Én is olyan fél évente szoktam elmenni beállíttatni. Igaz az új gityóm még nem volt, de lassan majd megyek ezzel is. Én is beszoktam magamnak állítani, de vhogy mégsem sikerül úgy eltalálni, hogy pont jó legyen :) Ezért szakemberekre bízom a dolgot :)
Nekem a legjobban a Tocak tetszik a Smak gitarosa nem anyira a sebessegre utazik inkabb a feeling-re es fantasztikus ,de a Vlatko az szornyu tehnikaval rendelkezik mar irtam hogy o volt az elso akit lattam TV-ben koncertfelvetelrol es nem akartam elhinni hogy ugy lehet jatszani , persze van rengeteg komersz lemeze ami inkabb olyan emesztheto modon hozza a jazzrockot rengeteg etno hatassal , es a szerbeknel van is mit felhasznalni , fogod a "notat" es eljatszod gitaron es enyi az egesz .Valoszinuleg talan azert is mert az o zenejukben sok a mandolin es mas pengeto hangszer , kozel allnak a gitarzenehez.
kifelejtettem , hat szegeny Stach mar bohockodik a szimpadon nem tudja mar mit csinaljon , talan kifogyott az ihletbol .Vai a fel koncerten keresztul csak hadonaszik a gitar nyak korul es a tobbiek jatszanak .Szerintem meg kene alljanak a sok haklizasbol es komponaljanak .
Amit Satriani muvel az a legtobb olyan keresgetes nincs semmi meggyozo , van jo par szep szerzemenye , de az improvizatioval elegge Vai mogott van , Vai meg sajnos csak az improra bizakodik es a hadonaszasra es mar nem hallok valami jo kompozitiot , van neki is egy par nagyon jo szama.
Mindenesetre nagyon jo eloadomuveszek es sok jot komponaltak , csak hat mint halgatosag varom hogy talan egyszer a tatajuk Jeff Beck valamint Zappa nyomaba lepnek es inovalnak hoznak valami ujat , nem csak tehnikailag.
Bar ahogy visszapillantok ott van Clapton , a ket szuper zenesz nelkul a Cream-bol igencsak konnyuzenet muvel , a blues-ban le a kalappal ott o a tata.
a leb i solos gitáros csóka, vlatko stefanovski volt itt tavaly az A38-on, jó volt látni, hogy lényegében tele volt a hely...emberünk inkább etnós, jazzes rockban utazik (már amennyire én ismerem). jófajta tökös zenét nyomat pl. a vlatko stefanovski trio c. lemezén (ahol a vájtfülűeknek minden számhoz odaírta, hogy éppen most melyik meza bugi, vagy marshall fejet használta :). legjobb tudomásom szerint amikor megkérdezték knopflert, hogy hogy kezeli, hogy sokat őt tartják a világ legjobb gitárosának, akkor azt mondta, hogy "ááááááá, a világ legjobb gitárosa a macedón hegyek közt él, és úgy hívják hogy [~]":)
van egy honlapja is a csókának, mondjuk engem leginkább az elegáns webdesign elemek fogtak meg benne...de ott van egy rakás letölthető szám a 70-es évektől napjainkig.
Mostani lemezem csak a SMAK -tol van ket klubest "live" felvetel , ezeken bluesrock , bluezjazz hatasu zeneket jatszik , sajat es feldolgozasokat.
A Leb I Sol -tol csak vadaszom a lemezboltba ki van adva a "parancs" ha megjelenik
nekem megtartjak ( csak bizomanyi -ba hozott lemezek es egy ket darab van ha valaki eladja ).Lattam egy fesztivalon ket szamot jatszottak nagyon jok .
Hogy menyire Jazz es menyire nem ahoz meg kene halgatni az egesz munkassagot hogy meghaljad a hatasokat .
A jaz nem csak a "swing" vagy mas eppen hullamhaton levo iranyzat , vagy amit a tobseg annak tart , ez nem "democratia" nem szavaznak .Bar mindig a hatalmon levo "banda" mondja meg hogy mi a helyes " irany".
Pld az egyik legregibb ( vagy talan legelso) JazzBlues banda a CREAM , Jack Bruce es Ginger Backer ,Clapton-t vettek gitarosnak hogy valami ujat hozzanak a Jazz-be es legyenek egy kicsit " emeszthetobbek" a negykozonseg szamara.
Hendrix mukai is tele voltak Jazz-el , hogy masok nem tudtak megemeszteni az mar mas dolog.
Hendrix uttoro mukaja nyomaba jott fel Miles Davis stb.
Szoval a Jazz lehet mindenfele formaju , hogy eppen melyik iranyzati "csoport" van "hatalmon" az olytan mint a politikaban kijelentik magukat a legesleg-szakertoknek es torvenyeket "hoznak" amiket a kovetkezo "csoport " szepen leszed es a magaet teszi helyebe.
Mint gitaros meg kene halgassad Jeff Beck & Ian Hammer ,Mahavisnu Orchestra , Zappa,Weather Report,George Benson , Joe Pas es meg van rengeteg de mondjuk ezek az elvonalban levok a legismertebbek .ami hirtelen eszembe jutott....ugy '75 tol kezdodoen hogy kovethessed a fejlodesi iranyt.A cseheknel es a lengyelek-nel is sok jo jazzrock zenesz volt mar 70 korul.Szerbeknel "rengeteg" banda volt minden federatios alamnak megvolt a kulon "kulturaja"minden szempontbol hatalmas versenges volt.
Innen latszik a kulturalis nivo kulombseg , hany gitar instrumentalis jazrock lemez jelent meg magyarorszagon 80-ig vagy utanna 90-ig . Egy lemezem van , nem gitarcentrikus de nagyon jo SIRIUS , Orsanczky a bsszusgitaros es enekel is szuper egyutes amit megfurtak a kommunistak (sajnos) es vilaghiruek lettek volna. Romaniaban egy sem .
Igy csak hallod Vai es Satriani-t de nem latod honnan jonnek.
Én ilyet nem tapasztaltam, bár a Vai-t nem igazán ismerem, de a Satrinál sztem nincs semmiféle útkeresés, elég "stabil" az ő stílusa már jópár lemez óta, mondhatnánk, még nem igazán akaródzik letérni az ösvényről...:)
ezket halottam eloszor eletemben progrock es jazzrock gitarozassal .Van teljes insztrumentalis lemezuk tobb is .Persze ok lattak Zappa-t es halottak sokkal elottunk, voltak kint USA-ban mar '70 utan. Azt hiszem annak idejen a legjobbak kozott voltak europabol.
Erdekes meghalgatni hol tartottak mar a Yugok 25 evel ezelott !
Ezek ugy jatszottak mint Vai es Satriani mar akkor.
Nekem van egy par ujabb CD -m , sajnos sok nincs meg.
Nem, nem megyek =) Főleg hogy Buckethead nem lesz velük, mondjuk nem mintha annyira szeretném, mer van kb 4 hallgatható száma a többi meg olyan "kísérletezés a gitáron effektekkel" szintű dolog. Csak éppen ez jutott eszembe még anno mikor regisztráltam.
Ehh, elkalandoztam. Szóval akartam valami hasonlatot a gasztronómiából, de semmi frappáns sem jutott eszembe. Esetleg a grapefruit. Keserű aztán rákap az ember. Aztán azon kapod magad, hogy buliban grapefruitlevet kérsz és megsértődsz ha nincsen. :)
Persze, ismerős, de én nem lelkesedem annyira, jól játszanak, meg profi a dolog. Csak nekem túlzottan beteg akar lenni. Azt szeretem, ami magától beteg. A Fredrik lemez meg nálam is ugyanígy hatott: mi ez? 10 hallgatásig az ember nem tudja, hogy mi ez a folyam... aztán rákap az ízére. Most akartam itt a gasztro Ha már ajánlgatsz magyarokat, ajánlom magunkat is. (Lásd nickem linkjei) És találj nekünk énekest, ehhe, mert kilépett :(.
Vic: azért 6800 egy teljes beállításra... legközelebb inkább új tremolót rakatok bele, ez a Craftsman tremoló elég szemét. De majd útközben derül ki, hogy mennyire volt megfejtés, amit csináltak vele.
Az enekes bandakban a hang kell vigyen mindent , a tobbi az kiseret .
Monoton szamok , valami hianyzik .Az hogy a legtobb ilyen stilusu banda monoton az
a zeneszerzok hianyat mutatja .
De azert van sok banda amelyik ujjitani probal es kitorni ebbol a korbol.
Mondjuk ugy mint a Ramstein , egy kis szinpadiassaggal latvanyossaggal .
Meg a Haggard ( azt hiszem igy irjak) az is tetszik , egyes szamok .
Vai es Satriani mar reges reg progrock-ot vagy inkabb jazzrockot jatszik , persze a guitar hero mokakkal .
Azt mondtam hogy ez a Derek egy gyengecske dobos .
A stilusrol mondtam hogy olyan mint a lagzizene nallunk.Banati "frisses" ..mondjuk forditasban " szerbes " tanc zene 2/2- ben.
Tobnyire rock dobosokat es basszust visznek lagzira , nagyon jo kemeny "ropogos " backing kell a fuvosoknak akik eszmeletlen sebessegel fujjak es meghozza stacatto-zva.Sok dobosnak ez volt a legjobb gyakorlas , gitarosoknak ugyszinten.
Látom, az elmúlt pár nap a jazz kontra death metal verseny fényéáben zajlott, melyből egyértelműen kiderül, hogy egyik se jobb a másiknál, ellenben Bali még mindig egy tudálékos harmadik láb.