A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Leirtuk, te is olvastad. Tulajdonkeppen aprosagok, hogy csopog meg vizkovesedik meg nehezen tisztithato meg konnyen torik, de nekem ezek megkeseritettek az eletem, ugy ereztem nekem kell kiszolgalni a kavegepet es nem forditva. A mostani gepem 3-4 havonta vizkotlenitem, ha nagyon dzsuvas a csepptalca vagy barmi akkor behajitom a mosogatogepbe es viszlat, csinalja a kavet es nem panaszkodik.
A Nemox Luxot is az Iberital menüpont alatt kell keresni. (És uez kapható egyes helyeken Aerolatte néven is, szóval soknevű szerkentyűről van szó.)
Az tény, h. a Challenge 600 RPM-es fordulatszáma előny a Lux 1200-asához képest -- minél alacsonyabb fordulatszám, annál kevésbé oxidálódik a KV. De az tudtommal még senkinek nincs itt, a neten sem találtam róla tapasztalatokat (a Luxról itt vannak: http://coffeegeek.com/reviews/grinders/iberital_grinder -- no meg fork és csgzs itteni hozzászólásaiban) és sokkal nagyobb fizikailag. Persze ha óriási konyhád van, akkor nem probléma, de egy átlag-méretűre már a presszógép is eléggé rátelepedik, nem hiányzik mellé, h. a daráló is méretes legyen.
Igen, de félek, hogy úgy járhatok, mint egy ízben korábban: megvettem egy darálót, majd kiderült, hogy képtelen eléggé finomra darálni. Olyan tapasztalatokra várnék, hogy valaki konkrétan egy típust használ profi kávéfőzőhöz, és azzal eléggé finomra tudja darálni a babkávét. Te próbáltad ezt a típust?
Holnap felhívom az Expolygont, mert a honlapjukon nem találom a Nemox Lux-ot. A zajosság egyáltalán nem zavar, csak két dolog fontos: tudjon olyan finomra darálni, ami szükséges, és ne legyen túl drága. Nem kell nagy treljesítmény, nagy kapacitás, stb. otthonra. Köszi a tippet! (Amúgy a daráltan csomagolt Illyt én szeretem, de egy frissen darált jó kávé az igazi, az biztos.)
A topik hivatalos darálója :) a Nemox Lux, viszonylag olcsó létére tökéletes minőséget ad, bár kicsit zajosan. Megrendelhető az Expolygon(.hu) cégtől. A másik nívós daráló, ami kapható, a Rancillio Rocky, de majdnem a duplája és annyival nem jobb a Luxnál -- tkp. egyáltalán nem jobb. De ahhoz is találhatsz linket a régi hsz.-ok között, ha érdekel. (Az adagolós változatnak állítőlag van vmi design-hibája, így ebből az adagoló nélkülit érdemes venni.)
Ha már ennyire minőségi géped van, vétek lenne előredarált kávéval etetni.
Igen, de milyet? Mert egyszer volt nekem egy Bosch darálóm, amely nagyon finoman őrölt kb. tíz éven át, majd egy szép napon jobblétre szenderült. Ekkor vásároltam egy újat, de az a legfinomabbra állítva se őrölt eléggé porózus kávét. Visszavittem a vétel másnapján. Azután jött egy olyan kávéfőző, mely maga őrölt, és most pedig nincs darálóm a Cimbali főzőhöz. Előbb-utóbb biztosan lesz, de addig is olyan helyekre vadászok, ahol jó finomra őrölt és ízletes olasz kávét lehet kapni.
Köszönöm a Cimbali linkeket ! Remek ez a fórum, azonnal jön a segítség! (De már meg is vettem idehaza az Andrettinél, egy előző link alapján, amit ezúton is köszönök: Cimbali Domus Classic, 123000 Ft bruttó akciós áron.) Az eladósorba került Saecomról talán egyszer majd írok egy novellát ide, amikoris minden elképzelhető és elképzelhetetlen kérdésről említést teszek, hogy az érdeklődőket és a nem igazán érdeklődőket is kielégítse. De talán aki venne profi presso gépet, az így is meg fog találni, s akkor minden kérdésére megpróbálok válaszolni. Az irányára talán reális, tekintve hazai árát, ami 210000 körül van abból a készletből, mely még 250 Ft-os Euroból lett feltöltve. Persze lehet újat venni ebay-en, nem kétséges. Az én gépem nem új, nem ebay, és nem 523 Euro. de tökéletes állapotban van 70000 irányáron. Mégegyszer köszönöm a hasznos linkeket, kellemes kávézást kívánva.
Még egy kérdésem lenne viszont: most, hogy nincs darálóm a géphez (a Saeco maga darált minden főzéshez), olyan előre darált kávékat keresek, melyek profi géphez valóak, tehát nagyon finomra vannak őrölve. Sajnos csak az Illyz és a Lavazzaát ismerem ilyennek - de hátha tudtok még ízletes és finomra őrölt kávé beszerzési helyeket. A Segafredo őrölt csomagjai nem elég finomra daráltak, sajnos. Az arabica izlésem szerint való, robusta lehetőleg ne legyen benne, vagy csak kevés. Tehát hol kapni finom minőségű és professzionálisan finomra őrölt kávét?
...és amit elfelejtettem odaírni: 06 70 3189799 számon vagyok elérhető. A gép full automata, és minden beállítható rajta programból. őrlés finomsága, őrölt kávé mennyisége, a víz mennyisége (3 gomb mindegyikére bármilyen vízmennyiség programozható), víz hőfoka, előfőzés időtartama, stb. A capuccino készítéséhez van egy második gőzkazán, melyből 5-10 mp-en belül bármikor jön a gőz, s melynek hőfoka nem befolyásolja a kávé vizének hőfokát, mert az az első kazánból jön. Külön programozható forróvíz mennyiség, mely viszont a gőzkazánból jön (pl. teához). A (használt) gép állapota kifogástalan. Pontos márkája: Saeco Magic Comfort + irányára 70000 Ft és a fotó: (Így végre együtt tettem fel a gép leírását, fotóját és a telefonszámomat :) )
Hú, ezt nagyon köszönöm! Már beszéltem is velük. És ezzel kapcsolatban minden fórumlakónak: ELADÓ (lesz hamarosan) egy tökéletes állapotban lévő SAECO Magic Comfort + két aknás (külön gőzakna) kávéfőzőgép, az új ár egyharmadáért. (70000 Ft)
Uraim, legmélyebb és hosszantartó tiszteletem övezné körül azt a kávéimádót, aki meg tudná jelölni Magyarország vagy Bécs azon pontját, ahol CIMBALLINO géphez lehet hozzájutni. (Jelenlegi gépem SAECO Magic Comfort + . Nem rossz, de hol vannak ezek a Cimbaloktól? Persze otthonra a kávéfőzők eme Mercedesét ellenjavallt beszerezni, de kisebb változata a Cimballino mindent pénzemet megérné.)
Nemjó, mert a tüzhely első lapja néha van használva. A mikro elött meg mindig kaja, miegymás.
Furás nem gond, mert ha épp akkor hidal le, mikor fúrott, kicserélem az otthoniban lévővel, azzal elmegy szervizelni, a csővel meg addig otthon elleszek valahogy alapon megoldva. ~ ; ) De nem fúrom inkább kiöntöm minden reggel. Amolyan rutin. Beérek, be a konyhába, főző bekapcsol, szűrő kipucol. Mikor megjött KVzós kollega, víz kivesz, kiönt, tiszta hideg vízzel feltölt, szűrő átfolyat, tálca kiönt, szűrő megtöm, KV lefőz. ~ : )))))
Hát, ez sajna macerás lenne, mert jelenleg a céges gép (huhh, szal ne kapjon senki szívrohamot, gyengék, és miegymások csukott szemmel olvassák) ~ ; ))
Szal a Céges gép egy villanytüzhelyen áll, a tüzhely és a mosogató között egy mosogatógép lakik, tetején egy mikro-val, mögötte egy elosztóval, ami táplálja a KVfőzőt és a kenyérpirongatót is (mivel a falon szereplő dugaljak száma kevesebb, mint a bele kívánkozó dugóké, igy egy elosztón át van tápolva ez a két messzire költözött gép). Namost itt vizet átvezetni én nem szeretnék, talán érthető okok miatt. A szépsége, hogy az egész egy sarokban van, valahogy igy:
Ott az az általános vélekedés, h. a Classic alatti Gaggiák mind azonosak belül, tehát lehet közülük tisztán a kinézet és ár alapján választani. (De ezt csak a fogyasztók mondják, nem tudom, a gyár megerősítené-e.) Ezen az alapon legjobb vétel az Espresso (amit viszont Magyaro.-n még sosem láttam).
Az biztosan nagy előnyük a Gaggiáknak a kategóriában, h. 58 mm-es a szűrő, így könnyű hozzá minőségi tampert találni.
Erre már láttam barkács-megoldást a neten -- a fickó megfúrta a Krups csepegtetőtálcáját és egy gumicsövet vezetett belőle a csapba. Soha többé nem kell foglalkoznia vele.
1. Mi ez a szelep dolog, nyilván lemaradtam valamiről?
2. Mondok érdekesebbet :)) Az irodai, egyébként tényleg jó, márkás és drága podos gépünknek olyan a csepptálcája, hogy az oldalfalának hátsó részén van egy lyuk, kb. egy centivel a rács szinje alatt. Mikor helyére kerül a tálca, ebbe a lyukba csúszik be egy fémcső, ami engedi bele a vizet-gőzt működés közben. Elképzelhető mi van, ha időben nem öntjük ki, márpedig vízszintjelző nincs :)
Nem tudom, eddig nem sokat éltem meg ugyan a Krups-sal, de 1 hülye dolgot vélek felfedezni, vagyis kettőt. 1. A kritikus talpszelep a tartályon. (ha jólcsalódom ez volt a hiba oka a fórumos esetben is) 2. Mikor kezd látható lenni a nyelv a csepegtetőtálcában (még nem jött fel a lyukon, de már látható magasságba emelkedik), addigra rég késő kiszedni s kiönteni, mivel ahogy huzza ki az ember a tálcát, a "kikattanásnál" kilöttyen a tálcából már az összegyült folyadék. ~ : (