Dehogy fejeződött be több éve, most is adják a POÉN-on:))
De nézd meg pl. a Szomszédok topicot, ott milyen jól elvannak azon nap mint nap, hogy egy huszonvalahány éve forgatott epizódban (bocs, fejezetben) ki milyen hülyeséget mondott/csinált.....(mondjuk nekem ez a topic maga a rejtély, nem értem, ha valaki szerint a Szomszédok ekkora blődség, az minek nézi meg a 67. ismétlését?)
Az meg milyen szép dolog, hogy egy cca. 110 éves öreg hölgy (Miss Cissy kb. ennyi lehet) egyáltalán tudja, mi az internet:)))))))))
egy több éve befejeződött sorozat esetén talán nem meglepő, ha nem adódik minden nap valami érdekes újdonság, és emiatt tapasztalható némi pangás. de azért azt nem mondanám, hogy a topic elfáradt, pláne nem állt le.
szerintem gyere fel gyakran. egy új ember mindig fel tudja kavarni az állóvizet. most is hogy megélénkültünk :)
Azért 6500 feletti hozzászólást szerény családom életéről szóló sorozathoz csak összehoztak a kedves olvtársak...:). Ez pedig elektronyos drótposta nélkül nem sikerülhetett volna. Magam sokáig ellenálltam, ragaszkodtam a papír alapú gondolatcseréhez, de a 21. század beköszöntével szerény társaságunk is alkalmazkodott a kor kihívásaihoz és megrendeltük a drótposta szolgáltatást. Azóta olyannyira megbarátkoztam vele, hogy 6 éve szerény hajlékomban is fel- feljárok a netre szörfölgetni.
De hát "Jó a hosszú kolbász és a rövid prédikáció." Ezt (is) mondom mindig.
Off. Nem szoktam a fórumot olvasgatni, ezért nem tudtam ilyen sokáig erről a topikról sem. Pedig az Indexre hírekért mindennap benézek, de a fórumozás valahogy kimaradt. On. A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Mindig ezt (is) mondom :DD.
Itt a jó idő, most nem a fórummal foglalkoznak. Nézd meg a többi szaktopikok is panganak. A politikások most is pörögnek. Az index is hetekig döglődött, az is csillapította a kedvet. Majd lesz ez így sem.D
Mire ideértem, csatlakozván e jeles fórumhoz, sajnos, csalatkozám...:(((. Tudom, bő évtizeddel lekéstem a topik indítását, de reméltem, megbocsátják ezt nékem alábbi indokaim alapján. (Jobb későn, mint soha. Én mindig ezt mondom.) 1. Nagyjából egy hónapja bírok csupán tudomással ezen topik létezéséről. 2. Az elmúlt hónapban - is - bokros teendőim akadtak az egykoron Union Jack Gumitársaság néven ismertté vált gyárunkban. Talán elég annyit megemlítenem, hogy ismét - Oh, my God! - gazdasági világválság csapott le a mi kis békés életünkre. És már megint az amerikaiak a ludasok, hm. De hát mit várhatunk azoktól, akik szmokinghoz képesek szalmakalapot viselni... 3. Megijedve a 11 éves hiátustól, mi bennem keletkezett, az utóbbi hetek ritkaságszámba menő szabad perceit az eddigi hozzászólások tanulmányozásával töltöttem. Elmondhatom, hogy mára végeztem az összes olvtárs összes kisebb-nagyobb szösszenetének elolvasásával. Huhh.
És erre, tessék. A topik elfáradt, leállt....:(((((. Mikor annyi minden mondanivalóm lett volna....:(((. Teljesen azért nem adom fel. Visszanézek még a héten. Hátha. Isten magammal. Egyelőre. Egyelőre?
Itt volt a Metropolitan Police, azaz a londoni fővárosi rendőrség (aminek Wilson kapitány is a tagja) központja, mint nálunk a BRFK, de a címről aztán a Metropolitan Police "beceneve" is lett, azaz a londoni rendőrésget is értették alatta. 1967-ben a központ átköltözött a Westminster negyedbe és azóta ezt a központot New Scotland Yard néven ismerik.
A rendőrség egészéhez a "Scotland Yard", azaz a Metropolitan Police úgy viszonyul, hogy a hatásköre Nagy-Londonra terjed ki, kivéve a City-t, mert a Citynek saját külön rendőrsége van, a City of London Police.
Dilisek ez a britek, Obelix is mindig ezt mondja :)
Szia! A feliratok.hu-n fent vannak, de sajnos csak az 1-3. évadhoz. Mondjuk ha ezeket végignézed, lehet, hogy a negyedikhez nem is lesz már szükség feliratra. :)
Arra is gondoljatok hogy a Milord az 1920-as években játszódik és a szófordulatok, szleng kifejezések jó része is ahhoz a korhoz passzol. Nem biztos hogy mindegyik jól használható a mai angolban.
A Beechingre is áll, ez meg 1963-ban játszódik, annak a kornak a kulturális hátterével. Épp ekkor indul be a Beatles mánia, a sorozat csitri lányszereplői pénzt kunyerálnak a legújabb lemezükre, egyikük anyja el is tűnődik:
"Nem értem ezt a nagy felhajtást. Nem lesz tartós. Pár év múlva a kutya se fog rájuk emlékezni." (mármint a Beatlesre) :)
Azt sajnos nem tudom, de az egyes jelenetek szövegének megfejtésében talán tudok segíteni. Sok rajongó sokra megy, mindig ezt mondom :)
off topic:
Az "Oh Doctor Beeching" sorozatot már letudtam, most lassan kezdem újra, epizódonként, mert ebben is van bőven olyan jelenet amit lehet érteni, de a kifejezéseket tízszer meg kell hallgatni :)
Ez ugyan nem London, tehát explicit cockney nincs, de a mozdonyfűtő Ralph (azaz Henrynk) most is hajmeresztő akcentussal beszél, rajta csak Wilfred (Ivy, azaz itt Ethel fia) tesz túl. A szemaforos Harryt játszó Stephen Lewis pedig nem elég hogy akcentussal beszél, de nyammogva is ejti a szavakat mint amikor valaki kétoldalt forró krumplit forgat a szájában, minden ötödik szavát ha érteni :)
Viccesen itt is előjön a szó eleji H-k lenyelésének poénja: a Milordban Henry próbált "úriasan" beszélni és rakta ki a H-kat rossz helyre, a Beechingben több jelenet is épül arra hogy az állomásfőnök Mr Parkin (azaz 12trees) próbálja kulturált beszédre és a szó eleji H-k helyes kiejtésére nevelni Ethelt és Jacket (azaz Ivyt és Stokest), természetesen minimális sikerrel :)
Angoltanuláshoz és a brit akcentusok tanulmányozásához valsz mindegyik David Croft -féle sitcom kiváló :)
Tudnátok segíteni,hogy hol találok a You rang m'lord sorozathoz angol feliratot???? Már kerestem de nem találtam meg :( Örülnék ha tudnátok segíteni! Köszi előre is :)
miről szól: brit kisvárosi vasútállomás a Dr Richard Beeching (a Brit Vasút elnöke) nevéhez fűződő vasútleépítés időszakában
mikor játszódik: 1960-es évek első fele
hol játszódik: fiktív kisváros (Hatley)
kiket ismerhetünk: Paul Shane, Jeffrey Holland, Su Pollard, Ivor Roberts, Perry Benson, Barbara New (és az "A buszon"-sorozat eszelős tekintetű, hitlerbajszos főnöke, Stephen Lewis – gyakorlatilag ugyanolyan fejjel :) )
a többi rész ugyanitt, a jobb oldalon görgethető videolistában van (sok más sorozat társaságában).
Az 1960-as évek vidéki Angliája nem annyira jellegzetes, mint a 20-as évek Londonja, de találkozhatunk Mabellel (Vera), Ivyval (Ethel), Stokesszal (Jack), Henryvel (Ralph), 12treesszel (Mr Parkin), Mr Barnesszal (Arnold) és másokkal, és az egész kellemesen fogyasztható, hangulatos. Egyes gegek, szófordulatok és persze az akcentusok visszaköszönnek a Milordból, a tea és a süti itt is jól fogy :)
A Pólus Média Marktban nagy mennyiségben kapható az összes évadot tartalmazó díszdobozás kiadás (4X2 lemez), meg az egyes évadok külön-külön is. A díszdoboz 6000 körül van.
A Pólus Media Marktban a mai napon nagy mennyiségben volt díszdobozos kiadás az összes évadról (4 X 2 lemez cca 6.000, de lehet kapni külön az egyes évadokat is 1490-ért.)