Az RSR képeit elnézve inkább azért vihették előre a motort, hogy csinálhassanak az autó feneke alá egy bazi nagy diffúzort, ami a farmotorral lehetetlen lett volna.
Az összes MTA előtt van mérlegelés, ott kerekenként megmondják a terhelést, én béna voltam, nem kérdeztem meg, csak bosszankodtam, hogy milyen nehéz a compact...
Az első-hátsó is fontos, de a jobb-bal oldal még fontosabb tud lenni, de menet közben az egész dinamikusan változik. A 911-például azért jó a nehéz farral, mert jól ki tud lőni amikor gyorsul, kanyarban meg hátrány, mert a segge a régebbieknek gyakran meg akarta előzni az elejét. Ezért van az új RSR-ben már középen a motor.
Sajnos pont az E36-ot nem tudtam lemérni a mérlegen, mert olyan alacsony, hogy leér az eleje, de talán valakinek sikerül.
Egyébként meg BMW-vel kapcsolatban csak német nyelvű dokumentumot fogadok el! :)
És persze hathengeresről beszélünk, nem a varrógépesről.
Még a mazda MX5-nek is nehezebb az orra, mint a fara, pedig abban nagyítóval kell keresni a motort, a váltó az autó közepében ül és hátul a jó nehéz torsen difi van benne. Kizárt, hogy az E36 50-50% legyen.
Pár helyen azt olvasom, hogy 50,8%-a van a súlynak a hátsó tengelyen. De ez azért sok mindentől változhat kis mértékben (felszereltség, üzemanyag szint, stb.).
Én is ebben a hiedelemben éltem sokáig, de aztán tapasztaltam, hogy ezekkel az orrukba lógatott motorokkal is szépen kanyarodnak. Egyébként a Subaru Impreza wrx-sti-nek ugyanígy az orrában van a motor, mégse panaszkodik rá senki. Vagy a Porsche 911, a motorjával a hátsó tengely mögött, aztán mégis mit tud.
Kérem, mutasson valaki egy mérést egy gyári BMW-ről, aminek 50-50% a súlyelosztása. És ne az M1 legyen meg az i8 :)
A régiek súlyelosztásban botrányosak voltak, az első futómű elé kitolt motor... A Bmw mindig arra törekedett, hogy minél hátrébb kerüljön a motor és sikerült is közel 50-50-es elosztást elérniük. Persze vannak gyors Audik de ezek inkább egyenesben gyorsak :)
Én is vezettem olyan Audi S2-t, amit 450 lovasnak mondtak, aztán fele se volt a valóságban. Ez is olyan kérdés, mint amire Jedi utalt: nem tudjuk, mi van benne, nem tudjuk ki vezeti.
Az Euroring azért elég pici pálya, az Audinak biztos nem jó.
Én Hungaroringen pályanapoztam régebben, a Lancer evo 8-cal simán elvertem a 2X olyan erős Audi S2 tuningost. Azok az Audik futóműben és súlyelosztásban inkább az ötvenes-hatvanas évek szinvonala :-)
a mazda újabb, jobb futóművel rendelkezik, mint az "öreg" M3 és ehhez jön amit nem tudunk, sofőr, állapot, gumik, stb...
pl: Euroringen egy gyári motoros E30 1.8 8v-vel körbe autóztam egy Audi 90 5h turbót, mely akkor 500ló körül volt, a BMW talán 100-110ló. Ellenben a BMW alatt volt "épített" futómű az Én tudásom a volán mögött meg csillagászati az Audi alatt meg a buta, gyári, orrtolós futómű volt, körről, körre megettem, mert ugye a pályára való felhajtáskor meglépett :)
Jó, a videó alapján nem elképzelhetőnek, hanem határozottan igennek tűnik :)
De arra gondolok, hogy mindig azt mondjuk, hogy az M3 így, meg az M3 úgy, a non plusz ultra, aztán EKKORA különbség van a kanyartempóban?? Elég sok ilyen filmet végignéztem és gyakorlatilag minden más ellenfélnél ugyanezt lehet látni: az RX8 kanyarban minden autót letol, persze az egyenesben meg jól lemarad.
Igen,bele mentem,vagyis mondhatni muszáj volt... Frissen szervizelt,szervizkönyves,valós km,svájci utakról,nem utolsó sorban a bátyámtól. Lábán hoztam haza, majd papíroztuk. Mindent tudok róla.
Az első lámpát nem kell. Ha projektoros, át lehet állítani. A hátsó lámpa akkor sem feltétlenül stimmel, ha szimmetrikus (ködlámpa), viszont át lehet alakítani, így azt sem muszáj. A motortéri kábelköteg nem feltétlenül, bele lehet toldani a vezetékekbe.
Sok a tapasztalatuk. Nekem picivel több,mint 5èvig volt 36-om.Szerencsètlen ès türelmetlen vagyok. Amit kellett megcsináltattam,de hely ès szerszám híján semmihez nem mertem hozzáfogni. Ezèrt sem bütyköltem soha. Az E46hoz sem mertem úgy hozzányúlni,pedig az egyszerűbben volt összerakva(nekem ez a vèlemènyem) Sajnos most úgy alakult,hogy nem is fogom kitanulni a BMW szerelèsèt,bütykölèsèt. A 46 is ment most a portáról,ès nem tudom valamikor visszaülök-e mèg a propeller mögè...
A balosítás mi mindent érint a kormányon és műszerfalon kívül?
Ha nem BMW-ről van szó, hanem általában, akkor középső kartámasz, kardánbox, első ajtókárpitok, első ülések (ha dönthetők), első kilincsek (kulcslyuk miatt), fényszórók, ablaktörlők, napellenzők (piperetükör vagy térképzseb miatt), tükrök (ha nem szimmetrikusak) és hátsó lámpák (ha nem szimmetrikusak)? Van még valami?
Így haszon, nyilván megérte. De szerintem szar járni ilyennel nálunk. Haverom tavasszal adta el a M3 cabrio kocsiját, ami normálisan át volt építve angolból, de kevesebbet adtak érte, mint a rendes európai kocsikért.
Bár én magamnak nem vennék, de akinek volt mindenki azt mondta, hogy pillanat alatt át lehet szokni. Ergo ha szeretnél egy hétvégi játszót autót szerintem jó alternatíva lehet.
Van abban más ráció is. Egy ismerősöm most vett egy jobbkormányos E46 M3-at. Utolsó szériás, kézi váltós, agyonextrázott, százpárezer km. A bal oldalával oszlopot fogtak. Meg csinálják, balosítja, és szerintem ígyis fele annyiba lesz (vagy még kevesebb), mint amennyiért a legolcsóbbat megkapod bal kormánnyal. De már akkor is pluszban lenne vele, ha elbontaná és motort eladja. Onnantól pedig tiszta haszon.
Az a véleményem, hogy nem tudsz vele előzni a rendes egysávos utakon (mivel nem látod, hogy jönnek-e szembe...) és ez nekem épp elég, hogy ne akarjak ilyet.
Mondjuk bal kézzel váltani se könnyű a jobbkezes embernek.
"A gyerek azt sem tudta hol van..." -ezzel most jól meg van magyarázva a dolog.
Egyre több a jobbkormányos autó magyar rendszámmal ..(ide sorolhatnám az e46-ot),mi a véleményetek róla? Amiért írtam : a benzinkútnál mellém állt egy 330i coupe.A gyerek azt sem tudta hol van , ha nem kellett volna a földre sem lépett volna úgy adta elő magát .Persze e36 ilyen-olyan megnyilvánulás..
Bevallom, nekem eszembe sem jutott volna a szervóolajat nézegetni. A kormányzással nincs semmi baj. Könnyen tekerhető a kormány jobbra is meg balra is. A fékezés utáni zajból meg nem tudtam szervóolajkevésségre következtetni.
Nekem is volt hasonló anno tèlen. Akkor cserèltem,de szerintem előttem senki nem cserèlte. Majd szètment egy cső,amikor apám használta. Ha jól emlèkszem akkor egy műhelyben "roppantott csövet" tettek rá. Nem akarok hülyesèget írni,nem vagyok szaki...így magyarázták. Majd újból olajcsere,így legalább egyszer átmostuk a rendszert :D
Köszönöm szépen az ötleteket. Csak pár centet kellett utántöltenem, máris a min és max jel között félúton lett a szint (azelőtt el sem érte a kupak nyúlványát).
Most tettem egy próbakört, hirtelen nullára fékezésekkel ötvenről és kilencvenről. Nyoma sincs annak a hangnak. :)
Probléma tehát megoldva. Már csak azt kell kitalálnom, hogy mihez kezdjek a maradék 0,99 liter szervóolajjal. Eszerint az eset szerint még úgy kétezer évre elegendő mennyiség.
Esetleg olyasmi köze lehet, hogy kevés benne a folyadék, és fékezésnél ellöttyen és fellevegősődik. Nekem akkor volt ilyen hangja ha sokat tekergettem hirtelen(pl télen csúszkálásnál) és öreg volt benne a folyadék és kicsit kevés is. Nekem csak csere kellett.
Légtelenítés annyi, hogy párszor eltekered kopptól koppig.
Szerintem is döglődő, vagy levegős szervószivattyú hangja van, csak azt nem tudom, hogy a fékezéssel hogy van ez összhangban. A facebookos válaszban lehet ráció, bár nehéz elkézpelni. Minden esetre egy szervófolyadék szint ellenőrzés nem árt.
A difihang alatt az ikarusz busz hangot érted? Ez nem az. Elölről jön.
Lehet, hogy képzelődök, de mintha a kormány is rezegne közben picit. Fészbukon azt írták, hogy a szervószivattyúval lehet összefüggésben ez a hang. Idézem:
"elmeletbe e36nal ugyan azon a vakum rendszen van a fofek hengerel avagy lehet h kevesebb az olaj es fekezesnel elfojik a szajatol"
Tipikus fészbukos helyesírás, de legalább adott ő is egy ötletet. :)
Tudom ez nem az adok-veszek, de hátha kellene innen is valakinek, valami a "raktáramból", nekem pl hely kéne, de nagyon:
Eladóak az alábbi használt, többnyire a saját autómból kikerült BMW E36 alkatrészek, leginkább személyes átvétel játszik mert kapu garancia van. Helyileg: Nagykőrös-Kecskemét-Budapest.
HA VALAMI ÉRDEKEL ÍRJ RÁM ÉS KÜLDÖM A FOTÓT RÓLA:
- 1 pár azaz 2 darab(első, hátsó) gyári E36 M3 3.2 leömlő, sérülés és repedés mentesek, a végük Pegazus rendszerhez van alakítva(jelenleg még a saját 28i-men vannak használatban): 80.000 Ft / 1pár. - 1 darab(E36) sima, alap, használt, itt-ott karcos fekete első lökhárító, díszlécek rajta, ködlámpa nélkül, ára: 2.000 Ft.
- 1 darab üvegszálból készült első lökhárító, szürke, 2 darab kerek ködlámpával, ára: 20.000 Ft. (több E36 drift gépen pont ilyen van).
- 1 pár azaz 2 darab gyári leömlő, lambda szondákkal együtt E39 328i-ről, ára: 5.000 Ft / pár. - 1 darab 5ös ZF váltó + E36 328i használt 2tömegű gyári lendkerék, használt gyári szerkezettel, de tárcsa nélkül, ára: 40.000 Ft.
- 12 darab trafó(soknak nincs pipája), mind 28i-ből van, de többféle azaz nem egyforma külsőre, ára: 1.000 Ft / darab
- 1 darab E36 328i Siemens, EWS mentes, MS41.0 vezérlő, csatlakozója sérült, de működésében nem zavarta sosem, gyári fém tartókonzollal, ára: 20.000 Ft.
- 1 pár azaz 2 darab E36 328i gyári vezérműtengely, ára: 8.000 Ft / pár. - 1 pár azaz 2 darab használt E36 M3 3.2 lambdaszonda, ára: 4.000 Ft / pár. - 3 darab használt E36 328i hátsó féltengely külső csukló, rajta a tengelyén, belső csukló nélkül, ára: 8.000 Ft / 3 darab.
- 1 darab E36 légzsákos gyári 4 ágú kormány, ára: 4.000 Ft
- 1 pár első balos, jobbos E36 28i 286-os nyeregpár, használt tárcsával, ára: 5.000 Ft / kpl.
- 1 pár azaz 2 darab sima E36 első lámpa, eléggé le vannak élve, de működnek, ára: 2.000 Ft / 2 darab.
- 1 pár azaz 2 darab E39 328i motortartó bak, ára: 12.000 Ft / 2 darab. - 4 darab ultra könnyű ALU 15" gyári E39 felnik, homokolva, porfestve, ára: 20.000 Ft / 4 darab.
- 1 darab M52B28 gyári műanyag szívósor, kartergáz konzol, és fojtószelep nélkül, ára: 2.000 Ft.
Ha valamit túláraztam volna, de kell neked, akkor írj rám és megbeszéljük, mindent egyben elviszel jelentős árengedményt adok!
sokszor elfelejtünk rásegítővel és/vagy nagyobb főfék munkahengerrel utána menni a sok dugattyúnak, melyeknél természetesen a több tömítés miatt nagyobb számban lehet gond a munkahengerekkel, tömítéseikkel az igénybevételük is nagyobb mint egy utcai autónál, fékolajról nem is beszélve...
Meg ugye a fékezés mint olyan verseny autónál vagy versenyzéshez kifejlesztett "cuccoknál" már melegítést, hűtést, bekoptatást/össze vasalást igényel, magyarul oda figyeléssel tudja amit a laborban beállítanak rajta, ha ezekre nem figyelsz hamar kuka lesz és érzésre még rosszabb is lehet.
Én időnként, főleg komolyabb igénybevétel után mérek tárcsa és betét vastagságot, ekkor már lehetne látni szemmel is ha deformitás van, bár nekem minden nyergem fel van újítva, ekkor hál istennek mindig az derült ki, hogy amúgy is jó állapotban voltak csak tömítést és munkahengert kell cserélni, csúszkát, porvédőt(az idő vasfoga), igazából nem tételek az ATE, Brembo alkatrészek sem és így nincs gond velük, de Én finoman bánok a fékkel.
és itt jön a milyen tárcsához a milyen betét, melyik legyen a keményebb, melyik fogyjon jobban...
nekem a rázás mint fékezéskori jelenség mindig a tárcsák élete vége felé jött ki, jelezvén a kopottsága miatti cserét.
A sok dugattyú "sosem" fog egyformán, a betéted kophat félre, de szerintem a tárcsát nem tudja tönkre tenni, ellenben a nagy hőterhelés igen.
Eddig sokkal többször volt problémám a kétdugattyús nyergekkel, mint az egydugattyúsokkal. Ehhez képest tuning vonalon van 4-6-8 dugattyús nyereg is. Nincs itt olyan veszély, hogy idővel ez a sok dugattyú nem pont egyszerre és nem ugyanolyan mértékben fogja nyomni a betéteket és emiatt azok egyenlőtlenül fognak rá a tárcsákra, félrekopnak, miközben deformálják a tárcsát, amitől aztán jót ráz majd a fék?
Ez tetszett. Ahogy villog váltáskor az RX kipufógója...;) Amúgy elég utcainak néz ki a futóműve, szerintem nem jól vette a kanyarokat, nagyot dőlt a bódé. A motorhoz tuti hozzányúltak, de a 28i-hez is simán.:)
Én is 100-assal járok csak és Denso "nagy" hőértékű gyertyákat használok, talán 7-est? Turbós Audikban is ezeket használjuk, de ott már 10-eseket, anno míg volt Etanolhoz is, bár télen másik gyertyával kellett indítani és utána belerakni a 10-est :)
Verseny gumiba(R888) kisebb nyomás kell, Slickbe keveréktől függően még kevesebb, de a pontos számok eltérőek vezetési stílustól, autótól függően.
Áttételben most(mostanában) akarok 3,22-ről 3,46-ra váltani, eddig asszem 140-nél 3500 forgott, bár hangos, de nyomaték csúcson van, semmit nem erőlködik, sőt, nekem ilyenkor 10 körül van az átlag és ebben van pár padlógázas gyorsítás 180-ig 5.-ben.
Tárcsából Tibit is rávettem az ATE Powerdisc-re, ezek martak, nem furtak, már a gyári ATE Ceramic betéttel is jó, Én EBC BlueStuffal használom szerintem így még jobb, de legközelebb Ferodo2500 lesz, persze ez mind utcára és hobby szintű pályázás még beleférhet.
Olvastam egy olyat, hogy a vágott tárcsa drag versenyre ideális, mert gyorsan felmelegszik, így a betét is azonnal eléri az üzemi hőmérsékletet azon az egy darab fékezésen....hát nem tudom, de nekem is úgy tűnik, mintha tényleg hamarabb melegedne fel.
Mi az álláspontotok és tapasztalatotok a fúrt vagy mart féktárcsákkal kapcsolatban?
Eddig háromszor volt részem mart féktárcsa használatában. 2x Brembo Max, egyszer EBC Turbo Groove került az autóra. A fékhatás mindig jó-jobb lett, de a tárcsa melegedése/vetemedése és az azt követő rázkódás is hamarabb jelentkezett.
Az igazán jól sikerült fékeknél mindig sima tárcsám volt, gyári vagy Ferodo betétekkel.
Fúrt/lyuggatott tárcsám egyszer volt, az jobbnak tűnt a vágottnál, mindenesetre nehezebb volt elmelegíteni.
Automatával még jó, 100-nál 2000, 140-nél 3000. 20i
Más, bal hátulról milyen zörgést hallhatok, kicsit olyan lemezszerű. Hátsó dobbetétet néztem, nem az, kipuff hővédő lemezelést néztem, ráhúztam, megigazítottam nem az. Mást megnézve minden stabilnak tűnik. Nem értem már.
Én is pontosan így látom. Országúton még el-elvagyok, de ha néha rá kell menni autópályára, na az igazi büntetés a morgós kipuval főleg... Huligánkodni meg csak nagyvárosban lehet, mert a közelben megismernek...
Na,akkor van elfoglaltság. A 3,45 difi nekem határeset .Országúton jó , autópályán katasztrófa szerintem(hétköznapi használat).Szétpörgi magát a motor.
Én éppen műszakiztatás küszöbén állok, csak a kocsié nem olyan szép, így most lakatos hajkurásztam. Szeptemberre kaptam időpontot, de nagyon szimpatikusnak tűnik, pár évtized szakma már mögötte van és még arra törekszik, hogy előtte is legyen. Talán a 6os váltó is majd belekerül lassan, mert amúgy a rövidebb difi szívás.
A gázüzem miatt biztosan nem szakad le a gyertya testelektródája. Szerintem az leszakadt volna benzinen is.
Nekem sok gázos autóm volt, rengeteg gyertyát próbáltam. A szívókba általában kb. pont mindegy, talán annyi a lényeg, hogy egy pólusú legyen.
A turbós gázos, meg az emelt kompressziós gázos érzékeny a gyertyára. Nem azért, mert leszakad, hanem mert visszadurrog.
Ott a platina a tuti, abból is a Bosch F5DPOR. Ennek mind a két elektródája vékony és platina. Nem tudom BMW-be létezik-e ilyen, de ez nagyon jól bevált a turbós Audikban is.
Igen ,nagyon úgy tűnik ,hogy vége a dolognak. Azt viszont hozzá kell tenni , hogy anno toppon voltak ! Sajnos a mindennapi használatra való autók nullák voltak . Az a fölötti szegmensben meg nem lehetett labdába rúgni mert le volt osztva ..Ferrari ,Lamborghini..
Ez igaz, viszont van egy öreg haverom, aki Alfa-bőrben született, és amikor kimondja a Golden Lodge szót, mindig keresztet vet és az égre emeli a tekintetét :D
Újabb kérdés a versenyzőkhöz: a slick gumiba mennyi levegőt szokás pumpálni? Nagyobb legyen a nyomás, mint a normál gumiban, vagy éppen kisebb? Vagy pont ugyanolyan?
Magneti marelli? gyertyában értelmes kerekedő nem árulja...,Mineden másra jó pl gyujtókábelek elektomos biszbaszok de normális ember a BMW jébe nem vesz ilyen nevü terméket...Nem rossz amugy csok pont oda illik ahol a francia olasz gépeket tervetzék..hulladékgyüjtő...
Itt kinlódok a rohadt scudóval.Mindennap beszarik valami.---de hát ez francia. a válasz..
Engem nem is érdekel 3 napja küzdök egy szervokormányra kitalált futóművű technikával szervo nélkül..Ami azért alaphangon nem 1600 kiló.. höhö meg majd kigyurt leszel ,kivétel nélkül a magyaros mentalitás.
2 ember volt volt aki szólt a 30 bol,hogy ez baszki balesetveszélyes is lehet...Mert itt lehetsz chuck norris meg kigyurt barom egy hirtelen pl balasetmegelözési szándékkal a kormányt el nem rántod,max akarod de nem fog menni...
Ha ilyen óhajod van van egy kis elfekvő készletünk. Hogy milyen cikszámok melyik hulladékba valók azt nem vágom,mintahogy olasz autóm se lesz a büdös életben, én dolgozni járok oda, nem az olasz autók szeretetéért..De ha kell ilyen keress meg.
Most hallom másodszorra ezt a kifejezést....elöször amikor szóltak hogy ilyenünk e van.Mondok milyen szinü dobozosak????
Tegyük hozzá, hogy van kimondottan LPG/CNG-s gyertya is. De az tény, hogy gyertyában csak NGK semmi mást nem szabad... Még az m20-ban volt nekem beru és amikor bekerült a nitro csak durrogott, kicseréltük NGK-ra és egyből jó lett...
Nekünk is volt gázos m52b28. Leszakadt a gyertya elektródája és szépen végighúzta a blokkon a dugó. A blokkot és dugattyút nagyon elrendezte, bár nem volt ennyire csúnya mint itt. A gázos szaki szigorúan megmondta, hogy csakis ngk gyertyával szabad használni. Kipróbáltuk a denso-t. Nem kellett volna.....
Érdekesség, hogy a szívó oldal felől jött ugye az anyag, és beszívás közepette a kipuff oldalon landolhatott, majd, mikor a dugattyú felfelé mozgott, becsípte és beépítette a hengerfalba, de a hengerfej felé már nem bírta felnyomni.
Na ezért jó az m52, az alublokk. maga a blokk ment szét faszául. Az nyilván így is, úgy is kuka lett volna, de az alu az megóvta a hengerfejet.
Anno opel retek kedett dízelem járt hasonlóan, csak ott nagyobb kár lett, mert beszakadt az egyik kipufogó szelep, és a dugattyú visszaverte keresztbe, a hengerfej öntvény és a dugattyú is "maradandó" károkat szenvedett, magyarul kuka.D
Ez az ominózus dugó át is lyukadt, sajnos nem tudom jól fotózni, de belülről kilátni a roncsolt részen... Vajon mit érezhetett a gazdája, mikor menet közben így járt?
Én Behr-Hella-t vettem, ha jól emlékszem. Azzal biztosan nem nyúlsz mellé, de szerintem a többivel sem lehet nagy gond, csak ne olasz meg kínai legyen.
Köszönöm a gyors és részéletes segítséget mindenkinek. :)
Lenne még egy kérdésem,a digitklíma végfokával kapcsolatban. A szellőzéstetés / klíma úgy működik mostanában,hogy vagy egyáltalán semmi egyik fokozatban sem vagy pedig normálisan működik minden.
A dolog nem változik menet közben,úgy vettem észre,hogy ha leálíltom az autót és később beindítom akkor újra megy a szellőztetés de leginkább random. Ez lehet "süni" probléma?
fetitaco: "GT1 el fel kell programozni." Ez pontosan hogy történik? Sorry de erről még nem hallottam.
A 20-as menüben az 1000-es érték az alap beállítás. Ha 1100-at adsz meg neki, akkor 10%-kal többet fog kiírni, mint amennyit előtte. Ha 0900-t, akkor 10-kal kevesebbet.
Az OBC rejtett menüjét a következő képpen hozhatjuk elő: Fordítsuk el a gyújtáskapcsolót, hogy bekapcsoljon az OBC majd nyomjuk le egyszerre a 10-es és 1000-es gombokat. Amennyiben mindent jól csináltuk megjelenik a Test felirat a képernyőn. Írjuk be a kívánt funkció számát a 10-es és 1-es gombok segítségével majd aktiválásához nyomjuk meg a Set/Res gombot. Alapbeállításként lock-olva vannak a rejtett menü bizonyos funkciói. (2-9, 11-13, 15-18, 20-21). Ezek eléréséhez először ki kell lock-olni az OBC-t. Lásd: 19 Funkciók feloldása/Lezárása funkció.
19 Funkciók feloldása/Lezárása (LOCK: OFF/ON) - Amikor lock-olt állapotban van az OBC a Lock Off feliratot fogjuk látni a képernyőn. Ki lock-oláshoz nyomjuk meg a Set/Res gombot. Ekkor kéri az OBC, hogy adjunk meg egy kódot amit a következő képpen kell kiszámolni: adjuk össze az OBC által kijelzett dátum két számát (Nap.Hónap). Például: ha ezt jelzi ki az OBC: 17.08 vagyis ma 8. hó 17-e van akkor az aktuális kód 17 + 8 = 25 lesz. Billentyűzzük be az 10-es 1-es gombok segítségével majd nyomjuk meg a Set/Res gombot. Amennyiben minden jól csináltunk a lock-olás fel lett oldva és elérhető a rejtett menü összes funkciója. Ki lock-olt állapotban ha ezt a funkciót aktiváljuk akkor a képernyőn a Lock On feliratot fogjuk látni ha vissza akarjuk kapcsolni a lock-ot nincs más dolgunk mint megnyomni a Set/Res gombot.
20 Fogyasztási érték korrekció (KVBR: nnnn) - Előfordulhat, hogy az OBC-ről leolvasható átlagfogyasztási vagy pillanatnyi fogyasztási érték eltér a valóságos fogyasztási értéktől. Ez a menüpont arra szolgál, hogy ezt az eltérést korrigálni tudjuk az átfolyásmérő kalibrálásával. Alaphelyzetben a KVBR: 1000es értéket látjuk. Az 1-es 10-es 100-as 1000-es gombok segítségével beállíthatunk egy tetszőleges korrekciós számot aminek 750 és 1250 között kell lennie. Amennyiben ezen a tartományon kívüli értéket próbálunk meg beállítani visszakapjuk a kijelzőn az előzőleg beállított értéket. Állítsuk be az általunk kiszámolt értéket majd nyomjuk meg a Set/Res gombot.
A korrekciós szám a következő módon számolható ki l/100 km-es mértékegységben: új KVBR = Tényleges átlagfogyasztás l/100km-es mértékegységben osztva OBC által mért átlagfogyasztás l/100km-es mértékegységben szorozva a régi KVBR értékkel. MPG (1 gallonnal megtehető mérföld) mértékegység esetén: új KVBR = OBC által mért átlagfogyasztás MPG mértékegységben osztva a Tényleges átlagfogyasztás MPG mértékegységben szorozva a régi KVBR értékkel (Mivel Magyarországon a l/100 km-es mértékegység van használatban így könnyebb dolgunk van ha ezzel számolunk).
A tényleges átlagfogyasztást a következő képpen tudjuk kiszámolni: tankoljuk tele az autónkat nullázzuk ki a napi számlálót (Trip) az óracsoporton majd lehetőség szerint menjünk annyit az autóval, hogy majdnem az összes üzemanyag kiürüljön a tankból. Ekkor tankoljuk ismét tele az autót olvassuk le a benzinkútról a tankolt literek számát (pl: 57,23 l) majd ezt a számot osszuk el a napi számlálón látható km-ek számával (pl: 661.4 km) ekkor megkapjuk az autó hány liter üzemanyagot fogyaszt 1 km-en de mivel nekünk l/100km-es mértékegységben kell az érték így szorozzuk fel ezt a számot 100-al (pl: 57,23 / 661.4 = 0,086 * 100 = 8,6 l/100km).
KVBR kiszámolása: kiszámoljuk az autónk tényleges átlagfogyasztását és értékül 8,6 l/100km-et kapunk viszont az OBC-ről a Consum gomb megnyomása utána a 10,3 l/100km olvasható le. Lépjünk be az OBC-n a 20-as rejtett menübe. A kijelzőn a KVBR: 1000 látható. Kiszámoljuk az új KVBR értéket a következő képlet szerint: új KVBR= 8,6 / 10,3 * 1000 = 834,6514 megközelítőleg 835 így ezt a számot állítsuk be a KVBR: 1000 helyére. (Sajnos előfordul, hogy olyan mértékű az eltérés a tényleges átlagfogyasztás és az OBC által mért átlagfogyasztás között, hogy KVBR értéknek kevesebbet kapunk 750-nél esetleg többet 1250-nél ilyenkor nem tudjuk összhangba hozni a fogyasztási értékeket.
Ezt lehet tudni,hogy miként is lehet hozzáférni? Nálam (320) az előző tulaj alakította át nagyboardosra és városban stabilan 15-17l/100km-t ír ami teljesen irreális főleg,hogy kultúráltan közlekedem. Országúti 90-100-as tempónál sem mutat kevesebbet 12lityinél.
Jah, Omega. Kíváncsi vagyok, óra szerinti 160-nál mennyivel megy valójában? Az asztmák, kadettek általában 10 %-ot siettek, nagyjából. Azaz 160, lehet csak 145 a valóságban, esetleg jó esetben 150. Az e36-ok nem %-ra sietnek, nekem 133-at mutat valós 130-nál, de a 46-osnál csak 132-t mutat a tényleges 130-nál.
Mi régen sokat jártunk Németországba, és emlékeim szerint egyik autó sem evett 9,8 litert, pedig akkoriban még utáltuk azokat akik 140-nel bemerészkedtek a belsőbe :)
Ha jól rémlik, kb. minden autónk 8,5 körül evett 160-nál. A 2,0 Omega, meg az 1,6 Suzuki Swift is, illetve ezek között is minden. Sierra, Audi 80, Golf 1, Mondeo, Volvo S40.
Board szerintetek mennyire pontos ? Múlt héten nyaralni voltam. Család megtömve rendesen a gép,hosszú távon figyeltem . 110-120 km/h 7,8 liter , 140-150 km/h 9,8 liter (320).
Hőgyész messze van a Balatontól, de ott sem kérheti el a mérges másodikat egy 530d. Hoztam egyszer Bonyhádról Siófokra egy bazi nagy utánfutó téglát, sima szívó benzinessel sem emlékszem olyan emelkedőre, ami a kettest igényelte volna.
Azt elhiszem :/ Nekem se tetszene a dolog. Bár én pont ezzel a műszerfal világítással vagyok így, ahányszor ránézek felidegesít :) Most azon vagyok, hogy valahonnan próbálok szerezni ingyen egy abszolút nem működő E36 km-órát, és azon kipróbálom ezt amit az úriember csinált, ezt a leszedős ragasztós műveletet. :)
Mások vissza tekergetik az órát,hát én előre... arrról nem beszélve hogy ez egy 50 ezerrel többet futott óra..... ki tudja hány évvel idősebb kocsiból van........Vagy fiatalabbol vagy mittudomén.....de ez valahogy egy olyan idegesitő probléma lesz,ami ahányszor odanézek a müszerfalra agyfaszt kapok kategória.....Nem kicsit,nagyon.
Egyszer olvastam ilyesmiről. A számlap ragasztva van egy műanyag lapra. és ott elengedte a ragasztó azért sötétebb. Elvileg ha kiveszed az óracsoportot és megmelegíted hőlégfúvóval akkor vissza lehet nyomkodni - ideig, óráig. Ha nagyon zavar újra kell ragasztani. Google-n rá lehet keresni németül/angolul
Valakinek valami ötlete erre, hogy miért ilyen gagyi,sötét a világítás a kiemelt részeken?! (A képen nincs rajta,de a benzinmutató is épphogy látszik ha világít.) Kicseréltem 3db w3w izzót ma és nincs változás. Mindet ki kellene cserélnem? (index meg a sallang izzók)
Abban, hogy nem igazán megy több személlyel... Amúgy sem egy erőbajnok, de most voltunk a balcsin, és arrafelé sok az emelkedő, na hát ott megküzdöttünk 4 személlyel... Viszont jött mögöttünk a barátom egy 530d manuállal, és neki is vissza kellett kapcsolni 4.-be 2 személlyel... :) Igazából ha most kellene vennem nem 316 lenne hanem 318IS vagy 320i. De ez csak az én véleményem.
Az egyhatnak mindegy hányan ülnek benne, egy személlyel sem megy :) Ha egy bódé 4 év alatt látványosan kezd rohadni, akkor szerintem azt eladás előtt kijavítgatták.
Nehéz olyat találni, ami gyári állapotú rohadásmentes, és nem javított.
Ha Compact is érdekel, nálam van egy gyári roszdamentes gázos példány 700 környékén. Hahun még nincs fent, 750-ért akartam felrakni.
Sehogy, idős autó, mit vársz? 20éves autókról beszélünk. Ha rozsdás akkor rakasd rendbe, pár évig megint jó lesz. Nálam is most lesz karosszériázás, meg küszöbök rendbetétele (szintén 316Coupe). Amúgy inkább vegyél egy 318IS-t vagy 20i... Egyedül még elrohangálsz az 1.6al, de ha többen mentek valahová, megbosszulja hogy 1.6os. Hidd el. :)
E36 coupe-t keresek, főként 316i-t, jó állapotban. 700 körül találtam néhányat, ami elvileg rozsdamentes, ránézésre is élőben.
Viszont a családban van egy E36, 98-as. Mikor vettük, nagyon szép volt, sehol egy rozsda buborékozás, ez volt 4 éve. Ma viszont már mindenhol előjött rajta. Összes ajtók sarka, alja, bajuszléc, hátfal, hátsó ívek, első sárvédő. Hogy tudom kiszűrni, hogy ne járjak így?
Volt szerencsém egy doblóhoz a héten... a klasszik faék forma 16 éves. na egyet nem lehet elvitatni az megy 1,9 jtd.. igaz a 3. motor abban a bódéban..Mondjuk lófasz se egy fincsi kis berlingo 2.0 hdi hez képest.Az odabaszta ahátsókerékhez a betoncsikot...
Tegnap, még gyorsan beszereztem 2 db m52 motort, hogy a dobló lehetőségeit kihasználjam. Mindkettőnek van hibája, de hátt annyira olcsó volt, hogy nem lehetett otthagyni. És ha valakinek szüksége van egy elől púpos karterre a tartozékaira, akkor nálam van egy.
Így a dobló most 3 motoros. Elől egy keresztbe majd a következő szintén keresztbe, a végén egy hosszába...:DDDDDDD
Jössz még Siófokra ? Megszakérthetnéd a kompótomat. Ma bekerültek az E30 lengőkarok eltolt szilenttel, de valahogy még mindig nem érzem elég gyorsnak kanyarban.
Ha még nem kérted el a számomat, akkor: húsz/464 37 - nyolc egy
Elsőként ha már offolunnk.Adott egy fiat scudó.első lengőkar gatya.Kormány fixen tartva gázadáskor sávot váltott,amikor az őserő előtört a turbó segitségével..Ezen mondjuk túlvagyunk.most épp a szervó vagy nem müködik vagy de.De de inkább nem
az biztos,hogy minndennapra van meglepi hiba.Ja nem szidom az olaszt hiszen ez francia csak fiat jelvény van rajta.Egy tökjól eltalált vezethető valami lenne,ha aki tervezte pl pár napot eltöltött volna benne ,vagy bármi másban áruszállítoként..(és nem mindennap szarna be valami rajta. kormányszervó zárak bármelyike gyujtáskapcsoló inditómotor index egr számtalanszor testkábel)
Én próbáltam bizalommal lenni felé de szépen bizonyitja naprol napra hogy olasz/francia hulladékot nem veszünk.
Igaz gyúróteremnek jó mert szervokormány nélkül igencsak érdekes a mutatvány. a ducató.... jézusom hagyjuk....
És 10 éves lesz augusztusban pont 300 ezer van benne..Remélem a fönököm inkább elbontja.ugyanis a vadállat 2.0 kon a kormányszervó hiba alaphangon 300.ezer..de lehet kapnék egy új doblót na csöbörből vödörbe...de itt sajnos a vw caddy/transporter avagy egy berlingó( ! ) ami tényleg használható a cég arculata miatt kilőve.
Hogy on is legyen műszercsoport csere van az e36 on.Állitólag egyet bepróbált de kinyírta a modic ját
...Érdekes. tavaly javitáskor a kábelhiba miatt kinyirt egy abs kockát...most meg egy modic ot.
Az exem sátánkának hívta...... Hogy mik vannak.stephen king cristin cimű olvasmány jut az eszembe...
Üdv. Találkozott már valaki olyannal, hogy elektromos ablaknál valami füstölt a kárpit alól amikor működtette? Nálam ez úgy jött ki, hogy nem mindig ment fel az ablak, befújtam a gumikat szilikonnal, és tök jól működött kb 1percig, utána meg jött a füst az ajtó belső felénél a kilincs mögül... Eléggé ijesztő volt számomra a dolog.
Erről jut eszembe, megyünk haverral az autópályán 1-2 hete, előttünk fehér lámpapár. Mondom neki: fogadjunk, hogy valami olasz fos, amin ég a tolatólámpa. Igazam lett, egy Ducato volt. :)
Régen volt egy lancia deltám. Folyton futómű problémái voltak. Ugyanezen jelenség is mutatkozott, csak annyival másképp, hogy az eleje hogy így ment, hogy úgy, hisz elől hajtott.
Persze rájöttem mi a gond: a lengőkarokat elől egy gerenda szerű tartóba egy szilenttel rögzítette egy tartó rudazat. Ebbe csatlakozott csavaros kötéssel a lengőkar egy pontja. Az elülső szilent teljesen jó volt, cseréltem, a többi gömbtámasz, stb jó volt. De akkor mitől is mozoghatott a futómű az erőhatásokra?
Hát az említett csavar (lehet kettő is volt, de nem biztos) a menet megadta magát, és nem rögzített teljesen, csak részlegesen, így gázadásra, fékezésre faszán ide-oda ment....
Lehet Másfél kollégának is ilen baj van a futóműben. Ugye ugyanaz, mint te írtál, nem megfelelő rögzítési probléma.
Szegény kis autókámnak gyakorlatilag ugyanilyen hangja van. Nem csoda, hisz ugyanazon elemekből épült a rendszer, csak a végdob ugye hosszabb csövön van.
A hosszanti lengőkar szilentje is jó, ami kerék előtt van? Az egy "ablakos" szilent, szét szokott esni, és nem igazán látni, mert be süllyesztve a karosszériába. Ez okozhat olyat, hogy a kerék a függőleges tengelye körül elfordul, azaz kormányoz. Itt kell állítani az összetartást is a szilent keret mozgatásával.
Ettől függetlenül a gatya csillapítót mindenképp cserélném. Két hátsó nem egy nagy összeg.
Nekem a Compact hasonlókat csinál. Itt 99% biztos vagyok benne, hogy a kifli alakú lengőkar hátsó szilentje szar, az engedi elmászni a lengőkar belső megfogási pontját.
Annak az autónak milyen rendszerű az első futóműve ?
Van mondjuk egy autó, gyári futóművel. Ha megyünk vele egy nagyívű kanyarban - tehát ahol 100 fölött is roboghatunk - akkor a csúszáshatár előtt furcsa dolgok történnek: az autó kacsázni kezd, olyan lesz, mintha jobbra-balra kormányoznák valamelyik kerekét, vagy mintha nem lenne felcsavarozva a kerék és ettől ide-oda imbolyogna, vagy mintha egy hátsókerék-kormányzás ki-be kapcsolna.
Ha ezek után megvizsgáljuk alulról, azt látjuk, hogy a szilentek, gömbfejek és hasonló rokonaik mind rendben vannak, egyedül a bal hátsó lengéscsillapítónak folyik a vére. ja igen, az autó a fenti kacsázást csak BALkanyarban végzi.
A kérdés az, hogy okozhatja-e ezt a meggyengült lengéscsillapító? Talán a gyors balra kanyarodáskor annyira felemelkedik a bal hátulja, hogy attól már a futóműgeometria is megbomlik?
Egyébként erős fékezésnél is érezni egy megbillenést.
Nem hiszem el, ez kellene az épített m52-re, de sajna most nyelt be 500k -t a cabrio nem várt dolgokra, és még el sem kezdtük összerakni:( ha meglesz amikor látom az alagút végét, akkor szólok.
Rajtam most valami vízhőfokos lidérc ül. Először elbaszodótt a BMW-n (az üzemanyagszintjelzővel együtt).
A héten hív az asszony, hogy felment a vízhőfok pirosba, így befűtött (ahogy tanítottam). Elmentem kipróbálni, nekem is felment a pirosba. Géptető kinyit. A víz nem fő, a venti nem megy, a csövek puhák, majonéz sincs, leveszem a hűtő kupakját, semmi. Visszaülök, odabaszok a műszerfalnak, visszamegy középre a mutató. Tehát szar a műszer.
A napokban az Audiban észrevettem, hogy az üzemi hőfok ~88 fokról majdnem százra ment fel. Azon is van olyen on board diagnosztika, vagy mi, az 88-89 °C-t mutat, tehát szar a vízhőfok műszer abban is.
A pixelfixnél Budapesten, kb. egymilliárd forintért.
Nekem elég vegyes érzéseim vannak azzal a bandával kapcsolatban. Az Audiban cseréltettem ki a kijelzőt velük, sajnos ilyen korukra elszaródnak. 33 pénz egy csere, de legalább eredeti VDO-t alkatrészt raknak bele. Legalábbis a honlap szerint, mert amúgy meg fosadék kínait...
Az E36 műszercsoport javítását meg el sem vállalták. Szerencsére, mert így ki-be szereléssel együtt 15 perc alatt megcsináltam magamnak.
Tedd maxra a belső hőfokot is hogy a fűtéscsap kinyisson és a belső fűtő radiátor is megteljen. Termosztát nyitva legyen tehát meleg motor. A hűtő felső vízcsöve is forró legyen. Csak pár tipp.
Nem is írtam azóta, hogy összeraktuk a kocsit. Azt hiszem, nem lett hengerfejes.
Nehéz megállapítani, hogy fogy-e a víz, de már 2 hete megy, mentem vele kb. 1000km-t, és talán OK.
A vízszintet hogyan kell ellenőrizni ?
Amikor eldurrant a cső, elment az összes vizem. Szétszedtük a motort, le volt kötve a blokk oldaláról a törött csőcsonk.
És hol állt a vízszint a hűtőben a szétszerelt hideg motornál ????? Éppen a jelen. Azt mutatta, hogy ez így elég.
Igaz, korábban sem mondtam rá, hogy hittem a jelzésben, mint a vezércikkben :)
Szóval ?
Van valami tuti módszer a kis vízveszteségek vizsgálatára ?
Eddig azt szoktam, hogy lefuttatok egy légtelenítési procedúrát, és ha akkor nem mászik le a szint, azt jónak veszem.
A procedúra: Hűtősapka le, légtelenítőcsavar ki. Ekkor a vízszint általában felfele jön....
Amikor minden nyitva, megemelem a fordulatot, ilyenkor le szokta szívni a vizet a tartályban, és egy idő után megjelenik a szökőkút a légtelenítő csonkon.
Ekkor bezárom a légtelenítőt, és töltök bele vizet, ha szükséges.
Így használom ma-holnap már 4 éve, jött, ment, sőt nem is rosszul szedi a lábát. Tegnap estig ennyi jött ki és még van benne, teóriám van a helyzetre, de ez csak fikció :)
Ha valakinek esetleg elkezdene a műszercsoporton ugrálni egyik-másik mutató (és a kocogtatásra reagál), akkor az adott műszer hátulján keresgélje a probléma okát.
Hát még én vagyok így ezzel. Ezt elvileg egy 18IS alól vették ki. De az én TDS-em alá nem akar passzolni,pedig kéne vagy nem tudom.Fel tudnám taknyolni vhogy,de inkább nem.
Bizonyos körökben szinészek van ilyen kifeezés-ugymond szakma szleng-nem a sexuálistól szol. hanem behangolja aszerepre vagy ilyesmi.... vagy felöltözteti vagy belediktál gyógyigytalt...Gondoljatok bele csapágycsésze: szólsz egy szinésznek. abbol mit isztok lenne a válasz..
Jah, ezt kibeszéltük privátban is. Ugyanezt éreztem anno, mikor e65 760i-t próbáltam. 180-nál padlózva csak egyszer már azt éreztem, hogy lefelé sodródunk az útról szinte, de nulla adrenalin, meg hátbavégás.
Akkoriban volt a reszelgetett 2,8-as kupém, ami épp mindene szinte a legjobb volt, friss Bilsteinekkel, Szuromi tengelyes motor, stb, na abban meg épp volt adrenalin. Persze valószínű, minden körülmény közt jobban ment a 760i, de sehol se érezted a hátbavágós zsiványságot, csak nagyon bátor lehettél vele.
Szóval valószínű a mercivel is ez lenne, a hiányzó kis zorkóság, nyersség, durvaság.:) és valószínű a hang a legjobban.:D
Egyelőre elvetettem a merci vételt, ha már, akkor inkább egy 525i, mégiscsak. Az jobban tetszene, nem pártolunk el.
Sosem lesz sportos egy merci. Egy C E S s biztos nem. Golyópályás, de azt a hozzánemértés teszi tönkre. Utána kellene állítani néha mielőtt kikopik. Ha kikopik kuka.
Sziasztok, kicsit off téma. Tegnap voltam Tesla S tesztvezetésen. Pestről kifelé kb 1/2 óra autózás este 9 kor elég gyér forgalomban. Érdekes autó, csináltam 6-8 padlógázas gyorsulást 30-160 között, valóban nagyon megy, de igen érezhető a 2.2 tonna, a benne lévő 650Kg akupack. Kb úgy megy mint egy 350+ lovas turbós M50. Szerintem csodálkozott is a fickó, hogy viszonylag közömbösen vettem a dolgot(hátsó ülésen azért volt nyivákolás). És amikor mondtam, hogy ez tuti nem tud 3.3 at százon akkor, kikerekedett a szeme, és kinyögte, hogy van egy durvább mód is amit külön kell kapcsolni. Be is kapcsolta, talán +100LE. A furcsa, hogy sokkal jobbnak nem éreztem. Szuper autó, de nekem nagyon steril, semmi hang. Persze nagyon élveztem, de + adrenalin löketet nem adott, a saját 28i -met sokkal jobban élvezem amikor elrúgom neki :)
Szóval érdemes kipróbálni, de bennem nem hagyott nagy nyomot.
És áldá az úr hogy megismerd fiam eme nedü rejtelmeit.Hogy legyen a világ tőle őáltala ő véle és öbenne találd a mennyei boldogságot hogy mennyei tisztelettel utáld az olasz autókat szeresd bmw-det
Szerintem 2 dolog miatt nem érezni sportosnak a merciket.
Az egyik a fotelszerű ülés. A másik a nem fogasléces, hanem ...olyanizénemjuteszembe golyós valami kormánymű. Az még kompresszoros SLK-t is tönkrevágja.
Nekem az tetszik a 124 be, hogy 140 el megy kényelmesen még a mucsajröcsögei mellékúton is. Az e36 meg csak az au és német utakon esett jól igazán. Megöregedtem. CRF 450 el 130 al a szántófödön... ja mégse. Akkor f@szsetudja.
Ma is csak.annyi volt.a."baj", hogy a.dobló sebességmérőjére van beállva az agyam az e36 középtöl balra.esik.a.120 is. Na meg 3-ban érezni az erőt. 160 körülig igen lazán elforog. Szal észre se veszed, csak az adrenalint. Vajon ehhez képest.milyen lehet ez a 220 lovas 124-es. Nyilván karakterre más. Igen ám de azzal sztem tök másképp.mennék. szintén gyorsan. Az maga a megtestesült mérnöki értelemben vett tisztán fizika mentén működő das Auto. ;)
Enyémet kipróbálhatod bármikor. Papás az tény. De nem vagy már 20 sőt 30 sem. Úgyhogy jól fog esni. Menni azért megy. Ha meg adrenalint akarok kitolom a crf 450 est.
124 re legalább van rendes megbízható szerelő, semmivel nem fogsz ki rajta. Gyors és olcsó. Ez is valami. A mai világban már minden kis apróságnak örülni kell.
Én pl a napokban valamely hajnalban azt álmodtam vettem egy 525i-t. Felébredtem. Órára néztem: 5 óra 25.... ma láttam meg ezt a 124-est, ami megmozgatta a fantáziám. Mindig is tetszett. Most pályázok egy komoly pozícióra. A doblós munkám feladom. Kb pont jól menne 7j komoly.munkakörhöz a 124-es, vagy akár a 525i is. De este mentem egy kört Marcselló látogatása után a kis e36-tal... az a fasza nekem. Nem lehet azt megállni, hogy ne küldd meg. Pont észrevettem, mikor egy suzi próbálgatott előzni, hogy erősen közeledtem rájuk. Majd lepadlóztam. A doblóhoz szokva észre se vettem, hogy 120-ról nytam 3-ban egy padlót. Ezek meg hirtelen félre húzódtak. Nem is tudom miért. E36 sleeper kell tovább is. De valami még kell mellé. Sztem 525i e34 nem fog elég.lenni. merga nem tudom. Vezetni kéne egyet. De ezt feltételezem elégnek tartanám. Tuti jobb egy 525i-nél. Mérnök úr klasszik autójának. De.nem tudom. Majd zarkóval iszunk némi sört és megvitatjuk...
Nekem egy 525i-ről sem a csapatás jut eszembe először. :) A Mercit sem arra használnám. Elég fiatal vagyok még, de simán tudnám értékelni ezt a kényelmes, papás stílust. Az E36-tal is ritkán csapatok, pedig ott azért egész adottak a feltételek. De gyakran nem olyan a forgalom, az út, vagy egyszerűen nem is vagyok olyan kedvemben.
Tetszik ez az E34 is, de megmondom őszintén, nekem a Mercedes jobban beindítja a nyálelválasztásom. Az E34 a kedvenc BMW-im közt van, de rápillantva ennek a Mercedesnek a belterére, nekem nem kérdés, hogy melyikben tölteném szívesebben a napjaimat. Azt mondjuk nem tudom, hogy milyen vezetni. E34-et is csak keveset vezettem, ilyen Mercedesben pedig utasként is csak egyszer ültem.
Tavaly az E36-al teljesen utcai felállásban 2:32 mentem, aztán 1 év kihagyás és idén elsőre ebből lett kipakolva, sárga Konikon, ToyoR888-on 2:22, úgy éreztem még idén ha tudnék ősszel egy nyíltnapon 1-2-3 etapot menni talán összejöhet a 2:20-21.
A videókon egyértelműen látni, hogy nem a tempóm a baj, hanem a kicsi kanyarsebesség és a rutintalanság/nem megfelelő pálya ismeret.
2:31.268 lett a leggyorsabb, de biztattak, hogy ebbe a kocsiba sokkal több van (nyilván, de először még nem mertem nyomni neki, aztán 4-0 sikeres 3-as után nem már nem láttam sok értelmét, kap egy hatos váltót, már tuti, csak az 'akarat' hiányzik még).
A többeket kérdeztem(E36 2.5-es motor), hogy mi van a kocsiban, 4.2-as difi, állítható futómű, meg pár év gyakorlat, ők voltak 2.20 alatt picivel(1-2-3 másodperccel).
A coupé súlyán én is töprengtem, az ajtókárpit, motorháztetőburkolat is le volt szedve nála és egy ülés minuszban is volt, nekem majdnem tele volt a tank, meg ugye szinte fullos a TI-m, légkondi, ülésfűtés, tetőablak, ami azért nem két deka, de azért meglepett.
Néha, néha már bánom, hogy eladtam, de így is 3 autóm van.
Amúgy ilyen volt pont mint a képeken, csak a színe fekete/lila gyöngyház szerű, nekem tetszett. A belseje is ilyen volt, karbon betétes a fa helyett és elméletileg igazi karbonból volt a betét és bőrös volt, szürke/sötét kék/lila, jól nézett ki és akkoriban jól is ment, 2004-ben vettem, sor5 turbó 230ló quattro 6os váltó, miután az "éjszakában" letette a névjegyét, kb 8-10 ilyen autó lett a környéken, 5-6 még a mai napig itt fut, igaz már mind sok100 lovas :)
Hungaroring is pipa, nagyon nagy élmény volt, a kocsi meg hibátlanul tette a dolgát, nem azon múlott a gyenge köridőm (hanem a váltón, amiben a 3. fokozat nem jó). A mérlegen eléggé kipakolva 1240 kg volt, egy 323 coupé pedig belefér 1216ba...
Mielőtt bevásárolnék süniből,csak egy megerősítésre lenne szükségem tőletek,hogy ne vegyek feleslegesen valamit.
A szellőzésem teljesen random módon vagy működik minden fokozatban vagy sehogy. Úgy vettem észre,hogy menet közben ez nem változik,leálíltás és beindítás után random módon vagy működik vagy nem. Ez lehet végfok hiba,vagy esetleg valami más,mondjuk digitklíma vezérlőpanel hiba?
Ha kiváncsi vagy, le tudod venni a küszöbborítást, meg a hangszórót takaró műanyagot akkor ki lehet hajtogatni kicsit a szőnyeget, hogy megnézd van-e ott rozsda. Mondjuk szerintem sincs értelme csak ezért, a küszöbborítás patentjét könnyű eltörni.
Vagy ott van még pl. a gázpedál rögzítése, az sem szokott látszani...
Akkor lehet valóságalapja "az én e36-om nem rohad" kijelentésnek, ha az illető látta már mi van a nagyszőnyeg alatt, az első sárvédők mögött, esetleg a küszöbburkolat is volt már lent.
A küszöb az esetek nagyrészében belülről kezd rohadni, ha már kívülről is látszik akkor teljesen kuka. De általában az is ami kívülről jónak néz ki. Akkor kezdhetsz aggódni ha nem tudod megemelni, illetve ha a szőnyeget elől a lábtérben lévő hangszórónál felhajtod akkor általában a belső küszöbön már látszik ha baj van. Főleg ha tetőablakos
Jól néz ki, a külsejével nincs is bajom :) Most már nagyon megtetszett a formája is, főleg ahhoz képest, hogy régebben mennyire suta autónak tartottam.
6 henger nálam több szempontból is ki volt zárva. Először is én kifejezetten 4 hengeres autót akartam.
Másodszor azért választottam kompótot, mert az általam behatárolt keretből még a 4 hengeres kupék között sem volt értelmes állapotú,
annyi pénzért max. a 4 hengeres Compact-ok között tudtam válogatni.
Mindenképpen szép és jó állapotú autót akartam, ez sokkal előrébb volt, mint a 6 henger vagy a Coupe kivitel.
Zamárdiban "Powerfanatics" szokott lenni, de az idén azt hiszem Fonyódon lesz, meg valamikor Velencén is. De Stratonicus ilyen E36 fórumosra gondol, ahová szokott járni a fórum, csak sosem egyszerre :D
Nem tudom mit csináltál azzal a csőcsonkkal, én 3 éve a cég parkolójában szent este cseréltem ki, szerintem max 1 óra volt. Ami a blokk oldalán van ahoz meg a generátort vettem le, igy nem kellett a szívósort bontani.
E36-okat nézegetek. Sor 6-os blokkosat szeretnék venni. Milyen tapasztalataitok van róla? Nem csak motor, hanem minden más téren? Külföldről vagy mo-ról érdemes(ebb) venni? A küszöb rohadását azt ismerem, esetleg azon kívül milyen problémák gyakoriak?
Hátt, igen, nem éreztél rá az e36-ra. Ahogy Zetor kolléga írja, nem kell ám lebontani a szívórort, meg kábelkorbácsot, vócsak endoszkóp-szerű ujjaidnak kell lenni.:DDDD
Sajnálom, ha eladnád, pláne, ha meg is van már csináva. Még, ha HF tömítés átégett, akkor is megcsinálnám. Ebből a pénzből kizárt, hogy jobb autót veszel, mint ez.
Amúgy tegnap is láttalak, szemből. kivételesen ducatoval mentem... Milyen groteszk, hogy én tudom, ki vagy, de te nemigen láttál még engem. Izé, nem ismerhettél fel retek olasz teherautókban. :DDD
A kocsid amúgy teljesen jól néz ki.
Ilyenkor felmerül, hogy mi lett volna, ha hathengerest veszel elsőre, vajon mennyivel jobban fájna eladni?
áh, egy idő után már rutinból bontod szét az egész autót :)
anno a 100 S4-em úgy kuplungoztam meg egyedül, hogy reggel beálltam a kölcsön műhelybe eleje lekap, motor ki, új kuplung fel, eleje fel, aztán délután haza vele, igaz nem először csináltam már akkor, akna és segítség nélkül meg vegye le a ... a 6os váltót Audiról...
szóval a BMW-vel is valahogy így alakult az elején, ahogy az Audikkal anno és mire mindent kicseréltem 2x 3x azóta hibátlanul fut mind :)
Nálam mindig az előző trehány, kókler tulajok miatt volt sz.pás, akik csak használták őket és csak annyit javíttattak rajtuk, hogy menjenek.
Melyik autó tervezésénél élvez magas prioritást egy 23 év múlva cserélendő vízcső szerelhetősége? Ha valamelyikben könnyű egy ilyet megcsinálni, az csak a véletlen műve.
Nekem pont a motorral nem volt gondom. Ha a hengerfej hátulján lévő csonkról beszélsz azért nem olyan vészes az, a váltót egész biztos, hogy nem kell levenni...
Az önindítócsere még jómóka m43-on. De azért összességében elég jó konstrukció szerintem, ilyesmik minden márkánál vannak. Előbb volt szó az A4ről, tdi-nél egy vezérlés cseréhez le kell bontani az egész elejét ha jól tudom. Pedig az kopó alkatrész. Ettől még nem rossz autó.
1,6-os alapmodell. 1,6 102 lóerő, semmi oka, hogy túl legyen bonyolítva.
Ha a kábelkorbácsot nem húzták volna keresztül a szívócsonkon, kb 10000x könnyebb lenne minden. És vajon miért tették úgy ???? Passz. Pözsó licenc lehetett.
A 6 hengeresek rövid szívócsonkja alatt könnyebb dolgozni ? Ott elérhető egy kopogásszenzor vagy bármi a blokk oldalán ?
Nálam ma megpecsételte a sorsát az E36. Ez a vízcsőcsonk csere betette a kaput.
2-3 órát szoptunk vele, mire kiszedtük a helyéről. Elmebeteg ez az M43 motortér. Szerintem ezt olyanok tervezték, akiket a pözsótól is kirúgtak már a túlkapásaik miatt.....
És igazából semmi, de semmi garancia nincs rá, hogy nem hengerfejes. Gondoltam kicserélem a csonkot, aztán majd meglátjuk.
A difin kívül kb. mindent le kell venni, hogy hozzáférjek. Agyvérzés kerülgetett, amikor megláttam az egyes megoldásokat. Ez nem az én autóm.
Valószínűleg bukok rajta kb. 300 ezret, de már nem érdekel, csak legyen üzemképes és tudjam eladni.
Nekem a járós kis 16i 4 év 80 ezer km alatt nem produkált olyan hibát ami miatt megállt volna alattam, de folyamatosan tervezni kell, hogy mikor mi lesz kicserélve és ha szummázom excelben félelmetes az összeg... ez ilyen... Pont ezért gondolkodtam el, hogy egy IS200-ra cserélem, azt lehet tényleg csak tankolni kellene..:)
Úgy vettem észre, a BMW-k egyike sem csinál olyan tornádót, mint az olasz vagy japán autók, de azért a fűtés-hűtés mégis van olyan jó, mint azokban, talán mert több helyen lép be a levegő az utastérbe. Szóval arra gondolok, hogy a te eseted egyedi és ezért javítható.
Igaz nem nekem szólt a válasz de én is ezzel küszködök. Pollenszűrő most volt cserélve és a max fokozat sem valami erős. Igaz nekem a "süni" is haldoklik az is cserés lesz,nem tudom,hogy annak van e köze hozzá.
Az se mindegy hol veszed az autót. Itthon vásárolt E39 530DA-ban váltó turbó kuka lett vètel után kb 2èvre. Pedig nem spóroltak a szervizre... Mondjuk ott a GM váltó is szar volt ha jól tudom alul volt mèretezve vagy mi..nem is ez a lènyeg.Elmèletileg ~130ezer km volt az autóban vètelkor. Majd jöttek sorra a problèmák,tesóm inkább eladta,mert ráment a gatyája majd vett egy skodát,ami ugye vw konszern. Nèmetországi nyugdíjas tulajtól 50ezer km-el. Ez 3ève volt,azóta 200ezer van a kocsiban hiba nèlkül(csak kopó alkatrèszek voltak cserèlve,illetve "csak" a kèt első rugó.) Hozzáteszem ez nem az olajproblèmás motorral szerelt szerencsère. Jelenleg egy audi A6os van neki,amit már Svájcban vett (itt is èl jelenleg) 130ezer km-el. Így visszatekintve a bmwben szerintem 300ezer km is volt,ha ebben az audiban van 130...bár a bmwje is szèp volt,nem tűnt sokat futottnak. Viszont az audi egyenlőre jobb vètel volt,mint anno a bmw. Amikor a váltó kezdte megadni magát a bmwben,volt egy "remegő"èrzès,amit tesóm az egyik kiszemelt F10-nèl is èrzett,ès ez miatt nem is mert ismèt bmwt venni. Lehet,hogy ezt már csak bekèpzelte,de hatalmas csalódás volt a bmw neki,eddig a vw konszern viszont meglepően jó! Jaaa ès igen,itt minden autó dízel,tudom,hogy nem szeretitek ezt most nèzzètek el :D èvi 50-60ezer kmre ez èri meg. :D
Félreérthetően fogalmaztam. Dévó meg Opel már új mondat volt, nem a VW konszern gondolat folytatása. :)
Opeleket akkor vezettem először, amikor még csak a család Swiftjét hajtottam. A mindenki által lenézett Swiftet sokkal jobb érzés volt vezetni, mint a korabeli Astrát (sebváltó, pedálok, kormány a Suzukihoz képest pocsék). Azóta későbbi Asztragenerációkat is vezettem, és ergonómiátlannak találtam őket. Pl. a legújabbnak a könyöklője zavar. Olyan helyen van, hogy pont nem lehet rákönyökölni, de még épp útban van sebváltáskor, ha háromból négybe húzom (nem csuklóból váltok, hanem vállból). Ha előbbre tolom a könyöklőt, perceken belül magától hátracsúszik. Egy másfél éves autóról van szó. Ez elfogadhatatlan.
Dévót meg csak egyszer vezettem. A rükverc jobbra hátra van. De nem lehet oda húzni a kart, ha az anyósülés előre van tolva, mert a váltókar beleütközik az ülésbe. Hát hogy lehet így autót tervezni?
Hú, velem is akartak ma versenyezni, de csak egy nagyon újnak látszó Lexus volt komoly ellenfél. Viszont olyan szakaszon jelent meg, ahol már lefelé jöttem a hegyről és ahogy volt rallis barátom mondta, "lefelé csak amatőrök versenyeznek", meg amúgy se a fék az autó legerősebb pontja, így csak arra figyeltem, hogy ne jöhessen túl közel...
Mai nap erősködött egy passat tdi ...egy sz...s 20i vel büntettem ... :D ...volt már ilyen mikor a srác a 28i-re esküdött a mátrában meg elvérzett ..:D.
Ma sikerült öregbíteni (mint azért nem ritkán, ha már megy) a bmw-sek jó hírét. Nem mondom hol, lámpánál egy új octavia elégé kilépett, majd a következőnél beálltam mellé. Majd indult összekacsintás után, nem néztem meddig is toltuk el, de 3-ban már szabályzás környékén jártam (2,93 diffi), majd jött egy piros, megálltunk.
A két kocsi teljesen fej-fej mellett ment, egyik se volt gyorsabb, lassabb, az enyém a vége felé kicsit erősebbnek tűnt egy hajszállal.
Lámpánál ablakból megbeszéltük, jófej srác volt, gratulált az öreg vasamnak, hogy jó erőben van. 2 literes TFSI (nem tom mennyi power) volt az octavia, tavalyi modell. Mindegy is, de jó érzés, hogy azért egy turbós benzinessel még azért fel tudom venni a 2,5 szívóval a versenyt.
2-en voltak az octaviában, mi 3-an én a két gyerekkel, ők egyet tesznek ki.
Kicsit azért eszembe jutott a római vízvezetéket bontós sztori, de nem azon a környéken volt, meg nem voltam ittas.:DDD
911 , minél erősebb annál profibb ,ezt tudomásul kell venni . Sok autó "elhangzott" itt mostanában. Nem vagyok egy márkagyűlölő típusú ember .Nyilván vannak modellek melyek nem tetszenek .Opel ,Ford ..egyszerűen nem tetszik a formavilága ,de attól lehetnek jó autók ...Opel Manta szerintem nagy klasszis. Audi -Bmw párharc ..szerintem fej-fej mellett volt régen most az Audi a jobb. Francia autó ...Renault 5GT turbo :), kis méregzsák .Volt wankel is , semmivel nem rosszabb szerelni mint a mai autókat .Kár erről vitázni kinek mi tetszik és azt el kell fogadni . E21 83-ban már bőven kevés volt ,szerintem.Nem vitaalap csupán saját vélemény.
Nem is a javítás miatt, hanem, azért hogy versenypályán is jó legyen. Ahhoz 4 jó abroncs a minimum (semislickkel ugyan még lehet menni utcán-kivéve esőben, de ugye a slick az igazi), de az meg elég nagy helyet foglal, nem fér be az autóba.
Ha lehet hinni a firkászoknak, akkor a 911-es egyik erőssége pont az, hogy elmész vele lábon nyílt napra, széthajtod az elméjét, aztán hazamész vele. Szervizkocsira nincs szükség.
Nem tudom igaz-e, de nekem ettől függetlenül a 911 a #1, minden mindegy alapon biztos, hogy azt vennék. M4 és társai eszembe sem jutnának.
A tesztek szerint a kezdő széria csak gumifüstölésre volt jó, a competition package-nál sikerült valami rendesen hangolt futóművet alárakni. Nekem az a mániám, hogy a BMW-nél egy családi autóból kellett sportkocsit csinálni, a 911-es pedig eleve annak készült, ezért sokkal jobb érzés (lehet, mert még nem próbáltam) azt vezetni. Persze a Compactba kényelmesen befér a versenyabroncs, meg a szerelőkészlet, a 911-esnél meg utánfutó kellene, vagy szervizkocsi-mint egy rendes versenyautónak, de akkor meg az utcai használat ugrik.
Én ezek szerint nem utálom eléggé az új autókat. Az M4 CS pedig elég jónak néz ki, ha annyi pénzem lenne, akkor én a 911-es mellé biztos bespájzolnék egyet. És az AUDI TTS RS is eléggé bejön, vannak benne parasztos beütések, nem csak az a steril jószág.
Nagyon vicces tudomány fix kettöbe fel kell mosni az utcát utána meg felhivni a gumist......Más kérdés hogy amikor épp be akar indulni....... vagy nem vagy igen nem.Amit az olasz vér érez.
eszembe se jutna egy mai BMW-t venni.... se audit .Ha nyernék a lottón se tudnám mit vegyek.mecit? mind egykutyaronada. 1.0 3 hengeres swift azt jónap A tol b be az nem rohad le de megvan a koporsód is 200 ezerből.
Strato, a Daewoo meg az Opel az nem VW...vagy te se így gondoltad?
Na mindegy, csak azt szeretném mondani, hogy abból, ha vezet valaki mondjuk 1db rossz Opel X-et, nem tudhatja, milyen a többi ezer Opel típus és amíg végig nem próbálja az összeset; kár magát kizárnia egy esetleges jóból. Én pl. Zarkóhoz hasonlóan azt mondom, utálom a francia autókat, de ha megnézzük, honnan ez az utálat, tulajdonképpen csak néhány tapasztalatot találunk, és télen is őszinte érdeklődéssel próbáltam ki a Renault Safrane-t, nyáron meg a Matra Murenát (ami aztán megerősítette az utálatomat:)
Másodszor, mindig jobb érzés valamit szeretni, mint utálni - a saját érdekünkben is...
Harmadszor, még a legbénább autóban is kell lennie valami pozitívnak.
Mást még nem nagyon válaszoltál erre a kérdésre soha, csak azt, hogy 30 évvel ezelőtt mi volt.
Ebből kiindulva ez a vw konszernes gyűlölködésed számomra komolytalan. Valamint ezen az alapon a BMW-t jobban kellene utálnod, mert sokkal több szar (és a szar nem egyenlő a korszerűtennel) konstrukciójuk volt/van, mint a VW csoportnak, és nem a háború előtti időkben, hanem a közelmúltban vagy pedig a jelenben.
Vezettem pár autót magam is, VW konszern termékeit is. Mind közül kettőre tudom őszintén mondani, hogy szar: Dévó és Opel. Fosvágenek és Audik nem voltak rosszak.
Alfát nem vezettem, arról csak külső szemlélőként mondom, hogy szar. :)
Ja. kb az egész fosvágen csapatot és csodás termékeit rühellem.. Cégesben volt szerencsém napi szinten munkaidőben "lakni" egy caddy ben.
Ja kérem ez a csoda német technika. Mindenki felajzva tapsviharral várta a nagy fosvágent, Én meg sirva vissza akartam ülni a szent(rühellemem a francia autókat is) berlingóra..Az egyszer bedobta a törülközöt némi előzménnyel égő tötltéslámpa de a szervizig eltámolyogtunk.. a mostani céges olasz csodák is rendesek velem. vagy nem megyünk sehová vagy 1 méterre a telephely kapujánál adják meg magukat..Vw caddy meg előzéskor.. köszi .élhetetlen szemét volt az 1,9 tdi.Vagy csak nézz szét. irunk pl 1981 et pl e21 323 i. mit is csinált az audi akkor? az e21 323i k.jetronikos volt akkor az audi még 1992 ben is annál a lemaradt szar befecskendezönél tartott. bmw jóval elötte már tolta a motronic-ot.
Ha van lehetőséged ülj be a két márkából bármilyen lepukkant állapotu szarba pl e34 525 vagy 520 vs audi 100 2,3 e ha nem érzed a különbséget akkor vegyél mercit,vagy keresd fel kezelőorvosodat gyógyszerészedet:))))))))))
Egyébként pontosan mi a bajod az Audikkal? Tudom, most olyasmit felelnél, hogy "csak ami a két rendszám között van", de igazából miért utálod őket? Pl. egy Volkswagen Basszát is ugyanolyan szar neked, vagy csak az Audi?
Nasszer új megvilágításba helyezte a dolgot. Én a meló alatt a BMW-vel való foglalkozást értettem. De Zarkónak és JackTwo-nak lesz igaza: meló a munkahely, és ha emberünk inkább söröz utána, azzal tényleg hátráltatja a BMW villanykapcsoló megjavítását.
Nyilván én DEVIÁNS vagyok mert nem szertem az audikat.Pedig ugye ennek a szónak az ellentétes viselkedés a lényege,de az meg abban jönne le ha fröcsögve szidnám az audis forumban a népet(azt se tudom h van e itt az indexen audis fórum)
Nem kell hozzá még egy kettes nyelvtan érettségi se.Emberünk fáradtan a munkahelyi stresszt levezeti.ebből kifolyólag,megiszik egy pár sört és lazít.Teljesen érthető. e Z miatt nem készül el a villanykapcsoló az e36 ban.
Hagyjuk már ezt a nyelvtankodást.Mindenki érti mire gondolt a hozzászólás szerzője..
Nem kell mindenbe belekötni. És egy szót se szóltam az itt alant olvasható audi témában.
Minden kötözködés nélkül, tisztán nyelvi szempontból érdekelne, hogy milyen magyar kifejezés helyett használtad is a "deriválja" szót, mert ami engem illet, nem értem a mondat jelentését. Köszi :)
Pont ezen gondolkodtam tegnap. Micsoda egy fasz összeállítás? A 100-as nissan szép, a 200 Sx pedig lemarad? Na meg ott a hunyadi ordenáré meg a fierö? Azért a bmw-nek is voltak említésre méltó alkotásai, pl a 8-asok, de a kis Z-k is ütnek. Na de szórakozni jó egy ilyenen a műértő kollégáknak.:)
Ki fogják cserélni, csak beszopod a postát, holott a jelenleg érvényben lévő jogszabályok, illetve fogyasztóvédelmi törvény szerint ez őket kellene, hogy terhelje.
Az én üzemanyagszivattyúm is tőlük van, nekem is csak másodszorra sikerült jót küldeniük, nekem is a dudor hiányzott.
Vagy csak egy az általam említett elektromos szarságok közül.
Ha szerencséd van, akkor csak egy-két forrasztás engedett el a műszeregység nyomtatott áramkörén található hatezerből. Vagy kezd legyengülni valamelyik kondenzátor, vagy hasonlók.
Áruld már el légy szíves, hogy egy 1,9 tdi-t egy 28i-vel milyen más szempontok szerint hasonlítsak össze. Mondjam, hogy a 28i mennyivel jobban megy? Vagy hogy a dízel kevesebbet eszik? Annak lenne értelme?
Nekem a BMW ilyen szempontból nagyon OK. Az Audi 100-asomat mindig is egy jól összerakott, nem nyöszörgős autónak tartottam,
de ha visszaülök a 94-es kompótból, akkor folyton azt kérdezem magamtól: ez eddig tényleg nem zavart ?? :)
Valószínűleg az 560ezer km, a 28 életév és a feszes futómű okozza, hogy nyüszög, de a BMW-nek is kemény a rugózása, az sem mai csirke, abban mégis csendes a beltér.
Klímavezérlő az Audiban is szeret elromlani. Legalábbis a 94-96 körüliekben biztosan. Az enyém 89-es, abban még nincs smd a panelon, az nem romlik el.
Nem rohad, ez igaz. Igazából azt nem értem, hogy a BMW és a Mercedes hogyan engedhette meg magának ezt a kritikán aluli korrózióvédelmet. Ebben a kategóriában....
Értem én, hogy kibírnak 5 évet, a többi meg nem számít, de akárhonnan is nézzük, az Audinál nagyon nagy szerepet játszott a prestige kialakításában az, hogy 83-ban kiadtak egy galvanizált bódét, ami 1983 óta nem rohad. Szóval megéri jól megcsinálni egy kasznit.
Az ülés tényleg furán kicsi a BMW-ben, olyan kettes golfos, az Audi 80-asban sokkal komolyabb ülés van. Mondjuk az E36-ba valószínűleg bele sem férne egy akkora ülés.
Érdekes, hogy valóban van az Audinak is nagyon jó 6 hengeres motorja. Az ős 2 szelepesek gyengék, de van 5 szelepes 193 lóerős 2,8-as.
Állítólag nagyon jól összerakott, stabil, megbízható motor. És van Quattro is. Mi kell még a boldogsághoz ??? Hát 1,9tdi.
Audiból senkit nem érdekel a nagy szívómotor, csak a dízelek :)
A BMW-knek az a bajuk, hogy a legtöbb csak díszautó a ruppótlan hülyegyerekeknél, szombatonként belemegy a telitank 1500 Ft-ért, azt ennyi.
Összetörik, egymás között adják-veszik, kifúrják nagy zenének, stb.... Olajcsere ?? Mikor benzinre is csak 1500 jut ??? Hol élünk mi ?
Az Audinak meg az a baja, hogy azokat meg használják rendesen, és a legtöbben már 6-800 ezer km is benne van. Az órában persze 200, vagy 300, de akkor az már nem volt tekerve :)
Én úgy kerestem autót, hogy vagy Audi vagy BMW. Amelyikből szépet találok az adott keretösszegért. A BMW előbb jött szembe.
Nem használatfüggő dolgokra gondolok. Pl. olyanra, hogy egyáltalán nem rohad, és ha nem volt törve, akkor nem is fog. Vagy az, hogy a magasabb futásteljesítmény, illetve a négyhengeres dízel kereplés ellenére sokkal jobban egyben van a belseje. Nem csörög, nem zörög, nem nyikorog, illetve alapból is nagyobb benne a csend. Az ülés kényelmesebb és még mindig ezerszer feszesebb, pedig a (minimum) 320 ezerből szerintem 250-et városban használták. Kevesebb elektromos jellegű probléma jellemző (pl. bmw-nél a süni, lehaló digitklíma vezérlő, meghaló óracsoport vagy ABS kocka, stb...).
Persze, az 1,9 tdi-t nem a 28i-hez vagy az M3-hoz kell hasonlítani, arra ott van a 2,8 v6 (bár az összkerekes), meg az S4/RS4.
Ez hasonló,mint anno a Sony-ban. Ugyanaz a nyáklap,ugyanazok az alkatrèszek. Csak az egyikre a Sony programot másolták fel ès eladták jó drágán. A másikra meg a sony egy almárkájának a programját ès mehet olcsóbban. (Ezt egy munkatársam mesèlte,èn hittem neki tehát ne kövezzetek meg ha nem hisztek benne )
Az egy dolog, a minőség, vagy annak érzete. Ugye, kinek mire kell, és kinek mi a fontos.
Én sose vennék audit (Nasszer/Zarkó barátom már beidomított :DDDD), hiába dizájn a beltér, érzed, hogy prémium, vagy mi- engem nem érdekel. Persze téged se, meg az itteniek nagy részét sztem.
Érdekes, most nálunk vannak a fiatalok. Gyakran megyünk egymás autóival, az e46, és az e36 összehasonlítása megy rendesen.
Nekem bejön családinak az e46, de nem is tudom, választanám-e ennek ellenére. E36 helyett semmiképp, de mellé igen, kb ez a lényeg, de most megint motiválnak újra az e34-ek, na egy olyan kell nekem megint. Csak a 36 mellett már a szomszéd utcában állhatnék meg, és csak valamely családtagom nevére vehetném, vagy válhatnék.... :DDDD
A fiatalok elég igényyesek sok dologra. Szinte megvetően néztek a kis prosztó 36-osra, minek ilyen ócska autó, ugyan ezzel nem vagy már senki a baráti körben. Nagyon tudnak feszíteni az e46 bőrülésein.
De a vőm elég gyakran megjegyzi, (kevés vezetési rutinnal) hogy azért a tied mennyivel jobb vezetni már, és hogy megy az övéhez képest, ill ahogyan jobban megy, az nagyon bejön neki. (is)
És a kis huligán elárulta a minap, megjegyezvén, hogy Debrecenben kevesebbet evett a touringja, pedig ott mindig dugóban járt munkába. Aztán mondja, hogy az Egér úton melóba menet sose tudja megállni, hogy 2-ban szabályzásig ne forgassa.
Fejlődőképes.:) És szerencsére esze ágában sincs már 4 hengeresre váltani. Ő audi A3-ból ült át az e46-ba de sose kívánja vissza.
Na ez pont a használat módját erősítő poszt.:))))
De Evga, neked is van összehasonlítási tapasztalatod bőven, több, mint nekem a fiatalabb generációs bmw-vel kapcsolatban. Gondolom a felhasználás módja erősen meghatározó, mikor melyiket szereted jobban.:)