Úgy értem, hogy az emberek lóerőt vesznek, de nyomatékot akarnak.
Az 1,2T igaz, hogy 100 LE, de 152Nm, ami a Renault esetében pont egyenlő az 1,6-os benzinessel (nekem is ilyen van egy Megane kombiban). Ha jól tudom a Cee'd 1,6-os benzinese is majdnem ennyi nyomatékra.
Ráadásul szép vizszintes a turbós nyomatékgörbéje, kellemesebben autózható motor.
Csak azt nem értem, hogy amikor dízelt nem is vehetsz turbó nélkül, akkor miért kell idegenkedni a turbós benzinesektől?
Ráadásul ez a magánvéleményem, a technika a turbo ellenére is sokkal egyszerűbb egy benzinesnél. A Renault például egyátalán nem változtatta meg szerkezetileg az 1,2-es motort, mert szerinte ez az a teljesítmény, amit még átalakítás nélkül simán elviselnek az alkatrészek. Ergo nem kellett milliókat költeni motorfejlesztésre.
Ez igaz, szakszerűtlen használat után a lapátok megadják magukat, és mennek a kukába. De ez mindenre érvényes. Mivel azonban az égés tökéletesebb, a fogyasztás is kedvezőbb. Viszont óriási előny, hogy gázadásra "megugrik" a sok-sok paripa, tehát könnyebb kivitelezni egy gyorsulási-előzési manővert. A pillanatnyi fogyasztás, néhány másodpercre az én fedcomp-omon is feugrik ilyenkor 30 liter/100km-re dehát ez nem tart oly sokáig, hogy ne érné meg. Olyan 120-150 LE között, azt mondom reális egy ekkora kasztnihoz a teljesítmény.
Ha minden ember ennyire kötné magát a számokhoz, meg a technikai részletekhez, akkor csak egyféle autót gyártanának. De azt 37 színben.
Tudom, hazabeszélek, de én még a Clio 1,2T kombi 100LE-t is belevenném a saját számításomba. A száraz számok alapján pont olyan erős, mint az 1,6-os benzines. És a kasztni meg a forma sem annyira kőbe vésett mindenkinek.
A tesztek meg hazudnak, egyátalán nem igaz, hogy ezek a kisebb turbós benzinesek 11 liter ennének. Sem a VW, sem a FIAT, sem a Renault esetében.
Minek idegenkedni egy benzines turbótól, amikor a nép meg kétpofára zabálja a turbó dízeleket? Ott is lehetne 3 literes szívómotor, ha annyira a megbízhatóság a kérdés.
Én sokat gondolkodtam ezen a kis köbcenti sok lóerő pároson turbóval meg minden jóval. Korábban az 2000ccm-is autók tudtak 150LE-t. Most meg az 1.4-es turbósból is kisajtolnak ennyit. Apró különbség ugyan, hogy az egyik blokkjában kicsit több az anyag, mint a másikéban, így meg lehet jósolni, hogy melyik lesz hosszútávon tartósabb. Mert szerintem egy csúcsra járatott motor soha nem lesz annyira tartós, mint egy olyan, amiben tartalék van. Szóval én egy kicsit félve nézek ezekre az új mini-erőművekre...
Nagyon egyszerű a válasz, káros anyag kibocsájtás, avagy marketing.
Én is inkább az 1.6 benzinest ajánlom egy SW-hez. Minden tisztelet az 1.4-é de szerintem legalább olyan kiemelekedő az 1.6 os is. és ha beleülnek 4 -es csomagokkal akkor jön ki a különbség.
És az egy 1.4-es benzinmotor kompresszorral és turboval. Szintén nem összehasonlíthat egy szívó 1.4-essel. Bár nem értem minek vesz valaki ilyen motorral gyártott kocsit. Potenciális hibalehetőség a kompresszor és turbo kombinációja. Kiváncsi vagyok mennyire kiforrott konstrukció. Én térfogat párti vagyok, magyarán ha több motorerőt akarok akkor nagyobb motort veszek. Érdekes a gyárak magatartása is. Míg régebben kicsi motorokba teljesen érthető okok miatt nem raktak turbot (kivéve fiat) pláne nem kompresszort egyszerre, erre most előállnak egy ilyen bonyolult és költséges szerkezettel. Minek? A felsőkategóriában meg kiszorult a turbo és egyre több a szívó motor, általában V elrendezésben.
"Egyébként a szintén off Altea 4.7 M ezzel az erőforrással, mint családi autó tökéletesen el tudom képzelni. Biztos dinamikusabb, mint a Cee'd 1.4-ese..."
Hát akkor mégis visszamegyek az off 1.4 TSI motoros családhoz, pláne hogy most tudtam meg, év vége felé jön az off Skoda Octavia az 1.4 TSI motorral. Egyébként a szintén off Altea 4.7 M ezzel az erőforrással, mint családi autó tökéletesen el tudom képzelni. Biztos dinamikusabb, mint a Cee'd 1.4-ese, (de ezt majd elmorgom magamban minek is kell ez), a nyomatékgörbéje is jobb, a fogyasztása meg nem érdekel különösen. Ja, és 6 gangos! Tehát úgy vagyok vele, jó ez a cee'd, de hiányolom sportos benzines motort belőle, ami ugye 1 turbót/kompresszort feltételez. Hosszú még az út...de nekem továbbra is a Cee'd a favorit...csakhát több kisturbós autó kéne...
Az 1.4 gyorsuláráról csak annyit, hogy belinkeltem egy videót a Ceedservice fórumra. A diesellel való összehasonlítást pedig elvégeztük a legutolsó találkozó alkalmával. Bagaka (1.6 Crdi) autója nem tudott elhúzni az én 1.4-em mellett.
Dehogy szólunk meg. Én is sokat agyaltam ezen. Sajnos az újabb Rio tényleg nagyon alacsony áron megy el, pedig már az is valóban jó kocsi volt anno és abban is egy remek 1.5-ös diesel ketyeg (mármint amelyik diesel változat :)) ). De ez több minden miatt is van. Egyrészt az új Rio volt a nyitánya a ceed korszaknak és pontosan ez jelentette a halálát. Kérdezz meg kereskedőket hány Riot adnak el mióta Ceed megjelent. Viszont a Kia a Ceedel (vélhetően) nem fogja elkövetni azt amit a Rioval megtett, magyarán hosszú évekig életben tartja a ceed-t mint modelltípust. Lásd golf vagy civic. Hosszú évek alatt bizonyíthat a modell és ha bizonyít az bizony jótékony hatással lesz az eladási árra. Ha a ceed beválik, megbízhat lesz és a Kia is jó sok évig életben tartja a modellt akkor egycsapásra eltünik a 'ez csak dél koreai kocsi' feeling és a megbízhatóság miatt meg az eladási ár is feljebb kúszik majd. Remélhetőleg. :)
Nem vitatom, hogy normál változat lesz ennyiért, sőt ennyiért már mazda6 is van.
Nem beszéltünk el egymás mellett, már többször írtam ezen a forumon is, hogy sajnos a 2.0 literes dízelért kért felár brutális, aránytalunl és irreálisan magas. Ebben teljesen egyetértünk. A 2.0 literes diesel verzió valóban nem versenyképes, nem is nagyon veszi senki sem köszönhetően az 1 milliós felárnak.
De azt gondolom nem a kivételeket kell nézni, ha nagyon erőlködnék más márkák más típusainál is találnék ilyen kivételeket. A ceed a nagy tömegeknek készül és ebben a szegmensben a 2.0 diesel változatot kivéve nagyon jó árazása van, nem mondom, hogy a legjobb mert ennyire nem ismerem a piacot, de hogy a garancia a leghosszabb a piacon az pedig már vitathatatlan tény, ami némi hatással is van a vásárlásokra.
Notes kollégának részben igaza van, de csak részben. Az nem a motor hibája, hogy 4-5 ezret pörög nagy sebesség esetén. Ez a hiányzó 6. fokozat hibája. Diesel esetén meg egyenesen bűn, hogy nincs 6. fokozat. 3000 felett ugrásszerűen megváltozik a ceed diesel hangja, érezhetően nem kedveli a 3500 feletti fordulatot. Bűn e felett hajtani szegényt.
Azért nem veszik az 1.6-os benzinest mert nagyobb térfogat ide vagy oda nem sok a különbség az 1.4 és 1.6 benzines között dinamikában és motorerőben. Az 1.4-es is vidáman elviszi a kasztnit, sportos vezetésre meg mindkettő alkalmatlan. Nem is ez a cél. Ráadásul ez az 1.4-es igen remek darab míg az 1.6 benzines ceed motor inkább átlagos. Szóval számomra nagyon is ésszerűen dönt aki az 1.4-est veszi az 1.6 benzines helyett.
DE, egy nagyobb motor mindig jobb mint egy kicsi ha motorerőről és dinamikáról van szó. Itt csupán annyi a megjegyzés, hogy az 1.4 nagyon jó motor lett az 1.6 meg átlagos és a motorerő különbség nem jelentkezik markánsan. Nem a katalógusban leírt adatokra gondolok, mert az engem nem izgat, a vezetés elmond mindent.
Szóval próbálj ki egy 1.4-es és egy 1.6-ost is és dönts belelátásod szerint.
Hát én minnél több tapasztalatot hallok/olvasok egyre inkább az jön le, hogy a mai 1200-1300 kilós kocsikba egy 1.4-es motor nem elég. Az 1.6-os már jobb. És persze papíron nagyon jól néz ki a gyorsulása is, de ezek az adatok akkor állnak meg ha folyamatosan pörgeted a motort. Ez pedig nem csak magas fogyasztást eredményez, hanem hosszú távon a zaj miatt nagyon fárasztó is pl. autópályán egy 4-5 ezret pörgő benzines kocsival utazni. Egyébként nekem gyanús a Kia műszaki táblázata. Szerintem az 1.6 CRDi gyorsulását egy kicsit kozmetikázták, hogy legalább papíron ne nyomja le a benzinest. De ezt valamelyik márkatalálkozón viszonyleg egyszerűen le lehetne ellenőrizni.
Hasonló paraméterek és gondolkodásmód jellemez bennünket. Mivel nekem a dízel nem játszik (illetve játszana, ha lenne LP az 1.6-osból, mint az OFF ikertesó Hyundaiba vagy 1.4-es CRDI), mostmárcsak azt kell majd eldöntenem, hogy 1.4-es vagy 1.6-os benzines legyen. Elég kevés népítélet van az utóbbiról...nemtom ezeket miért nem veszik, a dízel felára -nekem- sok. A család is effelé tekintget, meg hát a kombi - csomagtér. Köszi a tippet, nem fogom elhamarkodni és az első kereskedőtől megvenni, hanem több ajánlatot fogok kérni. (Persze, az 1.8-as Lancert úgyis kipróbálom)
Szerintem nincs ebben semmi titok. Kia Érd M6-nál vettem. A szalonvezetővel beszéltem minden alkalommal. Korrekt, kedves volt. Pont nyílt hétvége volt és szerintem örültek, hogy valaki nem csak az ingyen kűrtős kalácsért ment oda, hanem valóban kocsit akart venni. :) Azért a felni és a metálfény szerintem a foci EB-s akció miatt fért bele, ezt máshol is meg kell hogy adják. De a többi teljesen korrekt, és tényleg döntő tényező, hogy nem kell a használt kocsimat árulgatnom, csak az átvétel napján leadom a kulcsot és kész. Szerintem az a lényeg, hogy több kereskedőtől is legyen ajánlatod (nem e-mail-ben, személyesen!) és így sokkal jobban össze lehet hasonlítani, hogy ki mit ad.
Én a c'eed előtt 10 perccel szálltam ki az új Lancerből. Szóval van összehasonlítási alapom. :) És bár nagyon tetszik a Mitsu kívül-belül, egyszerűen a Kiát sokkal jobb volt vezetni. Én is meglepődtem mert úgy készültem, hogy megrendelem a japánt, de egyszerűen a formáján kívül semmiben nem érzem jobbnak. Ráadásul elég szűkös is beszálláskor folyton gigyelni kellett, hogy a fejemet ne verjem be az A-oszlopba (ez a dinamikus forma ára...). A csomagtartó meg kifejezetten igénytelen volt, ahhoz képest a c'eed-é egy luxuskombi benyomását keltette. Ráadásul a Lancer hangszigetelése nulla. Az 1.5-ös benzines 3000 felett elviselhetetlen zajt produkált. Komolyan mondom rosszabb minst sok 10 éves európai kocsi. Szóval a VW PDTDi kerepelője abban a kocsiban elég zajos lehet. Száz szónak is egy a vége: ha 20 éves lennék akkor biztos a Lancert venném az 1.8-as benzinessel, mert kurva jól néz ki. Csajozni biztos szuper. De 30 vagyok. ;) Így a csendes, kényelmes utastér, a nagy csomagtartó, és a takarékos dízel, és a 7 év gari mindenképpen a Kia mellett szól. És ne feledjük hoy a 30-as csajok ezeket a dolgokat már jobban értékelik mint egy bömbölő diszkójárgányt. ;)
Ne felejtsük el, hogy kétezres szíd még azért is drágább az 1.6-oshoz képest, mert ezernyolcszáz köbcenti felett a regisztrációs adó is jócskán megugrik. Ez is jelent pár százezer forintot és sajnos nem egy utolsó szempont.
Ennyiért kaptam akciós, "szalonnyitó kedvezmény" árral. Szerintem ilyen kaliberű kedvezményt mások is kiharcoltak, nem egyedi a dolog. A hűtött kesztyűtartó nem olyan nagy varázslat (de nekem is fontos!), minden klímás cee'd-ben van. Találsz képet a Verdámról a hozzászólásaim közt, nézd meg! Szerintem nincs ember aki megveszi a kétezres dízelt. Nem jobb annyival, mint amennyivel drágább az 1,6-hoz képest. Szerintem.
Egy kicsit olyan az érzésem hogy elbeszélünk 1más mellett.
Nemhiába dobálóztam a kétliteres dízellel.
Az 1.6-nál kétségkivül ver mindenkit de ha a kétliterest nézitek akkor láthatjátok hogy a ceed bizony alul marad.
drq: felvázolhatnád hogy miként jött ki a 1.6 crdi-re a 3,7M lévén hogy 4,1M az alapár és ebben nincs benne a metálfény és gyanítom hogy extra csomagot is rendeltél-kaptál hozzá amiben benne van a hűtött kesztyűtartó.
Ha ez így ennyi akkor valamiért extra kedvezményt kaptál.Szerintem.Jól jártál kétség nem fér hozzá.
Most biztosan +szóltok, de az hogy olcsó-e, nagyon számít az eladhatósága (el kell, vagy akarja adni 1* majd az ember). Pl Rio - panaszkodnak iszonyú alacsony áron adható el. És nem rossz autó. Mert ha pl. 1 évesen 60%ért mehet csak el akkor nagyon drága autó.
Szia! Szerintem az én 1,6 CRDI-m, 3,7 m-ért határozottan piacképes. Hűtött kesztyűtartóval, mert látom az tetszik neked. :) Értékeld át ezt a dolgot ebből a megvilágításból is szerintem.
"Viszont ha az 1.6-os dieselt nézed akkor az a kategória társainál hasonló felszereltségben pár száz ezer forinttal olcsóbb" Nemcsak a dízel. Nézd meg, hogy az árakat nézve, milyen kocsit kapsz egy 1.4LX+ Ceed (3.5milla) áráért. Ha még azt is figyelembe veszed, hogy a többi márka 1.4-es motorjai sokkal haloványabbak, akkor még nagyobb a Ceed előnye.