A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tudnatok esteleg konkret markat es tipust ajanlani daralobol? Olyant ami a minimum szintet mar meguti, es bevallt tipus?
Pod-szuro: hogy nez ki egy ilyen pontosan? Neztem a Gaggia oldalon, hatha talalok kiegeszitok kozott ilyesmit, de nem volt. Viszont a Gaggiahoz van 3 db szuro, egy 2 szemelyes, egy 1 szemelyes es egy egesz kicsi. Nekem ugy tunt ez az utobbi lehet a pod szuro. Mert masra sztem nem jo - vagy?
tegnap jőtt rendelés, de valami zagyva szöveggel. Sajnos ez néha előfordul, hogy szórakoznak és marhaságokat írnak bele a rendelésbe (de mielőtt még félreérhető lenne a dolog, nem gondolom, hogy a te rendelésed is ez volt). Ezért kérem, hogy küld el ismét az e-mailes variácioban is.
En mar tegnap leadtam a rendelest a webes feluleten. Csak biztos akarok lenni benne: odaer igy is a rendeles ugye, nem kell ujbol leadnom emailban? A kedvezmenyt meg majd legkozelebb :-)
Na, le is adtam a Molinarinal egy csomagra a rendelest. Majd beszamolok.
Nespressobol ma sikerult feltankolni, ugyhogy este mar rendes kavet ihattam. Csak mindig zuros, hogy valakinek aki epp Bp-en jar plusz egy ora (minimum), hogy elmenjen kaveert.
A 2x7 grammos tipp eleg jo kozeitesnek tunik, egesz normalisan folyik a kave ennyi orlemennyel. Illetve valamlyik angol forumon irta valaki, hogy o nem tomoriti, a szuro tetejetol pedig kb 2 mm-ert hagy. Ha igy rakja fel a talpat, az orlemenyt a gep egesz jol tomoriti. Ez is mukodokepesnek tunik. Szoval vmi azert lesz.
Bar a Nespresso tema gondolom benneteket annyira nem hoz lazba, megosztom veletek a 'nyomzas' eredmenyet. Jelen pillanatban barmely orszagban legy is, csak a Nespresso Club uzletekben tudsz kapszulat venni, ha rendelsz azt Svajcbol kuldik mindenhova. Jovo ev elejere igerik, hogy lesz lehetoseg rendelesre a lokal Nespresso Club uzletekbol is.
Azert csak kipobalnank a Gaggia-t egy ilyen pod kaveval, lassuk mi sul ki belole. Egesz konkretan: ha a Molinari oldalrol rendelek egy csomag Oro kavepatront (ez ugye pod?) akkor az hasznalhato lesz a Gaggiaban?
Daralonk ket fele van egy remekbeszabott Hauser tipusu, errol tobbet nem is mondanek, es egy Braun, ahol szabalyozhato a daralas finomsaga, de ugy gyanitom, ez is a kuka kategoria. Meg majd utanaolvasok itt a forumon mit mondtatok eddig a daralokrol.
A 7g kave az annyi amennyi az automatakhoz adott standard kanalba belefer? Sajnos nincs rajuk irva semmi es nincs alkalmas eszkozom se, hogy lemerjem mennyi az az annyi.
A Saeco hasznalatban van jelenleg is, ezt hasznaljuk mi, a Gaggia es Nespresso a szuloknel van. Kizartnak tartom, hogy valaha megtanulnank a Gaggiaval igazan jo kavet csinalni, nem lesz turelmuk hozza, hogy mindezt vegigjatszak, ugyhogy mindenkepp erdekes lesz a pod-os megoldas.
A hazai Molinari-honlapon lévő "Rendelés" menüpontban is megteheted - a végére írd oda a KVfórumos nick nevedet -, s megkapod postán, illetve (lásd 4568.hsz.) én is hozok szívesen, nálam is leadhatod a kívánságlistát.
Persze ez benne van a pakliban, ami elromolhat az el is romlik.
Erre találták ki a garanciát.
Csak a macera ami vele jár: ma oda autóztam (1,5óra) majd, ha megyek érte, szintén annyi. Ja és nem tudok KV-t főzni, normálisat. Ma reggel már leporoltam a kotyogót. Meg picit a frász, hogy nem lesz-e más baja.
Az jó előjel, hogy a szervízben egy ilyen készülék sem volt (pedig sorakozott pár a polcokon) ezért kellett a raktárból hozni egy másik kart.
...kapcsoló 2 x balra (gőzöl), amíg levegőmentes, tiszta víz nem jön...
Itt már bukott a projekt, mert csak gőz fog ottan jönni, víz sosem. Illetve ha nem várja meg az ember a gőzig felfűtést, tehát egyből kettőt teker, akkor előbb köpköd egy kis vizet, de elég hamar gőzzé alakul. Erre persze tekinthetünk hátrányként, mert nuku forróvízadagolás...
Viszont themoblock-os gépeknél többször láttam már a "self-priming pump" kifejezést, na valószínűleg ez az lesz.
Kávékra térvén: vettem Danesi podot, mivel presszós őröltet még a forgalmazónál sem kaptam. Elég jól leírta H_G, az Illyvel rokon, sima, harmonikus íz, nekem bejött.
Ez mellett egy doboz 250g-os őrölt Lavazza inBlu-t is bespájzoltam a Trewex-től. Már alig várom, hogy felbonthassam, remélem, tényleg ez a top kávéjuk, és kellemesen csalódom végre a márkában :)
Hja, mindezek mellett én reggel bekapcsolom, melegedik 7:00-7:10 közöttől 7:30-7:35ig, aztán megtömöm, lefőzöm.
Hétvégén csináltam kiscsészébe Excelsior Blue-ból két espressot, s még én megittam azonnal, kedvesem jó fél, háromnegyed órával később. Crema még akkor is volt a KVn, bár már kisebb, s száradófélben, de még crema volt. ~ : )
A Krups leírásában sem, és sehol nem találtam légtelenítési leírást. Annyit írnak, hogy ne járassam üres víztartállyal, amugy pedig bekapcsolás, bemelegedés után a még üres szűrőt mossam át, mintha KV-t főznék (valszin itt légtelenedik a pumpa, illetve mossa ki a rendszerből a régi vizet+ melegíti üzemmelegre a szűrőt és a kart), aztán kar le, szűrő megpakol, vissza, s KV lefőz.