A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Kapásból persze nem, de pár napon belül megyunk Saturnba (monitorért), ha türelmes vagy, akkor megnézhetem. De gyorsabb, egyszerűbb és több modellhez is hozzáférhetsz, ha fölhívod az Illy forgalmazóját: http://www.espressokft.hu/
"talán Illy is kapható a megfelelő boltban/forgalmazónál"
Illy még a Saturnban is (csak 1-2 féle). De pl. a Mozart Souvenirben (Deák u.) is szépeket láttam, a kedvenceim a Katona J. utcai teaházból valók... Egyszerűbb azt megmondani, hol *nem* lehet csészét kapni :)
Ha logós megfelel, akkor Molinari, Manuel, Vergnano, Saeco, Musetti, Bravi, Marcafé, Semiramis, Nespresso, talán Illy is kapható a megfelelő boltban/forgalmazónál, ezek elég korrekt minőségűek. Amúgy pedig ahogy H_G is említette, Pesten a Vasedényekben viszonylag jó kínálat van noname cuccokból, illetve a Tálal6, Édes Otthon, Kátay boltokban is érdemes körülnézni. De a kedvenc csészét megtalálni nem egyszerű... :)
Reális a kép, csak ha nem egy ilyen viszonylag súlyosabb csészébe folyatod, hanem pl egy tojáshéj vastag fehér izébe, nemtudom milyen fajta, de olcsón sokat, teljes készletet kapni belőle (tányéroktól bögrén át mokkáskészletig), akkor az mozog közben. A két legkisebb eltáncol, ha megy a pumpa. ~ : (
Mentem lőttem róluk egy pár képet, minőségért sorry, N3650es ennyit tud:
Nem tudom egyébként, ez az egész melléfolyás-probléma nem vmi más problémát jelez-e? Nem lehet, h. túl gyorsan folyik át a kávéd? Az eszpresszónak szép lassan kell kicsordulnia, vékony sugárban és nálam akár egy Petri-csészébe is lefolyna szépen, különösebb mellécsöppenés nélkül. Lehet, h. a crema-fokozós gépeken nem így normális?
Egyébként nemrég egy Vasedényben jártam (Hegedűs Gy. u. -- Körút sarka) és meglepetésemre nagyon jópofa csészéik voltak (jó áron is, de az kevésbé meglepő). Viszont csak porcelánból (és én időközben fenemód elkötelezett híve lettem az üvegnek).
Várj csak, találtam egy képet -- ilyen szép nyugodtan folyik egy Krupsból a profiknak:
Én lapos rácsféleségre, vagy lyukacsos lemezből készült alkalmatosságra gondoltam, egy nagyobb felülete, ami nagyobb, mint egy csésze.Ami kb. legalább 1-2 cm-rel megemeli a csészéket.
Keresek majd vastagabb parafa alátétet. Én valamilyen rozsdamentes acél alátétre gondoltam. Valamilyen rácsfélére. Ha magasabb a csésze, kisebb az esély a melléfolyásra, könnyebb belőni...
Én is vettem egy Brita Aluna kancsót. Jóval olcsóbb, mint a Krups-hoz vásárolható szűrő, hiszen egy Krups-hoz való szűrő áráért majdnem 3 db Brita szűrőpatront lehet kapni, amellyel az egész háztartás vízszűrése megoldható három hónapig.
Tea készítésnél szemmel látható a különbség a szűrtvizes javára.
A DM-ben lehet kapni 79 Ft-ért "Denk mit" vízkőoldót háztartási gépekhez. Ez is olcsóbb jóval, mint a szervízben vásárolható vízkőoldó. (Azt kb. 1000 Ft-ért árusítják.)
Azért az a frissesség SZVSZ már csak másodlagos, nem egészen ugyanaz a hű-szinte-rosszul-lettem intenzitású érzés, mint amikor valódi frissen pörkölt kávéba szagolsz bele.
Én más okból (mert másfél adagra van szükségem a fölébredéshez) elkezdtem ollóval szétboncolni a Manuel podokat és beleszórni az őröltes szűrőbe, de egyet kell értenem a filterteás hasonlattal -- tényleg hiányzott már az adagolás-zömítés szertartása. Talán még a tisztogatás is...
Mondjuk, rendesen zömíteni nem lehet/kell ezt a pod-tölteléket; annyira finom őrlemény, épp csak hogy meg lehet simogatni a tetejét. Így lehetséges, hogy a gyenge szűrőpapír-csomagolás is megfelelő zömítettséggel együtt tartja az ESE podok tartalmát: annyira finomra őrlik, hogy az a szükséges erő majdnem 0. (Kaptam egy-két ihatatlan 40-45 másodperces patkánymérget, amíg erre rájöttem.)
"Kollegának tejesKVt csinálok, s magas 2,5es csészébe. Az meg nem fér be alá. ~ : ("
Ilyen esetben én kiemelem az egész csepegtető tálcát és a gép csupasz aljára teszem a csészét, úgy egészen magas is aláfér. (Amíg a a csésze ott van, más cseppfelfogóra persze nincs szükség.)
"Sajnos azok meg elmásznak a szivattyű működése közben. Valamit kéne a csészék alá tenni"
Az enyémek nem másznak el a rázkódás ellenére sem (a DeLonghi csepegtető-tálcája okosan kockás rácsozatú, nem csak csíkos, mint a Krupsoké), de arra tippelnék, hogy egy parafa söralátét a csésze alatt vagy egy régi egéralátétből kivágott korong biztosan megakadályozná.
Sokkal magasabbra persze ezek nem emelik a csészét, arra is szükség lenne? Mert attól, h. magasabbról fakad a sugár, még nyugodtan le tud ömleni a csésze szintjére, nem?
Mi először szűrő nélkül használtuk, le is vízkövesedett szegény 2 hónap alatt, elég kemény nálunk a víz. Ezután a szervízében (Kisgép Kft.) vettem bele Krups vízszűrőt, amit egyébként a Claris gyárt, 3000 Ft. és két hónapig használható. Amúgy a Claris csinálja a Jurákhoz (és még sok más típushoz) is, szerintem a MM-ban ugyanennyiért kapható Jura feliratú tök ugyanez lehet. Ezzel a szűrővel nem is vízkövesedett, de azért csupán erre a célra nem kis havi ktg. a szűrő. Így most vettünk egy Brita kancsót, és abból öntözzük a szűrt vizet a kávé- és teafőzőbe, na meg a pohárba.
Az ízről sajna nem tudok nyilatkozni, nálunk elég normális ízű alapból a víz, így a kávén nem vettem észre változást. Az viszont tény, hogy most a Britával szűrt ivóvíz más ízű, mint a sima csapvíz.
kiderült. Kevésbé savanykás megfelelő előmelegítés után. Most már csak azt kéne kiderítenem, a vízszűrőt hol tudnám megvenni hozzá. Leírásában szerepel, de járni nem jár hozzá. Az még talán tud finomítani kicsit.
Alapvetően a víz hőfoka, az átfőzési idő, és mondjuk az átfőzés egyenletessége határozza meg a kávé ízét. És persze KVfőző és KVfőző között vannak nem kis különbségek...
Nálunk pl. a cégnél egy podos gép van (már a második), de bármelyik podmárkát nézem (5-6 féle biztos van a fiókban), otthon a Krupson finomabbak szoktak lenni, mert szerintem ez itt bent túl magas hőfokot használ. Persze az közrejátszhat, hogy a céges egész nap be van kapcsolva, de muszáj, hiszen összevissza jönnek kávézni a kollegák.
Ha csak a Krupsot nézzük, mindenképp számít a bekapcsolástól eltelt idő. 10 perc kell neki, én jártam már úgy, hogy nem vártam annyit, és nem nagyon ismertem rá az addigra már megszokott piros Vergnano ízére. Ha még többet hagyja az ember melegedni, kicsit még emelkedik a hőfok (úgy fél óráig), de az a tapasztalatom, hogy nem nagyon érdemes. Részint a 10-15 perc elég, másrészt ha tovább melegszik, némely poddal már meggyűlhet a baja. Remélem segítettem :)
Van hazai forgalmazója: mán többször is beszéltem vele, mer' nekem is tetszik a cucc (amúgy JÓÓÓÓ is!!!). Inkább nagy, profi gépekkel foglalkoznak, de rendelésre behozzák. Ha érdekel, előkeresem az elérhetőségét.
Kérdés: mitől függ, hogy egy KV savanyubb vagy sem, ha a KV ugyanaz marad, csak két külön gépben főződik le. Kimondottan POD-ról van szó, aminek nevét nem tudom. Kollegina behozott 1et, otthon azt használják, olasz. Otthon olyan főzőjük van, amivel csak POD-ot lehet főzni. Bent a Krups 4020-assal savanyubb lett szerinte.
Lassacskán kezdem kiművelni magam az otthoni eszpresszó témában, úgyhogy a közeljövőben beruháznék valami tisztességesebb "home" eszpresszó főzőbe meg kávédarálóba. A kérdésem az lenne, hogy itthon kik forgalmaznak ilyen gépeket? A neten láttam egy Rancilio Silvia nevű szerkentyűt, elég sokan dicsérik és árban is egy kicsivel a "fájdalomküszöb" alatt van, de sajnos magyar viszonteladót nem találtam.