FeZ_, köszönöm a választ! Igen, és talán azt sem árt megemlíteni, hogy a szemrevételezéssel ugyebár nem látunk bele az anyagba.
Lion48, igen, értem a lényeget, köszönöm. Van is olyan személyes tapasztalatom más autóval, hogy a vásárlás előtt kb. 1 évvel az előző tulajdonos cseréltetett vezérműszíjat, tehát elvileg nem kellett volna hozzányúlni. Viszont közben a főtengely szimering el kezdte ereszteni az olajat, ami a vezérműszíjhoz is eljutott. Tehát bőven intervallumon belül volt a szíj, mégis cserélni kellett.
Egyébként ez az 5 éves "szájhagyomány" nem rossz dolog szerintem. Jobb az ilyennel biztosra menni.
"Viszont ajánlott időnként a szíjat szemrevételezéssel ellenőrizni"
Ez a megjegyzésem a betartott csere intervallumok mellett értendő nem pedig annak megállapítására, hogy mikor legyen csere. (Ezt nem is neked írom, mert Te érted, hogy miről beszélek).
Tehát, ha valaki betartja mondjuk a 60 ezer kilométeres csere ciklust, azért nem árt időnként, -mondjuk olajcserénél- levenni a vezérműszíj fedelet és megnézni, hogy nem kap-e a szíj olajat valahonnan, mert azt ugyebár nem kedveli!
A Peugeot ajánlást most nem találom, csak az Autodata volt kéznél hirtelen.
Szerintük 120e km és 120 hónap a csereintervallum normál használat mellett és 80e km / 60 hónap nehéz üzem esetén.
Az időintervallumhoz kötött csere elsősorban a szíj elöregedése miatt van, ami álltában is bekövetkezik.
"Viszont ajánlott időnként a szíjat szemrevételezéssel ellenőrizni"
Ez valóban ajánlott, sajnos azonban a sima szemrevételezés csapdákat rejthet magában: én láttam már olyan szíjat, ami a helyén nézve tökéletesnek tűnt, még a gyári felirat is szépen olvasható volt, simán azt mondtam volna, hogy mehet tovább. Leszedve és kifordítva a szíjat látszott, hogy a fogak töveinél már elkezdett repedezni a szíj. Ha úgy ment volna tovább, nemsokára ledarálta volna róla a fogakat. Úgyhogy 100%-os biztonsággal csak a szétszedett vezérlésre merem mondani, hogy jó.
A gyári előírás 120 ezer km. Ugyanakkor a Haynes szerelési kézikönyv erősen ajánlja ennek a felét, tehát 60 ezer km-t, Különösen intenzív használat, rendszeresen rövid utak sok gyorsítással, lassítással (intenziv városi használat) esetén.
Én a 60 ezer kilométerenként cserélem a teljes szettet (szíj, görgő, vízpumpa), ebben hiszek!
Idő intervallumot hivatalos ajánlásban én még nem találtam sehol, tehát ez az öt évenkénti csere szerintem nem előírás, inkább szájhagyomány!
Két éve vettem egy 52.000 kilométeres 12 éves benzines 206-ost, gyári állapotában, tehát gyári vezérmű készlettel. Azonnal cseréltem. Dacára a 12 évnek, a szíj szép, repedezésmentes állapotban volt! Igaz, a szíjfeszítés is gyári volt.!!!
Viszont ajánlott időnként a szíjat szemrevételezéssel ellenőrizni (egy 10-es villáskulcs kell hozzá) és olaj szennyeződés vagy sérülés esetén azonnal cserélni!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az 1.4-es benzines 206-oson milyen gyakran kell cserélni a vezérműszíjat? A használati útmutató mindössze annyit ír, hogy "forduljon a Peugeot-hálózathoz".
Van esetleg valami hiteles adat, pl. javítási könyvből, stb., ami említi az intervallumot km-ben és időben?
Nos, a 10w-40 és az 5w-40 olaj melegoldali viszkozitása ugyanolyan. Magyarul melegen pont olyan híg mindkettő. Hidegen viszont a 10w-40 sűrűbb, ami meg hidegben illetve hideg motornál pont nem annyira jó neki. Tehát igazából csak használsz azzal, ha 5w-40-et teszel bele. Az öregebb, kopottabb motorokba szoktak sűrűbb olajat ajánlani, mert ha eszi, azt a sűrűbből kevésbé teszi. Azonban ez esetben nem 5-6 literről beszélünk, hanem pár deciről, és ha egy motor eszi már az olajat, akkor azt meg kell(ene) javítani, nem azt várni, hogy egy sűrűbb olaj majd megoldja a problémánkat. Szerintem ;-)
99 vége fele gyártották pontosabban. Ebben a dilemmába vagyok , hogy 5w-40 vagy 10 w 40 lenne jobb, ez azért nem egy Hdi motor --olajat keresek 1,9D hez
Mikori ? Bár mindegy, ahhoz még szerintem a 10w-40-et ajánlják, de én ma már nem tennék semmibe se 5w-40 alatt semmit. (jó, talán egy egyes Golfba igen :-P )
Sziasztok,szép napot mindenkinek! A 206 CC gázpedálja időnként letilt. A motorja tökéletesen indul,ellenben a gázpedál nem reagál... a kijelzőn "Anomalia Abgasreinigung" megjelenik...
Találkoztatok már hasonló rendellenességgel??? Mi lehet a gond??
Sziasztok! Szerintetek cseréljek olajat a váltóban és a kormányszervóban, ha nincs velük probléma, de tudom, h az elmúlt 60e.km.en nem volt, a váltóban talán meg még sosem? 1.6 benzin, 140e.km.el! Köszönöm.
Pár hónapja írtam, hogy egy osztrák származású autót javítgatok. Mostanra már kapott rendszámot. A felújításról készültek videók, 8 v. 9 rész. Ezeket feltöltöm kb. hetente a jutyubra, akit esetleg érdekel , megnézheti.
A videóban is elmondtam, de itt is megteszem: bocsi a minőségért, első sorban a magam szórakoztatására vettem fel a javításokat.
A kamera nem volt a helyzet magaslatán. De azért néha vannak látható részek :)
Levett gyújtásnál a ford.mérő mutatója majdnem függőlegesen áll lefelé. Tehát nem 0, hanem -500.
Az alapjáraton 200-at mutat. 90-es tempónál kb 2200.
Ezt mi okozza?
Az alapjárati motort kiszereltem, megtisztítottam, a rudat is megmozgattam ki, be. Mikor viszaraktam egyszer nem volt alapjárat, majd állítva rajta 3000 lett. Még egy állítás után már szépen járt a motor. De, mintha akkor jó lett volna a mutatott érték...
1,1 benzin, 2002
Remélem nem kell szétszedni a műszeregységet és a mutatót átrakni másik pozícióba....
De komolyan...
Olyan alapvetö dolgokon buktok el, hogy beszarás...
II ii itt
Az még érdekelne, hogy ha elszakadt a test kábel...vajh' min keresztül kapta a motor, meg a többi cucc a GND-t????
Mert azért az inditózási 100-150A alatt csak megsült kissé...nem!?
Hát erre csak egy diagnosztika tudna hatékony választ adni.
Annyi minden lehet, hogy diag nélkül érdemtelen elkezdeni zongorázni a lehetőségeken.
Most hoztok egy új főtengely jeladót, vagy egy marék gyertyát, vagy a befecskendezőket nézitek meg, vagy az üzemanyag szivattyút? Túl sok a lehetőség szerintem, diag nélkül nehézkes.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Szomszédom vett ma egy 206 ost és hazafelé jövet leállította a vasúti átjáróban aztán nem indult be.Záhonyba vette onnan jött vele Pestre.Vecsésen állt meg onnan húzták haza. Önindító tekeri szépen.Elöl a biztosíték dobozba kerreg valami gyújtáson. Leszedtük a csatlakozókat megmozgattuk de nem történt semmi. Letoltuk a garázsomba hogy ne álljon az utcán az elektromos ablakot se lehet felhúzni. Valami relé adta meg magát ? Vagy merre kutakodjunk ?
Ha nem gyári, akkor mikrokapcsolót minta alapján én mikroelektronikai boltban próbálnék keresni, elég jó arányban szoktam találni ott megfelelő dolgokat a gyári cuccok kiváltására. (pl. mini tokozott relék, távirányító mikrokapcsolók, stb. stb) Mondanék neked boltot is, de az itt van felénk Bp-en a XXII. kerületben, azzal nem vagy nagyon ki a vízből.
Van egy sanda gyanúnk, hogy ez nem gyári... Az összes létező bontásra ítélt 206 CC-ben (paraméterek egyeznek: évjárat, szelepek, motor) és csak ugyanarról a zárról küldik át képet. Ahol már nem a tüskénél van a mikrokapcsoló, hanem a másik végén, és már el is van bújtatva.
A szerelő, akinél van a kocsi, azt mondta, tuti szarrá volt törve a hátulja, és így mókolva lett az egész elektronika, mechanika, hidraulika...mert minden más mint az eredeti gyári. Ezért kell most kidobnom az ablakon a komplett kerettel oldalzárakat, bovdenekkel együtt.
De nem ez a lényeg...hanem végülis működött a kárpitmosás előtt....gyártatnom kéne?! De ki csinál ilyet, hogy ha kiveszem a mikrokapcsolót, lemásolja?!....El kéne érnem a Szilva Tamást...de nem veszi fel a telót és az sms-re se válaszol sajnos.
Azért felhívom most a Peugeot-ot itt Dunaújvárosba, megkérdem alvázszám alapján a mikrokapcsolót. Mindenképp írok, hogy mit mondtak.
Sziasztok! S.O.S szükségem lenne segítségre, tanácsra, mert már nem tudom hova és kihez forduljak a bajommal....
Vettem egy 206 CC 1.6-os 16 szelepes autót. 2004/7 gyártási év. A csomagtér zár kapcsoló, a jobb oldali szétesett, és sehol sem tudom beszerezni. Az összes bontóval beszéltem, képet küldettem és küldtem, egyik CC sem ezzel van felszerelve. Most én hülye megvettem az egész tetőmozgató elektronikát, bal-jobb oldali zárral, bovdenekkel, basszus kiderült, hogy a hidraulika is tök más mint a 2004-esCC-é. Szóval kuka...pedig csak egy hülye USB nagyságú mikrokapcsoló kéne....
Bekarikáztam a mikro kapcsolót, aki ért hozzá, látja, hogy nekem a tüske fölött van. Kihez forduljak, mit csináljak szerintetek?! Szilva Tamás neve már felmerült....esetleg tudtok hozzá elérhetőséget? Előre is iszonyat hálás lennék, ha valaki válaszolna....sziasztok