csak olvasgatni szoktam, amiket írtok, nem vagyok kiállító, csak ringtitkárként szoktam dolgozni a kiállításokon.
Ehhez a hozzászóláshoz nekem is lenne hozzáfüznivalóm.
Derby-kiállítás: szetter körben dolgoztam, bírálat folyt.. egyszer csak besétál a körbe egy pulis!!!! (hogy hogy került oda, az rejtély), majd amikor rászóltam, hogy talán fáradjon ki, mert itt SZETTER bírálat folyik, elindultak kifelé, persze a puli úgy döntött, hogy a kör közepére xarik.. A gazdája rángatta kifelé, így persze, az egész kört végigpotyogtatta a kutya.. "Természetesen" esze ágában sem volt felszedni a termékeket, így mi szedtük fel, hogy a körben lévő kutyák ne gyalogoljanak végig benne a gazdáikkal együtt:(((
Meg az tetszik, hogy kitalálták a csarnokokba ezeket a fa ládákat, ahova szórnak egy kis homokot. Néhány kutya tényleg azt használja wc-nek, ezekután a többi is rájár, viszont 1 órával a kiállítás kezdete után megtelnek. Üríteni persze elfelejtik...
Biztosan igazatok van. A méretben és arányokban lehet, hogy tévedek, de ami tény, állandóan belelépek. A kiállításokon, ahol nem hétköznapi akárkik, hanem magukra rettenetesen adó kutyások vannak.
Én egy ilyen csomag otthagyásáért kizárnám.
Szerintem ez nem igaz, hogy a nagy részének hasmenése van. Én pl. ritkán látok, viszont azok tényleg nagyok. Tehát nem sok kutya, hanem kevés nagy, és az többnek néz ki, mint a sok kicsi:))))
Nem hiszem, hogy engem kérdezel, szerintem csak véletlenül jelöltél meg engem.
De a véleményem a következő:
Én sem szoktam órákkal elötte a kiállításon megjelenni. Szerintem felesleges is. Egy rendszeresen sétáltatott, emberekhez, kutyákhoz szokott kutyának nem jelenthet gondot egy új fűfelület. A ring általában egy körbekerített fűves tér.
Azért valamivel elötte jó ott lenni, mert ha késésben van az ember akkor ideges, a kutya is ideges. Azért is elöbb kell érkezni, hogy a kutya tudjon elötte sétálni és szükségleteit elvégezhesse. Ez a legfontosabb.
Ha megfigyelted, a kutyakiállításra menő kutyák nagy részének hasmenése van, végigfossák a bejárathoz vezető utat. Idegesek, nem szokták meg a többi kutya jelenlétét. Ehhez nem a kiállításon kell hozzászoktatni, hanem már elötte.
A ringben meg nem kell sétáltatni, ott felvezetni kell! Mert ha véletlenül bepiszkít, akkor a többi kiállító nem tudja, miért veri a kutyájának az orra a földet? Hiába van kitakarítva, a szag marad.
Hogy micsoda összevisszaság van ezeknek a rendezvényeknek a díjszabásában. Mi kettőezer Ft- ot fizettünk be a Derby baby osztályára, azért mert ugyanarra a Derby kiállításra háromféle árat találtunk (kutyaújság színes rész: 4000 a nagy hirdetésben, később 3000 és mellékletben külön a Derby baby osztálya: 2000) és ez volt a legolcsóbb :-). Megkaptuk simán az értesítést: befizetés rendben.
Derby: ugyanúgy babybe nevezett kutya egyesületnél befizetve 3000 Ft- ba került, merthogy fedett helyen lesz, örüljenek, hogy tető lesz a fejük felett ...
Igen figyelemre méltó'
Első rátekintésre túlságosan szerteágazó, hogy átlássam és bármi konkrétat mondjak, de egy kérdésem volna: az egyes cikkekhez nem lehet hozáászólni?
Azért is vagyok büszke erre az eredményre, mert alig volt időm gyakorolni velük az egyetem mellett (heti 2 napot vagyok itthon), és mégis kultúráltan viselkedtek, nem bohóckodtak (sokat:)) a ringben, és mert nagyon szépek és a bírók megdícsérték őket külön is, sőt, a saját tenyésztésű huskynkhoz külön gratulált a bíró!:-)
én csak jóindulatú tanácsot próbáltam adni. elnézést kérek.
a kutya- és macskatenyésztés, valamint kiállításosdi pedig egyáltalán nem kötelező, úgy tudom. nekünk ugyan nincsenek ilyen "gátló problémáink", van viszont más: tizenvalahány cica és két kutya felügyeletének bizotsítása arra a hétvégére, mikor kiállításra megyünk (péntek reggeltől mondjuk hétfő délig), mert a macsekkiálíltások kétnaposak. Kevesebbre nincs is értelme menni, mert mire megérkezem például Milánóba, már fordulhatok is vissza.
Szóval nekünk másféle gátlótényezőink vannak, de ha valaki valamit nagyon akar, akkor azt meg tudja oldani, vagy mérlegel, adott szituációban mi a fontosabb. Nem hiszem el, hogy minden kiállításba bezavarna egy nagymosás:)))
Igazad van szuszmók, erre már én is gondoltam.
De abból, amit írsz elég valószinű, hogy a vasárnapi kiállításra való szombat esti felkészülés mellett nem kell még három gyerekről gondoskodni, amiből kettő kollégista, akiknek mosni is kell, stb...
Bocsi, hogy belekibicelek, bár nem vagyok kutya-, csak macskakiálíltó, de hasznos tippként a következőt tudnám javasolni, mi is ennek megfelelően járunk el a cicákkal (lett légyen az nagyon messze Magyarországon vagy éppen holland vagy éppen svájci vagy osztrák kiállítás) :
- soha nem érkezünk a kiállítás napján reggel, mert az valóban megviseli a cicákat, de gondolom, a kutyákat is, főleg, ha többszáz km-ről érkezik az ember
- nem beszélve arról, hogy az úton bármi történhet (pld. a gondosan felkészített fehér Maine coon hány egyet az úton,amiről senki sem tehet ugyan, de ha így viszem be a bírálatra, akkor annyi) de ez gondolom, kutyákkal is előfordulhat, ez ellen senki sincs védve
- célszerű kicsit többet rászánni időben és anyagilag is és előző nap érkezni, a szállodában (motel, magánszállás, stb.) még helyre lehet hozni, ami az úton esetleg elromlott (cica, kutya toalettje) és lesz elég idő a pihenésre is, nem beszélve arról, hogy másnap nyugodtan ott lehet lenni a kiállításon, előtte meg rá lehet készülni a ringben és gyakorolni kicsit.
Mégegyszer elnézést, hogy beleszóltam a dolgoba macskásként, de gyakorlott kiállítóként.
Egy vallomással tartozom! Kövezzetek meg, nem is érdemlek mást, de mi soha nem tudunk a bírálat előtt a körbe bemenni, a kutyát aklimatizáltatni. Ugyanis általában 200 km-ről érkezünk, pár óra alvás után, ha a végén vagyunk jó, mert legalább lehiggadunk, ha az elején (ez kétszer ha előfordult), akkor csak bezuhanunk a körbe.
Ilyen esetekre is van jótanács?
Ha azt mondom, hogy a gyilkosok ócska emberek, nem áll neki az védekezni, aki nem gyilkos. Én nem vonom kétségbe senki győzelmét, senki képességét.
Írhattad volna azt, hogy sajnos a kutyások egy része nem teszi meg a kutyájával azt amit felvezetés elött illene. Kulönben, mint a 670-ben írtam, együtt fogunk kezelésre járni. Lehet, mivel ketten vagyunk, kedvezményt kapunk.
Ha 20-30 kutya van az adott fajtágan, azáltalad irtak, nem müködhetnek
Hogy nem kell egy lépést se tennie, hogy be lehet kakilni, működik. (a spánielek igen nagy számban szoktak lenni CACIB-on és Klub-on is) A hiányos fogazatú münsterlandi esetében esetleg ha többen vannak, akkor az nyer, akinek több foga van. Egyedül se kell nyernie hibás kutyának!