Próba nélkül nem is szabad venni. Még ha tudod is a méretet, a kialakítás, az állszíj elhelyezkedése, Stb miatt muszáj felpróbálni. Neten csak akkor rendelnék, Ha előtte normál boltban felpróbálnám.
Egyszer-kétszer nekem is keményen koppant valami, amikor egy fa lombát érintettem. Sisak nélkül sírás lett volna. Pedig nem látszott semmi, ág, vagy valami kemény termés.
"Közlekedéshez, városi ügyintézésekhez nem szoktam felvenni."
Ilyenkor le szoktam írni: kétszer buktam úgy, hogy a sisak kellett a sérülés elkerüléséhez. Egyszer eső után derékszögű kanyarodásnál megcsúszott az első kerék a zebra felfestésén. a másik alkalommal első villa törésem volt. Egyik sem versenyzés, túrázás, erdőben csapatás volt, "csak" közlekedtem. De mindkét alkalommal koppant a fejem az aszfalton.
Látszani ugyanolyan fontos, mint látni. Ahhoz, hogy feltűnő legyél nem kellenek drága cuccok. De ha hiányzik a józan ész, az odafigyelés, és a környezetedben lévők sem figyelnek, abból borítékolhatóan baj lesz előbb-utóbb.
Megnézném, hogy azok az urak, nénik, politikusok akik a baromságokat összehányják kreszváltoztatás címén azoknak van-e egyáltalán bringájuk és szoktak-e napi használatban közlekedni vele. Nem sportolni, országútiskodni, downhilleskedni, hanem csak simán közlekedni. Pl. munkába, ABC-be, focimeccsre tekerni. Télen-nyáron.
Az MKK érvelését kissé nyakatekertnek tartom. A sisak nyilván eséskor kell. Esni ritkán szoktunk, de attól még kell. A motorosok nem tudom milyen százalékban buknak, mégis, kivétel nélkül viselik a sisakot. Ami nem olyan könnyű, mint a kerékpáros.
A láthatóságit lakott területen kívül kötelezővé tenném. Hogy ez milyen színt, ruhát jelent, ez jó kérdés, ebből lesz paláver, de hogy országúton enélkül közlekedni öngyilkossági kísérlet, az biztos.
Én amondó vagyok, hogy ezt nem kéne erőltetni. Aki eddig hordta, ezután is fogja, aki pedig nem, azt úgyse fogják meggyőzni.
Én mindig felveszem, ha hosszabb túrára vagy terepre megyek. Amikor a fiaim kicsik voltak rájuk adtam a sisakot. Sokat jártam velük terepre, kezdetben gyermeküléssel, később utánfutóval, majd kisbiciklivel. Volt úgy, hogy borultunk, de mindig megúsztuk baj nélkül, hála a fejvédőnek és a jó gyermekülésnek. Evvel együtt nem gondolom, hogy mindig hordani kéne. Közlekedéshez, városi ügyintézésekhez nem szoktam felvenni.
Van az úgy, hogy a keret nem ad ki többet... Nekem eddig 10 bringám volt, ebből négyet vettem újonnan, a három legkorábbit, meg a második tandememet, négyet használtan vettem, és kettőt építettem.
Ha egy bicikli sokáig az embernél marad, akkor többé-kevésbé úgyis át lesz építve.
Nem kell nagyon parázni a használttól. Ha minden jól működik és a váz is rendben van, akkor bátran meg lehet venni.
A használt alkatrész is lehet jó, bár olyat sosem vettem, de idővel termelődik egy csomó olyan lecserélt dolog, amit sajnálok kidobni, mert még használható, aztán majd lesz vele valami. A kedvenc túragépem is építettnek számít, mert a váz kivételével már szinte minden kicserélődött benne 4-5-ször. Eddig majdnem 100e kilométert mentem vele és még nagyon jól egyben van.
Én is jártam már úgy, hogy azért nyekergett a nyeregtartó, mert valahol beleért a nyeregcsőbe. Állítható dörzsárral megdörzsáraztam a nyeregcsövet és meg is szűnt a probléma. Volt olyan nyeregtartóm is, amelyben sehogy nem lehetett úgy lerögzíteni a nyerget, hogy csendben maradjon. Lecseréltem mert reménytelenül el voltak deformálódva a lemezből préselt alkatrészei. De az is előfordult, hogy a középcsapágyon kellett állítani, vagy az éket kellett meghúzni a hajtókaron, vagy a négyszögtengelyben a csavart. Integrált középcsapágynál is előfordulhat, hogy utána kell húzni a hajtókart. Ha a pedál tengelye nincs rendesen meghúzva a hajtókarban, az is fel tud lazulni, de az a nyekergés mellett lötyögni is szokott. A pedál is tud nyekeregni (a jó öreg blokkpedál). Egyszer nem túl rég a szaladgálós gépemen a pedáltengely tört el nagyjából középen a két csapágy között. Az is nyekergett előtte, és bár a játék rendben volt, az utolsó napokban valahogy fura volt a pedálérzetem, aztán egyszercsak nyekk, volt pedál, nincs pedál. Szerencsére nagyobb baj nem történt, de sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.
Mittudomén, akármiért, de ha klipszes pedálod van és nem kóser a lábad akkor össze-vissza rángatod és amiatt is lehetett, hogy egyik oldalon elcsesződött nekd. Rendes pedálnál ilyen nincs, azt mindig csak lefelé nyomod. mindez persze csak feltételezés.
Annyira nyeregcső-hangja volt, ráadásul már korábban is volt hasonló probléma, azt már írtam. Huszonöt centi mélyen volt a nyeregtartó a csőben, az csinálta a fesztivált.
Hogy még érdekesebb legyen, mindig akkor ciripelt, amikor a másik pedálra nehezedtem. Aztán végül jött az ötlet: külön hajtottam meg monóban mindkét oldalt. Ekkor lett egyértelmű, hogy a bal oldalon lesz a galiba.
Ne törődj ezzel a marhasággal! Régebben ismeretlen volt a fórumon a + és a -. Nem is hiányzott senkinek, nem tudom, miért kellett ide biggyeszteni.
Most is csak onnan vettem róla tudomást, hogy említetted. És, ha már említetted, kapsz egy pluszt. Nem hiszem, hogy ettől lesz jobb neked, de kapsz🤣. A - gyáros, arc nélküli fotelhuszár meg örüljön, hogy valakit bosszantani tudott. Valószínű, hogy nincs más öröme.
Köszönöm a válaszokat XNC-nek és xrami-nak: a "szükséges és elégséges" információhoz hozzájutottam, szerdán elviszem a gépet szervizbe beállíttatni. Bár megtanulhatnék magasabb szinten kerékpárt szerelni, de a tapasztalatom, hogy amit csak ritkán csinál az ember, azt sajnos elfelejti :-I Azért még felteszem a költői kérdést, hogy mégis milyen lelkivilága van annak, aki kulturált módon megírt segítség kérést illetve adást lemínuszol?!
azért a Dual SIS már eljutott a Tourney-hoz is szerintem évekkel ezelőtt (azazhogy elől is pozícionált váltás van, nem friction shifting ahol finomítani lehet a pozíciót).
Inkább ott folytassuk. Tegyél majd fel oda értékelhető fényképeket a bringáról. Hátsó és első váltóról meg összességében, átláthatóan is.
Azzal az imbolygással pont nem kell foglalkozni, mindegyik ilyen ami ilyen fajta, menetes rögzítésű. Azért lényegtelen, mert a láncfeszítő is működik és menet közben nem imbolyog, csak szabadonfutáskor látványos. A láncod pedig egszerűen csak hosszú.
Röviden: Gyárilag csak össze van hányva a bringa, nullrevízió kell neki és utána tökéletes lesz a művésznőnek.