Monitoring céljából pingelem, hogy ne a család szóljon hanem a Loxone ha valami nem működik :)
Ilyen max. akkor volt ha a kertben lement a fi-relé és az öntözést, kerti világítást vezérlő relé modul nem kapott feszt. Ez amúgy télen-nyáron kint van (persze vízmentesen zárt szekrényben) és használom is, persze télen csak a külső világítás (Railduino).
Árnyékoló nálam nincs rajta. De csomag vesztést nem tapasztalunk, pedig a család szokott morogni ha valami kicsit is késik, nem működik, ... :)
Az előző problémám megoldódott, el volt akadva a radiátor szelep tüskéje és nem tudott teljesen kinyitni. Ezért tolta nekem egész nap szinte.
Most ķitaláltam, hogy üzemóra és bekapcsolás számlálót teszek a világítási körökre. Ez rendben is van a digitális kimenetéknél, viszont a dimmelt és okos kimeneteken nem működik. Próbáltam komparátorral is, de úgy sem ment.
Nálam UDPs, azzal a beállítással, hogy kiküldi a jelet rendszeresen. Így ha el is menne a szinkron akkor pár percen belül visszaáll. Ez mellett Loxone-on belül pinggel monitorozom az UDPs reléket. 5-6 éve megy eddig gond nélkül (mondjuk a network switch ipari)
Nekem is az volt az érzésem, hogy ez az állapotvisszajelzés túl van misztifikálva. Köszi, hogy megerősítetted. Most már csak az a kérdés, hogy a megbízhatóbb RS485-öst állapotlekérdezés nélkül
Abból meg gondolom XOR-ral lehet az eltérést detektálni és kiadni még egy triggert ha nem jó (ha lesz időm megpróbálom). Viszont eléggé periférikusnak érzem a problémát mert a másfél éves működés alatt én még nem láttam ilyen inkonzisztenciát. Igaz, hogy nem is nagyon frissítettem (gondolom azért senki sem frissít havonta) és áramszünet is csak ritkán fordult elő.
(Amúgy meg nem is biztos, hogy annyira baj, ha pl. elmegy a loxone tápja a lámpák attól még égve maradnak. Legalább nem kell gyertyafényben keresgélni a hibát :-)
Köszi a válaszaidat, hasznosak. Nyugi szaki fogja összerakni a cuccot viszont a koncepciót én fogom összerakni úgy mint a felprogramozást és a karbantartást is én fogom csinálni. Villamosmérnök (gyengeáram, azon belül is rádiós) vagyok, a védőföld fontosságával azért tisztában vagyok még ha a kérdéseimből ez nem is látszik. :-). Ezzel a területtel most ismerkedem. Most tervezik át a terveket KNX-ről és aztán rakják össze a szekrényt, de hogy mi kerüljön bele az most körvonalazódik. Kábelezés KNX terv alapján kész, elvileg jó lesz.
Config frissítéskor biztos megoldható, hogy a Loxone az összes világítási körnek küldjön ki egy lekapcsolási parancsot. Nem hiszem, hogy bonyolult lenne megoldani.
- lehetséges, hogy olyan lomhának érezte a rendszer ezt a konfigot, hogy már most 100%-on tolja, hogy délutánra meglegyen a kívánt hőmérséklet? Ekkor már azt szokta írni, hogy Komfortban van?
Egy radiátor szelepmozgatót tettem fel, hőmérséklet külön szenzorból jön. Beállítottam az időszakokat. Éjszakára le is vette a takarék hőmérsékletre, reggelre elindult, viszont már nincs komfort időszak, mégis folyamatosan abban van, és a szelep nyitva. Helyiségelhagyás, mozgásérzékelés nincs volt még alkalmazva.
- lehetséges, hogy tanulási időszakban időszakon kívül is ráindít?
- lehetséges, hogy reggel nem érte el a kívánt hőmérsékletet, ezért nyomja tovább?
Lehet hogy NAT-olt lett a hálózatod. Nézd meg az IP-cimedet, majd írd e böngésződbe a dns. loxonecloud.com/XXXXXXXXX és nézd meg hogy a visszadobott IP megegyezik-e.
Teljesen oszinten es joszandekkal mondom - hivj egy szakertot. A hozzaszolasaid alapjan nem mozogsz otthonosan a villamossag teruleten es az aram nem vicc (még a 12V sem). Ne jatsz vele, mert eleg sulyos kovetkezmenyei lehetnek ha valamit elrontasz.
Ez csak egy technikai reszlet, de talan a leidegesitobb.
A lenyeg - szerintem - hogy a lakasod/hazad pontosan annyival fog ezutan kevesebbet erni amennyibe a teljes villamossag ujrakotese kerul. (merettol fuggoen 0,5...sokmillio forint). A hazibarkacs rendszerek teljesen ertektelenek (sot, inkabb negativumok) az eredeti tulajon kivul mindenki masnak. (egyszeruen azert mert egy ilyen rendszer karbantarthatatlan)
Egy jol osszerakott automatika viszont eleg sokat tud dobni az ingatlan erteken.
Config frissites utan a szoftver nem tudja hogy milyen allapotban vannak a relek (feltetelezi hogy mindegyik le van kapcsolva), kozben lehet hogy jopar zarva van. Ebben az esetben az osszes vilagitasi kort vegig kell be/ki kapcsolnod hogy helyrealljon az egyensuly. Eleg kenyelmetlen es idegesito megoldas
Loxone-on belul lekapcsoltal minden vilagitast, de az valojaban nem kapcsolodott le :) Igy nyugodtan tersz nyugovora abban a tudatban, hogy sehol nem vilagit a lampad, de masnap mikor felkelsz es kislattyogsz a spajzba egy rud kolbaszert, dobbenten meredsz a vilagito 200w izzodra (mesebeli), es azon gondolkodsz mikozben tudatalatt kiszamolod a fogyasztast, hogy mi a francert sporoltal a relen, mikozben ejszaka pont annyit buktal mint amennyit sporoltal rajta.
1) 12V LED spot és 12V LED szalag (táp gondolom az elosztóban legyen és akkor nem kell védőföld)
2) 230V LED spot és 12V LED szalag (tápok a terepen).
1: mindket fele 12v fogyasztohoz kell tap. Ha a tap a szekrenyben van akkor miert beszelunk nullarol? Mindket fogyasztonak viszed a + es a - t. Azert 12v rendszernel vedd figyelembe a vezetek keresztmetszetet a rajta levo terhelest es a tavolsagot is.
2: a 230v-os led spotnak viszed a fazist, a nullat es ha megkoveteli a vedofoldet is. A 12v led szalag tapja a terepen van, akkor annak viszed a fazist, a nullat es ha van foldelese akkor azt is. Namost a vedofoldet tudod kozositeni, illetve a nullat is. Ha kulon-kulon akarod hasznalni a 230v-os spotot es a led szalagot akkor kulon fazist kell vinned. Igy kell ket vezetek fazis, 1 nulla es 1 fold. Ha egy koron akarod hasznalni akkor 1 fazis, 1 nulla es 1 fold.
Bingo! Köszi, hogy ez nekem nem jutott eszembe mielőtt mindent legyalultam volna, úja konfigoltam volna, na mindegy legalább frissítettem az összes eszközön a firmware -t :)
Kulsos rs485 vagy udp-s relenel, kiadsz egy utasitast a relenek, hogy zarva vagy nyitva legyen. Viszont statusz lekerdezes hianyaban, nem tudhatod biztosan, hogy az adott utasitas valojaban megtortent a relen vagy sem.