Keresés

Részletes keresés

cucu Creative Commons License 1999.05.10 0 0 90
Ja, a parkettás....
Mondom neki, hogy úgye nem baj, hogy az ajtónál kissé lejt a beton? (Ugyanis a köműves így csinálta, kellett volna még egy fél vödörnyi beton, de már elmosták a keverőt és azt mondta, hogy az olyan kicsi gond, amit a parkettás majd kiegyenlít.)
Á, dehogy baj, azt Ő meg tudja csinálni... Persze, simán ráragasztotta a lejtős betonra a parkettát, úgyhogy a parketta is lejt azóta is!
Nagyon vigyázzni kell minden szakemberrel, mert nem egyformán jár az agyuk a mienkével!
cucu Creative Commons License 1999.05.10 0 0 89
Eclipseboy,
érdeklődjél utána annak a szakembernek a referenciáiról!! Ugyanis szakember és szakember között is van különbség! Én a fűtésszerelővel jártam így annak idején! Három helyen szivárgott a víz a hegesztésnél és azt mondta, hogy az majd megszűnik. Hát, volt ami megszünt, de kettöt újra kellett hegesztetnem és még egy újabb szivárgás is előjött. Nem vagyok agresszív fajta, de majdnem pofánvertem a dögöt.

A kőművesekre pedig nem szabad hallgatni. Általában arra hivatkoznak, hogy a saját házánál is így csinálta. Lehet, de itt nem fogja! Azért lényeges a jó tervező, aki mellesleg szakfelügyeletet is ad rázósabb munkáknál.

gesztike Creative Commons License 1999.05.10 0 0 88
Kedves hozzáértők!
Mi finn faházat szeretnénk építeni, állandó ottlakásra. Mivel alantabb olvastam az amerikai szendvics-szerkezettel kapcsolatos hozzászólásaitokat, félek, hogy esetleg egy ilyen finn faházzal is gondok lehetnek. Van-e valakinek valamilyen tapasztalata? Előre is köszi!
Eclipseboy_ Creative Commons License 1999.05.10 0 0 87
Cucu!

Köszönöm a segítséget. Természetesen nem én akarom felrakni a padlószőnyeget, de szeretném tudni mi lenne a legjobb megoldás, nehogy a "szakember" rossz tanácsot adjon. A parkettával sajnos sok mndent nem lehet már kezdeni, annyira öreg és rothadt néhány helyen. Sajnos a padlószőnyeg a mániám, léguti betegségem sincs egyelőre.

Előzmény: cucu (86)
cucu Creative Commons License 1999.05.10 0 0 86
Eclipseboy,
inkább rakasd át a parkettát! A padlószőnyegben megtelepszik a poratka és az léguti betegséget okoz. Azt hiszem egész pontosan asztmát, de lehet, hogy az asztmásoknál veszélyesebb a padlószőnyeg alkalmazása.
Szóval én nem tennék padlószőnyeget.
Amúgy a betonra kéne raknod, a parkettát meg add el, ha mégis így döntenél. De kár érte.
Különben, amikor annak idején házat vettem, rengeteget megnéztem, mire döntöttem és azt mondhatom, hogy rögtön látszik, ha a tulajdonos saját kezűleg csinálta a szakipari munkát! Ők persze büszkék rá, de én ilyet nem akartam megvenni, ugyanis szembeötlő a minőségi különbség! Azért ismétlem, hogy jól járjátok körül a témát - persze ha van rá idő- és nézzétek is meg valahol, mert így nem biztos, hogy mindent meg lehet érteni.
De az viszont egészen biztos, hogy nem látom értelmét a saját házadon kísérletezni. Vannak dolgok, amiket csak sokadszorra lehet jól megcsinálni.
Eclipseboy_ Creative Commons License 1999.05.10 0 0 85
Én is most újítgatom fel a lakást, egy problémám van: Eddig parketta volt, de már nagyon rossz állapotban van, néhol már kézzel fel lehetne szedni, annyira szétmentek az illesztések. Helyette padlószőnyeget szeretnék, de nem tudom, hogy a parkettára rakjam-e rá, vagy szedjem fel és a betonra rakjam? A lakás a másodikon van, úgyhogy talán nem hideg annyira a padló. Ha viszont a parkettára rakom a szőnyeget, nem fogom tudni kinyitni az ajtókat, vagy gyaluljam le az ajtók alját?. Gondolom a parketta réseit nem nagy ügy kitölteni, hogy ne zörögjön.Mi legyen, segítsetek???
Hacsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 84
Kedves Pocak!

Az biza. Amint látod az OTÉK-ban AJÁNLOTT övezeti előírások vannak. Ahogy itt már tacsa leírta, minden egyes önkörm. saját értékeket állapíthat meg (sőt még az sem biztos, hogy egy adott településen egyáltalán van K3 övezet).
Hogy mit írnak egy hirdetésben (pl. újszerű, összkomfortos, panorámás, kulcsrakész, tehermentes stb.), arra ne figyelj! Csak a saját szemednek higgyél, esetleg rutinos és érdek nélküli szakembernek.

Előzmény: Pocak (82)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 83
Emili & Szili!
Az építési alkamassági bizonyítványok listája (www.archiweb.hu/web/group6/chapter2/eab.htm) teljes az Archiweben, (nem Euroweb!) csak nem egészen friss, mert az ÉMI fukarkodik a friss adatokkal, ugyanis megpróbál saját honlapot építeni. De nagyon jó közelítés, mert új ÉAB-t má nem adnak ki, az új neve ÉME (építőipari műszaki engedély).
Előzmény: emili (58)
Pocak Creative Commons License 1999.05.10 0 0 82
Hacsak... hacsak nem a K3 = III. kertvarosias lakoterulet!??
Pocak Creative Commons License 1999.05.10 0 0 81
Kedves Hacsek,

Koszonom, megneztem. Van egy konyvunk, Csaladi haz talan a cime, abban pont ugyanilyenek vannak. En arra gondoltam, amikor a hirdetesekben leirjak: x helyen x telek elado, K3 epitesi ovezetben. Na, ezt a K3-at nem talalom sehol.

Pocak Creative Commons License 1999.05.10 0 0 80
Kedves Szili,

Koszi a tippet, Ullo sajnos nem fexik nekunk.
A 120 negyzetmeter versus anyos feladvanyra elarulom, az a megfejtes, hogy SEHOGY. ;-)
(talan egy csarnokot kellene epiteni, ha mar, bar...)
Komolyra forditva a szot: szvsz anyossal apossal csak akkor kell osszekoltozni, ha apolasra szorulnak, egyebkent csak a problemak gyonnek.

Hacsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 79
Kedves Pocak!
Ismét csak ajánlani tudom az archiweb megfelelő oldalát, ez tartalmazza az országosan előírható építési övezetek leírását:
http://www.archiweb.hu/web/group6/chapter1/ovezetek.htm
Előzmény: Pocak (72)
Szili Creative Commons License 1999.05.10 0 0 78
Kedves Tacsa és más építészek !

Az a jó számítógépes bemutató pont azért jó, hogy az olyan megrendelők, mint mi, aki nem tudja elképzelni, hogy fér el 120 négyzetméteren az anyósával, lássa amit kitaláltok neki. Abból a többnézetű síkrajzból kevesen tudják elképzelni a tereket és a méreteket. Az én házam rajzán a rajzoló építész is összekeverte a nézeteket. Akkor mit kezdjen vele egy szegényember aki már a középiskolában sem tudta a nézeteket átvetíteni?

Üllőn tudok szinte összközműves utcában építési telket.(Még nincs kész a csatorna.) Ha igaz akkor még mindíg 600, de be kell kötni mindent a telekre.

moha Creative Commons License 1999.05.10 0 0 77
ks!

Mielott rézsuket csinálsz, javaslom, hogy ne csak építésszel, hanem egy táj- és kertépítésszel v. céggel is beszélj és akkor a _kerted_ is meg a házad is jobban fog kinézni. Sajnos ezt azt a sírdombszeru kiemelés nagyon elterjedt és nem valami esztétikus.

Előzmény: ks (61)
Pocak Creative Commons License 1999.05.10 0 0 76
Kedves tacsa,

Koszonom, villamgyors vagy, en pedig meg ebren. Tehat pl. a K2 nem egy fix beepitheto szazalekot jelent, hanem minden telepulesen mas lehet? Akkor nem is erdemes megjegyezni, amugy is meg kell kerdezni az onkorin.

Mostanaban keresgelunk telket, Budarol mar lemondtunk, budakornyeki telepulesekrol is, a pilisi kozsegekrol is (telen is szeretnenk kozlekedni), most Pesten es kornyeken nezgelodunk.

tacsa Creative Commons License 1999.05.10 0 0 75
Kedves T.
Egy helyet azért ajánlok , bár nem név szerinti asztalost: ha a BS felől mégy az M3-felé a Hungária kőrúton , az Erzsébet királyné út után van egy ARAL kút , majd a volt VEGYÉPSZER toronyház, most bérirodaház , aztán egy valami autójavító és műköröm gyár, végül - még mindig az M3-ra menő jobb sávból a járdára felhajtva megközelíthetően egy fatelep. Ott azt hiszem le tudják gyártani, bár lehet , hogy a gyaluláson túli kezelést stb. neked kell megcsinálni.
Előzmény: Trebitsch (73)
tacsa Creative Commons License 1999.05.10 0 0 74
1./ Övezetek: a települések egyes , rendezési tervekben jól körülhatárolt részeit - azok meglévő és/vagy tervezett beépítése és beépíthetősége alapján - építési övezetekbe sorolják. Ilyen övezet sokféle - lakó, üdülő, ipari stb. - lehet. Az övezetre az ott végrehajtható építkezésekre meghatározott paraméterek vannak rögzítve, például a telek terület meghatározott %-a alapterületben ami beépíthető, vagy az utcai homlokzatmagasság, vagy az előkert stb. Mindezek az Országos Építésügyi Szabályzat" ( OÉSZ ) utódaként kiadott "OTÉK" - ben került rögzítésre a közelmúltban törvényileg. Ez elég körmönfont szöveg , ha szükségesnek érzed , meg tudom adni a pontos fellelhetőséget. Fontos a betartás, mert az építési engedély nem adható ki olyan tervre , mely nem tartja be a vonatkozó előírásokat.
2./ Gödöllő elég dinamikusan fejlődik az elmúlt időszakban , komoly ipari övezete létesült, ráadásul a közúti közlekedés elég jó ( M3 ) , bár rövidesen fizetés esete fog fennforogni.(?) , ennek ugyan fő ellenharcosa pont a gödöllői polgármester úr Gémesi György. Van még továbbá egy vicinális-.HÉV, ha nincs kocsi. Jó környék , dombság, kirándulási pontok, közel a síparadicsom stb. Szóval ha jó telket találsz, és nem kell minden reggel 6-kor blokkolnod valahol és este 8-ig bentlenni a munkahelyen Pesten , akkor klassz lehet.
Előzmény: Pocak (72)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.09 0 0 73
Kedves tacsa,

persze, csak legyártani kéne a fokokat, meg van tervezve, és beépíteni én fogom. A gyártásra viszont nem vállalkozom, főleg a sarokban lévő kanyarfokora nem, mert akkora fadarab nincs, ott mindenképp csapolni-ileszteni kell.
Ez a barkácsáruház-dolog, ez viszont szöget ütött a fejembe... Köszi! :)
Azért, ha van tipped aranykezű asztalosra, köszönettel venném azt is, akár emilben, bár szerintem itt a nettóban szabad beírni is.

Pocak, kedves,

nem vagyok rendőr... csak letargikus... ezexerint úgy nézek ki...
Brühühü! :)

Előzmény: tacsa (70)
Pocak Creative Commons License 1999.05.09 0 0 72
Es egy igazi lamer kerdes:
Mik azok a Kn epitesi ovezetek? K1, K2, K6, stb.

*******
Godollorol van valakinek tapasztalata? Erdemes ott telket venni?

Pocak Creative Commons License 1999.05.09 0 0 71
Trebitsch, kedves,

Csak nem rendor vagy??? ;-) (a godorasasi teknikadbol logigaztam ki)

Előzmény: Trebitsch (68)
tacsa Creative Commons License 1999.05.09 0 0 70
Kösz a névkorrekciót , gondoltam , hogy én lennék.
Igazad van , a beleállós gödör valóban nagyobb, de a kicsi gödör elég arra , hogy megnézd , egyáltalán van-e alap. Ezt kis kerti lapátkával szoktam megásni , és csak ha mélyebbre kell menni , akkor kell az ásó.

Asztalos ügyben : nem tudod magad megcsinálni ? Esetleg megtervezed és legyártatod , ezt egy környékbeli faltelepen is meg tudják csinálni. Egyes nagyobb barkácsáruházakban is lehet rendelni fokokat, de néhány kisebb boltszerű asztalosfélét is tudok Pesten, ha nem kell a helyszíni asztalos szerelés.

Előzmény: Trebitsch (68)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.09 0 0 69
Sorry, elírtam: szacsa természetesen tacsa.
Előzmény: Trebitsch (68)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.09 0 0 68
De az is megcsinálható, mármint az alapozás aláerősítése, alábetonozása.
Nem kell kétségbeesni tőle, sok ásó, lapát, lapátos és sör kell hozzá.
Meg egy statikus, aki megmutatja, hogy hogyan és hová kell azt a rengeteg dúcolást elhelyezni, hogy senkire ne boruljon rá se a ház, se a gödör oldala.
Nálunk 5 részletben, 5 nap*6 ember munkájával megvolt. Összesen vagy 4 hónap alatt, mert mindig várni kellett arra a hülye betonra, hogy kössön. De közben csináltunk mást... :)

Viszont, kedves szacsa,

ne haragudj, hogy beleszólok, de próbáltam, csináltam: gyakorlatban nem lehet 40*40-es gödröt ásni 40-50 centinél mélyebbre. Akkora kell, hogy beleállva tudj ásni, tehát legalább 1 m*60 centi.
Persze, ha az első kicsinek bizonyul, semmi gond, ásunk egy másikat... :)

Más: lépcsőlap-készítő asztalost nem tud valaki? Húzott lépcsőfokok, tehát a pihenőben ilyen trapéz alakúak, mindenképp asztalos kell hozzá.
Akácfa, vagy affélére gondoltunk, és normális asztalost senki nem tudot mondani, csak annyit, hogy nézzem meg a kocsmában, hogyan rendeli a sört; ha öt korsóhoz két kéz kell, nyomon vagyok.

Előzmény: tacsa (67)
tacsa Creative Commons License 1999.05.09 0 0 67
Az ilyen baleset elkerülésére is érdemes igénybevenni vétel előtt egy építész vagy statikus segítségét! Az alapozás hiánya egy kb. 40x40-es és max 60-80 cm-es feltáró gödörrel kellő biztonsággal bemérhető. Ez is kezelhető egyébként az általad említett beton aláöntés nélkül is.
Előzmény: Pocak (66)
Pocak Creative Commons License 1999.05.09 0 0 66
Regi, olcso "falusi haznal" jobb azert vigyazni, mi vettunk egy ilyet, mint kiderult, nem volt megfelelo alapozasa, es eleg sok hasonlot lattunk!
A haz "ala" kellett volna betont onteni, ugy gondoltuk, inkabb nem kiserletezunk.
Szerencsere azota tuladtunk rajta.
Előzmény: tacsa (64)
bot Creative Commons License 1999.05.08 0 0 65
Igen, én is így gondolom. Szerencsére nem kell semmit elkapkodni..
Előzmény: tacsa (63)
tacsa Creative Commons License 1999.05.08 0 0 64
Ez is egy megoldás lehet , de a föld és a házfal közé valóban kell szigetelés , méghozzá kicsit összetettebben kell megoldani a zárásokat , mert többfelől jöhet a wasser.Javaslom , ha e mellett a megoldás mellett maradsz , a részűt a fű mellett bokrokkal - cserjékkel is telepítsd be , még szebb lesz.

Másoknak , akiket a jövendő lakás érdekel egy gondolat:

Ha kevesebb a pénz és ütemezetten akar építkezni valaki, érdemes Budapest környékén , vagy más városok agglomerációjában is meglévő hagyományos falusi házat venni , akár vályogból is, és azt szép lassan - már lakott állapotban - felújítani - bővíteni. Nagyon szép dolgok hozhatók létre , és szerkezetileg is teljes biztonságal megoldható akár a tetőtér beépítés is vályogháznál.

Előzmény: ks (61)
tacsa Creative Commons License 1999.05.08 0 0 63
Ha csak 1 - 2 éven belül akarsz építkezni, az nagyon klassz , így elegendő időtök lehet , hogy a jó építésszel közösen tényleg alaposan végigtervezzétek sürgetések nélkül a házat, és lefolytassátok az építési engedélyezési eljárást. Összességében ez kitehet jó fél - háromnegyed évet is. Az építési engedély két évig érvényes ,tehát két éven belül kell MEGKEZDENI az építkezést, de egyébként ha nem tudod elkezdeni , további két évre hosszabbítható. Azaz inkább előbb kezdjétek a tervezést , nem okoz gondot , ráadásul a kész tervek alapján a kivitelezők versenyeztetésére is megalapozottabban kerülhet sor , pontosabb ár kapható.
Előzmény: bot (59)
tacsa Creative Commons License 1999.05.08 0 0 62
a./ Van ilyen parafás cég, valamilyen Hungaro... Kft, Budafokon / Tétényben a székhely emlékezetem szerint. Hétfőn a prosit meg tudom keresni ,ha még szükséges.
b./ a seperhető aljzatbeton legjobb javítási módszere a véső és a kalapács. Vannak bizonyos - többnyire igen drága - megoldások is , műgyantás módszerek, de olcsóbb és jobb a csere, főleg , ha csak egy-egy helyiségben ilyen. Ha pincében van , és ajtó küszöb nem zavar , esetleg egy jó aljzatbeton úgy + 5 - 8 cm vastagságban ugyancsak megoldás lehet.
Előzmény: Gyedmaroz (56)
ks Creative Commons License 1999.05.08 0 0 61
Hosszas gondolkodás után az jutott eszembe, lehet hogy olcsóbban megúsznám a lábazatvakolást+díszítést ha a kert szintjét emelem meg, tehát a lábazat tetejéig a földet a ház falához ferdén terítem. Így a ház is úgy nézne ki, mintha egy kis dombon lenne. Ez a megoldás tetszene, megnéztem 3dstudio max+Bryce3d-ben és állati jól néz ki. Kedves Építészek! Kivitelezhető ez a megoldás? Gondolom kell valami plusz szigetelés a fal és a lejtő közé.
A föld az nem gond, mert a telek az 1000 négyszögöl és amúgy is ki kell ásatni a medence helyét :-)
üdv
ks

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!