Nem bírtam magammal és néhány perce megrendeltem Jenkiföldről ezt a szépséget:
És ha hiszitek, ha nem, rendelésre rá néhány másodpercre itt a munkahelyemen mellettem a tokjában teljesen magától elpattant a g húrja a Stagg-emnek... Méghogy a hangszereknek nincs lelkük... Egyértelműen féltékeny a lelkem, pedig semmi oka rá, ugyanúgy nyúzni fogom mindkettőt továbbra is, csak néhány bonyolultabb lefogást igénylő akkordhoz szükségem van egy concert méretre! :)
Akik még nekem nagyon tetszenek, az Ukulele Orchestra of GB. Egy ilyen csapatban azért elpötyögnék szívesen :-) Két kedvenc tőlük: http://www.youtube.com/watch?v=V3gp7B8WC4Q (A jó, a rossz és a csúf) http://www.youtube.com/watch?v=9ba1e9GkI4c (ez meg egész egyszerűen zseniális :-)
Épp ez az, hogy eleget számolok napközben (pénzügy), de persze teljesen igazad van, csúsztatgatás kérdése az egész. Ez a linked azért sok kis számítást megspórol nekem :) Az ukulelés fehérnépet nem nagyon linkelitek, pedig jócskán vannak, hogy csak az alapsongoknál maradjak (Ring of Fire), egy alapszépséggel: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=17IRhh673_c" target="_blank">Clara Belle</a>
Az enyém szoprán méret. Amikor megkaptam, úgy néztem rá, mintha gyerekem született volna :) Attól féltem, eltörik a kezemben :-)
Akkordok többféle lefogással? Az alap akkordokat csúsztasd a nyakon felfelé, és meglesz a többi lefogás. Kicsit számolni kell csak. Ha belegondolsz, akkor a 0003 C dúrt két bunddal feljebb csúsztatva meg kapod a 2225-ös D dúrt. Még feljebb csúsztatva kettővel megkapod a 4447-es E dúrt. Vagy pl ha lefogod a 2010 F dúrt, és feljebb csúsztatod kettővel az egészet, 4232-es G-dúrt kapsz.
No, közben megtaláltam az oldalt, amit kerestem. Itt elég sok minden fent van:
Szerintem ez kisebb, mint bariton. Talán tenor. Nekem egy Samick UK50 van, nekem bőven jó, bár egy húrcsere lehet elférne rajta. Itt a fórumon talán Aquilea vagy milyen húrokat javasoltak. Nekem pont a gitáros múlt hiányzik, sőőőt, miután ukulelén megtanultam az akkordokat, utána gitáron sokkal könnyebben tanultam meg őket.
Pár (szerintem) jó ukulelés videó a tube-ról: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=L_-mIqgriH4" target="_blank"></a> <a href="http://www.youtube.com/watch?v=_PLAiiGlvec&feature=channel_page" target="_blank"></a>
Tegnap estev isszahúroztam a Stagg-emet és láss csodát, nem hamis! Egész jól megy , ahhoz képest, hogy csak második alkalommal gyakoroltam (immár nem a lowG húrozással ugyebár ) A gitáros múlt sokat segít, kb olyan, mintha beszélnél egy nyelvet társalgási szinten (tábortüzi gitártudás) , majd el kezdenél tanulni egy új nyelvet, aminek sok szava nagyon hasonló a már ismerthez, de azért jócskán vannak teljesen új szavak is.
Ebből a srácból, aki a videón van, jó pedagógus lehetne. Ez már véleményed szerint bariton méret?
E-bay-ről vásárolni nekem nem gond, már többször vettem ezt-azt, Amerikából is. Úgyhogy ha gondolod, gondoljátok, megbeszélhetünk egy kisüzemi közös beszerzést, nekem is szükségem lenne egy jófajta húrtipusra, valami olyasfélére, amivel könnyebb a barrékat lefogni.
Recsej Bácsi Neked pontosan milyen tipusú is a hangszered?
Kinéztem egy site-on egy concert ukulelét, hawwai koafából...
Amúgy apró sztori az ukulelével kapcsolatban: Munkát kerestem lelkesen, életemben először. Ehhez ugye szervesen hozzátartozik az önéletrajz írás. Neten nézegettem mintákat, meg kaptam is párat, és mivel sokban meg voltak említve a hobbik is, hát én is szépen beírtam: fényképezés, kirándulás, autóvezetés, kosárlabdázás, gitározás, ukulelézés.
Kaptam állást, egész jóba lettem a bagázzsal, a főnökkel első céges bulin iszonyatosan berúgtunk, aztán nem sokkal később meséli, hogy mikor a helyettesével ültek az önéletrajzok között, és válogattak, kit vegyenek fel, tanakodtak közben, hogy mi a tarka bánat lehet az az ukulelézés. Aztán az lett a döntés: vegyük fel, és ha jön dolgozni, megkérdezzük tőle ...
Szóval ennyit diplomákról, nyelvvizsgákról, szakmai tapasztalatokról :)
Legutóbb egy - számomra új - hangszerboltban érdeklődtem afelől, hogy tudnak-e segíteni ukuleléhez különböző ez-azok beszerzésében (pl új húrok idővel, vagy tok, esetleg további ukulelék, pl tenor, bariton), akkor az eladó azzal kérdezett vissza: mikelele? :-)
Amúgy a lányok általában szeressék nagyon a hangját.
Tényleg, valaki itt alantabb mintha régebben mondta volna, hogy tud húrokat szerezni e-bayről ...
Én innen tanultam meg az akkordokat, a pengetést kicsit "kényelmesebbre" alakítottam magamnak. Amúgy kiráz a hideg a srác kezében lévő pengetőtől, valahogy nagyon elrontja az uke hangját szerintem ...
Jó, hogy írod a Somewhere over the Rainbow -t Iz-től, manapság az egyik legnépszerűbb ululele song, véleményem szerint nagy szerepe van a hangszer széles körű elterjedésében. Az egyik kollégám mindig felhangosítja a munkahelyen, amikor ez következik a rádióban, pedig nem is sejti, hogy mi is az az ukulele :) Pop ide, pop oda, ezt a számot én is meg fogom tanulni, mert tökjó! ;)
Nekem az első nóta Iztől a Somewhere over the Rainbow volt. Még most is megy, álmomból felverve is, pedig mostanában nem ukuleléztem (akkusztikussal "kínlódok"). Istenem, mit kínlódtam az E7 akkorddal :-) Pedig aztán sokkal könnyebb, mint az E (2444).
Akkor én "kínomban" ezek szerint a low G hangolást lőttem be. Na ma este visszahúrozom,sokkal jobban tetszik, ha már egyből csilingel fentről lehúzva az akkord. Kíváncsi leszek, az új hútozással mennyire lesz tiszta, ezzel a low G hangolással bizonyos akkordok (pl F, A) piszkosul hamisan szólnak :(
Mintha ezt az oldalt még nem láttam volna a linkjeitek között, rengeteg ismert és kevésbé dal van fent ukulele tabulatúrákkal, magamfajta kezdőknek különösen ajánlom a Ring of fire-t :)
Az ukulelék talán "legalapabb" hangolási módja a G C E A, itt valóban nem sorrendben jönnek a húrok. Én így használom, de igazából arra hangolod, amire akarod :) Van egy low G hangolás is, ilyenkor a G húr egy oktávval mélyebben van, és akkor megvan a sorrend is, de legtöbb helyen az elsőként említett GCEA-t használják (az akkordtáblázatok is pl erre vannak vonatkoztatva)
Sziasztok! Friss ukulele tulaj vagyok, konkrétan tegnap óta egy Stagg US 20-asom van, a gazdája szerint a nyakat egyenesbe csiszoltatta, új bundozást kapott, új nyakosztót, új minőségi húrokat, és új húrtartót mahagóniból. 15 éve basszusgitározok kisebb-nagyobb megszakításokkal és akusztikus gitározni is tudok egy kicsit (mondjuk, olyan tábortüzi akkordos szinten). Éppen ezért, amikor megkaptam póstán, teljesn elképedtem, hogy "össze-vissza" van húrozva, úgyhogy leszedtem "a rossz helyen lévőket" és újrahúroztam :) aztán itt a fórumon olvasom (mindent elolvastam visszafelé, de csak a vásárlás és a húrozós akcióm után), hogy az ukulelén nem vastagsági sorrendben vannak a húrok. Segítsetek, kérlek, most akkor hogy is van ez? Nálatok is megelőzi fentről lefelé haladva a harmadik legvékonyabb a két legvastagabbat? Vagy hogy? Most kicsit összegabalyodtam...
Van valaki Sopronból vagy környékéről? Sajnos - eddig úgy néz ki - saját hülyeségemnek köszönhetően tanár úrral nem tudtam összehozni a közös pengetést, és jó lenne valakivel játszani, tanulni tőle (elég alapon van a tudásom).
Másik. Ha lesz sok sok felesleges elkölthető pénzem, tervezek bariton ukulele vásárlást csinálni. Bariton ukulele tapasztalata van valakinek?
> Az az 1 Stagg, amin próbáltam játszani hamis volt
Azt is okozhatják a rossz húrok. Ha a húr hosszegységre eső tömege a hossz mentén nem állandó, akkor az csak hamisan tud szólni. Láttam ilyet többet is, többnyire olcsó hangszerek gyári eredeti húrjainál.
Sziasztok, Csak azért szeretnék írni néhány szót, mert véletlenül rátévedt a szemem Urmilla egyik sorára. Azt írja, hogy a stagg uk10, uk20 ukulelék borzalmasak. - Egyrészt nem uk10, uk20, hanem us10, us20. aztán nem tudom, hogy mennyire járatos a pengetős hangszerek világában, de a stagg gyártja szerintem a legjobb olyan ukulelét, amit itthon is megkapsz, ráadásul viszonylag olcsón. Abban egyetértek, hogy borzalmasan szól első hallásra, de ez annak köszönhető, hogy elég vékony,puha húrokkal van felszerelve,ezért ha elkezded csapkodni, és megpróbálsz rajta hangosan játszani, akkor igen furcsa hangokat ad ki magából. De a hangszer önmagában teljesen ok, csak ha ilyet szeretnél, akkor kell rá venned egy új húrkészletet. Én csak ajánlani tudom. Nagyságrendekkel jobb, mint a samickek, vagy a rollings.
Koncert meret, 2 féleképpen lehet hangolni G-C-E-A, A-D-Fisz-H. Nekem kb. 31 ezerbe jött a hangszer tokkal egyutt. 25 ezerert megvalnék tőle, de kevesebbért meg nem.
Látom így a rossz idő megérkeztével mindenki újra húrokon penget és klaviatúrán dobol, ennek örülök.
Én sajna még lakásfelújításban vagyok, 1 hónap után ma játszottam egy kicsit ukulelén...borzalmas volt, de talán hamarosan újra lesz rá időm, addig is hárfa helyett hársfán játszom a fűrésszel! :-)
Jó dalolást mindenkinek, hamarosan újra lesz netem is így az elektronikus társadalom szerves részét fogom tudni képezni veletek egyetemben.
Bocs, hogy csak így átfutottam a hozzászólásokat, kinek van samickja eladó, milyen és mennyiért??