból 7:05-kor közlekedik Szentesre.
5132/121 megszűnik. (Szentesről munkanapokon 5:50-kor Nagymágocsra induló j.)
5150/103 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről munkanapokon 4:55-kor Mindszentre induló j.)
5150/121 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről tanítási napokon 13:15-kor Mindszentre induló j.)
5150/125 megszűnik. (Kórógyszentgyörgyről tanítási napokon 14:47-kor Szentesre induló j.)
ÚJ 5150/174 szabad- és munkaszünetinapokon Mindszentről 4:40-kor indul Hódmezővásárhelyre.
5150/104 megszűnik. (Mindszentről munkanapokon 4:55-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5150/140 megszűnik. (Mindszentről tanítási napokon 14:10-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5150/154 megszűnik. (Szentesről munkanapokon 16:00-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5169/47 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről tanév tartalma alatt munkanapokon 5:35-kor Óföldeákra induló gyorsjárat.)
5169/51 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről iskolai előadási napokon 14:00-kor Földeákig közlekedő menetrendben is szereplő másodrésze az 5169/19-nek.)
Fogadjátok szeretettel a legújabb írásomat, melyben az egykori szegedi telkes járatok történetét igyekeztem feleleveníteni. Bármilyen javítást, kiegészítést szívesen fogadok!
Ma már nem annyira fizikailag, hanem inkább a stressz az ami kifáraszt.
A legnehezebbnek a városi buszvezetést tartom.
Mindegy melyik országban vagy melyik nagy városban, de a városi-helyi menetrendszerinti autóbusz a legkicsinálóbb.
A helyközi buszokon való dolgozás a közforgalmú szegmensen belül, a legnyugodtabb.
A távolsági a maga kétnaponkénti 450-600 km-vel már megerőltetőbb.
Nem annyira a km növekmény miatt, hanem mert csak el kell menni 220-300 km-t és még aznap vissza is kell jönni, több megyén vagy esetleg országhatáron át.
A másik véglet - ami már vagy nincs vagy alig - a nemzetközi buszozás.
Az komoly járat lehetett, amúgy hálás is vagyok a sofőröknek, hogy biztonságosan vezetnek főleg az autópályán, egyikük szakadó esőben éjszaka biztonságosan vezetett
Jobb, hogy 1-2 1092-es busz nem érinti Kiskunfélegyházát és Kecskemétet, logikusabb döntés lenne az, ha Makóról, Hmvhely.-ről, Orosházáról, Szentesről és Csongrádról Budapestre és vissza expressz járatok indulnának KIskunfélegyháza és Kecskemét érintése nélkül; Kecskemétről Budapestre és vissza 1080-as expresszjáratokat kellene indítani, ahova szigorúan előre megváltott jeggyel lehessen utazni, meg az összes expressz járaton
Eszembe is jutottak az "okosságaid", amikor a héten egyik nap még éppen utolsóként még felfértem a 1486-os Pécs-Békéscsaba buszra ("fillérbérletes" diákként, munkába menet). Megszámoltam, a cca. 50 főből rajtam kívül 6(!) ember volt aki nem nyugdíjas volt. De természetesen, a fillérbérletes diákok miatt nincs hely sehol.
Pont ezen gondolkoztam én is mint amin Mr. SziD topictárs, na meg ugye lehet itt szídni a fillérbérletes diákokat, de ha belegondolok, nem tudom mivel rosszabb egy a nyári szünetét élvező diák Balatonra való utazása annál, mint hogy te itt ilyen-olyan köröket csinálsz céltalanul. Szerintem semmivel nem rosszabb, és nézhetjük úgy is hogy épp te vagy az aki foglalja a helyet fölöslegesen a buszon, hisz semmi célod nincs. Nincs azzal probléma ha az ember szeret buszozni és megy, de semmivel nem vagy jobb egy diáknál hiába teljes árú a bérleted.
Igyekszem minél valtozatosabb napi köröket csinálni a teljes árú ob-mel
1. kér(d)és: Egyszer számold már ki és írd le ide, hogy mennyibe kerülne egy tetszőlegesen kiválasztott havi utazgatásod teljesárú jeggyel. Rá fogsz jönni, hogy a teljes árú bérlet is aprópénz, fölösleges a diákokra köpködnöd, csak mert neked nem jár az olcsóbb.
2. kérdés: Ha nem lenne országbérlet, ugyanígy utazgatnál a semmibe?
Nem Siófokot, hanem a Hévízet csinálja csak késett a sok országbérletes miatt. Holnap is az megy, reggel gyere Szegedre minél korábban sorbaállni. Tuti tömeg lesz...
Mi a miskolci busszal jöttünk ma, azzal egyidőben láttunk a 4-es kocsiálláson egy Mercedes buszt, amire akkora tömeg várt, hogy az 5-ösön is álltak az emberek bőröndökkel, táskákkal. Szerintem 30-40 ember biztosan nem fért fel rá.
Tegnap nekem meg Siófokon volt szerencsém látni érkezőben 11kor...még csak szerda és már full teltház volt. Most szombaton azért kíváncsi leszek...Balaton Sound, Siófokon Azahriah koncert, Lellén fesztivál. Kíváncsi vagyok, hányan ragadnak Szegeden :)
Érdekes koncepció lenne. Véleményem szerint mind a két járművet csak donorként lehetne hasznosítani. Az NKG-749 csúnyán megégett, úgyhogy abból, csak a busz elején található, nem hőkárosult elemeket lehetne felhasználni.
A kettőből megpróbálnak egyet csinálni. A 749 eleje levág átrak 738-ra. De ezt a Scania Magyarország Kft végzi, hogy ha lehetséges és kapnak engedélyt.
az első kérdésre a helyes válasz, hogy szegedi tartalék kocsiként használatos, egészen a mai napig is. Mindig változó, hogy melyik bajba került kocsi helyett hozzák ki.
a második kérdést illetően, a balesetes Scania Citywide rendszáma az NKG-738 volt.
Sajnos biztosra nem tud megmondani, de feltételezném, hogy selejtezés lett a vége, az fotobus.msk is 2023.03-ával jelöli az állományban töltött idejének végét... ebben megerősítésre várnék én is.
a legutóbb két hete sulivasárnap pünkösd hétfőn, amihez képest egy szombat gyengébb szerintem, a 6 emberből, aki sorba állt, mindenki felbírt Baján szállni, pedig valaki csak Mélykútig ment. 1-3 hely pedig szabad is volt ezen felül.
(Baja-Népliget-Keleti-Miskolc gyorsabb volna és biztosabb ülőhelyekkel, de ahogy gondoljatok)
Szombaton mennyire van esély felférni Baján a Zalaegerszeg-Szeged járatra (11.40-indulás)? Nem utaztam még vele, de Szegedről utazunk tovább Miskolcra, és nem szeretnénk, ha ott hagyna bennünket Baján, mert nincs 1 ülőhely se :( Full tele szokott lenni?
"Vagy Szeged-Salgótarján volt, vagy Szeged-Eger ?"
"Tudni kell, hogy 1980-ban a volánoknál már senki nem szólított senkit elvtársnak."
Nem lényeges a sztori szempontjából, de 1980-ban még egyik vonala sem volt meg ezek közül a szegedi üzemnek. Persze, ha az 1980-at csak nagyjából mondtad, akkor nem feltétlenül ekkor játszódott a történet - ellenben a salgótarjáni már inkább jobban passzol, az elég rövid ideig volt napontás járat, többnyire csak péntek/vasárnap ment.
(még az időszámítás előtt ) jöttem vissza az Arad-Makó-Szeged-Budapest járattal.
Pénteken délután.
Szegedre érkezett (ha jól emlékszem) 16.55, szegedről Indult Budapestre tovább 17.00.
Bementem jelentkezni a forgalmiba meg pecsételtetni ami kb. 30 másodperces rutin munka.
De aznap nem.
Odabent épp állt a bál.
Nem velem.
Volt akkor Szegedről egy olyan járat amelyik csak pénteken (utolsó tanítási napon) közlekedett.
Vagy Szeged-Salgótarján volt, vagy Szeged-Eger ?
Erre már nem emlékszem.
Majd f_k olvtárs utána néz, hogy melyik volt?
A benti bálhé arról szól, hogy a járat megtelt de még 40 egyetemista ott toporgott, hogy menni szeretne.
(pont akkoriban volt egy volán tröszt kampány, hogy ne idegenkedjen X volánok Y volán járatának másodrészt adni, mert sokkal rosszabb az utas víszhang mint, hogy utasoknak azt magyarázni, hogy ez a volán nem az a volán.)
Tehát a szegedi aznapi ügyeletes forgalmász hölgy kelepcébe került.
Hiába volt 45-50 éves a szegedi buszvezetők kerek-perec megtagadták, hogy pénteken este elmenjenek másodrésznek kb. 200 km-re.
A vita emelkedett volt és hangos, bár még nem káromkodtak, nem ordibáltak.
A tartalék mert éppen ott volt kijelentette : Őt még a vezérigazgató se kényszerítheti arra, hogy péntek este ilyen messzire elmenjen, hisz Ő megyei tartalék.
Ebben ugyan nem volt igaza, mert jogilag bárhová elküldhették volna, de Ő volt az egyik leghangosabb.
A forgalmista hölgy, erőlködött, erőlködött, eredmény nélkül.
Ebbe a szituáció csöppentem bele.
Meg se szólaltam, csak álltam az ajtóban.
Végül valaki odafordult hozzám, hogy mit akar az elvtárs ?
Tudni kell, hogy 1980-ban a volánoknál már senki nem szólított senkit elvtársnak.
Az inkább öltözetemnek szólt.
Én meg azt találtam mondani. semmit, folytassák csak meghallgatom mit hoznak ki ebből?
Csendesebb lett a vita de folytatódott.
Ekkor egy fiatal fiú megszólalt : Én elmegyek, én elviszem.
Erre majdnem mindenki felhördült.
Kiderült, hogy ifjú tényleg kezdő, és a Szeged-Üllés járaton van egy Ik-66 busszal.
Az Ik-66 buszokat akkor már kezdték leselejtezni, kivonni, hisz csőstül jöttek a 266-k.
Az üveg fülkében lévők mind neki támadtak, hogy mit képzel magáról?
Alig pár hónapja vezet, és már távolságiba (még ha csak másodrésznek is) akar menni?
Végül a tartalék (az előző pampogó) oldotta meg.
Azt mondta a forgalmista hölgynek : Engedd el. Én majd kimegyek helyette Üllésre.
A fiú örömködött.
Én úgy 10 perc késéssel indultam szegedről Budapest felé, de megérte végignézni.
Szomorú... Én már eleve fel sem szállok olyan buszra, ami nem helyből indul... Szívesen megnéznék egy Szeged--Hévíz járatot egy kellemes júliusi szombaton. Vajon hány százan akarnak majd felpréselődni?
Fillérbérlet és az "Utaztassuk ingyen az egész országot" kampány következménye Szeged-Eger járaton... De kB bármelyik távolságit beszúrhattam volna... És még hol a nyári csúcs?? Lesz itt dzsihád... Én szóltam!
Ajánlom figyelmetekbe a legújabb közlekedéstörténeti tanulmányomat, melyben a szegedi városi autóbusz-közlekedés hajnaláig repülhettek vissza velem az időben, egészen a múlt század elejére. Sorra veszem az első világháború előtti majd az azt követő magánerős és városi próbálkozásokat, majd a Szegedi Városi Autóbuszüzem megalakulását, és első néhány küzdelmes évét. Ez az írás hosszú és részletes, több mint fél évet dogoztam rajta. Azért talán lesz, aki rászánja az időt és végigolvassa. Jó szórakozást kívánok hozzá!
A 2000-es években a 20-as, 21-es és egy időben még a 74-es vonalon munkanapokon reggelente voltak helyközis buszokkal kiadott járatok, aztán ezek az évek folyamán megszűntek, főleg a 2/83/84/10-es vonalak megszűnése okozta módosításokkal.
Jelenleg ez az egy rásegítő járatot adják ki helyközis kocsival (az alapjárat ugye nem a Mars tértől indul).
Bár szerintem is a csuklós buszoknál alap elvárás lenne a 4 ajtó és a, helyijáratos utastér. (Kivétel a 6db, lassan élete végéhez közeledő gãzos Mercedes citaro. Azok már ebben az 1-2 évben elmennek, de tágasabbak is.)
Az ide beosztott SRD-396 és SRD-397-et mi pótolja a fordáikon? (Annyi a kérdés írásakor is látszik, hogy a 72-es kisegítő 7:30-as járatot az AAEL-815 viszi, de ez nem jelent túl sokat).
A mancik sofőrjei is vannak ezekre az ingákra osztva vagy kocsit cseréltek mással?
Vajh, a nemzetközi fordától elesve megtarthatja-e díszeit az FLN-324 - kíváncsi leszek milyen új fordára lesz kárhoztatva ezzel.
A mórahalmi tesztelgetések izgalmasak, a reggeli műszakok után a délutános és éjszakás műszakok eljutása is megoldott lesz. Remélem beválik.
Az ökoszállási kijárás mikor lett felhagyva amúgy? Mert 2019-es Google utca képen egészen csinos, kis buszmegálló van a szállóval szemben, de látszik, hogy jó ideje nem használt - na mindegy a plusz eljutás örvendetes.
NWX meg Tiszafüredre ment. De a Miskolci járatot FLR865 csinálja, a 9,20 Veszprémin meg AADS 291 van. Érdekes ez a kiosztás :) Legalább most Szeged környékén utazgathattam sokat a hosszú hétvégén, ha már az 1507 vonalon kivétel nélkül mindenhol "meggyógyult" a Tourliner Sef-ek meg Rlt-k :(
Azóta meg már az 1507/105-el megy Székesfehérvárnak... amit az NWX-377 vitt máskor.
Meglepődtem, amikor megláttam, mert eszembe is jutott, hogy mióta nem láttam kint - feltehetőleg időszakos javítás, műszaki vizsga felkészítés lehetett.
Sziasztok. Van ez a Siófok-Veszprém járat, amit az AA LC-834 csinál, de a menetrendek.hu szerint NVF-248, az utas.hu szerint meg az AA LC-829 csínálja.
Ugyanilyen, (igaz nem ide tartozik) de a Veszprém-Baja járatot a menetrendek.hu szerint egy Baranya megyei AA DS-250, az utas.hu szerint meg AA DS-287 csínálja.
Most melyik a valós? Melyiknek higgyek? Válaszokat előrre is köszönöm!
Március 18.-tól a 64-es busz útvonala, menetrendje megváltozik. A tovabbiakban körjáratban fog közlekedni: Fonógyãri út - Kereskedő köz - Városgazda sor - Bajai út - Fonógyári út vonalon. A továbbiakban a kihasználatlan reptéri es krematórium megallokat nem érinti.
Pár hónapja még biztosan megvoltak a bajai telepen. Az egyiket biztosan donornak használták az utolsó hónapokban. A többi viszont működőképesen állt le és nem látom értelmét mihez bontottak volna belőlük bármit.
A Tisza Volános üzemi újság annak idején azt írta, hogy az útvonalakat bejárták a busszal. Ez alapján a teljes megyét meg kellett vizsgálniuk. Tudomásom szerint menetrend szerinti forgalomban nem közlekedett, tehát a próbák utasok nélkül zajlottak, mert inkább a manőverezhetőség volt a kérdés, illetve az, hogy a tervezett útvonalakon elfér-e egy ekkora jármű.
Olvastam egy beszámolót, amely szerint a tiszás háromtengelyes autóbuszok 2001-es érkezését megelőzően a Kapos Volán adott kölcsön egy háromtengelyest, amellyel a szegediek a tervezett útvonalakat bejárták.
A beszámoló ennél nem sokkal részletesebb, de feltételezem, hogy 2000 végén, esetleg 2001 elején a Kapos részéről a HJL-583 (Rába Contact 302) jöhetett szóba, mint kölcsönbusz.
Emlékszik esetleg bármelyik Kolléga erre a tesztidőszakra? Szegedi a beszámoló, de ugye a HPD-sorozatból kapott Hódmező és Makó is (sőt, talán a HSX-ek is többfelé kezdtek, erre már nem emlékszem), ők is tesztelték a kaposos autót, vagy igazán csak a szegedi manőverezés volt kérdéses? Csak útvonalbejárás volt, utasok nélkül, vagy a konkrét járatokon is sor került egy-egy próbára? Egyáltalán maradt a busszal kaposos Kolléga is, vagy csak az autót adták át, és a tiszás csapat próbálgatta? Ha jól emlékszem, ez még az útvonalengedélyes korszak volt, szóval gondolom, aránylag határozott elképzelések lehettek arra vonatkozóan, hogy pontosan melyik vonalakra is szánják a háromtengelyeseket.
Bármilyen apró emléket örömmel fogadnék, előre is nagyon köszönöm. :)
Hát én nem értem hogy a fenébe ez a jármű kiosztás... Bezzeg ma is FLM 963 van a Parádfürdői járaton. Egészen csütörtökig, aztán naná hogy hétvégére, mikor tudnék menni, jön vissza a fos NIJ 😡
Autópályán lehet álló utast szállítani, ha a busz is szállíthat. Dunaújvárosban azért maradtak ott az emberek, mert nem volt férőhely a buszon, ugyanis vannak olyan típusok, amelyek nem szállíthatnak álló utast se autópályán, se a Kovács tanya aszfaltozatlan bekötőútján(pl. Neoplan Tourliner, Volvo 9700, MAN Lion's Coach).
"Nem tudom azt mondani a kedves magyar honfitársaknak, hogy elképesztő jó szolgáltatást biztosítunk, gyertek és utazzatok. Ezzel szemben azt tudom nekik mondani, hogy nézzétek, ez olyan, amilyen, de a miénk, és olcsón adom ezt a szolgáltatást"
Fel, de könyörgöm 4.napja nem tudtak a telepről egy rissz-rossz Credo EC12-t kihozni (van Makón pár tartalék), vagy mint máskor Szegedről kérni egy tartalék buszt, akár egy Ikarust. Szarjunk bele ugyvan, az utas meg 7.10 helyett érjen be 7.25-30-re mert az egyik busz nem megy, a másik meg 5-10 perccel hosszabb utiranyon pótolja a másikat 😅🫠
Itt Makón érdekes a fordák, egy 2 város között sehol nem megálló autópályás buszra raknak csuklóst meg egyéb alacsonypadlós buszokat, azokra a járatokra Szeged-Makó között (5015) ami minden bokorba megáll, meg távolsági kivitelű, magas padlós buszokat, csak, hogy lassabb legyen a folyamatos utascsere🤣
Autópályán eleve TILOS álló utast szállítani. Dunaújvárosban nyáron pl egy tucat utast hagytunk ott egy Pécs-Bp járaton, mert nem volt több ülőhely és az M6-oson nem lehet állva utazni, Más kérdés, hogy a buszok 90 százaléka se szállíhat álló utast. Távolságin szerintem meg 100.
Eddit egesz héten Makórol a 6.25-ös 5013-as expressz nem jár, mert a fordabusz (AA LC - 840) mást buszt pótol. Oké, hogy papíron 30kor is megy expressz, de az Nagylakról jön (majdnem fullon), pluszban bemegy Maroslelére is. Így Egész héten 10-15 perc késésel értünk be, úgy hogy autópályán megyünk 50 álló emberrel, ha egyáltalán felfértek.
Makón ennyire nincs tartalékbusz? Meddig csinálhatja ezt a volán a 2 legtelítettebb járattal?...
Mondjuk a "nagycsaládosok" ingyenes utazása innentől még elviselhetetlenebb lesz...szenzációs volt múlt héten is Szentestől Miskolcig amikor a puruttyák befoglalták a 8 kölökkel az összes hátsó ülést és végig zabálták meg kiabálták az utat! De ugyanezt fogtam ki pár napja Szfvártól Szegedig is...
Pest megyében a váci oldalban megpusztult az összes trésystems OBU. Se gépi jegykiadás, se vármegyebérlet/országbérlet-beolvasás. Amelyik buszokon az OBU vezérli a kijelzőket, ott azok is elszálltak.
És alapvetően a forda "lényege" nem változott, azaz Szegedre jár be az arra a fordára vezényelt kocsi. Ugyanez a helyzet a kiskunhalasi, ex szegedi fordával is (KXW-371), hogy mivel annak is az eleje/vége kötött, a köztes részt ugyanígy Szegeden és környékén tölti a busz.
A DAKK óta ez nem újdonság, hogy a Bács-Kiskun megyei kocsik beforognak egy-egy domaszéki körre, vagy Algyő/Deszk/Tiszasziget kaliberű, rövidebb járatokra.
Mi ihlette ezt a képet? Retusáció ?gondolom photoshop.
CCV 520(FLU -956) mindig salgótarjani helyis busz volt, amúgy 2018 ig volt forgalomban.Csak pár hete láttam ezt a képet itt , és tetszett.De gondoltam hogy montázs kép lehet.
"A fürdő közelében korábban volt egy le- és felszállóhely, erre most ismét szükség lenne.
A Volánbusz Zrt. és a makói önkormányzat egyeztetést kezdett arról, hogy ismét megálljanak a távolsági járatok a Szép utcában, a Galamb iskolánál.
A buszmegálló visszaállításának ötlete Mágori András városüzemeltetési tanácsnoktól származik, aki a Rádió 7-nek elmondta: a hamarosan új részleggel bővülő Hagymatikumtól pár méterre lenne ez a megálló. A tanácsnok hozzátette: nagyon sokan érkeznek Makóra busszal, így turisztikai szempontból is fontos lenne a fürdő közeli le- és felszállóhely.
A megállóhely-bővítés abban az esetben lehetséges, ha a helyközi autóbusz-közlekedést megrendelő minisztérium azt jóváhagyja. Emellett az is kell hozzá, hogy a közút kezelője jelen esetben a makói önkormányzat olyan megállóhelyet alakítson ki, amely a forgalomtechnikai és a biztonsági előírásoknak egyaránt meg"felel.
Terv szerint igen, de láttam már olyat, amikor makói Inovell volt a Budapestre feljáró fordán... Szóval úgy mondanám, hogy a benti, "távolságis" autók valamelyike fog menni előreláthatólag.
Az új menetrendben vasárnaponként (hetek első munkanapját...) raktak be egy új pár Makó-Budapest buszt (Makó 15 40/Nepliget 18.55 visszafele Nepliget 20.00/Makó 23.15). Ezt a fordát az egyik makói NIJ merci kapta? (Jelenleg NIJ-371 van rajta, ami a balesetes NIJ-364-et pótolja).
Szerintetek a meghirdetett vasárnap-hétfőn sztrájk miatt nem közlekedő járatok hány százaléka marad ki ténylegesen, a sofőrök mekkora része sztrájkolhat? Nyilvan érthető a döntés, de azért sikerült pl.hétfő délután egy olyan időszakot csinálni Szeged-Makó között amikor 12.05 és 14.00 között 1 busz lenne, ha mindenki sztrájkoln. 5 busz maradna ki és mjndegyik fullosan szokott menni tehát kb 200 ember maradna 1 buszta.😬 Reggel ugyanez befelé Szegedre 3-4 fullos busz helyett 1. Erdekes helyzetek alakulhatnak ki🙃
Számos járat Szeged Hódmezővásárhely között megszűnik, helyette a közel azonos időben közlekedő buszokat, illetve a TramTrain igénybevételét javasoljuk. - állítja a Volánbusz
Na akkor pontosabban, hogy mire ne számítsunk többé:
5005/125 07:25 Szeged, aut. áll. - 07:58 Hódmezővásárhely, aut. áll. (tanév tartalma alatt munkanapokon)
5005/109 12:40 Szeged, aut. áll. - 13:15 Hódmezővásárhely, aut. áll. (naponta)
5005/111 13:40 Szeged, aut. áll. - 14:15 Hódmezővásárhely, aut. áll. (szabad- és munkaszünetinapokon)
5005/129 21:10 Szeged, aut. áll. - 21:45 Hódmezővásárhely, aut. áll. (naponta)
5005/108 06:50 Hódmezővásárhely, aut. áll. - 07:25 Szeged, aut. áll. (Ez marad, csak iskolai előadási napokon fog közlekedni a munkanapokon helyett!)
5005/118 09:45 Hódmezővásárhely, aut. áll. - 10:20 Szeged, aut. áll. (naponta)
5005/128 13:15 Hódmezővásárhely, aut. áll. - 13:50 Szeged, aut. áll. (munkanapokon)
5005/136 15:45 Hódmezővásárhely, aut. áll. - 16:28 Szeged, vasútállomás (naponta)
5005/144 18:45 Hódmezővásárhely, aut. áll. - 19:20 Szeged, aut. áll. (naponta)
5004/131-ből 5150/151 lett azaz 18:30 Szeged, vasútállomás - 20:17 Szentes, aut. áll járat 19:15 Hódmezővásárhely, aut, áll. - 20:17 Szentes, aut. áll. járatra rövidül.
Kikerült az utcára az utolsó "hiányzó láncszem is", így megpróbálkozhatunk egy összegzéssel:
AAJC-013 Szeged/Kistelek (ex FLR-863) AAJC-014 Szeged/Kistelek (ex ???) AAJC-015 Szeged/Domaszék (ex RWE-826/829) AAJC-016 Szeged/Domaszék (ex RWE-826/829) AAJC-032 Szeged/Baks (ex RDB-658) AAJC-033 Szeged/Ásotthalom (ex ???) AAJC-034 Szeged/Ásotthalom (ex RDB-656) AEFI-874 Szentes/Nagytőke (ex HHR-850, jelenleg még nincs a helyén, de a pletykák szerint így lesz) AEFI-875 Szentes/Nagymágocs (ex MRY-949, ex IES-059) AEFI-876 Szentes/Nagymágocs (ex ???) AEFI-877 Szentes/Nagymágocs (ex ???) AEFI-878 Szentes/Nagymágocs (ex SDT-660)
Szerintem inkább átalkítani kelle a jármű fordáját: Horgos-Zenta-Kanizsa-Kneevac-Zenta-Becse, esetleg Újvidék. Viszont az is igaz, hogy az autópályás átkelő kiszámíthatatlan, Zenta felé pedig mérsékelt az igény. Az egyik irány tuti üres lenne (péntek egyik irány, vasárnap másik és a többi napon kb. semmi).
Inkább Szeged-Baja közt kellene vele a buszokat sűríteni, kapacitást növelni.
30 hozzászólással lentebb volt volt róla szó, hogy a 838 az egyik új Credo ami a megyébe került. Az összes többi Volános topik meg szintén ebben a mezőben lévő új Credokkal van tele.
Sziasztok! Utas.hu-n néztem éppen két olyan buszt, amit nagyon még sehol sem találok. Rendszámilag: AEFI-867 (mikor írtam akkor egy Mezőhegyes-Szeged járatot csinál), illetve AEFI-868 (Az meg mikor írtam ezt a bejegyzést, akkor a Szeged-Mezőhegyes vonathelyettesítő járatot csinálta.)
Nem tudom hogy ezek milyen buszok lehetnek? Főleg hogy új buszok ezek, vagy csak kaptak újabb vizsgáztatást és utána kapták a rendszámokat? Köszi előre is a választ!
Passz. Habár az RWE-826/829 páros már Kecskeméten dolgozik, az RDB-656/657/659 szerintem mehetne oda. Úgy látom RDB-658 talált magának helyet, olyan mintha Algyőre mászkálna zömében.
Az FLR-863 pedig úgy néz ki új otthonra lelt Pusztamérgesen.
(FLN-324 >> MXU-950 >> KBS-644 >> FLR-863)
Az FLN-324-ről jut eszembe, a Szeged-Szabadka vasúti forgalom beizzítása után, ilyen sűrű menetrenddel, várható volna a 600-as nemzetközi vonal megszűntetése (esetleg vele együtt véglegesen a 603 és 605-é is)?
A vasútnak cakon-pakk 82 perc, míg a mostani 600-asnak 110 percre van szüksége egy irányban.
Mint írtam már, kinek a pap...nekem szuper élmény volt. Semmi baja az Alfa Volvoknak, kényelmesek, tágasak, hosszú busz, sok ülés. Egy NIJ betonmercin már Bordányban nem tudtam volna, hogy üljek, úgy fáj mindenem, itt meg bőven teljesíthető volt a 4 órás út :) Remélem, lesz még alkalmam kifogni :)
Háromajtósok fordulnak elő, jellemzően hétfőtől csütörtökig. Kiskunmajsára (Bács-Kiskun vármegyei fordán) került belőlük 1 db (MRZ-363), az közlekedik Szegedre, illetve Szegedről Domaszékre.
Nem biztos, hogy jók a megfigyeléseim, de az NDV-824 mintha a KBS-689 /HHR-855/ helyén lenne Majsán, az a KBS-689 a LKN-232 helyén, az MXU-950 pedig az NDV-824 helyén.
valaki tudja mi van az NDV-822-vel? Június óta nem láttam kint, szeptember elsejével számítottam volna, hogy visszajön, de azóta is az SNU-692 van helyette. Az a háromtengelynyi csoda, mintha túlzás lenne a pótlására.
Legutóbb az egész hátulja szét volt szedve mert órán száján dőlt belőle az olaj. Meg hol indul hol nem ezért nem akarják kinthagyni Deszken mert lehet másnap nem indul be reggel. Ez a kocsi mióta kikerült Pusztamérgesre azóta indult hanyatlásnak.
Félfüllel ilyen problémákról hallottam a sofőröktől az elmúlt években, mint akkumulátor hibák (nem érzékel töltést, töltést veszít, lekorlátoz), vízkeringetési problémák, illetve a B-tengely miatt is állt már párszor. Az alaptézis viszont az volt, hogy 30 ezer kilométerenként megadta magát, valami miatt mindig vitték szereltetni. Kedves sofőrök próbáltak odafigyelni a géphibákra és nem lelakni a kocsit, mostanra pedig elegük is lett.
Szia, a mérgesiektől úgy tudom, hogy megkapták állandósba a KBS-644-et. Annyi fix, hogy szegedi kocsivá lett az MXU-950 és ott is marad. Sok a baj vele, 30 ezer kilométerenként mindig állt pár hetet vagy egy jó hónapot.
Ha már vármegye lett a megyéből a topik nevében is, hogyhogy nem változott Csongrád-Csanádra? Az még oké, hogy 2020-ban nem követte le az akkori adminisztrációs változást, de ha most leköveti, legalább legyen következetes.
Az FLM-963-as fordájat tényleg átvette az AALC-843? Tavaly május végén sulis időbe pár napig járt az új busz, majd a maradék sulis napra újra az "öreg" FLM jött. Akkor 4.étől Hétfőtől-csütörtökig az 5015/127 (Szeged 14.15 - Makó 15.02) - 5015/144 (Makó 15.05 - Szeged 15.55) járatokon melyik busz várható?
Elgondolkoztam rajta, de úgy emlékeztem, mintha a KBT-235 és a KBS-695 talált volna magának új lakhelyet Kecskeméten. Őszintén teljesen abban a hitben éltem - meg egész nyáron eddig nem láttam mozogni csak a 234-et. Visszagörgettem egy jó hosszan mindenütt is és csak a KBS-ről találok képeket, pedig mintha KBT-ről is láttam volna képet Kecskemét-Városföld-Kiskunfélegyháza kijelzővel. Talán egy nyár eleji szemtesi vagy majsai kocsi helyett járhatott és jutott arra a viszonylatra, fene tudja.
Pár észrevétel és kérdés így a nyári tanszünet végére:
A KBT-235 visszakerült a megyébe tartaléknak? (perpill 5022/164-en robog Szeged felé)
Az LKN-232 pedig a balesetezett HLD-898 fordájára kerül, lőn Deszkről Üllésre. (Üllés, Szabadság téren a HLD-898 helyén parkol, ahol a tanszünetben az LGM-412 állt, de ez már megszokott, hogy nyaranta arra jár. Szeptemberben úgyis megy vissza Ruzsára). Az LKN helyett pedig marad a nyári tanszünetben már birtokba vett KBS-697.
Nem kezdem el számolni a különbségeket, a buszok kategória szerinti "szerepkörét". Ugyanúgy hívják, de teljesen más a két busz(széria). A NIJ is kényelmes 1,5-2 óráig, utána egyébként sincs busz a Földön, ami kényelmes lenne.
Más: Ma volt szerencsém kipróbálni MNN 397-et (Nagykanizsa-Veszprém).. Mercedes , ugyanaz mint a NIJ, és mégsem. Egyszerűen nem értem, ha ebbe világszínvonalú kényelmes puha üléseket raktak, akkor a NIJ flottába miért ezt a kőkemény xart...
Az M7 esen órákat veszteglő sznob pitsa áztatós pesti népet a béjemvéjeikkel a legkevésbé. Álljanak csak órákat!
Lehet én vagyok szarul bekötve, de nem értem, hogy lehet valaki ilyen szinten rosszindulatú (többi kommentet is figyelembe véve). Szerintem keress fel egy pszichológust, mert ez már beteges...
De felmegy! Székesfehérvár és Siófok Szabadisóstó között...csaxólok! (A tábláján is így van kint!) Asofőrt és az utasokat sajnálom. Az M7 esen órákat veszteglő sznob pitsa áztatós pesti népet a béjemvéjeikkel a legkevésbé. Álljanak csak órákat!
Hamár felmerült ez a 'nem a település központban véget érő járat' téma...
A napokban lettem figyelmes, hogy az Üllés, Halasi csatorna megálló után, Zsana felé tovább haladva a jobb oldalon kikerült egy érdekes tábla. (Az alábbi koordinátán látszik, hogy régebben megállni tilos tábla volt kitéve a helyszínre: 46.344695, 19.831346 ) Az új tábla erre a pályázatra utal: Buszforduló kialakítása Üllésen (ulles.hu). Szerintetek esélyes az 5050-es eddig csak Üllés, autóbusz-váróterem-ig közlekedő járatok meghosszabbítása?
Leggyakrabban az ott kezdő/végző kocsik kezdő/végző járatai vannak ott, de maga a megállóhely azért egy településrészt is kiszolgál, így sok más helyközi járat is betér oda.
A Dobó utcától induló és Csongrádig közlekedő járat szerintem viccesebb, az majdnem hogy a tárolóhelytől 1-200 méterre kezd. :)
Valaki nem tudja miért végállomásozik jó pár busz(főképp 5004,5150) pont mindszent, alvízműnéll? Láttam van napközben is ilyen. Van(nak) ottani kinnalvós kocsik és azok mennek csak odáig/indulnak csak onnan?
Igen, valóban ő állt be Újszeged-Mezőhegyes, és ahogy látom a bent elhelyezett tájékoztató táblákról Battonya felé is. Elég frissnek tűnik, szerintem én lehetek az első utas rajta.
Augusztus 1-től Újszeged-Mezőhegyes között a következőképpen alakulnak a "vonatpotló buszok":
Mezőhegyes vá. 9.40 - Szeged Mars tér 11.20
Szeged Mars tér 11.40 - Mezőhegyes vá. 13.20
Mezőhegyes vá. 15.40 - Szeged Mars tér 17.20
Szeged Mars tér 17.40 - Mezőhegyes vá. 19.20
Állítólag credo econellek járnak majd, amelyek "klímásként" vannak beharangozva. Valaki tudja honnan szerzik ezeket, esetleg egy makói példány lesz, amin általában nem működik a klíma? 🤣