Keresés

Részletes keresés

ghepard Creative Commons License 2018.05.14 0 0 8517

Mi az pontosan, hogy 4 kanyart tudsz lezavarni? Ha hülyén érzed magad, akkor nyilván nem jól csinálod. Minél gyorsabb ciklusokat egyre nagyobb nyomáson (több levegő van a tüdődben) tudnád csinálni és egyre kisebb adag levegő megy ki majd be. Persze nem olyan egyszerű az, mint ahogy le van írva. Nagyobb nyomáson és mozgáson (rekeszizom) jobban tágulnak a hörgők, tüdőhólyagocskák stb - ettől (is) nőhet fokozatosan a tüdő kapacitásod, nem fogsz fulladni, simán kapsz orron levegőt stb.

Előzmény: kb100 (8514)
staiger Creative Commons License 2018.05.12 0 0 8516

8493-as hozzászólás. mert ezt állítják hogy a légzés manipulálása vagy újratanulása vagy erősítése beleszól a hisztamin termelésbe ami az allergiás tünetet okozza (buteyko módszer)

Előzmény: kb100 (8514)
kb100 Creative Commons License 2018.05.11 0 0 8515

Azt leszámítva, hogy az átlag belégzéshez az 5-10s (SI) már egészen jó, ritkán olvasok ekkora marhaságokat.

 

Remélem, hogy levegő visszatartás miatt, gyakorlás közben nem fog senki megfulladni a fürdőkádjában, esetleg szabadon a szárazföldön.

Előzmény: kb100 (8514)
kb100 Creative Commons License 2018.05.11 0 0 8514

Három perce gyakorolok az egy másodperces kilégzéses ciklusommal, hogy trónfosszalak. Eddig négy teljes, amúgy totál béna kanyart tudok lezavarni ennyi idő alatt. Ennek amúgy mi lenne értelme, azon kívül, hogy hülyén érzi magát az ember tőle?

Előzmény: ghepard (8508)
umea... Creative Commons License 2018.05.11 0 0 8513

Üdv néked. Én nem hirdetek, csak beszámoltam a kedvező eredményről.  Valami hasonló orrspray-t itthon is árusítanak gyógyszertárakban, de az mennyíségéhez képest igen drága. Az összetétel lényege a tengeri só és a szódabikarbóna.

Előzmény: HNorbert89 (8512)
umea... Creative Commons License 2018.05.10 0 0 8511

2016 január hóban és korábban is panaszkodtam. Az elmúlt hónapokban Nasaline nevű készítményhez jutottam Amerikából. Egy kis tasakban megfelelő arányban szódabikarbóna és tengeri só van. Ezt kell feloldani 250 ml desztillált langyos vízben. Ezt kell orrsprayként használni naponta többször is. Már kezdetben is enyhítette a gyakori orrváladékozást, 3 hét elteltével majdnem teljesen megszüntette allergiás eredetű panaszaimat. A gyártó web címe:  www.squipusa.com

 

ötfelezős Creative Commons License 2018.05.10 0 1 8509

Mivel előjött az allergia, elővettem a Medinose orrbavilágítósomat, és újfent meg kellett állapítanom, hogy ez nekem használ. No, nem sokat, de ha előtte-utána egy-egy hetet ezzel és a tengervízsprayvel kibírok, annyival kevesebb gyógyszer kell.

Ma már ezt nyugodtan leírhatom, mert eltűnt a cég, eltűnt a gyártmány (már a következő generáció, a Medisana is), a reklám nem merül fel. :D

Végigolvastam a topik Medinose-al kapcsolatos hozzászólásait (először itt 2005-ben említette valaki, én egy évvel utána láttam, oszt megvettem), így utólag is röhögnöm kell, hogy egyesek hogyan társíthatták a gépezetet a kuruzslással. :D

 

Nem volt olcsó, és félig tönkre is ment (hát csak eltört a vezeték egy helyütt, meg kéne keresnem a szakadást és megjavítani, de inkább pár éve még vettem egyet fillérekért a Vaterán), és minden évben eggyel nagyobb számmal kell osztani az egy éves költségét, a végén ez lesz a legolcsóbb módszerek egyike, ezt üzenem azoknak, akik drágának találták.

ghepard Creative Commons License 2018.05.10 0 2 8508

Kb úgy gondoltam, hogy 20-25 mp lassú belégzés, majd 35-40 mp még lassabb kilégzés. Majd újból lassú belégzés és rögtön lassú kilégzés - na és ezt így tartani akár 1 teljes órán át is. Embertpróbáló, de kivitelezhető, vonatban, otthon stb. Kezdeni gyorsabb ciklusokkal, majd fokozatosan lassítani. Úgy 5-7 ciklus után már el lehet érni az aznapi maximumot és azt tartani is lehet huzamosabb ideig. Kezdetben ez a maximum naponta növekedhet, minden nappal azonban kisebb és kisebb ütemben. A TOMT érték az úgy jön ki, hogy kilélegzel és meddig tudsz úgy lenni, hogy nem veszel levegőt még úgy erőlködés nélkül. Ezt elég naponta egyszer is megnézni. Én inkább nem ezt mérem, hanem azt, hogy hány lépést tudok megtenni egyetlen belégzéssel. Régebben azt mértem, hogy milyen messzire tudok elmenni 3 légzőciklussal. Ezt is csak melónapokkor mérem reggel melóbamenet.

 

A helyes légzés az nagyon helyzetfüggő, máshogy kellene lélegezni futás közben, ülve, állva, beszéd közben, evés közben stb stb. Ha valami baj van, akkor nagyon kapóra jön, hogy tudsz lassan lélegezni kifelé. Ez növeli a széndioxidszintet egyebek közt, nyugtat, görcsoldó meg stb stb. A gyors légzés meg a fordítottja, ezt akkor kellene használni, mikor futunk, nagy energiát adunk le stb. De az ember sokszor lélegzik így mikor stresszes de nem mozog - tehát nem ad le energiát. Ez nem jó. A stresszes, kappkodó, allergiás embernek a belégzése kb ugyanaddig tart, mint a kilégzése (vagy még hosszabb is). Ez nem jó, arra kellene törekedni, hogy a kilégzés a lehető legtöbbször hosszabb legyen a belégzésnél. Az arányt igencsak el lehet tolni akár 1:10-hez is (tehát mondjuk 1 mp belégzés és 10 mp kilégzés), de persze fokozatosan. Indulni 1:2-ről, majd 1:3, 1:4 stb. Segítség lehet, hogy szakasosan lélegzel ki - pár mp után megállítod, majd kis szünet után újból fújsz egyet, majd megállsz és kis szünet után megint fújsz egy kicsit. Így könnyedén nagyon hosszúra lehet elnyújtani a kilégzést.

 

Én alapból kb 10-15 mp-s légzőciklusokkal lélegzek. De a nap folyamán sokszor felmegyek 25-35 mp-s ciklusra is és egy kétszer még hosszabbra is. Mint írtam, képes vagyok nagyon lassú legzőciklusra is (kb 2 és fél perc), de nagyon gyorsra is (kb 5-8 egyetlen másodperc alatt). Mindkettőnek megvan a maga előnye.

Előzmény: staiger (8507)
staiger Creative Commons License 2018.05.09 0 1 8507

mármint nyugalmi állapotban elérni hogy csak 60 s-ként venni levegőt a teljes kilégzést követően. Vagyis Te is a TOMT értékről beszélsz mint amiről buteyko beszél. De azt nem értem hogy az oktató az egyik videóban azt mondja a helyes légzés úgy néz ki hogy 4 másodpercenként kicsi be , és kis kilégzés. Akkor meg minek 60 másodperces szünet. Szerintem én nagyon keverem a szezont a fazonnal.  A TOMT értéket csak egyszer csinálja naponta meg az ember hogy nézze légzőszervei javulását . De alapból 4 másodpercenként lélegzik egy picit . Vagy te alapból minden egyes légzésed közt 1 percet tartasz ?

Előzmény: ghepard (8506)
ghepard Creative Commons License 2018.05.09 0 1 8506

Minden embernek van tapasztalata. Kinek ilyen, kinek olyan. Ha javulni akarsz, akkor meg kellene egy kicsit reformálnod a légzésed (felmenni fokozatosan legalább egy perces légzőciklusokra, s ezt tartani tudni akár 1 teljes órán át is), egy kicsit megreformálni a táplálkozást, mozgást. Ez a 3 dolog a legfontosabb, de javulni lehet mindenben - minden amit csinálsz hozzá tud tenni a javulásodhoz, no meg el is tud venni, ha nem jól csinálod, vagy kimondottan rossz dolgokat is művelsz (például cigi, alkohol, éjjel fentlevés, sok a stressz stb).. 

Előzmény: mr.tamasbiro (8502)
ghepard Creative Commons License 2018.05.09 0 1 8505

Szerintem, ha az ember megtanulja magas szinten használni a rekeszizmát, akkor mindenféle ételallergia is elmúlhat. A rekeszizom a legnagyobb légzőizom (s talán az ember második legnagyobb izma) - ennek megfelelő mozgása egész döbbenetes módon tudja segíteni az emésztést, a belek mozgását,  a táplálék felszívódását, továbbítását stb. Akkor talán még romlott kaja se fog ártani..

Előzmény: staiger (8500)
ghepard Creative Commons License 2018.05.09 0 1 8504

Hát az nekem is szokott régebben lenni elég gyakran. Meg lehet tanulni gyorsabban mozgatni a szemeket a gyorslégzéssel (5-10 ki/belégzés egyetlen mp alatt, lehet nem egyszerű megtanulni - nekem már sima ügy), nagyon mély nagy amplitúdójú ún orrhangokkal (kb 15-100 Hz - ezt se egyszerű elérni), nagyon gyors pislantásokkal (akár 7-8 egyetlen mp alatt) stb. Ezek a pici, de nagyon gyors mozgások megnövelik a sejtek potenciálját - nagyobb lesz a fala és a magja közti feszültség. Ez azt eredményezi, hogy elmúlik a fájás és nem fognak a sejtek összetapadni - mivel a falakon lévő azonos s most már nagyobb töltés jobban taszítja egymást. Így tehát a keringés is jobb lesz, jobban fogjuk érezni magunkat, nem lesz légszomjunk stb stb..

 

Szerintem mindeféle allergia számottevően csökkenthető ezekkel a gyors vibrációs légzés meg mozgásfajtákkal. Az ember súlyának kb 40-45%-a izom - meg kell ezeket dolgoztatni. Ezekkel el lehet érni, hogy a pulzus nem fog emelkedni - tehát egy nagyon rosszul légző ember is simán gyakorolhatja.

Előzmény: z03 (8499)
ghepard Creative Commons License 2018.05.09 0 1 8503

Ha nem figyel erre, akkor nem nagyon hiszem. A cselekvés elvesz többletoxigént s így gyorsabban kezd lélegezni az ember. Persze nem mindegy mi az a cselekvés, amit épp csinál az ember. De ha figyel és tudatosan lassítja a légzést, akkor például simán lehet olyan normális gyaloglás közbem tartani a 25-30 mp-s légzőciklust is. No meg mindenhol és minden körülmény közepette figyelni és ügyelni lehet a légzésre.

Előzmény: staiger (8498)
mr.tamasbiro Creative Commons License 2018.05.08 0 1 8502

Nem tudom ki hogy van vele de nekem áprilistól május közepéig van eléggé nagy allergia ami főleg tüsszögésből áll és nagyon sok orrfújás feleslegesen.

Főleg éjjel ébredek fel amikor hiába fújom az orrom semmi,kb 1 órát mindig fent vagyok.

Nem tudom mi az amire ennyire érzékeny vagyok ami ebben az időszakban virágzik vagy mit csinál.

Van valaki akinek van tapasztalata ebben az időszakban?

staiger Creative Commons License 2018.05.08 0 1 8501

ja és én ettem a parlagfű lekvárt és jelenleg is fogyasztok parlagfűmag olajat. Az idén nem hat annyira mint 3 éve mint amikor elkezdtem fogyasztani. Akkor nem is éreztem semmilyen tünetet csak amikor jött a parlagfű de most már ahogy beindult a tavasz úgy van tünetem más pollenre is

Előzmény: z03 (8499)
staiger Creative Commons License 2018.05.08 0 1 8500

a szuszogásról annyit hogy ez még általam nem lepróbált dolog tehát nem tudok róla általam igaznak mondott véleményt alkotni. a tananyag szerint mindenféle olyan allergiára jó ami hisztamin termelődéssel jár . A macskaszőr is ilyen az étel allergiát viszont nem ismerem. A butejko légzés megakadályozza a vérben a hisztamin termelődést . ez az anyag okozza a tüsszögést és orrfolyást és szemgyulladást is. ha kíváncsi vagy hogy jó ez az ételallergiára akkor emailben lehet kérdezni a magyarországi oktatójától. Volt vagy két hét mire válaszolt. :)

Előzmény: z03 (8499)
z03 Creative Commons License 2018.05.07 -1 1 8499

Nekem a szemem szokott baromira bedurrani, viszket, vörös.

Tehát ha helyesen szuszogok, nem fog viszketni.

Még kérdés: ételallergiára is jó, vagy arra van spec hasgyakorlat?

Az is érdekelne, hogy mit kezdjek a macsakszőrallergiámmal? Sokan szoktak parlagfűlekvárt csinálni, állítólag jó. Vajon meg lehet csinálni macskával is? Mármint a szőrével. Nincs rossz íze?

staiger Creative Commons License 2018.05.05 0 1 8498

Akinek megemelkdik a tomt értéke az a normál cselekvés közben csak pl 20 másodpercenként vesz levegőt? 

Előzmény: ghepard (8497)
ghepard Creative Commons License 2018.05.04 -1 2 8497

Most remekül vagyok, de én is allergiás voltam majd mindenre. Asztmás voltam, krónikus bronchitisem, szinte állandóan taknyos voltam,  évente 2-3 torokgyulladás, 4 tüdőgyuszi a hátam mögött (az utolsó 1973-ban), sokszor aludni se tudtam a fuldoklás miatt. Kegyetlen évek voltak. Aztán 1979-ben elegem lett a sok bogyóból, hisz ezen kívül semmi mást nem csináltak és mondtak az orvosok. Már jobban féltem a bogyóktól, mint a haláltól, rengeteg mellékhatás stb stb.

 

Azok a kérdések csak akkor fognak eloszlani, ha gyakorolsz, sokat, nagyon sokat. Aztán vagy így vagy úgy – de valamit megtudsz, megtapasztalsz. Ha rossz elhagyod, ha jó akkor folytatod. Így találhatsz több jó dolgot is, amit aztán könnyebben tudsz használni, mint azt, amit mások mondanak, vagy ajánlgatnak Neked. Persze, az úgy van – gyakorlás közben meg utána egy bizonyos ideig marad a hatás. Aztán visszaesik. Azt kell elérni, hogy ez a hatás minél tovább tartson és minél kevesebb idő alatt elérhető legyen. Ha mondjuk 15 másodperc alatt meg az eredmény és aztán fél óra jó – akkor az simán tartható egész nap. Az holtbiztos, hogyha egész nap figyelnél (vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy tudatosan jól lélegeznél) – akkor sokkal jobb is lehetne.

 

Igen 40 mp felett, de inkább 50-60 mp felett már gyakorlatilag minden bajod elmúlhatna, vagy legalábbis majdnem teljesen elmúlna. Így talán az allergiád is. Huh, az a 15 mp nagyon kevés, nekem például kb 90 mp. A belinkelt videóban elhangzott állítások igazak lehetnek.

 

Én 2003-ban kezdtem el véletlenül foglalkozni a légzéssel, meg a vibrációkkal – mindenféle információ nélkül. Csak úgy a magam meglátása szerint, de nagyon javulni akartam és minden oldalról megvizsgáltam a légzést és a vibrációt (gyors, de pici mozgást) is, kisérleteztem stb. Könyveket a légzésről csak 3-5 éve töltöttem le a netről – de mégis maradtam a saját technikáimnál. Ma már vannak cikkek, írások itt ott a vibrációról is. Képes vagyok 2 és fél perces légzőciklusra is egész könnyedén – gyakorlatilag pár másodpercen belül, tehát nem kell hosszú perceken át tekernem erre. Gyakorlatilag teljesen kifújom a levegőt és aztán így lemegyek vagy 100 lépést (közben nem lélegzek be), vagy simán így felmegyek a második emeletre (kettesével veszem a lépcsőket) s fent az első dolog nem a belégzés, hanem még egy adag levegő kilégzése, ami a felmenés közben összegyűlt a vérből a tüdőben. Én gyakorlatilag nem úgy állok hozzá, hogy most leülök vagy lefekszek és fogok légzőgyakorlatozni – hanem minden tevékenység közepette próbálom elérni, hogy jól vagy jobban, hatásosabban lélegezzek – tehát mindig tudjam, hogy lélegzek és azt jól csináljam. Így gyakorlatilag semmi különidő nem kell hozzá.

Előzmény: staiger (8496)
staiger Creative Commons License 2018.05.03 -1 1 8496

nem tudom mert sok nyitott kérdés maradt bennem hiába olvastam el a könyvet és néztem meg az összes magyar youtube videót vagy olvastam cikkeket. egy dolog biztos amikor megkezdem a gyakorlatot itthon akkor a már most összeszűkült és összeszáradt vagy össze nedvesedett (mert néha nem is tudom) orrom kidugul és elkezd szelelni . de ez a hatás csak addig tart amig gyakorlok meg mondjuk még félóra + . ez kb másfél óra. de ah egész nap figyelnék a légzésre lehet hogy jobb lenne sőt biztos.  Na ez csak egy dolog mert itt csak az orrjáratok kidugulásáról beszélek. az allergiám nem múlt el . Ezt csak  középhaladó szintől igérik amikor is a TOMT értékem elérné a 40 másodpercet. Ettől nagyon messze vagyok kb 15 másodperc a mostani értékem. Ez az érték mutatja hogy milyen egészségi állapotnál tartasz. És az allergia csak egy dolog . ennél sokkal többet ígér a módszer . Egyenlőre gyakorolgatok és ráérek még fél év múlva is eldönteni elmegyek e a tanfolyamra. szóval én nem tudom neked megerősíteni hogy igazak e az állítások. pl ez :https://www.youtube.com/watch?v=KodRi0hocC0

Előzmény: ghepard (8495)
ghepard Creative Commons License 2018.05.03 -1 0 8495

Na most így utólag megkérdezem. Meg tudnád ezt csinálni tanfolyam nélkül is? A légzésről már sok minden ismert, szerintem nem kell ahhoz semmi drága tanfolyam - csak akaraterő, hogy csinálni fogom és megtanulok több féle légzéstechnikát, köztük azt is, ami növeli a CO2-tőt. S ha az ember csak úgy (elméleti tudás nélkül) elkezd mindenféle légzésféléket (nagyon sok van) gyakorlogatni - akkor maga is eghamar rájön, hogy mi a jobb ekkor meg ekkor. 

Előzmény: staiger (8493)
staiger Creative Commons License 2018.04.13 0 0 8494

ja és nem vagyok beépített ügynök és nem is végeztem el a tanfolyamot csak  könyvet vettem a témáról.

staiger Creative Commons License 2018.04.13 0 0 8493

egy magánlevelezésem. -mindenki döntse el hisz e benne és kipróbálja e mert a tanfolyam nem olcsó. Ízelítőt azért lehet kapni pár ezer forintért is könyv formájában de ez nem helyettesíti a tanfolyamot.  kérdés :

Tisztelt Uram azt szeretném kérdezni hogy mi köze van a szénanátha- parlagfű allergia gyógyulásának a helyes légzéshez. Az egyik ugye légzés gyakorlat ami a VO2 szint növelését célozza meg míg a másik egy immun betegség melyet a helytelen immun válasz vált ki? Válaszát előre is köszönöm. Ezt már a facebook-on is feltettem úgy hogy ott már ne válaszolja meg ha itt teszi azt :).

Fáradozását előre is köszönöm

és a válasz : A hisztamin termelődés szoros összefüggésben van a szervezet széndioxid szintjével. A Buteyko módszerrel megemelt CO2 szint elnyomja a hisztamin termelődést, mert a hisztamin az L-Hisztidin dekarboxilációjával keletkezik. Ezért van az, hogy a Buteyko módszert helyesen alkalmazóknál mindenféle allergia megszűnik.

Kathyc Creative Commons License 2018.02.08 0 0 8492

Megnagyobbodhatott az orrkagyló szövete, attól záródik el az orr brutálisan, vagy pedig egy azonosítatlan allergia - nekem is az van, főleg zárt térben, fűtési időszakban, meleg, száraz levegőben - egy hete kaptam rá Aerius tablettát és Nasonex orrsprét. 3 nap után tünetmentes lettem. - Persze nem sztk rendelésen, ott semmit sem tudtak vele kezdeni!

 

Előzmény: Ágnes Dajka (8490)
z03 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 8491

Van az amikor már szteroid miatt van a gyulladás. Magától is elmúlhat, de inkább menj vissza az orvoshoz.

Előzmény: Ágnes Dajka (8490)
Ágnes Dajka Creative Commons License 2017.11.26 0 0 8490

Már nem vagyok terhes szeptemberben megszültem és utána derült ki hogy alergiás vagyok. Igen orvosnál voltam. És ö írta fell a gyogyszert. Sajnos nagyon sok szenvedtem terhességem alatt, de nekem nem folyt és nem folyik az orrom

Csak kö keményen eldugult ami szülés után el mult de valami vissza maradt. Az orr nyálkahártyám teljesen tönkre ment alig érzek szagokat és izeket. Csak ugye soha nem volt igen problémám és nem tudom hogy most akkor használjam -e még az orrszprét vagy ne és hogy fügöséget okoz-e ez a orrszpré. Mert most két napja abba hagytam és most nagyon nem jò az orrom olyan mintha egy hártyan vennék levegőt. Fáj a fejem és nagyon száraz az orrom belöl pedig használok orrkrémet. 

Előzmény: z03 (8489)
z03 Creative Commons License 2017.11.26 0 0 8489

Még mindig terhes vagy? Mert van akinek folyik az orra végig. Szülés után elmúlik.

Allergia teszten voltál? Másra nem vagy allergiás? Házipor pl.

Előzmény: Ágnes Dajka (8488)
Ágnes Dajka Creative Commons License 2017.11.26 0 0 8488

Sziasztok a a nyáron terhességem alatt kiderült hogy parlagfűre alergiás vagyok. Azota használom a Momentason sandoz orrsptay. Az orvosom azt mondta hogy akkor tegyem le ha már nem kell. Már egyszer megprobáltam úgy két hete de nem siketült most megint megprobálom már 2-napja hogy nem használom de most megint ugy érzem hogy be drran az orrom. Kérdésem ti medig használtatok? Ésetleg ez a elvonási tünetek? Vagy mi?Parlagfű már nincs tudtom szerint. Előre köszönöm a válaszokat 

 

Trilli01 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8487

Sziasztok, nem érdekel esetleg valakit egy Mometason Sandoz 50 orrspray?:) Egyszer sem volt használva, mert mikor elolvastam mit kell csinálni, elment a kedvem:) Valamin kiderült, hogy nem is allergiám van, így nekem teljesen felesleges.. 2019-ig jó.

z03 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 8486

Macskaszőr allergiám van, nem tud valaki valami bevált macskaszőr lekvár receptet?

A macska is szent állat volt Egyiptomban, úgy ahogy a parlagfű szent növény Amerikában.

Abban is segítsetek, mikor kell szedni a szőrt? Inkább reggel vagy amikor dorombol?

Előre is köszi.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!