Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2017.09.01 0 0 5603

Annyit pontosítanék, hogy a méhkímélő technológia virágzó növényekre vonatkozik, tehát a szőlőben vagy a szőlőnek, vagy a szőlőben ill. a szőlőtábla közvetlen közelében egyes gyomoknak ill. a szőlőt közvetlenül körülvevő kultúrának virágoznia kell ahhoz, hogy méhkímélő technológiávak kelljen dolgozni.

Az amerikai szőlőkabóca esetében a rovar fejlődési stádiuma amúgy is megköveteli, hogy az első kezelést az engedélyezett kettőből közvetlenül a szőlő virágzásának befejezése után ejtsük meg. Ha virágzó gyomos a tábla, vagy a szomszédban pont akkor virágzik valamilyen palánta, akkor máris csak az általad említett módon szabad kijuttatni.

Előzmény: beetee (5599)
van_Persil Creative Commons License 2017.09.01 0 0 5602

Az actarát csak ott lehet használni és akkor, ahova és amikorra az engedélyokirata szól. Szőlőnél pl. virágzás utántól fürtzáródásig használható kabócák ellen. Sehol, semmilyen permetszernél nem olvasod, hogy falra, oszlopra kell kijuttatni. A dimilin olyan, hogy a cseresznyefa alatti talajra, ganédombra lehet, mert szabad kijuttatni, mivel az engedélyokiratában szerepel.

A darázscsapdába pontosan azért kell ecet, hogy a méhek ne menjenek rá, a darazsak viszont valósággal megvesznek érte.

Ha eszetlenül, mindenféle kontár (a gázmester foglalkozásából adódóan ellenérdekelt bármilyen élő szervezet megkímélésében) bemondására juttatsz ki szereket, akkor csak három dolgot érsz el:

-egyrészt olyan szervezeteket pusztítasz el, amiket nem kellett/szabadott volna

-magadat és családodat feleslegesen mérgezed

-a célkártevők, mivel esetleg érintkezhetnek a szerrel, (kabócák, krumplibogár pl) de nem a kellő töménységben, így sikeresen fogsz az actarának ellenálló kabócát, krumplibogarat kitenyészteni, aztán ha beüt az aranyszínű sárgaság fitoplazma, mivel hatástalan lesz a szer, nem lesz mit megvédened a darazsak ellen.

Remélem, megértetted a fenti intelmeket, nem viccnek szántam, hanem véresen komolyan gondoltam, remélem, eztán helyesen cselekedsz!

Előzmény: Törölt nick (5598)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 0 5600

A gázmester a legkevésbé sem ért a növényvédelemhez vagy a méhekhez.
Máskor inkább növényvédelmi szakembert kérdezz, ha a szabadban akarsz permetezni.

beetee Creative Commons License 2017.09.01 0 1 5599

Actarát?

Ahogy az engedélyokiratában és a gyártói javaslatok alapján írják.

Méhkímélő technológiával este, napnyugta után lehetőleg célzottan zöld növényi részekre 24.00 óráig befejezve (hogy legyen ideje felszívódni, a maradéknak meg lebomlani a méhek reggeli kirepüléséig).

Semmi esetre nem cukros csalival együtt... !!!

Mostanában érdekes dolgok derülnek ki a neonikotinoidokról. Nem csak azonnali és késleltetett valódi rovarölő hatást tulajdonítanak nekik, hanem hosszabb távon genetikailag is lerontják a méhcsaládokat.

Hasonlóan lassan dolgozik a tudomány, mint például ami a DDT betiltásához vezetett 30 évvel az első forgalomba hozatal után.

Nem csodálkoznék, ha mondjuk 5 év múlva már csak I. kategóriásként kerülne forgalomba.

Nem tudtál róla, oké.

De ez pont olyan, mintha a szomszéd Béla bácsi beszerezne a ukrán zöldhatáron valami tuti gyomirtót, amire azt mondják, hogy mindenki ezt használja kint, de hogy ne menjünk messzire.. legyen glifozát.

És úgy permetez vele, hogy jócskán átsodródik hozzád is.

Kimegy 10 % tőkéd, 30 % meg 2-3 év alatt jön helyre. De neki tuti jól leirtotta a gazt... legközelebb is ezt fogja használni..

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 0 5598

Ne viccelj már!🙂

Akkor az actarát, hol lehet használni? Soha nem lehet kipermetezni, mert felnyalják a méhek?

Esetleg télen?🙂

De lehet, hogy igazad van, nem kételkedem!

Nyílván nem okoznék kárt szándékosan.

Eü. gázmester barátom javasolta. 

Előzmény: beetee (5596)
beetee Creative Commons License 2017.09.01 0 0 5597

Úgy néz ki nem véletlenül lett zöldkönyves az Actara.

Előzmény: beetee (5596)
beetee Creative Commons License 2017.09.01 0 0 5596

Csak annyi, hogy ezt felnyalják a méhek is, és viszik a kaptárba etetni, tárolni... ott meg arat az Actara.

Gratulálok! :(

Tegyél mellé ecetet is, akkor a méhek elkerülik!

De még akkor sem jó permetezni, mert ha az ecet elillan ott vagyunk, mint legelőször.

Rovarölőt én is és a többség is szokott használni, de felelősséggel. :D

Előzmény: Törölt nick (5595)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 0 5595

Kipermetezem, falra, oszlopra!

Mi a probléma?

Én szoktam rovarölöt használni, ha szükség van rá

Előzmény: SándorTiszteletes (5594)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 0 5593

Darazsak ellen a leghatékonyabb módszer:

Cukrosvíz+vanilliáscukor+Actara

Ez azért jó, mert behordják a fészekbe, és a kicsiket is elpusztítja!

Másnapra egy sem jön ki.

zsorsz Creative Commons License 2017.08.31 0 0 5592

:)...Anyósom házisört főzött,de senki nem itta,qrva rossz volt.Nem úgy a darazsak,nagyon bejött nekik,a sörcsapdát nem győztem üríteni.

Előzmény: zola123 (5591)
zola123 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 5591

A sörcsapda nálam bevált a darazsak ellen,szerintem az egyik leghatékonyabb védekezés,kiskertekben.A Belüj Kokl ott van az Ukrán elit fajták között,optikailag nagyon rendben van,a hibái ellenére is.

budai2 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 5590

Darazsak ellen:

Az eddig ismert módszereken kívül (takarás gézzel, csapdázás sörrel) az egyik orosz szőlőinformációs lap az ecettel való permetezést ajánlja. Érés kezdete után kéthetes periodicitással.

Nem próbáltam (eddig) de közreadom. Nálam most kezdődik a darázsszezon.

Kulicz Creative Commons License 2017.08.31 0 0 5589

Készítettem egy kis videót a Belüj Kokl fajtáról, melynek egyik jellegzetessége, hogy a fürtjein igen nagy a bogyók átlagsúlya. Sajnos a színeződése nem tökéletes és csapadékosabb években bogyórepedésre, rothadásra is hajlamos, azonban idén ezekkel nem volt gond. Hibái ellenére értékes fajtának tartom. A bogyók mérésekor elfelejtettem tárázni, ezért 1g-al kevesebbet nyomnak a mutatott értékekből.

https://www.youtube.com/watch?v=Xhssij38_AA

Kapa bácsi Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5588

Sajnos csak a leírt szerek védenek ellene,pillanatnyilag nincs más.

Előzmény: Jani71 (5584)
budai2 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5587

Köszönöm a korrekt tájékoztatást mindkettőtöknek.

Előzmény: budai2 (5586)
budai2 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5586

Van Persil véleményét  is figyelembe véve (5582) nem ezt a fajtát fogom ültetni. (Kutya, gyerekek, aggodalmaskodó feleség miatt csak mimimálpermetezés van megengedve nálunk).

Köszönöm a korrekt tájékoztatást.

Előzmény: Pjotr77 (5580)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5585

Nagyon érdekes dekoratí bogyójú fajta! Az ízéről lehet valamit tudni?Van valakinek ebből a fajtából itthon?

Előzmény: Pjotr77 (5583)
Jani71 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5584

Akkor mi lehet a megoldás? II. vagy III. kat. szerrel. 

Mert ez a feneség legalább három éve abajgatja a szőlőim egy részét.

Kellene valami megnyugtató módszer, alkalmas anyag (ha most a szellősségtől, stb. eltekintünk).

Előzmény: Kapa bácsi (5577)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5583

Új japán fajta Sergej-nél, a Szíve(cské)m :)

Egész jól néz ki, extrém talpas (GIB-kezelt).

van_Persil Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5582

Hát, én nem tudom, hogy érdemes-e vele foglalkozni. Egyrészt, ha piacon el akarod adni, akkor nem állhatsz ki másfél-két kilós fürtökkel, a szétszedett fürt meg nem úgy mutat, mint az egész, a kirepedezgetése meg néha egészen kétségbeejtö mértéket ölt. Az ízéröl meg nem nagyon lehet beszélni, hozzá képest a hóbogyó fajta ízorgia... Idén remélem, nem felejtem el megjelölni öket, hogy tudjam, melyikeket kell kivágni

Előzmény: Pjotr77 (5580)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5581

Saját tapasztalat alapján írtam, amit írtam a folpetröl.

Előzmény: Kapa bácsi (5579)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5580

Köszönöm szépen!

Az Árkádia nem egy rossz fajta, érdemes vele foglalkozni. Sajnos lisztharmat ellenálló képessége gyenge, ezért a nem megfelelő növényvédelem esetén a lisztharmat-fertőzésből eredő bogyórepedések is gyakoriak lehetnek nála, ezt a helyzetet súlyosbítja a nagyméretű, gyakran tömött fürtök, ahol néhány bogyó repedése is, akár az egész fürt rothadását okozhatja. Öntözés vagy eső hatására szintén repedhetnek a bogyók, a végeredmény ugyanaz (talán kicsit mérsékeltebb rothadás, mint a lisztharmat fertőzés utózöngéjeként ami jelentkezik).

Az ukrán kollégáknál még most is az egyik legnagyobb bogyójú és fürtű rekordokat az Árkádia hozza, jelenleg is közkedvelt házikerti fajtaként. Egyértelmű, hogy a korai érésidőben majdnem szinte egyedüli, mutatós-piacos szőlő. Magyarországra a fajtát Dr. Kozma Pál hozta be, majd sok évig Dr. Sipos Lajosnál történt a fajtafenntartás és kiértékelés, ezt követően került ki termelőkhöz, jelenleg üzemi felületek is vannak belőle.

Előzmény: budai2 (5576)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5579

Az említett szerek I.-s kategóriásak,én a folpetet szeretem,mert a peronoszpóra,orbánc és a szürkerothadás ellen is,jó mellék hatása van a korai tőkeelhalás ellen is.Nem vékonyítja a bogyóhéjat.A Shavit F nevű szert szoktam használni,de jó a Folpan is.Idén nem használtam.

Előzmény: van_Persil (5578)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5578

Nem azért linkeltem be, hanem mert ott is azt írták, hogy se réz, se kén, szemben kopasz majom állításával.

Én se folpetet, se kaptánt nem használok(használtam), a folpet inkább árt a botritisz ellen, mert elvékonyítja a bogyóhéjat. Kaptánt (orthocid) talajfertötlenítésre használtam palántadölés ellen, amíg lehetett, mert kaphattam.

Előzmény: Kapa bácsi (5577)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5577

A hozzászólásod nagyon jó!Gratulálok,beleástad magad a témába!Azt azért megkel mondanom a folpet,és kaptán hatóanyagok a csemegeszőlőre évek óta nincsenek engedélyezve,fürtzáródás után nem használhatóak.

Előzmény: van_Persil (5574)
budai2 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5576

Figyelmesen olvasgatom és nézem bejegyzéseidet. Maximális tiszteletem az eredményeid iránt.

Ezzel az Árkádiával szemezgetek, ház körül augusztus közepén termő fehér fajtaként telepítenék belőle a meglevő kék fajták mellé.

Az, hogy "1 hét alatt tönkremegy" csak a rendkívül  sok eső miatt van, vagy egyébként is ilyen a fajta?

Válaszod előre is köszönöm.

Előzmény: Pjotr77 (5531)
Jani71 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5575

Sokat segítettél, nagyon köszönöm!

Előzmény: van_Persil (5574)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5574

Az én véleményem szerint, miután kirepedtek a bogyók, megtámadta a fürtöt a fakórothadás, de még a kocsányt is, ezért fonnyadtak a bogyók. Ez a kocsánybénulás összekeverhető a magnéziumhiányos kocsánybénulással, de nálad a kocsányon ott a fehéres bevonat, ami a fakórothadást valószínűsíti. A bogyókon egyértelmű a fakórothadás, ami mindig sérült bogyókból (jég, eső utáni kirepedés, molyrágás, darázsrágás) indul ki, majd a kicsorgó lé fertőzi a többi bogyót.

http://www.karpatinfo.net/hetilap/gazdasag/2009/07/19/fakorothadas-vagy-peronoszpora

Se a kén, se a réz nem hatásos ellene:

https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2007/06-07/kerteszet/a-szolo-koniellas-fakorothadasa

Előzmény: Jani71 (5572)
kopasz majom Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5573

Én úgy folytatom a szelektálást .hogy most meg jelölöm azokat a fajtáimat ,melyek semleges ízűek, vagy durván érezhetően nagy magvúak ,és ezeket átoltom újabb fajtára.

Előzmény: kopasz majom (5569)
Jani71 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5572

Sajnos ott van egy kis lisztharmat, ha jól gondolom.

A nagy kérdés, hogy ez összefügg-e a repedéssel, ami után így eldeformálódik a bogyó.

(Egyelőre úgy sejtem, hogy a repedés utáni kiszáradás következménye.)

Idén a repedés egyértelműen az egyik nagyobb eső után történt, szerencsére erre nem mindegyik

fajta hajlamos. Erre még ki kell találnom valamit. Először is összeírni, hogy melyek ezek a fajták.

Szerencsére jelentősen csökkenteni fogom az állományt, így darabszámra az érzékeny is

kevesebb lesz. Lehet, hogy rászokom a fürtök takarására...

Előzmény: van_Persil (5571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!