Kérdésem lenne. E2n eszterga gyári állóbábja kb 50-55 mm átmérőjű fogad be, azonban én egy 60,3-as csövet szeretnék belülről megmunkálni. A cső 250 mm hosszú, így túl hosszú. Esetleges valakinek valami praktika , trükk? Vagy ezen a gépen ez nem kivitelezhető?
A nagy csoportszellem és KART EMG csoporttárs nagylelkű segítsége által hozzájutottam egy majdnem megfelelő méretű csőhöz. Most keresek magamhoz (Budaörs) minél közelebb egy esztergályost, aki rám tudna szánni kb fél órányi gépidőt, és tud a gépe egy 60mm átmérőjű, méter körüli csővel dolgozni. Előre is köszönök mindenféle megoldást!
Eddig egy céghez vittem mindent (ezek kisebb dolgok, pl. kisméretű marógép asztal, tusírléc és asztal), jó munkát végeztek. A cég eléggé leterhelt, nem könnyű időpontot találni, de kisebb feladatot beraknak két CNC gépágy köszörülés közé. Web: www.nemtech.hu
A moglice egész biztosan jó dolog, mert profi gépek felújítására használják, az egy más kérdés, hogy mennyi idő alatt tanul bele az ember.
Köszönöm a válaszokat. Természetesen ez még csak elvi kérdésfelvetés volt. A gépem felújításában a csúszófelületek lesznek az utolsók a sorban, az ágy meg tényleg a legutolsó, ha egyáltalán szükség lesz rá. De ha beüt a ménkű, akkor jó, ha van egy-két ötlet a tarsolyban.
A köszörűstől egy picit félek, megmondom őszintén. Csak olyannal csináltatnám, aki garanciákat vállal és papír is van róla. Vagyis biztos, hogy k.drága. Az okosba oldjuk meg, az eszembe se jut, ha valaki elcseszi, az csak én lehetek :)
De akkor most ez a moglice jó dolog, vagy nem jó dolog, vagy nem tudni, mert nincs közvetlen tapasztalat?
> Áh, szóval olyat nem csinálnak, hogy az ágyra, magára viszik fel a moglice-t?
De igen, csak ahhoz kell egy ugyan olyan hosszú ellendarab.
>Arra gondoltam, hogy van egy ágy, ami kissé hepehupás és újrahántolás vagy edzett ágy esetén >köszörülés helyett egy moglice réteggel lesz valahogyan újra egysíkú.
Egy fénysre kopott vagy köszörült felület nem jó hordozó a Moglice-nak. Meg kell irdalni, ami edzett felület esetén nem is tűnik olyan könnyűnek.
> Pl.: az én esetemben edzettágyas gépezetről beszélünk. Ha kiderül, hogy köszörültetnem kellene az > ágyat, akkor addig-addig kell okoskodnom, amíg ki nem találok valami kerülő megoldást,
> Erre az utóbbi esetre az is eszembe jutott, hogy ideiglenesen, a két prizma vezeték közé felépítek egy > "síkköszörűt" epoxybeton és linárok segítségével, majd azzal köszörülöm meg az ágyvezetéket
Ez elég reménytelen vállalkozásnak tűnik 1/100 mm pontosság és 1500-2000mm (nem tudom a géped méretét) hossz mellett. Szerintem olcsóbban jössz ki még azzal is, ha köszörülteted. Ha nem a köszörűssel szedeted szét a gépet, hanem Te magad, akkor utánfutóval is lehet csak a gépágyat szállítani, a köszörűs majd leveszi daruval.
Évekkel ezelőtt végigolvastam Moglice használati útmutatót és jutúbe videókat is néztem. Az injektálás az egyik lehetőség, van sűrűbb változat is, amibe bele lehet nyomni az ellendarabot. Szerintem a német uriember megnehezítette a dolgát az injektálással. Látszik a képsorozatban, hogy elsőre nem is sikerült hibátlanul feltölteni. Ami a beállító csavarokat illeti: nem ez az elsődleges ajánlás, hanem vékony lemezkét kell ragasztani a felületre, Mogilce-ból, és annak a vastagságát hántolással beállítani. Ez mint távtartó fog működni.
Nem szórakoznék a lineárokkal, nehéz beállítani. Ha köszörülni akarsz akkor keresd meg az ágyazatnak a nem használt így nem is kopott felületeit majd azon csúsztasd végig az ideiglenes köszörűdet.
Áh, szóval olyat nem csinálnak, hogy az ágyra, magára viszik fel a moglice-t? Arra gondoltam, hogy van egy ágy, ami kissé hepehupás és újrahántolás vagy edzett ágy esetén köszörülés helyett egy moglice réteggel lesz valahogyan újra egysíkú.
Pl.: az én esetemben edzettágyas gépezetről beszélünk. Ha kiderül, hogy köszörültetnem kellene az ágyat, akkor addig-addig kell okoskodnom, amíg ki nem találok valami kerülő megoldást, mert nem akarom kifizetni azt az összeget, amibe kerülne egy ekkora tömegű ágy mozgatása és köszörülése.
Erre az utóbbi esetre az is eszembe jutott, hogy ideiglenesen, a két prizma vezeték közé felépítek egy "síkköszörűt" epoxybeton és linárok segítségével, majd azzal köszörülöm meg az ágyvezetéket. De ez csak akkor, ha nem tudom elfogadni az ágy esetleges hibáit és ha kivitelezhetőnek látom.
Egyébként köszi a linket, elkezdtem böngézgetni, megy a kedvencek közé.
Ez csak a rendberakás egyik fele, két könyvtárban van a teljes anyag, plusz más felújítások. Érdemes akkor is megnézni ha nem ilyen gépeid vannak.
Igen a két felület közé injektálta az anyagot. Eszterga esetén előbb újrahántoljuk az ágyazatot majd azt leválasztóval bekenve a lemunkált szánra kerül a műgyanta. Ahogyan látod, támasztó csavarokkal nagyon gondosan beállítva, és pl szilikon gumival tömítve az öntés idejére. A műgyantát is át kell hántolni nem a geometria miatt ( az elvileg jó ) hanem az olajtároló képesség érdekében.
Huh, azért jó sok meló rendbetenni egy gépet. Ez vár rám az esztergám esetében is, bár én egyelőre nem nyúlok a csúszófelületekhez, ahhoz még tanulnom kell ... sokat.
Jól látom, hogy a moglice-os javítás az úgy történt, hogy az előzőleg levállasztóval lekezelt két felület közé beinyektálta a cuccost, majd összehántolta (hántolási nyomokat látok a moglice-os felületen is)? Hogy történne ez, mondjuk egy teljes eszterga ágy hosszában?