Öregszem, és nem csak a látásom romlik, hanem a fantáziám is. Utaztam Veled elég sokat. Így már elég árulkodó a név.
Irigylem a fóliádat, és a szépen gondozott lugasokat.
Nálam a telek keletre néz. A Gellérthegy hátsó részére. Ha megállsz a felső sarkán, akkor előre, és jobbra erősen lejt. Az építkezésnél kikerült 350-400 köbméter agyagos földdel a lejtést mérsékeltük, de mégis jelentős maradt. Az elmúlt 20 évben, több részletben kb. 20 cm marhatrágyás kerti föld került a konyhakerti részre. Meg persze a komposzt.
A paradicsomok 66 cm-es tőtávra vannak. Ez felel meg a csepegtető cső osztásának (33cm). A palántákat magam nevelem a lakásban. Mivel a hőmérséklet, és fény viszonyok nem ideálisak, elég felnyurgulnak. 2 lombleveles korában pikírozom. Mélyre ültetem, hogy fejlődjenek járulékos gyökerek.
Ha nem esik az eső, minden nap kapnak 1-1 órányi vizet.
Induláskor 2-2 paradicsom közzé hagyma, fokhagyma, zeller, bazsalikom kerül. Most kipróbáltam a nicandrát. Prevenciós céllal nem permetezek. Idén egyszer kaptak kombináltat.
Miért nem lehet a szöveget utólag javítani? Néha elírja az ember, a fene se olvassa vissza ami eccer már kijött. :))))))))
De az átfogalmazás utáni központozási hibákat és egyéb felesleges, bent marad karaktereket jó lenne kiszedni, mert néha értelmetlenné teszik a mondatot. Uff!! öööö... OFF.... nem is: On
Vagy inkább kikapcs, mert kezd elmérgedni a dolog.. Konfliktus kereső.... cöccöööcööö...
Na, téptem innen, mert dolgom van. Paradicsom magfogás - hogy on-lány is legyek.
Ezeks szerint vagy ki sem kapcsolt, vagy időnként titkon belém hallgat, mint a Szabad Európa Rádióba anno, domini, mert mégiscsak érdekesnek talál, vagy kiváncsi, netán hiányzik neki a replikám, mert anélkül unalmas lenne az élete. Azt már nem is merem feltételezni, hogy egy újabb csetepaté, hacacáré kiprovokálásának vezérli, hogy panaszra mehessen ellenem, míg végül ki nem rúgat.
Hja, az emberi lélek.
Na, itt abba is hagyom, mert újabb csodadoki és diagnózis lesz: összeesküvés-elméleteket gyártó! Is.
:D
B743, a többit értem. Részemről nincs harag, vagy ilyesmi. A válaszom sem annak a jegyében íródott, csak én már vén banyek vagyok a 49 évemmel és elég piros parit ettem. Unom. Nem csak a banánt.
Mi az? Bekapcsoltál? Mi vagyok én? Rádió? Egyszer bekapcsolsz, majd kikapcsolsz, megbeszélitek itt e topikban, hogy ezután kikapcsoltok engem, ezt közzé is teszed, előtte elmész a modi topikba feljejenteni olyanért, ami nem is igaz (törölték is, a másik jelentőével együtt onnan) és én vagyok a konfliktus kereső... Érdekes...
Az idézeteket meg hagyd meg az arra való topikba, vagy tegyél hozzá csicsás képet és osztd meg a facebookon. Sok like-ot kapsz rá..
Mi sem magában esszük, hanem valami rendes kaja mellé, pl. kenyérre szelve centis karikákat. :D Magában csak édesanyám eszi, akinek minden bántja a gyomrát a zöldségen és húson kívül.
Persze ízlés dolga, de minden ízvilágú paradicsomnak megvan a helye a gasztronómiában.
Leginkább a friss fogyasztásra kerülők osztják meg az embereket. Kinek a savas, kinek az édes, kinek a kemény, kinek a puha.
Szósznak ettől függetlenül legjobbak az erre évszázadok óta bevált fajták, fokhagymás ecetes salátába is más való, mint ahogy tésztasalátába, vagy bruschettára, vagy ivólének, aszalni, stb..
Pár éve készítettem külön-külön piros, narancssárga, sárga, zöld és fekete paradicsomból ivólevet. Mindegyik teljesen más ízvilág.
Utóbbi időben kipróbáltam 30-40 fajtát, de nekem is megvannak azok amik maradtak és azok, amik mentek.
Nógrád ezen résszén, hol lakom nagyon furcsa a paradicsomot gyümölcsként fogyasztani. Bevallom magába én sem tudnám megenni, de a gyerekeim ebben az évben kiló számra eszik. Idősebb szomszéd rájuk is szólt" nem szabad sokat enni betegek lesztek"
Még a magnak hagyott bogyókat is megették, tegnap piros szalagokat kötöttem azon bogyókhoz amihez nem nyúlhatnak. Eddig ilyet nem csináltak, tavaly elvitte a vész, előtte pedig csak KECSKEMÉTI JUBILEUMMOM volt. Érdekesnek találom,hogy pár fajtához hozzá se nyúlnak ,a csíkosat nagyon várták,de az első szem után már nem kellett nekik, és van egy sárgafajta mi nekem nagyon tetszik de ők fújoznak rá.
Amikor elég fotogén lesz az állapot, és ha a fiatalok nem szedik le előlem, küldöm. A képeket a telefonommal készítem, és ha süt a nap, akkor néha borzasztó kontrasztos.
Azonos területen egyesek, nálam, a kalcium hiány tüneteit mutatták, mások nem. Nyílván, ha konzekvensen ilyen külömbség lesz, akkor ezeket a fajtákat kiszelektálom.
Nekem is fontos a mennyiség, az Erdéllyi ökörszíven meg a koktélparin kívül mind mennyiségi is egyben, na de hiába szedek le egy nap sok kilót, lecsónak való nem nagyon marad. :D Azért néhány üveggel megpróbálok eltenni... De egyelőre reménytelennek tűnik. Épp most kezdett el bőven teremni a pari, és most fog hazajönni két kistesóm a nyaralásból. Áh, lehetetlen. :) Naponta 10+ kilót kellene ahhoz szednem, de annyi azért nincs.
Én a savas dolgokat nem szeretem, paradicsomban sem, a férjemnek a gyomra sem bírja. Úgyhogy azokat keresem, amelyek nem savasak, és minél édesebb, annál jobb.
Szerencsére most mindkettőnknek van állásunk, így nem a spórolás a szempont, hanem az íz, és hogy tisztát együnk. Befőzni nincs időm, így túl nagy mennyiség sem kell. Persze ahhoz, hogy az idővel megbetegedő tövekről is tudjunk eleget szedni friss fogyasztásra, kell némi tartalék. Azt megkapják a rokonok és a barátok, miután mi pukkadásig ettük magunkat.
Időnként kipróbálok egy-egy új fajtát, de megvannak már a jól beváltak. Ezekhez hozzá fogom venni az atandi-féle Mexikói mézet, de feketét soha többet. Amiket eddig kóstoltam, ízre semmi extra, tulajdonképpen színre sem, zöldespirosak.
Fajtaneveket a legtöbbről nem tudok, ismerősöktől kapott bogyókból származnak a magok. Egyedül a korai Subarctic Plenty és a fitoftóra rezisztens Ferline F1, aminek tudom a nevét.
Mások a profi, és mások az amatőr szempontjai. Te biztos, ha nincs rá szükséged, kikapálod a vérehulló fecskefüvet. Én gondosan megóvtam, hogy megmutassam az unokáimnak. A hobbi kertész kicsit olyan, mint a bélyeggyűjtő.
Nálam fontosabb az, hogy a családból szereti-e valaki, mint a gazdaságosság. Persze az is szempont, meg az, hogy mennyire kényes.