Keresés

Részletes keresés

BoBoYSA Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2515

Lehet, hogy létrehozok egy számlát, amire csak akkor teszek pénzt, amikor rögtön el is utalom (de ez tényleg OFF téma).

B

Előzmény: ketyego (2513)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2514

Elhagytuk a 2500.  bejegyzést.

ketyego Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2513

Szívesen! Az általad megadott link is hasznos, lementettem. Tudom, hogy vannak angol nyelvű könyvek (nekem is van egy-kettő nagyon hasznos, pl.: a Karl Kochmann féle trademark index ...) Magam a magyar nyelvű szakirodalmat hiányolom. Az esztergályozással tisztában vagyok, csak a sok órás eszterga tartozék között botorkálok néha ;-). Az általam megadott linken legalább a nevűket és a használati céljukat tisztázni tudom magamnak. A külföldi szakirodalom és az autodidakta órásképzésem miatt sok dolognak tudom a "külföldi" nevét és szégyenlem, de magyar megnevezését nem...

Nekem eddig soha nem volt gondom a külföldi könyvek megvásárlása során. Szerintem bele lehet vágni nyugodtam a szakirodalom vásárlásba.

Előzmény: BoBoYSA (2509)
ketyego Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2512

Szívesen! Neked és mindenkinek akit érdekel - én Tomitius segítségével jutottam el a honlapra.

:-)

Előzmény: Franek-52 (2505)
blckwd Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2511
Köszönöm szépen a választ!!
Előzmény: APT (2508)
APT Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2510
Persze, az ingavezető állíthatósága pontosan ezt a célt szolgálja, és ha pontosan középen kellene mindenképpen állnia a csavaros csapnak, akkor nem is lenne értelme, hogy állítható legyen.
Jómagam nem is nagyon emlékszem olyan órákra, ahol ez középen lett volna. Újonnan még nyilván igyekeztek úgy beállítani, hogy ott álljon, de aztán múltak az évtizedek, vetemedett a fa ház és felfüggesztés, általában már a fa ingaszár sem nyílegyenes, megereszkedik a szerkezet valamelyik tartókonzolja, kopások vannak - szépen elmászik.

Azért van a csavaros ingavezető, hogy utána lehessen állítani. Elvileg az elvárt pozíció az, hogy az inga álló, nyugalmi helyzetben a lent lévő lengésmutató skála közepére mutasson, és az emelés úgy lesz jó, ha kézzel, óvatosan mozgatva jobbra-balra az ingát ugyanakkora kitérésnél történik emelés. Ekkor lesz fülre egyenletesen ketyegő a szerkezet. Ha ehhez az állapothoz az ingavezető csapja már jóformán valamelyik szélső pozícióba lesz állítva - hát akkor oda lesz állítva. Nem baj.
Előzmény: BoBoYSA (2509)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2509

APT

Köszönöm, végül megoldódott, az első tanácsnak megfelelően kis erővel végül is sikerült a horgonyt eltekerni a tengelyen, most függőben van.

Továbbra is meggyőződésem (bár egyik könyvemben sem találtam erről semmit), hogy az ingavezetőn az állítás arra szolgál, hogy azt lehessen helyrehozni, ha az ingavezető és az inga nincs egy síkban, tehát a tok és a felfüggesztés hibáját korrigálja. Ami nálam volt, ott a szerkezetet kellett volna döntenem, hogy az eseés jó legyen. Magyarul nem a két határoló pecek közepén állt nyugalomban az ingavezető, hanem oldalt. Most, hogy elfodult a horgony,  középen van.

Ketyegő

Kösz a linket én is találtam egy jó helyet a kisegítő eszközökről

http://www.sherline.com/accessor.htm#latheacc

Igazából vannak esztergályozásról könyvek angolul, csak nekem az internetes vásárláshoz se tapasztalatom, se merszem. Ha valakinek több tapasztalata van, szívesen beszállok, aztán másolunk (pfuj).

Üdv

B

Előzmény: APT (2506)
APT Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2508
Ez egy igazi tojóshibrid. Ez a számlap nem ehhez az órához tartozik, és valóban, az eredeti ilyen szerkezetes Roskopf órák nem kis másodpercmutatósak - éppen azért, mert a futómű kialakításából adódóan a másodperckerék egyfelől fordítva jár, másfelől - ha elkezded alaposan megfigyelni, akkor észre fogod venni - nem is egy perc alatt fordul körbe (már nem emlékszem pontosan, de kb: 5-8 mp-el gyorsabban vagy lassabban).
Valaki rátette az órára ezt a számlapot, és meghosszabbította a másodperckerék tengelyét - mivel vaskos, masszív tengelyek, gyenge, lágy, jól fúrható anyagból, így ez aránylag könnyen megtehető volt.

Mindenesetre érdekes, jópofaság.
Előzmény: blckwd (2507)
blckwd Creative Commons License 2008.10.28 0 0 2507

Sziasztok!

Vettem ezt a roskopf órát de én még ilyet nem láttam(lehet semmi különös).

Nem járt , elég ramaty állapotban volt, kitisztítottam .... elindult.

DE a másodpercmutató visszafelé jár!! , a perc és óramutató rendesen , (sikerült beállítani kb napi +/- 1 perc pontosságúra).

Ilyen órákat (43 mm korona nélkül) csak másodperc mutató nélkül láttam , lehet , hogy egy segédkerékre tették a másodperc mutatót?

Remélem van valakinek egy kis info-ja erről a szerkezetről.

köszi

APT Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2506
Hát, pedig ezen a horgonyon azon a csavaros ingavezetővel kellene beállítani azt a középhelyzetet, amikor a tok is nagyjából függőleges, és az emelés is jó. A Graham járatnál nagyon kicsi az emelés, csak egy pár fokos az inga kilengése, ezért az elméleti függőlegestől való egész csekély eltérés is megálláshoz vezet.
Fülre amúgy nagyon jól be lehet lőni, arra kell nagyon figyelni, hogy a tik-tak emelések teljesen egyenleges időközben kövessék egymást.

Az ilyen ingavezetőnél elvileg a vezetőszár fixen van felütve a horgony tengelyére, nem állítható. A Kessel-horgonytestben pedig valóban lehet mozgatni a karmokat, de ennek a legfőbb feladata a könnyű csere-javítás.
Előzmény: BoBoYSA (2500)
Franek-52 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2505

Én is köszönöm!

Lessz mit át tanulmányozni

Szia.

Előzmény: ketyego (2504)
ketyego Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2504

Itt a forrás:

http://www.s1p.de/05_w/wzg/fr_kat_w.html

Szemezgess! ;-)))

Előzmény: BoBoYSA (2498)
Gempa64 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2503
A számlap szalonképessé tehető, bár tökéletes már nem lesz, de egy árverés alkalmával ezt a hibát feltétlen fel kell tüntetni a bonyodalmak elkerülése végett.
Talán jobb, ha így marad.
glashuette Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2502

Én inkább arra gondoltam, hogy a porcelán számlap hibákkal nem sok mindenhez lehet kezdeni. A szerkezet megjavítható. A számlapot maximum egy másik (mondjuk szekezethiányos óráról) lehetne áttenni egy eredetit.

Előzmény: APT (2497)
glashuette Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2501

Értem. Már csak egy kérdés maradt: miért? Motorrugó törésen kívül történhet valami? Vagy arra gondolsz, hogy ebben az esetben egy szerviz nagy kockázattal jár, és azért? Kérlek fejtsd ki részletesebben, mert nagyon érdekel a téma, és azt hiszem egyre jobban érdekel :-)

Egyébként Te is a leírtak szerint tartod a zsebóráidat?

Előzmény: APT (2496)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2500

Az ingavezetőn alul van egy keresztbe futó csavar, és ezzel jobra balra lehet tekeni  az ingavezetőre derékszögben kiálló stiftet, ami belemegy az ingán a lyukba. Ez volt nagyon félretekerve, amikor hozzám került. Most azonban ha félretekerem megáll az óra, viszont ha középre állítom, és a tokot ferdére, akkor rendben jár. A horgony karmok is állíthatók, (de nem szívesen állítanám, mert amúgy szépen jár). Lehet, hogy tényleg mégis az egész horgonyt kellene a tengelyen eltekerni.

Kösz

B

Előzmény: APT (2499)
APT Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2499
Az esztergakés tartásáról: én az összes lehető variációt szoktam használni. Finom dolgok befejezésénél a kés hegyét, vékony tengelyeknél egészen közel vitt tartóval az alsó élt, vastagnál a felső élt (ahogy a "nagykönyv" mutatja). Használok ferdén-hegyesre és simán lecsapottra (ékre) köszörült kést is. A vídiákat például csak így lehet használni, mert olyan ridegek, hogy a hegyük azonnal letörne, így is folyton után kell (gyémántkorongon) élezni őket.
Legjobb, ha gyakorolsz, és majd kiadja magát.

A Grahamról annyit, hogy elvileg az ingavezető erős mozdulattal eltekerhető a horgony tengelyén, és ezzel egyenesbe lehet állítani. Normális esetben nem a karmokkal kell játszani - és ez amúgy is csak Kessel-horgonynál járható, tömörnél nem.
Sok ingavezető állítható, lent egy keresztbe futó csavarral - gondolom ez nem ilyen.
Előzmény: BoBoYSA (2498)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2498

Szervusztok!

Pár napig nem voltam internet közelben, és így visszaolvasva ezt az ütős Lange óra feltalálást, egy kis dráma volt: expozíció, bonyodalom, félreértés, megoldás és csodálatos végkifejlet. Hát ez szép volt.

Köszönöm az esztergás tippeket nagyon hálás vagyok. Nem tudom, hogy egyáltalán honnan lehetne ezeket máshonnan megtudni (halkan kérdezem: hogy lehet ezekre a katalógusos internet helyekre felmenni?).

Egyre ügyesebb vagyok persze. Most azért még a kések körül problémázgatok. A Pallai könyv úgy mutatja, hogy 25 fokban kell megköszörüli a négyszögletes kést úgy, hogy az élét köszörüli le. De így letámasztáskor sem az acél sík oldala, hanem a leköszörülttel szembeni él támaszkodik. Jó ez így? Mi értelme van így köszörülni? Talán az, hogy könnyebb beállítani a köszörülést?

Faliórás kérdés. (Kicsit szégyelem, de hiába gondolkodom, elvileg tudnom kéne a megoldást, de nem megy.)

Tehát: Helyre hoztam most egy Graham feles ütős súlyos órát, de csak jelentősen, a függőlegestől eltérő, ferde tokbeállítás mellett működik. Amikor átvettem, az állítható ingavezető erősen félre volt tekerve egy irányba. Amennyire átlátom a kérdést, az ingavezető jobbra-balra tekerése erre a kérdésre nem adhat választ. Szerintem azt akkor kell állítani, hogyha nincs egy síkban az inga felfüggesztése, és az ingavezető.

Szerintem az én órám a horgony beállítás miatt miatt ferde. Volt már olyen problémám, hogy nem függőleges állapotban ketygett csak jól az óra,  de akkor a horgony a tengelyen mozgatható volt, és megfelelő pozícióba lehetett fogatni. Itt meg (bár hengeres) elég fix, és ránézésre jó pozícióban van. A kérdés veleje: Próbáljam a két mozgatható horgonykarmot állítani, az egyiket kijjebb, a másikat beljebb? Ezeknek köríven kell mozogniuk ugye? Ezáltal elérem, hogy függőleges lesz az ingavezető amikor jól ketyeg?

Köszönettel

B

APT Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2497
Persze, ez is befolyásolja az árat. Meg egy sereg más dolog is - de a legmeghatározóbb az árverési millió. Eleve az ilyen rangos árverési szintre igen kevés óra tud bejutni. Elvárt a teljesen hibátlan, tiszta, szervizelt állapot, a karcos, kicsit meghorpasztgatott majd kiegyengetett, láthatóan sokszor javított szerkezetű órákat általában nem veszik be az aukciós katalógusba, legfeljebb, ha tényleg eszetlen ritkaságok. Ezek jellemzően valamilyen rangos ajándékként kapott, majd a gyakorlatban soha nem használt órák - és ilyen nagyon kevés van.
Ha megfigyeled, hát szinte mindig megvan (és el is várják) az eredeti papírokat, dobozt - pedigrét, ellenőrizhető előéletet. A fiókban fellelt, piacokon vett órákra ez sem jellemző.

Az árak ezek után kevéssé hasonlíthatók, a neves árverési házak katalógusaiban 40-60 ezer eurós várható leütési árakat láttam prognosztizálva egy olyan Patek percütős zsebórára, amit a hazai börzéken nagyon ismert eladó - papírokkal! - kínált 12, majd 10 ezerért, és nem talált rá vevőt.

Amilyen időszak pedig most jön - hát nem kizárt, hogy a piac teljesen össze fog omlani. Remélem, nem lesz igazam...
Előzmény: glashuette (2494)
APT Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2496
Nem, egy ilyen korú zsebóra - ha nincs használva - inkább álljon. 1-2 havonta célszerű félig felhúzni és hagyni lejárni - a folyamatos járatását semmiképpen nem javasolnám.
Előzmény: glashuette (2495)
glashuette Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2495
Egy 120 éves zsebórát hogyan kell "tartani"? Egy héten egyszer kell felhúzni, vagy minden további nélkül járhat folyamatosan? A werk kifogástalan állapotban van.
glashuette Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2494
Gondolom a számlap a kritikus jelen esetben (is), jelentősen kevesebbet ér így az óra, kár lenne bagóért eladni, én biztos megtartanám.
Előzmény: APT (2490)
Gempa64 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2493
Ha jól tudom, amerikai piacra készült.
Ez a szerkezet volt karórákban is ?
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2492
Na látod, hogy megy ez! ;-)
Nem kell azonnal megsértődni!
Előzmény: Vik101 (2487)
Vik101 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2491
Köszönöm a segitségeteket. Engem is váratlanul ért ez a dolog.
APT Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2490
Nos, első ránézésre ez egy igen figyelemreméltó műtárgy, másfelől még így a homályos képen láthatóan sem tökéletes az állapota - bár nem is különösebben tragikus. Persze a képről az sem derülhet ki, hogy negyed-, vagy percütős-e a szerkezet, az végképp nem, milyen állapotban van, esetleg milyen javításokra szorul.
A percmutatón túl a másodperc-mutató sem eredeti sajnos, és ott, a másodpercmutató furatánál mintha a számlapon egy kipattanás is lenne.

Ha gondolod, szívesen megnézném közelebbről, akkor tudok többet mondani, esetleg javaslatot tenni a szükséges javításokról - megtalálsz a holnapomon keresztül (www.mvltrade.hu/orak.htm).
csupacsoki Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2489
Igy mar egeszen mas. :-)

Nezd, elofordult mar hogy szorakoztak velunk, es az embernek nincs mindig kedve ehhez.
Nincs eloeleted a forumon, frissen regisztraltal, nem tudjuk hany eves vagy, nem ertesz a zseborakhoz, es egy nagyon ritka es ertekes szerkezetrol kersz velemenyt amit sokan meg latni sem lattak eloben.
Szerintem meg nagyon korrektek voltunk ahhoz kepest hogy mas oras forumokon miket irtak volna a "kollegak" :-)

A mutatot mindenkeppen cserelni kellene, a tokot szamlapot tisztitani, rendberakni, viszont a szerkezetet en nem bantanam ha rendesen mukodik. Egyreszt senki sem fogja olcson elvallalni, vagy aki igen annak meg nem szabad odaadni, masreszt minden szerviz rizikoval jar es ehhez a werkhez alkatreszt nem fogsz talalni.

Ha szerencsed van APT elvallalja hogy segit neked.

Meg ha nem vagy gyujto akkor is erdemes elgondolkodni hogy megtartod, mert ezek az orak hosszu tavon csak tobbet fognak erni. Legalabb az utodoknak is lesz mit orokolni. :-)
Vik101 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2488
Köszönöm a válaszodat. A kérdés az hol érdemes megjavitatni az órát? Gondolom a többi kérdés, mármint az eladhatóság (hol, hogyan) csak azután jönne.
Előzmény: APT (2486)
Vik101 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2487

Itt vannak a képek.

APT Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2486
Nem tartom a hozzászólásokat rád nézve dehonesztálónak - csak tényleg szükség lenne értékelhető képekre.
A hazai piacon ritka az ütős Lange zsebóra, és valóban nagy értéket képvisel. Azért a kinti árverési árakból ne indulj ki - azok még ott is sokszor csak irányárak, amelyekért végül nem is megy el az óra, másfelől egészen más körülmények közötti árverésekről van szó, más közönségnek. Ott valóban előfordul, hogy sokszoros árakon megy el valami, de igen komoly költség egy ilyen árverésre az órát eljuttatni is, és a vevők elvárásai is jóval magasabbak (szervizelt, garanciális, abszolút kifogástalan állapot, írásos jótállás az áru előéletéért, eredetéért, eredetiségéért stb...).
Szomorú, de az igazság az, hogy mezei, egyszeri eladóként egyszerűen nem tudsz eljutni azokhoz a vevőkhöz, akik ezeket a húzós összegeket kifizetik, mert ők egyszerűen nem kontaktálnak ilyen szinten senkivel, csak az ismert nagy eladókon-gyűjtőkön és aukciós házakon keresztül "szólíthatók meg".

Mindenesetre egy ütős Lange zsebóra még a hazai piacon is milliós érték - bár nem több, még kevésbé sok milliós, de milliós érték. Ha a Te órád efféle, akkor érdemes lenne vele komolyabban foglalkozni, kicsit rendbe tenni, megfelelő leírást, állapotlapot készíttetni róla - ezek egy ilyen értékű-jellegű óra eladásánál gyakorlatilag alapfeltételek. Piszkosan, karcosan, nem (hibátlanul) működő állapotban pár százezret fognak érte ajánlani, nem többet, akármennyit is vársz vevőre.
Előzmény: Vik101 (2485)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!