Igazi magyar buheratúra. Magam is próbálkoztam ezzel. Ha jól látom szivattyú fenékszelep szűrő. 3/4 collos. Magát a szelepet nem is kellett volna megvenni. Én még egy sárgaréz kupakot is vettem a fűtés szerelés boltban, aminek kifúrtam a közepét, és ott fogattam akkus csavarhúzóba.
Egy gond van vele, hogy az a terelőlapát hiányzik, ami a mosófolyadékot tulajdonképpen átszivattyúzza a kosáron.
Tehát azt javaslom, hogy olyan fedőt csináljál, ami meg van réselve ferdén, mint egy propeller. Az felül beszívja a folyadékot, és alul kimegy a szitán.
Az utolsó képeken pedig: fogtam egy konyhai habverőt, annak egyik végét lefürészeltem, a csonkra egy megfelelően szoros tiplivel (asszem ez a neve) összekapcsoltam az előzőleg ecsetelt szűrős, kupakos, nyúlványos akármivel oszt megvan a cucc. Egy bajom van csupán (ámbár így is mérföldekkel hatásosabb az óratisztítás), még pediglen az, hogy a fordulatszám kissé sok, jó lenne, ha kb. a kétharmadára-felére tudnám csökkenteni. Még dolgozom rajta. A kis asztali fúrómmal is próbálkoztam de az is túl gyors.
A fémdarab helyére applikáltam egy helyes kis műanyag fedőt (valami faragasztós dobozról szereltem), úgy hogy kilyukasztottam a közepét (ez addig is jó amíg apám esztergál egy tisztességes fedőt nekem tán alumíniumból normális menettel), ezt most kissé rá kell erőszakolni, más a menet.
Sajnos en is jartam ugy hogy a kepet egyaltalan nemtudtam feltolteni , Keresokent a Mozillat hasznalok es nemmukodott e kep feltoltese padig meret 500kb alatt volt. Atvaltottam az Internet explorerre es ott mar engedte a kep feltoltest Maig is ha kepet akarok feltolteni az csak az explorerrel megyen. Lehet hogy nalad is valami ily problema van Udv Joco65
egyébként: új kép, tallózás (ekkor megkeresed a saját géped könyvtárában) utána megnyomod a feltölt gombot, ekkor elég hosszan bíbelődik, majd megjelenik a kép lent kicsiben és ekkor jön a varázslat még meg kell nyomni a beszúr gombot.
Más
Még mindig nem sikerült az eszetergát teljesen beüzemelnem. Van már varrógépmotorom, annak a felfogatásval vesződöm. De majd csak meglesz.
Viszont helyre tettem egy fali és felesütős asztali órát. Számomra újdonságként, igen szellemes ingahossz állító finomszerkezet van a számlap felől.
Napok óta próbálkozom beszúrni néhány képet, még nem jön össze. A lényeg az, hogy (valahogy majd beszúrom én) sikerült eszkábálni óramosót. Szűrős szivattyú alkatrész az alapja az egésznek, annak a szűrője jó. Ezt valahogy rácsatlakoztam konyhai robotgép forgó karjára (levágtam a habkeverő alsó részét). Azóta ki is próbáltam, hát ég és föld a különbség.
Mellesleg hazaköltöztem végleg Moldvába, ha valaki Klézse környékén járna, szívesen várom. 982-es szám.
A sorszám teljesen elkerülte a figyelmemet. A számlap rögzítése viszont tényleg jellegzetes, az én kis szerkezetem is így rögzült. A számlap jó állapotú? Mert akkor ez egy igen jó vétel volt. Bár nekem változatlanul a DuBois tetszik jobban. :-)))
Van sorszam, (irtam is) hiszen ez alapjan mondom hogy 1850 elotti. Ezt a beutest meg nem lattam hamisitani, csak a teljes kiirasost. Ez csak meg biztosabba teszi a dolgot hiszen minek hamisitani egy csak kevesek altal ismert jelzest. A minoseggel kapcsolatban igazad lehet, de ne felejsuk el hogy ez egy "oragyari" termek es itt legalabb vegigkoveztek. Elkepzelheto hogy az elso idoszak tultermelesebol adtak tovabb szerkezeteket mas gyartoknak is, talan ezert az egyszeru jeloles.
A masik erdekes dolog a szamlap rogzitese. A lab egy menetes rez cso amit csavarral rogzitettek.
Teljesen homogén módon fedő, jó minőségű aranyozás esetén sehogy. Roncsolás nélkül lehet próbálkozni fajsúlyméréssel, de a gyakorlatban keresni kell egy nem látható pontot, meg kell reszelni, és savpróbát végezni.
Néztem, de több okból nem vagyok meggyőzve: - Látni a szerkezeten még egy hallmarkot a másik híd közében
- Nagyon úgy néz ki az a V&C beütés, mint ha nem is túl jó beütőszerszámokkal és kézzel csapkodták volna bele utólag, nem egy sorban vannak a jelölések, a "V" félrement kicsit. És túl sok utólag "Vacheronosított-Patekosított" szerkezetet láttam már ahhoz, hogy ilyenkor ne fogjon el a gyanakvás. És a jellemző azért a teljes, kiírt "Vacheron-Constantin" jelölés volt.
- A részletek is teljesen átlagosan kidolgozottnak tűnnek, az enyémen szépen elcsiszolt élek, finoman élletört-polírozott kőtartó stb.. van, ez meg ránézésre olyan, mint az összes többi efféle.
- Nincs sorozatszám, márpedig azt következetesen alkalmazták, és egészen az 1800-as évek legelejéig konzisztensen vissza is lehet követni a szerkezeteket ennek alapján (az én kis werkem ez alapján például az 1860-as évekből való volt, ha jól emlékszem).
Persze így is lehet, hogy mégis rendben van, nem merek határozottan állást foglalni, de gyanakszom. A DuBois viszont kétely nélkül tetszik. :-)))
Latom nem nagyon meritek elhinni hogy egy Vacheron szerkezetrol van szo. :-) A "V&C" jelolest mar lattam korai szerkezeteken, es a szamlap alatt meg is talaltam a sorszamot, ami alapjan 1845-50 kozotti a gyartasi ev. A Vacheron epitette meg az elso gepesitett oragyarat 1840-ben, ami ezen fazonu szerkezeteket hosszu evtizedeken keresztul gyartotta.
(A szamlap alatti resz szinte azonos az APT fele kicsi Vacheronnal ami vagy 30 evvel kesobb keszult, es gondolom a merete miatt kevesebb kovel szereltek.)
Mar regen vettem ennyire retkes szerkezetet, lesz mit pucolni rajta. :-)
Ha van kellően stabil satud, teljesen megfelelő. A kónuszos patronok pedig bármilyen gyűrűs, belülről megmunkálandó tárgyhoz jók. Kisebb rámákhoz, fogaskerekekhez. Én ilyenekben alakítom ki a fogaskerekek tengely-nyílását - máshogy nem is lehetne.
A régi katalógusokban mindig satuban van ábrázolva az eszterga, szerintem úgy is tökéletesen lehet használni. Akkor macerás, ha nincs másik satud (leszerel-felszerel) vagy olyan sokat esztergálsz hogy jobb ha rögvest kéznél van. Mellékesen a motort is fel kell szerelned valahova. Jó megoldás esetleg egy asztallap darabra (pozdorja) a mototort-esztergát-ékszíjastól rözíteni s azt levenni feltenni ha szükség van rá.
Végy egy zsebóra fogaskereket, az öt tárcsa közül biztosan találsz körívet amibe passzol. Az esztergába fogva tökéletes szorítást tudsz csinálni: esztergáláshoz, fúrráshoz. Próbáld ki!