Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Kedves Fórumozó, olvasó! Kérjük, hogy személyes adataid védelme érdekében emailcímed ne hozd nyilvánosságra a fórum topikokban. Címed nyilvánossá teheted adatlapodon, ahol azok érik el, akiket érdekel. Kéréseiddel mindkettőtök érdekében lehetőleg közvetlen emailben fordulj beszélgetőtársadhoz. Szakmai társak és rajtuk keresztül kiegészítők keresése lehetséges. Kérjük, tartózkodjatok ebben a topicban a kettős felhasználású eszközök átadásának nyilvános közlésétől. Köszönjük!
Nnna, pont ezt akartam elkerülni! :-)) vagy inkább :-((
Már ügyfelük vagyok, van már egy fegyverviselésim, bíztam benne, bíznak bennem, megkapom a másodikat virtuális ügyintézéssel (amit amúgy nem én találtam ki, hanem hivatalosan-legálisan elérhető, de akkor minek, ha nem jó semmire? a 21. század "közepén", ha van egy neten intézhető dolog felkínálva a szerv részéről, akkor az miért nem intézhető a neten? vagy akkor miért van ott, ha nem? na mindegy...).
A magam részéről, mivel nem igazán sürgős a dolog, várok még pár hetecskét, vajon feltűnik-e valakinek-valaminek, hogy fizettem egy eljárási díjat, és nincs teljesített eljárás mögötte? Ráérek, ennyit megér a rosszul működő villany-bürökrácia tesztelése nekem. :-)) Meg hát, azért ne vessük el teljesen a lehetőségét, hogy holnap reggel landol a postaládámban a villanyügyintézés révén megszerzett friss ropogós fegyverviselésim!! (bazinga)
Majd beszámolok, mi lett az opera vége. Köszi a leírásodat az ügyedről!
Ő Hívott, mert ugye megadtam a telefonszámom. A vége az lett, hogy előkerestem a kézi űrlapot, letöltöttem, kitöltöttem és felcuccolva bementem. Szerintem hívd fel Őket, készítsd elő azt a sok visszaigazoló kódot és kérdezd meg, hogy mi legyen, már ajánld fel, hogy mikor viheted be a szemlére.
És ez hogyan történt? Te hívtad őket vagy ők téged?
Mert nekem a korábbi verzió benyújtásakor jött hamar a telefon, hogy mégis ezt hogy képzelem?, a mostaninál meg már két hete csönd van.
Hú de nem értem, hogy valakik kidolgozzák ezeket az eljárásokat, felteszik a netre, lehet vele élni - ÉS NEM MŰKÖDNEK?? Aztán engem csesznek le, hogy próbáltam használni, amit ők felkínáltak? Van ennek valami értelme?
Üdv ! Próbáltam, de nem ment 1. nem értette az ügyintéző a kezelését. 2. Hogy ne ássa el magát felháborodottan közölte (amiben van igazság is) hogy akkor is be kell vinni a fegyvert, a kártyát szemlére.
Szeretném megkérdezni, hogy itt az inNOVA űrlappal kezdeményezte már online valaki a viselési engedély kérelmezését? Ha igen, akkor hogy ment a folyamat?
Én végigcsináltam, a 2 ezret is kifizettem neten bankkártyával, a police-hu vissza is igazolta, hogy rendeztem az eljárási díjat, és a MO-hu levelezésemben ott vannak a visszaigazolások a dokument-érkeztetésekről és a fizetésről a police-hu-n. Ez júl. 17-én volt, azóta nem szóltak hozzám.
(korábban, amikor ÁNYK-űrlappal (ugyanott van ma is lentebb, legális lehetőség az is, régebben csak az volt) próbáltam ugyanezt intézni, mindent kitöltöttem, beküldtem, visszaigazoltak - akkor hívtak telefonon a helyi Yardról, hogy ilyet nem lehet így intézni... de kérdem, akkor minek van ott a police-hu-n?)
Működhet ez az inNova, és egyszerűen csak várnom kell, és majd a postás kétszer csenget, és hozza az ajánlott levelet a viselési kártyával? (ahogy az eljárás-leírásban ígéri a Yard) Vagy nekem kéne mégis bemennem (pont amit el akartam kerülni), vagy keresni őket? Működött ez már valakinek? Vagy egyedüli úttörő vagyok ezeken a járatlan utakon?
Csinálj egy ilyen egyszerű, építési törmelékből és egy műanyagdobozból készült hangfogódobozt mint én, amivel a lakásban is kipróbálhatod a Gp.-d. Ha ezzel próbálod a pisztolyod nem fog a szomszéd feljelenteni.:-)
Hol próbálhatom ki az önvédelmi gáz pisztolyomat? (nem gumis) minden engedély, hivatalos kereskedőtől, viselési megvan hozzá.
Társasház saját lakás, kulcsra zárt ajtók, bezárt ablakok, a mellékhelyiségben 2 próba lövés 16:00 (még a csendrendeleti törvénybe sem ütközhet).
Eredmény 21:30 3 testpáncélos, üvegpajzsos +2 járör + a csapatvezető dörömbölt, lakást átvizsgált, fegyver összes adatát ellenőrizték + nem vagyok -e körözött, fotózott, és szabálysértés indul. Mert egy jóakaró feljelentett a dörrenésre, mert rémületet keltett a dörrenés !
Még egyszer köszönöm a tippeket Putyika007 és Triplahambi2 topiktárskanak.
Alapos nézelődés tapogatás után az Ekol ALP+ jött be.
Egy küllemre és használhatóság szempontjából is megfelelő tokkal együtt, meg a hozzávaló töltényekkel 40 ezer alatt itthon van a Köki önvédelmi boltja jóvoltából.
Már csak a próbákat kell megejteni és kiváltanám rá a viselési engedélyt.
Tudd valaki tippet, hol lehetne Budapesten, vagy közvetlen környékén kipróbálni különösebb veszély nélkül, hogy ne kelljen fizetni lőtér használati díjat, meg hogy ne röhögjenek ki az azt használók, hogy csak játékpisztollyal durrogtatnék?
BIG RESPECT!
Jómagam látom írásodban.
Van egy HK C-m 9x19 Steiner S. Nagyon szép. "Gyűjtői darab". Koffer, lőlap, 2 tár, , használati útmutató, papírok, kártya, stb. De önvédelemre sajna félő használni.
1. A töltény, nem lőszer. Mag nélkül KISSEBB, a lőszernél. Ergo a tárból amikor húzza a lőszer vezető e a szán 10-6x elakad, mert egy ideig szabadon mozog a cső felé. Szó szerint a szán beleveri a töltényt a lőszervezetőbe élébe!
2. A szán meg se moccan a dörej után. (Nem siklik hátra) Még a Black Viper riasztóval sem. Nemhiába! A gyári helyretoló rugó baszott kemény ilyen kicsi nyomásra. Hiába a cső szűkítés. Supra se hozzá izgalomba. 3
3. A hüvelyvonó hiába húzza ki a töltényhüvelyt a lebukó csőből, a hüvelykidobóba alig akad be, inkább felette elsiklik. Ergo az ellőtt töltényhüvely helyénmarad a tűzfalnál. Kisebbnek tűnik a valódi lőszertalpnál a GR töltény.
Feltehető a kérdés, hogy felelt meg akkor a Gyöngysor utcában... Nos, a bevizsgálási szolgáltatás, pénzbeli ellenszolgálratásáért cserébe! Gondolom én.
Nagyon szép élesből átalakítót vasdarab. 210 ezerért. Beszr, akire ráfogod! Tekintélyt parancsol. Főleg ha a csőbe vágott menetet eltünteted fekete akril festékkel.
Valamit akkor érne, ez a szépség ha "barrels" - t cserélnék! ;) Amit köztudott TILOS!
Önvédelemre only revkó skacok!
Pacsi
- Az összes élesből átkonvertált GR cucc alapból NEM MEGBÍZHATÓ! Gáztölténnyel szinte az összes rapszodikus!
- Kevés élesből átalakított fegyver működik egyenletesen a ma kapható riasztópatronokkal - talán a fix csővel rendelkező, szabad tömegzárasok működnek elfogadható szinten. A reteszeltek már nem - többek között ezért is marják ki a reteszelőbordákat a fegyverből és a csőről, illetve próbálják azt a cső körüli rugóval fixen a tokban tartani.
- Az élesből átalakított fegyverek valamikor a kaliberüknek megfelelő éles lőszer gáznyomására voltak tervezve, a gyenge PAK töltények gáznyomását szabályozni kell, ezért először MINDIG a CSÖVET szűkítik. A többi alkatrészhez addig NEM nyúlnak. Nem ok nélkül...
- Az éleskonverziók azért sokszínűek-rapszodikusak működésük szempontjából, mert ezeket elsősorban a GYŰJTŐKNEK ajánlják, akik többsége a vitrinben, vagy elzárva tartja. Gyakorlatilag a birtoklási vágy kielégítése vezérli őket - nekik sokkal inkább számít a fegyver eredetiségének meghagyása, a fegyver működőképességének illúziója - a kötelező minimális átalakítás figyelembevételével.
- A FÉG által gyártott, eleve GR fegyvernek készített típusok azért működtek viszonylag megbízhatóan, mert anno még volt minőségi gáz és riasztópatron is. Most már a patronok között is nagy a minőségi szórás...
- Ha nem a gyűjtési cél az elsődleges, akkor szórakozásra inkább olcsó, anyagukat tekintve spiáterből, eredetileg is GR fegyvernek készült terméket vegyünk. Tönkremegy, eldob, másikat vesz. Ennyi, nem fogod sajnálni. Az elpufogtatni való patron sokszor többe kerülhet, mint maga a fegyver. Igen, pl. szilveszteri ökörködésnél.
- Önvédelemre még mindig egy kisméretű REVOLVER ajánlatos. Hordásra és otthonvédelemre is. Hordásra az élesből konvertált revolvereket sem ajánlom, mert ha egy kényes önvédekezési szituba keveredsz, könnyen elkobozhatják - amit a fakabátoktól jó eséllyel vissza sem kapsz.
- Elöltöltős gumis fegyvereknél fontos a gyakorlás. Ha nincs erre időd, sajnálod a muníciót, akkor vegyél helyette eleve gáz-riasztó revolvert.
- Ha kiadtál egy kisebb vagyont egy működésképtelen éleskonverzióért, akkor legyen már annyi pénzed is, hogy azt egy jó nevű fegyvermesterrel meg is tudd csináltatni működőképesre is. Ha nincs kereted rá, akkor ne szapuld, mert a gyűjtői többség könnyen hülyének néznek és kiröhögnek.
- Ha hülye vagy az önvédekezéssel kapcsolatban, ne okoskodj, hanem inkább kérdezz - ugyanis könnyen zsákban végezheted. Egy szép, méretes, fekete hullazsákban...
" Én azt szerettem volna megtudni, hogy egy GRP milyen hibáját rója fel a felhasználó. "
Ennél a típusnál bármi lehet a többtucat hibából, de véletlenül lehet még megbízható is.
Ne feledd, hogy ez a típus eredetileg nem gáz-riasztó fegyvernek készült és a felépítése, valamint az alkatrészei sem erre vannak tervezve, méretezve.
A gyengébb, másabb méretű töltények miatt hatványozottan jelentkezik minden apró hiba, minden megmunkálási pontatlanság, plusz ismerve a gyártási szórást és a minőségbiztosítást, bármi előfordulhat.:-)
A FÉG fegyverek gyűjteménybe, játszósnak valók és arányaikban nagyon kevés a megbízhatóan működő gáz-riasztó verzió, akár "gyárilag" annak készült, akár később lett azzá alakítva.
Viszont te kifejezetten a kivetési hibákra koncentráltál és amikor megemlítettem, hogy más, sokkal gyakoribb hibák tömkelege létezik, kérdeztél rá.
Ne feledd, hogy egy fegyvernél a kivetés már csak a "vége" a rendeltetésének, előtte azért akad még jónéhány folyamat, a maga hibalehetőségével.
Az, hogy nálunk elterjedt egy-két tévhit, ami alapján boldog, boldogtalan elkezd mókolni, mindenféle előzetes tanulmányozás, elgondolkodás, kísérletezgetés nélkül, az köszönhető a szarrágásnak, az egy-két nagyon okos topiktársnak, akinél egy-két fegyveren bejött a szűkítés, vagy a rugó nyirbálása és ezt mindenre, mindig nagymenő módon javasolja, hááát talán nem véletlen.
Itthon mindenki mindenhez nagyon ért, de az összefüggések megkeresésére már lusta, nincs ideje, sajnálja a pénz és az idő ráfordítását, vagy műszaki analfabéta, bár nagyon jónak tartja magát, mert egyszer megreszelt egy akadozva járó kulcsot.
:-DDDDD
És ebből jön az is, amiről írtál, hogy mókolnak a fórumokon olvasott baromságok (illetve néha jó tippek, de nem általánosíthatóak) alapján oszt amikor befuccsolt a tudomány, mennek nyafogni a garancia miatt, vagy végre elviszik olyanhoz, aki ért is hozzá és talán rendbe is tudja szedi a lehetőségekhez mérten, ha nincs még visszafordíthatatlanul meggányolva.
Volt nem egy FÉG és egyébb eredetileg "élesnek" készült gáz-riasztó fegyverem, amitbazon felül, hogy gyűjteményinek szántam, szerettem volna hogy jól is működjön.
Nem egy közülük olyan költségekbe került, ami az alap vételáruk többszöröse volt, még sem sikerült megbízható és jó működésre fogni.
Egy "fegyvermester", vagy "puskaműves" óradíja nem kevés, még haveri alapon sem és túl sok a hibalahatőség az ilyen fegyvetreknél ahhoz, hogy szinte azonnal rájöjjön a gondok okára.
Persze minél többféle és minél többet próbált GP-kről van szó, amiben ugye a legtöbb mesternek csak nagyon kevés tapasztalata van, annál közelebb kerülhet egy elfogadható megoldáshoz, ha mindez nem okoz neki anyagilag túl nagy ráfizetést pusztán érdeklődés és kíváncsiság szinten.
Számomra nem kérdés, hogy milyen fegyverhibák léteznek. Én azt szerettem volna megtudni, hogy egy GRP milyen hibáját rója fel a felhasználó. Ne értsük félre, bőven van tapasztalatom a kérdésben, de én az öntöltő vs revolver becsontosodott véleményt szerettem volna árnyaltabbá tenni.
Nézzük módszeresen, hogy mi akadályozhatja meg a fegyvert a működésben?
- konstrukciós hibák
- elhasználódásból eredő hibák
- törésből eredő hibák
- karbantartás elmulasztása
- töltényhibák
- kezelési hibák
Ennek kiderítése szakember feladata!
A fenti hibacsoportok mindegyike előfordul mindkét fegyvertípusnál. Amikor önvédelemről van szó, akkor feltételezek egy olyan fegyvert, amit a tulajdonosa kipróbált és úgy gondolja, hogy működni fog éles helyzetben is.
Szituációban mindkét fegyverből jó eséllyel leadható az első lövés. A kérdés az, hogy szükséges-e további lövés leadása? Ekkor válik érdekessé a dolog. Öntöltő esetén bekövetkezik-e az újratöltés? SA-DA öntöltő esetén azonnal van információ, a billentyű állásából.
Forgónál semmi sem jelzi, hogy kiszakadt-e a csappantyú vagy a lezáró és kell-e számolnunk akadállyal vagy brutálisan nagy elsütőerővel. (Ekkor szokott bekövetkezni a lakatszerkezet meghibásodása.)
Jelentősége van annak, hogy a keletkezett akadályt képesek vagyunk-e elhárítani azonnal? Nem vitás, hogy itt az öntöltőnek van előnye. (Az öntöltő elleneseknek jelzem, hogy ha egy fegyver nem működik akadálymentesen, akkor azt szervizbe kell vinni!) Ha sohasem működött, akkor vissza kell kérni a vételárat.
Egy példa a házi megoldásokra:
Behoztak javítani egy PA63-at azzal, hogy nem lehet kilőni vele egy fél tárat sem. alapos vizsgálat után kiderült, hogy minden elképzelhető baja volt a szerkezetnek. Az ügyfél elmondta, hogy az újként vásárolt fegyver jó volt, de néha akadt gáztölténnyel. Ekkor gondolt egy nagyot és levágott a helyretoló rugóból, mert azt olvasta a fórumon, hogy az segít. Hát nem segített. Azt is olvasta, hogy akkor a tárrugót kell gyengíteni. Ez sem segített. Tett bele szűkítőt is. Megint csak nem lett jobb. Ekkor hozta javítani azzal a megjegyzéssel, hogy nincs semmi baja csak nem adogat. Bő egy napos munkával kellett a mókolást helyreállítani.
A forgók javára kell írni, hogy ott kevesebb mókolási lehetőség adódik, (de nagyon leleményes felhasználók vannak)!
Ez az ami qrvára bullshit és a legtöbb tájékozatlan be is szopja, majd bőszen terjeszti, mint fontos információt és meggyőződést, minden más ellenére!:-DDD
Ja ez igaz! Volt már olyan öntöltőm, nem is egy, ami úgy akadt el, hogy csak műhely körülmények között, közel félórányi küszködés árán sikerült hárítani úgy, hogy a fegyver ne károsodjon visszafordíthatatlanul!:-)
Az utolsó töltény ritkan akad meg mert a tárrugó feltolja a maximumig nincs a szánnak ellenállása mert nincs többi tölteny a tárban ami torlódást okoz . Tiszta karbantartott meg új stukkernél főként a gyatra folytás és a full teli tárazott fegyverek 1. 4 . ig akadnak , a gyenge riasztókkal . Gáznál is lehet gond de azokból a két gyártónál stabilabbra sikerül nagy szórásban a minőség . Alkatrészek hibája is okozhat gondot régieknél főleg .
Ha kivetési hiba van, akkor meg kell vizsgálni, hogy mi az oka. ha "ejti" a hüvelyt, akkor javítani kell a fegyvert. A hibás - hibátlan alkatrész megkülönböztetése szakember feladata, nem a felhasználó pillanatnyi elképzelése szerinti. Segítségül tettem fel képet, hogy egy megfelelően működő RK59-es fegyverről. A képen az látható, hogy a hüvely fixen áll a peremágyban. Akkor is ha erőteljesen mozgatom. Hátrasiklás közben fixen áll a helyén a kivetés pillanatáig. Így kicsi az esély, hogy keresztbe forduljon.
Ez az állapot természetesen még nem biztosítéka az akadálymentes működésnek, még más feltételeknek is meg kell felelni!
Ez akkor igaz, ha simán elcsetten. Kivetési hibánál, amikor simán keresztbe fordul a töltény, lőtéren, nyugodt körülmények között is 1-15 másodperc újból tűzkésszé tenni. FB-n volt kép, amin az aranyárú ZVI is megtette ezt a szívességet.
(A mókázós PA-63S is megteszi, dehát éles korában is egy fos volt...)