Keresés

Részletes keresés

tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 133
Üdv petra! ( Vagy Zsuzsa,)

Az érvényben lévő jogszabályok alapján azért már az Önkormányzatok sem tehetnek akármit a bérlővel. Ha a felújításról tudomása volt ( tehát bejelentettétek stb. ) akkor azért korlátai vannak a kitolás lehetőségének. Mindenesetre érdemes bármilyen határozat esetén konzultálni egy jogásszal . Azt hiszem , ilyen esetben a lakbérnél mindenképp be kell tudják a lakás értéknövelését , csak a költségek minél nagyobb részét tudni kell "papírozni".

tacsa

Előzmény: rocher (129)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 132
Kedves "kicsi emma"

Leiwar - ha jól emlékszem - valóban szép hely , igen jó környék , sok fantasztikus kiránduló és bringás hely van arra. Csak egy apró figyelmeztetés annak , aki arra járna házat keresni: csábít a főutca a gyorshajtásra , de a falu végén rendszeres a radarozás (Esztergom felől/felé)

Élvezzétek továbbra is az új környezetet!

Üdv:
tacsa

Előzmény: kicsi emma (127)
cucu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 131
Petra Zsuzsa,
ne izgulj, Te egy komfort nélküli lakást kaptál az önkormányzattól és erről nyilván van papírod is. Tehát -5 év múlva mondjuk- amit Te ráfordítottál azt nem fogják fölszámítani neked amikor majd megveszed. Ha nem így volna, borítsd rá az asztalt a tanácsi ügyintézőre! Ezt kérdezted?
Exleprás Creative Commons License 1999.05.12 0 0 130
Sziasztok!
Én sajnos még nem építkezek, viszont a panel lakásomban szeretném kicserélni az ablakokat vmi jó hőszigetelő fajtára.
Eddig a kömmerling típ műanyag tokozású tűnik a legszimpatikusabbnak. Ha valakinek van tapasztalata akár a márkával akár a műanyag ablakokkal kapcsolatban kérem írjom.
thx.
rocher Creative Commons License 1999.05.12 0 0 129
Üdv. mindenkinek!
Átrágtam magam a topicon, csupa kíváncsiságból, és nem hiszek a szememnek: csupa normális ember-pedig az építkezés, felujítás ugye beteggé tesz...-beszélget, nem anyázik és próbál egymáson segíteni. Egyáltalán a törzsasztalban vagyunk???? Tavaly ujítottunk fel egy önkormányzati lakást, amit szociálisan vágtak hozzánk, 15 évig üresen- közben volt 3-4 önkényes- állt, semmi nem volt benne. Se áram, se gáz, se víz...Valahogy megcsináltuk, pedig a csodálatos Bokros-csomag miatt úgy voltam gyesen, hogy a férjem netto x fizetéséből éltünk 5-en. Írja meg valaki,ha találkozott ilyennel, mi lesz az 5 év letelte után, netán az önkormányzat a felujított lakást fogja velem kifizettetni? Mert kölcsönt, azt temészetesen erre csak a barátok és rokonok adtak, meg aki ismerős-rokon értett valamihez, az csinálta a munkát.Üdv.:Zsuzsa
Rettenet Creative Commons License 1999.05.12 0 0 128
arról nem is beszélve, hogy az ilyen szivességdolgokat többnyire kamatostól behajtják az emberen és akkor az elkövetkezendő évek semmi másból nem állnak, csak szivességtevésből.
persze azért van néhány kivétel, de azok 1000% hogy nem a rokonságon belül.
Előzmény: kicsi emma (127)
kicsi emma Creative Commons License 1999.05.12 0 0 127
Ket dolgot szeretnek, mint no, hozzatenni. Mi is eppen most vagyunk tul egy felujitason, es most fogunk belevagni egy epitkezesbe.

Amit a ferfiak nem latnak be, pedig teny, hogy nem szabad szivessegbol csinaltatni barkivel a lendo otthonodat. Ugy ertem, mindig vannak nagybacsik es szomszedok es a nagybacsi jo embere, aki ert hozza.

Az ilyen ketszer annyiba kerul es fele olya jo lesz, raadasul ha hanyagul csinalja, akkor nem lehet hatarozottan le...ni, mert ugyea szemelyes jokapcsolat...

A masik, akik epitkezesre keresnek helyet Pest korul, mi egy szuper falut talaltunk, Leanyvarnak hivjak, a 10-es menten van, a Pilis alatt. Kb. 30 perc a belvaros kocsival (csucsforgalomban 50)es jo a busz es vonatkozlekedes is (felorankent).

Nagyon bekes, nagyon rendes svab falu,
2000 fonel kevesebben laknak benne. Most vagtak egy uj utcat es adjak el rajta a telkeket. Dombteton! A pilisre latni - nagyon szep. Es nem is draga!!
(Foleg Telkihez, Nagykovacsihoz es egyeb felkapott helyekhez kepest nem.)

Mindenkinek nagyon ajanlom! Es vannak elado hazak is, regi svab paraszthazak.
A lenyeg hogy enm a Becsi uton kell venni, mert az a fout, a 10-es, nagy a forgalom (mar epul akerulo ut es akkor jobb lesz., hanem a tobbi utcak (osszesen 7 vagy 8 van) valamelyikeben.

Na jo epitkezest.

Kicsi emma

tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 126
Kedves andras!

Szerintem félreértetted , amit hacsek írt. Nem vitatta a nevezett házak vélhetően kiváló minőségét. Ezek a házak - miután sok évszázados építészeti hagyomány során alakultak ki - finn viszonyok között , nornmál körülmények mellett igen jól működnek. Magyarországon az eltérő klimatikus viszonyok miatt szó szerint nem kedvező az alkalmazásuk , módosításokat igényelnek a szerkezetben.
Hogy próbáljam érzékeltetni: itthon is van hagyományos magyar építési kultúra, ilyen például a vályogból épített háromosztatú ( három helyiség ) tornácos ház. Ezt például fel lehetne építeni Finnországban , de az ottani időjárási viszonyok mellett - például amikor a házat ereszig befedi a hó, és olvadáskor ronygosra ázik a fal , - nem lenne megfelelő, ezért módosítani kellene a jó használhatósághoz.
Én is szeretem egyébként a faházakat , szívesen laknék is benne , de csak a célszerű és szükséges korrekciókkal. Feltételezem , Ti ezeket meg is teszitek a telepítés előtt, s ekkor amit hacsek írt , teljesült.
További sok sikert!

Üdv: tacsa

Előzmény: andras (123)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 125
Kedves András!

Megkövetlek. Te vagy az az 5%, aki a készháztechnológiát tisztességesen, hozzáértéssel műveli.

Én, aki immár 7 éve építészként az építésinformatikában dolgozom, eddig csak a rengeteg átverésről, szakszerűtlenségről tudtam.
Megmondanád, hogy a te finn faházaid műszaki ismertetése és adaptációs adatai hol, milyen fórumon hozzáférhetők egy tervező számára, de a beszerzés előtt?
Elárulnád az ÉMI-től kapott forgalombahozatali engedély számát? Mik a garanciavállalásod feltételei?

Én nem állítottam olyat, hogy ezek a technológiák nem jók! A tied bizonyára extra szuper, csak nem látom azokat az indokokat, amikkel nemcsak egy laikus építtetőt, hanem egy mérnököt is meg tudsz győzni.

Kérlek, szabad a pálya. Az Archiweb internet szolgáltatás bemutatótermében INGYENESEN közzéteszek bármilyen mérnöki szintű ismertetést, amit csak akarsz.

Előzmény: andras (123)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 124
Meglátogattalak! Szép munka, az egyetemi lakó zh-kon sem születnek az első időszakban sokkal jobbak. Azért néhány dologban lehetne továbbfejleszteni ahhoz , hogy a valsóágban is jól működhessen, ezért érdemes bevonni az építészt. Bár tudom , hogy "többet ésszel , mint építésszel" , azért néha mi sem vagyunk talán haszontalanok. Egyébként a vérnyomásom OK.
Előzmény: Pocak (122)
andras Creative Commons License 1999.05.11 0 0 123
Szó esett a finn gerendaházakról. Egy építőipari kft. ügyvezetőjeként 5 éve építgetek ilyeneket, az egyik legnagyobb finn gyártó képviseletét látjuk el.
Hacsek hozzászólásai ehhez a témához némi hozzá nem értésról tesznek tanúbizonyságot, valószínűleg nem ismeri ezt a technológiát. A fa a természetéből fakadóan lélegző anyag (nem csak Finnországban, hanem nálunk is). Ha tömör gerendából építünk házat, értelemszerűen nem párosodik, ha "szendvics-szerkezetként", célszerű elkerülni a párazáró fólia használatát az oldalfalakban, így a fal továbbra is páraáteresztő marad. Közel száz gerendaház áll már Magyarországon. Az általam imsert tulajdonosok mindegyike rendkívül elégedett. Természetesen a gerendaházat is el lehet rontani, hasonlóan a többi technológiához.
Pocak Creative Commons License 1999.05.11 0 0 122
Csinaltam egy honlapot arrol, hogy mit tud ez vacak kis barkacsprogi, terveztem egy hazat, annak a kepei vannak font rajta, ha kivancsiak vagytok ra, itt van

Nem tokeletes, de en lenni buszke nagyon rajta!

Mellekhatasok es ellenjavallatok: epiteszeknel magas vernyomast es eros fejcsovalast valthat ki. ;-)

tacsa Creative Commons License 1999.05.11 0 0 121
Kedves Trebitsch!

Utalva a tegnapi anyós-kuckóra ,amely többünk szerint jó mellék-topics volt, itten Te voltál bátor tovább finomítani a tárgyat. Az anyós - kuckó mellé felvehető az egér-kuckó is. A "fedés" itten nem a III/III értelmében szükséges, hanem anti-egér jelleggel. Kiváltható egyébként megfelelő helyen és sűrűséggel alkalmazott ún. "~fogó" nevű célszerszámmal. Van azonban egy kifejezetten környezet-barát építészeti megoldás is a Jerryk ellen , és MACSKA-nak hívják.

Bocs, csak vicceltem (volna )

Előzmény: Trebitsch (118)
tacsa Creative Commons License 1999.05.11 0 0 120
Kedves Trebitsch!

Utalva a tegnapi anyós-kuckóra ,amely többünk szerint jó mellék-topics volt, itten Te voltál bátor tovább finomítani a tárgyat. Az anyós - kuckó mellé felvehető az egér-kuckó is. A "fedés" itten nem a III/III értelmében szükséges, hanem anti-egér jelleggel. Kiváltható egyébként megfelelő helyen és sűrűséggel alkalmazott ún. "~fogó" nevű célszerszámmal. Van azonban egy kifejezetten környezet-barát építészeti megoldás is a Jerryk ellen , és MACSKA-nak hívják.

Bocs, csak vicceltem (volna )

Előzmény: Trebitsch (118)
tacsa Creative Commons License 1999.05.11 0 0 119
Kedves sti!

Bár ízlések és pofonok különbözők, én speciel a Munkácsy Mihályt pld. jónak tartom, és ha veszed , biztos nem megy le az értéke , tehát megbízható is.
Tréfa el ...

Milyan jellegű munkára kellene , és mekkora nagyságrend ?

Előzmény: sti (117)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.11 0 0 118
Kedves Hacsek,

ugyan már, méghogy megbántani. Ugyanarról az anyagról beszélünk, csak nem ismertem a pontos elnevezését, mongyuk nikecell... :)
Azt meg pláne nem tudtam, hogy az építészek pont a Hungarocell szótól vannak rosszul, de majd nem használom.
(A fűtésszerelő meg azt nem szerette, mikor csapot mondtam. Aztán mikor megkérdeztem tőle, hogy akkor ami a mosdókagylóra kerül, az ugye a szelep-telep, nem örült... :)

Az infókat köszi. Ezt a fedetlenséget viszont nem tudom, hogy lehetett volna mexüntetni; a szomszédom garázsában volt, mint hőszigetelő a plafonon, a trapéz-alulemez fedés alatt, alulról funérlappal fedve.
Annyi egeret egyszerre én még az életben nem láttam, mint mikor bontottuk.... :)
Szerencsére nem gyújtottuk meg. Ezentúl kimondottan óvakodom az ilyesmitől; deviszontellenben én egy ilyen tűzben harci gázt fejlesztő (ha lyól értettem) anyagot betiltanék, legalábbias építőiparban. Engedélyezett, mondjuk tetőtéri hőszigetelésnek?

Előzmény: Hacsek (116)
sti Creative Commons License 1999.05.11 0 0 117
Tud valaki megbízható, jó festőt?
Hacsek Creative Commons License 1999.05.11 0 0 116
Kedves Trebitsch!

Jajj! Hogy is mondjam, hogy ne bántsalak meg?
A Hungarocell nem építőanyag, nem is volt soha, hanem a 60-70-es években csomagolóanyagot gyártottak ilyen névvel a Hungária Műanyagipari Vállalatnál, ebbe pakolták a törékeny tárgyakat (tévé-rádió-magnó stb.). Az építészek rosszul vannak a Hungarocell szótól, bocs.
Az építőanyagot Nikecellnek, Austrothermnek, Hajducellnek, Styrofoamnak hívják és hívták mindig is.
Amit te te Hungarocellnek mondasz, az az expandált polisztirol hab (mert van extrudált is).
Az egerek tényleg szeretik, ezért sohasem szabad fedetlenül alkalmazni. Nem is úgy mérgező, ahogy ők zabálják. Hanem ha égni vagy olvadni kezd, akkor a POLIsztirol MONOmerizálódik, és a sztirol (angolul styrene) veszélyes gázt fejleszt, praktice vegyi fegyver. Úgyhogy ha:
1. égő házat látsz, ahol olvad a hőszigetelés, hanyatt-homlok menekülj! 2. házat bontasz, ne égesd el a "hungarocell"-t!
3. ha otthon a gyereknek játékot csinálsz belőle, ne égő gyufával fúrj bele lukat!

Előzmény: Trebitsch (115)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.11 0 0 115
Azt nem tudom, hogy mérgező-e a polisztirol, de nem hiszem.
Ha polisztirol alatt a hungarocell-táblák értendőek (nem vagyok biztos benne), akkor nem valószínű, mert az egerek vidáman beleköltöznek, rágicsálnak és szépen szaporodnak a belerágott üregekben... :)
Előzmény: Hacsek (113)
tacsa Creative Commons License 1999.05.11 0 0 114
Kedves alec!

Hacsek-nek megint igaza van. ( Nem véletlenül ). Ami az építőiparban jó, az drága, ami nem drága , az meg árt. ( persze ez más szakmákban is többnyire így van. ) Tréfa el...
A földmágnesesség mellett egy hasonlóan hatékony megoldást tudok, mégpedig ha hívsz egy megfelelő egyházi hölgyet vagy férfiút és hatékonyan imádkoztok. Ez utóbbi megoldás sokkal hatékonyabb.
Ezt a földmágneses dolgot azért nem szabad túldimenzionálni, anélkül hogy le akarnám becsülni. Nem véletlen , hogy a környéketeken nem iccénként merik ki a hegy levét a nagy hordókból bikavérileg , hanem lopóval , kancsóval stb. Nem racionális és hatékony a kanalazás. Hidd el , mindegyik ilyen módszer bizonytalan még , talán a hacsek által mondott eredménye is sok külső tényező függvénye. Ezért írtam le , hogy a szigeteléses konstrukció a végleges és tuti valószínüleg. Azért célszerű lenne egy környékbeli építész konzultáció erejéig történő bevonása. Hacsek biztos tudja , hol lehet a kamarai névsort megtalálni , és onnan választhatsz közülük , inkább statikustot , mint építésztet a probléma sajátosságaira tekintettel.

Előzmény: alec (112)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.11 0 0 113
Kedves alec!

Na, témánál vagyunk. Az építőanyagosok kedvenc témája, hogy a másik terméke káros az egészségre.
Példák:
1. a polisztirolosok szerint a kőzetgyapot allergén, a kőzetgyapotosok szerint a polisztirol mérgező.
2. A téglások szerint a gázbeton sugároz, a gázbetonosok szerint viszont az égetett agyag sugároz.
3. Rákkeltőnek tartják az azbesztet, a kohósalakot (ez van a cementben), a bitument, a poliuretánt és sok mindent.

Úgyhogy MINDEN KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE, amiben lakhatunk, kivéve talán a barlangot, viszont barlangban lakni ugyancsak egészségtelen, a klíma miatt (kivéve a gyógyklímájú barlangokat).

alec Creative Commons License 1999.05.11 0 0 112
Kedves tacsa, Hacsek,
kösz az eddigi ötleteket.
szóval valóban alulról jövő vízről van szó, ami a kb. a padlószint magasságában tartózkodik jelenleg, és szeretném ha ott is maradna, sőt.
az elektrolitikus szárításról én azt hallottam, hogy kicsit kiszámíthatalan.
van errefelé (Eger és környéke) egy másik alternativa , ami a földmágnesességet felhasználva működik. egyesek szerint ez hatásos a vízre, viszont káros az egészségre .
mi a véleményetek ??
alec
Hacsek Creative Commons License 1999.05.11 0 0 111
(Bocs tacsa)Kedves alec!

Szóval a házadat le kell bontani! Ha nem lenne elég világos ugyanis, tacsa azt mondta az utolsó pontjában, hogy ha egy fal nagyon vizes, akkor a legjobb lebontani.
Van persze még egy jó megoldás sok és állandó vízre: az elektrolitikus falszárítás.
(Gimnáziumi kémiaanyag: az egyenáram hidrogén és oxigén gázokra bontja a vizet.)
Ilyen tényleg van: elektródákat vezetnek a falba, amire igény esetén, akár állandóan egyenáramot kell vezetni. Olyan mint amikor takarítasz: "Drágám, szárítsd egy kicsit a falat!"
Két dologra kell vigyázni:
1. a szárított szakaszon ne legyen belső földelés, például, acél, vasbeton szerkezet vagy villámhárító.
2. a keletkező hidrogén gáz elvezetése, illetve szellőzése, az ugyanis ölég gyúlékony valami.

A leírt megoldás nem olcsó, viszont drága, de egyedileg szabályozható falszárítás. Szakember kell hozzá, ne a 220-at vezesd a falba (mert az váltóáram)!!!

tacsa Creative Commons License 1999.05.11 0 0 110
Kedves alec!

Hacsek-nek abszolute igaza van, kéne némileg több info, hogy elvi támogatást adhassunk. Feltételezve azonban , hogy "alulról" jön a víz , három alapeste lehetséges:
a./ kicsi víz jön: olyan burkolatok alkalmazása , melyek "bírják" a vizet , nem zavarják a belső életet, mögöttük jól átszellőztetett a fal ( légrés kell a burkolat és a fal közé, felül kivezetett légárammal )Itt az egyedi burkolat megoldás okozhat költség többletet , de nem kirívóan nagyot.
b./ kicsit több víz jön, és már zavar: vannak olyan módszerek, melyek lényegében utólag leszigetelik a felfelé áramló viz ellen a falat ( lehet vegyi anyag , vagy épp fémlemez ). Ezek a módszerek kicsit drágák , és kifejezetten szakemberek tudják eredményesen megcsinálni.
c./ még több víz jön , vagy nagyon zavar: ekkor kell egy vázszerkezetet csinálni a háznak ( például a sarkoknál vb. vagy burkolt acél oszlop stb. ) és ezzel a tufa falat lényegében vázkitöltő - térhatároló és nem teherhordó fallá alakítani. Ekkor a vizes falszakaszok kibonthatók , és helyettük alulról megfelelően szigetelt térhatároló falak építhetők , jó hőszigetelő anyagból. Ez a legkorrektebb megoldás , de statikus közreműködését is igényli mindaddig , amíg el nem készül a tufa fal eltávolításához szüökséges kiváltó teherhordó szerkezet. Nem olyan bonyolult , mint leírtam , de azért ez - mivel végleges és jó megoldás - drágább , mint a többi felsorolt.

Előzmény: alec (108)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.11 0 0 109
Kedves alec!
A vizesedésnek a tufakő semmiképpen sem oka.
Ahhoz, hogy "távgyógyítani" tudjunk, legalább annyit tudni kellene, hogy az itt-ott mit jelent.
ÁLTALÁBAN: A házak alul talajeredetű víztől, középen vezetékből eredő, felül pedig csapadéktól áznak.
Vannak alesetek is: a talajban lehet talajnedvesség (kapillárisan szívódik), összefüggő talajvíz (hidrosztatikai nyomással), agresszív talajvíz (kémiai hatásokkal). Mindez lehet ideiglenes vagy állandó.
A vezetéki nedvesedés lehet tiszta vagy szennyvíz, régi hibánál telítődött szerkezettel, új hibánál kevés vízzel.
Csapadék eredhet csapóesőből (oldalról) fedéshibából (felülről), jég által feszített üregek kiolvadásából is.

Kb. ennyiből tudja egy szakember HELYSZÍNI szemlén meghatározni a te esetedet.

Előzmény: alec (108)
alec Creative Commons License 1999.05.11 0 0 108
Kedves tacsa !
hozzájutottam egy viszonylag régi családi házhoz, amit elkezdtem felujitani.
sajna tufakőből készült és itt ott vizesedik. a tudomány mai állása szerint
mi erre a legjobb megoldás ?
kösz.
alec
cucu Creative Commons License 1999.05.11 0 0 107
Eclipseboy,
gondolom már el is ment a kedved az egész parketta históriától.....
bot Creative Commons License 1999.05.11 0 0 106
Látom ez az anyós dolog nagyon bejött. Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy nem szándékozom az anyóssal összeköltözni. Ez csak egy szélsőséges, nem a valós életből vett példa volt..:)
tacsa Creative Commons License 1999.05.10 0 0 105
Azért a por alatt mindenképp "kocogtatni" kell , hogy tényleg beton van-e? Célszerű azért megnézetni valami építész-félével is a biztonság kedvéért , vagy az elfajzottabb statikussal. HA alatta beton födém stb., minden OK, akkor a port és a fagerendákat el kell távolítani , és új aljzatot készíteni.
Más megoldás: ha a fagerendák jók ( se szú , se gomba ) akkor lehet rá a parketta felszedése után pl. préselt faforgács lapot , betonyp lapot felszögezni ( megfelelő sűrűségű gerendázat esetén ) és arra ragacsolni a szőnyegpadlót. Igy kevesebb a kosz , és kisebb a költség. Ezt a verziót szinte sk. meg lehet csinálni, ha nem túl tört az alaprajz , kifeszíthető a szőnyegpadló , széleken kartácsszöggel rögzítve, és szegélyléccel zárva - takarva esetleg még a ragasztó is elhagyható, aminek a gyerekek kakaózási-növekedési.-festegetési időszaka után kifejezett előnyei lehetnek belső imázs váltás esetén.

A többieknek: ez az anyós- kuckó tetszik nektek! Nekem is. Eszembe jut a néhai Műegyetemi professzorunkról elnevezett "anti-ház" , ami az építészek vicclapjában, a "Megfagyott muzsikus"-ban jelent meg. Abból az anyós kukckó ugyan kimaradt , de volt benne bejárati "szélfogó", melyben át kellett lépni egy WC-csészét , hogy be lehessen jutni. ( Bocs , kicsit off-topic ).

Előzmény: Eclipseboy_ (104)
Eclipseboy_ Creative Commons License 1999.05.10 0 0 104
Kedves tacsa!

Köszönöm a tippet. Megnéztem, és fagerendák vannak a parketta alatt, szerintem semmi feltöltéssel, csak a mázsányi por van alatta. Egyébként a ház egy ötemeletes újlipótvárosi épület. Gondolom a födémmel nincs gond.

Előzmény: tacsa (99)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!