Sanya, látom a krpano tools cuccait nagyon vágod :))) Nekem is meg vannak ezek, csak nem tudom használni :))
Nézegettem a krpano oldalán hogy ott valami log file-t kell átírni, vagy beleírni, de nagyon nem látom át, ezért nem is erőlködtem. Pedig elég sok mindent tudnak.
Esetleg ha neked van hozzá valami útmutatód, szívesen venném.
Használd a KrPano 'MAKE PANO (FLAT) droplet.bat' programját. Elég ha rádobod a képet, és mindent megcsinál. Utána az xml-ben még tudod állitani a vízszintes és függőleges irányú mozgatás határértékeit.
Ha szűkebb helyeken is akarsz fényképezni, akkor egy panorámafej sem árt, a már említett állvány mellett, hogy a leképzési pontot beállítsad.
Ameddig nem szerzed be a fentieket, használj philopodot, hogy elkerüld a korlátnál jelentkező parallaxis hibát. philopod link
Éjszakai panorámát is lehet csinálni, de elég sok türelem kell hozzá a hosszú záridő miatt, ráadásul a sok fényforrás miatt, nekem mindig meggyűlik a bajom a becsillanással, az árnyékokkal, stb.
Láttátok az új PtstitcherNg-t? Simán megeszi a ptgui projektfájljait, sőt, a hugin ptstitcher kimeneti állománya sem gond neki. Az eddigi tesztjeim alapján nagyon gyorsan és szépen dolgozik. Van 32 és 64 bites verziója (multi cpu támogatással) és van olyan is, ami képes kihasználni a videokártyát is (cuda támogatással). Ez utóbbit még nem próbáltam, de a sima is nagyon fürge. Tud maszkot is használni.
Ugyanazon gépen a hugin (nona többprocesszoros és GPU támogatással + enblend openmp támogatással) kb. 4,5-szer lassabb mint a PtstitcherNg normál 32 bites változata. És az a legszebb az egészben, hogy a ram igénye minimális, kb. 100-150 megát használ mindössze. Ptgui-val nem mértem össze a sebességét, de véleményem szerint annál is gyorsabb.
krpanoba hogy tudok megjeleníteni egy panoráma képet? Úgy mint amit belinkeltél pl. Szóval nem egy teljes gömb panoráma, csak egy részlet. Mert a krpano az egy gömb felületre húzza rá, de én csak egy sima téglalapot szeretnék, nem gömböt.
Remélem ezzel a problémával nem csak én küzdök :))
jogos! még csak barátkozok a Krpano val úgyhogy még gombokat is kell gyártanom hozzá (context menübe be tudom rakni , de ott gondolom senki se keresné)
A gép egyébként időjárás álló, szóval egy kis víz még nem gond :)
Jó lesz az:). A horizontra vigyázz, az a híd ott a közepén nagyon eldől, én a korlátot is kihagynám az előtérből (mintha lenne is egy elég látványos illesztési hiba).
Normális panóképhez ugyanaz kell, mint egy normális fotóhoz: jó helyszínválasztás, jó "időpont", "jó látásmód", és jó fotó(s)technikai beállítások. És persze sok gyakorlás:).
Entrance pupil-ként kerested? A D80-asod itt van: http://wiki.panotools.org/Entrance_Pupil_Database és ha abból indulunk ki, hogy NP az objektívek középpontja és a rekeszállító közé esik (széleslátóknál) ált. - akkor már talán el tudod dönteni, hogy felfér-e.
Használ-e itt (vagy az ismeretségi körben) valaki Nikon 12-24-et (12 mm-en) és/vagy Nikon 10-24-et (10 mm-en) gömbpanohoz? Szeretném tudni a nodális pontjukat az alapsíkhoz (vagy a teljes méretet az állványcsavarig D80-on...), megnézni, hogy elférne-e az NN3-on.
Guglival kerestem, de ezeket nem találtam, csak Tokinát...
Most van egy N10.5-öm és egy N12-24-em, gondolkodom azon, hogy a kettőt kiváltom egy N10-24-el. Évente csak néhény gömböt készítek, nem feltétlenül zavarna, hogy több képből kellene, mint a N10,5-el.
Első két próbálkozásom ebben a témában. Kis fényképezőgéppel és primitív ezközökkel készült. Mi kell egy normális panorámaképhez? Lehet-e, érdemes-e éjszaka ilyesmivel próbálkozni?
jó ez a kis krpano,most én is ezt használom, feltennéd ugyanezt fpp-be is hogy össze tudnám hasonlítni ? tudom hogy kicsit hülyeség,de azért mégis.. köszi
krpano-val kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Be lehet állítani, hogy a megjelenítendő panoráma mekkora ablakban legyen? Pl. 640x480-asban szeretném, nem pedig úgy, hogy elfoglalja a teljes képernyőt...