Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sziasztok! Sosem volt még szőlőm, de szeretnék igen nagyszeműeket. Nem sok, 6-8 bokor fér el nálam. Nem találok sehol olyan kertészetet, ahol az igazán nagyszeműek lennének. Tudnátok segíteni hol érdemes néznem, mely kertészetnél (vagy akár tőletek is vennék) s hogy ha ilyen kevés fér el csak nálam, mi az a 6-8 féle, amit ajánlanátok is? Köszönöm!
Üdvözlök mindenkit rég írtam errefelé, sajnos a nyaram zsúfolt volt, így nem igazán jutott volna időm fórumozni, inkább így nem is használtam, közben kaptam pár levelet csemegeszőlő ügyben. Úgy mint az előzöekben ha összejön a 100 darab akkor elhozom nektek az oltványokat, személyenként akit érdekel a minimum rendelés 10 darab. Kérlek szeptember végéig írjatok, és megérdeklődöm az ukrántól.
Igen sikerült kóstolni is. Akkor ott voltál, gondolom láttuk egymást csak nem tudjuk :) Én a korommal eléggé kitűntem, rajtam kívül 2 fiatal volt.
Aminek kimondottan örültem, hogy megkóstolhattam a csókát és kadarkát, mert ezt akarok telepíteni is. Igaz még nem volt a csóka érett, de jó lesz az. A japán(?) csemege szőlők is meglepő ízűek voltak, nem hasonlít az általam eddig ismert ízekre. A nagy piacos bogyóméretűek megint csak azt erősítették bennem, hogy nem a bogyóméret számít. Abból nem kóstoltam olyat ami annyira maradandó lett volna.
Nagyon korai magvatlan fajta, júniusi átoltáson már beérett, nagyon nagy bogyójú. Magvatlan fajta esetében ilyennel még nem találkoztam. Mekkora bogyómérete lesz majd egy 4-5 éves tőketörzsön?
Jobb, ha nem a helyszínen jelölöd meg, hanem valami elveszíthetetlen feljegyzést készítesz, pl. okostelefonon felhöben eltárolva, így bármikor elöveheted. Ehhez csak azt kell tudnod a terepen, hogy az a töke melyik sor hányadik tökéje.
Igen , valószínű hogy Ametist Novocserkask lesz . Átnéztem a listámat és kaptam , de a veszőkön csak simán Ametistet írt és így írtam be a nagykönyvbe . Letörte a szél a műanyag jelölőszalagokat , ezért van egy kis kavarodás , és nemtudóm fajták most nálam ,jövőre másképp jelölőm őket .
Az előző megállapításom téves volt, mivel az idén oltottad, és már beérett, így valószínű valamilyen korai fajta lehet. Az Ametist Novocserkask is szóba jöhet, mivel nagyon korai fajta.
Azt kellene kideríteni, hogy honnan kaptad, vagy vetted. Rengeteg hasonló bogyójú fajta van már a "piacon". A kicsit hegyesedő végű bogyó azt sejteti, hogy Originál vérvonal is lehet benne, de akár Original is lehetne. Az érési időt is figyelembe véve lehetne még Romeo, Sport-2(Zarevo), Vodograj, Angelika(Xénia), Zagrava, Zolotuska. Viszont a bogyó súlyát kevésnek tartom.
Az Argo levele, vitorlája nem ilyen, Viktor sem, talán a Jubilej Novocserkaszk lehet még, ami így néz ki, de az nekem nincs, így nem tudok biztosan. Esetleg még Xénia lehet hasonló bogyójú, és hasonlóan pirosas a levélnyél, de a vitorlája nem teljesen ilyen.