Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ebben a topicban a lég -és tűzfegyveres versenyek helyét, időpontját közölheted. Az egyes versenyeken lőhető számok szabályairól értekezhetsz, vagy szervezheted a versenyekre a csoportos utazást, a telekocsit.
Nevesíteni fogom, amint megkérdeztem tőle, hogy nyílt fórumon nevesíthetem-e, mielőtt kíírja a versenyt. A főnöktől is nagyon szívesen vennék ötleteket, hogyan lehetne még színesebbé, lőhetőbbé tenni ezt a versenysorozatot az amatőrök részére.
Szükség van ám a profik véleményére is, mert egykor mind volt amatőr. Remélem azt nem kell külön hangsúlyozni, hogy ez nem egy gazdasági vállalkozás lesz, de amit eddig a légfegyveres versenyekről megtudtam, egyik sem a pénzről szól.
A profi FT-sektől nem fog elvonni sem nevezőt, sem támogatót, tehát nem értem a nagy ellenszenvet.
Kezd összeállni az új verseny, az egyik lövész szövetség veuetőjével előrehaladottak a héten a tárgyalások.
Az már biztos, hogy lesz egy olyan szám, ahol az 1 kg-os kutyatápos konzevdoboz méretű fémlapot kell majd eltalálni és ledönteni 40-m ről, mégpedig 1 percen belül annyiszor, ahányszor sikerül.
Azért téglalap alakú a cél, hogy se válogatott lövedék ne kelljen, se pedig csodapuska, ami mindig azonos torkolati sebességet produkál.
Folyik az egyeztetés arról is, hogy a távcsöveseket is befogadjuk, ez annyiban nehezíti a dolgot, hogy olyan számokat is kell kialakítani, ahol a nyílt irányzékosok vannak előnyben.
A civilek elvben bárhol lődözhetnek légpuskával, ahol a biztonságos körülmények fennállnak. A 7,5 J feletti lőfegyvereknél kezdődnek a megszorítások. A jelenlegi szabályozás szerint bármely magánterületen megrendezhető.
Egyébként igen az egyik sportszövetség égisze alatt fog folyni és vendégként igyekszünk majd az egyéb versenyekhez csapódni, mivel lesz saját mobilfelszerelésünk.
Jelenleg azért nem indulnak a népek, mert a jelenlegi versenyeken eredménytelenek lehetnek csak. De ez a verseny kifejezetten a letörőcsövesekre szerveződik. És itt a dicsőség mellett komoly nyeremények is lesznek.
Nem ismerem az ISPC pontos szabályait. Az is igaz a 7,5 J csak "játékszer", de a szemet kiütheti.
Nem tudnál egy egyszerű skiccet feltenni egy elképzelt pályáról?
A másik kérdésem az időmérés. Hogy a "Tűz" vezényszóra indul az természetes. De mikor van vége? Több lövedékem van ezért akár az utolsó célra is lődözhetek egy párat ami viszi az időt. Van valamilyen vonal, jel aminek az átlépésekor áll meg az órám?
Ha modjuk egy HFT pálya elrendezésben, mozgás csak a lőirányra 'merőlegesen' , akkor elvben mozoghatnak többen is. De akkor nincs menetközben töltés ! A legtöbb biztosító nélküli puska !
Max 25m-es pályáról lenne szó, hogy az amatőrök fegyverei átfogják és hogy minden lőtéren rendezhető legyen. Az idő és a találat úgy lesz súlyozva, hogy mindenképpen kalkulálni kelljen, mi éri meg, a találat, vagy a lőidő.
A verseny előtt a versenyzők bejárhatják a pályát, rajzot készíthetnek, amiből a lövés előtt felkészülhetnek, kalkulálhatnak.
Ne felejtsd el, minden lövéshez kell tölteni is, amig át tudsz mozogni a következő lőpozícióba.
Kalkulálnod kell majd azt is, hogy az egyes céloknál állsz, vagy ülsz, de lehet, hogy feküdnöd kell ahhoz, hogy láthasd a célt.
Lesz majd kiadva egységes javasolt pályarajz, hogy egy bajnokság selejtezői a megyékben helyben lebonyolíthatóak legyenek. Már megvan a támogató, aki az egységes célokat felajánlotta.
Egy két kérdés felmerült bennem. Mekkora lőpályát képzeltél el és egyszerre hány versenyző lőhetne? Mondjuk azon a lőtéren amelyikre Te szerveznéd ? Esetleg olyan
elrendezésben gondolkodsz mint a szituácós lövészet? egy lövő és viszonylag rövid szint idő?
A rövid idő kevés célt feltételez és akkor a pontozás jelentősége van veszélyben.
Ha nagyobb pályán több cél van akkor nő a lőidő és nő a két versenyző között a pálya helyreállítási idő is. Igy kevesebb versenyző indulhat.
Ha Bp-hez relatíve közeli ( 100 km ) helyen rendezed amatőr szinten érdekelne a dolog.
Azt remélem, hogy egyszerűen nem lesz jelentősége a fegyverek szórásképének, hiszen az számít majd, ki mennyi idő alatt tudja a célt felismerni, a célképet összerakni és sütni. Akkorák lesznek a célok, ne végtelenül prcíz célösszerakás számítson, hanem a lőkészség, fegyver pozícióra emelésének a rutinja. természetesen az se árt, ha valaki gyorsan, mozgás közben tud majd tölteni.
50% -al több lövedékkel készülhet a versenyző, mint amennyi a célok száma, tehát van lehetőség a rontást javítani. Kalkulálni kell majd, mi a célszerűbb, kihagyni egy célt és menni az időre, vagy lekűzdeni a célt, akár időveszteség árán is.
Ezt természetesen az adott cél pontértéke dönti majd el, hiszen egy kétpontos célra nem érdemes ráismételni, de egy tízpontosra igen.
- sziluettre kell lőni, de a vasalakok három, -négy, -ötszögek.
- az egyértelműség miatt az számít találatnak, ha a vas ledől
- annyi pontot ér a találat, ahány szögű idomot eltaláltak
- tetszőleges lőpozícióból lehet lőni, fekve, ülve, stb
- minden segédeszköz tiltott, tehát a puskaszíj és a lövészkabát is
- a pályán elhelyezett célok fix távolságokon vannak 5,10,15, 20, 25, m-en, tehát a lövedék esés megtanulható, nem kell távolságot becsülni, számolgatni.
- a pálya azzal van nehezítve, hogy sövényekkel van a célok láthatósága korlátozva, tehát a pálya lekűzdéséhez mozogni kell majd
- a lőfeladat időre megy, tehát nem biztos, hogy az nyer, aki az összes célt lelőtte, kalkulálni kell a célok értékével.
- csak rúgós, visszarúgásos, egylövetű fegyver engedélyezett, illetve az airsoft kategória, ami lehet többlövetű
- kategóriák: nyílt irányzékkal, 16J, 7,5J távcső tiltott.
Arra vetemedtem, hogy elkezdtem szervezni egy lövészeti versenyszámot, kizárólag a légpuskások számára és azok közül is a rúgós, visszarúgásos fegyvereseknek. Azt gondolom ilyen fegyvere azoknak is van, akik egyébként spéci PCP pusekkal lőnek valamelyik preciziós ágban.
Azért mertem venni a bátorságot, mert egyszer ezt már sikeresen megcsináltam az autóversenyzők között. Köztudott, hogy az autóverseny nagyon drága sport és azért, hogy mindenki elérhesse, összehoztam 5 éven keresztül egy kupát, ami beépült a rallyba és régi magyar Suzukikra épült.
Sok tehetség bukkant ott fel, akik ma komoly autókkal lettek bajnokok.
Nagyon remélem, hogy ezt itt is meg tudom ismételni, de kellene a segítség a szabályok kitisztázásához.
A lényeg az lesz, hogy versenyen ne technika versenyezzen, hanem az ember, olyan szabályokat találtam ki, ahol csak kevéssé számít majd a fegyver szórásképe, a lőkészség, a rutin fog eldönteni mindent és persze lesznek komoly nyeremények.
Jól esne egy kis lelki támogatás tőletek, mert rengeteg tárgyalás az ilyesmit összehozni.