Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
(Remélem nem gond, hogy elindulok felfelé a kupolába, föntről úgyis látni megint a Campanilét és a Battisterót. Nekem viszont nemsokára el kell mennem itthonról.)
Nekem tetszett a sok horrorisztikus jelenet a dóm kupolájában. Sajnos belül alig lehet fényképezni, a kupola alatt körbefutó erkélyt vastag plexivel egészítették ki, amitől sem kihajolni nem lehet, hogy jobban körbelássunk, sem fényképezni. Ennek ellenére tetszett, talán azért is, mert ritkán látni ilyen közelről kupoladíszítő festményeket.
Én sem szeretem a dóm homlokzatát, sőt, bevallom belülről sem nagyon, elég unalmas, sokkal szebb templomok vannak, pl. a San Miniato. Én őszintén nem is értem, hogy miként maradhatott olyan uncsi az a templom, arra gondoltam, hogy annyi ideig tanakodtak, míg kihaltak a megfelelő művészek. Sajnos a kupolafreskó sem igazán kápráztatott el, pedig amúgy Vasary elkötelezett híve vagyok, de nem azért a freskóért.
De azért meg kell nézni, és fel kell menni a kupolára, az nagyon nagy élmény!
mi is innen jöttünk az elő alkalommal, másodszor asszem a tér ellenkező oldaláról, 3x pedig nem is mentem a dómhoz. lehet h furcsa, de én nem szeretem a dóm homlokzatát. kifejezetten giccsesnek, túldíszitettnek, és méltatlanul figyelemelvonónak találom.
du összeszedem amit a keresztelőről, meg a harangtoronyról tudok, ill. találtam.
Bár a "bemenés" későbbi program volt, de hogy holnap már csak a Dómra koncentráljunk ezért mutatok néhány képet a Battisterium belsejéből.
Fantasztikus gazdagsággal van díszítve az épület belseje, leírni nem nagyon lehet, meg kell nézni.
A kupola csodálatos aranyosan pompázó mozaikja 1225 és 1320 között készült bizánci mintára. Több témát dolgoz fel, Keresztelő Szent János életétől és vértanúságától kezdve az Utolsó ítéletig.
Erről jut eszembe azt is elmulasztottuk, hogy a Battisterium gyönyörű külső márvány burkolatát követte több firenzei díszítés, itt a téren is, de a San Miniatónál is, majd a Santa Maria Novella homlokzatát tervező Alberti is ezt az inkrusztrációt követte.
Még annyit, hogy ez a pályázat csak az északi kapura szólt, de aztán annyira tetszett, hogy megbízták a Dóm bejáratával szembeni keleti kapu elkészítésével is.
A harangtorony is fehér, rózsaszín és zöld toszkánai márványborítású, már méreteiben is tiszteletet parancsoló: 85 m magas, 6 méterrel alacsonyabb a Dóm kupolájánál.
Érdemes szemügyre venni az oldalát díszítő domborműveket is (ezeket Andrea Pisano készítette - első kép)
Az volt az egyetlen problémám, hogy olyan szűk a hely, hogy nem nagyon lehet befogni teljes egészében egy látványosságot sem a fotómasinával. A mai eszemmel valószínűleg csináltam volna egy csomó panorámaképet, de hát késő bánat.