A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A hazai Molinari-honlapon lévő "Rendelés" menüpontban is megteheted - a végére írd oda a KVfórumos nick nevedet -, s megkapod postán, illetve (lásd 4568.hsz.) én is hozok szívesen, nálam is leadhatod a kívánságlistát.
Persze ez benne van a pakliban, ami elromolhat az el is romlik.
Erre találták ki a garanciát.
Csak a macera ami vele jár: ma oda autóztam (1,5óra) majd, ha megyek érte, szintén annyi. Ja és nem tudok KV-t főzni, normálisat. Ma reggel már leporoltam a kotyogót. Meg picit a frász, hogy nem lesz-e más baja.
Az jó előjel, hogy a szervízben egy ilyen készülék sem volt (pedig sorakozott pár a polcokon) ezért kellett a raktárból hozni egy másik kart.
...kapcsoló 2 x balra (gőzöl), amíg levegőmentes, tiszta víz nem jön...
Itt már bukott a projekt, mert csak gőz fog ottan jönni, víz sosem. Illetve ha nem várja meg az ember a gőzig felfűtést, tehát egyből kettőt teker, akkor előbb köpköd egy kis vizet, de elég hamar gőzzé alakul. Erre persze tekinthetünk hátrányként, mert nuku forróvízadagolás...
Viszont themoblock-os gépeknél többször láttam már a "self-priming pump" kifejezést, na valószínűleg ez az lesz.
Kávékra térvén: vettem Danesi podot, mivel presszós őröltet még a forgalmazónál sem kaptam. Elég jól leírta H_G, az Illyvel rokon, sima, harmonikus íz, nekem bejött.
Ez mellett egy doboz 250g-os őrölt Lavazza inBlu-t is bespájzoltam a Trewex-től. Már alig várom, hogy felbonthassam, remélem, tényleg ez a top kávéjuk, és kellemesen csalódom végre a márkában :)
Hja, mindezek mellett én reggel bekapcsolom, melegedik 7:00-7:10 közöttől 7:30-7:35ig, aztán megtömöm, lefőzöm.
Hétvégén csináltam kiscsészébe Excelsior Blue-ból két espressot, s még én megittam azonnal, kedvesem jó fél, háromnegyed órával később. Crema még akkor is volt a KVn, bár már kisebb, s száradófélben, de még crema volt. ~ : )
A Krups leírásában sem, és sehol nem találtam légtelenítési leírást. Annyit írnak, hogy ne járassam üres víztartállyal, amugy pedig bekapcsolás, bemelegedés után a még üres szűrőt mossam át, mintha KV-t főznék (valszin itt légtelenedik a pumpa, illetve mossa ki a rendszerből a régi vizet+ melegíti üzemmelegre a szűrőt és a kart), aztán kar le, szűrő megpakol, vissza, s KV lefőz.
Mindezek alapján, az én logikám szerint: kapcsold be a készüléket; miután felfűtött, kapcsoló 2 x balra (gőzöl), amíg levegőmentes, tiszta víz nem jön, utána 3 x jobbra (kávét főz), amíg tiszta víz nem jön - és kész.
"Persze" nem egységesek, pl. a Lavazzának vannak másfajta podjai és a Philips/Douwe Egberts rendszere sem kompatibilis -- de a legtöbb kapható pod ESE pod, az való a Gaggiákhoz elméletileg. De (ahogy nemrég írta Káposzta) ez nem túl szerencsés kompromisszum, nem annyira megjósolhatóan jó az eredmény vele, mint a Nespressóval és pláne nem lesz annyira finom, mint amit frissen őrölt KVból tud előállítani egy Gaggia, mármint akinél jól működik...
A darálód elég jó? Mert attól annyira függ a végeredmény, még azt a túlzó mondást is gyakran lehet olvasni, miszerint "a presszógép csak egy kiegészítő a darálóhoz".
A Krups-on (xp4020-as típus) nincs gőzmennyiség szabályozó gomb. A főkapcsoló benyomásával felfűtődik a készülék kávéfőzési hőfokra. Ha jobbra fordítom a kapcsolót a középső nyugalmi állásból, akkor kávét készít. Ha meg balra egyet, akkor felfűt gőzölésre. Ha meg még továb fordítom, vagyis középső nyugalmi állásból kettőt balra, akkor meg gőzöl. Ezért értetlenkedtem...
Vissza tudom nézni a korábbi hozzászólásokat. Sőt még a keresőt is tudom használni.
Ennek ellenére a múltkor közölt CUISINART kávédarálóról nem tudtam meg, lehet-e vele presszógépekhez való minőséget darálni? Nem-e olyan, mint a Krups daráló?
Vegignezegettem az utolso 500 hozzaszolast es olyan segitokesz tarsasagnak tuntok, hogy az elozo Nespresso-s kerdesem melle tennek ide meg egy Gaggia-val kapcsolatosat is. Merthogy 1 eves hasznalat alatt talan 2x sikerult vele tenyleg jo kavet foznunk, talan ezert is kerult melle es Nespresso keszulek, az ugye hulye-biztos.
Szoval a Gaggia elott volt egy kis Saeco Grand Crema, sok evig szolgalt, eleg egyenletes minosegu kavet tudtunk vele fozni, soha sem volt kimagaslo, de azert rendben volt. Tultomes eseten, mivel nincs akkora nyomasa, a viz egyszeruen nem folyt ki, igy tudtam, hogy baj van es fellazitottam a kavet. No ezt kovette egy Gaggia Classic - mondvan nagyon szep, nagyobb a nyomasa, biztosan nagyon jo. Csakhogy mint emlitettem, nem birok vele jo kavet fozni. Ket hatareset van: vagy nem eleg finomra daralt a kave es/vagy nincs elegge megtomve, ekkor sugarban okadja magabol a kavet, aminek a vegeredmenye vizes, dohos mellekezu ihatatlan kave izu viz. Vagy tul finomra daralt es/vagy tultomott a kave, ennek az eredmenye pedig egy tul suru, rendkivul olajos, keseru es ihatatlan kave. Neha sikerul a ketto kozott eltalalni, de akkor sem igazan finom, mindig van valami mellekiz. Gondolom a nagyobb nyomas az oka elsosorban, hogy nagyobb korultekintest igenyel ezzel a kave fozes, mint a Saecoval es nyilvan, ha tudnam a helyes aranyokat a vegeredmeny is jobb lenne. Kb 1 eve eleg sokat kiserleteztem, de nem sikerult megtalalnom az arany kozeputat. Aztan jott a Nespresso gep es azota a Gaggia pihen. Most, hogy kifogytunk a Nespressobol ismet uzembe allitottam a Gaggia-t. Attisztitottam a hozza kapott tisztito soval, de meg kellett allapitanom, hogy meg most sem megy. Van valakinek tuti tipje, otlete....? Vegigneztem a forumot, illetve a belinkelt Gaggia forumot is, de nem sokat segitett.
Meg egy kerdes: van a Gaggiahoz egy kisebb szuro. Ha ezt hasznalom tehetek bele keszen vasarolt POD-ot? Hogy mukodik ez a POD dolog? Egysegesek a merek? Barmelyiket megveszem, beleteszem a szurobe es mar fozhetek is? Vagy naiv vagyok?
Ha tehetem - havonta 1-2 alkalommal - én is szívesen hozok (mint a Javát), de működik a postai úton való kézbesítés, illetve az Általad eddig használt megoldás is.
Közben rájöttem, a gumicsöves a Saeco Via Veneto volt, a Metróban nézegettem mikor akciózták.
az ébredező, s az utóbbi időben egyre növekvő népszerűségre való tekintettel a KVfórumos ínyenceknek 20 percent engedmény vagyon a Molinari kávék áraiból...:-)
A klasszikussá vált kérdéssel: "És ezt így hogy?" :)))
Nálad kell érvényesíteni, vagy kapunk klubtagságit, vagy lesz egy titkos jelszó, vagy...
...vagy kérdezzük inkább újdonsült topiktársunkat, 5star-t :)
Mindenesetre köszönettel vesszük a kitüntető figyelmet :) Ha jól számolom, akkor a mono podok ára 100 HUF/db-ra mérséklődne, ami nagyon tetszene, tekintettel a 25 db/doboz vs. 18 db/dobozos dohogásomra... És arra, hogy ezeket és az Oro-t (én legalábbis) továbbra is szeretném rendszeresen vásárolni, mert elégedett vagyok velük.
A honlapon már láttam is, hogy ki lettek cserélve a fényképek a Java és Kenya podoknál.
Sziasztok, lehet mar valahol postai uton rendelni Nespresso kapszulakat? A Bpi uzlet meg mindig nem foglalkozik ezzel? Rendeljek Svajcbol es fizessem a vamot stb ha nem akarok a kupszulak miatt Bp-re utazni?
Egy friss info, talán érdekli a T. Társaságot:-))) :
az ébredező, s az utóbbi időben egyre növekvő népszerűségre való tekintettel a KVfórumos ínyenceknek 20 percent engedmény vagyon a Molinari kávék áraiból...:-)
Több pörkölő cégnél jártam és sikerült betekintést nyernem a különböző munkafolyamatokba ill. technológiákba. Hosszas próbálkozások után döntöttem jelenlegi kedvenc márkám mellett, többek között azért, mert a keverékek minősége és aránya mindig egyforma. Más cégek termékeinél sokszor tapasztaltam, hogy "valahogy most más az íze" jelenséget és ennek sajnos sokszor meg van az oka.