nemtom. ami kell hozzá nem akarok venni:D az 1ik barátomnak van és majd ő odaadja. nem tom most ezt miért irtad h másét tennéd fel:D, csak egyszerűen kiváncsi vagyok a képeidre.
84-es kapcsán: ha a legszuperebb teléhez tesz vki 2 db jó kétszerezőt (ez alatt milliós értékű telét értek, láttam már képet ilyen dupla-nyújtós objetivvel), az sem garancia a jó képre. Az 500x2x2-vel készült képek valószinűleg mindig bemozdultak, fényszegények lesznek. De azért a legkevésbé rossz képet feltehetnéd. Kiváncsi lennék a felbontásra.
Ja bocs, már korábban végig olvastam az összes hozzászólást, de nem emlékeztem mindenre.
76: 40000-ért biztos, hogy nem éri meg egy 2-szerező!
Nem a 10x zoom nem elég, hanem a 370mm. A zoom az egy fiktiv fogalom, semmit nem mond, pont úgy, mint egy távcsőnél nagyítása! Illetve a 370 mm elég lenne, ha az objektiv jó és megfelelő lenne (és nem "kicsi") és ha mondjuk min. 6-8 MP-s géped lenne.
Először a 91-esre: De, csalódni fogsz benne, ha fényképezni akarsz vele! Ha csak nézni, akkor nem.
Ha kompakt géped van, akkor próbálhatsz hozzá távcsövet tenni, de nem érdemes. Én elkezdtem a próbálkozást, de nem fejeztem be. Nem tudsz így összehozni jó képet, sőt, még közepest se!
Ha áthaladót akarsz fotózni olcsón, akkor kell egy kétszerező konverter féleség a gépedhez. De ettől se várj sokat. Max kétszer akkora képet fogsz kapni, mint eddig, de a felbontásod nem fog javulni. Lásd 22-es hozzászólás képei, az kb így készülhetett. Ha itt tovább lépsz, és veszel egy SLR gépet és monjuk egy 300mm-ig zoomoló telét, akkor rájöhetsz, hogy tök mindegy, hogy távcsőbe fényképezel vagy teleobjektivbe! A kettő tulajdonképp ugyanaz. Az különbözteti meg őket, hogy mi van a végükön - fényképezőgép vagy okulár és hogy vizuális célra vagy fotografikusra van-e korrigálva. Utóbbi sokat számíthat, de ha az előbbieket felcseréled, akkor a távcsőből teleobjektiv lesz, a teléből meg távcső (még egy alapobjektiv esetében is). Az eladónak igaza van, ugyanúgy fotózhatsz a távcsövön át, mint egy telével. Sőt még kompakt géppel is fotózhatsz okuláron át elméletileg, de gyakorlatban még sem fogsz, mert túl macerás az egész és nem vezet célra. Még akkor se hinném, hogy működik, ha fel van fogatva a géped a távcsőre. A linken lévő távcső teleként kb olyan lehet, mint egy 500/8-as tükrös teleobjektiv. Fotózni ne vedd meg, ha csak nézni akarsz vele, arra jó. De ha egyszer később vennél egy SLR-t, én a helyedben biztos nem egy ilyen távcsövet tennék a gép elé.
Ugyanakkor meg ha a gépedhez drága lenne a fókuszkétszerező (vagy ami kapható hozzá), akkor azt sem éri megvenni szerintem emiatt. Nézd meg a géped objektivét: kicsi. Mit lehet várni egy ilyen objektivtől, ha fel van húzva 700-900 mm-es fókuszra. Hát semmit! Majd lehet, hogy teszek fel képet, amin látszik, hogy nem feltétlenül a "méret a lényeg", ha képről van szó, viszont ez a lényeg, az objektiv esetében. Egy kis objektivtől pont azt nem kapod meg, amire a legnagyobb szükséged van: fényt és felbontást. És akkor még 700-as fókusz mellett mozog a kezed, de még állványról is megszenvedhetsz a repülőgép követésével, gyors záridő kell, és ezek hiánya agyonvágja a képet.
Szóval egy SLR-ből többet kihozhatsz hosszú távon.
Még mielőtt nagyon belemennék abba amit kérdeztél, írd már le, hogy milyen fényképezőgéped van és esetleg azt is, hogy konkrétan hogy képzelted el a dolgot.
hello. szerintem csalódni biztos nem fogsz benne. de egyébként olyan mintha egy távcsőbe fotóznál, szóval ha nagyon akarsz, te is tudsz konvertert gyártani hozzá:) viszont a cserélhető obis géphez kell a spéci konverter, mert az nem megy keresztül a gép objektívjén, hanem a tükör elé teszed fel... de mindenképp megéri. áthaladózáshoz különösen. ha minden igaz a napokban lesz egy konverterem is.
úgy látom, még senki sem heverte ki a tegnap éjszakát, de én kérdezek... Láttam az ebay-en egy figyelőtávcsövet, amihez árulnak egy gyűrűt, amivel felfogatható rá a nem cserélhető obis fényképezőgép is, és 100euró az ára. TS-Voyager Az eladó szerint ugyanúgy lehet fotózni vele, mintha teleobjektív lenne. De ez nem olyan, mintha egy távcsőbe fotóznék? Próba-cseresznye alapon egy kicsit drága a dolog...
ezeket canon 20D-vel, D60-nal, illetve az utolsó párat panasonic FZ20-szal. most van egy 350D-m, és egy soligor figyelő távcső, és ha minden igaz lesz egy konverter is, és akkor remélem tudok mégjobbakat csinálni, amúgy az objektív csak 300-as, de legnagyobb felbontás, és utána a lényeget kivágom, ezért is ilyen kicsik.
embraer: Lehet, hogy tényleg igazad van és AFR:) na mindegy.
Sziasztok, pont most találtam meg ezt a topicot, pont ebben a pillantban lettek kész az őszi képeim áthaladókról.
500-as tükör szorozva két kétszerezővel, tehát kb 2000 mm.
De senki se várjon komoly képeket, mert sajna bemozdultak, amúgy ezek voltak a kezdő tesztfotók.
Amúgy van köztük 747-es is, de majd egy digitális váz fogja beindítani a nagyüzemet. Sajna csak a Canon vázakra fér fel a tükör, a többinél pont útban van a "torony". Illetve a kétszerezőkkkel bármelyikre, de az nem éppen egy rugalmas alkalmazás.
1995-96-ban gyakran láttam áthaladó An-22-est és C-160 Transall-t.
Az eddigi egyetlen, amire azt mondom, hogy elmegy, az az Atlasjet 757. Majd egyszer csak sikerül :) A holdnéződről tudsz mesélni pár szót? Próbáltam már barkácsolni, de tele előtét helyett makrólencse lett belőle, de még milyen! (Fuji - Kisérletezgetés galéria)
nem is tudtam, hogy van ilyen topik is, még jó, hogy BJani topiktárs elkottyantotta :) Én az áthaladózásban elég kezdő vagyok, eddig csak nagyon kevés képem lett értékelhető.
Máris kérdezek: ki, milyen felszereléssel készíti ezeket a képeket? Nekem egy Fuji Finepix s5500 van, és a 10x-es zoom messze nem elég. Egy kétszerező pedig 40e + áfa hozzá, amit nem igazán szeretnék venni, ugyanis a gép volt maga 64000...