Hogy mit csináltam ne firtassuk, nem ide tartozik.
"Katonai GPS már 18 éve nincs, mióta megszüntették a polgári cuccok zavarását."
Aham... Gondolom akkor a plusz műholdakat is leszedték, amik a pontosságot növelték, kifejezetten a USA (és a hozzáféréssel rendelkezők) eszközeinek pontosítsására.
Meg a (direkt nem irom szakkifejezéssel, nehogy felfigyeljen a robot, meg nem akarok baromi okosnak tünni... :) ), a ma is használt "magasab minősítésű" kártyák a katonai GPS berendezésekhez...
Nem szajkózom, beszélgetünk, gondolom arra való a fórum...
Adott egy több éve beépített Rhino 3000.Szervíz üzemben (nagyon ritkán van így) a kocsi leállítva ahogy kell,zölden világít a visszajelző led.Menet közben azonban a folyamatos zöld fényt gyakran megszakítja pár másodperc piros villogás.Ez normális?
Egyenes vonallal összekötötte a tornyokat? Dehogyis! A kütyü bizonyos időközönként loggolt egy GPS és egy GSM koordináta-párost. Így lett egy halom pont, amelyet google térképen megjeleníttettem. A feltöltött képeken látható vonalak nem a tornyokat kötik össze hanem ezeket a pontokat! Csupán azért vannak vonalak mert az nem lenne túl látványos és értelmezhető ha egy csomó pici pötty lenne a térképen.
Közben megtaláltam az összes tesztet, itt van a maradék:
Jaja, látszik, hogy egyenes vonallal összekötötte a tornyokat. Viszont saccra ráböktem egy fordulópontra, és ezt mondom, hogy oda kb. ekkora kört rajzolt volna:
Korábban én csináltam egy tesztet, ahol a GPS és a GSM hálózat szerinti koordinátákat megjelenítettem egy térképen. Most előkotorva egyenlőre csak egy loggolást találtam meg. Ez rendkívül pontos, általában ennél lényegesen rosszabb a pontossága a GSM hálózatos pozícionálásnak. A piros vonal a GPS, a kék a GSM:
Ezeket a szervíz infókat a mostani telefonok is tudják. Bár 20 éve adatbázis nélkül nem tudom mit csináltál a kiköpött adathalmazzal.
Katonai GPS már 18 éve nincs, mióta megszüntették a polgári cuccok zavarását.
A kikapcsolásra írtam, hogy ismerem és mit csinál, kb. ugyanazt szajkózod, amit leírtam. És azt is, hogy " de éppen 26 kilométerrel odébb mutat a térképen, mert csak."
Egy sima Nokia (akár 20 éves) telefonon ha bekapcsolod a szervizmenüt akkor látod a tornyokat, tornyoktól való távolságot meg egy csomó más adatot (ezt kb 10 éve néztem (és használtam)) Ebből egy ügyes "doboz" - HW+SW- össze tudja pakolni a helyzetedet.
De igazat adok Neked abban, hogy a GPS pontosságtól baromi messze van.
Amúgy kipróbáltam a mit irtál lásd lent.
(A hatósági (GPS-nél pl katonai) megoldás azért pontosabb tud lenni ha valakit keresnek.)
De próbáld ki a következőt:
Ha a telefonodon (legyen mondjuk android mert nekem most az van kéznél,) kikapcsolod a GPS-t (és a WIFI -t mert az is segit)
akkor kb jelenleg 200m re vagyok a tényleges tartózkodási helyemtől falun (Pápa és Győr közöt féluton, kb 2 torony lehet itt...
Fontos: Ne a legördülő menüben kapcsold ki a helymeghatározást hanem a beállításokban a GPS-t (Az android is helymeghatározásnak veszi a cellainfókat)
Nem fog menni, próbáljuk ki. Háromszögelés persze, használják, de nem egy buta mobiltelefonnal, ami beltrében vagy rosszabb helyen a sajtá pozícióját sem tudja, de a tornyokról sem találok adatábzis, ami alapján az irányokat rakná térképre. Nézegesd ezeket néha rendesen, és város közepén betájol egy kisebb kört, máshol meg csöppet nagyobbat (jelen esetben itt Pesttől alig 50 kilométerre vagyok városban, elég sok torony van közel, de éppen 26 kilométerrel odébb mutat a térképen, mert csak. Egy ilyen valami doboz ki nem szögelli az biztos. De felőlem megnézhetjük, bármilyen telefonon lekapcsolod a GPS-t, a Google saccra odapakol a térképre az antennához, majd pontosítja. Ez már csak akkor jobb, ha mozog.
"Ha SMSben küld egy koordinátát, akkor az GPS, bármilyen térkép megmondja, de akkor mi köze ennek a cellákhoz?"
Hát ez nem igy van. A GSM hálózatok (telefonok) még a GPS mobiltelefonban való elterjedése elött a videoban elhanzott módon, meg tudták állapítani a készülék helyét egyszerű háromszögeléses módon. ( bármelyik készülék szinte méterre pontosan tudja a felcsatlakozott toronytól mért távolságát méterben) Értelemszerüen minél több a torony annál pontosabb a helymeghatározás. Semmi köze a GPS-hez.
Manapság is használják, simán tudják egy olcsó butatelefon helyét is, cellainfók alapján a bűnüldöző szervek.
Ráadásul az elején cellainformációt mondott, csak ezért néztem végig és ott mutogatja is, hogy kb. toronyra tájolja be. Nem ismert a szoftveres környezet sem, hogy milyen telefonon miképpen futna, szóval biztos jó valamire, csak én nem értem, hogy mire :-) Ha SMSben küld egy koordinátát, akkor az GPS, bármilyen térkép megmondja, de akkor mi köze ennek a cellákhoz? Ha meg a doboz tájolja be, akkor másik irányba nem értem, mitől kerül ez térképre.
Az OBD blokkolása nagyon fontos az 1-es BMW-nél. DE teljesen más okokból, mint az elöttem hozzászóló állítja. De fontos.
A motortéri kommunikáció blokkolását pedig nagyon nagy ívben kerüld el, ha a beszerelést követően nem akarsz vagyonokat fizetni a javításokért! Dugig tele lesznek a különböző hibatárolók össze-vissza hibákkal. A BMW ugyanis különösen érzékeny minden ilyesmire. Teljesen máshol és máshogyan kell blokkolni szakszerűen egy ilyen autót. Inkább bízd szakemberre.
Sziasztok! Vettem egy 2007-es 1-es BMW-t, panel előtt fog parkolni, a parkolóbán van egy kamera. Mit javasoltok? Pajzs, Blue16 vagy valami más? 11-en lakom, nem érek le fél perc alatt:D Köszi előre is!
Azért használtam 2012-es adatot, mert ez még olyan év volt, amikor viszonylag sok autót loptak. Persze a kilencvenes években volt év, amikor 15 ezer autót loptak el nálunk, (1999-ben konkrétan 11.566-ot), de a statisztika évről évre jobb, 2015-ben már csak 3175 autót köröztek lopás miatt, tavaly pedig október végéig 1494-et - az egész évre kivetítve is biztosan 2000 darab alatti lesz a szám.
A topik lassan érdeklődés hiányában fog kimúlni :-)
Mo.-on melyik autovedelmi rendszernek es beszerelo partnerenek van
Van egy érzésem, hogy nem ismerjük a problémát, és ezért nem tudunk kielégítő választ adni.
Pontosan miért kérdezed ezeket? Exportálni akarsz magyar rendszert Németországba? Vagy az autódba szereltetnél védelmet, amit aztán Németorszgban használnál?
Es esetleg olyan ami a fentieken kivul ismert es szervizelheto Nemetorszagban is?
Teljesen felejtős.
Németországban az autólopás egyáltalán nem társadalmi probléma, 2015-ben és 2016-ban 18-18 ezer autó tűnt el - a 41.5 millióból. (Magyarországon 2012-ben 7 ezer - a 3.3 millióból.) Németországban az átlagpolgár átlag Opeljét és Volkswagenjét nem fenyegeti az autólopás kockázata. Ennek megfelelően az autóvédelmi ipar is alulfejlett, a magyar alapszinten áll, azaz "mozgásérzékelős riasztó" meg "beltérvédelem," persze megbízhatóan a gyárilag előkészített pontokra bekötve. Itt egy két éves Autobild cikk, amiben tippeket adnak autólopás ellen: sima riasztó, mechanikus kormányzár, kerékbilincs, leeresztő gumiszelep. Nyehehe.
A magyar piac trükkjei, miszerint kuplungszerkezetet blokkolunk, meg kétirányú azonosítással kommunikál a transzponder a vevőegységgel, meg motortérzárral zárjuk el a motortérbe telepített lopásvédelmet, teljesen scifinek hangzanak a Lajtán túl.
Ennek megfelelően a prémium magyar (és más k-európai) megoldásokra nincs felkészülve a kinti szerviz rendszer.
Viszont amit ember összerak, azt ember szét is tudja szedni. Igazi rakétatudomány semmilyen védelmi rendszerben sincs, így ha kapsz dokumentációt a rendszerről, egy normális szerelő kint is el fog boldogulni a szervizeléssel.