Keresés

Részletes keresés

gyula.uw Creative Commons License 2012.01.25 0 0 4133

Üdv..

január 9 . én ék oltottam ,

mostanra ilyen lett .

De azon a napon oltottam még mandarinba citromot ,és a maradék ágakat dugványoztam ,gyökér hormonba mártatom és úgy raktam virág földbe. A szak könyvek azt írják hogy a citrom dugvány 5-6 hét alatt  gyökeresedik meg ,de gondolom hogy az nem aszt jelenti hogy csak uz után kezd el hajtani a rügy .

Mert az enyém már 2 hét után kezdet hajtani, remélem nem csak a ledugott ágból él a hajtás .hanem már csak van hajszál gyökere .

Napközbe le szoktam venni róla az üveg burát egy kicsikét , hogy szokja a szoba  klímáját ,de nem merem nagyon  sokáig ne hogy ki száradon a páratartalom hiánya miatt.

Vagy szerintetek már nem kel üveggel takargassam ?Január 9 

És mostanra

Takargassam még, vagy ne  szerintem még igényli csak félek hogy le töröm egyszer a gyenge hajtást amikor takarom vissza de viszont szellőztetnem is kell mert csak gyengén meg nyúlik .

jozso830 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 4132

jozso830 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 4131

Öröm van meg boldogság, mert ilyet csinálnak a rügy duggványok szőlőnél!!!

Ali-bá Creative Commons License 2012.01.23 0 0 4130

Próbáltad? Én még nem. Nem mondom, hogy sikerül. Majd az 'almabimbó' kipróbálja, ha akarja. /A veszteség csak egy kevés drót, de az izgalom megéri, nem?/ :-)

Előzmény: Törölt nick (4129)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.23 0 0 4129

Sztem ez minden alanynál nem működik,a dyospirosoknál sem...

Előzmény: Ali-bá (4126)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.23 0 0 4128

Ne sértődj meg ,csak a te szavaiddal élek : hülyeség :)

Egyik módszer sem járható.Akkor inkább egyet hagyj meg,azt ágaztasd el korona magasságban és az ágakba rakj több félét.Akkor lesz egy fád több fajtával /kombifa/.

Előzmény: almabimbo (4116)
gyula.uw Creative Commons License 2012.01.23 0 0 4127

Üdv sziasztok ..

Csak egy érdekesség az oltóveszők megszedésével kapcsolattal ,mai nap kutakodtam a hűtő albánan és 1 teljes ével ezelőtt megszedet oltóveszőre találtam .Persze nedves papírba és tasakba volt tárolva szegényke ott éldegélt .

Látszik a metszés helyén hogy, be indult a kambium fóradása .

Érdekes hogy mit ki nem bírnak optimális körülmények közt.

Ali-bá Creative Commons License 2012.01.23 0 0 4126

Látod, az első link tudományosan is megmagyarázza, hogy az auxin koncentráció növekedése segíti a gyökeresedést. Ezért kell elkötözni!!

Előzmény: almabimbo (4124)
mixer88 Creative Commons License 2012.01.23 0 0 4125

sziasztok!

totál elfáradtam...most jövök a kertből,épp csak lefürödtem. Ismét pótoltam a fáimat:)

Tavaj a víz ,idén a tolvajok ritkítottak rendesen,de a hézagok feltöltve!:)

remélem mostmár minden menni fog

almabimbo Creative Commons License 2012.01.23 0 0 4124

Köszke. Egy kedves fórum olvasó ezt a 2 linket küldte e-mailben:

http://www.greffer.net/?p=586

http://ci.nii.ac.jp/naid/110001183422

Szerintem előbb beoltom a 4 alanyvesszőt, aztán abból jó, ha egy sikerül. Azt meghagyom szabadon, a többin pedig kipróbálom ezt a drótos módszert. Ha nem sikerül, akkor se vesztek semmit, hisz megmarad az 1 db sikerült oltás.

Előzmény: Ali-bá (4121)
jozso830 Creative Commons License 2012.01.23 0 0 4123

Ejj, kipróbáltam a szőlővesszőt egyrügyes duggvánnyal szaporítani...és csodálatosan fejlődnek...3 hét után kezdtek fakadni a rügyek, és már pici oldalgyökerek is látszódnak a rügyalapból...Így kevesebb vesszőből többet lehet szaporítani! Akikkel beszéltük még múltévben, azoktól majd a vadszőlőkből kérhetnék lassan egy kicsike szaporítóanyagot, ha még mindig tudtok szerezni?

Lehet, hogy ezzel az egy rügyessel már decembertől lehetett volna nevelni oltó alanyt zöldbe fáshoz...jövőre ez lesz kipróbálva!! :D

Apropó, az egyik faluban a közelben találtam egy birs bokrot. Vadbirs lehet, mer kicsik a termései, de 100% hogy birs (és 100% hogy nem japán birs) Az egész bokor csak 2 m magas...tehát elvilet törpe alanynak jó lehetne...Olyan a fejlődése, mintha mogyoró bokor lenne... Ha valakit érdekel, pár hét múlva megyek arra megint, úgyhogy szedhetek róla valamennyi vesszőt duggványozni...asszem én is kipróbálom.

Köszönettel! További szép napot mindenkinek!

Csiki 74 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4122

Kedves kertbarátok.
Új hobbimon felbuzdulva ősszel ültettem alanynak csemetéket, amit tavasszal át szeretnék oltani.
Inkább oltanék mint a faiskolai csemetét ültetnék,szeretem látni hogyan fejlődik a fa az oltott szemtől a kifejlett állapotig.
Egy gond van csak ezzel, nincs hozzá oltóvesszőm, az itteni kertészkedőket kérdezgettem,hogy mien fajtáik vannak, de nemtudják.
Mindenki csak anyit mond,hogy ez vagy az a fajta ezért-azért jó,de fajta név semmi,azért pár fajtáról azér ezekből a kertekből is össze tudok szedni.
Én pedig szertném tudni ezt az apró tényt a majdani fáimról.
Ezért az oltóvesszők beszerzésében szeretnék segitséget kérni (persze ha nem gond)
A kiszemelt fajták:
Őszibarack: Redhaven, Nektár H., Babygold (Gumibarack), Springtime, Collins, Royal Glory
Kajszibarack: Bergeron, Aurora
Alma:Húsvéti rozmaring
Körte:Bosc kobak, Clapp kedveltje, Seress Oliver,Hardenpont
Szilva:Olasz kékszilva, Cacanska lepotica
Akinek a fent leírt fajtákból van,ha megszánna és tudna nekem küldeni oltóvesszőt,a hálám örökké üldözni fogja. :-)
Előre is kösz a segítséget.

Ali-bá Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4121

Az elágazáshoz legközelebb kell drótózni jó szorosan, hogy növekedéskor 'kinjában' (a visszaáramló nedvek torlódása miatt) a drót fölött, ha nedves talajt talál, legyökerezzen. Ezért célszerű tápdús földet, pl. komposztot odarakni. Ősszel már óvatos kapargatással megnézheted, hogy jönnek-e a gyökerek, de jobb vele még egy évet várni.

Előzmény: almabimbo (4118)
Ali-bá Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4120

Itt csak 8 fok volt, de 6 almafát megmetszettem, szépen sütött a Nap. A körtét is lehet nyúgodtan metszeni. Én sebkezelésre Fagélt használok, ilyen hőmérsékleten azt már leht, csak esőben nem.

Előzmény: Ádi_batya (4119)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4119

Igen egy vén körtefáról lenne szó :)
Mit értesz hideg alatt? (ma 15 fok volt napon)
Fagélt vagy olajfestéket ajánlasz? Mit használsz? 

Előzmény: Ali-bá (4113)
almabimbo Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4118

Ezt kifejtenéd? Minek kell a drót? És ha nem homokkal, akkor mivel töltsem fel?

Előzmény: gergerg (4117)
gergerg Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4117

Jó amit írsz, csak a vesszőt feltöltés előtt alumínium dróttal tekerd körbe és ne homokkal töltsd föl. 

(Jé, ezt is Ali-bá tól tanultam)

Előzmény: almabimbo (4116)
almabimbo Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4116

Hali!

Következő a helyzet: kifagyott a datolyaszilvám a 2010/2011-es télen. Tavaly kihajtott az alany, de nem egy vesszőt, hanem 4-et. Beoltom mind a 4-et és amelyik sikerül, azt meghagyom, a többit tőből kivágom.

DE!  Mi van akkor, ha véletlen mind a 4 oltás sikerül? Nem lehet valahogy széválasztani őket és külön növényeket kapni? Nyilvánvalóan egy gyökere van. Esetleg ha feltölteném az alsó 10-20 centit homokkal és a vesszők alja meggyökeresedne... akkor pedig könnyebb lenne szétválasztani őket. De lehet, hogy hülyeséget írok.

Mit gondoltok erről?

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4115

Ugyanezt rá lehet vetíteni a gyümölcsfajtákra is.a behozott fajtákból egyedül az Andosa /Stark Red Gold/ szerepel a fehér könyvben,a többi nem...és sztem belázható időn belül nem is fognak.Ettől még simán szuperek lehetnek és lesznek is nálunk.Nézd meg az új nagy telepítéseket pl kajsziból.Hol vannak a magyar fajták ? sajnos sehol.Persze az ízanyag...,de attól még csak konzerv-és szeszipari célra jók,a pulton secperc összelottyannak.Az új franciák,kanadaiak stb meg kemények,de jóizüek is.Naná,hogy azokat telepítik...és mikor fognak a fehér könybe bekerülni ?...az is érdekes,hogy egy adott fajtát a magyar kutatók hány termőhelyen vizsgálnak?...Az nem lehet,hogy ha Cegléden azt mondják 1-1 fajtára,hogy ott,az ottani körülményeknek nem megfelelő,akkor az egész országban nem alkalmas ?Én nem veszem észre,hogy az új,nem fehér könyves fajtáim annyira kilógnának az "elfogadott" fajták közül és gondolom az új,nagy telepítéseket sem "vagy bejön,vagy nem "-re alapozták.

Na majd meglátjuk.Hála Neked, lesz rá lehetőségünk,hogy kipróbáljuk azokat az alanyokat,fajtákat,amelyek jó esetben csak kutatóintézetekben fordulnak elő,de a köznéphez talán soha nem jutnak el.:)

Erről az jut az eszembe,hogy a középkorban azért volt a sok tudatlan ,analfabéta,mert az egyház kisajátította a tudományokat.Nehogy már mások is okosak legyíenek /hiszen akkor hogyan lehetne irányítani őket.../

Előzmény: Törölt nick (4114)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4114

nem vitatkozni akarok,de érdemes körüljárni a témát.

Nézzük a magyar viszonyokat: egy éve írt a Kertészet a móri Vitamór Kft -ről.Ők több mint 400 hektáron gyümiznek.cserkót többek közt Giselán is termesztenek.      / ebből is van több számozott verzió,különböző törpítő hatással/.Az egyik azért szerepelt rosszul,mert a tápanyagellátást nem profin oldották meg,a leggyengébb növekedésűn meg nagyon túlterhelték a fákat ezért legyengültek,sőt kipusztultak.

Mivel ezek a fa méretét 40-70 %-al csökkentik a vadcserkóhoz képest precízen be kell tartani a technológiát.Nem bírja a nagy meleget és a sok vizet sem.

A Gisela 5-ről ol azt írják : sokat terem,jól összefér a fajtákkal és szilárdan tart,utántermesztésre alkalmas.Laza talajon öntözni kell és mindenképpen erősen metszeni.

Tehát Mo-ra max a szakértelem hiánya,a nem megfelelő termőhely választása ,a technológiai fegyelem betartásának a hiánya miatt nem való...gondolom én.

...és ne felejtsük el ,a Wavit,Weiwa /éa a WaxWa / is német nemesítésű,német viszonyokra kikisérletezve.

De ezek a "viszonyok" mennyire az adott országéi ?

A kintről behozott alanyokat magyar viszonyokra tervezték ? Az Adesoto spanyol , az Ishtara  francia ,a Maxma is farncia,az OHF-ek is franciák,sőt a GF 677 is.

Mégis működnek,működni fognak nálunk.Mo-n sem mindenhol egyformák az adottságok.A megfelelő alanyt kell a megfelelő helyre és működik.

Persze ez csak az én okoskodásom,hiszen nagyrészt csak elméleti ismereteket ollóztam össze,de azért így is gondolom.

Előzmény: Csarli1 (4094)
Ali-bá Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4113

Az oltóvesszőket nyugalmi időben célszerű megszedni. Most az van, de soká lesz még rügyfakadás!!

Ha nagyon akarod, vagy most érsz rá, akkor ifjítgathatsz. Alma-körte metszése minusz 5 fok felett amúgyis nyúgodtan mehet. (Nem írtad, hogy mit ifjítanál!?)

A sebkezelők viszont hidegben általában nem tökéletesek.

Előzmény: Ádi_batya (4112)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4112

Sziasztok!
Még az is érdekelne, hogy el lehet -e már kezdeni az ifjítást, nagyobb ágak levágásával?
(mint írtam, nincs fagy) 

Ali-bá Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4111

Jól gondolod!!  Nem hajt alatta/alóla?

Előzmény: gyula.uw (4109)
vlacko Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4110

Kedves Topiktársak! Azt szeretném kérdezni, rendelkezik-e valaki mandulafenyőhöz. Megpróbálkoznék egy oltással, erdei fenyőre.

gyula.uw Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4109

üdv.

Valaki meg tudná mondani hogy a barackfámon lent a földszintnél vagy egy csúnya nagy olyan mézgás seb ,hogy avval mit lehet csinálni mert szerintem csak egyre nagyobb ki kellene takarítani és fagéllel le keni vagy mit ???

mixer88 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4108

sziasztok!

foglalkozik más is szilva fákkal?tanácsokat várnék oltásra..mit, hogyan,mikor,stb?én idősek tanácsait hallgattam meg,ők azt mondták március 10-e körül kellene oltani.mit mondtok erre?vélemény?

mixer88 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4107

Köszönöm ZOLI1437 a segítségedet,elküldtem az emailt

Előzmény: zoli1437 (4103)
murasake Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4106

Köszönöm Zoli a segítséget! Még nem olvastam el, de "belelapozva" pont ez az ami kell.

A pinus parviflora és nigra oltásáról tudna esetleg véleményt mondani valaki?

Előzmény: zoli1437 (4104)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.01.22 0 0 4105

Sziasztok kertbarátok!
Elég rég nem jártam erre, és a kertben sem voltam túl sokat, de sajna lekötöttek a tanulmányaim...
Itt felénk eléggé szép az idő, éjszaka 6 fok körül volt a hőmérséklet és verő fény van.
Lehetne már lassan szedni az oltóvesszőket?
Tavalyi szemzéseitek hogy állnak? :) 

zoli1437 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 4104
Előzmény: murasake (4096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!