Keresés

Részletes keresés

per onoszpora Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5775

Sajnos az új fajták fognak győzni. A családon belül hiába népszerűsítem a régebbi fajtákat, Saszla, Szlanka, Hamburgi muskotály, Néró, Teréz stb. Megyek a lányomékhoz, jövök haza a feleségemhez, és minkét helyen vettek a nagy áruházakból nagy szemű, éretlen , íztelen Olasz szőlőt. Kérdezem, hogy a miért hozták ezt az értéktelen szőlőt. A válasz, hogy nagy fürtű, nagy szemű, és a polcokon mindig ilyen van és a reklámnak nem tudnak ellenállni. Meg akarták próbálni. És meg is eszik. Nem olyan jóízű, mint a saját, azt elismerik, de a reklámnak nem tudnak ellenállni. És ilyet is termeljek jövőre. Tehát győznek az új fajták, nagy fürt, óriás szőlőszemek. 

Előzmény: van_Persil (5760)
ECS18 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5774

Kedves fórumtársak!

2017. szeptember 29-én pénteken, este 6 órakor "szőlőszem" tart előadást a csemegeszőlő fajtákról a Kutatók Éjszakáján, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán, Kecskemét, Mészöly Gy. tér 1-3. Aki tud jöjjön el, kiváló alkalom ez arra, hogy ott találkozzunk.

budai2 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5773
Előzmény: budai2 (5772)
budai2 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5772

Írtam korábban egy pölöskei futtatásról, képpel: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144624821&t=9217758

Másutt is van Pölöskeim, ami messze nem ennyire dúsan fejlődik. Úgy gondolom, hogy az eltérő termőhely adottságai mások (talaj, benapozottság, vízellátás, gyomok) és ez a különbség oka nálam, de feltehetően Nálad is. Én nem cserélném, hanem trágyáznám, öntözném  a gyengébben fejlődőt.

Előzmény: tudomka1958 (5771)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5771

egy kisház falát szertném árnyékolni ezért ültettem tavasszal két kis pölöskei oltványt a két sarokra.

az egyik szépen hajtott ,a másik szépen kihajtott de csak eddig jutott...

volt még egy oltványom amit máshova ültettem és a nagyobbikhoz hasonlóan megnőtt.

kérdésem:próbálkozzak tavasszal a gyenge növésűvel vagy a helyére ültessem át az erősebbet a másik helyről?

és ha igen akkor mikor jó az átültetés?

szölőszem Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5769

A www.csemegeszolok.hu ékezettel jelenik meg:

http://csemegeszőlők.hu/   a www.csemegeszolo.hu Veres Csaba honlapja

Előzmény: SándorTiszteletes (5761)
oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5768

Nekem nincs, nem is tudok róla hogy létezik. Milyen infó van még vele kapcsolatban?

Előzmény: SándorTiszteletes (5766)
oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5767

A 2 éves oltványokból aPalatina,  Néró és Fanny mellett mekostolhatjuk a 

Árkádiát  Moldovát

Pölöskei Muskotályt 

oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5765

Katherina mutatós és finom, megtartom téli fagykár érte és éréskor repedezés habár 2 hét alatt 20mm eső esett.

Ontario nagy bogyójú, sokáig tőkén tartható , magja nemzavaró, gombás betegséggeknek ellenálló, kedvelem 😀

Muskat Blau, amerikai , a svájci Muskat Bleu nél érzékenyebb a gombákra, nagyobb bogyójú, magja kevésbé zavaró, lédús,  jó ízű, a héja rágóssabb ,de 2 éves gyerekeknek tetszett 😊

oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5764

A Fanny még ízetlen, bőséges terem.  Muskat Bleu -t idén nagyon támadták a darazsak. Talisman, téli -25 ös fagy és peronosz ellenére lett egy kis kóstoló. Kitűnő fajta , megtartani való.

oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5763

Vénusz augusztus 14 , Kalina július 27 én készült képek.

oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5762

Üdv mindenkinek székelyföldről 😀

Engem idén a Vénusz és Kalina lepet meg leginkább.

Kalina  nagy fürtű, augusztus elején Himrodnál is korábban érő rózsaszín bogyójú.

A Vénuszt mindenki imádta, mag nélküli és finom izze miatt a2 éves gyerekek már augusztus 5 én csipegették a bogyokat róla.

van_Persil Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5760

Mi az, hogy a hozzáállásommal? Én csak azt kritizálom, hogy "csak az újat, az újat, az újat". De hogy miért, azon kívül, hogy új, az már nem hangzik el. Különleges (az átlag szölö étöl eltérö) az íze?, Biztonságosabban termeszthetö?, Garantáltan rezisztens? Annak ellenére szállítható, hogy nem kell légkalapács a héja szétrágásához? Ténylegesen magnélküli (elég sok magnélkülinek mondott fajtában akad néha mag)? Ezernyi tulajdonsága van egy szölönek, azon kívül, hogy "új". Ez a fajta ezért érdemes termesztésre, az meg azért, de az ne legyen már indok, hogy azért, mert "új"...

én meg tudom indokolni, hogy a borszölöim miért azok (a tájba kihelyezett fajtakísérlet eredményeként, az olaszrizling helyett), amik, a csemegeszölöim miért azok, amik (már amit tudatosan tudtam rendelni, nem pedig kaptam, hogy itt egy új). Az árkádiát pl. kiszuperálom, mert ízetlen és könnyen reped, de lehet, hogy a kismis l. is így fog járni. Ezt nem tudtam róluk, amikor oltványként kaptam öket, ehhez kellett néhány év termelési tapasztalat.

Előzmény: SándorTiszteletes (5757)
woodruff Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5759

Te kis kívaccsi !

Előzmény: Ali-bá (5758)
Ali-bá Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5758

Azért egy-két idei oltás képét szívesen megnézném.

Előzmény: SándorTiszteletes (5757)
van_Persil Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5756

Ezért is mondtam, hogy erre nem lehet üzleti tervet csinálni, mert igen kevesen hajlandóak ennyit fizetni érte.

Előzmény: budai2 (5755)
budai2 Creative Commons License 2017.09.22 0 0 5755

Néhány fajtánál összehasonlítottam egy kievi csomagküldő kereskedés árait a DMkert áraival.

Hivatalos átváltási árfolyamon számolva a DMkert árai 8-szor, 10-szer magasabbak a kievi árhoz képest.

Pl. Izjuminka a DMkertnél 4950FT http://www.dmkert.hu/szolok/ellenallo_szolo_izjuminka

Ugyanez Kievben 50 hrivnya (kb 500 Ft)  http://www.shop-vine.com/product/izjuminka/

Szerintem a  DMkert magas árait feltehetően le fogja törni a csempészeti tevékenység ezen szakágának várható gyors fejlődése. Ha nem is túl gyorsan, mert " amíg van lócitrom, addig veréb is lesz hozzá". Lesz néhány kiváncsi kertész, aki karácsonyi ajándékként ezekből az import növényekből választ magának egyet kettőt.

Előzmény: van_Persil (5754)
van_Persil Creative Commons License 2017.09.22 0 0 5754

Attól, hogy valami új, automatikusan jobb, mint a régebbi? Pláne, ahogy írod, van, ami nálunk nem szuperál. Azt meg honnét tudod, hogy melyik oldal hitelesebb? Pont itt ent a diskurus, hogy milyen gagyi leírások vannak.

Meg, öszintén: 4000,- Ft egy db dugványért? Szerintem szabadrablás, akármit is tud az a fajta. (Nem vagyok oltványtermesztö, a félreértések elkerülése végett). Amúgy, akármilyen fajta esetén a legfontosabb faktor a gazda (szölész, szölötermelö, hobbikerttulajdonos, egyre megy, a hozzáértés és a törödés számít).

Előzmény: SándorTiszteletes (5739)
van_Persil Creative Commons License 2017.09.22 0 0 5753

A klónszelekció az meg kb. 30 év (a fajta elöállításától kezdve), mert ott ki kell küszöbölni az évjárati ingadozásokat a megbízható fajtaleíráshoz. Olvasva itt a néró körüli megoszló véleményeket, arra a fajtára tényleg ráférne, biztosítva azt, hogy mindenkinél normálisan tudjon teremni. Eléggé elterjedt fajta, nem is rossz, úgyhogy alkalmas is lenne, csak hát pénzbe kerülne. Nem is kevésbe...

Előzmény: Pjotr77 (5745)
Jani71 Creative Commons License 2017.09.22 0 0 5752

Lehet, hogy félreértettél. Én nem gondolom, hogy azonos a kettő (kicsit utána is olvastam).

Ha jól sejtem, akkor az idézett rész vége volt félreérthető. Az 'ez is az' arra vonatkozott,

hogy ez egy szintén kitűnő fajta. Nem úgy értettem, hogy ugyanaz lenne. :-)

Egyébként a videó alapján nagyon szimpatikus, ha lehet, beszerzem.

Előzmény: szölőszem (5750)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 0 0 5751

A chasselasnak több ismert klónja is létezik. Én rövid csapra metszem és korlátozom a termést. Valamelyik klón lehet, mert nagyon bőtermő. Kérdés, hogy neked melyik fajtából van.

Előzmény: gyurka kertész (5740)
szölőszem Creative Commons License 2017.09.22 0 0 5750

"Több szempontból is egészen hasonlít a Dunavra. Olyanom van, kitűnő fajta. Úgy tűnik, ez is az."

A Dunav nem azonos a Karmakoddal. A Karmakod érése kezdetén először a bogyó vége színeződik lilára, majd később a bogyó többi része is.

Lásd itt:

http://xn--csemegeszlk-6bcb.hu/index.php/2016/05/10/karmakod/

Előzmény: Jani71 (5746)
woodruff Creative Commons License 2017.09.21 0 0 5749

Sajnos az újabb fajtát csak gyökérhajtással árulják,nekem kell bb5 re oltanom ,vagy régi megunt fajtába.

Fizetés zsebből zsebbe történt a csempésznek.

Postaköltség : nem számít mennyi, alapon történt.

Aki számolgat az, sajnos ne értsd félre!

A Magyar engedélyhez kötött fajtákon kívülire ne is számítson.

De most láttam a fórumon 4000 ért már kapni itthon is ,igaz nem a legjobbakat de valami újat.

woodruff

Előzmény: Carlo11 (5747)
Rumanyi Creative Commons License 2017.09.21 0 0 5748

Saját gyökerű dugványok, nem oltványok.

Előzmény: szölőszem (5731)
Carlo11 Creative Commons License 2017.09.21 0 0 5747

Én is gondolkodom az Ukrajnai rendelésen.Kérdezném az ukrajnai rendeléseddel kapcsolatban,mennyi volt a postaköltség?Oltványt kaptál,vagy csak gyökereztetett vesszőt?Hogyan történt a fizetés lebonyolítása?

Előzmény: woodruff (5331)
Jani71 Creative Commons License 2017.09.21 0 0 5746

Több szempontból is egészen hasonlít a Dunavra. Olyanom van, kitűnő fajta. Úgy tűnik, ez is az. ;-)

Előzmény: Kulicz (5744)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.09.21 0 0 5745

Köszönöm! Ezek szerint, ezek új fajtajelöltek voltak. Sok esetben még a klónokat is érdemes lenne tesztelni eltérő ökológiai viszonyok között...

Előzmény: van_Persil (5735)
Kulicz Creative Commons License 2017.09.21 0 1 5744

Sándor Tiszteletes írta: vannak fajták, amik bizalomgerjesztőek. Az alábbi fajtával minimum ez az érzésem.

https://www.youtube.com/watch?v=w8FmarTvH0Q

woodruff Creative Commons License 2017.09.21 0 0 5743

Miért is vágnád vissza ősszel?

woodruff

Előzmény: gyurka kertész (5740)
Maci_P Creative Commons License 2017.09.20 0 0 5742

Sziasztok!

Úgy tudom, vannak itt, akinek van Dolgozdannüj fajtája, így főleg őket kérdezném. Idén oltottam, lett is rajta egy kis fürtöcske.

Na most ez elvben magnélküli, vagy egyik-másik bogyója legalább, vagy ilyesmi, amit eddig hallottam róla.

De nekem mindegyikben van mag, igaz, 1 v. 2, de van, relative nagy, kemény, nem puha, mint jónéhány magnélküli fajtában. A fajta stimmelhet egyébként, mert képeket nézegetve a levélforma is olyasmi, a bogyó is, a hajtás színvilága is.

Előre is köszi a válaszokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!