Keresés

Részletes keresés

vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.09 0 0 1632

Szóval.

Mint a múltkor is írtam, egyszerre két membránt rendeltem, más-más típust, az egyikről már tettem fel képet, és itt a másik:

Úgy látszik, ezt egyszerűbben be lehet építeni. A kialakítása miatt eltöprengtem azon is, hogy nem a hengerre szerelem fel, hanem a blokkra, a karburátor alá, "ahogy szokás". (Az eredeti elképzelés az volt, hogy visszaalakíthatósra csinálom meg, tehát a hengerre kerül a membrán, hogy ha valami miatt mégsem válik be a dolog, ne tegyünk tönkre egy komplett blokkot.) De ezzel a megoldással van egy kis probléma. Pontosabban: lehet egy kis probléma.

Ezt a membránt úgy lehet beszerelni a "csepptálca" helyére, hogy elöl, a henger alatt vágunk egy beömlő nyílást a blokkra.  Csakhogy, mivel a megszakítós blokkban a főtengely hátrafelé forog, a keverék beáramlását akadályozza a főtengely forgása miatt kialakuló turbina-hatás.

A neten lévő membrános Rigák kivétel nélkül tirisztorosak - mivel ott a főtengely előre felé forog, ott a turbina-hatás kifejezetten előnyös: szívja be a keveréket. De megszakítós blokknál sajnos nem.

Mindez az elmélet - a gyakorlatban lehet, hogy nem okoz ez az egész komoly problémát. De nincs kedvem kísérletezni vele és fölösleges kísérleti blokkom sincs. Úgyhogy maradok a hengerre szerelhető membránnál.

Ezt a fajta membránt kicsit trükkösen kell felszerelni, mert oldalirányba engedi át magán a keveréket. Ezt figyelembe véve fogtam egy darab 9mm-es bakelit lapot és reszelgetni kezdtem.  Most még elég durva megmunkálás-nyomok vannak rajta, de majd letisztul.

A jobb beáramlás érdekében a henger beömlő-nyílásán is reszelni kell/lehet egy kicsit. Majd még ezen is dolgozni kell, most még csak durván kijelöltem.

A Jawa Mustang karburátorról azért kérdeztem, mert több szempontból is passzolni látszik. Egyrészt rövidebb mint a Rigáé és jobban elfér. Másrészt nagyobb, kb 15-16mm torokátmérőjű. Harmadrészt a beömlő nyílása négyszögletes, jobban passzolna a membrán alakjához:

A gond csak az lehet vele, hogy nem sok állítási lehetőség van rajta, tulajdonképpen csak egy alapjárati csavar. A főfúvóka méretével lehetne játszadozni - de nem nagyon kapni hozzá fúvókát.

vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.09 0 0 1631

Na.

Ma megint haladtam egy kicsit a Verhovinával. Vagyishogy eltöltöttem vele néhány órát, de tulajdonképpen minden eredmény nélkül.

A főszereplő a K60-as volt. Eredetileg ez volt rajta, én ideiglenesen lecseréltem K35-re, ezzel működött is rendesen. Ma végére akartam járni annak, hogy a Feri által hozott MTD tűszelepet bele lehet-e rakni. Én drukkoltam neki, mert elvileg működnie kell a dolognak, s ha tényleg bejön, akkor ez a gumihegyű, könnyen beszerezhető tűszelep praktikus megoldás lenne. De hiába küszködtem vele, bárhogy állíthattam az úszót, ömlött a benzin. Na, mondom, erről ennyit, ez nem jött be, akkor visszamegy bele a gyári tűszelep (a felújító készletből). Összeraktam, megnyitottam a benzincsapot - és megint ömlik a benzin orrán-száján. Szétszedtem még egyszer, átnéztem mindent, hogy mivel lehet a baj, de semmit nem találtam. Összeraktam, de semmi javulás.

Aztán gyorsan visszatoltam a Verhovinát a sarokba, még mielőtt meggondolatlanságokra ragadtattam volna magam.

Helyette a membrános cuccokat piszkálgattam. Merthogy az is készül; az elmúlt napokban ha volt fél óra szabadidőm, kiszaladtam a műhelybe, és így apránként már elég sokra haladtam vele. Majd teszek fel róla képeket.

Feri, hogy legyen ezzel a Verhovina-porlasztóval? A K60-nal próbálkozzak tovább, vagy menjen rá a K35-ös?

Katonka Balázs Creative Commons License 2020.02.09 0 0 1630

En annyit tudok h Rigara tettek regen a nagyobb torka miatt.  En nem probaltam. 

Előzmény: vermestibi2 (1629)
vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.09 0 0 1629

Márkatársak!

Ismeri valaki a Jawa Mustang karburátorát? Mennyire megbízható szerkezet?

merciatros Creative Commons License 2020.02.09 0 0 1628

Apropo a marketplacon van egy zöld verho 6 szerintem gyári szin nemgyári dobozokkal és riga 16 teli zöld gyári szin kicsit rozsdás.Igaz kicsit tul árazta 200 e ft  a kettö szerintem felét éri de lesz ez még olcsobb De akit érdekel  elkérem az elérhetöségét.

merciatros Creative Commons License 2020.02.09 0 0 1627

SZia feri szerintem én is megyek. jol tippeltél Verho 4 össze kellene hozni az együtt indulást. rigás csabi

darusferi Creative Commons License 2020.02.09 0 0 1626

Üdv Tibi !

Én jelentkezem , tavaly nem voltam . És csak is Rigával megyek ,  biztosan jön Katonka Balázs   meg rigás Csabi is , meg bizom benne hogy eljön  Verhó 4 Tiszaujváros ból ,ugyis tervezgetünk közös motorozást .

darusferi Creative Commons License 2020.02.08 0 0 1625

Üdv Tomi !

Irod hogy a karburátorokban nem volt tüszelep  tömítés  Te most tettél rá ? És ment  ?  Ha igen  csak tippelek hogy eddig mivel tul folyt a szintet szinte teljesen elvették hogy használható legyen ,és most ezért nem jön semennyi benzin  a karbiba . próbáld meg az uszó hajtitgatásával a szintet feljebb venni Lehet hogy most száraz marad .

Katonka Balázs Creative Commons License 2020.02.08 0 0 1624

Szia szia. Merrefele vannak a motorok helyileg? 

Előzmény: L.Tomi (1623)
L.Tomi Creative Commons License 2020.02.08 0 0 1623

Az lemaradt hogy két Riga 22-esről van szó, egyik  váltó hiba miatt áll, a másiknak a karburátorával nem stimmel valami, próbáltam cserélgetni a karburátorokat. Sajnos ugyan az a jelenség, K60b van mindkettőn, a tűszelep tömítés hiányzott alapból sajnos, de ettől függetlenül rendesen működött vele a motor.

L.Tomi Creative Commons License 2020.02.08 0 0 1622

Sziasztok!

Kicsit megkésve írok, a múlt hétvégén megnéztem a Rigákat. Mindkettő karburátorát szét szedtem és átfújtam. Egyikből sem dől a benzin viszont azóta semmi indul hiába szedtem szét. Semmi életjel dugulás kizárva. Ha a gyertyához benzint spriccelek benzint elsőre indul, másik probléma a lyukas tank.

Üdv: L. Tomi

vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.08 0 0 1621

Nakérem. Tegye fel a kezét, aki ott kíván lenni.

Katonka Balázs Creative Commons License 2020.02.08 0 0 1620

Helo helo.  A reteszelot alul a sregen allo csavar alatt talalod egy rugo van a csavar alatt azt kiszeded aztan ott a reteszelo. De azt neha nehez kiszedni vagy valami vekony eros magnes vagy barmi amivel kitudod szedni. Magatol nem szokott kiesni. 

Előzmény: darusferi (1617)
Katonka Balázs Creative Commons License 2020.02.08 0 0 1619

Szia.  Tudok Neked valaszolni mindenre de a K 60 as story olyan rohadt hosszu h ide nem irom be ha nem baj.  Ha gondolod hívj fel elmondom.  A szamom 06 30 26 00 835.

Előzmény: Verho4 (1615)
vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 1618

Ennek a fajta karburátornak én sem vagyok nagy ismerője. Gondolom, van a k60 meg a k60b, de hogy pontosan miben különbözik a kettő, nem tudom. Aztán meg, ahogy Feri is mondta, szokás a kettőből/háromból egyet összeépíteni, így még jobban összekeverednek a különböző alkatrészek, pl. úszó, tűszelep...

darusferi Creative Commons License 2020.02.07 0 0 1617

Üdv Katonka Balázs ! 

Akkor ennek a váltónak kezd nem jó szaga lenni , gondolok a kevésbé rosszra , a reteszelőre , azt alul kivülről lehet  e orvosolni ? vagy bontani kel érte ? mindenesetre köszönöm a segitséget !

darusferi Creative Commons License 2020.02.07 0 0 1616

Üdv  Vermestibi !

Mivelhogy a membrán vásárlásával csalódott lettél kicsit  és sajnáltam hogy ki adtad érte a pénzt , én csupán segítő szándékkal gondoltam arra  hogy motoros körökben  esetleg eladni , más nagyobb  motorra  , az  mz   ket  , hogy sugaljam  a nagyobb motorokat  csak  példának emlitettem  .  Én egyébként sem vagyok odáig a tuning ért  inkább az eredeti megoldásokat részesítem előnyben .

Ezeknek a K -60 as karbiknak a sokféleségén én nem igazodok el a nyáron három ból hoztam össze egyet valahogy .

Verho4 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 1615

Szia Tibi! Koszonom az infot!! :-) mas gondom is van ezzel a k60nal,ket fajtam van az eggyikben alithato az uszo,a masikban nem! Fuvoka meretben is kulombozik,ill. A legszuro csatlakozas felol a karbi levego jarata alatt az eggyknel van egy rez dugo ami a kevero csavar jarataval van osszefuggesbe,eggyiken zart masiknal 3furat, de meg a ket uszotse tudom beletenni eggyikbol a masikba...vannak erdekesegek!! :-) de rajta vagyok!!! :-)

vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 1614

Benne volt a pakliban, hogy nem lesz tökéletes a membrán, úgyhogy eleve két félét vettem, utángyártott olcsó fajtából. (Eszméletlen milyen árai vannak a márkás tuning membránoknak!) De nem vész kárba a cucc, több dolog is elképzelhető:

1. Beszerelhető ez a nagy membrán a Rigába, csak kicsit több melóval: dobozt készíteni neki, kifordítani oldalra a porlasztót, a légszűrőt megoldani valahogy. Nekem az a bajom ezzel, hogy nagyon hivalkodó tuning lenne, én meg szeretem a szolid megoldásokat, mint a röpsúlyos Riga esetében.

2. Van egy Gilera DNA-m, s ahogy elnézem, pont ilyen szerkezetű membrán való bele, jó eséllyel egyeznek a méretek - most emiatt nem szedem szét, mert ami jól működik, azt nem piszkáljuk, de ha neadj'isten gond lenne vele, van cserealkatrész.

3. Lehet, hogy felrakom a Verhovettára. Ott úgyis van hely neki: a leömlő cső helyére ferdén be lehet szerelni. Szegény 207-es blokk kapott egy négyfelömlős hengert, 40mm-es dugattyúval (ez nem direkt tuning volt, hanem csak ilyen kopott, sokadik túlméretes henger volt kéznél), most még kap egy membránt is - megtoldom egy nagyobb karburátorral meg egy rezóval és otthagyom Talmácsit!

4. Természetesen fel lehet szerelni pl. MZ-re is. Kinek is van MZ-je? Ja, neked, Feri! Ha arra akartál utalni, hogy tuningoljuk fel a 250/1-est, annak semmi akadálya. Csak ki kell várni a sorát - néhány év és kész lehet.

Előzmény: darusferi (1609)
vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 1613

Üdv!

Balázs Elvtárs a 1482. hsz-ben ezt írta: "A jo uszoszint az ha fejtetore forditva vizszintesen all az uszo. "

Vagyis:

Én a Kárpátin ennél kicsit alacsonyabb szintet állítottam be, úgy (is?) jól működött a motor, könnyen is indult. Mondjuk én azt a motort csak ősszel használtam, max. 20 fokban - lehet, hogy a nyári nagy melegekben az már kevés lenne neki (ha egyáltalán érzékeny a melegre a k60, ezt nem tudom).

Előzmény: Verho4 (1612)
Verho4 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 1612

Udv vermestibi! Nem tudod veletlenul a k 60 karbi uszoszint magassag meretet,mennyire kell alitani a szintet? Vagy mi a tampont!? :-) van ket k60som es egyse egyforma....:(

Katonka Balázs Creative Commons License 2020.02.07 0 0 1611

Helo Feribácsi.  Ja ja melozgatok mar most ahogy az idojaras engedi.  Meg itthon is haladgatok. Nemsokara elvileg kesz az a 22 es blokk amit javitok utanna kovetkezik a masik es kiderul mi a fene akasztja meg olyan durvan.  A labvaltosnal kb 3 ok lehet amiert dobalja az 1  est.  Szarra kopott 1 es fogaskerek kapcsolokormei,, a volt szethuzva akkor kimaradt a hezagolo alatet az 1 es fogaskereke alol,, alul a valtoreteszelo elkopott, lekerekedett a hegye es azert dobalja ki.  Igy ennyi. 

Előzmény: darusferi (1610)
darusferi Creative Commons License 2020.02.06 0 0 1610

Üdv Katonka  !

Be indult a meló ?

Tényleg segítsetek már , miért dobálja a lábváltós az egyest  ?

darusferi Creative Commons License 2020.02.06 0 0 1609

Üdv a kis csapatnak !

Jó a megálapítás  : Sajnos az idő KEVÉS !

Én is azt mondom ,hogy ha egy hónap szabin lennék és más dolgom nem lenne , esetleg  akkor mondhatnám hogy valamenyire  utolértem magam . Talán .

DE azért már várom a nyarat ,hiányzik a motorozás " szabadság érzete " meg a börzék hangulata ( olyan mint régen őseinknek a vasárnapi templomba járás ) . Rigás Csabi a hétvégén már karikázott a  22 es el  .

A Delta t kelesz meg néznem mert főleg melegen dobálja az egyest , Nincs valami tippetek hogy mi az oka  ?

Tibi ,  gondolom bánt az a membrán , esetleg nem lenne az jó nagyobb motorokra mint pld  mz  re  ?

Katonka Balázs Creative Commons License 2020.02.06 0 0 1608

Tudom h van ez.  Nincs az az idomennyiseg ami nekunk eleg lenne az fix. 😀

Előzmény: vermestibi2 (1606)
vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.06 0 0 1607

vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.06 0 0 1606

Hát, ez nekem magamtól nem jutott eszembe...

De egy biztos: pihentetem egy ideig a dolgot. Mostanában arra sincs időm, hogy a Verhó 6-oson az utolsó simításokat elvégezzem. Aztán meg be kéne vezetékelni a Start (két év után), meg a Piaggio Ciaohoz is megjöttek az alkatrészek, azt is össze kéne rakni...

Előzmény: Katonka Balázs (1605)
Katonka Balázs Creative Commons License 2020.02.05 0 0 1605

4.  Elfogadom a Motorom ugy ahogy van es megbékélés telepszik a lelkemre. 😀😊🤪😁😀😀😀

Előzmény: vermestibi2 (1604)
vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 1604

Meghozták a Reed-szelepet. Hát, kicsit másra számítottam. Próbáltam a legkisebbet kiválasztani, de ez sajnos még így is sokkal nagyobb, mint ami az eredeti terveimnek megfelelő lenne.

Ezt bizony egy kicsit sem fogom tudni beledugni a hengerbe.

Két megoldás jöhet szóba:

1. Készítek egy ormótlan dobozt a membránnak.

2. Mégsem a hengerre kerül a membrán, hanem a blokkra, ahogy Verho4 is tervezi.

(3. Leöntöm benzinnel és felgyújtom az egészet.)

vermestibi2 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 1603

Verhovinák, Kárpáti és Riga eladó Tiszadobon.

http://riga.hu/adok-veszek/hirdetesek-megjelenitese/?id=281

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!