Keresés

Részletes keresés

kitadimanta Creative Commons License 2017.04.24 0 0 1157

"Szerinted a héberek vízözönlegendája írásbafoglalásakor már megvolt a sumer és az újasszír özönvicc az agyagtáblákon."

Nem csak szerintem, mert ez tény kérdése.

"Tehát, kiről is másolták állítólag a héberek...?"

Ezek után nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az utóbbiak másolnak az előbbiek kulturális hagyatékából, mert fordítva nem lehetséges.

Ami még feltehető, hogy nem közvetlenül tőlük, hanem a kánaániak közvetítésével történt. (Ui. a kánaáni kultúra is a mezopotámiai kisugárzásaként jött létre.)

A héberek ez utóbbi kultúrát vették át mindenestől, beleértve a vallást is. Mindazonáltal a babiloni fogság idején is bőven volt alkalmuk a mezopotámiai legendák megismerésére. Lásd Mózes születésének történetét, mely szintén csaknem szó szerinti másolata 1. Sarrukin történetének. Avagy a mózesi törvények hasonlatossága a Hammurappi-féle törvényekkel  - s azok szellemiségével - szintén igen szembetűnő.

Előzmény: Eklatáns Béla (1156)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.24 0 0 1156

Ne beszélj mellé! Szerinted a héberek vízözönlegendája írásbafoglalásakor már megvolt a sumer és az újasszír özönvicc az agyagtáblákon. Tehát, kiről is másolták állítólag a héberek...?

Előzmény: kitadimanta (1152)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.23 0 0 1155

Aki előbb "született".

Előzmény: Törölt nick (1154)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.23 0 0 1154

Az időrendi sorrend megadja a választ.

Milyen időrend? Ki írta le előbb?

Előzmény: kitadimanta (1152)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.23 0 0 1153

Bocs' lemaradt az eleje:

"Szerintem a Gilgames-eposz ismerete nélkül is helyesen értelmezhető Noé története ugyanúgy, mint ahogyan Arthur Brooke The Tragical History of Romeus and Juliet című művének ismerete nélkül is helyesen értelmezhető William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája."

Csakhogy itt a szereplők is ugyan azok. Egy legendánál nemcsak az alaptörténet a fontos, hanem az is, amit hozzáfűznek, és/vagy megváltoztatnak benne a korábbihoz képest, mert ettől már jelentősen megváltozik az egész mondanivaló, alkalmasint a hitelessége is megrendül(het).

Előzmény: kitadimanta (1151)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.23 0 0 1152

"Most akkor a sumerektől vagy az újasszíroktól lopták a héberek a vízözön legendáját...?"

Az időrendi sorrend megadja a választ.

Előzmény: Eklatáns Béla (1149)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.23 0 0 1151

"Az alkalmi szexuális kapcsolat fakadhat a hűség igényének hiányából (bujaságnál), a hűség jogi akadályából (házasságtörésnél), és a prostitúcióból."

Kiegészíteném azzal, hogy alapvetően abból a biológiai "kényszer"-ből fakad, amit szexuális vágynak nevezünk, s amely az egyik legerősebb ösztön az élővilágban.

Az egy más kérdés, hogy ezt a vágyat emberként milyen megfontolásból tartjuk kordában. Erkölcs, félelem, vagy egyéb. (egyébre nem találtam példát, ezzel csak nyitottá tettem a felsorolást)

Továbbá a megvalósuláshoz a körülmények befolyásoló szerepe is jelentős mértékben hozzájárul. Pl. a másik fél beleegyezése, kezdeményezése, alkalom, szexuális beállítottság/"éhség"...

Előzmény: Pathmaster (1150)
Pathmaster Creative Commons License 2017.04.21 0 0 1150

Szerintem elég meddő igyekezet az effajta egyeztetési kísérlet annak tudatában, hogy Noé története egy korábbi (sumér) mítosz átirata, ...

Szerintem a Gilgames-eposz ismerete nélkül is helyesen értelmezhető Noé története ugyanúgy, mint ahogyan Arthur Brooke The Tragical History of Romeus and Juliet című művének ismerete nélkül is helyesen értelmezhető William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája.

A témánál maradva úgy gondolom, hogy Noé negyedik törvényének helyes megfogalmazása a következő:

4. Kerüld az alkalmi szexuális kapcsolatot!

Az alkalmi szexuális kapcsolat fakadhat a hűség igényének hiányából (bujaságnál), a hűség jogi akadályából (házasságtörésnél), és a prostitúcióból. Mindennek fényében pontosabban meghatározható a paráznaság eredeti jelentése; és az is érthetőbbé válik, hogy Ábrahámnak Sárával, Jákobnak Leával és Ráhellel, valamint Júdának Támárral a kapcsolata miként felel meg Noé negyedik törvényének.

Előzmény: kitadimanta (1087)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.21 0 0 1149

"Ez nem célzás, hanem bizonyítás."

Hol is van az a híres "bizonyítás"?

:-)

Most akkor a sumerektől vagy az újasszíroktól lopták a héberek a vízözön legendáját...?

Előzmény: kitadimanta (1148)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.20 0 0 1148

"Nyilvánvalóan arra akarsz sete-sután célozgatni, hogy mivel a sumer agyagtáblák régebbiek, mint a Tóra-tekercsek, ezért "logikusan" következik, hogy a héberek a sumerekről másoltak."

Ez nem célzás, hanem bizonyítás.

"Dr. Poebel ezen szumir nyelvű em­lék megfejtésével beigazolta a tudósok feltevéseit, hogy a semita víz­özönök meséi szumir eredetűek."

Ami a bárka méreteit illeti ezt olvashatod az eredetiben:

"A szumir vízözön leírását tartalmazó táblának csak egyharmad része maradt meg és így a diluvium leírása hiányos. A tábla jobb és bal oldalán három-három oszlopán van leírva az emberiség legősibb vízözöni me­séje. Az egész mítosz 300 sorból áll, de 37 sor hiányzik minden egyes oszlopról. A monda bekezdését nem ismerjük mert a tábláról ez hiányzik. Csak innen, hogy Ziusudra mint főpap és király épített egy hatalmas bárkát isteni intelemre,"

Előzmény: Eklatáns Béla (1147)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.20 0 0 1147

Nyilvánvalóan arra akarsz sete-sután célozgatni, hogy mivel a sumer agyagtáblák régebbiek, mint a Tóra-tekercsek, ezért "logikusan" következik, hogy a héberek a sumerekről másoltak. Ha majd kétbites kis világodból kiszabadulsz, más lehetőségeket is meglátsz.

Addig is: mik a méretei a sumer özönvicc sztori szerint az úszóalkalmatosságnak...?

Előzmény: kitadimanta (1146)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.19 0 0 1146

"A sumerek. A hébereknek pedig megvolt az eredeti..."

Nézz utána melyik mikor keletkezett.

Előzmény: Eklatáns Béla (1145)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1145

"Gondolom, ez elég világos és felfogható"

Aha, tehát Noé nem létezett, de fenenagy nemlétezésében sivatagi nomád pásztor volt...

"miért egyeznek bizonyos részletek szóról szóra? Ez csak abban az esetben lehetséges, ha lemásolták valamilyen korábbi leírásról, amit aztán kiegészítettek a saját szájuk íze szerint. "

A sumerek. A hébereknek pedig megvolt az eredeti...

Előzmény: kitadimanta (1139)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1144

Csak te véled igaznak...

Előzmény: kitadimanta (1141)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1143

Mondod te...

Előzmény: kitadimanta (1138)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1142

Dehogy kellett...

Előzmény: kitadimanta (1140)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1141

"Ezt egyelőre nem bizonyítottad - csupán önkényesen kijelentetted..."

Gondold végig a leírtakat, s Te magad is belátod azok igazságát.

Előzmény: Eklatáns Béla (1135)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1140

"A bárkát nem kellett "vezetni"..."

A bárkát is kell vezetni, sőt mozgatni is kellett. Egy vadul hánykolódó tengeren kifejezetten szükséges is. Egyrészt, hogy ne sodródjon partnak, kiálló sziklának, másrészt, hogy a hullámok ne borítsák föl.

Előzmény: Eklatáns Béla (1134)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1139

- "Ha egyszer ő is sivatagi birkapásztor?"

- "Noé? Ezt valami apokrifában olvastad...?"

Egyszerű következtetés, miután a héberek önnön ismereteikből indulhattak csak ki. Eltekintve attól az esettől, ha átvették a legendát. De mivel Noé egyetlen más legendában sem szerepel, így marad a saját kitaláció.

Gondolom, ez elég világos és felfogható.

Avagy tucatnyi vízözön kellett, hogy legyen, de akkor is felmerül a kérdés, hogy miért egyeznek bizonyos részletek szóról szóra? Ez csak abban az esetben lehetséges, ha lemásolták valamilyen korábbi leírásról, amit aztán kiegészítettek a saját szájuk íze szerint.

Előzmény: Eklatáns Béla (1133)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1138

"Noé épített hajót. Ő nem vala "sivatagi-hegylakó pásztorkodással foglalkozó héber" ..."

De az meg nem Noé volt.

Noé a héberek kitalált alakja.

Előzmény: Eklatáns Béla (1132)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1137

"Nem fogok elolvasni most 348 oldalt."

Megadtam az oldalszámot is ahonnan a történet kezdődik.

Előzmény: Eklatáns Béla (1131)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1136

A kínai vízözön legenda nem igazi vízözönről szól, hanem csak a folyók áradásáról, illetve azokkal való küzdelemről.

Előzmény: Eklatáns Béla (1130)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1135

"Mint bizonyítható, ez a történet egy korábbi legenda átvétele"

Ezt egyelőre nem bizonyítottad - csupán önkényesen kijelentetted...

Előzmény: kitadimanta (1129)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1134

"zerinted akié lesz az autó (hajó) annak nem kell tudni vezetnie? "

A bárkát nem kellett "vezetni"...

Előzmény: kitadimanta (1116)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1133

"Ha egyszer ő is sivatagi birkapásztor?"

Noé? Ezt valami apokrifában olvastad...?

Előzmény: kitadimanta (1101)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1132

"kizárható, hogy a sivatagi-hegylakó pásztorkodással foglalkozó héberek hajót építettek volna."

Noé épített hajót. Ő nem vala "sivatagi-hegylakó pásztorkodással foglalkozó héber" ...

Előzmény: kitadimanta (1094)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1131

"Megadtam a linket, olvasd el."

Nem fogok elolvasni most 348 oldalt. Szóval, mik a méretei az úszóalkalmatosságnak a sumer özönvicc legendában...?

Előzmény: kitadimanta (1092)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1130

Ne tekeregj kígyómódra. Szóval? A kínaiakról leszel szíves nyilatkozni...

Előzmény: kitadimanta (1092)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.18 0 0 1129

"1) Isten adta az utasítást Noénak, hogy építsen Bárkát."

Mint bizonyítható, ez a történet egy korábbi legenda átvétele, ahol Noé héber meséje nem szerepel.

"2) Isten olyan utasítást nem ad ami nem megvalósítható."

Dehogynem. Sőt még a saját akaratának sem tud érvényt szerezni.

"3) Ha Isten ad utasítást a megvalósítás módját, feltételeit, is megadja."

Lásd bárka. Kíváncsi lennék, Te milyen hajót építenél azokból az adatokból....

"Ha jól értem, itt már más a felfogásunk."

Igen, más. Nagyonis más...

Előzmény: Törölt nick (1128)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.17 0 0 1128

1) Isten adta az utasítást Noénak, hogy építsen Bárkát.

2) Isten olyan utasítást nem ad ami nem megvalósítható.

3) Ha Isten ad utasítást a megvalósítás módját, feltételeit, is megadja.

Egy példa:

Mózes második könyve - A zsidóknak Égyiptomból kijöveteléről » 31. fejezetÉs szóla az Úr Mózesnek mondván:2Ímé, név szerint meghívtam Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát a Júda nemzetségéből.3És betöltöttem őt Istennek lelkével, bölcsességgel, értelemmel és tudománynyal minden mesterséghez.4Hogy tudjon kigondolni mindent, amit aranyból, ezüstből, rézből kell csinálni.5És foglaló köveket metszeni, fát faragni, és mindenféle munkákat végezni.6És ímé Aholiábot is, Akhiszamáknak fiát a Dán nemzetségéből, mellé adtam; és adtam minden értelmesnek szivébe bölcseséget, hogy elkészítsék mind azt, amit néked megparancsoltam.

Ha jól értem, itt már más a felfogásunk.

Előzmény: kitadimanta (1127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!